tef bitkisi / Teff Tohumu Nedir?

Tef Bitkisi

tef bitkisi

Teff Tohumu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Teff tohumu nedir?

Kuzey Etiyopya'da yetişen bir bitki olan Teff, minik taneciklere sahip olan bir tahıl çeşididir. Bu bitki, yapılan araştırmalara göre dünyanın en ufak tahıl tanesi olma özelliğine de sahip. Beyaz, kırmızı ve kahverengi olmak üzere 3 çeşidi bulunan teff tohumunun özellikleri de türüne göre farklılık gösterir. 

Teff Tohumu Nedir Faydaları ve Zararları Nelerdir

Teff tohumlu çay nedir?

Tefftohumlu çay, içerisinde teff başta olmak üzere yaklaşık 20 çeşit bitki eklenerek hazırlanan bir çaydır. Dünyaca ünlü yıldızlar da dahil olmak üzere pek çok insanın zayıflamak için tükettiği bu çayın vücuda zararları olduğu ortaya çıktı. Teff tohumlu çay bilinçsiz tüketildiğinde sağlığı tehdit ediyor.

Teff Tohumu Nedir Faydaları ve Zararları Nelerdir

Teff tohumlu çayın zararları

Teff tohumlu çay gibi 'hızlı kilo verdirir' adı altında satılan besinlerin uzun süreli kullanımı bağırsak hareketlerini bozuyor. Zamanla kalıcı kabızlık, kalıcı ishale sebep olabiliyor. Bu tür çaylar, sadece bağırsaktan su atımına yardımcı oluyor. Vücut idrar ve dışkı yoluyla su kaybediyor. Bu su kaybıyla birlikte yüksek oranda potasyum kaybı da yaşanıyor. Kalp, kaybettiği potasyum ile aritmiğe giriyor ve bu durum ölümle dahi sonuçlanabiliyor. 

False

Teff Grass - Yazlık Ot

Ürün Açıklaması

Dünyanın en küçük tahıl tanesi olarak bilinen Teff, yumuşak yem olarakta adlandırlır. Kurak koşullara dayanıklı olup sulamaya tepkisi çok yüksektir. Yem kalitesi yüksek olup hızlı büyüyen, yüksek verimli, çok lezzetli bir bitkidir.

 

Ürün Özellikleri

Teff - Yazlık Otu Özellikleri ve Tarımı

İnce yapraklı ve çok lezzetli olan Teff bitkisi inek, koyun, keçi ve at gibi hayvanlara yedirilebilir. Sıcak iklim bitkisi olup ılıman ve yağışlı iklim koşullarına uyum sağlamış, aşırı yağışlara dirençli, düşük yükseltiler ve dağlık alanlarda yetişebilen, toprak seçiciliği olmayan, adaptasyon kabiliyeti ve kardeşlenme oranı çok yüksektir. Olgunlukta cm yüksekliğe ulaşan teff, ince ve tüysüz yapraklı, püsküllü bir çimdir. Yeşil amacıyla kullanılacaksa biçim yüksekliği cm arasında yapılmalıdır. Biçim zamanı geciktikçe protein değeri düşer. Kök sistemi sığ ve lifli olup ekimden gün sonra hasat olgunluğuna gelir. Yılda biçim alınıp tek yıllıktır. Samanında protein içeriği % arasındadır. Afrika bitkisi olduğundan dolayı ekim zamanı, toprak sıcaklığının 25 oC üzerinde olması gerekmektedir. Tohum ile üretimi yapılmaktadır. Kullanım amacı ise ülkemizde yeşil otun en çok hayvanların ihtiyacı olduğu dönemdeki açığı kapatmak amacıyla, ülkemiz için mükemmel bir yem bitkisidir.

 

EKİMİ: İç Anadolu Bölgesinde Mayıs sonu gibi ekim yapılır. Sahil kenarlarında ise Nisan sonu gibi ekim yapılabilir. Aşırı sıcaklarda ise çok hızlı büyür.

TOHUM YATAĞI: Tohumları çok ufak olduğundan dolayı iyi bir tohum yatağı hazırlanmalıdır.

TOHUM MİKTARI: ,5 kg/da

SIRA ARALIĞI: Mibzerle ekimde sıra aralığı cm olmalıdır.

EKİM DERİNLİĞİ: Serpme olarak ekimi yapılır. Tohumları çok ufak olduğundan dolayı 0,5 cm'den fazla derine ekilmemelidir.

GÜBRELEME: Ekimle beraber 15 kg/da , üst gübreleme ise bitkiler 10 cm yüksekliğe ulaşınca 10 kg/da üre kullanılmalıdır.

SULAMA: Su ihtiyacı çok azdır. Az su verildiğinde tepkisi çok mükemmeldir.

YABANCI OT KONTROLÜ: Buğday ve Mısır bitkilerine atılabilen bütün yabancı ot ilaçları kullanılır.

OT ÜRETİMİ ve VERİMİ: Kuru ot  kg/da ve yeşil ot kg/da üzerindedir.

BİÇİM YÜKSEKLİĞİ: 5 cm

 

TEF BİTKİSİNİN BESİN DEĞERLERİ:

Kuru Madde (Ton): -

ADF  (Asit Deterjan Fiber):

NDF  (Nötral Deterjan Fiber):

Ham Protein (Kurusunda, %):

Toplam Sindirilebilir Besin Ögeleri:

Teff Tohumu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Teff Tohumu, özellikle B6 ve B Grubu vitaminleri açısından zengin ve kökeni Afrika (Etiyopya) olan bir tür çim tohumudur. Günümüzde benzer tohumlar gibi içeriği çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengin olan Teff veya bilinen diğer adı ile Teff Tohumu, glütensiz bir tohum olmasının yanında besleyici olduğu için tercih edilmektedir. Tadı temel olarak bildiğimiz cevize benzer. Teff Tohumunun özellikle çeşitli baharat öğütücülerde öğütülmesi ile Teff Unu veya Teff elde edilir ve kırmızı renkli olduğu için, bu rengin verilmek istendiği çeşitli hamur işi, kurabiye ve çöreklerde yaygın olarak kullanılır. Sağlıklı beslenme bilinç ve alışkanlığının arttığı günümüzde Teff Tohumu, Teff Unu ve Teff kullanımı doğal olarak artmış, Teff Çayı da popüler sıcak içecekler arasına girmiştir. Diğer faydalı tohumların aksine bu tohum, çay olarak demlenip içilebilir. Teff Tohumu nedir? Faydaları nelerdir? Bu soruların yanıtlarını almak isterseniz, içeriğimizden faydalanabilirsiniz. 

Teff tohumu, kompleks karbonhidrat içeriği yüksek olan glütensiz tahıl türlerinden biridir. Şu sıralar Hollywood yıldızlarından sosyal medya fenomenlerine kadar herkesin dilinde olan bu tohum, zengin besin değerlerine sahiptir ve bu nedenle özellikle son yıllarda popülerleşmiştir. Teff Tohumu, sanılanın aksine tek renk değildir ve bu açıdan Chia Tohumu ile benzerlik gösterir. Tohum beyaz, kırmızı ve kahverengi renklerde olabilir. Kuzey Etiyopya menşeili bir bitkidir. Oldukça yüksek oranda lif ve protein içerir. gr teff tohumunda 11, 9 gr yararlı protein vardır. Kalsiyum, fosfor demir, çinko ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir. Ancak gr teff tohumu kalori içerir. Kalorisi yüksek bir bitkidir. Antioksidan kapasitesi de oldukça yüksektir. C vitamini kaynağıdır. Kalsiyum oranının yüksek olması sebebiyle kemik ve diş sağlığını olumlu yönde etkiler. Özellikle yoğun miktarda Kalsiyum içerdiği için sıklıkla tüketilen Teff, cevizi – fındığı andıran lezzeti nedeniyle çikolata, kek ve özellikle “pan cake” olarak da bilinen tava keki yapımında sıklıkla tercih edilmektedir. İçeriğinde Gluten bulunmuyor oluşu, Teff Tohumunu ideal kılan özelliklerin başında gelmektedir. 

Teff Tohumu Nedir ?

Teff, kansere karşı da oldukça koruyucudur. Özellikle kolon kanserine karşı etkili olduğu uzmanlar tarafından tespit edilmiştir. Glüten içermediği için gluten intoleransı olan kişiler için ve çölyak hastaları için ideal bir besindir. Probiyotik özelliği vardır ve sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Protein içeriğinin yüksek olması ile tokluk sağlar. Bu özelliği ile diyet yapanlar için kilo kontrolü ve kilo kaybı üzerinde olumlu etkisi vardır. Yapılan araştırmalarda kronik hastalıklara yakalanma riskini de yüksek ölçüde azalttığı tespit edilmiştir. 

Teff tohumu ile bulgur ve pirinç gibi pilav yapabilirsiniz. Çorbalarınızda kullanabilirsiniz. Haşlayarak salatalara ekleyebilirsiniz. Teff ununu kurabiye, kek yapımında kullanabilirsiniz. Bisküvi ve makarna yapımında da kullanabilirsiniz.  Teff tohumu yoğurtla da kullanılabilir. 1 tatlı kaşığı teff tohumunu haşladıktan sonra 1 kase yoğurtla beraber tüketebilirsiniz. Teff tohumu kullanımı kinoa gibi kolay değildir. Kinoa pişirildiğinde tane tane olur. Teff tohumu ise birbirine yapışır. Diğer faydalı tohumlarla karşılaştırıldığında son derece geniş bir kullanım alanına sahip olması bakımından Teff Tohumu ve Teff Unu, son derece dikkat çeken bir besindir. Günümüzde pek az antioksidan içeriği zengin tohum, çay şeklinde tüketilebilmektedir. Yaklaşık olarak bir fincan Teff, hemen hemen miligram seviyesinde kalsiyum içerir ki, bu oran bir tabak ıspanak ile aynıdır. 

Teff Unu Nedir ?

Teff tohumlarından elde edilen teff unu glutensiz bir un çeşididir. Teff bitkisi, yıllık ekiminin sınırlı olması sebebiyle ve zorlu iklim şartlarında yetiştiriliyor olmasından dolayı değerli bitkiler sınıfında yer alır. Bu nedenle teff bitkisinin üretimi, uygun iklime sahip farklı ülkelerde de gitgide yaygınlaşmaya başlamıştır. Teff tohumları, çok ufak taneleri ve hafif tatlımsı aromasıyla diğer tohumlardan farklı olarak öne çıkar. Yetişme şartları düşünüldüğünde tohumlar beyaz, kırmızı ve kahverengi olmak üzere farklı çeşitlere ayrıldığı gözlemlenir. 

Tadı fındığı andırır. Yumuşak lezzetinden dolayı, ekmek ve tatlılarda kahverengi teff unu kullanılır. Teff unu mayalanabilir. Ekmek, kurabiye, kek gibi hamur işleri yapılabilir. Yüksek oranda kalsiyum, demir ve protein içerir. Dolayısıyla her hamur işinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle spor yapıyorsanız, kilo kontrolüne dikkat ediyorsanız, yetişme çağında çocuklarınız varsa çok faydalı bir tahıl olduğu için gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Gluten içermediği için çölyak hastaları için de iyi bir seçenek olacaktır. 

Teff Tohumu ile kraker, pilav, tava keki, kek, kurabiye ve benzeri pek çok yemek yapılabilir. Çorba yapmak için de kullanılabilen bu mucizevi tohum aynı zamanda çay olarak da içilebilir. Aynı zamanda Etiyopya’da Teff Unu, özel bir tür yöresel ekmeğin yapımında da yaygın olarak kullanılmaktadır.  

Teff Çayı Nedir ?

İçerisinde 20 çeşit bitki eklenerek hazırlanan teff çayı, insanı tok tutar. Dünyaca ünlü yıldızlar da dahil olmak üzere pek çok insanın zayıflamak için tükettiği bu çay, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek olur, hazmı da kolaylaştırır. Yüksek oranda protein içerdiği için özellikle hayvansal protein almayanlar ve vejetaryenler için önemli bir alternatif olarak görülür. Bu etkisiyle çok daha uzun süre enerjik ve tok hissetmeyi sağladığı için diyet yapanlar tarafından kullanılır.

Teff Çayı Nasıl Kullanılır ?

Teff tohumu üzerinden teff çayı hazırlamak oldukça kolaydır. Öncelikle bir fincan kadar su kaynatmanız gerekir. Daha sonra su teff tohumunda, 4 dakika kadar demlenmek için bırakılmalıdır. Bundan sonra ise afiyetle içebilir ve düzenli aralıklarla tüketebilirsiniz. Demlenme sürecinden sonra içime hazır olan Teff Çayı, çoğu antioksidanı içerdiği için sağlıklıdır ve kendisine has aroma ve lezzeti ile dikkat çeker. 

Teff Tohumu Faydaları Nelerdir ? 

Besin değeri yüksek olan teff tohumu faydaları da oldukça fazladır. Öncelikle yüksek oranda protein deposudur. Protein olarak diğer tahıllardan çok daha zengin bir besin olarak karşımıza çıkıyor. 1 fincan pişmiş teff tohumunda 10 gram protein vardır. Protein hücrelerin onarımını ve gelişimini destekler. Teff tohumunun amino asitler enerji seviyesini yukarı taşır. Bu özel yönüyle sporcular ve kendini yorgun hissedenler için öncelikli bir tercih olur. Buğdaydan bile daha fazla protein içerir. Kalsiyum, vitamin ve demirin vücudumuz tarafından kolayca emilmesini sağlar. Teff tohumunun içerdiği kalsiyum sayesinde kemikler daha çok güçlenerek v mücadele artar, iskelet yapısını da korur. 

Teff Tohumu, Teff ve Teff Çayı gibi içeriklerin en dikkat çeken özelliklerinden birisi de Kalsiyum açısından zengin olmasıdır. Kalsiyum dişlerin zayıflamasının önüne geçer. Teff tohumunun kalsiyum içerir. Hatta süttekiyle aynıdır. Bundan dolayı süt alerjiniz var ise kalsiyum olarak teff tohumu kullanabilirsiniz. Teff tohumunun ayrıca müshil etkisi de bulunur. Kabızlık ve şişkinlik gibi sorunları ortadan kaldırır. Bu sayede bağırsak florası da iyileşir. Kan dolaşımını düzenlediği için kalbimiz için çok faydalıdır. Metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırıdığı için uygun bir diyet ürünüdür. Kansere karşı koruyucu özelliği bile vardır. Yüksek protein oranından dolayı vejetaryenler için iyi bir seçenektir. Uzmanların verdiği bilgiye göre, teff tahılının bilinen alerjik yapısı olmadığı için rahatlıkla tüketebilirsiniz. 

Teff Tohumu, sahip olduğu özelliklerle ve özgün tat ve aromasından dolayı yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir öğünde, Teff Tohumu veya Teff Unu ile yapılmış bir yemek tükettiğinizde, günlük Magnezyum ve mineral açığınızı büyük ölçüde gidermiş olursunuz. Teff yemekleri arasında ilk sırada genellikle hamur işleri gelir. Ancak bu yağlı ve faydalı tohum çorbadan salataya kadar hemen her türden yemekte popüler bir şekilde kullanılır ve çokça da sevilir. Tohum, özellikle kalp sağlığını koruyan içerikleri bakımından son derece zengindir. 

Teff Tohumu veya Teff Unu, şayet pirinç veya Kinoa gibi yine sağlıklı tahıl ve bakliyatlarla kıyaslandığında çok daha yüksek oranda Magnezyum, lif ve protein içeriği ile dikkat çeken bir tohumdur. Sahip olduğu bu son derece zengin besin değerinden dolayı Teff, kimi kaynaklarda “süper gıda” olarak da anılmaktadır. Faydaları değerlendirildiğinde, beslenme uzmanları Teff’in muhteşem bir tür “yulaf alternatifi” olduğu konusunda hemfikirdir. Yaklaşık 50 gram kadar Teff, içerdiği 7 gramlık protein ile dikkat çekmektedir. 

Teff Tohumu, Teff Çayı ve Teff Unu gibi içeriklerin insan sağlığına sundukları faydaları, birkaç ana başlık altında toplamak mümkündür. 

Teff Tohumu Zengin İçeriği İle Dikkat Çeker 

Teff Tohumu kullanılarak üretilen Teff Çayı veya Teff Unu, günümüzün en popüler gıda ürünlerinden birisidir. Bu içerikler özellikle antioksidan, bitkisel protein ve mineraller açısından zengindir ve yüksek lif oranı ile sizleri tok tutabilir. Günlük yarım kahve fincanı kadar Teff Tohumu tüketmek, günlük vitamin ve mineral ihtiyacınızın büyük bir çoğunluğunu karşılama özelliğine sahiptir. 

Teff Tohumu Ceviz – Fındığa Benzeyen Bir Lezzet Sunar 

Teff Çayı veya Teff Unu, özel bir lezzet ve aroma sunar. Öncelikle Teff Tohumu, tek tip değildir. Kahverengi, siyah ve beyaz renkte çeşitli şekilleri bulunan bu özel tohumun farklı renk çeşitleri bulunsa da, genellikle besin değeri ve özellikleri aynıdır. Tat için de aynı şeyi söylemek mümkündür. Fındık veya cevizi andıran lezzeti ile Teff Tohumu, özellikle kraker, ekmek, tava keki, kek, kurabiye gibi çeşitli gıdaların yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Aroma ve tat bakımından, tohumun özgün bir lezzeti olduğu söylenebilir. 

Teff Tohumu Gluten İçermez

Teff Tohumu ve dolayısıyla Teff Unu ve Teff Çayı içinde glüten bulunmaz. Bu özelliği onu sadece çölyak hastaları için değil aynı zamanda glüten duyarlılığı bulunan kişiler için de özel kılar. Benzersiz aromasına ek olarak zengin mineral içeriği ile dikkat çeken tohumu, özellikle midenizi rahat ettirmek için kullanabilirsiniz. Gluten, bildiğiniz gibi buğday ununda çokça bulunan ve hamura yapışkanlık özelliğini veren bir maddedir. Vücuda alındığında ince bağırsağa yapışan bu madde, sindirim zorluklarını da beraberinde getirebilir. Bu nedenle glütensiz beslenmek, alerjisi olan veya çölyak hastaları kadar formuna dikkat edenlerin de üzerinde durdukları konuların başında gelmektedir. 

Teff Tohumu Zayıflatır Mı ?

Teff tohumu yüksek protein içerir. Bu sayede tok tutan teff tohumunun dengeli ve düzenli bir şekilde tüketildiği zaman zayıflama imkânınız vardır. Böylece sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. İstenilen diyeti uygulama imkânı tanır.  Teff tohumu aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır. Yiyecekleri hızlı bir şekilde vücutta parçalar. Yağ birikimini önler. 

Teff Tohumu faydaları arasında, “zayıflatma” özelliği rahatlıkla sıralanabilir. Öncelikle tohum, kesinlikle Gluten içermez ki bu açıdan özellikle çölyak hastaları ve glüten duyarlılığı bulunanlar için harikadır. Tüm bu özelliklerine ek olarak, kan şekerini düzenleyen yoğun fiberli yapısı, Teff’in glisemik indeksinin düşük olmasını sağlar. Bu nedenle, Teff Tohumunun zayıflattığını en azından zayıflamak ve kilo kaybetmekte dolaylı yoldan etkisinin bulunduğu söylenebilir. 

Teff Tohumu Besin Değerleri

Teff tohumunun besin değeri oldukça yüksektir. 1 fincan pişmiş teff tohumunda kcal kalori vardır. Ayrıca 10 gr protein içerir. Tüm bunların dışında yine 1 fincan teff tohumunda 6 gr yağ, 50 gr karbonhidrat bulunur. gram Teff Tohumu içindeki besin değerlerini sizler için aşağıda belirtmeye özen gösterdik. 

Gr. Teff Tohumu İçinde; 

Bulunmaktadır. Günlük bir fincan kadar Teff Tohumu tüketmeniz, günlük mineral ve vitamin ihtiyacınızın büyük bir çoğunluğunu karşılar. Bununla beraber, Teff Tohumu, Teff Çayı, Teff Unu gibi içerikler aynı zamanda yüksek lif oranları ile sizleri tok tutma özelliğine de sahiptirler. 

Teff Tohumu Fiyatları

Teff Tohumu fiyatları, bu ürünün ithal bir gıda malzemesi olması nedeniyle çeşitli sebeplerle değişebilir. Buna karşın, Teff Tohumu ve Teff Unu gibi çeşitli ürünlerin fiyatları, yüksek besin değerleri ve diğer özelliklerine karşın çoğu zaman yüksek bir seyir izlemez. Gr. Yayla Gurme Teff Tohumu, 40,95 TL’ye satılan bir üründür ve günümüzde özellikle büyük marketlerden kolaylıkla temin edilip kullanılabilmektedir. Faydaları saymakla bitmeyen ve besin değeri yüksek olan teff tohumu fiyatları açısından da gayet uygundur. Marketlerde ya da internette bulabileceğiniz teff tohumunun fiyatları ortalama düzeydedir, bütçenize uygundur. Teff Tohumu, Teff Çayı gibi ürünlere aynı zamanda doğal gıda satan dükkânlardan ve çeşitli aktarlardan da ulaşmanız mümkündür.

İlginizi çekebilir ; Beyaz chia tohumu nedir ? Faydaları nelerdir ?  

Teff Tohumu Nedir? Teff Tohumunun Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

 Teff, yıllık demet otu olarak da bilinen bitkinin tohumundan elde edilir. Ancak teff tohumu işlenmeden direk olarak tüketilememektedir. Hasadını yapılmasının ardından işlenerek tüketime hazır hale getirilmektedir. 

Teff Tohumu Nedir?

 Teff bitkisi tek başına yenilebilen bir bitki değildir. Bu nedenle de sadece tohumu için yetiştirilmektedir. Yıllık olarak yetiştirilen bu bitkinin tohumu için hasadı da yine yılda bir kere yapılmaktadır. Ülkemizde hemen hemen her bölgede yetiştirilerek hasadı yapılmaktadır. Teff tohumu hasadının ardından işlenerek satılmaktadır. Tüketim şekli farklı olsa da temel olarak elde edilen tohumun belirli bir takım işlemlerden geçirilmesi gerekmektedir. Bu işlemler teff tohumunun doğallığını bozmadan yapılan işlemlerdir. 

Teff Tohumunun Faydaları ve Zararları Nelerdir?

 Teff tohumunun vücuda pek çok faydası bulunmaktadır. Zararı ise normal kullanımda yoktur ancak her doğal gıda da olduğu gibi teff tohumunun ölçüsüz şekilde kullanılması kalıcı ishale ve kalıcı kabızlığa sebep olabilmektedir. Bu türk rahatsızlıkların sonu kişinin hayatını kaybetmesine kadar gidebilmektedir. Bu nedenle de ölçüsüz kullanılmaması mide ve bağırsak rahatsızlıkları olanların doktor kontrolünde tüketmesi gerekmektedir. Teff tohumunun faydaları ise şunlardır; 

 - Teff tohumu sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.

 - Özellikle vegan ve vejeteryan beslenenler için protein eksikliğini giderir. 

 - Tokluk hissi yaratarak kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır.

 - Kalsiyum içerdiği için kemiklerin güçlenmesine ve gelişimine önemli derecede etki eder. 

 - Vücudu zararlı maddelerden arındırır. 

 - Gulüten içermeyen besinleri tüketen kişiler içinde idealdir. Bu anlamda glüten eksikliğini de giderir. 

Teff Tohumu Nasıl Tüketilebilir?

 Zayıflamak için genel olarak tüketim şekli çay olarak demlenmesidir. Teff tohumu çay olarak demleme ve sallama usulleri ile tüketilebilir. Bunların yanı sıra teff tohumu yoğurt ile birlikte de tüketilebilir. Yoğurdun içine koyularak farklı bir tat yaratılmaktadır. Teff tohumunun baharat olarak kullanılması ise çokça tercih edilmese de yine de bu şekilde de tüketilebilir. Teff tohumunun bir diğer tüketilme şekli ise un haline getirilerek kullanımıdır. Dövülerek un haline getirilen teff tohumu un kullanmayan insanlar için bir alternatif olarak tercih edilmektedir. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası