aft hangi vitamin eksikliği / Aft Nedir? Aft Nedenleri Nelerdir?

Aft Hangi Vitamin Eksikliği

aft hangi vitamin eksikliği

Aft ve Ağız Yaraları

Dentist Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

AFT YARALARI VE NEDENLERİ

Ağız ülseri veya aft olarak da adlandırılan ağız yaraları, nedeni henüz tam olarak bilinmeyen doku bozukluklarıdır. Ortası beyaz, sarı ya da gri renkteki bu yaralar, uçuk ile aynı şey değildir. Oldukça can yakıcı olan yaralar mutlaka ağız içinde oluşur ve dudaklarda, yanaklarda, dilde, diş eti veya damakta ortaya çıkar. Çoğu kez aynı anda adet yara görülür.

Ağız yaralarının daha çok kadınları etkilediği görülmekle birlikte çocuk yaştan itibaren hemen herkeste görülebilir.7 ila 10 gün arasında iyileşir ve tekrarlayıp tekrarlamayacağı kişiye göre değişir.' nedeni tam bilinmiyor' dedik ama aft üzerinde etkili olduğu düşünülen çeşitli etkenler,bu yaraları tetikleyen nedenler bulunmaktadır. Diş macununda ,yiyeceklere uzanan farklı etkenler sayılır. Bu etkenleri sıralamadan önce ağız yarasının bulaşıcı olmadığını da ekleyelim.

Fizikesel travma

Yanlışlıkla yanağı ısırmak, çok sıcak yiyecek veya içecekler, sivri bir cisim nedeniyle ağız içinin tahriş olması, diş protezleri veya ortodontik apareyler ağız içinde yaralara neden olabilecek fiziksel travma örneklerdir.

Yiyecekler

Asitli yiyecek, içecekler ağız yaralarını etkileyebilir. Burada asitli içeceklerden kasıt kola, gazoz gibi içecekler değildir. Örneğin portakal suyu, ağız yaraları olanlarda ya da hassas bir ağız dokusuna sahip kişilerde en çok şikayete yol açan içeceklerin başında gelir. Sadece portakalın değil genel olarak ya turunçgillerin asit oranı yüksektir. Asit oranı yüksek meyvelerin yanı sıra, sirke, sirkeli soslar, tuzlu, baharatlı, acılı yiyecekler, turşu, çerez ve pek çok kimyasal içeren hazır gıdalar ağızda aft oluşmasında bir iki gün öncesine kadar yediklerinizi gözden geçirerek, size neyin dokunmuş olacağına dair bir ipucu yakalamaya çalışabilirsiniz.

Alerji

Yiyecek alerjilerinin % 90'ında süt, fıstık, fındık, soya , balık, buğday veya kabuklu deniz ürünlerinin yiyecekle ilgili alerji türlerini tetiklediği görülür .Glüten, inek sütü proteinleri,çikolata,tarçın,ceviz,badem,domates,incir,limon,ve çileğin ağız içinde aft çıkmasında katkısı olduğu belirtilir. Histamin salgılanması sonucu ağızda hücre ve dokular zarar görebilir ve alerjik semptomlardan biri olarak, ağız yaraları ortaya çıkabilir.

Bazı Diş Macunları

Her diş macunu değil ama içinde 'sodyum loril sülfat ' (SLM) bulunan diş macunu yada gargara benzeri ağız hijen ürünlerinin aftı tetiklediği görülmüşdür. Bunun nedeni (SLS) 'nin ağız dokularındaki koruyucu tabakayı kurutması ve alttaki dokunun yaralara karşı daha savunmasız hale gelmesi olarak açıklanır.

Vitamin veya Demir Eksikliği

Demir ve vitamin eksikliği ve özellikle de B3, B9 (folik asit ) ve B12 vitaminlerinin eksikliği ağızdaki yaralarını tetikliyor olabilir. Bu vitaminler, cilt sağlığını ve sinir sistemini desteklemek, hormon ve kan hücresi üretmek gibi ,eksikliğinde ağız yaralarının görebileceği konularda yardımcı olurlar. Vitamin eksikliği ayrıca kötü beslenmeye ve bağışıklık sistemini zayıflamasına da bir işaret olabilir.

Stres

Pek çok fiziksel şikayetin nedenleri arasında stres görmek, artık hiç şaşırtıcı değil ve aftlarda şikayetler arasında sayılabilir. Ne yazık ki gün boyu taşıdığımız endişeli düşünceler ,iş yerindeki ya da evdeki mutsuzluklar ,her şeyi dert edinen halimiz veya trafikte geçirdiğimiz sıkıntılı saatler derken, vücudumuz fiziksel olarak tepki vermekte gecikmiyor. Kadınların regl dönemlerinde hormanal değişikliklerin yanı sıra ,gerginlik de aftlarda davetiye çıkarabilir.

Genetik

Yapılan bir araştırmada afttan muzdarip olan kişilerin % 35 'nin ailelerin en az bir kişinin daha aftan şikayetçi olduğu ortaya çıkmıştır. Tek yumurta ikizlerin % 90 'ında , her iki kardeşten de aft çıktığı görülmüştür. Ailesinde aft görülen kişilerde aft oluştuğunda , bu rahatsızlığa daha erken yaşlarda ve daha ağır belirtilerle geçirdikleri ortaya çıkmıştır.

Çölyak Hastalığı

Çölyak hastalığı , vücudun buğday ,çavdar ve arpada bulunan glüten adlı proteine tahammülsüzlüğü anlamına gelir. Bu durumda ince bağırsakta iltihaplanmayla kendini gösterir. Çölyak hastalığının diğer bir yangın belirtisi ise ağız yaralarıdır.

Bağışıklık Yetmezliği

HIV ya da Lupus gibi vücudun bağışıklık sistemine saldıran herhangi bir bağışıklık hastalığı , ağız yaralarına yol açabilir.

Kemoterapi ve Radyoterapi

Onkoloji tedavisi esnasında yapılan kemoterapi ve radyoterapi ağız içerisinde geniş yaralara yol açabilir.

Aşağıdaki durumlarda mutlaka doktorunuza başvurun !
* günde fazla süren ağız yaralarında .
* İlk kez ağzınızda aft çıktığında .
* 1 santimden daha geniş ölçüde aft oluştuğunda.
* Daha önce olduğundan çok daha fazla sayıda aft çıktığında.
* Eskiden olduğundan çok daha sık aft çıkmaya başladığında.
* Aftlarla aynı zamanda eklem ağrısı, ishal, ateş ve vücutta lekeler görüldüğünde

Sağlık Köşesi

Hekimlerimizden Ağız ve Diş Sağlığı ile ilgili sağlık yazıları.

Aft ve Ağız Yaraları

Aft ve Ağız Yaraları

Ağız ülseri veya aft olarak da adlandırılan ağız yaraları, nedeni henüz tam olarak bilinmeyen doku bozukluklarıdır.

Çene Eklemi Hastalıkları

Çene Eklemi Hastalıkları

Çene eklemi rahatsızlıklarının belirtileri toplumun yaklaşık % ‘inde görülmesine karşılık, bu şikayetle doktora başvuran hasta sayısı çok daha az sayıdadır.

Ağzınızda çok sık aft oluşuyorsa 4 uyarıyı dikkate alın!

AFT OLUŞUMUNUN EN SIK NEDENİ VİTAMİN EKSİKLİĞİ

Ağız yaraları sık rastlanan bir sağlık sorunudur. Çapları 0, mm'nin altında, birden çok olan yaralar, gün arasında iz bırakmadan iyileşir. Ancak çapı 0,5 mm den büyük olan aftların iyileşme süresi 6 haftayı bulmaktadır. Uçuk virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan dudaktaki yaralar fazla sayıda olabilmekte ve çapı mm olan bu yaralar, ortalama 7 gün içerisinde iyileşmektedir. Basit nedenlerle gelişen aftlar sorun ortadan kaldırıldığında iyileşir ve bir daha tekrarlamaz. Örneğin; toplumda B12 ve folik asit eksikliği çok sık görülmektedir. B12 vitamini-folik asit, çinko ve demir eksikliği, aftların %20'sinde önemli bir nedendir. Eksiklikleri giderildiğinde aftlar düzelme gösterecektir.

AFTLAR SIKLIKLA TEKRARLIYORSA

Sık tekrarlayan ve uzun süre iyileşmeyen aftların nedeni araştırılmalı, altta yatan bir hastalık varsa tedavi edilmelidir. Çünkü ağız içi yaraları, sistemik bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bunlar; bazı romatizmal hastalıklar, kemik iliği ve mide-bağırsak kaynaklı sorunlar,
çok sık olmamakla birlikte vücut direncini düşüren AIDS, sifilis, tüberküloz gibi sistemik hastalıklar, ağız içinde etkili bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarıdır. Aft oluşumu ile en sık belirti veren sistemik hastalık Behçet'tir. Bu nedenle ağzında sık tekrarlayan aft sorunu olanlar, Behçet Hastalığı yönünden araştırılmalıdır.

AFT OLDUĞUNDA MUTLAKA BİR UZMANA BAŞVURMALI


Dudakta, yanağın iç tarafında ve dil üstünde oluşan oval ya da yuvarlak yaraların tedavisi için dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Aftın nedeni basit bir sorundan kaynaklanıyorsa, hemen tedaviye başlanmalı ve sorun ortadan kaldırılmalıdır. Ancak problemin, sistemik bir hastalık kaynaklı olduğu düşünülüyorsa, altta yatan neden araştırılmalı ve öncelikle o hastalığın tedavisi sağlanmalıdır. Örneğin, aftların en sık görüldüğü Behçet Hastalığı, göz tutulumu durumunda tedavi edilmezse görme kaybına yol açabilen bir hastalıktır. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi, aftlar için de önemli bir kuraldır.

AFT OLUŞUMUNU ÖNLEMEDE VE TEDAVİ SIRASINDA BUNLARA DİKKAT EDİN!

Ağız hijyenine dikkat edilmeli. Dişler günde en az 2 kez fırçalanmalı ve diş aralarında gıda artığı kalıyorsa diş ipi ile temizlenmeli.
Altı ayda bir düzenli diş ve diş eti kontrolü yaptırılmalıdır. Kırılmış ya da çürük dişler için tedavi çok önemlidir. Ağız içinde çürüyerek kırılan dişler aftlara neden olabilir. Protez kullanılıyorsa bakımına dikkat edilmeli ve protez, yemek sonrası temizlenmelidir.
Diyette her zaman taze sebze, meyve tercih edilmelidir. Aftların olduğu dönemlerde asitli, baharatlı, çok sıcak ve sert yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Aft nedir? Ağız yarası nedenleri ve ağız ülseri tedavisi…

Kişinin yemek yemesine, içmesine, konuşmasına, tükürük salgılarını bile kontrol edememesine neden olan ve toplumun % 'inde görülen aft nedir? Asıl oluşum nedeni tam olarak saptanamamış olan aft olarak bilinen ağız içi yaraları yani ağız içi ülserlerin nedeni ve tedavisi

funduszeue.info

Yayınlanma:

Aft nedir? Ağız yarası nedenleri ve ağız ülseri tedavisi…

Nedeni bakteri ya da bir virüs olmadığı için lokal yayılımı ya da bir başkasına bulaşması söz konusu olmayan genelde ağrılı ve sızılı olan, ciddi hastalıkların habercisi olarak düşünülerek dikkate alınması gereken aft yani ağız yaraları(ülserleri) hakkında bilmek istediğiniz herşeyi haberimizde bulabilirsiniz…

AFT(AĞIZ YARALARI) NEDİR?

Aft diye de bilinen ağız yaraları(ülserleri), ağız içerisinde oluşan dil yüzeyi, iç yanak kısımları ve diş etleri üzerinde görülen ağrılı genellikle solgun beyaz, gri renklerde, çevresinde yoğun kızarıklar olan ağrılı oluşumlardır. Kişinin yemek yemesine, içmesine, konuşmasına engel olabilmekte hatta tükürük salgılarını bile kontrol edememesine neden olur. Ağız yaraları toplumun % 25’inde görülür. Kadınlarda görülme sıklığı daha fazla olan aft tek ya da çok sayıda da çıkabilir.

AFTA NEDEN OLAN FAKTÖRLER NELERDİR?

Aftın oluşumunu hızlandırıcı ve seyrini kötüleştirici birçok faktör saptanmasına karşın oluş nedeni tam olarak belirlenememiştir. Ağız yaraları çoğu ağrılı ve sızılı olmaktadır ve hepsinin de ciddi hastalıkların belirtileri olarak dikkate alınmaları gerekir.

Ağız içerisindeki derin yaralar ise ağız içi kanserlerinin bulgusu. Genellikle daha önceden varolan kırmızı (eritroplaki) veya beyaz (lökoplaki) belirtiler üzerinden çıkarlar ve hızla yayılırlar. Diğer etken faktörleri de şöyle açıklayabiliriz:

Vitamin, Demir Eksikliği: Demir ve özellikle B3, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerinin eksikliği ağızdaki yaraları tetikleyebilir.

Bağışıklık Yetmezliği: HIV ya da lupus gibi vücudun bağışıklık sistemine saldıran herhangi bir bağışıklık hastalığı, ağız yaralarına yol açabilir.

Fiziksel Travma: Yanlışlıkla yanağı ısırmak, çok sıcak yiyecek veya içecekler, sivri bir cisim nedeniyle ağız içinin tahriş olması veya yumuşak olmayan diş fırçalama işlemleri ve iyi adapte olmayan protezler ağız içinde yaralara neden olabilir.

Sistemik Hastalıklar: Behçet Hastalığı: Genital ülser, konjuktivit, retinit, lokositoz gibi, birçok sistemik belirtiler yanında ağız içerisinde oluşan tekrarlayıcı aftlarla kendini gösteren bir hastalıktır. Birçok malign ve otoümmin hastalıklarla birlikte de tekrarlayıcı aftlar görülebilmektedir. Behçet’teki aftlar birkaç gün ile bir hafta içinde iyileşirler. Sayıları birkaç tane olup, zaman zaman ağrı hissine yol açabildiklerinden hastanın beslenmesini zorlaştırabilirler.

Gıdalar: Asitli yiyecek, içecekler ağız yaralarını tetikleyebilir. Sirke, sirkeli soslar, tuzlu, baharatlı, acılı yiyecekler, turşu, çerez ve pek çok kimyasal içeren hazır gıdalar ağızda aft oluşmasına neden olabilirler.

Hormon Değişiklikleri: Hormonal dengesizliklere vücudun verdiği tepkilerden biri de ağız yaralarıdır. Ergenlik dönemindeki genç kızlarda ya da kadınlarda adet döneminde, aft sık rastlanır bir durumdur.

Mide Mikrobu: Helikobakter pilori adıyla bilinen mide mikrobu, ağız yaralarına da yol açabilir.

Alerji: Gluten, inek sütü proteinleri, çikolata, tarçın, ceviz, badem, domates, incir, limon ve çileğin ağız içinde aft oluşmasında katkısının olduğu belirlenmiştir.

Stres: Aft oluşmasının en önemli nedenlerinden birisidir.

Bazı Diş Macunları: Diş macunlarının temizleme özelliğini artırmak için köpük yapıcı olarak yapılarına katılan bazı maddeler mukoza hücrelerinin yıkımını artıran tahriş edicilerdir.

Sigara İçmek

aft sözcü ile ilgili görsel sonucu

AĞIZ YARALARI-AFT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Aftlar herhangi bir tedavi uygulanmasa da genellikle gün sonra kendiliğinden iyileşmektedir. Ağrıyı azaltmak ve iyileşme periyodunu kısaltmak için:

– Steril edilmiş su ile sulandırılmış alkol pamuk ile ağız içerisinde bulunan ağrılı bölgeye uygulanabilir.

– Su ve karbonat karışımı ile ağız çalkalanabilir.

– Yarım bardak suya 2 tatlı kaşığı tuz ilave edilerek 2 saatte bir gargara yapılabilir.

– Ağrının çok rahatsız edici olduğu durumlarda solüsyon ve ağız içi gargaralar kullanılabilir.

Ağız içerisinde oluşun aftların kesin tedavisinin bir doktor tarafından belirlenebileceğini unutmayın. Kesinlikle doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayın. Bazı antibiyotiklerin kullanımı da doktorunuzca önerilirse faydalıdır.

AFTTAN KORUNMAK İÇİN

– Sıcak ve aşırı baharatlı acı ve ekşi yiyeceklerden kaçının.

– Vitamin ve mineral desteği (C, B kompleks, folik asit, demir ve çinko) alınmalıdır

– Dişler ve ağız düzenli olarak fırçalanmalı ve çalkalanmalıdır.

– Her gün yoğurt yenilmelidir.

AğrıbeyazdoktorsigarasözturşuÜlseryoğurt

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası