saglik meslek bolumleri / Türkiye'de sağlık meslek liseleri; mazisi ve geleceği..!

Saglik Meslek Bolumleri

saglik meslek bolumleri

Türkiye'de sağlık meslek liseleri; mazisi ve geleceği..!

TÜRKİYE’DE SAĞLIK MESLEK LİSELERİ; MAZİSİ VE GELECEĞİ…

Türkiye’de Sağlık Meslek Liselerinin kaderi yıllarından sonra başlayan sağlıkta devrim projeleriyle değişti. Sağlık alanında gerçekten de devrim sayılabilecek adımlar atıldı o günlerde. Sağlık alanındaki bu yapılanmanın iki anlamı vardı: Birincisi; hastanelerde artık kuyruklar olmayacaktı. İkincisi ise sağlık alanında çok sayıda sağlık personeli ve kalifiye eleman istihdamı demekti. Sağlık personeli yetiştirmek için ve hastanelerdeki açıkları kapatmak için ilk akla gelen ise şüphesiz Sağlık Meslek Liseleriydi. O dönemde Sağlık Meslek Lisesi mezunları liseyi bitirir bitirmez Hemşire, Laborant, Acil tıp teknikeri, Anestezi Teknikeri gibi birçok alanda aranan eleman konumuna geldiler ve devlet atamalarında en çok payı aldılar. Sayıları hızla çoğalan özel hastaneler neredeyse çalıştırabilecek düzeyde kalifiye eleman bulamadılar. Sağlık alanında yaşanan bu personel eksikliği hızlı ve kolay istihdam yüzünden sağlık meslek liselerinin önünü bir anda açtı. Bunda sonra Sağlık Meslek liselerinin sağlıksız bir şekilde büyümesi başladı.

Orantısız büyüme:

Türkiye genelinde yılında devlete bağlı sağlık meslek lisesi bulunurken, dört yıl önce 1 olan özel sağlık meslek lisesi sayısı ise ’ya ulaştı. Devlete bağlı sağlık meslek liselerinde 81 bin öğrenci eğitim görürken, özel sağlık meslek liselerini öğrenci sayısı ise yaklaşık 15 bin. Bu rakamlar yılına ait. yılına baktığımız zaman neredeyse bu rakamlar 4 katına çıkmış durumda ve devletin almış olduğu tedbirlere rağmen hala her köşede bir özel sağlık meslek lisesi bulunmakta. Sağlık meslek liselerinin en önemli tercih nedeni ise iş bulma umudu

Bu orantısız büyüme sonucunda yıllarında sağlık alanında büyük bir işsizler ordusu beklenmekte. Bunun örnekleri den beri kendini göstermeye baladı.

bin fazla eleman olacak; Radyoloji, tıbbi laboratuvar, ortapedik protez ve ortez, tıbbi sekreterlik dışında ağırlıklı olarak hemşirelik, anestezi teknisyenliği ve acil tıp teknisyenliği eğitimlerinin verildiği bu okullara ilginin artması uzmanları tedirgin ediyor. Uzmanlar, “Lisans eğitimli hemşire, anestezi teknisyeni, acil tıp teknisyeni olması gerekir derken, sağlıksız büyüyen özel sağlık meslek liseleri ile hem niteliksiz hem de ihtiyaç fazlası sağlık personeli kapıda. Bu şekilde giderse Türkiye’de 10 yıl sonra bin hemşire ve acil tıp teknisyeni fazlası olacak” uyarısında bulunuyor. Sağlık meslek lisesi yöneticisi taleple ilgili “Öğrencinin devlet okuluna puanı yetmiyorsa, veliler ‘Üniversitede özel bir okulda okutacağıma şimdi özel sağlık meslek lisesinde okuturum. Lise mezunu olarak da iş bulabilir’ diye düşünüyor. Ancak bu iş lise eğitimiyle olmaz” diye konuştu

Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı Saadet Ülker: Sağlık meslek liselerindeki tehlikeye dikkat çeken Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı Saadet Ülker söyle konuştu: “Türkiye’de resmi rakamlara göre hemşire sayısı bin. ’te ulaşılmak istenilen hemşire sayısı bin civarında. Sağlık meslek liselerine öğrenci alınmaya devam edildiğinde ’te 50 bin hemşire fazlalığı söz konusu olacak. Sağlık Bakanlığı’nın tahminine göre yılı hemşire ihtiyacı bin. Bu yıl 15 bin, gelecek yıl 17 bin hemşire mezun olacak. Yani beklenen sayıya neredeyse bu yıl itibariyle ulaşılmıştır ve gelecek yıldan itibaren işsizlik sorununun başlayacağını söyleyebiliriz.”

Almanya’da sağlıkçı istihdamı yaraya merhem olur mu?

Ülkemizde sağlık alanında bu kadar fazlalık varken Avrupa ülkelerinde bu alanda büyük bir sıkıntı yaşanmakta. Almanya bu ülkelerin başını çekmekte ve bu alandaki eksikliklerini Avrupa Birliği Projeleriyle kapatmaya uğraşmakta. Alman Federal Hükümeti bu sorunu ilk olarak Suriyeli mültecileri belirli dil eğitimleri ve uzun bir sağlık eğitiminden geçirip istihdam ederek çözmeye çalıştı ama bu konuda büyük bir başarısızlık yaşandı. Suriyeli mülteciler savaşın vermiş olduğu psikolojik etkileri üzerlerinden atamadıkları için entegrasyon sürecinde büyük sıkıntılar çıktı. Son olarak Federal Hükümetin verdiği karar; sağlık alanında istihdam açığını tıp eğitiminin kaliteli olduğu ve entegrasyon sürecini hızlı atmaları bakımından Türkiye’den sağlamak ve işçi vizelerinde kolaylaştırmaya gitmek oldu. Buna yönelik olarak aşağıdaki program belirlendi.

ALMANYA’DA SAĞLIK ALANINDA ÇALIŞMAK;

Bu alandaki büyük istihdam açığını kapatmak için Almanya Federal Hükümeti çeşitli teşvikler vermektedir. Şu anki verilere göre yılına kadar yaklaşık kişi sadece yaşlı bakım teknikeri olarak istihdam edilecektir.

· Eğer Türkiye’de hasta bakım veya yaşlı bakım alanında çalışıyorsanız, mesleki eğitiminizi yaptıysanız veya yapmak istiyorsanız Almanya’da çalışma hayatına başlamak için şimdi tam zamanı .

İstenen Koşullar:

· İlgili kurum ve kuruluşlardan mezun olmak (Sağlık Meslek Lisesi veya Sağlık Meslek Yüksekokulu)

· 35 yaşını geçmemiş olmak ,

· Sabırlı düzenli ve sorumluluk duygusuna sahip olmak

  • B1 düzeyinde Almanca Dil Sertifikasına sahip olmak.

MESLEK LİSESİ MEZUNLARI İÇİN SÜREÇ AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDE İŞLEMEKTEDİR

· İlk önce adayın işe uygun olup olmadığı ile ilgili kursumuzda bir mülakat yapılır.

· Aday eğer uygunsa kursumuzda 8 ay sürecek olan Almanca A1, A2 ve B1 eğitimine başlar.

· Eğitim tamamlandıktan sonra Almanya’ya gidilir.

· Bütün vize işlemleri ve masrafları talep edildiği takdirde tarafımızdan düzenlenir.

· Vize işlemlerinden sonra Almanya’ya dönülür ve 3 yıllık stajerlik dönemi başlar.

· Bu süre içinde € arası maaş alır.

· 3. yılın başında uzmanlaşmak için aşağıdaki branşlardan birisi seçilir.

· Hasta Bakım Teknikeri

· Yaşlı Bakım Teknikeri

· Hastane Personeli

3 yıllık mesleki eğitimden sonra isterseniz uzman olarak çalışır yada yıl daha eğitim alarak Usta Öğretici belgesini alabilir ve branşınız ile ilgili bölümlerde öğretmenlik yapabilirsiniz.

Almanya’nın istediği ve sunduğu imkanlar:

Almanya hükümeti ve Avrupa Birliği bu programlarla hastanelerdeki personel ihtiyacını karşılamaya çalışmakta ve bunun için birçok imkanlar sunmaktalar. İstedikleri öncelikle sağlam bir dil eğitimi; çünkü bu alanda istihdam edilen personel direk insanlarla iletişimde olmak zorunda ve bu yüzden Almanca’yı en az B2 düzeyinde bilmesi gerekiyor. Bu eğitim Türkiye’de Kafka Dil Akademisi’ n de sistematik bir şekilde verilmekte ve bütün süreci Avrupa Birliği Projesi olarak bu kurum yönetmektedir. 8 aylık bir dil eğitiminden sonra B1 dil sertifikasını alan kişiler Almanya’ya gönderilmekte ve dil eğitimin son bölümü olan B2 dil sertifikasını da 6 aylık bir sürede hem istihdam edileceği kurumda hem çalışarak hem de haftanın 2 günü kursa giderek temin etmektedir Yılın sonunda stajer uzmanlaşacağı bölümü seçer yada isterse Türkiye’de eğitim aldığı alanda devam eder. 3. yılın sonunda diplomasını alarak ister staj yaptığı hastanede isterse Avrupa Birliğinde olan istediği bir ülkede çalışma hayatına devam edebilir. Toplam 5 yılın sonunda süresiz oturum alarak Avrupa Birliği vatandaşı olabilirler. Meslek yüksek okulu ve üniversite eğitimi alan sağlık personellerinin stajın 1.yılının sonunda denkliklerinin kabulü ve direk işe başlamaları büyük bir olasılıktır.

DEĞERLENDİRME VE KIYASLAMA:

Türkiye’de bir Sağlık Meslek Lisesi mezunu önce üniversite sınavlarını kazanıp 2 yada 4 yıllık bir eğitimden sonra KPSS sınavına girerek sadece seçim arefelerinde yapılan atamaları beklemek zorunda. Buda bir öğrencinin atanırsa en az 5 yılını atanamazsa zaten bütün bir ömrünü alıyor. Bana göre Sağlık Meslek Lisesi mezunları bu konuyu biraz araştırmalı,biraz da cesaret göstermeli ve bu fırsatı kaçırmamalıdır. 5 yıl boyunca sonu belli olmayan bir girdaba girmektense, istihdamı garanti olan ve kendilerine çok güzel bir fırsat sunan bu projeye katılmaları daha mantıklı olur. Genç kuşakların artık dünyaya açılması için ve bir dil,kültür öğrenmeleri için de çok önemli.

Sağlık meslek lisesi mezunları ne iş yapar, hangi kurumlara atanır? Sağlık meslek lisesi mezunları nerede çalışabilir?

Sağlık Meslek Liseleri diğer liselerde olduğu gibi 4 yıllık eğitim ardından öğrencilere mezun olma hakkı tanımaktadır. Lise 4.sınıfa (sınıf) geçen öğrenciler, sağlık ocağı ve tüm sağlık kurumlarında staja tabi tutuluyor. Haftada 3 gün staj, 2 gün ise eğitim gören öğrenciler iş koşulları ile tanışarak mesleki bilgiler edinmektedir. Peki, Sağlık Meslek Lisesi mezunları ne işe yapar? Sağlık meslek lisesi mezunları nerede çalışabilir? İşte detaylar…

SAĞLIK MESLEK LİSESİ MEZUNLARI NE İŞ YAPAR?

Sağlık Meslek Lisesinden mezun olup üniversite eğitimine devam etmek isteyen öğrenciler 2 yıl ya da 4 yıllık sağlık fakültelerini tercih edebiliyor. Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının tercih edebileceği bölümlere ilişkin detaylar şöyle;

  • Tıbbi sekreterlik
  • Hemşirelik
  • Diş Protez Teknisyenliği
  • Ortopedi Teknisyenliği
  • Çevre Sağlığı Teknisyenliği
  • Radyoloji Teknisyenliği
  • Anestezi Teknisyenliği
  • Laboratuvar Teknisyenliği

SAĞLIK MESLEK LİSESİ MEZUNLARI NE OLABİLİR?

Yukarıda belirttiğimiz Hemşirelik, Anestezi Teknisyenliği ve Tıbbi Laboratuvar gibi bölümlerden mezun olan öğrenciler aşağıdaki sağlık bölümlerinde iş fırsatı yakalayabilirler;

  • Sağlık Bakım Teknisyenliği
  • Ebe Yardımcılığı
  • İlk Yardım ve Acil Bakım Teknisyeni
  • Radyoloji Teknisyeni
  • Anestezi Teknisyeni
  • Çevre Sağlığı Teknisyeni
  • Tıbbi Sekreter
  • Hemşire Yardımcılığı
  • Anestezi Teknisyeni
  • Ortopedik Cihaz ve Protez Teknisyeni

Sağlık Meslek Lisesi mezunları KPSS Ortaöğretim sınavına girdikleri takdirde başta devlet bünyesi olmak üzere birçok iş fırsatını yakalayabilirler.

SAĞLIK MESLEK LİSESİ MEZUNLARI ASKERLİK TECİLİ

E-Devlet üzerinden ya da askerlik şubelerinden tecil ettirme işlemleri yapılmaktadır. Bu işlemi yaptıracak olanlar EDevlet üzerinden gerekli form ve evrakları doldurarak işlem başlatabilirler. Askerlik tecil süreleri, tecil şartları göre değişkenlik gösterebilir. Lise ve dengi okullardan mezun olanlar eğitime devam etmedikleri sürece 29 yaşına kadar tecil hakkına sahiptir. Üniversite öğreniminin bitmesinin ardından ise bu süre, mezuniyetten sonra 2 yıl şeklinde belirlenmiştir. Yüksek lisans, hekime v.b uygulamalarda eğitim görmekte ola öğrenciler ise 35 yaş sınırını aşmamak kaydıyla 1 yıl daha tecil prosedürlerini uygulayabilirler.

SAĞLIK MESLEK LİSESİ MEZUNLARI ATAMA PUANLARI

KPSS /1 merkezi atamalarda Sağlık Memuru kontenjanları için atama yapıldı. 12 bin sözleşmeli sağlık personeli alımında başvurular ÖSYM tarafından (KPSS ) kılavuzu ile 17 Aralık tarihleri arasında alınması üzerine Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ortaöğretim düzeyinden , önlisans düzeyinden ve lisans düzeyinden personelin ataması yapıldı. ÖSYM tarafından ise; KPSS/14 Sağlık Bakanlığı Yerleştirme işlemleri tamamlandı, sonuçlara ulaşmak isteyenler ise funduszeue.info sayfasından detayları inceleyebilirler yönünde açıklama yapıldı. Bir sonraki sağlık personeli atama dönemi için ilgili taban puanlarına yine ÖSYM'nin yapılacak alım ile ilgili yayımlacağı kılavuzdan ulaşmak mümkün.

Sağlık Meslek Lisesi Mezunları Ne Olabilir? Güncel!

Sağlık sektörüne olan ihtiyacın artmasıyla birlikte Sağlık Meslek Lisesi mezunlarına özel veya kamu kurumlarında birden fazla iş imkanı sunulmaktadır. Sağlık Meslek Lisesi mezunları da hastanelerde ne tür pozisyonlarda çalışabileceklerini merak etmektedirler.

Sağlık lisesi mezunları hangi bölümleri tercih edebilir, sağlık lisesi mezunları iş imkanları, KPSS&#;de nereleri tercih edebilirler, sağlık meslek lisesi mezunları doktor olabilir mi, mezunlar hangi bölümleri kaç puanla tercih edebilir, Sağlık meslek liselerinin önü kapandı mı? işte tüm detaylar.

Sağlık Meslek Liseleri&#;nde Hangi Bölümler Var?

Sağlık Meslek Yüksek Okulları aşağıdaki bölümlere sahiptir:

  • Hemşirelik (Bu alana eğitim öğretim yılından itibaren erkek öğrenci de alınmaktadır),
  • Acil Tıp Teknisyenliği,
  • Radyoloji Teknisyenliği,
  • Anestezi Teknisyenliği,
  • Diş Protez Teknisyenliği,
  • Laboratuar Teknisyenliği,
  • Ortopedi
  • Çevre sağlığı
  • Tıbbi sekreterlik

Sağlık Meslek Lisesi Mezunları Ne Olabilir?

Yukarıdaki alanlardan ve KPSS&#;den mezun olan sağlık meslek lisesi mezunları, hemşirelik ve diğer bölümlerde çalışmak üzere resmi sağlık kuruluşlarında ve özel sağlık kuruluşlarında kadrolu personel olabilirler.

Sağlık ve ilgili sektörlerdeki işgücünün çoğu sağlık mezunlarından gelmektedir.

Sağlık Meslek Liseleri Kaç yıl Eğitim Verir?

Hem devlet hem de özel sağlık meslek liselerinde 4 yıllık eğitim verilmektedir. Bu meslek liselerine Sağlık Meslek Liseleri adı verilmektedir. Hatta sıralamada Anadolu liselerinden sonra öğrencilerin tercih ettiği lise kategorisinde yer alan bu kurumlar artık iş imkanları ve istihdam açısından oldukça popüler hale gelmiştir.

Sağlık sektöründe çok sayıda işe alım ve açık pozisyonlar binlerce sağlık meslek lisesi mezununun istihdamı ile sonuçlanmıştır. Bu liselerde verilen eğitim kademeleri şu şekildedir:

  • Sağlık Meslek Lisesi&#;nde okuyanlar da diğerleri gibi 4 yıllık eğitim alırlar.
  • 9. sınıflara liselerdeki aynı müfredat okutulmaktadır.
  • 9. sınıftan sonra, sınıftan itibaren öğrenciler aşağıdaki bölümlerden istedikleri bir dal seçerek, mesleki eğitim alırlar.
  • sınıfta alınan mesleki eğitimden sonra, seçtiği alanlarda eğitim almaya sınıfta devam eder.
  • Sağlık meslek lisesi sınıf öğrencileri, seçilen alandaki bölümleri için 2 yıl süren eğitimlerini alırlar.
  • sınıftayken staj yapmaya başlarlar.
  • Haftanın 3 günü çeşitli sağlık kuruluşları, hastaneler, sağlık ocakları gibi yerlerde stajlarına devam etmektedirler. Bu uygulamalı eğitimler ile okulda 2 gün teorik eğitimler devam etmektedir.

Sağlık Meslek Lisesi Staj Ücreti

Staj yaparken asgari ücretin yılı için TL yüzde 30&#;u kadar stajyer maaşı alırlar. Ücretli olan bu staj imkanı, para kazanmalarını da sağlar. TLüzerinden %30 alınan tutar ortalama TL olmaktadır. Kurumlar en az bu tutardan başlayarak staj ücreti öderler.

Türkiye&#;de özel liseler ve devlet okulları da dahil olmak üzere &#;den fazla sağlık meslek lisesi bulunmaktadır. Tercih rehberi yayınlandığında tercihinizi yapabilirsiniz.

Sağlık Sektörü Gelecek Vaat Eden Bir Sektör Olduğu İçin İş İmkanları da Yüksektir. Sağlık meslek lisesinde toplam 3 bölüm bulunmaktadır.

Bunlar;

  1. Hemşire yardımcılığı
  2. Sağlık bakım teknisyeni bölümü
  3. Ebe yardımcılığı olarak sıralanır.

Türkiye genelinde eğitim verilen sağlık lisesinde aşağıdaki alanlardan biri seçilerek sınıftan sonra bu alanda eğitim ve öğretime devam edilmektedir. Bu liseden mezun olanlar üniversitede hemşirelik, çevre sağlığı, anestezi teknisyenliği gibi bölümleri tercih ederek aşağıdaki alanlarda ilerleyebilirler.

Sağlık Meslek Lisesi Mezunları Neler Yapabilir? Seçebilecekleri bölümler şunlardır:

  1. İlkyardım ve Acil Bakım Teknisyeni
  2. Hemşire yardımcılığı
  3. Hemşirelik
  4. Ebe yardımcılığı
  5. Sağlık bakım teknisyeni (Tıbbi Sekreter)
  6. Röntgen Sağlık Teknisyeni
  7. Acil Tıp Teknisyenliği (Kısaca ATT)
  8. Anestezi Teknisyenliği
  9. Diş Protez Teknisyenliği
  10. Laboratuvar Teknisyenliği
  11. Radyoloji Teknisyenliği
  12. Çevre Sağlığı Teknisyenliği
  13. Ortopedik Cihaz ve Protez Teknisyenliği
  14. Tıbbi Sekreterlik gibi bölümleri seçebilirler.

Bu alanlardan mezun olanlar belirtilen sektörlerde özel ve kamu hastanelerinde ve diğer sağlık kuruluşlarında iş bulabilirler. Bu nedenle kariyerine sağlık alanında devam etmek isteyenler sağlık meslek lisesi okumanın mantıklı olduğunu düşünmektedir. Hangi alanda ilerlemek istediğiniz tamamen size kalmış.

Sağlık Meslek Lise Mezunları KPSS İle Nerelere Atanır?

Sağlık liselerinden mezun olan öğrenciler Ortaöğretim KPSS&#;ye girerek kamu kurumlarında çalışmaya başlayabilirler. Devlet kurumlarına atanma şansı olmayan öğrencilerin atanabileceği kurumlar şunlardır:

  • Özel sağlık merkezlerinde görev alabilirler.
  • Devlet kurumlarında geçici olarak çalışabilirler.
  • Özel ve devlet kurumlarında sürekli ihtiyaç duyulan bir sektör olduğu için çalışma alanları geniştir.
  • Ayrıca bünyesinde birçok alan da bulunmaktadır.
  • Ayrıca bu alanlarda öğrenim gören öğrenciler için 4 yıllık ve 2 yıllık eğitim programları da bulunmaktadır.

Alanında daha fazla eğitim almak isteyen ve uzmanlaşmayı düşünen öğrenciler TYT-AYT sınavlarına girerek 2 veya 4 yıllık sağlık bölümlerini tercih ederek üniversite eğitimlerine başlayabilirler.

Lisede tercih edilebilecek alanlardan mezun olan sağlık meslek lisesi mezunlarının 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite eğitimlerini tamamladıktan sonra alabilecekleri unvanlar şunlardır:

  • Diş Protez Teknisyenliği
  • Tıbbi Sekreterlik
  • Hemşirelik
  • Çevre Sağlığı Teknisyenliği
  • Sağlık Bakım Teknisyeni
  • Ortopedi Teknisyenliği
  • Radyoloji Teknisyenliği
  • Laboratuvar Teknisyenliği
  • Anestezi Teknisyenliği
  • Sağlık Kurumları İşletmeciliği

Bu unvanlar ile üniversiteden mezun olarak, devlet ya da özel kurumlarda hizmet vermeye başlayabilirler. Sağlık meslek liselerinden mezun olanların alabilecekleri unvanlar, sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunda ayrıntılı olarak belirtilmiştir.

Sağlık Meslek Lisesi bölümlerinden olan Acil Tıp Teknisyenliğinden mezun olduktan sonra, iş başvuruları sonucunda hastanelerde Acil Tıp Teknisyeni ne kadar maaş alır diyorsanız içeriğimizi okumalısınız.

Üniversitede Tercih Edilebilecek Tüm Bölümlerin Listesi

Üniversitede tercih edilebilecek tüm bölümlerin listesi şu şekildedir:

  • Acil Tıp Teknisyenliği
  • Hemşirelik
  • Sağlık
  • Sağlık Memurluğu
  • İlk Yardım ve Acil Bakım Teknisyenliği
  • Acil Yardım ve Afet Yönetimi
  • Sağlık Yönetimi
  • Sağlık Kurumları Yöneticiliği
  • Beslenme ve Diyetetik
  • Tıp Sekreterliği
  • Tıbbi Sekreterlik
  • Hemşirelik
  • Çevre Sağlığı
  • Hemşirelik
  • Ebelik
  • Yaşlı Hizmetleri
  • Ebelik
  • Hasta ve Yaşlı Hizmetleri
  • Ebelik-Hemşirelik
  • Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama
  • Tıbbi Laboratuvar Teknikleri
  • Podoloji
  • Perfüzyon Teknikleri
  • Patoloji Laboratuvar Teknikleri
  • Odyometri
  • Laborant ve Veteriner Sağlık
  • Laboratuvar Teknolojisi
  • İlk ve Acil Yardım
  • Ağız ve Diş Sağlığı
  • Ameliyathane Hizmetleri
  • Anestezi
  • Denizci Sağlığı
  • Fizyoterapi
  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon
  • Elektronörofizyoloji
  • Evde Hasta Bakımı
  • İş ve Uğraşı Terapisi
  • Biyomedikal Cihaz Teknolojileri
  • Ortopedik Protez ve Ortez
  • Nükleer Tıp Teknikleri
  • Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik
  • Diyaliz
  • Otopsi Yardımcılığı

Gördüğünüz gibi sektörde birçok alan ve dal bulunmaktadır. AYT, TYT ve YKS puanlarınız ile bu bölümleri tercih edebilirsiniz.

Sağlık Meslek Lisesi Mezunları İş İmkanları

Bu liselerden mezun olanlar kamuda memur olabilmek için KPSS&#;ye girerek yeterli puanı almaları halinde devlet kurumlarına kadrolu olarak girebilmektedirler. Ancak, sağlık alanında ilerleme kaydeden mezunlar, aşağıdaki kuruluşlarda istihdam olanakları bulabilir ve çalışabilirler.

Sağlık Meslek Lisesi Mezunları İçin İş Olanakları Aşağıdaki Kurumlardadır:

  • Tüm Devlet Hastaneleri
  • Üniversite Hastanesi
  • Özel Hastaneler ve Kurumlar
  • İl ve ilçelerdeki Aile Hekimlikleri
  • Halk, Toplum Sağlığı Merkezleri
  • Acil Sağlık Birimleri
  • Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri
  • Diyaliz Merkezleri
  • Dispanserler, Sağlık Ocaklarında,
  • Acil Tıp Merkezleri bünyesinde iş bulabiliyorlar.

Sağlık Meslek Lisesi Mezunu İŞKUR Alımları

İŞKUR bünyesinde kurumsal olmayan, resmi veya özel işyerlerine personel alımları devam etmektedir. Bu sektörde hasta bakım elemanı, hasta kayıt-kabul görevlisi, hemşire alımı gibi bir çok ilan bulunmaktadır. e-Devlet şifreniz ile giriş yapıp il ve ilçe seçimi yaparak güncel ilanlara ulaşabilirsiniz.

Sağlık Meslek Yüksek Okulu İŞKUR Mezunu İşe alınan çeşitli pozisyonlar aşağıdaki gibidir:

  • İşyeri hemşiresi
  • Sağlık memuru
  • Acil Tıp Teknisyeni
  • Hemodiyaliz teknisyeni
  • Fizyoterapi sağlık teknikeri
  • Kemoterapi, diyabet eğitim, yenidoğan, enfeksiyon, rehabilitasyon, çocuk, poliklinik, yara bakım veya acil servis hemşire alımları devam ediyor.

İŞKUR Sağlık mezunları İş İlanları için TIKLAYINIZ.

Sağlık Meslek Lisesi Mezunları KPSS Atama Puanları

Her yıl yapılan KPSS ortaöğretim sınavları sonrasında açık kontenjanlar belirlenerek duyurulur. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca&#;nın yaptığı açıklamalara göre Sağlık mezunlarına birkaç ay içinde yeni atamalar gelecek.

Son olarak KPSS/14 tercih kılavuzu ile personel alımları gerçekleştirildi.

  • Ortaöğretimden ,
  • Ön lisans mezunu ,
  • Lisans mezunu olarak da kişi atandı. Sonraki atamalar bekleniyor.

Bu atamalarda lisans, önlisans ve ortaöğretim puanları ayrı ayrı hesaplanır. Atama puanları puan türüne, atandığı yere ve tercih edenlerin puanlarına göre değişmektedir. randevularında en düşük ortalama puan 70, en yüksek puan 95 ve üzeridir.

Sağlık Meslek Lisesi Mezunları Nerede Çalışabilir?

SML okullarında Radyoloji, tıbbi laboratuvar, ortopedik protez ve ortez, tıbbi sekreterlik, hemşirelik, anestezi teknikeri ve acil tıp teknisyenliği eğitimi veren bölümlerden mezun olanlar aşağıdaki bölümlerde deneyim kazanarak tercih ettikleri branşta deneyim sahibi olabilmektedirler.

Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının çalışabilecekleri alanlar şunlardır:

  • İlk Yardım ve Acil Bakım Teknisyeni
  • Hemşire yardımcılığı
  • Ebe yardımcılığı
  • Sağlık Bakım teknisyenliği
  • Tıbbi Sekreter
  • Radyoloji Teknisyeni
  • Ortopedik Cihaz ve Protez Teknisyeni
  • Anestezi Teknisyeni
  • Çevre Sağlığı Teknisyeni
  • Laboratuvar Teknisyeni gibi birçok sağlık bölümünde iş bulabilirler.

Kamu kurumlarında özellikle hemşirelik ile ilgili bölümlerde çalışmak isteyenler için sağlık lisesi mezunlarının hemşirelik alanlarına atanma oranı oldukça yüksektir. KPSS&#;den başarılı bir puan alan bir öğrenci, bir devlet hastanesinde rahatlıkla iş bulabilmektedir.

Sağlık Meslek Lisesi Avantajlı mı?

Aileler genellikle çocuklarının istihdam durumunu garanti altına almak için bu tür liseleri tercih etmektedirler. Ayrıca, ailede sağlık diplomasına sahip olmak, bilgili ve tavsiye niteliğinde bir yaşam koçu almak anlamına gelir. Liselerin birçok avantajı vardır.

Some of the Health Vocational High School Advantages are as follows:

  • Staj başvurusu avantajlarından biridir. Çünkü teorik eğitim pratiğe dönüşüyor. Öğrenciler hastanelerin birçok alanında çalışarak deneyim kazanırlar. Birimleri tanıyarak kendilerine uygun alanları belirlerler. Öğrenciler hangi alanlarda uzmanlık kazanmak istediklerine kolaylıkla karar verebilirler.
  • Staj sayesinde çalışma ortamını tanımış olur. Bu nedenle iş hayatına atıldığında zaten bu düzene alışkın olacağı için adaptasyon sorunu yaşamaz.
  • Hastane ortamında hastalar ve yakınları ile iç içe olacağından iletişim becerisi gelişir.
  • Ekip olarak çalıştıkları için birlikte çalıştıkları kişileri inceleyip kendilerine örnek alabilirler. Ayrıca konu hakkında bilgi sahibi kişiler sayesinde mesleki bilgi edinmeleri de kolaylaşmaktadır.
  • Hayatın gerçekleriyle iç içe olan öğrenciler, sakin davranmayı öğrenirler. Bu onların kişisel gelişimi için önemli bir konudur.
  • Devlet kurumlarına atanma gerçekleşmediğinde özel sektörde de çalışabilirler.
  • Bu alandan mezun olan öğrencilere iş açma belgesi verilmektedir. Bu belge ile kendilerine ait bir sağlık işletmesi açabilirler.
  • Lise eğitiminden sonra üniversiteye devam etmeyen öğrencilere iş imkanı sağlaması açısından avantajlıdır. Sağlık sektörü bilgi gerektirir. Bu nedenle en küçük ilçelerde bile iş bulma imkanına sahipsiniz. Ülkemizdeki üniversitelerin 4 ve 2 yıllık fakültelerinden mezun olanlar kendi mesleklerini yapamazken, sağlık mezunları sağlık sektöründe aldıkları diploma ile iş hayatında yer bulabilmekte ve çalışma hayatına başlayabilmektedir.

Özel Okullara verilen devlet desteklerinden yararlanmak ve bilgi almak için hemen tıklayın ve fırsatı kaçırmayın!

Hangi Bölümlere Ek Puan Verilir?

Öğrenciler kendi programlarının iki yıllık önlisans programlarına yatay geçiş yaptıklarında ek puan uygulanmaya devam edilir. Çünkü;

  • Alanı ile ilgili bölüm tercihi kapsamında okulun verdiği puandan faydalanabilirler. Ayrıca geçen yıl mezun olan ve bu yıl sınava giren adaylar için ek puan uygulaması bulunmaktadır.
  • Ancak burada belirtilmesi gereken okulun kayıt tarihidir. Kayıt yaptıran öğrencilerin merkezi sınav puanlarına ek olarak okul puanları da olacak. Bu tarihten sonra kayıt yaptıran öğrenciler maalesef bu avantajdan yararlanamayacaklardır.
  • Yardımcı ebe, sağlık teknisyeni, hemşire yardımcısı sağlık meslek lisesine ek puan verir.
  • Yalnızca 4 yıllık bölümlere giderken ek puan verilmez.
  • Üniversite eğitimlerinde bölüm değiştirebilirler. Kendini farklı bir bölümde geliştirmek isteyen öğrencilerin puanları bozulmaz.
  • Mezunlar için Sağlık Teknikeri, Ebe Yardımcılığı ve Hemşire Yardımcılığı bölümlerine ek puan verilir.
  • Ek puanlar kaldırılmadı ancak yılı itibari ile sınavsız önlisans bölümlerine geçiş kaldırılmıştır.

Dezavantajları Var mı?

Sağlık Meslek Lisesinin dezavantajlarından bazıları şunlardır:

  • İş garantisi vaat eden bir iş olsa da sağlık sektöründe çalışanların iş hayatı yorucudur.
  • Genel olarak nöbetleri olmaktadır.
  • Bu da uzun çalışma saatlerini beraberinde getirir.
  • Ayrıca bu lise türünü tercih eden öğrenciler genellikle meslek dersleri aldıkları için diğer derslere odaklanamamaktadırlar.
  • Üniversitede farklı bir bölüm seçmek isteyenlerin ise Anadolu Liseleri ile aralarındaki ders açıklarını kapatmaları gerekiyor.
  • Ayrıca son sınıfta öğrencinin üzerine birçok yük biniyor.
  • Haftada 3 gün staj yapan öğrenciler de YKS sınavına hazırlanmak ve sınavları okullarında geçmek zorundadırlar.
  • Bu nedenle son sınıfta öğrencilerini yorucu bir hayat beklemektedir.
  • Mesleki zorluklar da var.
  • En azından damar yolu açmak bile cesaret ister.
  • Bu konuya ilgisi olmayan ve doğası gereği mesleğe uygun olmayan kişilerin bu liseleri tercih etmesi doğru değildir.

Sağlık Meslek Lisesi Mezunları Doktor Olabilir mi?

Evet, Sağlık Meslek Lisesi mezunları doktor olabilirler. Meslek Liselerine uygulanan katsayı sistemi ile mezunlar son yıllara kadar sınırlı sayıda bölüm tercihi yapabilmektedir. Ancak katsayının kaldırılması hem öğrencileri hem de velileri memnun etti. Artık meslek lisesi mezunları doktorluk, öğretmenlik, mühendislik gibi bölümleri tercih edebiliyor. Bu noktada Sağlık Meslek Lisesi mezunu bir kişi de tabi ki doktor olabiliyor.

Mevcut eğitim sisteminde ağırlıklı olarak Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Geometri, Türkçe ve Edebiyat gibi sayısal derslere ağırlık verilmelidir. Lise hayatında meslek derslerine daha fazla ağırlık verildikten sonra bu temel derslere olan ilgi ve başarı azalmaktadır. Ancak planlı ve özverili çalışma ile başarılmayacak hiçbir şey yoktur. Eğitim ve sınav sürecinizi bir eğitim kurumundan veya ders eki olarak tamamlarsanız doktor olmanıza engel bir durum yoktur.

Sağlık Meslek Mezunlarının Askerlik Tecili yani erteleme işlemleri hakkında; Öğrenci yerleştirme işlemleri ile ilgili detaylar Milli Savunma Bakanlığı internet sitesinde yer almaktadır. Meslek okullarında askerlik hizmeti 28 yaşını tamamladığı yılsonuna kadar ertelenir. Bu süre mezuniyete kadar devam eder. Lise veya yükseköğrenimlerini tamamlayan mezunların askerlikleri mesleki eğitim merkezleri ve meslek yüksekokulu eğitimleri nedeniyle ertelenmez. Meslek liselerinden mezun olup da ilişiği kesilen veya terk nedeniyle ayrılanların bu tarihten itibaren dilerlerse 6 yıl süreyle tecilleri yapılır.

2 Yıllığa Sınavsız Geçiş Hakkı Kaldırıldı!

Ülkemizde eğitim sistemi sürekli değişmektedir. Sağlık Meslek Lisesi mezunları hangi bölümleri sınavsız geçebilir? merak edilir. Meslek Lisesi öğrencilerine gidecekleri bölümlerde sınava girmeden geçme hakkı verildi. Bu sayede sınava girmeyen öğrenci puan almayacağı için istediği 2 yıllık programları seçip eğitim hayatına devam edebilecekti. Ayrıca geçiş sınavları ile bölümü 4 yılda bitirmek mümkün olmuştur.

Önceki yıllarda sınavsız geçiş hakkı kaldırılmıştı. Bu nedenle tercih konularında hata yapmamak için gündemi yakından takip etmek veya rehber öğretmenlere danışmak gerekmektedir. Sınava girmemek gibi teknik bir hata size bir yıla mal olabilir. Kaldırılan bu uygulama sonucunda maalesef sağlık mesleği mezunları tercihlerini merkezi sınav puanlarına göre yapmaktadırlar.

Bu meslek liseleri gelecek vaat eden bir lise türüdür. Bu nedenle lise tercihini yapacak öğrencilerin bu liselere yönelmelerinde fayda olacaktır. Tabii ki sağlık sektörü de mezunlar için uygun. Geçiş hakları olmasa bile kendilerine verilecek ek puanlarla iyi bir üniversiteye yerleşebilirler. Bu bölümlere biyoloji ve kimya derslerinden öğrenci alınmaktadır. Yani seçim yaparken sayısal puanınızı göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

YouTube video

Bazı yorumlarda Sağlık Meslek Liselerinin eskisi gibi çalışamadığı, Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının artık İşkur üzerinden kura ve mülakatla istihdam edildiği hatta işe alınanların da işe alındığı belirtilmektedir. Bu şekilde, temizlikçi hasta bakıcısı olarak istihdam edilmektedir.

Mezun sayısının çokluğu ve atama yetersizliği nedeniyle sağlık meslek lisesi mezunlarının unvanlarının geri alınması ve mağduriyetlerinin giderilmesi için çaba gösterilmelidir. Sağlık sektöründe reformlar bekleniyor.

Eğitim öğretim hayatınızda başarılar dileriz.

Sağlık Meslek Lisesi bölümlerinden mezun olanlar ne olabilir? istanbul&#;daki olan sağlık meslek lisesine nasıl girilir sağlık meslekte okuyanların bitirince iş imkanları nelerdir maaşları iyi mi sağlık meslek lisesi ek puan verdiği bölümler hangisi sağlık meslek lisesindeki ortalaması yüksek olanlara üniversiteye girerken faydası olur mu? İş bulma imkanları ve yıllık üniversiteye geçiş hakkında detaylı bilgiye bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Sağlık Meslek Liseleri

Sağlık kuruluşlarında iş yükünü azaltmak ve kaliteli hizmet vermek için sağlık meslek liselerinde sağlık bölümlerinden öğrenciler mezun olmaktadır. Liselerde 4 yıl boyunca eğitim alan öğrenciler daha sonra Sağlık Bakanlığı&#;na bağlı kurumlar veya özel sağlık kuruluşlarında çalışırlar. Liselerin 9. sınıflarında tüm bölümlere aynı dersler verilir. sınıfta ise bölüm seçili yaparak sağlık eğitimine başlanır. Sağlık Meslek Liseleri’nde eğitim süresi 4 yıldır. Sağlık meslek liselerinde okullarda verilen eğitim dışında sağlık kuruluşlarında da staj eğitimi verilmektedir. Böylelikle öğrenciler kendilerini geliştirerek sağlık kuruluşlarında çalışma ortamı yakalıyorlar.

Sağlık Meslek Lisesi Bölümleri Nelerdir?

  • Sağlık Bakım Teknisyenliği
  • Ebe Yardımcılığı
  • Hemşire Yardımcılığı

Sağlık Meslek Lisesi bölümlerinde okuyan öğrenciler sınıftan itibaren 2 gün okulda eğitim, 3 gün ise sağlık kuruluşunda staj yapmaktadır. Okuldan mezun olduktan sonra kazandıkları bilgi ve becerileri sayesinde sağlık kurumunda çalışmaya hazır hale gelirler. Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri staja gittikleri zaman staj ücreti ödenmektedir. Ülkemizde hem devlet hemde özel liselerde sağlık bölümleri bulunuyor. Liseden mezun olan öğrenciler KPSS Ortaöğretim sınavına girip Sağlık Bakanlığı personel alımlarında tercih yaparak kamudaki sağlık kurumlarına atabilir. Liseden mezun olanlar üniversitelerin sağlık alanındaki 2 veya 4 yıllık bölümlerini tercih ederek eğitimlerine devam edebilirler.

Sağlık Bakım Teknisyenliği Bölümü

Hastaların günlük yaşamlarını idame ettirebilmeleri için gerekli olan beslenme, kişisel bakım ve sağlık hizmetlerine ulaşabilmesini sağlayan bir meslek grubunudur. Sağlık Meslek Liselerinin, Sağlık Bakım Teknisyenliğini bitirenler Kamu ve Özel Sağlık kuruluşlarında görev almaktadırlar.

Görevleri

  • Dezenfeksiyon, sterilizasyon ve tıbbi atıkların ayrıştırılmasına yardımcı olur.
  • Enfeksiyon hastalıklarından korunmak için önlemler alır.
  • Solunum, dolaşım, sinir, sindirim vb. organlarının hastalıklarını ayırt eder.
  • Hasta ve hasta yakınlarına gerektiği durumlarda psikolojik destek sağlar.
  • Yenidoğan değerlendirilmesi, ünitenin hazırlanması ve yenidoğan sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • EKG, EEG, Alçı, Diyaliz ve dil kliniklerinde sağlık profesyonellerine yardımcı olur.

Ebe Yardımcılığı Bölümü

Sağlık meslek liselerinin ebe yardımcılığı bölümünden mezun olanlar, profesyonel ebelere yardımcı olur. Hastaların kişisel bakım, temizlik ve sağlık hizmetlerine ulaşabilmesinde etkin rol alır. Kamu ve özel sağlık kuruluşlarında iş olanağı bulunmaktadır.

Görevleri

  • Acil durumlarda ilk yardım uygulaması yapar.
  • Enfeksiyon hastalıklardan korunmak için önlem alır.
  • Hastalıkları ayırt eder.
  • Gereken durumlarda hasta ve yakınlarına psikolojik destek sağlar.
  • Doğum öncesi ve sonrası bakım, doğumlu ilgili riskli durumlarda ebeye yardımcı olur.
  • Kadın hastalıkları muayenesinde ebeye yardımcı olur.
  • Yenidoğanın değerlendirilmesi, ünitenin hazırlanması ve yenidoğan sağlığının korunması için ebe/hemşireye yardım eder.

Hemşire Yardımcılığı Bölümü

Hemşire yardımcılığı bölümünden mezun olanlar sağlık kuruluşlarında hemşire nezaretinde çalışır. Hastaların günlük yaşamlarının daha sağlıklı geçmesini sağlar. Sağlık hizmetlerine ulaşabilmesi ve beslenme konularında hastaya yardımcı olur.

Görevleri

  • Sterilizasyon, tıbbi atıkların ayrıştırılması ve dezenfeksiyon konularında yardımcı olur.
  • Enfeksiyon hastalıklarından korunmak için kontrol ve önlem alır.
  • Ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinin hazırlanması için sağlık profesyonellerine yardımcı olur.
  • EKG, EEG, Diyaliz konularında sağlık profesyonellerine yardım eder.
  • Kadın hastalıkları muayenesinde ebe/hemşireye yardımcı olur.
  • Yenidoğan ünitesinin hazırlanması ve yenidoğan sağlığının korunması için ebe/hemşireye yardımcı olur.

İstanbul Sağlık Meslek Liseleri Taban Puanları /

Sağlık Meslek LisesiTaban Puanı
Üsküdar Zeynep Kamil Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Hamidiye Etfal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Bahçelievler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Prof. Dr. Hulusi Behçet Anadolu Lisesi
Yakacık Yüksel İlhan Alanyalı Çok Programlı Anadolu Lisesi
Dr. Sadık Ahmet Anadolu Lisesi
Tuzla Orhanlı Çok Programlı Anadolu Lisesi
Mustafa Barut Anadolu Lisesi
Gümüşpala Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İbrahim Yirik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Bağcılar Aydın Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Sarıyer Hüseyin Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Mehmet Çok Programlı Anadolu Lisesi
Ümraniye Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Refhan Tümer Çok Programlı Anadolu Lisesi
Münevver Kemal Özver Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Fındıklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Bakırköy Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
TEV Ezel Gülen Kıray Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Esenyurt Fatih Sultan Mehmet Çok Programlı Anadolu Lisesi
İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Büyükçekmece Celaliye Mübeccel Hayrettin Gazioğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Mehmet Rauf Anadolu Lisesi

Sağlık meslek lisesi mezunları üniversitede hangi bölümleri tercih edebilir?

Sağlık meslek liselerinden mezun olarak üniversitelerin sağlık alanlarındaki bölümlerini tercih edebilirler. Sağlık meslek lisesinden üniversiteye geçişte tercih edilebilecek bölümler;

  • Hemşirelik
  • İlk ve Acil Yardım Teknikerliği
  • Ameliyathane Hizmetleri
  • Anestezi
  • Diyaliz
  • Fizyoterapi
  • Laboratuvar
  • Ağız ve Diş Sağlığı
  • Ebelik
  • Patoloji
  • Tıbbi Sekreterlik
  • Yaşlı Hizmetleri
  • Perfüzyon Teknikeri
  • Odyometri
  • Elektronörofizyoloji
  • Otopsi Yardımcılığı
  • Sağlık Yönetimi
  • Beslenme ve Diyetetik
  • Eczacılık Bölümü
  • Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon
  • Nükleer Tıp Teknikleri
  • Radyoterapi
  • Tıbbi Görüntüleme Teknikleri

Sağlık Meslek Lisesinden 2 Yıllığa Geçiş

blank

Meslek liselerine yılından itibaren sınavsız geçiş hakkı kaldırılmıştır. 2 yıllık bölüme geçiş için mutlaka sınava girmek gerekiyor. Sınava girilmediği taktirde herhangi bir tercih işlemi yapılmayacağını bildirmek istiyoruz. Daha önceden direkt geçiş hakkı bulunan meslek liseleri sınava girmeden tercih yaparak kendi alanındaki bölümlere yerleşebiliyordu. Fakat geçtiğimiz yıllarda ÖSYM yaptığı açıklama ile bu uygulamayı kaldırdığını bildirmişti.

Sağlık Meslek Liseleri bir çok ailenin çocuğunu göndermek istediği okul türüdür. Geçmiş yıllarda bu liselerden mezun olan öğrenciler bir çok bölümde okuyarak düşük puanla atanabiliyordu. Fakat şu anda liselerde hem bölümler kısıtlanmış ve değiştirilmiş durumda hemde atanabilmek için çok yüksek puan almak gerekmektedir. Eğer Sağlık Meslek Lisesi&#;nde okuyan bir öğrenciniz varsa sınavlara hazırlayıp üniversitelerin 4 yıllık bölümlerini kazanmasını sağlarsanız kamuya atanma şansı daha rahat olacaktır. Daha önceki yıllarda 50 60 puanda atanan İlk ve Acil Yardım Teknikerinin atanabilmesi için şu anda puan civarı alması gerekiyor.

Sağlık Meslek Lisesi Mezunları Nerede Çalışır?

Sağlık Meslek Lisesi mezunları kamu ve özel sektördeki sağlık kuruluşlarında çalışabilir. Özellikle son zamanlarda hemşire ve ebe alımları oldukça fazladır. Liseyi bitirdikten sonra üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden hemşirelik ve ebelik bölümlerini okumanızı öneriyoruz. Tabii bu bölümleri okuyabilmeniz için sınava girerek üniversitelerin ilgili bölümüne yerleşmeniz gerekmektedir. Sağlık meslek lisesi sınavsız geçiş uygulaması kaldırıldığından dolayı üniversite sınavına girmek şart. Taban puanları en az olan üniversitelere göz atabilir ve sınava çalışıp tercihlerinizi yapabilirsiniz.

Son zamanlarda özel üniversitelerde sağlık bölümleri çok fazla artmış durumda. Hal böyle olunca çok fazla mezun olduğundan dolayı mezun olanların boşta kalması da kaçınılmaz oluyor. Bir çok aile araştırmadan öğrencilerini özel üniversitelerin sağlık bölümlerinde okumalarını istiyorlar. Fakat çok az ataması olan bölümlerde okumaları ileride sıkıntı çekmelerine neden olacaktır. Kamuya atama zor olacak ve özel sektördeki zorlu çalışma şartlarında çalışmak yoracaktır. Eğer öğrencinizin Sağlık Meslek Lisesi veya Üniversitelerin Sağlık bölümlerinde okumasını istiyorsanız iyi bir araştırma yapmanızı öneriyoruz.

Üniversiteye Geçiş

blank

Sağlık Meslek Lisesinde okuyan öğrenciler 2 yıllık olan önlisans programlarına geçişlerinde ek puan almaktadırlar. Öğrenciler kendi alanlarıyla ilgili üniversitelerin 2 yıllık önlisans programlarını tercih ederlerse okulun vermiş olduğu ek puandan faydalanabilirler. Sağlık Meslek Liseleri için yılında Sağlık Bakım Teknisyenliği, Ebe Yardımcılığı ve Hemşire Yardımcılığı bölümleri için ek puan verilmektedir. Üniversitede 2 yıllık bölümlere yerleşen öğrenciler başarı durumuna göre farklı bölümlere de geçiş yapabilir.

Sağlık Meslek Lisesi Avantajları

İnsanlar çocuklarının rahat bir şekilde meslek sahibi olabilmeleri için sağlık meslek liselerinde okumalarını isterler. Son zamanlarda sağlık bölünlerine olan ilgi artmış durumda. Çok aşırı mezun olduğu zaman da iş bulma imkanı ne yazık ki zorlaşmaktadır. Peki Sağlık Meslek Lisesi Avantajları nelerdir?

  • Öğrenciler liseyi bitirdikten sonra üniversitelerin kendi alanlarındaki 2 yıllık bölümleri tercih etmeleri durumunda ek puandan faydalanabilirler.
  • Liseyi bitiren öğrenciler KPSS ile iyi bir puan alarak Kamu&#;da çalışma imkanını yakalayabilirler.
  • Özel sağlık kuruluşlarında iş bulma imkanı bulunmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası