hayrabolu gezilecek yerler / Hayrabolu Nerede, Hangi Şehirde | Gezilecek Yerler

Hayrabolu Gezilecek Yerler

hayrabolu gezilecek yerler

Hayrabolu Nerede, Hangi Şehirde

Kategori: Nerede / Tekirdag / Türkiye - 7.734 viewsYorum Yazın

Hayrabolu Nerede, Hangi Şehirde

Hayrabolu, Tekirdağ.

Tekirdağ’ın en eski yerleşkelerinden bir tanesi olarak bilinen, vakti zamanında Roma medeniyetini de misafir eden bir bölge olarak Hayrabolu; doğal ve idari yapısı ile, kültürünü kendisine has bir şekilde oluşturmuş; pek çok esnafı ve işçisi ile geçimini ticaretten sağlayan bir ilçe olarak biliniyor.

Hayrabolu’ya Nasıl Gidilir?

Tekirdağ’ın ilçelerinden olan Hayrabolu’ya oldukça kolay bir şekilde otobüslerle gidebilmeniz mümkündür. İlçe, denizden uzak, Tekirdağ’ın toprak sınırı olduğundan deniz ulaşımı ile gidişler, ilçe ilçe gezerseniz ancak mümkün kılınabiliyor. Dolayısıyla bir gezginseniz deniz yolu da tercih edilebilir bir dolambaçlı seçenek.

Pek çok arkeolojik ve tarihsel yapısı ile Hayrabolu, herkes görülmesi gereken bir ilçe.

hayrabolu-hangi-sehirde

hayrabolu-hangi-sehirde

hayrabolu-nerede

hayrabolu-nerede

hayrabolu

hayrabolu


Bu Yazıyı Paylaş!Paylaş!Tweetle!Google+!Pinterest!

Hayrabolu

Hayrabolu Tekirdağ iline bağlı küçük bir ilçedir. Hayrabolu ilçesi Tekirdağ il merkezine 52 km uzaklıkta yer almaktadır.

Yöre halkının “h” harfini pek kullanmamasından dolayı “ayrabol” olarak anılır. Hayrabolu ilçesinde yer alan gezilecek yerler şunlardır:

Hayrabolu Gezilecek Yerler

Sarsan Baba Türbesi: Hayrabolu ilçesinde yer alan Sarsan Baba Türbesi Şair Ahmedi Türbesi olarak da anılmaktadır. Türbe; Kanuni Sultan Süleyman’ın deve kolları komutanı ve döneminin önemli şairi olan Ahmed-i Serban’a aittir. Hayrabolu’ya yerleşen ve 1545 yılında vefat eden Ahmed-i Serban için burada bir türbe yapılmıştır.

Göz at ;
  1. Hayrabolu Gezilecek Yerler
  2. Hayrabolu Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
  3. Çorlu Gece Hayatı
  4. Çorlu Süleymaniye Camii
  5. Çorlu Atatürk Orman Korusu
  6. Çorlu Otelleri
  7. Tekirdağ Gezilecek Yerler
  8. Tekirdağ’da Gezilecek 10 Yer
  9. Tekirdağ Gece Hayatı
  10. Tekirdağ Otelleri ve Tekirdağ otel fiyatları
  11. Tekirdağ Hangi Bölgede, Nereye Bağlı ve Nüfusu
  12. Marmara Bölgesinde Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer
  13. Çerkezköy Gezilecek Yerler
  14. Çerkezköy Otelleri ve Çerkezköy Otel Fiyatları
  15. Tekirdağ Nerede?
  16. Tekirdağ Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?

Ulu Camii: Hayrabolu ilçe merkezine bağlı İlyas Mahallesinde yer alan Ulu Camii; Güzelce Hasan Camii olarak da anılmaktadır. Ulu Camii 1500 yılında Sultan II. Beyazıd’ın damadı Güzelce Hasan Bey tarafından yapılmıştır. Farklı zamanlarda onarımdan geçen cami günümüze ulaşan önemli tarihi yapılardandır. Bu caminin en dikkat çeken yönü Amerika’daki Southern Californai Üniversitesi tarafından yapılan araştırmadır. Üniversite bünyesinde gelen heyet çeşitli araştırmalar yapmışlar ve bu araştırmalar sonucunda caminin içinde sesin yayılması ve caminin her tarafında gün ışığının yayılması sistemini beğendiklerini belirtmişler. Tarihi bir mimariye sahip olan Ulu Camii görülmesi gereken yapılardandır.

Paşa Camii: Hayrabolu ilçe merkezinde yer alır. Paşa Camii aynı zamanda Çelebi Sultan Mehmet Camisi olarak da anılır. Paşa Camii; Çelebi Sultan Mehmet tarafından 1419 yılında Mimar Hacı İvaz’a inşa ettirilmiştir. Zamanla tahrip olan camii en son 2004 yılında onarım görmüş ve ibadete açılmıştır.

Hacılar Köyü Tümülüsü: Hayrabolu ilçesine bağlı Hacılar Köyünde yer almaktadır. Yaklaşık 9 metre yükseklikte ve 60 metre genişliğinde olan tümülüs içinde yapılan araştırmalar sonucunda kremasyon mezar tipi bulunmuştur. Bu mezar Roma Döneminde yaşamış bir komutan ait olduğu tahmin edilmektedir. Mezarın en dikkat çeken yönü mezarın önünde ziyafet verilen yer olması ve ölünün yakıldığı yerde olan mezarında kılıç, mızrak ve kalkanın da olmasıdır. Tarihe merakı olanların burayı ziyaret etmesini tavsiye ederim.

Hacılar Köprüsü: Tekirdağ yolu üzerinde Hayrabolu Deresi üstünde 1859 yılında Vali Ahmet Ataullah Bey tarafından 1859 yılında yapılmıştır. Altı gözlü olarak yapılan köprü yıkılmış ve 1861 yılında yeniden yapılmıştır. Günümüzde faal olarak kullanılan Hacılar Köprüsü görülmesi gereken tarihi yapılardandır.

Bir ucundan, diğer ucuna, yürüyerek 20 dakikada gidilebilen, küçük bir yer. Ama, Tekirdağ limanına yakın olması nedeniyle, yakın zamanda birçok fabrikanın kurulduğu ve kurulması düşünülen, bunun sonucunda ekonomik hayatı yoğunlaşacak bir yer. Özellikle, baştaki “h” harfi çıkarılarak, yerlileri tarafından “ayrabol” olarak okunur, söylenir ve şive edilir.

ULAŞIM

Tekirdağ-Edirne kara yolu üzerinde, oldukça merkezi bir konumdadır. Hayrabolu-Tekirdağ arası uzaklık: 52 km.

TARİHİ

Hayrabolu’nun eski adı: Chariupolis. Yani: rüzgarlı şehir. Bugünkü ismi ise, Türkler tarafından fethedilmesinden sonraki adı olan “Hanripol” kelimesinden “Hayri-bol” ve son olarak “Hayrabolu” olmuştur.

Bölgede yapılan arkeolojik araştırmalarda: tarihi süreç içinde: Makedon, Hun, Avar, Peçenek, Roma, Bizans egemenlikleri ve 1368 yılında, Türkler tarafından bölgede hakimiyet kurulması. Türk güçlerinin yoğunluğunu, Yörükler oluşturmuştur. Bu Yörük güçlerinin komutanları ise, Hayrabolu ve Çorlu yörelerinde otururlarmış. Tabii bunlarla birlikte, bölgede, çok sayıda, Yörük boyları yerleşmiştir.

1829 ve 1878 yılında Ruslar, 1912 yılında Bulgarlar ve 1914 yılında Yunanlılar, bölgeyi işgal ederler. 1922 yılında, işgal sona erdirilir.

HAYRABOLU KURULUŞ EFSANESİ

Söylenenlere göre: Hayrabolu’nun bulunduğu yer, antik dönemlerde: ormanlıktı. Bir gün: bu bölgenin dışında yaşayan, göçebe bir kavimin koyunları, buralarda kaybolur. Bütün kabile, günlerce, ormanlarda koyunlarını ararlar. Bu aramalardan bitkin düşen bir çoban: böğürtlen ve diğer yemişlerin bol olduğu bir yerde oturup, biraz dinlenmek ister.

Dinlenirken, çalılıklardan topladığı yemişleri yemeye başlar. O anda, hiç beklenmeyen bir olay olur. Çobanın üzerine oturduğu taş, döner ve güney istikametinde oturmuş olan çoban, kuzey istikametinde oturur hale gelir. Bu durumdan çok korkan çoban, koşarak oradan uzaklaşır ve kabilesinin bulunduğu yere gider.

Durumu, yani taşın dönmesini, kabile reisi ve ailesine anlatır. Çobanın anlattıklarını dinleyenler, hep birlikte Döner Kayanın bulunduğu yere gitmeye karar verirler. Giderler, çobanın söylediği kayayı bulurlar. Kaya, hafif yüksek bir bayırda bulunmaktadır.

Bayıra tırmandıklarında, bir bakarlar: günlerdir aradıkları koyunlarının hepsi oradadır. Bunun üzerine, kabile, bulunduğu yeri terk eder ve gelip buraya, bayırın bulunduğu yere yerleşirler. Evet, koyunların bulunduğu bayır, günümüzdeki Hayrabolu’nun bulunduğu yerdir.

Döner kayanın bulunduğu yer ise: Kahya Mahallesinde, mezarlıklar mevkiindeki “Döner kaya” olarak anılan yerdir. Kaya, günümüzde toprak altında kalmış olmasına rağmen, bulunduğu mevki olarak kuzey rüzgarlarını almaktadır. Zaten bu nedenle, Hayrabolu yöresine “Rüzgarlı şehir” de denilmektedir.

GENEL

Bölgenin en verimli toprakları, Hayrabolu ilçesi sınırları içinde, Ergene havzasında, Hayrabolu deresi vadisindedir. Hayrabolu deresinin oluşturduğu bu vadinin, güney yamacı daha diktir. Zaten, Hayrabolu deresi, ilçe merkezinden de geçiyor ve Ergene ırmağına dökülüyor. Bu topraklar üzerinde: ayçiçeği ve buğdaya dayalı, tarımsal faaliyetler sürdürülüyor.

İklim durumu incelendiğinde, bölgede: Trakya geçiş ikliminin egemen olduğu görülür. Buna göre, kışlar oldukça yağışlı ve çok soğuk, yazlar ise az yağışlı ve sıcaktır.

Trakya’da, çoğu yörede olduğu gibi, burada da, büyük askeri tesisler var. Özellikle, tatil günlerinde, çarşıda asker kişi sayısı yoğunlaşıyor. Zaten: ilçede, internet kafe ve birahane sayısı, üst düzeyde. Her ana cadde veya ana caddeye yakın sokakta, bir internet kafe görmek mümkün.

AYÇİÇEK FESTİVALİ

Bu festival, Hayrabolu ilçesinde, 1991 yılından bu yana yapılmaktadır. Her yıl Ağustos ayının, 2. haftasında yapılan bu festivalde: konserler, yelkenli yarışları, fuarlar, motokros yarışları ve diğer çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

NE YENİR. NE İÇİLİR

Hayrabolu’da, peynir helvası. Bu tatlı: höşmerime benzen ama höşmerim değildir. Kemalpaşa tatlısından daha büyük ve tuzsuz peynirle yapılır.

GEZİLECEK YERLER

SARSAN BABA (ŞAİR AHMEDİ) TÜRBESİ

Kanuni Sultan Süleyman’ın, deve kolları komutanı ve çağının büyük şairi: Melami pirlerinden Ahmed-i Serban’ın türbesi burada bulunuyor. Şair, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşamış ve Bağdat seferine katılmıştır. Türbe yapısı: 1527 yılında yapılmıştır. Kaygusuz isimli bir divanı bulunmaktadır. Bu kişi: Hayrabolu’ya yerleşmiş ve 1545 yılında ölmüştür.

ULU CAMİ (GÜZELCE HASAN BEY CAMİİ)

Sultan II. Beyazıt’ın damadı Güzelce Hasan Bey tarafından, 1500 yılında yaptırılmıştır. 1877 yılında, restorasyon yapılmış olup, 1920 yılındaki depremde büyük hasar görmüştür. 1947 yılında yeniden onarım görmüştür. Bu cami hakkında ilginç bir not var.

Amerika’daki Southern California Üniversitesinden bir heyet gelerek, cami mimarisi üzerinde çeşitli incelemeler yapmışlar ve bu incelemeler sonucunda: caminin ses ve gün ışığı alma sistemlerini çok beğenmişlerdir.

HACILAR KÖYÜ TÜMÜLÜSÜ

Yüksekliği: 9.5 metre ve çapı: 60 metredir. Kazılar sonucunda, Tümülüs içinde: kremasyon mezar tipi bulunmuştur. Buna göre: ölü, yakıldığı yere gömülmüştür. Mezar çukurunun önünde, ziyafetlerin yapıldığı ve atının yakıldığı yuvarlak bir çukur daha bulunmuştur.

Gömülen kişi, mezarda bulunan kılıç, mızrak ve kalkanından anlaşıldığına göre, Roma  döneminde yaşamış, Traklı bir komutandır. MS.1.yüzyıla tarihlenir.

PAŞA CAMİ

1419 yılında yapılmıştır. Yöre halkı tarafından “Çelebi Sultan Mehmet Camisi” olarak da bilinir. Camiyi yaptıran, Çelebi Sultan Mehmet, mimarı ise: Hacı İvaz’dır.

Cami yapısı: 1875 yılında, büyük onarım görmüştür. Ayrıca: 2004 yılında yeniden bir onarım görmüş ve 2005 yılında ibadete açılmıştır.

HACILAR KÖPRÜSÜ

1859 yılında, Vali Ahmet Ataullah Bey tarafından yaptırılmıştır. Tekirdağ yolu üzerinde, Hayrabolu deresinin üstündedir. Altı gözlü bir köprüdür. Ancak, ilk yapılan orijinal köprü daha sonra yıkılmış ve 1861 yılında yeniden yapılmıştır. Köprü: günümüzde de kullanılmaktadır.

Tekirdağ şehri tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.

Edirne şehri tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için. 

Türkiye'nin Rehberi

KAHYA mahallesi gezilecek yerler

KAHYA mahallesi TEKİRDAĞ iline bağlıdır. Mahalleler 7 coğrafi bölgedeki illere bağlıdır. Bu iller barındıkları bölgeye göre gelişim gösterdiğinden ilçelerdede aynı tip gelişmeler oluşmaktadır.

KAHYA mahallesi görülmesi gereken yerler arasındadır. KAHYA mahallesinde gezilecek yerler çoktur. Ülkemizdeki mahallelerin neredeyse tamamı gezip görülecek yerler arasında olup şehir merkezine uzaklığı yakındır.  KAHYA , TEKİRDAĞ arası kaç km(kilometre)?

Ülkemizdeki mahallelerin %96'sında toplu ulaşım araçları, yol, ticari alışveriş merkezlerinde harcama imkanı bulunur. 

KAHYA mahallesi hakkında;

Sosyal aktivite alanları

Wifi erişim noktası

Yeterli yeşil alan ve park 

Kütüphane

Bisiklet yolu

Planlı yapılaşma

Kafeterya

Asayiş düzeyi olaysız

Mahalle meydanı

Tarihi mekan ve mutfağı bulunur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası