diş dolgusu orucu bozar mı diyanet / Oruçlu iken diş tedavisi hakkında... · Fetva Meclisi

Diş Dolgusu Orucu Bozar Mı Diyanet

diş dolgusu orucu bozar mı diyanet

Oruçluyken Dişe Dolgu Yapılır Mı? Oruçluyken Dolgu Yaptırmak Orucu Bozar Mı?

Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber oruç tutan insanların en çok merak edip araştırdığı konulardan biri Oruçluyken dişe dolgu yapılır mı? sorusudur. Normal şartlarda orucun bozulması için yeme, içme gibi faaliyetlerin gerçekleşmesi gerekmektedir. Diş tedavisi esnasında yiyip içmediği sürece yapılan hiçbir işlemde tutulan oruç bozulmamaktadır. Bu sebeple diş ile ilgili işlem yaptıracak kişiler endişe etmemeli ve oruçluyken dolgu yaptırmak orucu bozar mı? gibi düşüncelere kapılmamalıdır.

Oruçluyken Dişe Dolgu Yapılır Mı?

Oruçluyken diye dolgu yapılır mı? sorusunun cevabını daha önce Diyanet İşleri Başkanlığı açıklamıştır. Fakat buna ek olarak diş tedavisi esnasında bireyin acı çekmemesi için yapılan iğneler veya spreyler boğaza gitmediği taktirde oruç bozulmamaktadır. Tedavi esnasında kan yutmak veya suyla ağız çalkalarken boğaza kaçan su orucu bozmaktadır. Bu nedenle de diş tedavisi yapılırken oruçlu olan kişilerin bu duruma dikkat etmesi gerekmektedir.

Oruçluyken Dolgu Yaptırmak Orucu Bozar Mı?

Ramazan, İslam dininde dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların şafaktan gün batımına kadar besin almaktan uzak durduğu kutsal aydır. Birçok insan Ramazan ayında yani oruçluyken dolgu yaptırmak orucu bozar mı? sorusunun yanıtını merak etmektedir. Bu konu şu şekilde ifade edilmektedir; oruç tutarken herhangi bir şey yutmadığınız sürece diş tedavinizi yaptırmanızda hiçbir sorun bulunmamaktadır. Bu, topikal ve enjekte edilebilir anestezi kullanabileceğiniz, fakat oral anestezi kullanamayacağınız anlamına gelmektedir. Ramazan ayı boyunca istikrarlı bir muayene ve hijyen ziyareti yapıyorsanız, klinisyenler her hastanın ihtiyaçlarını kültürel olarak duyarlı şekillerde ele almaya dikkat etmelidir. Diş bakımı ağızda yapılan tedavi prosedürlerini barındırdığı için, hem oruçlu hastalar hem de klinisyenler için endişe duymak normal bir durumdur.

Diş tedavisi ile ilgili; ölçü alma, restorasyonlar ve ekstraksiyonlar gibi tedavi prosedürleri orucunuzu bozmamaktadır. Bir malzemeyi doğrudan pulpa üzerine yerleştirmeyi içeren diş dolgusu, oruç tutmaya müdahale etmediği için yapılabilmektedir. Küçük ağız cerrahileri; yüksek vakumlu emme uçları gibi önleyici tedbirler kullanılırsa, hastanın orucu göz önünde bulundurularak diş çekimi yapılabilir. Bir kan şekeri ölçüm cihazı, tedaviden önce ve sonra hastanın kan şekeri seviyesini izlemek ve hipoglisemik senkopu önlemek için kullanılabilir. Pulpa iltihaplanması oluşursa, yutmayı önlemek için yüksek hacimli emme, lastik baraj ve dik bir pozisyon tercih edilmelidir. Ekstrüzyonları dikişlerin yerleştirilmesi takip edebilir. Dikişler, kazara yutulabilecek sıvı hemostatik bir ajanın kullanılması ihtiyacını ortadan kaldıracaktır. Alternatif olarak, kanamaya karşı lazer cerrahisi kullanılabilmektedir. Fakat bu konuda risk almak istemiyorsanız, özellikle akut ağrı, rahatsızlık yoksa diş hekimi muayenenizi ya da dolgularınızı ramazandan sonraki bir tarih için planlamanız daha iyi olacaktır.

Diş Tedavisi Yaptırmak Orucu Bozar mı?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ramazanda Diş Tedavinizi İhmal Etmeyin


Hastaların ramazanda oruçluyken  en çok yönelttikleri sorular arasında " diş tedavisi yaptırabilir miyim?" sorusu yer almaktadır. Diyanet  İşleri Başkanlığı'na göre dolgu ve protez bir tedavi şeklidir ve bu konuda herhangi bir kısıtlama yoktur. Tedavi her şekilde yapılabilir. Oruçluyken anestezi yaptırabilir, dişinizi çektirebilirsiniz. Fakat çekim sonrası  kan ve tükürük  yutulmadan kanamanın durdurulması sağlanmalıdır. Diş tedavisi sırasında kullanılan anestezi malzemesinin, herhangi bir besleyici özelliği bulunmadığından, dolgu ve kanal işlemleri bile rahatlıkla yapılabilir.


Ayrıca oruç tutan insanların özellikle sahurda dişlerini fırçalaması önemlidir. 
Günler uzun olduğu için sahura kalkılmalı ve sahurdan sonra dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Çünkü fırçalanmayan dişlerde bakteriler daha fazla birikeceğinden çürük oluşumu hızlanır. Artan diş çürüğünün yanı sıra ağızda kötü kokuya da sebep olur. Mutlaka dişler fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Oruçlu iken, diş macunu ve su yutmadan gün içinde de dişlerimizi fırçalayabiliriz. Bu durum orucu bozmaz.


Ağız hijyeni ve sağlığı bütün vücudu etkileyecek öneme sahiptir. Ağız içinde meydana gelen sorunlar, yalnızca bu bölgeyi değil, tüm sindirim sistemi üzerine olumsuz etki yapar. Ayrıca ağzın diğer görevleri olan konuşma, çiğneme, yutma gibi fonksiyonlarda da sıkıntılar baş gösterir. Ağzımızda diş  ve dişeti problemlerinin olması, vücuttaki diğer organları da etkileyebilir. Ağız içinde olan ve tedavi edilmeyen bir enfeksiyon kalp, böbrek ya da eklemler gibi yapılarda ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Ayrıca  yemeklerden sonra fırçalanmayan bir ağızda diş etleri üzerinde biriken plak tabakası, eğer ihmal edilirse, dişetlerinin kızarıp şişmesine yol açabilir. Dişeti problemleri, aynı zamanda ağız kokusuna da neden olur. Oruçluyken de ağız ve diş sağlığımıza gereken özeni gösterip diş tedavilerimizi ihmal etmememiz gerekiyor. Din adamları tarafından da defalarca onaylandığı gibi diş temizliği ve tedavileri sırasında suyu ve kanı  yutmadıkça oruç bozulmadığından diş tedavileri de rahatlıkla uygulanabilir. Bunun yanı sıra kanal ve dolgu işlemlerinde kullanılan anestezi de, besin maddesi olmadan yapılan birçok işlem de orucu etkilemez". Hastaların birçoğu oruçluyken ani diş ağrısında ilk olarak ağrı kesici kullanıyorlar, ağrı kesici ile su içilirse oruç bozulur, ramazanda tatsız sürprizlerle karşılaşmamak için diş hekimi kontrolü şarttır.

Diş tedavisi yaptırmak orucu bozar mı? Oruçluyken dişçiye gitmek...

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar.

Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer. Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir. Peki diş tedavisi yaptırmak orucu bozar mı? Oruçlu kimse diş tedavisi yaptırabilir mi?

Oruçlu kimse diş tedavisi yaptırabilir mi?

Orucun bozulması için yeme, içme ve cinsel ilişki ya da bu anlamları ifade eden bir fiilin işlenmesi gerekir. Bu sebeple sırf dış tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz. Tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmazlar. Ancak tedavi sırasında yapılan başka işlemler sebebi ile -mesela ağız su ile çalkalanırken- boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerden biri kaçarsa oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası