hamilelikte mideye baskı / NBL Türkiye - Hamilelik Döneminde Yaşanan Sindirim ve Bağırsak Problemleri Nelerdir?

Hamilelikte Mideye Baskı

hamilelikte mideye baskı

Hamilelikte mide ağrısı ve yanmasına &#;&#;z&#;mler

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Gebelik döneminde yaşanan reflü şikayetiyle nasıl başa çıkılmalı?

Haberin Devamı

Gebelikte hormonların artması ve rahmin büyüyüp karın bölgesine baskı yapması nedeniyle mide şikayetleri sık yaşanır. Bu mide şikayetlerinin başında ise reflü gelir. Hamilelik döneminde reflü hakkında bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Uğur Ateş, mide ağrısı ve yanması için alınabilecek önlemleri de sıraladı.

Gebelikte artan hormonların etkisiyle midenin yemek borusuyla birleştiği bölge gevşer ve mide asidi buradan yemek borusuna geçerek yukarı kaçar. Reflü olarak adlandırabileceğimiz bu durum, mide içerisindeki sıvıların yukarı doğru yemek borusuna geri kaçmasıdır. Reflüsü olan hastalar ağızlarına acı su gelmesinden şikayet ederler. Bu şikayetler gebeliğin son aylarında daha da artabilir.

Bazen gebelikten önce olan veya gebelikte başlayan mide ülseri, gastrit gibi problemler de midede ağrı, yanma, ekşime şikayetlerine sebep olabilir. Aşağıdaki önlemler uygulandığı halde geçmeyen mide ağrıları bu konuda uyarıcı olmalıdır.

MİDE AĞRISI VE YANMASI İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER

  • Tek seferde çok yemek yerine, sık sık ve az miktarda yiyin. Uzun süre aç kaldıktan sonra, aniden çok fazla yemek yemek reflüyü artırır.
  • Yavaş yavaş ve fazla çiğneyerek yeyin, yemek esnasında fazla su içmeyin.
  • Ilık süt, mide yanması şikayetinize iyi gelebilir.
  • Kızartma, aşırı yağlı ve baharatlı yiyecekler yemek; çikolata, çay, kahve vb. içmek şikayetleri artırabilir. Bu tür gıdalardan uzak durun.
  • Karın bölgesini sıkan giysilerden kaçının, rahat elbiseler giyin.
  • Sigara ve alkol reflüyü artıran bir etken olduğu gibi gebelikte de sakıncalıdır.
  • Yeterince dinlenin ve kendinize zaman ayırın.
  • Stres, mide ve yemek borusu arasında bulunan kasların gerilmesine yol açar. Bu nedenle hamilelik döneminde stresten uzak durun.
  • Yatarken yüksek yastık kullanın.
  • Gece geç saatlerde yemek yemekten kaçının.
  • Doktorunuzun önerilerini dinleyin ve gerekirse onun verdiği mide asidini giderici ilaçları kullanın.

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

#Mide#Refl&#;#Hastalık

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Hamileler sık sık bunlardan şikayet ediyor

Anne olmak, hamilelik pek çok kadın için en tatlı heyecan. Çocuğunu kucağına alan anne, kendini dünyanın mutlu insanı olarak nitelendirebilir. Ama çoğu kadın bu tatlı heyecanın da zorlu bir süreç olduğunu da kabul eder. Bebek doğduktan sonra başlayan zorlu süreç bir yana doğmadan da bazı anne adayları sıkıntılı günler geçirir. Bazı kadınlar, hamilelik döneminde pek çok sebeple şikayet edebilir. Zira hamilelik, fizyolojik ve hormonal değişimleri de beraberinde getirir. Bulantı ve kusma gibi en yaygın şikayetler bazı anne adaylarının yaşam kalitesini belirgin şekilde düşürür. Ancak gerekli önlemler alınarak hamilelikteki yakınmalardan kurtulmak mümkün olabilir. Hamilelik döneminde anne adaylarında görülen en yaygın 5 şikayet ve öneriler 


1. Bulantı ve kusma ne zaman başlar?

Genellikle ilk hamileliklerde daha çok şikayet edilen bulantı ve kusma sabahları daha sık olmakla birlikte, günün her saatinde gelişebilir. Bulantı ve kusma, genç kadınlarda ve ikiz hamileliklerde daha şiddetlidir. Bulantılar, çoğunlukla 4–8 haftalıkken başlar ve 14–16 haftalar arasında azalır. Fakat bazı hamilelerde 3’üncü aydan sonra başlayabilir ve bazılarında da tüm hamilelik süresince devam edebilir.

Öneri

  • Sabah kalktığınızda bulantınız çok ise yataktan çıkmadan önce demli olmayan bir çay için. Yatağın başında galeta ve tuzlu kraker gibi kuru şeyler bulundurun.
  • Sabahları yataktan ani bir şekilde kalkmayın.
  • Erken dönemde sık görülen yorgunluk da bulantıyı şiddetlendirebilir. Dinlenmeyi ihmal etmeyin.
  • Mideyi tamamen boş veya tamamen dolu tutmak bulantıyı artırabilir. Gün içinde sık sık ve küçük öğünler şeklinde beslenin.
  • Yemekler sırasında az sıvı almak da bulantı sorununuzun hafiflemesine yardımcı olabilir.
  • Katı, kuru, yağsız ve tuzlu gıdalara yönelin. Tatlı veya meyve yediğinizde bulantınız olmuyorsa bunları da yiyebilirsiniz.
  • Hoş olmayan koku ve yiyeceklerden kaçının. Özellikle mutfak kokularından ve ağır parfümlerden uzak durun.
  • Tüm önlemlere rağmen bulantınız geçmiyorsa doktorunuza başvurun. İlaç tedavisi veya bir süre için hastanede yatışınız gerekebilir.

2. Mideniz sinyal verir

Gebelikte en sık görülen şikayetlerden biri de midede yanmadır. Hamilelerin yüzde ’inde bu sorun mide içeriği ve asidin yemek borusuna kaçması sonucu oluşur. Rahmin büyümesi mideye baskı yaparak yukarı doğru iter. Progesteron hormonunun etkisiyle yemek borusunun alt seviyesini büzen kaslarda gevşeme görülür. Dirençli durumlarda ender de olsa endoskopi gerekebilir.

Öneri

  • Az miktarda sık öğün yiyin.
  • Yemekten hemen sonra yatarak istirahat etmeyin.
  • Yatağınızın başucunu yükseltin.
  • Gerekirse yemeklerden sonra antiasit sıvı ya da tabletler kullanabilirsiniz.

3. Bel ağrısı mı çekiyorsunuz?

Hormonların etkisiyle eklemlerde gevşeme ve özellikle ilerleyen haftalarda postür (duruş) değişiklikleri bel ağrılarından sorumlu olur. Yürüyüş, eğilme ya da yük kaldırma hareketlerinin ardından hafif dereceli ağrı hissedilebilir. İlerleyen haftalarda sırt ve bel ağrısının şiddeti artar. Bazı kadınlarda gebelik sonrası da kalıcı şikayetler devam edebilir.

Öneri

  • Gebelikte aşağı doğru hareket ederken belden eğilmek yerine diz eklemlerinizi kullanarak çömelin.
  • Otururken belinizi destekleyen yastık kullanmaya çalışın.
  • Yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınarak ortopedik destekli, az topuklu ayakkabılar kullanın.
  • Çok fazla ağırlık kaldırmayın.
  • Uzun süre ayakta durmayın.
  • Çok yumuşak yatak tercih etmeyin.
  • Hafif ağrı kesici ilaç kullanabilirsiniz.
  • Sıcak uygulama yapın ve istirahat edin.
  • Sırt kaslarınızı güçlendirecek egzersizler uygulayın. Günlük dakika yürüyüş, yoga ve yüzme gibi aktiviteleri düzenli yapmayı ihmal etmeyin.

4. Kolunuzu bile kıpırdatamıyor musunuz?

Erken haftalardan başlayarak pek çok hamilede yorgunluk ve artan uyku ihtiyacı görülür. Bu sorun, genellikle artan hormon seviyeleriyle bağlantılıdır. Özellikle ilk haftalarda gelişen bulantı ve kusma, halsizlik şikayetlerini artırır. İlerleyen haftalarda ise uyku kalitesi zamanla azalabilir. Son aylarda uyku süreleri kısalır, huzursuz bacak sendromu gelişebilir. Kansızlık sorunu varsa demir ve B12 vitamin takviyeleri kullanılır. Tiroit fonksiyonlarında sorun mevcutsa, gerekli tedaviler uygulanır.

Öneri

  • İlk haftalarında artan uyku ihtiyacını doğal olarak kabul etmelisiniz. İlerleyen haftalarda gece uykusuz kaldığınız dönemlerde gündüz kısa süreli uyku molaları verin ve düzenli egzersiz yapın.

5. Kabızlıktan yakınabilirsiniz

Kabızlık da hamilelikte sık görülen bir sorun. Hormonların etkisiyle bağırsak hareketlerinde yavaşlama görülür. Büyüyen rahim ve bebeğin bağırsaklar üzerine bası yapmasıyla şikayetler artar. Özellikle hamilelikte demir takviyeleri kullanımı da bağırsak hareketlerini etkiler.

Öneri

  • Sıvı alımı bağırsak hareketlerinin artmasında ve hamilelikte ortaya çıkabilecek kabızlık sorunlarının azalmasında etkili olur. Günde litre sıvı alımını, su, süt ve ayran gibi içeceklerle sağlamalısınız.
  • İçerdikleri bol lif nedeniyle sebze, salata ve ara öğünlerde de meyve tüketin. Aynı şekilde düzenli egzersiz yapmak ve probiyotik kullanımı da hamilelikte fayda sağlar. Gerekirse arada bağırsak hareketlerini artıran hafif laksatifler de kullanabilirsiniz.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası