sabah namazı güneş çıktıktan sonra kılınır mı / Vaktinde kılınamayan kaçırılan sabah namazı nasıl kılınır?

Sabah Namazı Güneş Çıktıktan Sonra Kılınır Mı

sabah namazı güneş çıktıktan sonra kılınır mı

Güneş doğduktan sonra sabah namazını kılınır mı? Sabah namazı ne zaman kılınır?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2022 11:28

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Sabah namazının güneş doğduktan sonra kılınıp kılınamadığı merak ediliyor. Sabah namazı, imsak vakti ile başlayıp güneş doğana kadar kılınır. Günün ilk namazı olan sabah namazının vakti geçince hangi zaman aralığında kılınabileceği araştırılıyor. Peki güneş doğduktan sonra sabah namazını kılınır mı? Sabah namazı ne zaman kılınır? İşte konuyla ilgili bilgiler...

Haberin Devamı

Sabah namazı, imsak vaktigirişi ile güneşin doğuşuna kadar kılınır. Ancak sabah namazı vaktinde kılınamayınca ne zamana kadar kılınabileceği araştırılıyor. Peki Güneş doğduktan sonra sabah namazını kılınır mı?

GÜNEŞ DOĞDUKTAN SONRA SABAH NAMAZI KILINIR MI?

Sabah namazı, imsak vakti girdiğinde kılınabilir. Ancak ezanın okunmasını beklemek daha makbul olur. İmsak vakti ile başlayan sabah namazı güneş doğana kadar kılınabilir.

Ancak sabah namazı güneş doğduktan sonra kerahat vakti çıkana kadar kılınmaz. Kerahet vaktinden öğle namazı vaktine kadar ise farzı ve sünneti kaza edilir. Öğle namazı vakti de geçti ise sadece farzı kılınarak kaza edilmektedir.

Güneşin doğmasından itibaren, 40-50 dakika sonrasına kadar, güneşin, tam tepede bulunduğu vakit (Öğle vaktinin girmesine yaklaşık 10 dakika kalmasından öğle vaktinin girmesine kadar), güneş batmadan önce, gözleri kamaştırmaz hâle gelmesinden, batmasına kadar olan vakit (Güneşin batmasına 40-50 dakika kalmasından itibaren Akşam Namazı vakti girinceye kadar olan zaman hiçbir namaz kılınmaz.

Haberin Devamı

SABAH NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

Sabah namazının vakti, tan yerinin ağarması demek olan ikinci fecrin doğmasından başlayarak güneşin doğmasına kadar devam eder. Buna göre imsak vakti, başka bir deyişle oruç yasaklarının başlama vakti, fecr-i sâdıkın oluşması, yani tan yerinin ağarmasıdır. Kur’an-ı Kerim’de, “Artık (Ramazan gecelerinde) eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Şafağın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187) buyrulmaktadır.

İmsak ile birlikte sabah namazının vakti girdiğine göre bu vakitte sabah namazı kılınabilir. Bununla birlikte, konuyla ilgili bazı rivayetlere dayanan Hanefîler, biraz geciktirilerek (isfar vaktinde) kılınmasını daha uygun (müstehab) bulmuşlardır (İbnü’l-Hümâm, Feth, I, 227; İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 29-30; Zeylaî, Tebyîn, I, 82) Nitekim Peygamber Efendimiz de bunu tavsiye etmiştir (Tirmizî, Salât, 5).

Haberin Devamı

Sabah namazının vakti, güneşin doğmasına kadar devam eder. Zira Cebrail’in Hz. Peygambere (s.a.s.) imamlık ettiğine ilişkin hadise göre Cebrail sabah namazını birinci günde tan yeri ağardığında, ikinci günde de ortalık aydınlanıp güneş doğmasına yakın bir vakitte kıldırmış ve “Bu iki vaktin arası, senin ve senin ümmetin için sabah namazının vaktidir.” (Tirmizî, Salât, 1; Nesâî, Mevâkit, 5,9; Muvatta, Vükût, 3) demiştir.

Sabah Namazı İmsak Vaktinin Girmesiyle Kılınabilir Mi? İmsak Vaktinden Sonra Sabah Namazı Kılınır Mı?

İslam'ın ikinci şartı olan namaz en önemli ibadetler arasında ilk sırada gelir. Müslüman âlemi için farz olarak buyurulan namazlar arasında sabah namazı da vardır. Günün en erken saatte kılınacak olması nedeniyle diğer vakitlere göre biraz daha zahmetlidir. Ancak sabah namazının fazileti bir o kadar da fazladır. Sabah namazı imsak vaktinin girmesiyle kılınabilir mi sorusu da bu noktada birçok kişinin araştırdığı konulardan birisidir. İmsak vaktinden sonra güneş vaktine kadar sabah namazı kılınıp kılınmadığı merak edilir. İmsak vaktinden sonra sabah namazı kılınır mı ve sabah namazı imsak vaktinin girmesiyle kılınabilir mi sorularının cevabına aşağıda yer verdik.

SABAH NAMAZI İMSAK VAKTİNİN GİRMESİYLE KILINIR MI?

Sabah namazının ne zaman ve ne zamana kadar kılınacağı yönünde pekçok araştırma yapılmaktadır. Günün en erken saatlerinde uyanarak farz olan ibadetini yerine getirmek isteyen kişiler imsak vakti girdikten sonra sabah namazının kılınıp kılınamayacağı yönünde araştırmalar yapmaktadır. Özellikle Ramazan ayında sahura kalkanların imsak vaktinin girmesiyle sabah namazını kılmadan önce bu soru akıllarına takılır.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan sıkça sorulan sorular köşesinde bu soruya değinilmiştir. Buna göre sabah namazı vakti;

Tan yerinin ağarması anlamına gelen ikinci fecrin doğmasından başlar ve güneşin doğmasına kadar sürer. İmsak vakti, bir diğer anlamıyla oruç yasağının başlama vakti, fecr-i sâdıkın oluşması, yani tan yerinin ağarması olarak nitelendirilir. Kur'an-ı Kerim'de, "Artık (Ramazan gecelerinde) eşlerinize yaklaşın ve Allah'ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Şafağın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın." (Bakara, 2/187) buyrulmaktadır.

İmsak vaktinin gelmesi ile birlikte sabah namazı vaktinin girdiğine göre bu vakitte sabah namazı kılınabilir. Aynı zaman da konuyla ilgili bazı rivayetlere dayanan Hanefiler, biraz geciktirilerek (isfar vaktinde) kılınmasını daha uygun (müstehab) bulmuşlardır (İbnü'l-Hümâm, Feth, I, 227; İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 29-30; Zeylaî, Tebyîn, I, 82) Nitekim Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.S= bunu tavsiye etmiştir (Tirmizî, Salât, 5).

Bir başka hadiste ile şu ifadeler yer almıştır;

Sabah namazının vakti, güneşin doğmasına kadar devam eder. Zira Cebrail'in Hz. Peygambere (s.a.s.) imamlık ettiğine ilişkin hadise göre Cebrail sabah namazını birinci günde tan yeri ağardığında, ikinci günde de ortalık aydınlanıp güneş doğmasına yakın bir vakitte kıldırmış ve "Bu iki vaktin arası, senin ve senin ümmetin için sabah namazının vaktidir." (Tirmizî, Salât, 1; Nesâî, Mevâkit, 5,9; Muvatta, Vükût, 3) demiştir.

SABAH NAMAZININ FAZİLETLERİ

Namaz, sözlükte "dua etmek, ibadet etmek, bağışlanma dilemek, yalvarmak" anlamına gelir. İslam'ın temel şartlarından birisidir. İslam âlemi için farz olarak buyurulmuştur. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere günlük kılınan beş vakit namaz mevcuttur. Bu vakit namazları arasında günün en erken saatte kılınan namazı sabah namazıdır. Çok erken saatlerde olması nedeniyle diğer vakitlere göre daha da zahmetlidir. Sabah namazı her ne kadar zahmetli olsa da fazileti de bir o kadar fazladır. Hadis kaynaklarında sabah namazını kılmanın faziletleri ile ilgili birçok bilgi yer almaktadır.

İşte o hadislerden bazıları:

"Her kim sabah namazını kılarsa o kimse Allah'ın koruması altındadır." (Müslim, Mesacid, 262.)

"Sizi atlılar kovalayacak bile olsa sabah namazının iki rekât sünnetini terk etmeyin.",

"O, dünyanın tamamından hayırlıdır." buyrulmuştur. (Kütüb-i Sitte, 8/424)

Peygamber Efendimiz sabah namazının sünnetine diğer sünnetlerden daha çok önem vermiş ve bunun terkedilmemesini istemiştir: Düşman süvarisi kovalasa bile sabah namazının iki rekât sünnetini terketmeyin." (Sünen-i Ebû Davud)

Resulullah Efendimiz (Sav) şöyle bildirmiştir;

"Kim sabah namazını cemaatle kılarsa, bütün gece namaz kılmış gibidir." (Müslim)

Hz. Peygamber'in (s.a.s) belirttiğine göre en faziletli namazlardan biri olmaktadır;

"Allah'ın indinde en faziletli namaz cuma gününün cemaatle kılınan sabah namazıdır." (Ebu Nuaym El-Hilye)

Vaktinde kılınamayan kaçırılan sabah namazı nasıl kılınır?

Güneş doğduktan sonra sabah namazı nasıl kılınır?

Sabah namazı takvimlerde bulunan İmsak vakti ile başlar Güneş ile sona erer. Bu iki vakit arası sabah namazı vaktidir.

Sabah namazı için kerahet vakti güneşin doğmasından itibaren 45 dakikadır. Güneş doğduktan sonra öğle vaktine 20 dakika kalana kadar sabah namazı sünnetiyle beraber kaza edilebilir.

Eğer bu vakitte sabah namazının kazası kılınamaz ise Öğle vaktinden sonraya kalan sabah namazlarının sadece farzı kaza edilebilir. Sünnetini kazaya bırakma şansı kaybedilmiş olur. Halbuki, Güneş doğduktan sonra sabah namazı sünneti ile birlikte öğle vaktine kadar kaza edilebilir.

Sabah namazının vakti çıkmadan kılmaya gayret etmek gerekir. Çünkü Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Sabah namazının iki rek`at sünneti, dünya ve dünyadaki her şeyden daha hayırlıdır."

Vaktinde kılınamayan kaçırılan sabah namazı nasıl kılınır?

Sabah namazını zamanında kılamayan kişi güneşin doğmasından ve kerahet vaktinin çıkmasından sonra, Öğle vakti kerahet girmeden önce kılabilirse hem sünnetini hem de farzını kaza eder.

Sabah namazı öğleden önce kaza edildiğinde vakti içinde kaza edilmiş olur.

Sabah namazının sünnetini kaza ederken, "Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının sünnetinin kazasını kılmaya." denir.

Sabah namazının farzını kaza ederken, "Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının farzının kazasını kılmaya." diye niyet edilir.

Sabah Namazının Kazasının Kılınışı

Sabah Namazının 2 Rekat Sünnetinin Kazası

Sabah Namazının 2 Rekat Farzının Kazası

Sabah namazının kazasının kılınışı

Sabah namazının vakti

Sabah namazı vakti

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir