5 vakit namaz rekat tablosu / Beş vakit namaz tablosu - Dinimiz İslam

5 Vakit Namaz Rekat Tablosu

5 vakit namaz rekat tablosu

Namaz Nasıl Kılınır? Resimli 5 Vakit Namaz Kılınışı

Namaz; tekbir, kıyam, rükü, secde ve selam gibi kısımlardan oluşur. İslam'ın beş şartından olan namaz ibadeti akıl balig olan Müslüman'a farz-ı ayndır. Sabah namazı, 2 sünnet, 2 farzdır. Öğle namazı, 4 sünnet, 4 farz ve 2 son sünnettir. İkindi namazı, 4 sünnet ve 4 farzdır. Akşam namazı, 3 farz ve 2 sünnettir. Yatsı namazı, 4 sünnet, 4 farz, 2 son sünnet ve 3 vitirdir. Kur'anda hakkında en çok ayetin indiği ibadet, namazdır. Peki, namaz nasıl kılınır? Vakit namazları kaç rekattır?İşte sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarının kılınışı ve ezan vakti.

Ergenlik (bulûğ) yaşına ve belli bir aklî olgunluk düzeyine gelmiş her müslümanın namaz kılması farz-ı ayındır. Buna göre namazın kişiye farz olmasının şartları, müslüman olmak, bulûğ çağına ulaşmak ve akıllı olmak üzere üç tanedir. Bu şartlara namazın vücûb şartları yani kişinin namaz kılmakla yükümlü olmasının şartları denir. Sahih ve eksiksiz bir şekilde kılınabilmesi için namazın birtakım farzları ve vâcipleri (sıhhat şartları), sünnetleri ve âdâbı bulunmaktadır. Farzlara riayetsizlik, namazın bozulmasına yol açar.

  • Namazın farz ve vâciplerine, sünnet ve âdâbına uygun şekilde kılınışına ilmihal dilinde "sıfâtü's-salât" denilir.

  • Namaz kılacak kişi abdestli ve kıbleye yönelik olarak durup ellerini kaldırır ve niyet ederek Allahüekber der, ellerini bağlar.

  • Sübhâneke'llâhümme ve bihamdike ve tebârekesmüke ve teâlâ ceddüke velâ ilâhe gayrük der.

  • İmama uymuş (muktedî) değilse, Eûzü billâhi mine'ş-şeytâni'r-racîm. Bismillâhi'r-rahmâni'r-rahîm der ve Fâtiha'yı okur.

  • Fâtiha'nın bitiminde âmin der, bir sûre veya birkaç âyet okur (zamm-ı sûre).

  • Ardından Allahüekber diyerek rükûa gider.

  • En az üç kere Sübhâne rabbiye'l-azîm dedikten sonra Semiallâhü limen hamideh diyerek doğrulur ve Rabbenâ lekel-hamd der.

  • Ardından Allahüekber diyerek secdeye gider. Bedensel bir engeli yoksa yere önce dizlerini, sonra ellerini ve sonra yüzünü koyar, kıyama dönerken de bunun aksini yapar.

  • Secdede en az üç kere Sübhâne rabbiye'l-a'lâ dedikten sonra yine Allahüekber diyerek ara oturuşu (celse) yapar, sonra yine Allahüekber diyerek ikinci secdeye gider ve yine üç kere Sübhâne rabbiye'l-a'lâ dedikten sonra Allahüekber diyerek ikinci rek'ata kalkar.

  • İkinci rek'at da birinci rek'at gibidir.

  • Şu kadar ki ikinci rek'atta elleri kaldırma, Sübhâneke ve eûzü yoktur.

  • Ayağa kalkınca el bağlayıp besmele ile Fâtiha'yı okur ve âmin dedikten sonra Fâtiha'ya bir sûre veya birkaç âyet ekler.

  • Daha sonra birinci rek'atta olduğu gibi rükû ve secdeleri yapar.

  • İkinci secdeden sonra ka'de yapıp et-Tahiyyâtü lillâhi ve's-salavâtü ve'ttayyibât.

  • es-Selâmü aleyke eyyühe'n-nebiyyü ve rahmetullâhi ve berekâtüh. es-Selâmü aleynâ ve alâ ibâdillahi's-sâlihîn.

  • Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhû ve resûlüh der.

  • Kılacağı namazın rek'at sayısı ikiden fazla ise bu “ilk oturuş" (ka'de-i ûlâ) olur.

  • Bu oturuşta Tahiyyât'a bir şey eklenmez ve Allahüekber diyerek üçüncü rek'ata kalkılır.

  • Kalkacağı zaman ellerini dizleri üzerine getirir, öyle kalkar. Kıyamda el bağlayıp besmele ile Fâtiha'yı okur ve âmin der.

  • Bundan sonra yapılacak şeyler namazın farz olup olmamasına göre küçük değişiklikler gösterir:

  • a) Bu kıldığı farz namaz ise,

    Fâtiha'dan sonra sûre veya âyet okumayıp rükûa varır. Secdelerden sonra, eğer varsa dördüncü rek'ata kalkar, dördüncü rek'at da üçüncü rek'at gibidir. Dördüncü rek'at yoksa ikinci secdeden sonra oturur (son oturuş=ka'de-i ahîre).

  • b) Kıldığı namaz farz değilse,

    farklı olarak üçüncü rek'atın Fâtiha'sına âmin dedikten sonra, bir sûre veya birkaç âyet okur. Sonra rükûa ve secdeye varır. Dördüncü rek'at, üçüncü rek'at gibidir. Dördüncü rek'atın secdeleri yapılınca oturulur. Bu oturuş, üç rek'atlı namazların üçüncü rek'atının ve iki rek'atlı namazların ikinci rek'atının bitiminde yapılan oturuş gibi, son oturuş (ka'de-i ahîre) adını alır. Son oturuşta Tahiyyât'tan sonra salavat ve dualar okunur, ardından selâm verilir.

  • Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed, kemâ salleyte alâ İbrâhîme ve alâ âli İbrâhîm. İnneke hamîdün mecîd. Allâhümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed, kemâ bârekte alâ İbrâhîme ve alâ âli İbrâhîm. İnneke hamîdün mecîd.

  • Âyetlerden alınarak yapılabilecek duaya örnek:

  • Rabbenâ âtinâ fi'd-dünyâ haseneten ve fi'l-âhireti haseneten ve kınâ azâbe'n-nâr, bi rahmetike yâ erhame'r-râhimîn (el-Bakara 2/). Rabbenâ lâ tüziğ kulûbenâ ba'de iz hedeytenâ ve heb lenâ min ledünke rahmeten inneke ente'l-vehhâb (Âl-i İmrân 3/8). Rabbic'alnî mukýme's-salâti ve min zürriyyetî rabbenâ ve tekabbel duâ. Rabbenağfir lî ve li-vâlideyye ve li'l-mü'minîne yevme yekumü'l-hisâb (İbrâhîm 14/).

  • Hadislerden iktibas edilebilecek duaya örnek:

  • Allahümme innî es'elüke mine'l-hayri küllihî mâ âlimtü minhü ve mâ lem a'lem ve eûzü bike mine'ş-şerri küllihî mâ âlimtü minhü ve mâ lem a'lem.

  • Türkçesi: "Allahım bildiğim bilmediğim bütün iyilikleri senden istiyorum, bildiğim bilmediğim bütün kötülüklerden sana sığınıyorum".

NAMAZ NASIL KILINIR? (RESİMLİ ANLATIM)

5 VAKİT NAMAZIN VAKİTLERİ: NE ZAMANA KADAR KILINIR?

Fecr-i sâdık da denilen ikinci fecrin doğ- masından güneşin doğmasına, daha doğrusu güneşin doğmasından az önceye kadar olan süre sabah namazının vaktidir. Fecr-i sâdık, sabaha karşı doğu ufkunda tan yeri boyunca genişleyerek yayılan bir aydınlıktır. Bu ikinci fecre fıkıh literatüründe "enlemesine beyazlık" anlamında "beyâz-ı müsta'razî" denilir.

Bu andan itibaren yatsı namazının vakti çıkmış, sabah namazının vakti girmiş olur. Bu vakit aynı zamanda, sahurun sona erip orucun başlaması (imsak) vaktidir. Fecr-i kâzib de denilen birinci fecir ise, sabaha karşı doğuda tan yerinde ufuktan göğe doğru dikey olarak yükselen, piramit şeklinde, akçıl ve donuk bir beyazlıktır.

Sabah namazı 2 rekat sünnet, 2 rekat farz olarak toplamda 4 rekattır.

Öğle namazının vakti, İmâm-ı Âzam Ebû Hanîfe'ye göre, zeval vaktinden yani güneşin tepe noktasını geçip batıya doğru kaymasından itibaren başlar ve güneş tam tepedeyken eşyanın yere düşen gölge uzunluğu (fey-i zevâl) hariç, her şeyin gölgesi kendisinin iki misline ulaşacağı zamana kadar devam eder. Bu zamana "asr-ı sânî" denir. Ebû Yûsuf, Muhammed ve diğer üç mezhep imamına göre ise, öğle namazı- nın vakti zeval vaktinden, her şeyin gölgesi, fey-i zevâl hariç, kendisinin bir misline ulaştığı ana kadardır. Her şeyin gölgesi, fey-i zevâl hariç, kendisinin bir misline çıktığı zaman, öğle namazının vakti çıkmış, ikindi namazının vakti girmiş olur. Bu zamana "asr-ı evvel" denir.

Cuma namazının vakti de tam öğle namazının vakti gibidir.

ÖĞLE NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Öğle namazı, 4 sünnet, 4 farz ve 2 son sünnet olmak üzere toplamda 10 rekattır.

İkindi namazının vakti, öğle namazının vaktinin çıkmasından güneşin batmasına kadar olan süredir. Öğle namazı- nın vaktinin ne zaman sona erdiği konusundaki görüş ayrılığına göre söylenecek olursa, ikindi namazının vakti, Ebû Hanîfe'ye göre her şeyin gölge uzunluğu, kendi uzunluğunun iki katına çıktığı andan itibaren, diğerlerine göre ise bir katına çaktığı andan itibaren başlar.

İkindi namazı 8 rekattır. 4 rekat sünnet, 4 rekat farz.

Akşam namazının vakti güneşin batmasıyla başlar, şafağın kaybolacağı zamana kadar sürer. Şafak, İmâm-ı Âzam'a göre akşamleyin ufuktaki kızıllıktan/kızartıdan sonra meydana gelen beyazlıktan ibarettir. Ebû Yûsuf, Muhammed ve diğer üç mezhebin imamına göre şafak, ufukta meydana gelen kızıllıktır. Ebû Hanîfe'nin bu görüşte olduğu rivayeti de vardır. Bu kızıllık kaybolunca akşam namazının vakti çıkmış olur. Akşam namazının vakti dar olduğu için, bu namazı ilk vaktinde kılmak müstehaptır. Ufuktaki kızıllığın kaybolmasına kadar geciktirmek uygun değildir.

Akşam namazı 3 rekat farz ve 2 rekat sünnet olmak üzere toplamda 5 rekattır.

5. YATSI NAMAZI KAÇ REKAT?

Yatsı namazının vakti, şafağın kaybolmasından yani akşam namazı vaktinin çıkmasından itibaren başlar, ikinci fecrin doğmasına kadar devam eder

Yatsı namazı 13 rekattır. 4 rekat ilk sünnet, 4 rekat farz, 2 rekat son sünnet, 3 rekat vitir namazı.

Namaz Nasıl Kılınır? Sabah - &#;ğle - İkindi - Akşam - Yatsı Namazı Ka&#; Rekat, Kılınışı Nasıl? 5 Vakit Namaz Kılınışı ve Rekatları

Son Dakika Haberler

G&#;ndemNamaz Nasıl Kılınır? Sabah - &#;ğle - İkindi - Akşam - Yatsı Namazı Ka&#; Rekat, Kılınışı Nasıl? 5 Vakit Namaz Kılınışı ve Rekatları

-

Namaz rekatları tablosu resmi; resimli Sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı, vitir namazlarının kaçar rekat olduğunu gösteren çizelge.

Namaz cetveli, çizelgesi; Namaz, günde 5 vakit belirlenen usuller dahilinde yapılan bir ibadettir. Namaz günde 5 vakit belirli rekatlar şeklinde eda edilir.

Namazın, kıyam, rüku ve 2 secdeden oluşan bölümlerinden her birine namazın bir rekatı denilmektedir (rekat nedir?). Yani bir namazda kıyam (kıraat), rüku ve 2 secdenin toplamı bir rekattır. Eğer bir namazda bu rükünler 2 şer kez yapılırsa 2 rekatlı namaz olmuş olur. İki rekat sonunda ilk oturuş yahut kade-i ahire yapılır.

Namazların rekatlarını hangi namazların kaç rekat olduğunu derledik. Aşağıdaki tablodan da görüldüğü üzere günlük 5 vakit namaz toplam 40 rekattan oluşmaktadır. Namaz rekatları tablosunu inceleyerek, her namazın rekatlarını ayrı ayrı işleyelim:

namazrekatlari

Sabah Namazı Kaç Rekat
Sabah namazı toplam 4 rekattır. 2 rekat sünnet, 2 rekat farz şeklinde kılınır.
Öğle Namazı Kaç Rekat
Öğle namazı toplam 10 rekattır. 4 rekat öğlenin ilk sünneti, 4 rekat farzı, 2 rekatta öğlenin son sünneti şeklinde ifa edilir.
ikindi Namazı Kaç Rekat
İkindi namazı toplam 8 rekattır. 4 rekat ikindinin sünneti, 4 rekat farz şeklinde kılınır.
Akşam Namazı Kaç Rekat
Akşam namazı toplam 5 rekattır. Önce 3 rekat akşam namazının farzı kılınır. Sonrasında 2 rekat akşam namazının farzı ifa edilir.
Yatsı Namazı Kaç Rekat
Yatsı namazı 10 rekattır. 4 rekat yatsının ilk sünneti, 4 rekat farz, 2 rekat yatsının son sünneti kılınır. Yatsıdan sonra 3 rekat vacip olan vitir namazı kılınır.

5 vakit namaz dışında kılınan namazlar aşağıdaki gibidir.
Cuma Namazı Kaç Rekat
Cuma namazı toplam 10 rekattır. 4 rekat cuma namazının ilk sünneti, 2 rekat farzı ve 4 rekat cuma namazının son sünneti kılınır.
Bayram Namazları Kaç Rekat
Ramazan ve Kurban Bayramları namazları vacip olup ikişer rekattır.
Teravih Namazı Kaç Rekat
Ramazan aylarında yatsı namazından sonra kılınan müekked sünnet namaz olan teravih toplam 20 reekattır. İkişer rekat olarak kılınması efdaldir. Dört rekat şeklinde de kılınabilir.

Sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı namazı kaç rekattır?

Sabah namazı 4 rekat, öğle namazı 10 rekat, ikindi namazı 8 rekat, akşam namazı 5 rekat ve yatsı namazı 13 rekattır.

  • Sabah Namazı: 4 Rekat:
  • 2 Rekat sünnet,
  • 2 Rekat farz.
  • Öğle Namazı: 10 Rekat:
  • 4 Rekat ilk sünnet,
  • 4 Rekat farz,
  • 2 Rekat son sünnet.
  • İkindi Namazı: 8 Rekat:
  • 4 Rekat sünnet,
  • 4 Rekat farz.
  • Akşam Namazı: 5 Rekat:
  • 3 Rekat farz,
  • 2 Rekat sünnet.
  • Yatsı Namazı: 13 Rekat:
  • 4 Rekat ilk sünnet,
  • 4 Rekat farz,
  • 2 Rekat son sünnet,
  • 3 Rekat vitr.

Şafi mezhebine göre namaz kaç rekat ve Şafi mezhebi namaz duaları hangileridir bilgilendiriyoruz. Şafi mezhebi namaz rekatları tablosunu gelin birlikte inceleyelim.

Namaz vakitleri ve Şafi mezhebi namaz rekatları tablosu, Şafi mezhebine göre namaz kılınırken takip edilmesi gereken sünnet ve farz namazların sayısını içermektedir. Şafi mezhebinin mensubu olan Müslüman kimseler namazlarını kılarken farz namazlar yönünden diğer tüm Müslümanlar gibi namazlarını kılar.

Namaz VakitleriSünnetFarzSon
Sünnet
VitirToplam Rekat
Sabah Namazı22&#;4
Öğle Namazı44210
İkindi Namazı44&#;8
Akşam Namazı&#;325
Yatsı Namazı442313
Cuma Namazı424+212

Şafi mezhebine göre sünnet namazlar ise 2+2 şeklinde kılınması tavsiye edilmektedir. Sünnet namazların kılınırken uygulanması gereken prosedürler ve Şafi mezhebi namaz rekatları tablosuna yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Şafi Mezhebi Namaz Rekatları

Şafi mezhebi namaz rekatları vakit namazlarının sünnetleri yönünden farklılaşması yönü ile araştırılmaktadır. Vakit namazlarının farzları tüm mezheplere göre aynı kılınır. Sabah namazının iki rekat farzı, öğle namazının 4 rekat farzı, ikindi namazının 4 rekat farzı, akşam namazının 3 rekat farzı ve yatsı namazının 4 rekat farzı tüm Mezheplerde sabit olarak kılınır.

Şafi mezhebine göre namaz rekatları sünnet namazların kılınışı esasında çeşitlilik gösterebilmektedir. Şafi mezhebine dahil olan bir Müslüman kimse namaz kılarken şafi mezhebine göre vakit namazlarını aşağıdaki rekat düzeni ile kılmalıdır.

Şafi mezhebine göre sabah namazı rekatları;

  • 2 rekat sabah namazı sünneti,
  • 2 rekat sabah namazı farzı.

Şafi mezhebine göre öğle namazı rekatları;

  • 4 rekat öğle namazı ilk sünneti,
  • 4 rekat öğle namazı farzı,
  • 2 rekat öğle namazı son sünneti.

Şafi mezhebine göre ikindi namazı rekatları;

  • 4 rekat ikindi namazı sünneti (2+2),
  • 4 rekat ikindi namazı farzı.

Şafi mezhebine göre akşam namazı rekatları;

  • 3 rekat akşam namazı farzı,
  • 2 rekat akşam namazı sünneti.

Şafi mezhebine göre yatsı namazı rekatları;

  • 2 rekat yatsı namazı ilk sünneti,
  • 4 rekat yatsı namazı farzı,
  • 2 rekat yatsı namazı son sünneti,
  • 3 rekat vitr namazı.

Şafii Mezhebine Göre Namaz Nasıl Kılınır? Resimli

Şafii mezhebine göre namaz kılınırken Hanefi mezhebinden farklı bazı uygulamalar vardır. Namaza başlarken edilen Veccehtü duası ve her rekatta tekbir alma davranışı bu farklardan bazılarıdır. Büyük mezhepler arasında namaz kılınırken bazı farklılıklar oluşabilmektedir. Sadece namazda değil tesbih çekiminde farklılıkları olmaktadır.

Hanefi mezhebi ile Şafi mezhebi arasında namaz kılmakta ortaya çıkan farklılıklar nedeni ile namaz kılınışı yönünden detaylı bir anlatım gerekli olabilmektedir. Şafi mezhebine göre sabah namazının 2 rekat sünneti kılınışı;

 Şafii mezhebine göre sabah namazı 1. Rekatı kılınışı;

  • Niyet edilir.
  • İftitah tekbiri alınır.
  • Veccehtü duası okunur.
  • Euzü besmele çekilir.
  • Fatiha suresi okunur.
  • Zammı sure okunur.
  • Tekbir alınır.
  • Rükuya gidilir.
  • Doğrulurken tekrar tekbir alınır.
  • Secdeye gidilir.
  • Doğrulurken tekrar tekbir alınır.

Şafii mezhebine göre sabah namazı 2. Rekatı kılınışı;

  • Kıyama durulur.
  • Besmele çekilir.
  • Fatiha suresi okunur.
  • Zammı sure okunur.
  • Tekbir alınır.
  • Rükuya gidilir.
  • Doğrulurken tekrar tekbir alınır.
  •  Secdeye gidilir.
  • Doğrulur ve tekrar secdeye gidilir.
  • Oturulur. Ettahiyyatü, Salli ve Barik duaları okunur.
  • Selam verilir.

Aleviler Bayram Kutlar Mı

Yatsı Namazının Kazası Nasıl Kılınır

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.