bebeklerde baş çevresi büyüme hızı / Bebeğinizin Baş Çevresi Normalden Büyükse Dikkat! - Sağlık Rehberi - Medstar

Bebeklerde Baş Çevresi Büyüme Hızı

bebeklerde baş çevresi büyüme hızı

BEBEK VE ÇOCUKLARDA

BAŞ ÇEVRESİ DEĞERLENDİRİLMESİ
Kitaplarımdan alıntı yapılmıştır.
ERKEK BEBEK ve ÇOCUK BOY, KİLO PERSENTİLLERİ

KIZ BEBEK ve ÇOCUK VÜCUT BOY, KİLO PERSENTİLLERİ

ERKEK VE KIZLARDA BOYA GÖRE KİLO PERSENTİLLERİ (KG)

ERKEK VE KIZ ÇOCUKLARDA BODY MASS İNDEX VÜCUT KİTLE İNDEKSİ, VÜCUT KİTLE İNDEKSİ

KIZ VE ERKEK BEBEK VE ÇOCUK BAŞ ÇEVRESİ PERSENTİLLERİ

*** Çocuklarda baş çevresini değerlendirirken yaşa göre baş çevresi, persentil (ölçü) tabloları kullanılır.

Baş çevresi nasıl ölçülür?

Bir metre (mezro) ile kaşların hemen üstünden kulakların hemen üstünden gelecek şekilde baş çevresi ölçülür. Lütfen uygulama için Videoya bakınız.

Persentil ne demek?:

Persentil örneğin kişilik bir sınıftaki  kızın baş çevresini ölçüp bunları uzunluğa göre  sıraya dizerseniz. Kafası en küçük kişi 1 persentil (p), Kafası en küçük 3 Kişi 3 persentil (p) altı, en ortadaki kişi 50  persentil (p), Kafası en büyük 3 kişi 97 persentil (p) üstü olur.

Peki baş çevresi persentillerİ nasıl değerlendirilir?

1 persentil (p) :Baş çevresi çok çok küçüktür mutlaka araştırılmalıdır.

persentil (p) : Baş çevresi çok  küçüktür mutlaka araştırılmalıdır.

  persentil (p) : Baş çevresi hafif  küçüktür araştırılabilir.

  persentil (p) : Baş çevresi normal kabul edilir.  

  persentil (p) : Baş çevresi fazla uzundur mutlaka araştırılmalıdır.

persantil tablolarını anlamak için lütfen aşağıdaki üç örneği inceleyiniz.

Örnek 1:  5 aylık  baş çevresi cm boya sahip kız çocuğu baş ne çevresi persentildir. Anormal küçük kafası vardır mutlaka araştırılması gerekir. (alttaki tabloya bakınız)

KIZLARDA BAŞ ÇEVRECİ PERSENTİLLERİ (CM)

Yıl: Ay

1p

3p

5p

15p

25p

50p

75p

85p

95p

97p

99p

0: 0

0: 1

0: 2

0: 3

0: 4

0: 5

0: 6

Örnek 2:  4 aylık  baş çevrei 41 cm olan  kız çocuğu baş çevresi   persentildir. Normal baş çevresi vardır.  Araştırmaya gerek yoktur.(alttaki tabloya bakınız)

KIZLARDA BAŞ ÇEVRECİ PERSENTİLLERİ (CM)

Yıl: Ay

1p

3p

5p

15p

25p

50p

75p

85p

95p

97p

99p

0: 0

0: 1

0: 2

0: 3

0: 4

0: 5

0: 6

Örnek 3:  6 aylık baş çevresi 45cm  olan  kız çocuğu boya göre 97 persentil üstüdür.  Başı  aşırı büyüktür mutlaka araştırılması gerekir. (alttaki tabloya bakınız)

KIZLARDA BAŞ ÇEVRECİ PERSENTİLLERİ (CM)

Yıl: Ay

1p

3p

5p

15p

25p

50p

75p

85p

95p

97p

99p

0: 0

0: 1

0: 2

0: 3

0: 4

0: 5

0: 6

Küçük kafa  (Mikrosefali ) nedenleri:

Ailevi (yani kafa küçük ama bebek sağlıklıdır.), anne karnında enfeksiyonlar, doğumda oksijensiz kalma, beynin gelişmemesi, bazı sendromlar gibi hastalıklar.

Büyük kafa (Makrosefali ) nedenleri:

Ailevi (yani kafa büyüktür ama bebek sağlıklıdır.), anne karnında enfeksiyonlar, hirosefali (kafanın su toplaması), beyin kanaması, metabolik hastalıklar,  bazı sendromlar gibi hastalıklar.

Aşağıdaki tüm persentiller

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜNÜN  (WHO) persentil değerleridir.

sarı alanlar anormal alanlardır

Yeşil alanlar normal alanlardır.

KIZLARDA BAŞ ÇEVRECİ PERSENTİLLERİ (CM)( yaş)

Yıl: Ay

1p

3p

5p

15p

25p

50p

75p

85p

95p

97p

99p

0: 0

0: 1

0: 2

0: 3

0: 4

0: 5

0: 6

0: 7

0: 8

0: 9

1: 0

1: 1

1: 2

1: 3

1: 4

1: 5

1: 6

1: 7

1: 8

1: 9

2: 0

2: 1

2: 2

2: 3

2: 4

2: 5

2: 6

2: 7

2: 8

2: 9

3: 0

3: 1

3: 2

3: 3

3: 4

3: 5

3: 6

3: 7

3: 8

3: 9

4: 0

4: 1

4: 2

4: 3

4: 4

4: 5

4: 6

4: 7

4: 8

4: 9

5: 0

ERKEKLERDE BAŞ ÇEVRESİ (CM) PERSENTİLLERİ ( yaş)

Yıl:Ay

1p

3p

5p

15p

25p

50p

75p

85p

95p

97p

99p

0: 0

0: 1

0: 2

0: 3

0: 4

0: 5

0: 6

0: 7

0: 8

0: 9

1: 0

1: 1

1: 2

1: 3

1: 4

1: 5

1: 6

1: 7

1: 8

1: 9

2: 0

2: 1

2: 2

2: 3

2: 4

2: 5

2: 6

2: 7

2: 8

2: 9

3: 0

3: 1

3: 2

3: 3

3: 4

3: 5

3: 6

3: 7

3: 8

3: 9

Yıl: Ay

1p

3p

5p

15p

25p

50p

75p

85p

95p

97p

99p

4: 0

4: 1

4: 2

4: 3

4: 4

4: 5

4: 6

4: 7

4: 8

4: 9

5: 0

anahtar kelimelerbebekte baş çevresibebeklerin baş çevresi

bebeklerde bas cevresi

bebek bas cevresi

bebeğin baş çevresi

bebeklerin kafa çevresi

bebeklerde kafa çevresi

bebek kafa çevresi

çocuklarda baş çevresi

yenidoğan bebek kilosu

baş çevresi gelişimi

bebeklerde kafa gelişimi

bebek baş çevresi gelişimi

baş çevresi tablosu

baş çevresi ölçüleri

yenidoğan baş çevresi

bebeklerin baş çevresi gelişimi

bebeklerde baş çevresi ölçüleri

bebek baş çevresi tablosu

bebek baş çevresi ölçüleri

bebeğin baş çevresi ölçüleri

bebeklerde baş çevresi gelişimi

baş çevresi ölçümü

erkek bebeklerde baş çevresi

1 aylık bebeğin baş çevresi

2 aylık bebeğin baş çevresi

3 aylık bebeğin baş çevresi

Bebeklerde baş &#;evresi &#;l&#;&#;m&#;n&#;n &#;nemi nedir?

Haberin Devamı

Bebekler için baş çevresindeki gelişme, boy ve kilo gelişimi kadar önemli bir unsurdur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Serkan Oral, baş çevresi ölçüsünün, bebeğin boy ve kilosundan daha önemli olduğunu vurguladı.

Baş çevresindeki büyüme bebeğin beyin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Gelişimin normal değerlerin altında kalması beyin gelişiminin olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Bu yüzden zaman zaman bu ölçümün yapılması gerekir. İlk altı ayda her ay, 18 aya kadar belli aralıklarla baş çevresi ölçümü yapılmalıdır. Bıngıldağın erken dönemde kapanması, baş çevresinin gelişimini etkileyebilir. Bıngıldak normalde 18 ayda kapandığından, bu süreç oldukça önemlidir. Baş çevresi ölçümü evde yapıldığı kadar, sağlık ocaklarında ve çocuk doktorundaki muayene sırasında ölçülebilir. Doğru bir ölçüm için, başın arka çıkıntısından ve ön taraftan kaş üstünden geçerek bir ölçüm yapılmalıdır. Bebeklerin baş çevresinin büyüklüğü kalıtımsal özelliklere bağlı olduğundan, diğer bebeklerle bir kıyaslama yapılmamalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken değerlerin normalin altında ya da üzerinde bir büyüklük elde edilmemesidir. Bebeğin yaşının baş çevresiyle orantılı olmalıdır. Bu nedenle aileler bebeklerinde gelişimi takip ederken, baş çevresi ölçümüne önem vermelidir. Bunun bebeklerinin beyin gelişiminde önemli olduğunu unutmamaları gerekir.

Bebekte baş çevresi değeri neden önemlidir?

Bebekte kilo ve boy ölçümü genel sağlık üzerinde bilgiler elde edilmesini sağlarken, baş çevresi beynin fonksiyonlarının değerlendirilmesi hakkında önemli ipuçları verir. Beyin fonksiyonlarında olan bozukluklarda, baş çevresi ölçümü anormal değerlerde olmaktadır. Bebeklerde boy ve kilo değerlerinde olduğu gibi, baş çevresinin ölçümünün de bir eğrisi olur. Yapılan ölçümlere göre, bu eğride bir değerlendirme yapılır. Bu sayede bebeğin baş çevresinin küçük ya da büyük olduğu belirlenebilir. Baş çevresi değeri büyük olduğunda makrosefali, küçük olduğunda mikrosefali durumu söz konusu olur. Yapılan ölçümlerde bu kolay bir şekilde belirlenebilir.

Bebeğin doğumdaki baş çevresi nasıldır?

Baş çevresi bebeğin beyin gelişiminin en önemli göstergesi olarak kabul edilir. Doğumda bebeğin başının boyuna oranı ¼ kadardır. Baş çevresinde olan artış doğum öncesindeki dönemde ve doğumun arkasındaki ilk aylarda daha hızlı olur. Ortalama olarak doğumdaki baş çevresi 35 cm kadardır.

Bebekte yapılan baş çevresi ölçümündeki her değer sorun olarak algılanır mı?

Bebekte baş çevresindeki büyüklük tek başına sorun olarak değerlendirilmez. Burada bebekte olan öykü çok önemlidir. Bebeğin anne ve babasının baş çevresi ölçümü, ailedeki diğer kişilerin baş çevresi ölçümü gibi değerlendirmelerin dışında, annenin doğuma kadar gördüğü tedaviler, bebeğin kuvözde kalıp kalmadığı gibi etkenler hakkında gerekli bilgiler alınır. Bebeğin baş çevresi ölçümünün boyu ve kilosuyla oranı değerlendirilir. Mikrosefali ya da makrosefali tespit edilen bebeğin, iyice muayene edilmesiyle birlikte, diğer bulgular araştırılır.

Bebeğin muayenesi sırasında neler araştırılır?

  • Başın genel görünümü: Bebeğin yapılan muayenesinde baş çevresinin ölçülmesi sırasında, başın genel görüntüsü değerlendirilir. Bebek oturtularak baş şeklindeki anormallikler izlenebilir.
  • Ciltte bulunan lekeler: Muayene sırasında bebek çırılçıplak soyulur ve cildinde olan tüm lekeler incelenir. Lekelerin koyu ve açık olması bu konuda önem taşımaktadır. ‘Cafe au lait’ adı verilen koyu kahve renginde olan lekeler sayı bakımından normal sınırların üzerinde olursa, bebekte nörofibromatozis hastalığını düşündürecek bulgular olarak değerlendirilir.
  • Göz dibi muayenesi: Baş çevresi ölçümünde normalin dışında bir değer tespit edilmiş olan bebeğe, göz dibi muayenesi yapılmaktadır. Bu bölgede saptanacak bir anormallik halinde, baş çevresi için daha ileri tetkikler yapılması düşünülür.
  • Bacak muayenesi: Bebeğin muayenesi sırasında zayıflık ve güçsüzlük olması halinde, bu durum beyin fonksiyonlarının değerlendirilmesi açısından bir ipucu olarak değerlendirilir.

Bebeğin muayenesinde istenen tetkikler nelerdir?

  • Ultrasonografi: Bebekte bıngıldak kapanmaz ve olması gerekenden daha büyükse ultrasonografiyle bazı sonuçlara ulaşılabilir.
  • Kontrastsız tomografi: Bebekte ultrasonografi yapılamadığında, bu tetkikten faydalanılabilir. Tetkikle karıncık boyutlarıyla, beyin zarı altındaki sıvı birikimleri kesin olarak değerlendirilir.
  • MR: Bu tetkik teşhis koyulmasında zorluk yaşanan durumlarda ve beyin dokusunda olan nadir hastalıkların tespitinde son derece faydalıdır.

Bu tetkikler sırasında bebeğin anestezi almasına gerek olmamaktadır. Bebekte yapılacak tetkiklerde öncelik ultrasonografi olmalıdır.

Bebeğe makrosefali teşhisi koyulursa

Baş çevresinin büyüklüğü tespit edildiğinde, yapılacak görüntüleme tetkikleriyle bir patoloji belirlenirse bebeğin beyin cerrahına yönlendirilmesi gerekir. Bu tetkiklerde normal değerler saptanırsa bebeğin gelişimi takibe alınır. Beyin içinde biriken sıvı nedeniyle baş çevresi büyüklüğü olduğu belirlenirse bu beyin cerrahı tarafından boşaltılır. Bunu yapmak için karın boşluğu içine yerleştirilen kanül yardımıyla beyin dokusunun basınç altında kalmasına engel olunur. Ancak genellikle baş çevresi büyüklüğü bu sıvıdan dolayı oluşmaz. Beyin dokusundaki büyüklük bebekte makrosefali oluşturur. Ailede genellikle bu sorun vardır. Bu durumda müdahaleye gerek olmadan bebeğin gelişimi izlenir. Bebeklerde makrosefali olgusuna gelişme geriliği eklenirse, bu durumda bebeğin nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Mikrosefali teşhisi nasıl koyulur?

Bebekte mikrosefali teşhisi yapılırsa bunun da kalıtımsal olduğu düşünülebilir. Buradaki en önemli şey, baş çevresi ölçümündeki sapmanın değerlendirilmesi ve miktarının ne olduğudur. Normal değerin 3 üzerinde olan sapmalarda, beyin fonksiyonlarında bozulma izlenebilir. Beyinde yavaş büyüme olurken, fonksiyonlarında bozulmalar olabilir. Fonksiyonlarında yavaş bir gelişme görülür. Bebekte bıngıldak daha erken dönemde kapanma gösterir. Bu durumda cerrahi müdahale yapılmış olsa bile, beyin fonksiyonlarının kazanılması oldukça güç bir hale gelir. 

#Bebek#Kafatası#B&#;y&#;me

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası