kortizon iğnesinden sonra kaç gün tuzsuz yenir / KORTİZON KULLANANLAR NASIL BESLENMELİ ? | Diyetin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Kortizon Iğnesinden Sonra Kaç Gün Tuzsuz Yenir

kortizon iğnesinden sonra kaç gün tuzsuz yenir

Kortizon Kullanırken Nasıl Beslenmeli

Kortizon Kullanırken Nasıl Beslenmeli

Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan kortizonun ciddi yan etkileri vardır. Bu yüzden kortizon kullanırken beslenme biçimimize dikkat etmek gerekir. Dört beyazdan (tuz, şeker, yağ, un) kaçınmak etmek gerekir. Kortizon kullananlar dışarıda yememeli, hazır gıdalardan kaçınmalı, evde katkısız gıdalarla hazırladığımız besinleri tüketmelidir. Aslında kortizon vücudumuzda böbrek üstü bezinden salgılanan, kan şekeri sentezini ve proteinlerin yapı taşlarına parçalanmasını artıran bir hormondur. Ayrıca kortizon, tıbbi tedavilerde oldukça sık kullanılan ilaçlardan da biridir. Kortizon ilaçları yüksek dozda ve uzun bir süre kullanıldığında ise omuzlar ve karında yağ toplanması, vücutta su ve tuz tutulumuna bağlı ödem ve tansiyon yükselmesi, kemik erimesi, kaslarda erime gibi problemler gibi ciddi yan etkiler oluşabilir. Yüzde şişme ve yuvarlaklaşma, sırtta yağ birikimi olabilir. Kortizon kan şekerinin kullanılmasını sağlayan hormon olan insülinin etkilerine zıt etki ederek kan şekerini yükseltir. Yatkın kişilerde şeker hastalığı görülebilir. Gebelerde kortizon kullanımı gebelik şeker hastalığının ortaya çıkma riskini artırır.

Kortizon vücutta su ve tuz tutulumuna; ödem ve yüksek tansiyona neden olur. Su ve tuz tutulması özellikle böbrek, kalp yetmezliği ve hipertansiyon hastalarında belirgin sorunlar yaratabilir.

Daha az tuz

Kortizon kullanıyorsanız tuz tüketimini azaltmalısınız çünkü kortizon böbreklerden tuzun (sodyumun) geri emilimini artırır. Kortizonun yüksek tansiyona neden olmasının başlıca nedeni budur. Fakat kortizonun böbrek üzerinde yalnız tuz tutma etkisi yoktur. Bir de potasyum atma etkisi vardır. Bunun için kortizon kullanan kişilerde potasyum kayıpları çok görülür. Potasyum kaybı kas güçsüzlüğüne yol açar, birçok hormonun salgılanma fonksiyonlarında ve kalbin kasılma işlevinde de olumsuz etkilerini gösterir. Tuzu azaltırken, potasyum bakımından zengin olduğundan ve yağsız rejimlere büyük ölçüde yardım ettiğinden sebze-meyve tüketimini artırmak da faydalıdır. Dolayısıyla bol sebze ve meyve tüketilmelidir.

Bol kalsiyum alınmalı

Sürekli kortizon tedavisi gören hastalarda kemik yıkımı hızlanır. Kortizon kalsiyumun bağırsaktan emilimini azaltarak osteoporoza neden olur. Kortizon kullanan kişiler düzenli biçimde kemik mineral yoğunluğu ölçümü yaptırmalı ve kalsiyum açısından zengin beslenmelidirler. Süt, yoğurt, peynir (tuzsuz-yağsız), yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, kuru baklagiller, fındık (tuzsuz) ve küçük balıklar zengin kalsiyum kaynaklarıdır. Ancak yağ içermesi nedeniyle fındık, sodyum içermesi nedeniyle küçük balıklar aşırı tüketilmemelidir.

Tatlılardan ve yağlı besinlerden kaçınmalı

Kortizon kullanan hastalarda iştah da çok açılır. Özellikle karbonhidrat ve yağ içeren besinleri yemeye eğilim artar. Bunun nedeni vücudumuzdaki karbonhidrat (şeker) metabolizmasının bozulmasıdır. Unlu, yağlı, şekerli ve tuzlu gıdalardan kaçınmalıdır. Ekmek, makarna, pasta-börek fazla yenmemelidir. (Tuzsuz, yağsız ve üzerine sos eklemeksizin makarna yenebilir.) Alkollü içecekler kesinlikle kullanılmamalıdır.

Kortizon, kan şekerinin yükselmesine neden olur. Çünkü glikozun yani kan şekerinin hücre içine girişini azaltır, kan şekeri yükseltir; karaciğerde ve çizgili kaslarda (şeker ve yağdan) glikojen sentezini ve depolanmasını artırır.

Bu durum iştahın artmasına neden olup şişmanlığın önünü açar. Alınan bu kiloların verilmesi de çok zordur.

Vücudumuzun ana sodyum kaynağı tuz ihtiva eden yiyeceklerdir. Soframızdan tuzluğu kaldırarak fazla sodyumdan kaçınabileceğimizi düşünsek de yiyeceklerimizdeki tuz miktarının yalnızca %10’u yemeklere bizim eklediğimiz tuzdan gelir ama özellikle hazır besin tüketen kişilerin bir tür “gizli sodyum” alımına dikkat etmek gerekir, zira sodyumun yüzde gibi büyük bir bölümünü bu minerali içeren besinlerden alırız. Yani siz yemeğe koyduğunuz tuzun miktarını kısıtlasanız bile yemeğin kendisi zaten fazla sodyum içeriyor olabilir. Daha fazla taze besin ve daha az işlenmiş besin tüketin. Taze meyve ve sebzelerdeki doğal sodyum miktarı düşüktür. Ayrıca taze etteki sodyum miktarı da şarküteri etleri ve diğer işlenmiş et ürünlerinden düşüktür.

Dikkat edilmesi gereken bir başka konu da hormonsuz sebze-meyve tüketmek olmalıdır.

Dışarıdan satın aldığımız içinde sodyumlu koruyucu madde bulunan tüm gıda maddeleri, kortizon kullanırken tüketilmemelidir. Tüm konserveler, meyve suları, soda, kola vb. Gazlı içecekler, bisküvi, gofret, kraker, zeytin, salça, şekerlemeler, vs. Kısacası markette satılan ve içinde koruyucu madde bulunan tüm gıdaları kortizon kullanılırken yemek sakıncalıdır. Midye, karides gibi kabuklu deniz ürünleri ve balıklar, salam-sosis gibi şarküteri ürünleri, sakatatlar, kereviz, deniz börülcesi, kaşar, otlu peynir vb. Tuzlu peynirler, süt tozu, tuzlu veya peynirli krakerler, patlamış mısır, böreklik yufka, kahvaltılık tuzlu tereyağı ve margarinler, salata ve makarna sosları, kabartma tozu, hazır çorbalar, dondurulmuş gıdalar, buyyon, tuz içeren her türlü baharat ve yemeklere konan katkı maddeleri, mayonez, ketçap ve turşu sodyum içeriği çok yüksek besinlerdir. Bu besinleri kortizon kullanırken tüketmemek gerekir. Yağ ve tuz içeren çerezleri tüketmek de sakıncalıdır. Ayrıca sofra tuzundan ve diğer tuzlu besinlerden de kaçınılması gerekiyor. Ayrıca içinde sodyum bulunan ilaçlar (örneğin naproksen sodyum, diklofenak sodyum içeren ağrı kesici ilaçlar, pravastatin sodyum içeren kolesterol ilaçları, Pantoprazol sodyum içeren mide ilaçları, levotiroksin sodyum içeren tiroit ilaçları, ampisilin sodyum içeren antibiyotik türü ilaçlar, vs.) doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Son Güncelleme :

Kortizon Kullanırken Nasıl Beslenmeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


20 Yorum Yapılmış "Kortizon Kullanırken Nasıl Beslenmeli"

yazılan bilgiler de yorumlarda çok güzeltüm hastalara sabır ve şifa diliyorum çok okuyun araştırın kendinizi tanıyın güzel muamele edin
Asiye Yazar .

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

Efdal : Kortizon tedavileri vücutta ödem tutan ve kilo yapman tedavi şeklidir. kortizon tedavisi uygulandıktan sonra tuzlu yağlı şekerli ve hamur türü besinler tüketilmemelidir. diyet yapmanız lazım. kortizon tedavisinden sonra 5 gün boyunca bu diyeti uygularsanız vücuda kortizonun yaptığı ödemi geçirmiş olursunuz. Birde yeşil çay da vücuttaki ödemi atmanız da yardımcı olur.

E biz ne yiyecez hersey yasak
Behcet Hastası .

2 YANITI GÖRÜNTÜLE

Aytün : Bir çok kişi hastalıkları ve alerjileri sebebiyle çoğu yiyeceklerden mahrum kalmaktadır. Hastalıkları sebebiyle yasak olan yiyeceklerden yenilmemesi gerekir. Doktorunuza başvurarak size yemek liste vermesini ve sağlığınıza uygun olan yiyecekleri yazmasını söyleyebilirsiniz. Herkeste sorun oluşturan tuzlu, yağlı, şekerli ürünler yememeniz gerekir. Böyle olmanız durumunda sağlığınız daha iyi duruma gelecektir.

Zülfi : Merhaba, bu rahatsızlığın etkisi altında olan kişilerin yememsi gerreken ürünlein çoğu, kişiye zarar verdiği için yasaklanmıştır. Daha çok doğal sebze meyve tüketilmeli ve aynı zamanda bol bol kalsiyum alınmalıdır. Yağlı, tuzlu ve şekerli gıdaların haricinde birçok gıdayı tüketebilirsiniz.

sadece bir ay kortizon kullandim surekli aclik hissi yasiyorum cok sik acikiyorum ve yuzum sisiyor vusudumda odem var sindirimde zorluk yasiyorum tatli yeme isteyim var kendimi frenliyorum ama sisler gecmiyor ne yapmaliyim lutfen yardim
Selda.

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

Ayberk : Kortizon tedavi olduktan sonra ödem yapacağı için hastalar diyet yapmalıdır. Tuzlu şekerli hamur işi besinlerden bir kaç hafta uzak durması lazım ödem yapacak kortizon tedavisi gören kişileri şişirir. Doktorun tavsiye edeceği gıdalar tüketmelilerdir. Bu şekilde beslenip dikkat ettiklerin de kortizonun zararlarından en az derece etkilenmiş olacaklardır. bunları tavsiye edebiliriz.

Kortizonlu sprey kullanımında da mi gecerlidir?
Karden Beyaz.

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

Oktay : Öncelikle çok geçmiş olsun. Kortizon kullanımında sprey olup olmaması o kadar önemli değildir. Aynen kortizon kullanırken ki gibi dikkatli kullanmak gerekir. Eğer kortizonlu sprey kullanıyorsanız kesinlikle doktorunuza ya da eczaneye bu ilacı kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini sorun. İlacın içinden çıkan yazıyı da dikkatli bir şekilde okuyun. Allah şifa versin

kısaca kortizon kullananlar aç gezmelidir
Gül.

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

Ejder : Bol kalsiyum almalı az yemeli aç kalmalı değil dengeli ve sağlıklı beslenmeli sağlık hayatımızda en önemli şey biliyorsunuz. Kortizon tedavileri uzun bir süreç ve bu süreçte sizde elinizden geleni yapın lütfen geçmiş olsun.

Bu yazıları da doktorlar yazıyor, emin olun sizin doktorunuz da sizi böyle detaylı bilgilendirmek ister. Ama bu sağlık sistemi her hastaya iki dakika ayırması yönünde doktora dayatmalar yaptığı ve kendini dev aynasında gören ve doktorları köle statüsünde gören hastaların hemen muayene olmak iki dk geç girince ortalığı karıştırmak gibi zihniyetleti olmasaydı. Hepinize allah şifa versin. İyi günler.
Ayşe.

CEVAP YAZ

Kortizon ignesi vurdular ikigun arayla eklemlerimin arasina ve agtim dahada funduszeue.info zum cikti zaten sut urunleri yiyemiyorum .Ne yersemde hersey baba cok tuzlu geliyor. Asiri tatli tuketiyorum yanliz bu sure iki gunluk bir sure degil bundan iki yil once emar cekildi omir ilik iltihaplanmadi denmisti hic yuruyemiyordum . Su an fene ayni oldum sag ayagima vuruyor agrilar .
[email&#;protected].

CEVAP YAZ

4 aydır kortızon kulanıyorum 8aydaha kullanmam lazım sarkoydoz var gerçekten açkalmaklazım ama iştahı çok açıyor bazen yemeyi fazla kaçırıyorum dikkat etmeye zorluyorum kendimi hepimize allah şifalar versin
Mustafa.

CEVAP YAZ

Çok teşekkür ederim,doktorum açıklamıştı,acaba tatlıda varmıydı derken konu ile ilgili detaylı açıklamanızı okudum,çok faydalı oldu,tereddütlerim giderilmiş oldu.
Mehmet Ali Tankal.

CEVAP YAZ

karaciğer rahatsızlığımdan dolayı doktorumkortizon başladı. ama içinde sodyum olan mide hapıda yazmıs. iyiki yazmışsınız bu yazıyı hiç kullanmam .çok teşekkürler
39hamarat.

CEVAP YAZ

Sinüzit ve koku kaybı nedeni ile ,bugün 15 günlük tedaviye başladım. Açıklamanız benim için faydalı oldu. Teşekkür ederim.
Muzaffer Acar.

CEVAP YAZ

Bende kortizon ilacı kullanıyorum 1 seneden fazla oldu baya kilo aldım çok mutsuzum napcam bilemiyorum. Acil yardim
Gülcan .

CEVAP YAZ

kontizon hapı kullanıyom yediğim kurabiyede 2paket margarin varmış baktım margarinde tuz var bisey olur mu acaba :(
Melek.

CEVAP YAZ

kortizon kullanırken himalaya tuzunun zararı varmıdır lütfen cevap verirseniz sevinirim
Leyla Yankı.

CEVAP YAZ

Teşekkür ederim d oktordan daha güzel detaylı bilgi vermişsiniz iyi çalışmalar
Sema.

CEVAP YAZ

kortizon iğne oldum dizimden 1 tane kaç gün yiyeceklerime dikkat etmeliyim
Zeynep Cekin.

CEVAP YAZ

Açık net ve gayet güzel anlatılmış.Toplum adına teşekkür ederim
funduszeue.info Duran Akat.

CEVAP YAZ

Cok teşekkürler. Çok bilgilendirici bir yazı. Saygılar
Rauf Saban.

CEVAP YAZ

Bir ay pradnol 16mg kullanacağım nasıl beslenmeliyim
Mehmet.

CEVAP YAZ

Nasil beslenmeliyim8
Nilgun.

CEVAP YAZ

Kortizon İçeren Kremler
Kortizon İçeren Kremler
Kortizon, vücudumuzda salgılanan bir hormondur. Böbrek üstü bezlerinin üst kabuk bölgesinden salgılanır. Bu hormonun iltihaplanmalara karşı tedavi edici etkisi vardır. Kortizon hormonu, vücudumuzda bağışıklık sistemi, protein metabolizması, karbonhid
Kortizon Vücuttan Nasıl Atılır
Kortizon Vücuttan Nasıl Atılır
Kortizon vücuttan nasıl atılır, kortizon böbreklerin üzerinde yer alan böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormondur. Vücutta kan şekeri sentezini sağlayan ve proteinin yapı taşlarına parçalanmasını gerçekleştiren kortizon, insanlarda dinlenme zam
İbrahim Saraçoğlu Kortizon Vücuttan Nasıl Atılır
İbrahim Saraçoğlu Kortizon Vücuttan Nasıl Atılır
İbrahim Saraçoğlu Kortizon Vücuttan Nasıl Atılır? Her ne kadar hastalıklardan kurtulmak ve sağlıklı bir yaşam için kortizonlu ilaçlara ihtiyaç duysak da kortizonun zararları ve vücuda bıraktığı hasarlar göz önüne alındığında pek çok kişi bunun vücutt
Kortizon İğnesi
Kortizon İğnesi
Kortizon iğnesi, çok güçlü bir iltihap giderici ilaç olan kortizonu yapay yollarla vücuda enjekte edilmesini sağlamaktadır. Normalde sağlıklı bir insanda kortizon böbrek üstü bezlerinde üretilen bir maddedir. Kortizon iğnesi yoluyla vücuda enjekt
Kortizon Kilo Aldırırmı
Kortizon Kilo Aldırırmı
Kortizon Kilo Aldırırmı, hormon tedavisi gören insanların neredeyse tamamı kilo almaktan ve hormon tedavisi sırasında oluşabilecek yan etkilerden dolayı tereddüt eder. Bu tedaviler için kullanılan hormon genellikle kortizondur. Kortizon insan bedenin
Kortizon Şişliği Nasıl Geçer
Kortizon Şişliği Nasıl Geçer
Kortizon Şişliği Nasıl Geçer, Kortizon, böbrek üstü bezleri sayesinde salgılanan bir hormondur. Kortizonun başlıca görevi vücuttaki karbonhidrat ve yağ dengesinin düzenlemektir. Ayrıca vücuttaki kan şekerinin bileşimini ve proteinin yapı taşları
Bel Fıtığı Kortizon İğnesi
Bel Fıtığı Kortizon İğnesi
Bel fıtığı kortizon iğnesi, Bel bölgesinde yaşanan ağrı ve sıkıntıların en önemlisi bel fıtığı hastalığıdır. Omurlar arasında disk dediğimiz yapının içerisinde ağır kaldırma zorlanma gibi aktivitelerden sonra etrafındaki liflerin yırtılarak sinir kan
Dize Kortizon İğnesi
Dize Kortizon İğnesi
Dize kortizon iğnesi, kortizon iğnesi, vücudun bir bölgesinde hissedilen ağrı ve irini hafifletmeye destekçi durumda olan enjeksiyon şeklinde ilaçlardır. Kortizon iğnesi çok yaygın biçimde ayak bilek kısmı, dirsek, kalça, diz, omuz, omurga ve bilek b
Kortizon Yan Etkileri
Kortizon Yan Etkileri
Kortizon, vücutta normalde böbreküstü bezlerinde salgılanan bir hormon türüdür. Vücudun görevlerini yerine getirebilmesi için kortizon hormonuna ihtiyaç duyar. Kortizon hormonunun yapay şekli olan kortizon ilaçları, tıpta birçok hastalığın tedavisind
Kortizon İçeren İlaçlar
Kortizon İçeren İlaçlar
Kortizon İçeren İlaçların muhtevasını oluşturan Kortizon hormonu böbrek üstü bezinin kabuk kısmından salgılanan, steroid yapısında ve çok önemli bir funduszeue.info hormonun, sentetik olarak, çeşitli türevleri yapılmış ve piyasaya ilaç olarak arz edilmi
Kortizon Adet Düzensizliği Yaparmı
Kortizon Adet Düzensizliği Yaparmı
Kortizon Âdet Düzensizliği Yapar Mı; Kortizon hem hayat kurtaran hem de birçok hayatların ölümle burun burna gelmesine sebep olan bir ilaç türüdür. Bu ilaç sayesinde ölümün eşiğine gelenler kadar ölümden dönen de çok kişi vardır. Önemli olan dozunun,
Kortizon Bitkisel Tedavi
Kortizon Bitkisel Tedavi
Kortizon Bitkisel Tedavi, Tıp alanında birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Kortizon çeşitli hastalıklarda kullanılabildiği gibi, romatizmaya bağlı olan hastalıklar başta olmak üzere, birçok alerjik durumda, örnek olarak astım ile

 

Kortizon İçeren Kremler
Kortizon Vücuttan Nasıl Atılır
İbrahim Saraçoğlu Kortizon Vücuttan Nasıl Atılır
Kortizon İğnesi
Kortizon Kilo Aldırırmı
Kortizon Şişliği Nasıl Geçer
Bel Fıtığı Kortizon İğnesi
Dize Kortizon İğnesi
Kortizon Yan Etkileri
Kortizon İçeren İlaçlar
Kortizon Adet Düzensizliği Yaparmı
Kortizon Bitkisel Tedavi
Emzirirken Kortizon Kullanımı
Kulağa Kortizon İğnesi
Kortizon İlacı
Ms Hastalığında Kortizon Tedavisi
Kortizon Hapı
Kortizon Saç Dökülmesi
Kortizon Sonrası Zayıflama
Kortizon Diyeti
Kortizon Sivilce
Yüz Felci Kortizon Tedavisi
Kortizon Ödemi Nasıl Atılır
Tenisçi Dirseği Kortizon Tedavisi
Kilo Almak İçin Kortizon
Doğal Kortizon
Hamilelikte Kortizon Kullanımı
Kortizon Hormon
Kortizon Tedavisi
Ahmet Maranki Kortizon Vücuttan Nasıl Atılır

Popüler İçerik

Emzirirken Kortizon Kullanımı

Emzirirken Kortizon Kullanımı

Emzirirken kortizon kullanımı, bir çok anne adayı bebeğini emzirirken yediği ve içtiği gıdalara dikkat eder. Bu nedenle beslenerek tükettiği her şey s

Kulağa Kortizon İğnesi

Kulağa Kortizon İğnesi

Kulağa kortizon iğnesi: Üç gün gibi kısa bir süre içerisinde ilerleyerek işitmede kısmen veya tamamen kayıp olmasına ani işitme kaybı denir. Genellikl

Kortizon İlacı

Kortizon İlacı

Kortizon İlacı, Böbreküstü bezinin kabuğundan salgı yapan, steroit yapıda, vücut için çok büyük bir öneme sahip olan hormona kortizon denir. Bu hormon

Ms Hastalığında Kortizon Tedavisi

Ms Hastalığında Kortizon Tedavisi

MS hastalığında kortizon tedavisi, MS hastalığında tedaviye ne kadar erken başlanırsa, olumsuz sonuçlarının daha kolay engellenmesi sağlanır. Kortizon

Kortizon Hapı

Kortizon Hapı

Kortizon hapı, vücudumuzda bulunan böbrek üstü bezlerinin salgıladığı hormonu düzenlemek için kullanılan haplardır. Bu haplar vücudumuzdaki karbonhidr

Kortizon Saç Dökülmesi

Kortizon Saç Dökülmesi

Kortizon Saç Dökülmesi, Kortizon tıbbi tedavi yöntemlerinde bazen enfeksiyonel hastalıklarda bazense ağır tedavi gerektiren durumlarda başvurulan hast

Kortizon Sonrası Zayıflama

Kortizon Sonrası Zayıflama

Kortizon Sonrası Zayıflama, genellikle hormon tedavisi gören insanların tedavi sırasında oluşan ödem ve alınan kilolardan kurtulmak için en sık sorula

KORTİKOSTEROİD (KORTİZON) TEDAVİSİNİN ETKİLERİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kortikosteroid Tedavisi ve Etkileri

 

KORTİKOSTEROİD TEDAVİSİ VE ETKİLERİ

Kortikosteroidler (kortizon, prednizon, deksametazon v.b.) vücutta böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormon olan kortizole benzer steroid yapıda ilaçlardır. Çok sayıda tipi geliştirilmiştir, ilk geliştirilen ve halk arasında ismi en bilinen kortizondur.

Kortikosteroidler bazı ciddi hastalıklarda hayat kurtarıcıdır ve bu hastalıkların tedavisinde vazgeçilmezdir. Fakat kortikosteroid tedavisinin çok sayıda yan etki riski vardır. Bu riskler ve bunlara karşı alınabilecek önlemler aşağıda listelenmiştir.

1. Uygun kullanım şekli:Kortikosteroidlerin sabah erken saatlerde alınması vücuttaki hormon dengesinin bozulmaması açısından önemlidir. Kortikosteroid dozunu azaltarak kesmek vücudun hormon dengesini sağlamak için faydalıdır. Bu yüzden yüksek dozda kortikosteroid kullananlarda tedavi aniden kesilmemelidir.

  • Kortikosteroid tedavisi kesildikten sonra, böbrek üstü bezleri baskılanması aylarca devam eder. Bu dönemde stres durumlarında böbrek üstü bezi yetmezliği belirtileri olan iştahsızlık, bulantı, zayıflık, yorgunluk, ve nadiren tansiyon düşüklüğü ve şok ortaya çıkabilir.

    • Bu durumlarda kanda sabah kortizol seviyesi ölçülmeli ve bir endokrinoloji uzmanından görüş alınmalıdır.

    • Genel anestezi ile ameliyat gibi stres yaratan durumlarda dışarıdan kortikosteroid desteği yapılması faydalı olabilir.

2. Mide barsak sistemi üzerine etkileri:Kortikosteroidler mide ülseri riskini ve ülserin kanama ve delinme riskini artırır. Mide üzerine yan etkisini azaltmak için yemekle birlikte alınmalıdır. Ayrıca birlikte antiasit ve mide koruyucu ilaçlar önerilmektedir.

  • Aspirin, ağrı kesici, sigara ve alkol kullananlarda ve eskiden ülseri olanlarda risk daha fazla artar.

  • Kortikosteroidin sindirim sistemi üzerindeki diğer yan etki ve riskleri: bulantı-kusma, reflü, yemek borusunda mantar enfeksiyonu, karaciğerde yağlanma ve kan yağları (trigliseridi) yüksek olan kişilerde pankreas iltihabı

3. Kas iskelet sistemi üzerine etkileri:Kortikosteroid tedavisi sırasında gerekli önlemler alınmazsa hastaların yaklaşık yarısında kemik erimesi (osteoporoz) görülür. Kemik erimesi yıllar içerisinde bulgu verebilir. Ancak en belirgin kaybın tedavinin ilk ayında gelişmekte olduğu akılda tutulmalıdır.

  • En büyük risk fiziksel aktivitede bulunmayan yaşlılar ve menopoz sonrası kadınlardadır.

Kemik erimesini azaltmak için:

  • Sigara bırakılmalıdır, alkol ve kafein kısıtlanmalıdır.

  • Kemik yapımını uyardığı için mümkün olduğunca egzersiz yapılmalıdır, hareketsiz yaşam tarzından kaçınılmalıdır.

  • Yüksek miktarda kalsiyum içeren içeren gıdalar (yağsız süt ve süt ürünleri) tercih edilmelidir.

  • Günde gram kalsiyum, IU D vitamini ile birlikte alınmalıdır.

Kemik erimesi ile ilgili olan ilaçları doktorunuza danışarak ve onun önerisi ile kullanmanız uygun olacaktır.

  • Kemik kaybını değerlendirmek için tedaviye başlarken ve bundan sonra ayda bir kez DEXA ile bel ve kalça bölgesinde kemik yoğunluğunun ölçülmesi faydalıdır.

-Özellikle gençlerde, genellikle en az ay tedavi sonrası uylukta ortaya çıkankemik ölümü (aseptik nekroz) riski mevcuttur.

  • Alkolizm, sigara, karaciğer yağlanması, kanda trigliserid yüksekliği ve travma bu riski artırır.

-Kortikosteroide bağlı kas kaybını engellemek açısından proteinden zengin diyetle beslenilmelidir.

  • Özellikle bacakların uyluk kaslarında ve üst kol kaslarında simetrik, ağrısız, kas güçsüzlüğü (miyopati) gelişebilir. Tedavide kortikosteroidin kademeli olarak azaltılması ile beraber fizik tedavi önerilir.

4. Gözde istenmeyen etkiler:Katarakt ve göz içi basıncı artışıdır. Çocuklar katarakta erişkinlerden daha yatkındır. Kişisel yatkınlık önemlidir, düşük dozlarda da oluşabilir.

  • Kortikosteroid tedavisi sırasında ayda bir göz muayenesi olmak faydalıdır. Doz azaltmak kataraktın ilerlemesini engellemeyebilir ancak tedaviyi kesmek faydalı olabilir.

5. Metabolizma üzerine etkileri: Kortikosteroidlerkan şekerini yükseltir. Bu yüzden mevcut şeker hastalığının kontrolünü daha da zorlaştırır. Yeni şeker hastalığı başlatma enderdir ve çok yüksek dozlarda görülür.

  • Şeker hastalığı olanlarda kan şekeri kortikosteroid tedavisi boyunca daha yakından takip edilmelidir.

  • Çoğu hastada kortikosteroid kesildikten birkaç ay sonra, kan şeker düzeyi tedavi öncesi durumuna döner.

-Kortikosteroidlerkan yağlarını yükselttir.En fazla trigliserid isimli yağlar artar ama LDL (kötü kolesterol) ve HDL (iyi kolesterol) artışı da gözlenebilir.

  • Yağdan (özellikle doymuş-katı yağdan) fakir diyetle beslenilmelidir.

-Kortikosteroidlerin vücutta tuz ve su tutucu etkileri tansiyonu yükseltir. Bu etkiden korunmak için özellikle tuzsuz diyet yapılmalıdır.

  • Kortikosteroidlerin tansiyon yükseltici etkisi genellikle ilk 2 haftadan sonra ortaya çıkar.

  • Hastalara kilo takibi yapılması da önerilir.

  • Kortikosteroidler damar sertliğini hızlandırır, damar tıkanıklığına yatkınlığı artırır (yatağa bağımlılık, sigara ve doğum kontrol hapı ile risk daha da artar).

6. Bağışıklık sistemi üzerine etkileri: Kortikosteroidler bağışıklık sistemini baskıladığı için bulaşıcı hastalıklara yatkınlığı arttırır, bu hastalıkların daha şiddetli geçirilmesini kolaylaştırır.

  • Günde 20mg’dan az kortikosteroid kullananlarda aşılamaya bağışıklık sisteminin yanıtı iyi olur. Fakat özellikle kortikosteroid kullanan çocuklara canlı aşı yapılmamalıdır.

7. Gebelik ve üreme sistemi üzerine etkileri:Gebelikte prednizon isimli kortikosteroid kullanıldığında bebekte çok az bir etki saptanılmıştır. Çünkü prednizon göbek bağında parçalanmaktadır.

  • Buna karşın flor içeren betametazon, dekzametazon gibi kortikosteroidler bebeğe daha fazla oranda geçmektedir.

  • Kortikosteroid tedavisi alan gebelerde yüksek tansiyon ve şeker riski artar.

  • Doğuma yakın yüksek doz kortikosteroid kullanılması bebeğin böbrek üstü bezlerini baskılayabilir.

  • Kortikosteroid anne sütüne bir miktar geçebilse de kortikosteroid kullanan annelerinin bebeklerini emzirmelerine engel değildir. Yine de emzirme ilaç alımını takiben 4 saat geçmesini bekledikten sonra yapılmalıdır.

    • Hamile olmayan kadınlarda, kortikosteroid özellikle kalçadan iğne yapılarak veriliyorsa adet kesilmesine ve yanlış gebelik alarmına sebep olabilir.

    • Kortikosteroid kadınlarda doğurganlığı etkilemez, erkeklerde sperm sayısında azalma bildirilmiştir.

8. Psikolojik etkileri: Doza bağlı olarak hastalarda ruh hali değişikliklerine, endişe bozukluklarına ve uykusuzluğa neden olabilir.

  • Doz düşme döneminde depresyon gelişen hastalar mevcuttur.

  • Yüksek doz, uzun süre kullanım kafa içi basıncını artırıp baş ağrısı, görme bozuklukları (göz dibi ödemi), bulantı ve kusmaya neden olabilir.

9. Derideki istenmeyen etkileri: Kortikosteroidler bağ dokusunu zayıflattığı için deri incelmesi,deri çatlakları, ve kolay morarma deride izlenen başlıca yan etkilerdir.

  • Kortikosteroid yara iyileşmesini geciktirir. Yara iyileşmesini hızlandırmak için C vitamini öneren otoriteler mevcuttur.

  • Yüzde kızarıklık ve şişlik, özellikle gövdede sivilcelenme, ensede kalınlaşma, kıllanma artışı, geçici saç dökülmesi, deri renginde koyulaşma gibi deri yan etkileri olabilir.

Kortikosteroid kullanan hastalara önerilerin özeti:

1. Sigaranın bırakılması, alkol ve kafeinin kısıtlaması.
2. Az tuzlu diyet. Düzenli kan basıncı (tansiyon) ve kilo takibi yapılması.
3. Kalsiyum içeren gıdaların bolca tüketilmesi. (Ek olarak kalsiyum ve D vitamini ilaç desteği).
4. Az yağlı diyet. Özellikle katı ve doymuş yağların tüketilmemesi.
5. Proteinden zengin diyet ve günlük bedensel egzersiz yapılması.
6. Karbonhidrattan (şeker ve şekerli gıdalar) fakir diyet.
7. Yaklaşık ayda bir göz muayenesi olmak ve kemik yoğunluğu (DEXA) ölçümü yapılması.
8. Yukarıdaki riskleri değerlendirmek için doktorunuzun uygun gördüğü sıklıkta kan ve idrar tetkiklerinin yapılması.


 

 


Kortikosteroidler olarak bilinen ilaçlar böbrek üstü bezlerden salgılanan bir hormon olan kortizole benzer yapıda ilaçlardır. Bu hormonun vücuttaki görevi karbonhidrat ve yağ metabolizmasını düzenlemektir.  Kullanılan ilaçların en çok bilinen ismi ‘’kortizon’’dur.

Vücut yetersiz ürettiğinde ya da hiç üretim yapılmadığında dışarıdan kortizon takviyesi verilmesi gerekir. Sıklıkla bazı tedavilerde tercih edilmektedir. Kortizon kullanan bireylerin ise beslenmesine çok dikkat etmesi gerekir. Toplumda kortizon kullananlar mutlaka kilo alır diye bir algı olduğu için bir telaş başlar. ‘’Ne yapmalıyım? ‘’

 

Doğru bir beslenme ile telaş etmenize gerek yok. Adım adım gidelim…

 

Görülebilecek Yan Etkiler Nelerdir ?

·      Kan şekeri düzensizliği, dolayısıyla iştah artışı

·      Tansiyon yüksekliği ve ödem

·      Stres, kaygı

·      Cushing Sendromu: Yağlanmada artış, kemik erimesi gibi sorunlar görülebilir.

·      Potasyum kayıpları görülebilir.

 

Nasıl Bir Beslenme Programı Uygulanmalıdır?

  • Tuz kısıtlanmalıdır. Tüm besinlerden ve yemeklerden gelen tuz sınırlandırılmalıdır. Peynir, zeytin gibi besinlerin tuzsuz olanları tercih edilmelidir.

  • Bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Ortalama öneri günde 2 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyvedir. Potasyum içeriği yüksek olan besinler tercih edilmelidir. Bunlar muz, ıspanak, yogurt, domates, kurubaklagiller, kuru meyveler vb besinlerdir.

  • Kalsiyumdan zengin beslenilmelidir. Süt, yoğurt, tuzsuz peynir, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum açısından zengin kaynaklardır.

  • Fiziksel aktivite arttırılmalıdır.

  • Şekerli besinlerden, tatlılardan, aşırı yağlı besinlerden, paketli ürünlerden uzak durulmalıdır.

  • Su tüketimi yetersizse arttırılmalı, günde ortalama litre olmalıdır.

  • Sigara ve alkolden uzak durulmalı ve kafein kısıtlanmalıdır.

 

Kortizon kullanıyorsanız ve nasıl beslenmeniz gerektiğini bilmiyorsanız ayrıntılı bilgi ve danışmanlık için bizimle 'yi arayarak iletişime geçebilirsiniz. Diyetisyenlerimiz ile ücretsiz ön görüşme yapabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası