vitiligo hastalığına ısırgan otu / Sedef ve vitiligoya karşı bitkisel çözüm

Vitiligo Hastalığına Isırgan Otu

vitiligo hastalığına ısırgan otu

Sedef ve vitiligoya karşı bitkisel çözüm

Cilt hastalıklarından vitiligo, egzama ve sedefin tedavisinde, kullanılan ilaçların yanında bitkisel çözümler de yardımcı olabiliyor

Sedef ve vitiligoya karşı bitkisel çözüm

Abone Ol:

Medimagazin google abone ol

Cilt hastalıklarından vitiligo, egzama ve sedefin tedavisinde, kullanılan ilaçların yanında bitkisel çözümler de yardımcı olabiliyor.


Egzama ile sedefin birbirine çok benzeyen rahatsızlıklar olduğunu belirten uzmanlar, klasik tıpta bu hastalıkların tedavisinde kullanılan kremlerin de çok farklı olmadığını genelde kortizon içerikli kremler kullanıldığını belirtiyor.

Sadece bitkisel kremler kullanılsa bile kalıcı bir sonuç için hem içten hem haricen bir tedavi izlemek gerektiğini belirten Herbalist Tarkan Güveloğlu, sorularımızı yanıtladı:

- Egzama, sedef ve vitiligo nasıl farklılıklar gösterir?

Egzama, sedefe göre biraz daha allerjik bir rahatsızlıktır. Sedef hastalığı, sinirsel spazmlar sonucunda bağışıklık sisteminin bozulmasından ötürü (zafıylamasından değil) derinin kendini hızlı yenilemesidir. Normalde insan derisi günde bir kendini yeniler. Sedef ve egzamada ise 2 günde 1 kendini yeniler. Sanki derinin en üst tabakası eskimiş gibi vücuttan atılır. Vitiligo ise yine sinirsel spazmların etkisiyle renk hücrelerine uyarı gitmemesi ve melanin denen renk pigmentlerinin çalışmaması sonucu derinin beyazlaması sorunudur. O yüzden sadece haricen yapılan uygulamalarla bu hastalıklar geçmez diye düşünüyorum.

Tedavisi için bitkilerden nasıl yararlanacağız?

Tedavisi için önerdiğim bitkisel ürünlerin çoğu içilerek kullanılan, sinirsel spazm çözücü bitki özü damlaları ve bitki çaylarından oluşmaktadır. Ayrıca haricen kullanılmak üzere bitki özleri içeren krem de kullanılması gerekiyor. Öncelikle belirtmeliyim ki sedef ya da başka bir hastalığın tedavisinde önce kesin bir doktor teşhisi şarttır. Teşhisten sonra bitkiler veya bitki özleri kullanılacağı zaman mutlaka o kişiye özel bir terkip oluşturulmalıdır. Çünkü herkesin yapısı farklıdır. Bazı kişilerin tansiyon ya da şeker gibi başka hastalıkları olabilmektedir.

Sedef ve egzama tedavisi için ne önerebilirsiniz?

Sedef ve egzamanın tedavisi birbirine çok benzemektedir. Meyan kökü, çörek otu, karabaş otu, oğul otu, ısırgan yaprağı, rezene, civanperçemi gibi bitkiler bu hastalıkların tedavisinde kullanılan bitkilerdendir. Yüksek tansiyon ya da şekeri olanlar meyan kökünü kullanmamalıdır. Kaynar suya birer tutam atarak 10 dk demlenip aç iken bir su bardağı içilmelidir. Günde bardak tüketilmelidir.

Bu bitkilerin yanısıra saf bitki özleri de kullanmak gerekmektedir. Saf bitki özleri, bitki çaylarının çok daha yoğunlaşmış halleridir. Mutlaka kişiye özel dozlarda hazırlanması gerekir. Ayrıca haricen ardıç katranlı kremlerle desteklenmelidir. Yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde deniz suyu ve güneş ışığından da faydalanmak mantıklı olacaktır. Yani deniz suyu ve güneş ışınları aşırı olmamak kaydıyla faydalıdır.

- Vitiligo için hangi bitkiler kullanılmalı?

Vitiligo da sinirsel kökenli bir rahatsızlık diye düşündüğüm için benzer bitkileri kullanmak gerekir. Oğul otu, meyan kökü, anason, defne, üzerlik tohumu, karabaş otu vitiligoda faydalı bitkilerdir. Bitkilerin yanı sıra yine kişiye özel hazırlanmış bitki özleri damlası mutlaka kullanılmalıdır. Vitamin desteği olarak saf arı poleni günde tatlı kaşığı yenmelidir. Bira mayası içeren malt içecekler de faydalıdır. Vitiligo sorunu olan bir çok kişide B12 yada demir eksikliği yada ikisi birden görülebilmektedir. Tahlil sonuçlarında eğer eksiklik görülüyorsa doktor tavsiyesi ile demir ve b12 takviyesi alınmalıdır.

Renk hücrelerini uyaran A vitamini, beta karoten içeren havuç, kayısı, şeftali, kavun, karpuz gibi meyvaların tüketilmeside tedavinin başarı şansını artırmaktadır. Aşırı çay, kahve, sigara ve alkol kullanımı bu hastalıkların iyileşme süresini uzatıyor. O yüzden bu alışkanlıklar mümkün olduğu kadar az kullanılmalıdır. Vitiligoda haricen biberiye, kekik, bergamot gibi bitki yağlarından yapılan kremler de tedaviyi desteklemektedir.


Hürriyet

sedef

ve

vitiligoya

karşı

bitkisel

çözüm

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Vücutta Beyaz lekeler (Vitiligo)Paylaşalım

Vitiligo denen rahatsızlık, aynı sedef hastalığı gibi, psikoloji kökenli bir rahatsızlık olup sebepleri de aşağı yukarı aynıdır.

Bir rahatsızlığı tedavi etmek için, önce nedenini bulmak lazım olduğunu düşünerek yapmış olduğum, uzun yıllarımı alan çalışmalarımın sonucu bu rahatsızlığın her ne kadar dermatolojik bir rahatsızlık gibi görünmesine rağmen, bir immünolojik hastalık olduğunu anladım ve tedavisini bu yönde geliştirdim. Ve bugüne kadar yüzlerce vitiligolu hastanın altı ila sekiz ay arasında, tamamen iyileşmelerini sağladım. Bu hastalığın görüldüğü kişilerin duygusal yapılı, hassas, temiz karakterli, içe dönük kişiliklere sahip olduklarını, korku, ölüm, iflas, ayrılık gibi dramatik olaylar sonucunda, daha fazla etkilenmeleri dolayısıyla beyinden vücuda yayılan elektrik sisteminde meydana gelen spazm sonucu deriye olması gereken rengi veren, melanosit hücrelerine gerekli uyarının yapılmaması dolayısı ile ortaya çıkan bu rahatsızlık, immün sistemin özel bitki özleri formülleri ile uyarılmasıyla melanosit hücrelerinin görevlerini tekrar yerine getirmeye başlaması üzerine ilk iki aydan itibaren beyazlıklar içerisinde normal deri noktalanmaları başlar. Bu spazmın çözüldüğünün habercisidir. Bu haber de bize hastalığın tamamen ortadan kalkacağını müjdeler.

Rahatsızlığın boyutları, yaşanan olaylar ve etkileri ile ne kadar orantılı ise tedavisinde de kişinin konuya inanması, alışkanlıkları, perhizi ve stresten uzak kalması aynı ölçüde etkilidir. Bir psikologdan yardım alınması ise olumlu sonucun daha kısa sürede gerçekleşmesini sağlar. 15 yıldan bu yana geliştirdiğim bu formüllerle şu anda varmış olduğum noktada, 18 yaş altında %90, sonraki yaşlarda ise %60lara varan başarı oranı

bu bir siteden aldığım bir yazı isterseniz bir bakın sitenin adresi aşağıdadır.


burda başarılı sonuçlar elde edilmiş tedaviler var.

 

KURDEŞEN (ÜRTİKER) NEDİR? KURDEŞEN BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Kurdeşen Nedir?

Halk arasında kurdeşen olarak da bilinen ürtiker, döküntüler veya şişlik (hastaların %10 unda) veya her iki belirtinin birlikte(hastaların % 40) bulunmasıyla karakterizedir. Birkaç çeşit kurdeşen tipi vardır. Ürtiker adı Avrupa'da yaygın görülen ısırgan otu Urtica dioica'dan gelmektedir.

Kurdeşen, genellikle birkaç dakikadan 24 saate kadar süren eritem (kızarıklık) ile çevrili yüzeysel cilt renginde veya soluk renkte cilt şişmesidir. Genellikle çok kaşıntılı, yanma hissi oluşturmaktadır.

Anjiyoödem ciltte veya mukoza zarında daha derin şişliktir ve cilt renginde ya da kırmızı renkte olabilir. 72 saat içinde iyileşir. Anjiyoödem kaşıntılı veya ağrılı olabilir ancak genellikle asemptomatiktir.

Kurdeşen Tipleri

Kurdeşen, süresine göre sınıflandırılır.

  • Akut ürtiker ( 6 haftadan kısa süreli ve genellikle saatler veya günler içinde geçer)
  • Kronik ürtiker ( 6 haftadan uzun süreli, günlük veya epizodik semptomlarla birlikte)

Kronik ürtiker kendiliğinden veya indüklenebilir tipte olabilir. Her iki tür birlikte de var olabilir.

Uyarılabilir kurdeşen tipleri şunları içerir:

  • Semptomatik dermografizm
  • Soğuk ürtiker
  • Kolinerjik ürtiker
  • Kontakt ürtiker
  • Gecikmiş basınç ürtikeri
  • Güneş ürtikeri
  • Isı ürtikeri
  • Titreşimli ürtiker
  • Titreşimli anjiyoödem
  • Akuajenik ürtiker

Kurdeşen Kimlerde Görülür?

Her beş çocuktan veya yetişkinden biri, yaşamları boyunca en az bir akut ürtiker atağı geçirir. Atopiklerde daha yaygındır. Tüm ırkları ve her iki cinsiyeti etkiler.

Kronik spontan ürtiker nüfusun % 0,'sini etkiler. Uyarılabilir ürtiker daha yaygındır. Hastalığın genetik ve otoimmün ilişkileri vardır.

Kurdeşen Belirtileri Nelerdir?

Kurdeşen kabarcıkları birkaç milimetre veya birkaç santimetre çapında, beyaz veya kırmızı renkli, çevresinde kızarıklık mecvut veya kızarıklık olmayan şekillerde olabilir. Her kurdeşen birkaç dakika veya birkaç saat varlık gösterebilir ve şekil değiştirebilir. Kabarıklıklar yuvarlak olabilir veya halkalar, harita benzeri bir desen veya dev yamalar oluşturabilir.

Kurdeşen vücudun herhangi bir bölgesini etkileyebilir ve geniş bir alana yayılma eğilimindedir.

Anjiyoödem genellikle lokalizedir. Genellikle yüzü (özellikle göz kapakları ve ağız çevresi bölgeleri), elleri, ayakları ve genital bölgeyi etkiler. Dil, uvula, yumuşak damak veya gırtlak da etkilenebilir.

Kan transfüzyonuna bağlı serum hastalığı ve bazı ilaçlara bağlı serum hastalığına benzer reaksiyonlar, morluklar, ateş, şişmiş lenf bezleri, eklem ağrısı ve şişlik bırakarak akut ürtikere neden olur.

Kronik indüklenebilir ürtikerde, yaralar uyarandan yaklaşık 5 dakika sonra ortaya çıkar ve birkaç dakikadan bir saate kadar sürer. Karakteristik olarak, kabarcıklar:

  • Semptomatik dermografizmde doğrusal
  • Kolinerjik ürtikerde küçük
  • Temaslı ürtikerde temas alanlarıyla sınırlı
  • Soğuk ürtikerde yayılmış şekilde

Kronik spontan ürtikerde kabarıklıklar daha kalıcıdır, ancak her biri 24 saat içinde ya kaybolur ya da şekil değiştirir. Günün belirli saatlerinde ortaya çıkabilirler.

Kurdeşen Neden Olur?

Kabarcıklar, doku mast hücrelerinden ve dolaşımdaki bazofillerden kimyasal aracıların salınması sonucunda oluşmaktadır. Bu kimyasal aracılar histamin, trombosit aktive edici faktör ve sitokinleri içerir. Aracılar duyusal sinirleri harekete geçirir, kan damarlarının genişlemesine ve çevredeki dokulara sıvı sızmasına neden olur. Bradykinin salınımı anjiyoödeme neden olur.

Kurdeşenin nedenini açıklamak için birkaç hipotez öne sürülmüştür. Bağışıklık, araşidonik asit ve pıhtılaşma sistemleri ve genetik mutasyonların etkileri araştırılmaktadır.

Akut ürtiker

Akut ürtiker, aşağıdaki faktörlerden kaynaklanabilir, ancak nedeni her zaman belirlenememektedir.

  • Akut viral enfeksiyon - üst solunum yolu enfeksiyonu, viral hepatit, enfeksiyöz mononükleoz, mikoplazma
  • Akut bakteriyel enfeksiyon - diş apsesi, sinüzit
  • Gıda alerjisi (IgE aracılı) —genellikle süt, yumurta, yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri
  • İlaç alerjisi (IgE aracılı ilaca bağlı ürtiker) - genellikle bir antibiyotik kullanımı
  • Psödoalerjiye bağlı ilaca bağlı ürtiker - aspirin, nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar, opiyatlar, radyokontrast ortam; bunlar bağışıklık aktivasyonu olmaksızın kurdeşene neden olur
  • Aşılar
  • Arı veya yaban arısı sokmaları
  • Lokalize kontakt ürtikeri takiben yaygın reaksiyon - örneğin kauçuk lateks

Şiddetli alerjik ürtiker anafilaktik şoka neden olabilir.

Ürtikersiz tek veya tekrarlayan anjiyoödem atakları, bir anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörü ilaca tepkiye bağlı olabilir.

Kronik ürtiker

Kronik spontan ürtiker esas olarak idiyopatiktir (nedeni bilinmemektedir). Bir otoimmün neden olasıdır. 

Kronik spontan ürtiker ayrıca aşağıdakilerle ilişkilendirilmiştir:

Kronik spontan ürtikerdeki belirtiler şu nedenlerle şiddetlenebilir:

  • Sıcaklık
  • Viral enfeksiyon
  • Dar kıyafetler
  • İlaç psödoalerjisi - aspirin, nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar, opiatlar
  • Gıda psödoalerjisi - salisilatlar, azo boya gıda renklendirme ajanları, örneğin tartrazin, benzoat koruyucuları ve diğer gıda katkı maddeleri

Uyarılabilir ürtiker, fiziksel bir uyarana verilen yanıt sonucunda oluşur.

İndüklenebilir ürtikerin türüUyaranlar ve Nedenler
Semptomatik dermografizmCilt hasarı, kaşınma
Dar kıyafetler
Soğuk ürtikerMaruz kalan ciltte soğuk hava
Soğuk su
Buz bloğu
Kriyoterapi
Kolinerjik ürtiker
Egzersizin neden olduğu ter
Duygusal üzüntünün neden olduğu ter
Sıcak duş
Kontakt ürtikerDeriden veya mukoza zarından emilen rahatsız edici madde
Alerjenler (IgE aracılı): beyaz un, kozmetikler, tekstil ürünleri, lateks, tükürük, et, balık, sebzeler
Yalancı alerjenler veya tahriş edici maddeler: ısırgan otu, tüylü tırtıl, ilaçlar
Solar ürtikerAlışılmamış vücut bölgelerine güneşe maruz kalma
Genellikle yedek yüz, boyun, eller
Uzun dalga boylu UV veya görünür ışık içerebilir
Isı ürtikeriSıcak su ve içecek
Titreşim ürtikeriTitreşimli alet kullanımı
Akuajenik ürtikerSıcak veya soğuk su
Tuzlu veya klorlu su
Gecikmiş basınç ürtikeriAğır taşıma
Emniyet kemerinin uzun süre kullanımı
Cilde uzun süre baskı

Kurdeşen Tanısı

Kurdeşen, anjiyoödemle birlikte veya tek başına 24 saatten az süren cilt kabarıklıklarını sahip kişilerde teşhis edilir. Doktor tarafından aile öyküsü alınmalıdır. Kapsamlı bir fiziksel muayene yapılmalıdır. Doktorunuz fiziksel bir muayene yapacak ve belirti ve semptomlarınıza neyin neden olabileceğini anlamaya çalışmak için size birkaç soru soracaktır. Ayrıca doktorunuz sizden aşağıdaki konular hakkında bilgi isteyebilir.

  • Günlük aktiviteleriniz
  • Aldığınız ilaçlar, bitkisel ilaçlar veya takviyeler
  • Tükettiğiniz besin ve içecekler
  • Kurdeşenlerin oluştuğu alanlar ve ne sürede kayboldukları
  • Kurdeşeninizin ağrılı olup olmadığı

Fizik muayeneniz ve tıbbi geçmişiniz, kovanlarınızın altta yatan bir sorundan kaynaklandığını gösteriyorsa, doktorunuz size kan testleri veya cilt testleri gibi testler yaptırabilir.

Akut ürtikerde bir ilaç veya gıda alerjisinden şüpheleniliyorsa deri testleri ve radyoallergosorbent testleri (RAST) veya CAP floroimmunoassay istenebilir.

Kronik spontan ürtikerde kan sayımı ve C-reaktif protein (CBC, CRP) dışında rutin tanı testleri yoktur, ancak altta yatan bir bozukluktan şüpheleniliyorsa araştırmalar yapılabilir.

Otolog serum deri testi bazen kronik spontan ürtikerde yapılır, ancak değeri belirsizdir. Hastanın serumunun deri altına enjekte edilmesi kırmızı bir zedelenmeye neden olursa test pozitiftir.

İndüklenebilir ürtiker genellikle reaksiyonu indükleyerek, örneğin dermografizmde cildi çizerek veya şüpheli soğuk ürtikerde bir buz küpü uygulayarak doğrulanır.

Ateş, eklem veya kemik ağrısı ve halsizliği olan kurdeşen hastalarında sistemik bir durum veya otoinflamatuar hastalık için araştırmalar yapılmalıdır. 

Ürtiker biyopsisi spesifik olmayabilir ve yorumlanması zor olabilir. Patoloji, değişken bir karışık enflamatuar infiltrasyonla birlikte dermiste ve genişlemiş kan damarlarında ödem gösterir. Damar duvarı hasarı ürtikeryal vasküliti gösterir.

Kurdeşen Tedavisi

Yetişkinlerde ve çocuklarda her tür kurdeşen ana tedavisi, aşağıdaki listeden seçilen oral ikinci nesil bir antihistaminiktir. Akut ürtiker yatıştığında ilaçlar durdurulur. İkinci bir antihistamin eklemenin herhangi bir faydası olmadığı düşünülmektedir.

  • Setirizin
  • Loratadin
  • Feksofenadin
  • Desloratadin
  • Levosetirizin
  • Rupatadin
  • Bilastin

Sistemik tedaviden hamilelik ve emzirme sırasında kaçınılmasının tavsiye edilmesine rağmen, ikinci nesil antihistaminiklerin doğum kusurlarına neden olduğuna dair herhangi bir rapor bulunmamaktadır. 

Akut refrakter ürtikerin tedavisi

Sedatif olmayan antihistaminikler etkili değilse, şiddetli akut ürtikerde 4 ila 5 günlük bir oral prednizon (prednizolon) kürü gerekebilir.

Kronik refrakter ürtikerin tedavisi

Dört hafta boyunca alınan maksimum doz ikinci nesil oral antihistaminiklere yanıt vermeyen kronik ürtikerli hastalar bir dermatolog, immünolog veya tıbbi alerji uzmanına sevk edilmelidir.

Uzun süreli sistemik kortikosteroidler kurdeşen semptomlarını azaltmak için yüksek dozlar gerektiğinden ve ciddi olabilecek kaçınılmaz yan etkilere sahip olduklarından önerilmemektedir.

Tedavinin etkinliği ürtiker kontrol testi kullanılarak objektif olarak izlenebilir. Hastalardan son dört hafta içinde yaşadıkları ürtikerin fiziksel semptomlarını, ürtikerin etkilediği yaşam kalitesini, semptomları kontrol etmek için tedavinin ne sıklıkla yeterli olmadığını ve ürtikerin genel kontrolünü puanlamaları istenir.

Kurdeşen tetikleyici faktörlerden kaçınma

Antihistaminiklere ek olarak, kurdeşenin nedeni biliniyorsa ortadan kaldırılmalıdır (örn. İlaç veya gıda alerjisi). İlgili alerjenlerden kaçınmak kurdeşeni 48 saat içinde temizler.

  • H. pylori gibi tanımlanmış kronik enfeksiyonlar
  • Aspirin, opiatlar ve nonsteroid antiinflamatuvar ilaç kullanımı
  • Diyet düzenlemesi
  • Deri testleri ile keşfedilen alerjenler
  • Etkilenen bölgeyi bir fan, soğuk pazen, buz torbası veya yatıştırıcı nemlendirici losyonla soğutun.

İndüklenebilir ürtiker için aşağıdaki örneklerdeki fiziksel tetikleyiciler en aza indirilmelidir. Bununla birlikte, semptomlar genellikle devam eder.

  • Semptomatik dermografizm: ciltte sürtünmeyi azaltın, örneğin dar giysilerden kaçının.
  • Soğuk ürtiker: Soğuk veya rüzgarlı koşullarda dikkatli giyin ve soğuk suda yüzmekten kaçının.
  • Gecikmiş basınç ürtikeri: temas alanını genişletin, örneğin ağır bir bavulu küçük bir bölgeden tutarak taşımayın
  • Güneş ürtikeri: giyin ve geniş spektrumlu güneş kremleri uygulayın.

Ne zaman bir doktora görünmelisiniz?

Birkaç gün boyunca kaybolmayan şiddetli kurdeşeniniz varsa doktorunuza görünün. Kronik kurdeşen sizi herhangi bir ani ciddi alerjik reaksiyon (anafilaksi) riskine sokmaz. Ciddi bir alerjik reaksiyonun parçası olarak kurdeşen yaşarsanız, acil yardım alın. Anafilaksinin belirti ve semptomları arasında baş dönmesi, nefes almada güçlük ve dudaklarınızda, göz kapaklarınızda ve dilinizde şişme yer alır.

Kurdeşen (Ürtiker) Nedir? Kurdeşen Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Vitiligo Hastalığı Hakkında Merak Edilenler

FacebookTwitterWhatsapp

Vitiligo, cilde pigment sağlayan melanosit hücrelerinin bazı bölgelerde yok olması sonucu meydana gelen bir cilt hastalığıdır. Bu yazıda; vitiligo hastalığı hakkında merak edilenlerin neler olduğu, vitiligo hastalığı için bitkisel çözüm önerileri, vitiligo hastalığı doğuştan mı ve durdurulabilir mi sorularının cevapları başta olmak üzere vitiligo hastalığı ile ilgili tüm detayları sizin için açıkladık.

Vitiligo, cilde pigment sağlayan hücrelerin ve melanositlerin bazı bölgelere yok olduğu bir hastalıktır. Vitiligo semptom ve bulguları, vücudun herhangi bir yerinde cilt renginin kaybolarak beyaz lekeler oluşmasıdır. Bu hastalık, lokal olarak tek bölgede görülebilir ya da vücudun birkaç farklı alanını etkileyebilir.

Vitiligonun nedeni, bazı uzmanlar tarafından vücudun bağışıklık sisteminin yanlışlıkla bazı hücrelere saldırması ve tahrip etmesinden kaynaklanan bir otoimmün durum olarak söylense de vitiligonun kesin nedeni hala bilinmemektedir. Vitiligo çoğunlukla, 40 yaşından önce görülen, hatta 20’li yaşlardan önce görülmesi daha da olası bir hastalıktır.

Vitiligo hastalığının bir bölgeye yayılıp yayılmayacağı hakkında tahmin yürütmenin bir yolu yoktur. Vitiligo ağrılı bir rahatsızlık değildir ve büyük sağlık sorunlarına yol açmaz. Ancak bunun yanında vitiligonun duygusal ve psikolojik bazı sonuçları olabilmektedir. Bazı tıbbi tedavilerle durumun ciddiyeti azaltabilmekte ancak tam olarak tedavi edilmesi mümkün olmamaktadır. Vitiligoyu önlemenin bilinen hiçbir yolu yoktur. Vitiligo tedavisi için de kanıtlanmış bir ilaç bulunmamaktadır ancak cildin görünümünü iyileştiren bazı kremlerin kullanılması fayda sağlamaktadır.

Vitiligo Hastalığı İçin Bitkisel Çözüm Önerileri

Vitiligo hastalığında pigment kaybını önlemek ve cilt rengini korumak için ısırgan otu önerilmektedir. Vitiligo, ısırgan otu tedavisi sayesinde hafifleyebilmektedir. Bunun için 1 kahve fincanı süt ve 1 tutam ısırgan otu blenderden geçirilerek ve bir karışım elde edilir. Hazırlanan karışım günde 2 kez olacak şekilde vitiligo olan bölgeye sürülür ve sargı beziyle güzelce sarılır. Düzenli kullanım sonucunda ısırgan otunun etkisi pek çok vitiligo hastası tarafından gözlenmiştir.

Çörek otu da vitiligo tedavisinde öne çıkan bitkilerden biridir. Çörek otundan üretilen çörek otu yağı, vitiligo olan bölgelerdeki dokuyu onararak cilt pigmentlerinin kalitesini korumaktadır. Hücre hasarını tedavi edebilen çörek otu yağı, aktardan ve bitkisel ürün satan yerlerden kolaylıkla temin edilebilir. % doğal çörek otu yağı, vitiligo hastaları tarafından hasar görmüş dokuya düzenli uygulandığında, başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür.

Vitiligo Hastalığı Doğuştan Mıdır?

Vitiligo hastalığı her yaş grubunda ortaya çıkabilme ihtimali olmasına karşın genellikle, bu hastalığın görülmesinde genetik faktörler önemli ölçüde etkili olmaktadır. Vitiligo hastalarının %30'unun ailelerinde de bu hastalığa sahip birilerinin varlığı gözlenir. Bu hastalık genellikle doğuştan veya 20 yaşından daha küçük yaşlarda ortaya çıkmaktadır.

Vitiligo Hastalığı Durdurulabilir Mi?

Hiçbir ilaç, krem ya da tedavi yöntemi vitiligo sırasında görülen pigment hücrelerinin kaybını durdurmaz. Ancak hafif bir terapi ile birlikte kullanılan bazı ilaçlar, cilt tonunun bir kısmını geri kazanmaya ve cilt tonunun eşitlenmesine yardımcı olabilir.

Bu ilaçlar arasında enflamasyonu kontrol eden kremler de bulunmaktadır. Cildin vitiligodan etkilenen bölgelerine kortikosteroid içeren krem uygulamak, özellikle hastalığın erken aşamalarında kaybedilen rengin geri dönmesine destek olmaktadır.

Vitiligo Hastalığı Engelli Raporu Oranı Kaçtır?

Vitiligo ve depigmentasyon gibi pigment bozukluğu ile seyreden hastalıklarda engelli raporu oranı aşağıdaki gibidir:

Vücut yüzeyinin %20 - %50 ’sini kaplayan hastalık: %5

Vücut yüzeyinin %50 - % ’ünü kaplayan hastalık: %10

Yüzde ve elde bulunan lokalize lezyonlar için ayrıca %5 oran eklenmektedir.

Vitiligo Hastalığı Askerliğe Engel Midir?

Vitiligo hastasının statüsüne göre bu kararlar değişmektedir. Zorunlu askerlik için başvuran kişilerde vitiligo hastalığı herhangi bir engel teşkil etmezken, bu durum uzman erbaş (maaşlı profesyonel asker) adayları için engel yaratabilmektedir.

Yorumlar

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası