karadeniz bolgesi iklimi / One moment, please

Karadeniz Bolgesi Iklimi

karadeniz bolgesi iklimi

Karadeniz İklimi Özellikleri - Türkiye'de Karadeniz İklimi Nerelerde Görülür, Bitki Örtüsü Nedir?

Karadeniz iklimi özellikleri yakından incelendiğinde kendine has özellikleri olan bir iklim türü olduğunu görmek mümkün olabilir. Bu bakımdan Karadeniz iklimi nedir sorusu oldukça merak edilen bir konudur. Karadeniz iklimi bitki örtüsü ve diğer tüm detaylar hem sınava hazırlananlar hem de coğrafi konulara ilgi duyanlar tarafından araştırılmaktadır. Türkiye'de Karadeniz ilimi nerelerde görülür, bitki örtüsü nedir sorularına sizler için yanıt aradık ve paylaştık.

Karadeniz İklimi Nedir?

Türkiye'nin kuzey kesimlerinde görülen Karadeniz iklimi yıllık sıcaklık farklarının en az olduğu iklim tipleri arasında yer alır. Karadeniz Bölgesi'nin orta, batı ve iç bölgelerinde bu iklim tipi görülebilir. Aynı zamanda bu iklim türünde yıllık yağış miktarı mm'den daha fazladır. Yüksek yerlerde mm'yi de bulabilir.

Karadeniz ikliminde her mevsim yağış vardır. Denizin etkileri ve yağış alması nedeniyle ılık bir yapıya sahiptir. Don olaylarının çok az görüldüğü yerler arasında yer alır. Kuzey kıyıların her yerinde aynı etkileri gösteren bir iklim türü olduğu da söylenemez.

Karadeniz İklimi Özellikleri Neler?

Karadeniz iklim özellikleri Türkiye'nin kuzey kıyılarında görülür. Bu iklim türünde en çok dikkati çeken konu da her yerde tam olarak tüm özelliklerin görülmemesidir. Karadeniz iklim özellikleri hakkında şunlardan bahsetmek mümkün olabilir:

  • Karadeniz ikliminin görüldüğü yerlerde her mevsim yağış vardır.
  • Doğu Karadeniz bölümünde yağışlar genelde Sonbaharda düşer. En az yağış da ilkbaharda düşer.
  • Batı Karadeniz bölümünde yapışların en fazla düştüğü mevsim sonbahar en az düştüğü mevsim ilkbahardır.
  • Orta Karadeniz bölümünde ise azami olarak kışın yağar. Az yağışlar ise yazları düşer.
  • Karadeniz ikliminin görüldüğü yerlerde karlı gün sayısı ortalama 18 gündür.
  • Yıllık ortalama sıcaklık miktarı 15 derece arasında değişir.
  • Ocak ayında ortalama olarak derece sıcaklık görülür.
  • Temmuz ayında ise 23 derece civarındadır.
  • Gür bir orman bitki örtüsü hakimdir.

Bu iklim türünün görüldüğü yerlerde dağların güneye bakan yamaçlarında deniz etkisi az olduğundan yağmurlar azdır. Sıcaklıklar da azalır. Karasal etkiler daha da artış gösterir. Kıyı kesimler daha ılımandır.

Türkiye'de Karadeniz İklimi Nerelerde Görülür, Bitki Örtüsü Nedir?

Karadeniz iklimi Türkiye'nin kuzey kıyılarında görülen bir iklim türüdür. Orta, batı ve doğu ile iç kısımlarda farklı etkileri ile görülen bir iklim türü olduğu söylenebilir. Karadeniz ikliminin bitki örtüsü ise gür ormanlardır. Orta Karadeniz bölümünde yağışlar doğu ve batı bölgelerden daha azdır. Aynı zamanda yağış miktarı da azdır.

kaynağı değiştir]

Karadeniz İklimi Hazırlayanlar: Onat Özçelik, Meltem Tutar,

konulu sunumlar: "Karadeniz İklimi Hazırlayanlar: Onat Özçelik, Meltem Tutar,"— Sunum transkripti:

1 Karadeniz İklimi Hazırlayanlar: Onat Özçelik, Meltem Tutar,
Ümit Celal Ergür, Beste Acıiçmez

2 Türkiye'de Karadeniz iklimi
Karadeniz iklimi (Okyanussal İklim veya Ilıman Deniz İklimi) asıl olarak Kuzey Anadolu Dağları'nın Karadeniz’e bakan yamaçlarında görülür. Doğu Anadolu Bölgesinde ise bir tek Ardahan'ın Posof ilçesinde bu iklim görülür. Genel özellikleri şunlardır:

3 Her mevsim yağışlıdımonash.pwğu Karadeniz Bölümünde en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı mm’monash.pwı Karadeniz Bölümünde en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı mm’dir.

4 Orta Karadeniz Bölümünde ise en fazla yağış kışın, en az yağış yazın düşer. Yıllık yağış miktarı mm’monash.pwniz ikliminin görüldüğü alanlarda kar yağışlı günlerin ortalaması 18 gündür.Yıllık ortalama sıcaklık  °C’monash.pw ayı ortalama sıcaklığı  °C’monash.pw ayı ortalama sıcaklığı  °C’dir.Yıllık sıcaklık farkı  °C’monash.pwğal bitki örtüsü ormandır. Yüksek alanlarda Alpin çayırlar görülür.

5 Etkiler1. Doğu Karadeniz İklimi: Bu kesimde çok fazla yağış vardır. Kıyı boyundaki birçok yerlerde yılda 2 metre kadar. Hemen gerideki dağlarda daha da çok. Yaz sıcakları oldukça fazladır. Kışlar ılımlı geçer. 2. Orta Karadeniz İklimi: Yağış, bu kıyı boyu ölçüsüne göre orta derecededir ve cm. kadardır. 3. Batı Karadeniz İklimi: Doğu Karadeniz iklimine göre daha az yağışlı ( cm.) sıcaklık, Karadeniz boyunun öteki kesimlerine göre gerek yazın ve gerekse kışın daha azdır. 4. Karadeniz Ardı Bölgesi: Karadeniz iklim bölgesinin bu kıyı boyunun üç çeşidinin hemen güneyinde, İç Anadolu iklim bölgesine doğru bir geçiş alanı başlar. Burada, batıdan doğuya doğru gidildikçe ve Karadeniz’in etkilerinden uzaklaşıldıkça farklı iklim yöreleri belirmiş bulunmakla beraber, “Karadeniz kıyı boyu” ile “İç bölgeler” iklimleri arasında bir geçiş iklimleri şeridi özelliği gösterir: Yağış maksimumu ilkbahar sonralarına kaymış, yaz ortalarında kurakça bir süre belirmiştir.

6 Resimler


kaynağı değiştir]

Köppen iklim sınıflandırmasına göre Karadeniz iklimi[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır