arılar birini soktuktan sonra neden ölür / Bal Arıları ve İğneleri: Arılar Soktuktan Sonra Her Zaman Ölürler mi? - Evrim Ağacı

Arılar Birini Soktuktan Sonra Neden Ölür

arılar birini soktuktan sonra neden ölür

İşçi arının arka tarafında bulunan iğne düşmanlarına karşı en büyük savunma aracıdır. Arkasında olmasına rağmen arı her durumda iğnesini düşmanına rahatlıkla saplayabilir.
Arı iğnesi iki kısımdan oluşur. Birinci kısım karın boşluğunda bağırsaklara bağlı ve oval şekilde olan zehir keseciğidir. İkinci kısım ise iğnedir. İğnenin üzerinde 9 adet ok ucuna benzeyen kancacıklar bulunur. Arı iğnesini sapladıktan sonra bu kancacıklar iğnenin geri çıkmasını engeller.
İğne saplandıktan sonra arı zehir keseciğini sıkar ve iğneden vücuduna zehir zerkedilen düşman büyük bir acı duyar. Arı iğnesini çıkarmaya çabalar fakat bunu başaramaz. Çoğu zaman bağırsaklarının bir bölümü de koparak iğne zehir keseciğiyle birlikte saplandığı yerde kalır.
Kendini kurtaran arının yaşama şansı yoktur, bir iki gün içinde ölür. İğnesini kaybeden arı daha çok hırçınlaşır ve düşmana saldırır. Fakat tekrar sokma şansı yoktur.
Arı soktuktan sonra panik halde el kol hareketleri yapmamak lazımdır. Bu hareketler diğer arıların da dikkatini çekerek saldırmalarına sebep olur.
Arı saldırısı karşısında yapılacak en iyi şey yüzümüzü ellerimizle kapatıp ordan uzaklaşmak ve bitkilerin arasına oturarak saklanmaktır.
Arı sokması sokulan yerin şişmesine neden olur. Bu da insana acı verir ve sinirli yapar. Sokan arıların çokluğuna göre, miskinlik, başağrısı, titreme, kaşıntı gibi reaksiyonlar da görülebilir.
Arı zehirinin kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Bu zehir kokusunun yayılması diğer arıları da hırçınlaştırır. Eğer bir arı soktuğunda gerekli önlemler alınmazsa, aynı yerden başka arılar da sokmaya çalışır. Onun için arı soktuğunda arılıktan uzaklaşıp sokulan yeri yıkamak gerekir.

Arı Soktuğunda Alınacak Önlemler

Arı sokup iğnesini bıraktıktan sonra, kesinlikle zehir kesesinden tutarak çıkarmaya çalışmamalıdır. Çünkü bu hareket kesenin içindeki zehirin vücudumuza zerkedilmesine ve acımızın artmasına neden olur. En iyisi bir bıçağın yüzüyle ya da tırnağımızla sıyırarak çıkarmaktır.
Belli bir sayıya kadar arı sokması alerjisi olanların dışında tehlikeli değildir. Tehlike sınırı kişinin bünyesine göre değişir.
Arı allerjisi olanlarda vücudun genelinde kızarma, kaşıntı ve yumuşak dokularda şişme görülür. Bu sırada solunum güçlüğü, karın ağrısı, kusma, çarpıntı ve baygınlık görülebilir. Boğaz kaslarının kasılması ve yutak bölgesinin şişmesi ile nefes gittikçe zorlaşır ve hasta boğulabilir. Bu olaya "anaflaksi" veya "anaflaktik şok" adı verilir.
Arı sokmasına karşı en etkili tedavi amonyaktır. Amonyak hem arının soktuğu yere sürülebilir hem de bir bardak suya damla damlatılarak içilebilir.
Şişmeye karşı antihistaminik veya steroid bir krem sürülmelidir. Ağızdan alınacak antihistaminik herhangi bir tablet oldukça yararlı olacaktır. Ancak şiddetli reaksiyonlar için geciktirilmeden tıbbi müdahalelere başvurulmalıdır.
Arı soktuktan sonra yarayı ovuşturmak ya da emmek kesinlikle doğru değildir. Arı tarafından sokulan kişi eğer terli ise zaten ter zehirin etkisini alacaktır.
Sokulan yere buz koymak, soğuk su ile yıkamak, yoğurt sürmek acının azaltılması için faydalıdır. Ayran da içilebilir.
Arının meyve yerken ağıza kaçarak boğazdan sokması hayati tehlike yaratabilir. Böyle bir durumda doktora giderken sirke ile sık sık gargara yapmak gerekir.

Yaklaşık arı türünün hepsinde iğne var mı?

Sıkça duyduğumuz bir şehir efsanesi: Bir arı sizi sokarsa, ölür. Ama çoğumuza çocuklukta anlatılan ve çoğumuzun zaman zaman anlattığı bu hikâye gerçekten doğru mu? Tek kelimeyle, hayır. Bazı arılar ölürken, diğerleri ölmez. Bazı arı türleri sokma yeteneğine bile sahip değildir.

Penn State&#;de moleküler hücresel ve bütünleştirici biyobilimler doktora öğrencisi olan Allyson Ray, seafoodplus.info&#;a bir e-postada “Dünya genelinde tahmini arı türü var ve hepsi sokmuyor” diye yazdı.

&#;Aşırı arılar&#; (Meliponini kabilesi) ve iğneleri olan, ancak çoğunlukla iğnesi bir işe yaramayan &#;maden arıları&#; (Andrenidae familyası) olarak adlandırılan bir grup arı var.&#;

Çoğunlukla tropik bölgelerde bulunan &#;den fazla iğnesiz arı türü vardır. Washington Eyalet Üniversitesi&#;nde yirmi yıldan fazla bir süredir arılar üzerinde çalışan moleküler biyolog Nicholas Naeger, sokmak yerine ısırıyorlar ve &#;işgalcileri caydırmak için genelde de yuva girişleri ihtimamlı oluyor.&#; dedi.

Peki ya sokan arılar? Bazılarının savunma silahları olan iğnelerini serbest bıraktıktan sonra hayatta kalmasını sağlayan nedir ve diğerlerinin yok olmasına ne sebep olur?

Ray, &#;Bal arıları çoğu zaman [insanları veya diğer memelileri] sokmanın bir sonucu olarak ölecektir&#; diyor. &#;Bu, iğnelerinin anatomisinden kaynaklanmaktadır. Dikenlidir, deriye takılır ve iğnenin yerinde kalmasını ve talihsiz kişiye zehir pompalamaya devam etmesini sağlar.&#;

Naeger&#;e göre yaklaşık 10 türü bulunan bal arıları, diğer böcekleri veya örümcekleri soktuklarında ölme eğilimi göstermezler; bu, yalnızca arı kovanının istila edildiği düşünülürse gerçekleşecek bir ihtimaldir. Bunun nedeni, iğnenin genellikle bir böceğin nispeten ince dış iskeletini delebilmesi ve zarar görmeden çıkarılabilmesidir. (Bu, kalın dış derisi onları Japon bal arılarının (Apis cerana japonica) sokmalarından koruyan, halk arasında cinayet eşekarısı olarak bilinen Asya dev eşekarısı (Vespa mandarinia) için geçerli değildir; bunun yerine, bu bal arıları istilacı bir Asya dev eşekarısı sürüsüyle dolup taşar.)

Bununla birlikte, insan derisi, çoğu böceğin dış iskeletinden çok daha kalındır. Ray, &#;Arı, bir kişiyi soktuktan sonra uçup gittiğinde, iğne kalır ve bağırsak organları çekilir ve ayrılır, bu da arının bağırsaklarını açar&#; dedi. Naeger, karnında bir delik olan arının &#;ısırdıktan sonra birkaç saat yaşayabileceğini, ancak sonunda sıvı kaybına ve iç organ yetmezliğine yenik düşeceğini&#; ekledi.

Naeger bir keresinde dünya çapında en yaygın arı türleri olan bal arılarının insan benzeri bir hedefi soktuktan sonra hayatta kalamayacaklarını doğrulamak için bir araştırma yaptı.

&#;Hedefi sokan &#;den fazla arıyı işaretleyip geri gönderdim ve ertesi sabah canlı bir tek arıya bile şahit olmadım&#; dedi. &#;Davranış gerçekten ölümcül.&#;

Ancak diğer arılar, bal arılarından farklı iğnelere sahip oldukları için bir insanı soktuktan sonra hayatta kalabilirler. Ray, bombus arılarının &#;pürüzsüz bir iğneye sahip olduğunu ve bu nedenle ölmeden birden çok kez sokabildiğini&#; söyledi.

Eşek arıları ve yaban arıları gibi diğer uçan-sokan böcekler, benzer şekilde pürüzsüz bir iğneye sahiptir, bu da onların ölmeden bir hedefe birden çok kez saldırmalarını sağlar.

Arılar neden sokar?

Bal arılarını saldırıya geçmeye teşvik eden nedir? Doğal olarak saldırgan yaratıklar mı yoksa bir şekilde yanlış mı anlaşılıyorlar?

Naeger, &#;Bal arıları, çoğu arı gibi, kovanlarından uzakta olduklarında ve koruyacak hiçbir şeyleri olmadığında çekingendirler.&#; diyor. &#;Bir arının sizi sokmasını sağlamanın tek yolu, kaçma seçeneğine sahip olmaması ve arıyı yakalayarak veya ezerek kışkırtmaktır.&#;

Naeger, &#;Arılara atfedilen önemli sayıda vaka, aslında arılardan daha cesur ve daha saldırgan olma eğiliminde olan eşekarılarının işi.&#; dedi.

Arı olmak ya da olmamak

Bir insanı veya başka bir kalın derili memeliyi soktuğunda bir bal arısını bekleyen korkunç akıbet göz önüne alındığında, arının sonucun ne olacağını bilme şansı var mı? İğneleri deriyi deldiğinde aslında kendi ölüm belgelerini imzaladıkları gerçeğinin farkındalar mı?

Naeger, &#;Balarılarının soktuklarında öleceğini anladıklarını sanmıyorum, ancak doğru koşullar altında koloninin savunması için hayatlarından vazgeçmeye çok isteklidirler.&#; Dedi. &#;koloniyi korumak veya genlerin bir sonraki nesle aktarılmasını sağlamak söz konusu olduğunda, bu davranışları yönlendiren içgüdüler, arıların bireysel benlikleri için sahip olabileceği endişelerden açıkça daha ağır basmaktadır.&#;

Ray, &#;Karar vermelerini yönlendiren etkilerin &#;farkında&#; olup olmadıkları ve sokma davranışlarının kişisel sonuçlarının açık olup olmadığı açık değil&#; dedi.

Iredale, arıların bir insanı sokmanın sonuçlarının farkında olma ihtimalinin düşük olduğu konusunda hemfikirdi. Iredale, &#;Kişinin ölümlülüğünün bilgisinin, yalnızca primatlar, deneyim gibi yüksek oranda türetilmiş organizmaların bir yük olabileceğini düşünüyorum.&#; Dedi. &#;Ama eğer arılar farkındaysa, koloninin iyiliği için kendilerini isteyerek feda edeceklerini düşünüyorum.&#;

Kaynak: LiveScience

Arı Sokması Anında Ne Yapılmalı ve Tedavisi

Arı sokmaları genellikle açık havalarda gerçekleşir ve çoğu zaman tıbbi tedavi olmaksızın evde yapılan müdahale yeterli olur. Ancak arı sokmasına karşı alerjisi bulunan kişilerin bir veya birçok arı tarafından sokulması durumunda, acil tedavi gerektiren daha ciddi reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Kısacası arı sokması geçici kısa süreli ağrılara neden olabileceği gibi şiddetli alerjik reaksiyonlara da yol açabilir. Meydana gelen ağrılar, sokma sayısına, arının iğnesinin uzunluğuna ve şekline, arının türüne (eşek arısı, yaban arısı) göre farklılık gösterir. Çocuklar arı sokmasına karşı, yetişkinlerden daha fazla reaksiyon gösterme eğilimindedirler. Bunun yanı sıra yetişkinlerin anafilaksiden ölme olasılığı çocuklardan daha yüksektir.

Arı Sokması Tedavisi

Arılara karşı alerji bulunmuyorsa ve ciddi bir alerjik reaksiyon gösterilmiyorsa, çoğunlukla evde yapılan uygulamalar arı sokması tedavisi için yeterli olabilir.

Arılar soktuğunda, ağrı, kızarıklık ve şişme gibi semptomlara neden olabilecek zehirli bir toksin bırakır. Bazı insanların bu toksine alerjisi vardır. Arının iğnesinden yayılan toksinleri azaltmak için derinin altında kalan iğne tırnakla bastırılarak bir cımbız yardımıyla çıkarılmalıdır. Daha sonra arının soktuğu bölgeye, buz kompresi uygulayarak, oluşabilecek şişliklerin ve ağrıların önüne geçmek mümkündür. Kaşıntı ve şişme şiddetli ise, çocuklar ve yetişkinler için ayrı ayrı formüllerle üretilmiş Benadryl gibi bir antihistaminik almak rahatlama sağlayabilir. Geçmişte bir arı sokmasından sonra anafilaktik şok geçirdiyseniz, her zaman yanınızda böcek ve haşere alerjilerine karşı etkili bir jel taşımanız gerekir. Çünkü bir arı tarafından tekrar sokulma durumunda, bu tip jelleri kullanmak ciddi bir alerjik reaksiyonu önleyebilir. Ayrıca enfeksiyon riskinizi azaltmak amacıyla sokma bölgesini çizmekten kaçınılmalıdır. Çünkü çizik oluşumu, kaşıntı, şişme ve kızarıklığı yoğunlaştırabilir.

Arı Sokması Alerji Belirtileri

Arı sokması belirtileri, kişinin ne kadar alerjik olduğuna bağlı olarak değişir. Bir kişi bir arı tarafından sokulduktan kısa bir süre sonra hafif veya şiddetli reaksiyon gösterebilir.

  • Hafif reaksiyon: Çoğu zaman tıbbi müdahale gerektirmez. Yanıcı bir ağrı, deride kabarıklık, kızarma ve hafif şişme gibi belirtiler görülür.
  • Şiddetli reaksiyon: Şiddetli alerjik reaksiyona ya da anfilaksi, arı soktuktan sonra, birkaç dakika içinde ortaya çıkabilir ve hayati tehlikeye neden olabilir. Genellikle bir oto-enjektör ile uygulanan bir doz epinefrin (adrenalin) ve acil tıbbi yardım gereklidir. Ciltte kaşıntı, boğazda şişlik, nefes almada zorluk, mide bulantısı ve kusma, baş dönmesi hızlı veya yavaş nabız atması ve bilinç kaybı gibi belirtileri takip edebilir.

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?

İnsanlar arıya karşı alerjisi olmasa bile, arı sokmalarına karşı bir reaksiyon gösterirler. Arı sokması şişlik kaşıntı kızarıklık ve ağrı, arının soktuğu bölgede görülen yaygın belirtilere neden olur. Bu semptomları hafifletmek için bazı şeyler yapılabilir. Arı sokması ne yapılmalı ile ilgili birkaç öneri:

  • Arının soktuğu bölgedeki oluşan şişliği azaltmak için bir buz torbası yardımıyla kompres yapılabilir.
  • Şişlik ve kaşıntıyı azaltmak için difenhidramin (Benadryl) gibi bir antihistaminik kullanılması önerilir.
  • Ağrı için ibuprofen veya asetaminofen denemek mümkündür.

Ağrılar genellikle oldukça hızlı bir şekilde gider, ancak şişme ve kaşıntı bir günden fazla sürebilir. Eğer kişi şiddetli alerjik reaksiyon gösteriyorsa, tıbbi müdahaleye başvurmalıdır. Çünkü Difenhidramin gibi antihistaminikler anafilaktik reaksiyonu yavaşlatabilir ancak tersine çevirmez. Bu durumda, tıbbi uzmanlar tarafından hızlı bir şekilde tedavi edilmezlerse, anafilaksi hastaları reaksiyondan ölebilir.

Arı Sokması Kaç Saatte Zehirler?

Çoğunlukla bir arı sokması, birkaç gün boyunca o bölgede rahatsız edici olabilecek ağrıya, kaşıntıya ve şişliğe neden olur. Ancak bazı insanlar daha şiddetli alerjik reaksiyon gösterir. Şiddetli arı sokması yan etkileri alerjisi vücutta kızarıklığa, boğazın veya dilin şişmesine, solunumun kısıtlanmasına, ishale, kusmaya, kan basıncında ciddi bir düşüşe ve hatta ölüme neden olabilir. Bir arı soktuktan sonra genellikle deride bir zehir kesesi ve iğnesini bırakır. Bu zehir kesesinden gelen toksik sıvı, arı cilt yüzeyinden ayrıldıktan sonra birkaç dakika boyunca vücutta pompalanacaktır. Vücuttaki bu zehir alerjik reaksiyona neden olur. Zehrin yayılmasını önlemek için 30 saniye içerisinde arı iğnesini çıkarmak gerekir. Arı sokmasına bağlı olarak 30 dakika içinde bazen 1 saat içerisinde alerjik reaksiyonlar gösterilmeye başlanır. Az rastlanan bir durum olsa da bu durum 72 saate kadar uzayabilir.

Arı Sokmasının Gerçekten Faydası Var mı?

Birçok insan arılardan korkar, çünkü sokulmak istemezler, ancak hissedilen rahatsızlığa rağmen arı sokmaları aslında sağlığa faydası olabilir. Bir arı sokması, bilinenin aksine yalnızca zehrini bırakmaz. Arı sokması faydaları incelendiğinde; anti-enflamatuar ve ağrı azaltıcı maddelerle birlikte, ortaya çıkan karışımda yaklaşık 18 ila 20 doğal olarak oluşan antibiyotik ve antiviral bulunabildiği görülür. Arı sokmaları, insan vücudunda, bilinenin aksine, uykusuzluğun önüne geçecek iyileştirici özellikler üreten reaksiyonları da tetikleyebilir. Bunun yanı sıra genel refahı arttırdığına inanılmaktadır. Ayrıca uykusuzluk, anoreksiya, mide ve bağırsak ülserleri, kabızlık, osteoporoz ve larenjite karşı etkili olduğu düşünülmektedir.

Arı Sokması Şişkinlik ve Kaşıntı Nasıl Geçer?

Arının sokma bölgesinde şişlik, ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. Sağlık uzmanı tarafından, şişlik, kaşıntı ve ağrıyı hafifletmek için ilaç reçete edilebilir. Bu ilaçlar, verilen talimatlara uygun bir biçimde kullanılmalıdır. Geniş lokalize şişlik alanları bulunuyorsa, prednizon gibi oral kortikosteroidler reçete edilebilir. Bunlar şişme ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilir.

Başka bir ağrı kesici reçete edilmedikçe, ağrıyı kontrol etmek için asetaminofen veya ibuprofen içerikli ilaçlar kullanılabilir. Kişinin kronik karaciğer veya böbrek hastalığı bulunuyorsa, bu ilaçları kullanmadan önce sağlık uzmanına mutlaka danışması gerekir. Bunun yanı sıra, şiddetli bir reaksiyon bulunuyorsa, bir epinefrin oto-enjektörü reçete edebilir. Epinefrin, alerjik reaksiyonun kötüleşmesini durdurmaya yardımcı olan ve acil durumlarda kullanılan bir ilaçtır.

Arı Sokması Şişkinliği Kaç Günde Geçer?

Arı sokmasına maruz kalan kişinin, arı zehrine alerji bulunmuyorsa ve arı soktuktan sonra derinin altında kalan iğnesi çıkarıldıysa, bağışıklık sistemi bir hafta içinde arının sokmasıyla saldığı melittin kimyasalını temizlemelidir. Şişme için - şişmeyi azaltmak ve ağrıyı hafifletmek için arının soktuğu bölgeye bir buz torbası uygulanabilir. Ağrı ve şişme için soğuk buz kompresi uygulamak iyileşme sürecini de hızlandırmaya yardımcı olur. “Arı sokması şişliği ne kadar zamanda iner?” sorusu merak edilenler arasındadır. Uzmanlar bu konuda, arı sokmasından kaynaklanan şişliğin, sokulduktan yaklaşık 48 saat sonra zirveye çıkabileceğini, ancak genellikle birkaç gün içinde ve maksimum bir hafta içinde tamamen iyileşmesi gerektiği konusunda hemfikirdir.

Arı Sokmasında İğne Kalırsa Ne Olur?

Arı sokmaları her zaman en az acı verici böcek ısırması türlerinden biridir ve ancak hastanın arı zehrine alerjisi varsa ölümcül olabilirler. Bir arı sokmasıyla karşı karşıya kalan kişi, geçmişte arı sokmalarına karşı herhangi bir alerjik reaksiyon geçirmişse, yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyon ve anafilaksi belirtileri gösterme ihtimali daha yüksektir. Bir arı tarafından sokulma söz konusu olduğunda, arının iğnesi hemen (30 sn içinde) derinin altından çıkarılmalıdır. Çünkü bir arı sokması durumunda, iğnesi derinin altında ne kadar uzun kalırsa, o kadar çok zehir salınabilir ve bu durum hasta için çok acı verici ve ağrılı olabilir. Arı iğnesini bir cımbız yardımıyla, fazla hareket ettirmeden hızlıca çıkarmak gerekir. Çünkü arı sokmalarından sonra, arının iğnesinin vücutta ne kadar uzun süre kalmasına izin verilirse, reaksiyon o kadar şiddetli olacaktır.

Arı Sokmasında Hangi Doktora/Bölüme Gidilmeli?

Arı sokmalarına, arı zehrine alerjik olabileceğinizi gösteren bir tepki verildiği durumda doktor tarafından, alerji testi ve bir kan testi yapılması istenebilir. Alerji testleri ve kan testleri genellikle böcek alerjilerini teşhis etmek için birlikte kullanılır. Çoğu arı sokması doktora başvurmaya gerek yoktur. “Ne zaman doktora görünmeli?” sorusunun cevabı olarak, solunum güçlüğü, kurdeşen veya baş dönmesi gibi ciddi alerjik reaksiyon belirtileri yaşandığında, en yakın acil servise başvurulmalıdır denilebilir. Bunun yanı sıra birden çok arı tarafından sokulma durumunda da acil servise mutlaka başvurulmalıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir