domuz hakkında bilgi / Domuz Eti Neden Haram? Diyanet Açıkladı - Nefis Yemek Tarifleri

Domuz Hakkında Bilgi

domuz hakkında bilgi

Domuz Eti Neden Haram Hiç Merak Ettiniz Mi?

Domuz etinin tüketimi Müslümanlar ve baz&#; dinler için haram k&#;l&#;nm&#;&#;t&#;r. Bu konu y&#;llard&#;r tart&#;&#;ma konusu olarak gündeme gelmi&#;tir. Bir g&#;da al&#;rken ya da Türkiye d&#;&#;&#;nda yiyecek al&#;&#;veri&#;i yaparken içeri&#;ine göz at&#;p domuz etinin veya herhangi domuz ürününün olup olmad&#;&#;&#; incelenir. E&#;er domuz eti veya ürünü içeriyorsa tercihe ba&#;l&#; olarak bu etin yer ald&#;&#;&#; g&#;dalar tüketilmemektedir.

Pek çok ki&#;inin merak etti&#;i sorulardan biri olan Müslümanl&#;kta domuz eti neden haramd&#;r sorusuna bu yaz&#;m&#;zda yan&#;t bulabilirsiniz. Domuz eti neden haram k&#;l&#;nm&#;&#;t&#;r Diyanet &#;&#;leri Ba&#;kanl&#;&#;&#; taraf&#;ndan hadislerle ve detayl&#; aç&#;klamalarla ilgilenen ki&#;ilere duyurulmu&#;tur. &#;imdi domuz etinin neden haram oldu&#;una de&#;inece&#;imiz yaz&#;m&#;z&#; okumaya ba&#;layabilirsiniz.

Dana Etinin Bölümleri: Tariflerle Resimli Anlat&#;m

domuzun eti neden haram

&#;slamiyette Domuz Eti Neden Haramd&#;r?

&#;slamiyet inanc&#;na göre domuz yemek neden haram k&#;l&#;nm&#;&#;t&#;r hiç merak ettiniz mi? Bundan as&#;rlar öncesine giden bir hikaye ile sizlere bu durumu aç&#;klayal&#;m. Domuz eti neden haram hikayesi nedir diyenler için tarihe not dü&#;en bir hikayeyi aktaral&#;m:

  • Öncelikle domuz hayvan&#;, di&#;isini k&#;skanmayan tek hayvan olarak bilinmektedir. E&#;er bir ki&#;i domuz eti yerse e&#;ini k&#;skanmama özelli&#;i alaca&#;&#; için tarih boyunca pek çok kesim domuz etini yememi&#;tir. Bu inan&#;&#;a göre domuz eti dü&#;manl&#;&#;&#;n simgesi olarak bilinir.
  • Domuz etinin yasaklanmas&#;na dair bir hikaye daha vard&#;r. A&#;k tanr&#;ças&#; olarak bilinen Afrodit’in a&#;&#;k oldu&#;u Adonis’i, domuz k&#;l&#;&#;&#;ndaki Aras öldürmü&#;tür. Domuz k&#;l&#;&#;&#;nda hainlik yapt&#;&#;&#; için bu hayvan as&#;rlarca sevilmemi&#;tir. Bu cinayetten dolay&#;, kad&#;nlar her ilkbahar sonunda yas tutup domuza lanet ya&#;d&#;rmaktad&#;r. Lanetlenen tek hayvan olarak bilinir.
  • &#;slamiyet’e göre domuz etinin haram olmas&#;n&#;n nedenlerinden biri insan sa&#;l&#;&#;&#;na zarar vermesidir.
  • Bu durumla ilgili birçok hadis ve ayet yer ald&#;&#;&#; için, Müslümanlar da bu hadis ve ayetlere göre hareket etti&#;inden dolay&#; domuz etinin yenmesinin haram oldu&#;u tarih boyunca bilinen bir gerçektir.

Koyun Etinin Bölümleri: Tariflerle Resimli Anlat&#;m

domuz eti neden haram hikayesi

Domuz Eti Neden Haram? Ayet Örnekleri

Müslüman halk&#;n yemek kültürünü &#;ekillendiren baz&#; faktörler vard&#;r. Haram ve günah olan besinler Müslüman evlere girmez. Domuz eti neden haram ayet ve hadislerle aç&#;klanan bir soru oldu&#;u için domuz eti de Müslümanlar’&#;n evine girmeyen bir yiyecektir. &#;imdi bu konuyla ilgili ayet ve hadislere göz atal&#;m.

Dinen domuz etinin neden haram oldu&#;unu kan&#;tlayan hadisler ve ayetler, akl&#;n&#;zdaki soru i&#;aretlerini giderecektir:

  • “Allah sizlere yaln&#;z le&#;i, kan&#;, domuz etini, bir de Allah’tan ba&#;kas&#; ad&#;na kesilenleri haram k&#;ld&#;.” (Bakara, 2/; Nahl, 16/)
  • “Le&#;, kan, domuz eti, Allah’tan ba&#;kas&#;n&#;n ad&#; an&#;larak kesilen… hayvanlar sizin için haram k&#;l&#;nm&#;&#;t&#;r.” (Mâide, 5/3)
  • “Ey Muhammed, de ki: Bana vahyolunanlar aras&#;nda, yiyen bir ki&#;inin yedi&#;i herhangi bir &#;eyin haram oldu&#;una dair bir hüküm bulam&#;yorum. Ancak le&#; veya ak&#;t&#;lm&#;&#; kan, yahut domuz eti ki bunlar pistir, yahut do&#;ru yoldan ç&#;karak, Allah’tan ba&#;kas&#;n&#;n ad&#; an&#;larak kesilen hayvanlar&#;n yenmesi haramd&#;r… ” (En’âm, 6/)

A&#;a&#;&#;daki âyette de domuzun çirkin hâline i&#;aret edilmi&#;tir:

  • “…Allah kime lânet eder ve gazab&#;na u&#;rat&#;rsa ve kimlerden de maymunlar, domuzlar ve ta&#;ûta kullar yaparsa, i&#;te bunlar, makamlar&#; en kötü, yollar&#; da en sap&#;k olanlard&#;r.” (Mâide, 6/60).

Câbir b. Abdillah’tan, Allah Rasûlünün Mekke’nin fethi y&#;l&#;nda Mekke’de iken &#;öyle buyurdu&#;u nakledilmi&#;tir:

  • “&#;üphesiz Allah ve Rasûlü &#;arab&#;n, ölü hayvan etinin, domuzun ve putlar&#;n al&#;m-sat&#;m&#;n&#; haram k&#;lm&#;&#;t&#;r.”(Buhârî, Büyu’, ; Tecrîd-i Sarih Tercümesi VI / , )

Et Çe&#;itleri Nelerdir? Etin Hangi K&#;sm&#; Nas&#;l Kullan&#;l&#;r? Enfes Tarifler

domuz eti neden karam k&#;l&#;nm&#;&#;t&#;r diyanet

Domuz eti di&#;er birçok dinde de yasakt&#;r. Mesela Yahudilerin kitab&#; Tevrat’&#;n tesniye bölümünde yenilmesi yasak olan hayvanlar s&#;ralan&#;rken &#;öyle denilmektedir:

“… ve domuz… çünkü t&#;rnakl&#;d&#;r, fakat gevi&#; getirmez. O size murdard&#;r, bunlar&#;n etinden yemeyeceksiniz ve le&#;lerine dokunmayacaks&#;n&#;z.” (Tevrat, Tesniye, bab, 14/8)

Allah insanlara r&#;z&#;klar&#;n güzel ve temiz olanlar&#;ndan yemeyi ve buna kar&#;&#;l&#;k da &#;ükretmeyi emretmi&#;tir. Helâl yemek duân&#;n ve ibadetin kabulüne sebeptir. Haram yemek ise bunlar&#;n geri çevrilmesine sebep olur. Allah Rasûlü &#;öyle buyurmu&#;tur:

  • “Ey insanlar, &#;üphesiz Allah temizdir, ancak temiz olan&#; kabul eder. &#;üphesiz Allah, müminlere, peygamberlere emretti&#;i &#;eyleri emretmi&#;tir. Allah &#;öyle buyurmu&#;tur:
  • “Ey peygamberler, güzel r&#;z&#;klardan yiyin, sâlih amel i&#;leyin, ben sizin yapt&#;klar&#;n&#;z&#; bilirim.” (Mü’minûn, 23/51).

Yine buyurdu:

“Ey iman edenler, size r&#;z&#;k olarak verilenlerin temiz olanlar&#;ndan yiyiniz.” (Tâhâ, 20/81).

Sonra Allah Rasûlü, uzun yolculu&#;a ç&#;kan, saç&#; ba&#;&#; kar&#;&#;m&#;&#;, toza batm&#;&#;, ellerini gö&#;e kald&#;rm&#;&#;, ey Rabbim, ey Rabbim. diye dua eden bir adam&#; zikretti:

  • “Bu kimsenin yedi&#;i haram, içti&#;i haram, giydi&#;i haram, haramla beslenmi&#;, duas&#; nas&#;l kabul olunsun?” (Müslim, Tirmizî, Ahmed b. Hanbel)
    yette &#;öyle buyurulur:
  • “O, pis olan bütün &#;eyleri insanlara haram k&#;lar.” (el- ‘râf, 7/)

Domuz Eti Neden Haram? Bilimsel Aç&#;klamas&#; Var M&#;d&#;r?

Domuz etinin yap&#;s&#; üzerine yap&#;lan bilimsel aç&#;klamalar, bu etin zararl&#; oldu&#;unu ispatlam&#;&#;t&#;r.

Bilimsel aç&#;dan zararlar&#;na de&#;inecek olursak &#;u veriler dikkat çeker:

  • Domuz etinin ya&#; oran&#; oldukça fazlad&#;r ve tüketen ki&#;inin direkt kan&#;na kar&#;&#;&#;r. S&#;k s&#;k tüketildi&#;inde de sa&#;l&#;&#;a zarar verir. Sa&#;l&#;&#;a zarar veren ve insan hayat&#;n&#; riske atan yiyeceklerin tüketilmesi haramd&#;r.
  • Sutoksin ad&#; verilen bir maddeyi içeren domuz eti, kan&#;n kirlenmesine ve lenflerin iltihaplanmas&#;na neden olacakt&#;r. Lenfler iltihapland&#;&#;&#;nda bo&#;az çevresinde domuzu and&#;ran bir &#;ekil olu&#;maktad&#;r. Bu hastal&#;k ise skrofuloz ad&#;yla bilinir. &#;nsan sa&#;l&#;&#;&#; tehdit edildi&#;inden ötürü tüketimi haramd&#;r.
  • Domuz, büyüdü&#;ü ortamdaki her türlü &#;eyi yedi&#;inden dolay&#; kendini temiz otlarla beslemez. Etinin yap&#;s&#;n&#; zehirli ve zararl&#; besinlerle bozar. Haliyle domuz etini tüketenlerin de vücuduna sa&#;l&#;kl&#; bulunmayan bir et girer.
  • Çok fazla kükürt içeren domuz eti, vücuda fazla kükürt al&#;nmas&#;na neden olur. Fazla miktarda kükürt al&#;nd&#;&#;&#;nda kas ve eklemlerin sa&#;l&#;&#;&#; korunamayacak hale gelir.
  • &#;nsan sa&#;l&#;&#;&#; için çok da faydalar&#; bulunmayan domuz eti, &#;slamiyet ve çe&#;itli inançlarda yasak k&#;l&#;nm&#;&#;t&#;r.

E&#;er domuz etini tüketmemek için dikkat ediyorsan&#;z; d&#;&#;ar&#;dan ald&#;&#;&#;n&#;z g&#;dalar&#;n içerik k&#;sm&#;n&#; gözden geçirmeniz önerilir. Helal sertifikal&#; ürünler tüketmelisiniz.

domuz yemek neden haram

Dinimizde Kaç Çe&#;it Kurbanl&#;k Vard&#;r?

Kurban Eti Nas&#;l Da&#;&#;t&#;l&#;r? Kimlere Verilir?

Kurban Eti: Dinlendirme, Saklama &#;puçlar&#;

Kurban Kesmek Farz m&#; Vacip mi? Kime Dü&#;er?

Kurban Ba&#;&#;&#;&#; Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Ba&#;&#;&#; Kabul Eden Kurumlar ve Fiyatlar&#;

kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir

Domuz

DomuzAlm. Schwein, Fr. Cochon, İng. Pig. Familyası: Domuzgiller (Suidae). Yaşadığı yerler: Rutubetli orman ve bataklık bölgelerde veya evcil olarak. Özellikleri: Pis ve hastalık bulaştırıcıdır. Ömrü: yıl. Çeşitleri: Evcil, yaban, ırmak, düğmeli, Afrika domuzu gibi türleri vardır.

Domuzgillerden bir hayvan. Evcil domuz (Sus scrofa domesticus). Asya yaban domuzunun evcilleştirilmesiyle elde edilmiş olup, dünyanın çeşitli bölgelerinde, Özellikle Hıristiyan ülkelerde eti, derisi, yağı, kılı için beslenmektedir. Başı kalın, boynu kısa, vücut ağır ve şişmandır. Erkeklerin köpek dişleri, çoğunlukla dışarı doğru uzamıştır. Pislik, leş, çürümüş, kokuşmuş, kurtlanmış et, bitki ve yemek artığı gibi her şeyi yer. Dişi domuz yılda iki defa doğurur. Her defasında ırkına ve hayvanına göre yavru sayısı arasında olur. Ergin bir domuz, kg gelebilir.

Kur’an-ı kerimde etinin yenmesi kat’i olarak haram olduğu bildirilen domuzu Museviler de haram bilerek yemezler. Hatta ilk çağ milletlerinden eski Mısır ve Fenikeliler de domuz etini zararlı bilerek yememişlerdir. Bu durumun her millete geldiği bildirilen peygamberler aleyhimüssalevatü vetteslimat vasıtasıyla haber verildiği anlaşılmaktadır.

Domuz etinin insan sağlığına zararlı olmasının sebepleri:

Sığır ve koyun etine nisbetle çok miktarda yağ ihtiva eder. Yağsız olan domuz etinin hücrelerinde bile yüksek oranda yağ zerreleri vardır. Hiç yağsız kabul edilenin bile tavada kendi yağı ile kızarması bunun tipik örneğidir. Fazla yağlı maddeler yemenin neticesinde yağ zerrecikleri kanda birikmekte, bu ise; atardamarlardaki sertleşmenin ilerlemesine, yüksek tansiyona, kanın artmasına ve genellikle bağ dokusundaki dolaşım bozukluklarına, önemli bezlerin kanlanma bozukluğuna, kalp koroner damarlarının kireçlenmesine ve daralmasına sebeb olmaktadır. İlim adamları çok yağlı gıda maddelerinin, Özellikle domuz yağının olumsuz yönde etkili olduklarını, rahatsızlıklara yorgunluklar eklenince hastalıkların ağır, hatta öldürücü olduklarını izah etmişlerdir.

Domuz etinde bol miktarda sümüksü bağ dokusu bulunduğu için çok miktarda da kükürt mevcuttur. Bu yapışkan bağ dokusunun sinirlere, kaslara, kıkırdaklara yerleşmesi romatizmaya, antrite, cortrozlara, omurlararası bağ dokularının bir nisbet dahilinde sümüksü hale gelmesine, yumuşamasına yol açar. Kıkırdağın içinde ne kadar az kükürt bulunursa, sağlamlığının ve dayanıklılığının da o nisbette yükseldiği sabittir.

Domuz etinin içinde, iltihaplanmanın ve doku şişkinliklerinin sebebi olan büyüme hormonu çok miktarda mevcuttur. Ayrıca domuz yağı yalnız kolesterin değil, kanserin gelişmesine de yarayan büyüme hormonu ve tipik kanseri meydana getiren, zehir olan benzpireni de ihtiva eder. Bu zehir, domuz etinin kızartılması esnasında çıkan dumanında bulunur. Domuz eti ihtiva ettiği histaminin tesiriyle kaşıntı hissini uyandırır. Kan çıbanı, şirpence, apandisit, safra yolları hastalıkları, toplardamar iltihapları, kadınlarda görülen beyaz akıntı, abse, egzama, dermatit, nörodermit gibi iltihabi deri hastalıkları ve diğer deri hastalıklarına zemin hazırlar.

İkinci Dünya Harbinden sonra Almanya’daki kıtlık senelerinde halkın beslenme tarzında köklü bir değişme görülmüştü. Bu zamanda Özellikle domuz bulunup yenemiyordu. Bunun neticesinde yukarıda sayılan hastalıklarda büyük bir azalma görülmüştü. Para reformunun yapılması ve tekrar domuzlu gıdalara dönülmesi, azalan ve görülmeyen hastalıkların tekrar çıkmasına sebeb olmuştu. Domuz etinin iltihapları ve kaşıntı hissini artırıcı tesirleri, histamin ve imidazol cisimlerinden ileri gelmektedir. İkinci Dünya Harbinde Kuzey Afrika harekatında Alman askerlerinde sık rastlanan “tropik ülserulcus crius” denilen ayaklarda yara halinde bir hastalık görülmüştü. Yapılan tedaviler netice vermeyince yenilen gıda ile ilgili olduğuna karar verildi. Yerli halkta olmamasının sebebi araştırılınca, domuz etiyle ilgili olduğuna karar verildi. Domuz eti yenilmeyince bu hastalık tamamen ortadan kalktı.

Domuz kanı, bakterilerin termik, kimyevi ve başka muhtelif tesirlere dayanıklı şekillerini üretecek maddeler yönünden fevkalade zengindir. Domuz etinde bulunan çok önemli bir toksik faktör de, grip virüsüdür. Yapılan araştırmalarda virüsler domuzun akciğerinde yaşar ve bu yoldan, etinden yapılan mamullere intikal ederler. Bu virüsler tercihen daha uygun bulduğu akciğer bağ dokularına göçüp yerleşirler. Burada vücudun dirençsiz, üşütmelerin çok, güneşin az olduğu ilkbahar mevsimini bekler. Sonra aniden grip salgınları alevlenir. Buna sebep daha önce domuz mamulleriyle alınan grip virüsüdür. Birinci Dünya Harbinden sonra halk arasında harpte ölenlerden daha fazla tahribata sebeb olan grip salgını bu cins bir salgındır.

Erkek domuzlar kesiminden aylarca önce husyeleri çıkartılarak kısırlaştırılır. Bu şekilde yapılmayınca eti, pis kokusundan dolayı yemek mümkün değildir. Besleyenlerin ifadelerine göre domuzların altı seneden fazla yaşamalarına müsaade edilmez, yoksa domuz muhakkak kansere yakalanır.

Genel olarak domuz, az adaleli, az kemikli buna karşı çok sümüksü ve çok yağlı bağ dokularının zararlı tesiri altında, kalp ve karaciğer yağlanması sebebiyle ağır hasta bir hayvan olup, çok su içme ihtiyacı duymaktadır. İnsan vücudu, domuz etindeki çok miktarda yağı, kolesterini, büyüme hormonunu, sümüksü maddeleri ve toksik faktörleri, alışık bir düzende işleyip her zamanki gibi yakamayacağı ve fizyolojik yolla dışarı atamayacağından sağlığı için tehlikeyle karşı karşıyadır. Bütün bu izahlardan sonra domuz etindeki zehirler, bunların yenmesiyle ortaya çıkan hastalıkların en önemlileri şöyle sıralanabilir:

1. Kolesterin: a) Kanda kolesterin yüklü büyük moleküller (Hipertansiyon, arteriyoskleroz, pletora), b) Kanser hücrelerinin cidarındaki kolesterin (Neoplazma fazları).

2. Histamin ve imidazol cisimleri (yüksek dozda): a) Kaşıntıya sebeb olan maddeler (Ürtiker, herpes, dermatit, egzama ve benzerleri), b) İltihap vak’alarına yol açanlar (Kan çıbanı, şirpence, apandisit, kolanjit, kolesistit, tromboflebit, fluor ablus, flegmonlar vb.).

3. Büyüme hormonu (iltihaplanma ve büyüme, gelişme temayüllerinin teşviki): (Adipositas, akromegali, neoplazma fazları, fazla şişmanlık).

4. Kükürtten zengin, mezankimal sümüksü maddeler: (Amino-şeker, hiyaluronik asit, heksozamin) a) Mezenşimin sümüksü şişkinliği (Miyojelozlar adipositas), b) Sümüksü maddelerin sinirlerde, ribatlarda, kıkırdaklarda, fasyalarda, kas kılıflarında depo edilmesi (Romatizma, artrit, artrozlar, osteokondrozlar).

5. Sutoksik yağ asitleri (hücreler içi olanlar): (Adiposidas, hipertansiyon, polisitemi).

6. Onkojen ajanlar (Nieper): Endobiyont (Enderlein), Sihponospora polymerpha (Von Brehmer), eritrosit ilaveleri.

7. Grip virüsü (Shope) domuzun akciğerlerinde yaşar.

İslamiyetin yasaklamasından dolayı Türkiye’de domuz yetiştirilmesi ilgi görmemiştir. Tenha yerlerde yaşayan yaban domuzları bazan sürüler halinde ekili ve dikili alanlara inerek büyük zararlar yaparlar. Bu sebepten avlanması bütün yıl serbest olan hayvanlar arasındadır.

Domuzla ilgili ayet ve hadislerin mealleri aşağıdadır:

Şöyle ki, Kur’an-ı kerimde yemesi haram olanlar; leş ve akıcı kan ve pis hınzır (domuz) ve Allah’tan başkasının adı ile kesilmiş olandır. (En’am suresi: )

Resulullah efendimiz fetih yılı Mekke’deyken buyurdu ki: “Allah ve Allah’ın Resulü şarabın, leşin, domuzun, putların alınmasını ve satılmasını haram kıldı.”

Grip hastalığını yapan virüsün evcil hayvanlarda, Özellikle domuzda bulunduğu ve bunlarda ürediği Amerika’da tesbit edilmiş olup, Eczacılık Bülteni senesi altıncı sayısında yazılıdır. Bunun için evlerde köpek bulundurmamalı, domuzdan çok sakınmalıdır. Aynı zamanda etinde trişin ve tenya (şerit) gibi bazı parazitlerin de bulunduğu ve buradan insanlara geçtiği eskiden beri bilinmektedir.

Ayrıca Ottava Üniversitesi uzmanları, on altı millet üzerinde yaptıkları tetkiklerde domuz etinin, karaciğerdeki öldürücü siroz hastalığına sebeb olduğunu tespit ettiler.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

funduszeue.info

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/ tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: funduszeue.info

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası