kreval forte / "Öksürük şuruplarının ezbere kullanılmaması önemli"

Kreval Forte

kreval forte

Anadolu AjansıAnadolu Ajansı

İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Doç. Dr. Mehmet Bayram, 'Öksürük şurupları doktor tavsiyesi dışında asla ezbere kullanılmamalı. Balgamlı, enfeksiyona bağlı bir öksürüğe, öksürük kesici şurup vermek balgamın akciğerden atılamamasına neden olarak durumun daha kötüye gitmesine neden olabilir.' ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Mehmet Bayram yaptığı yazılı açıklamada, öksürüğün altında yatan sebeplerin araştırılmadan ilaç kullanılmaması gerektiğini belirterek, birçok rahatsızlığın öksürüğe neden olabileceğine dikkati çekti.

Öksürüğün genel anlamda akciğer veya akciğer dışı kaynaklı olabileceğini ifade eden Bayram, şunları kaydetti:

“Öksürük 2 haftadan kısa sürerse akut, hafta arası uzarsa ve bir ayı aşarsa kronik olarak adlandırılır. Öksürükle beraber balgam geliyorsa prodüktif öksürük, herhangi bir sekresyon gelmiyorsa kuru öksürük olarak adlandırılır. Akciğer kaynaklı akut öksürük en çok bronşit, zatürre, astım atağına bağlı iken, uzamış öksürük en çok grip sonrası bronş hassasiyetine, astıma bağlı görülür. Kronik öksürük varsa mutlaka, akciğer kanseri, tüberküloz, astım, bronşektazi ve diğer nedenler gibi daha ciddi nedenler araştırılmalı.”

- 'Öksürük sık tekrar ediyorsa astım yönünden değerlendirmek gerekir'

Doç. Dr. Bayram, kuru veya balgamlı öksürüğün altında yatan hastalıkları ise şöyle sıraladı:

'Enfeksiyonlarda öksürüğün en temel özelliği balgamlı olmasıdır. Alerjiye bağlı, üst solunum yollarından kaynaklı mesela geniz akıntısı, sinüzit, farenjit gibi rahatsızlıklarda daha çok kuru öksürük görülür. Bazı tansiyon ilaçlarına bağlı öksürük (ACE inhibitörleri grubu ilaçlar) gıcık şeklinde olur. Gastroözefagial reflüye bağlı mide asidinin boğaz bölgesini tahriş etmesine bağlı da öksürük görülebilir. Burada geceleri artan boğazda acımayla birlikte olan kuru öksürük söz konusudur. Kalp yetmezliğine, geniz akıntısına bağlı öksürük en çok yatar pozisyonda arttığından geceleri daha sık görülür. Toplumun gözünden kaçan ve uzamış öksürüğün en önemli sebeplerinden biri de grip-nezle sonrası uzamış öksürüktür. Burada nezle belirtileri 1 haftada geçtikten sonra yaklaşık hafta süren kuru öksürük kalır. En ufak bir uyaranla oluşan bu öksürük nezle sonrası bronşların aşırı hassaslaşmasına bağlıdır. Bir süre sonra geçer ama sık tekrar ediyorsa astım yönünden değerlendirmek gerekir.'

En kritik durumun kanlı balgam olduğuna işaret eden Bayram, “En ciddi ve hastayı hekime getiren durum balgamda kan görülmesidir. Balgamda kan (hemoptizi) akciğer kanseri, tüberküloz, bronşektazi gibi önemli bir durumun habercisi olabilir. Ayrıca balgamın renginin koyu renkli, kokulu olması da enfeksiyonu işaret eder. Öksürüğe ateş eşlik ediyorsa zatürre, grip, tüberküloz gibi durumlar söz konusu olabilir, hemen hekime başvurulmalıdır. Çocuklarda daha çok görülen havlar tarzda öksürük 'krup' yani larengiotrakeal bronşit hastalığında görülür.” değerlendirmesinde bulundu.

Bayram, kronik öksürüğü olan hastanın mutlaka bir göğüs hekimi tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Akciğer kanseri, tüberküloz, astım, KOAH, bronşektazi, kalp yetmezliği, kronik sinüzit, interstisyel akciğer hastalıkları, bazı tansiyon ilaçları, reflü, alerjik rinit ve sigara içimi en sık görülen ve araştırılması gereken durumlardır.” ifadelerini kullandı.

- 'Kuşburnu, ada çayı, ıhlamur, ekinezya, ayva yaprağı çayı tüketilmeli'

Doç. Dr. Bayram, öksürük başlangıcında muhakkak sigaranın bırakılması gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Öksürük şurupları doktor tavsiyesi dışında asla ezbere kullanılmamalı. Balgamlı, enfeksiyona bağlı bir öksürüğe, öksürük kesici şurup vermek balgamın akciğerden atılamamasına neden olarak durumun daha kötüye gitmesine neden olabilir. Öksürüğün kolay atlatılması için yapılması gerekecek önlemler arasında bol sıvı tüketmek (balgamın atılmasını kolaylaştırır), temiz ferah ortamda kalmak gerekir. Nezle ve gribe bağlı öksürükler kış aylarında sık görülür. Bu durumlarda kuşburnu, ada çayı, ıhlamur, ekinezya, ayva yaprağı çayı tüketmek önemlidir. Toz zencefil, karanfil, bal ve limon karıştırılıp çay şeklinde içilmesi öksürüğü rahatlatır. Bu çaylara bal karıştırılması bağışıklık sistemini güçlendirecektir. C vitamini güçlü bir antioksidandır. Ayva, portakal, limon gibi kış meyvelerinde oldukça fazla miktarda bulunur.'

- 'Öksürüğü olan kişilerin maske takmaları oldukça önemli'

Bayram, ticari amaçlı sosyal medya ve televizyonlarda satılan ürünlerden uzak durulması gerektiğine de işaret ederek, “Her türlü hastalığa iyi geldiği söylenen içinde hangi tür karışımların olduğu bilinmeyen, Sağlık Bakanlığı ruhsatı olmayan ticari amaçlı satılan ürünlerden kaçının.” uyarısında bulundu.

Balgamlı öksürükte sıcak buhar tedavisinin etkili olduğunu belirten Bayram, şu tavsiyelerde bulundu:

'Sıcak buhara okaliptüs ya da mentol eklenmesi ferah hissini sağlar, balgamın çıkmasını kolaylaştırır. Ayrıca enfeksiyona bağlı öksürüğü olan kişilerin enfeksiyonu yaymamak adına iyileşene kadar topluma çok karışmamaları karışacaklarsa da maske takmaları oldukça önemli. Tüberküloz hastaları için bu durum bulaştırıcılığın ortadan kalktığı ilk 15 gün için geçerli.'



KREVAL FORTE 15 MG/5 ML SURUP ML

Scheda tecnica

1 / 6 KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI KREVAL ® FORTE 15 mg / 5 mL şurup 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM ETKIN MADDE: Her 5 mL’de: Butamirat sitrat 15 mg YARDIMCI MADDELER: Her 5 mL’de Sorbitol (%70) mg Yardımcı maddeler için ’e bakınız. 3. FARMASÖTİK FORM Şurup Berrak, renksiz, şurup 4. KLİNİK ÖZELLİKLER TERAPÖTIK ENDIKASYONLAR KREVAL FORTE çeşitli nedenlerden kaynaklı öksürüğün semptomatik tedavisinde endikedir. POZOLOJI VE UYGULAMA ŞEKLI POZOLOJI /UYGULAMA SIKLIĞI VE SÜRESI: _ yaş arasındaki çocuklarda (6 ve 12 yaş dahil): _ Günde 3 defa 5 mL (15 mg) _12 yaş üzeri ergenlerde (adolesanlarda):_ Günde 3 defa 7,5 mL (22,5 mg) _Yetişkinlerde_ : Günde 3 defa 10 mL (30 mg) Doktor tarafından reçete edilmediği sürece, maksimum tedavi süresi 7 gündür (Bkz. Bölüm Özel kullanım uyarıları ve önlemleri). Etkinlik için gerekli en düşük doz, en kısa tedavi süresi için kullanılmalıdır. UYGULAMA ŞEKLI: Oral yoldan kullanılır. Dereceli kaşık ölçek her kullanımda yıkanıp kurulanmalıdır. ÖZEL POPÜLASYONLARA ILIŞKIN EK BILGILER: BÖBREK/KARACIĞER YETMEZLIĞI: KREVAL FORTE böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda araştırılmamıştır. 2 / 6 PEDIYATRIK POPÜLASYON: KREVAL FORTE Şurup’un 3 yaşın altındaki çocuklarda kullanımı kontrendikedir. 6 yaşın altındaki çocuklarda kullanımı önerilmez. GERIYATRIK POPÜLASYON: KREVAL FORTE’un yaşlılarda kullanımı araştırılmamıştır. KONTRENDIKASYONLAR KREVAL FORTE, butamirat sitrata veya ürünün bileşenlerinden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen kişilerde kontrendikedir. 3 yaşın altında kullanımı kontrendikedir. ÖZEL KULLANIM UYARILARI VE ÖNLEMLERI Öksürük refleksi butamirat tarafından inhibe edildiğinden, ekspektoranların eşzamanlı kullanımı, mukusun solunum sisteminde birikmesine neden olabilir ki bu durum bronkospazm ve havayolu infeksiyonu riskini artırLeggi il documento completo

KREVAL FORTE 15 mg/5 ml şurup, ml

KREVAL FORTE 15 mg/5 ml Şurup

Ağız yoluyla alınır.

  • Etkin madde: Her 5 ml şurup, 15 mg butamirat sitrat (3 mg/ml) içerir.
  • Yardımcı maddeler: Sodyum sakarin, benzoik asit, karboksimetilselüloz sodyum, gliserin, sorbitol (%70’lik), kayısı aroması, deiyonize su
ATCKamu NoEşdeğer KoduTürüBirim MiktarAmbalajÜretim YeriRuhsat Tar.Ruhsat No
R05DB13AECJenerik İlaç15 MGimal
Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ)
Temel İlaçÇocuk Temel İlaçYenidoğan Temel İlaç
DSÖ listesinde bulunmayan ilaçDSÖ listesinde bulunmayan ilaçDSÖ listesinde bulunmayan ilaç

KREVAL Forte Şurup Nedir ve Ne için kullanılır?

  • KREVAL FORTE etkin madde olarak butamirat sitrat içeren, şurup formunda bir ilaçtır.
  • KREVAL FORTE, “öksürük baskılayıcı ilaçlar” olarak adlandırılan bir ilaç grubuna dahildir.
  • KREVAL FORTE şurup, çocuk korumalı kapaklı, amber renkli ml’lik şişeler ile kullanıma sunulmaktadır.
  • KREVAL FORTE çeşitli nedenlerden kaynaklanan öksürüğün şikayetlere yönelik (semptomatik) tedavisinde kullanılır.

KREVAL Forte Şurup Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Kullanılmaması gereken durumlar

Eğer sizin/çocuğunuzun butamirat veya KREVAL FORTE’un bileşiminde bulunan yardımcı maddelerden herhangi birine karşı (yardımcı maddeler listesine bakınız) alerjiniz/alerjisi varsa

Dikkatli kullanılması gereken durumlar

Eğer siz/çocuğunuz aynı zamanda başka balgam söktürücü ilaçlar alıyorsanız, dikkatli olmalısınız. KREVAL FORTE’un bu tür ilaçlarla aynı anda kullanılmaması önerilir.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin/çocuğunuz için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

Öksürük 7 günden daha uzun süre devam ederse doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Araç ve makine kullanımı

  • KREVAL FORTE uykulu hissetmenize neden olabilir. Bu nedenle araç ve makine kullanırken veya dikkat gerektiren diğer işleri yaparken dikkatli olunuz.

KREVAL FORTE’un içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

  • KREVAL FORTE sorbitol içerir. Nadir kalıtımsal fruktoz intolerans problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
  • KREVAL FORTE; mg karboksimetilselüloz sodyum, 10 mg sakkarin sodyum ihtiva eder. Bu durum kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Eğer balgam söktürücü özelliği olan başka ilaçlar kullanıyorsanız doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

Yiyecek içecek etkileşimleri

(Aç/Tok/Alkol kullanım durumları)

KREVAL FORTE’u aç veya tok karnına alabilirsiniz.

KREVAL Forte Şurup Nasıl Kullanılır?

Doğru ilaç kullanımı nasıl olmalı?

KREVAL FORTE, ağız yoluyla kullanılır.

İlacınızın dozunu ayarlanmak için dereceli ölçeği kullanınız. Dereceli ölçeği her kullanımda yıkayıp kurulayınız.

Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmemiş yetişkin hastalarda günde 3 defa 10 ml (2 ölçek) olarak uygulanır.

  • yaş arasındaki çocuklarda: Günde 3 defa 2,5 ml (0,5 ölçek)
  • yaş arasındaki çocuklarda: Günde 3 defa 5 ml (1 ölçek)
  • 12 yaşından büyük çocuklarda: Günde 3 defa 7,5 ml (1,5 ölçek)

Doktorunuz farklı bir tavsiyede bulunmadıkça, KREVAL FORTE’u 1 haftadan daha uzun süre kullanmayınız.


Çocuklar ve Bebeklerde Kullanımı

KREVAL FORTE Şurup’un 3 yaşın altındaki çocuklarda kullanımı araştırılmamıştır.


Yaşlılarda Kullanımı

KREVAL FORTE’un yaşlılarda kullanımı araştırılmamıştır.


Özel Kullanım Durumları

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

KREVAL FORTE böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda araştırılmamıştır.

Eğer KREVAL FORTE’un etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.


Doz Aşımı ve Tedavisi

KREVAL FORTE’tan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor ve eczacı ile konuşunuz.


Kullanmayı Unutursanız:

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

Aşırı dozda KREVAL FORTE alınması halinde şu belirtiler görülebilir: Uyku hali, bulantı, kusma, ishal, sersemlik ve tansiyon düşmesi. Bu etkiler doz azaltılınca veya tedavi kesilince ortadan kalkabilir. Eğer ilaç kesildiğinde bu etkiler devam ediyorsa doktorunuz veya eczacınıza danışınız.

KREVAL FORTE ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler

Bulunmamaktadır.

Hamilelik döneminde kullanılır mı?

  • İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
  • Hamile iseniz, ilk üç ay KREVAL FORTE kullanmamanız önerilmektedir. Daha sonraki dönemde, ancak doktorunuz kesin gereklilik olduğuna karar verirse KREVAL FORTE kullanabilirsiniz.
  • Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veyaeczacınıza danışınız.

Gebelik döneminde ilaç kullanımı hakkında

Gebelik döneminde ilaç konusunda sıkça sorulan sorular


Emzirme döneminde kullanır mı?

  • İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
  • Bebeğinizi emziriyorsanız, KREVAL FORTE almadan önce doktorunuza danışınız.

Yan Etkileri

Tüm ilaçlar gibi, KREVAL FORTE’un içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa KREVAL FORTE’u kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

Bu çok ciddi bir yan etkidir. Eğer bu yan etki sizde mevcut ise, sizin KREVAL FORTE’a karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir. Bu çok ciddi yan etki oldukça seyrek görülür.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza söyleyiniz:

Bunlar KREVAL FORTE’un hafif yan etkileridir.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.

Saklanması

KREVAL FORTE’u çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra KREVAL FORTE’u kullanmayınız.

Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz KREVAL FORTE’u kullanmayınız.

Ruhsat Sahibi

Dr. F. Frik İlaç San. ve Tic. A.Ş. Doğan Araslı Cad. No: Esenyurt/İSTANBUL

Üretici

Nobelfarma İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Sancaklar Düzce

Bu kullanma talimatı tarihinde onaylanmıştır.

KREVAL İlaçları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir