deprem çantası içeriği / Deprem çantası nedir, nasıl yapılır? Deprem çantasının içinde ne olması gerekir?

Deprem Çantası Içeriği

deprem çantası içeriği

Deprem Çantasında Bulunması Gerekenler Nelerdir?

Okuduğunuz makalelerde veya izlediğiniz televizyon programlarındaki uzman önerilerinde ve yetkili kişilerin yaptıkları uyarılarda en çok önem verilen konulardan biri deprem çantası hazırlamak! Ülkemizin deprem bölgesinde yer aldığını ve her an bir deprem yaşama ihtimalimizin var olduğunu düşünürsek bu konuyu kesinlikle göz ardı etmemeli ve ertelememeliyiz.  Peki; deprem çantası nasıl hazırlanır, deprem çantasında olması gerekenler nelerdir? Gelin, bu soruları yanıtlayalım. Ancak öncesinde “Deprem çantası neden gereklidir?” diye sormanız mümkün.

Deprem Çantası Neden Önemli?

Deprem çantasının evinizde, iş yerinizde, okulunuzda ve günlük hayatınızı geçirdiğiniz her yerde olması gerekir. Çünkü depremden sonraki ilk 72 saat, hayati öneme sahip olan bir süreçtir. Bu süreçteki ana ihtiyaçlarımızı karşılayabilmemiz için gerekli olan ürünlerin de (yiyecek, ilk yardım çantası, su vb.) yanımızda olması şarttır. 

Böyle bir duruma karşı ihtiyaçlarınızı bir araya getirmenizi yani depreme karşı hazırlıklı olmanızı sağlayan araç ise deprem çantasıdır. Yani deprem çantası hazırlamak hayati öneme sahiptir! Peki, deprem çantasında neler olmalı?

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır

Deprem Çantasında Neler Olmalı?

Acil durum çantası olarak da bilinen deprem çantasının ne kadar önemli olduğundan bahsettik. Peki, ihtiyacınız olan farklı kategorilerden malzemelerin bulunduğu bir afet ve acil durum çantasının içerisinde neler olmalı? İşte, deprem çantasının içerisinde olması gerekenler:

  • En az 72 saat yetebilecek miktarda su
  • En az 72 saat yetebilecek bozulmayan yiyecekler (konserve, bisküvi vb.)
  • İlk yardım çantası
  • Çadır
  • Battaniye
  • Uyku tulumu
  • Yedek pilleri ile beraber kullanışlı bir el feneri
  • Telefonunuzun şarj aleti (taşınabilir ve kablolu)
  • Mevsim şartlarına uygun giysiler (şapka, çorap, yağmurluk, kazak vb.)
  • Bir miktar para
  • Kullandığınız ilaçlar
  • Battaniye
  • Kalem ve kağıt
  • Çok amaçlı çakı
  • Çakmak
  • Önemli telefon numaralarının ve iletişime geçilecek kişilerin bilgilerinin bulunduğu defter ya da dosya
  • Islak mendil, tuvalet kağıdı, tuvalet atıkları için poşet gibi hijyen ürünleri ve dezenfektan ürünler
Deprem Çantası Nasıl Olmalıdır

Deprem Çantası Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Deprem çantası hazırlamak kadar, “Deprem çantası nasıl olmalı?” sorusunun cevabı da oldukça önemlidir. Şimdi, deprem çantası hazırlarken dikkat etmeniz gerekenleri sıralayalım.

  • Hazırladığınız deprem çantası ağır olmamalı, kolaylıkla taşınabilir olmalıdır.
  • Deprem çantasını kolaylıkla ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemlidir. Acil durumda kolaylıkla ulaşamayacağınız bir deprem çantası amaca uygun değildir.
  • Deprem çantasını tüm aileniz için değil, kişisel ihtiyaçlarınız doğrultusunda hazırlamalısınız. Ayrıca deprem çantasının içindekilerini hazırlarken evcil hayvanınız varsa onun ihtiyaçlarına da çantada yer vermeyi unutmamalısınız.
  • Deprem çantanızı mevsim şartlarına uygun olacak şekilde belirli dönemlerde yenilemeyi unutmamalısınız.
  • Yiyeceklerin ve içeceklerin son kullanma tarihleri konusunda dikkatli olmalısınız. Son kullanma tarihleri yakın olan ürünleri tüketebilir ve yerlerine yenilerini koyabilirsiniz.
  • Evin yanı sıra iş yeriniz ve otomobilinizde de deprem çantası bulundurmanızda fayda var.

Deprem sonrası, hayatınızı kurtarmada büyük bir rol oynayabilecek deprem çantasına hemen ulaşmanız gerekir. Bu nedenle deprem çantasını kolaylıkla bulabileceğiniz bir yerde tutmanız önemli.

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Deprem çantasını hazırlamaya; beslenme, sağlık ve deprem sonrası iletişim kurmak için gerekli olacak malzemeleri eklemekle başlayabilirsiniz. Ayrıca deprem sonrası beslenme ve içecek konusunda sıkıntı yaşama ihtimaline karşı deprem çantasına, uzun süre bozulmayacak gıdalar ekleyebilirsiniz. Mesela meyve ya da sebze yerine konserve ve kuruyemiş gibi gıdaları tercih edebilirsiniz. Çanta içerisine konulacak gıdaların son kullanma tarihlerine dikkat etmenizi öneririz.

Beslenme malzemelerinizi tamamladıktan sonra deprem çantasına su eklemeyi ihmal etmeyin. Ayrıca gıda ve sıvı ihtiyaçlarınızın daha korunaklı olması için onları çelik veya metal mataralarda saklayabilirsiniz.

Deprem çantasından yararlanacak her aile üyesi için çantaya 2 veya 3 çift iç çamaşırı, çorap ve mevsime uygun kıyafetler eklemeniz önemli. Ayrıca deprem çantasında yer alan kıyafetleri de mevsime uygun olarak değiştirmenizde fayda var. Ek olarak deprem çantasında acil durumlar için ilk yardım seti, ilaç, dezenfektan gibi sağlık malzemeleri de bulundurabilirsiniz.

Deprem çantasında, iletişim kurabileceğiniz ya da haber alacağınız iletişim araçlarının olması da çok önemlidir. Böylece depremde sesinizi daha rahat duyurabileceğiniz bir düdükle yardım çağırmanız daha kolay olacak. Ayrıca radyoyla arama kurtarma çalışmaları ve deprem hakkında bilgi sahibi olmanız da daha rahat olur.

Deprem çantasını altı ayda bir kontrol etmeniz sizin ve ailenizin depreme her an hazır olması için çok önemlidir. Tabii bebekli bir aileyseniz bebeğinizin ihtiyaçlarına göre eklemeler de yapabilirsiniz. Ek olarak deprem çantasını bir sırt çantası ya da kolaylıkla taşınabilir küçük bir valizin içerisine hazırlayabileceğinizi not düşelim.

Deprem Anında ve Sonrasında Yapılması Gerekenler Konusunda Bilgi Sahibi Olun

Deprem sırasında ve sonrasında karşılaşabileceğiniz olası riskleri en aza indirmek için yapmanız gerekenleri bilmelisiniz. Deprem anında yapılması gereken en önemli şey, soğukkanlılığınızı korumak ve panik yapmadan güvenli bir noktada hayat üçgeni yapıp depremin bitmesini beklemektir. Asansör, balkon, merdiven, pencere gibi noktalardan uzak durmak hayati önem taşır. Deprem sonrasında ise elektrik, doğal gaz ve su tesisatlarını kapatıp toplanma alanlarına gitmelisiniz. Hasarlı evlere girmemek de oldukça önemlidir.

Deprem anında ve sonrasında yapmanız gerekenleri ve deprem öncesinde almanız gereken önlemleri, ilgili yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası ve Konut Sigortası Yaptırmayı İhmal Etmeyin

Ne yazık ki yaşanması olası olan depremlerin zamanını, şiddetini ve dolayısıyla meydana getirebilecekleri hasarları bilemiyoruz. İşte, tam da bu nedenle can ve mal güvenliğini sağlayacak önlemler almamız şart! Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ve konut sigortası ise bu konuda bizi güvenceye alan ürünler. Dilerseniz MAPFRE Sigorta’nın DASK ve ev sigortası teminatları ile iki sigorta türünün farkları hakkında ayrıntılı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

DEPREM &#;ANTASI NASIL HAZIRLANIR? Deprem &#;antasında neler olmalı? Deprem &#;antasında olması gerekenler

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 08,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde 7,7 şiddetindeki deprem sonrası enkaz çalışmaları devam ediyor. Deprem sonrası yeniden gündeme gelen ancak hep ihmal ettiğimiz deprem çantasında olması gerekenler listesi yurt genelinde araştırılmaya başlandı. Bilindiği gibi deprem sonrası ilk 72 saat çok önemli. Yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız deprem çantası hayat kurtarabilir. Peki, deprem çantası nasıl hazırlanır, deprem çantasında neler olmalı? İşte, deprem çantasında olması gerekenler listesi

1/4DEPREM ÇANTASI NASIL HAZIRLANIR Deprem çantasında neler olmalı Deprem çantasında olması gerekenler
2/4DEPREM ÇANTASINDA NELER OLMALI
3/4DEPREM ÇANTASI NASIL HAZIRLANIR
4/4DEPREM ÇANTASI NEREDE DURMALI

Deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantasının içinde neler olmalıdır?

Ülkemizde ve tüm dünyada sıkça yaşanmaya devam eden depremler can almaya ve hasar vermeye devam ederken, depremden en az hasarı alabilmek için bazı tedbirler alınması gerekiyor. Bu tedbirlerden birisi de olası bir deprem sonrası, yardım ekipleri ulaşana kadar temel ihtiyaçlarımız için kullanabileceğimiz malzemelerin bulunduğu deprem çantası hazırlamak.

Deprem sonrası ilk 72 saatte, yarım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçların karşınlaması ve değerli evrakların saklanacağı bir afet çantası gereklidir. Hazırlanan çantanın kolay ulaşılabilecek bir yerde olması önemlidir. Çantada kendimiz dışında sorumlu olduğumuz kişi veya kişilerin (engelliler, yaşlılar, bebekler) ve varsa evcil hayvanların da gerekli ihtiyaçları bulunmalıdır. 

DEPREM ÇANTASI NASIL HAZIRLANIR? 

Afet çantası, acil tahliye gerektiren bir durumda kısa sürede ikamet yerini tahliye edebilmek için hazırlanmış, içinde sahibinin belli bir süre gerekli ihtiyaçlarını karşılayabilecek malzeme olan çanta diye tanımlanabilir. Çanta, sorumlu olduğunuz kişi/kişiler (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermelidir. 

Bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğiniz yerlere ulaşamayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız varsa bunları kendiniz giderebilirsiniz. Bu tip durumlar için afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantanız 'kolay ulaşacağınız bir yerde' saklamanız çok önemlidir. Afet ve Acil Durum Çantası sadece evinizde, iş yerinizde değil okulunuzda, sınıfınızda da olmalıdır.

Engelli bireylerin özel ihtiyaçlarıyla alakalı çantanızın içine eklemeniz gerekenleri de unutmamalısınız. İçinde bulunan yiyecek ve içecekleri düzenli olarak kontrol edip, bozulmadan nasıl saklamanız gerektiğini büyüklerinizden öğrenmelisiniz.

DEPREM ÇANTASININ İÇİNDE NELER OLMALI

GIDA:

Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).

ÖNEMLİ BELGELER:

Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)

Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri

Zorunlu Deprem Poliçesi

Diplomalar

Pasaport, banka cüzdanı vb.

Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)

GİYECEKLER:

İç çamaşırı

Çorap

Yağmurluk

İklime uygun giysiler

SU:

Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.

HİJYEN MALZEMELERİ:

Sabun ve Dezenfektanlar

Diş fırçası ve macunu

Islak mendil

Tuvalet kâğıdı

Hijyenik ped

DİĞER MALZEMELER:

İlk yardım çantası

Uyku tulumu veya battaniye

Çakı, düdük, küçük makas

Kâğıt, kalem

Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)


depremdeprem çantasıafad

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası