sarayın mutfak masrafı / Saray'ın mutfak harcamasında yüzde 64 artış

Sarayın Mutfak Masrafı

sarayın mutfak masrafı

Cumhurbaşkanlığı’nın bir günlük gideri 10 milyon lirayı geçti

Sayıştay'ın yayınladığı mali tablolara göre, Cumhurbaşkanlığı’nın mutfaktan temizliğe, giyimden sağlığa kadar birçok kalemde yaptığı harcamalar katlandı. Kasadaki açık ise bir yılda 2.8 milyar liradan 3.6 milyar liraya çıktı.

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 08:55 - 29 Eylül 2022 Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı’nın bir günlük gideri 10 milyon lirayı geçti

Sayıştay’ın Cumhurbaşkanlığı’na ilişkin 2021 yılı denetim raporu yayınlandı. Raporda yer alan mali tablolara göre Cumhurbaşkanlığı’nın 2020 yılında 2 milyar 896 milyon lira olan toplam gideri geçtiğimiz yıl 3 milyar 710 milyon liraya çıkarken, geliri ise 96 milyon lirada kaldı. Cumhurbaşkanlığı’nın günlük gideri 10 milyon lirayı aştı.

2020 yılında 2 milyar 800 milyon lira olan açık 3 milyar 614 milyon liraya yükseldi.

BİR YILLIK DEĞİŞİM

Cumhurbaşkanlığı’nın “beslenme, gıda amaçlı ve mutfakta kullanılan tüketim malzemeleri” için yaptığı harcama 2020’de 3 milyon lirayken 2021’de 4 milyon liraya yükseldi.

Saray’ın temizlik ekipmanları gideri 7 milyon liradan 8.2 milyon liraya çıktı.

Koronavirüs nedeniyle maske, dezenfektan, test kiti alımları artan Cumhurbaşkanlığı’nın tıbbi malzeme ve laboratuvar sarf malzemeleri giderleri 2 kattan fazla artarak 51 milyon liradan 113 milyon liraya yükseldi.

Saray’ın kırtasiye masrafları 4.1 milyon liradan 3.9 milyon liraya gerilirken bitki ve ağaçlar için yapılan zirai madde harcaması ise 9 milyon liradan 46 milyar liraya yükseldi.

Giyecek, mefruşat ve tuhafiye malzemeleri giderleri 13 milyon liradan 5 milyon liraya, spor malzemeleri masrafları 249 bin liradan 9 bin liraya geriledi.

Bakım onarım harcamaları ise 32 milyon liraya çıktı. Cumhurbaşkanlığı’na ait araçların lastikleri için ise 1 milyon 829 bin lira harcandı.

2021 yılında mal ve hizmet alımları için 2 milyar 97 milyon lira, ilk madde ve malzeme için toplam gider 229 milyon lira, personel için ise 412 milyon lira harcandı.

PANDEMİ ETKİSİ

Cumhurbaşkanlığı’nın su, ısıtma, elektrik, internet aboneliği gibi kalemlerden oluşan “tüketime yönelik mal ve malzeme alımları” 115 milyon liradan 133 milyon liraya çıktı. Hizmet alımları ise 147 milyon liradan 186 milyon liraya yükseldi. geriledi.

Temsil ve tanıtma giderleri için 41 milyon lira harcanırken, Cumhurbaşkanlığı’na ait binaların bakımı için 9 milyon 341 bin lira harcandı. Yurtiçi ve yurtdışında göreve giden personele 11 milyon 416 bin yolluk verilirken, görev giderleri 1 milyar 701 milyon lira oldu.

İşte herkesin merak ettiği Yazlık Sarayİlginizi Çekebilirİşte herkesin merak ettiği Yazlık Saray

bitkiinternetMarmarisMaskeSayıştay

kaynağı değiştir]

Saray ekmekçilerine Habbazin-i Hassa denilirdi. Ekmekçibaşının yönetiminde çalışırlar ve hamurcu, pişirici ve elekçilerden oluşurlardı. Fodlacılar (Pideciler) ayrıydı.

Bunlardan ayrıca kasaplar, yoğurtçu ve sütçüler, sebzeciler, tavukçular, simitçiler, buzcu ve karcılar, kalaycı, mumcu, buğday döğücüler (Kendüm küban), sakalar ve yedi bölük halinde çalışan kilerciler vardı. Hepsi enderunda bulunan kilercibaşına bağlı çalışırlardı.

Sarayda mutfak işlerine bakan memura Hâcegân rütbesinde olur ve Matbah-ı Amire Emini adı verilirdi. Kilercibaşının denetiminde olan Matbah-ı Âmire Emini, mutfak ihtiyâçlarını karşılayan, masraf ve gider defterlerini tutan ve mali açıdan baş muhâsebeye karşı sorumlu bulunan kişiydi.

Osmanlı sarayının 19. yüzyılda tanıklık ettiği tarihsel süreçlere paralel olarak mutfak teşkilatı ve harcamalarında da değişiklikler meydana gelmiştir. Tanzimat döneminde sarayın tüm mutfak harcamaları ortalama 400-500 bin kuruş arasında tespit edilirken, daha sonraki süreçte özellikle de II. Meşrutiyet’ten itibaren (1909) sarayla ilgili her konuda olduğu gibi gıda masraflarında da önemli kısıtlamalara gidilmiştir. Bu dönemde saray mutfaklarında tabldot sistemine (standart mönü) geçilerek bu masraf kaleminden tasarruf edilmesi amaçlanmıştır. Arşivlerdeki belgelere göre bu dönemde Osmanlı saray mutfaklarında günlük olarak pişirilen yemekler şöyledir:

Çorba, Tavuk, Pilav, Mevsim Sebzesi, Börek, Tatlı, Muhallebi, Soğukluk, Süt, Haftalık Tatlı (Perşembe, Pazartesi), Haftada iki defa balık, Ekşi takımı (Tabak ve Tepsi)

Kaynakça[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası