kavun c vitamini / Kavunun Faydaları | Resimli ve Videolu Tarifler

Kavun C Vitamini

kavun c vitamini

Kavunun Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Kabakgiller familyasından bir meyve olan kavun, yaz aylarında pazar tezgahlarında yerini alır. Olgunlaşmamış haline kelek denilen bu meyve, yerde yetişir. Türüne göre içi etli, sulu ve çekirdeklidir. Kavunun yalnızca içindeki orta kısım çekirdekli, diğer kısımları ise suludur. Ülkemizde meşhur olan türleri Kırkağaç, Hasanbey, Van, Topatan, Altınbaş ve Ankara kavunudur. Yerli ve yabancı çeşitleri bulunan kavun, sağlık açısından çok faydalı bir meyvedir. 

kavun

Kavunun Faydaları Nelerdir?

  1. Kavun, kayısı, greyfurt, portakal, şeftali, nektarin ve mango gibi meyvelere oranla daha fazla beta karoten içerir. 
  2. Beta karoten meyve ve sebzelere parlak renklerini verir. Beta karoten yenildiğinde A vitaminine dönüşür ve antioksidan görevi görür.
  3. Kavun, A vitamini içeriği sayesinde göz sağlığını destekler ve bağışıklığı güçlendirir.
  4. Bir bardak kavun, günlük ihtiyaç duyulan C vitamininin tamamını karşılar. Kavun, C vitamini içeriğiyle astım, kanser ve diyabet gibi hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. 
  5. Kavun, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırır.

kavun

  1. Kavun, B9 vitamini (folat) bakımından da zengindir. Bu içeriği sayesinde yaşlanmaya bağlı hafıza kaybı riskini azaltabilir. Özellikle hamilelik dönemindeki kadınlar, folat alımını artırmak için kavun tüketimine özen gösterebilir.
  2. Kavunun neredeyse %90'ı sudan oluşur. Bu yüzden kavun tüketimi, gün içinde ihtiyaç duyduğunuz su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabilir.
  3. Kavun, yüksek su içeriği ile sindirimi kolaylaştırır, böbreklerin sağlıklı çalışmasına yardımcı olabilir.
  4. Kavun, lif bakımından da zengin bir besindir. Yüksek lifli gıdalar, kalp hastalığı riskini düşürür ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur. 
  5. Kavun, uzun süre tokluk hissi vererek kilo vermenize yardımcı olabilir.
  6. Bir dilim kavun, günlük potasyum ihtiyacının %4'ünü karşılar. Potasyum, hücre ve vücut sıvıları arasındaki su dengesinin korunmasına yardımcı olur. Kavun gibi potasyum açısından zengin bir atıştırmalık yemek, tükenmiş elektrolitlerin yenilenmesine yardımcı olur.
  7. Kavun, K vitamini, niasin, kalsiyum, fosfor, çinko, bakır, magnezyum ve selenyum gibi vitamin ve mineraller içerir. Bu da onu çok besleyici bir meyve haline getirir.

kavun

Kavun Nasıl Tüketilir?

  1. Yaz aylarında kavunu dilimleyerek sade bir şekilde tüketebilirsiniz.
  2. Kavunu meyveli salatalarınıza ekleyebilirsiniz.
  3. Kavunu yoğurt ve bal ile karıştırarak nefis bir ara öğün haline dönüştürebilirsiniz.
  4. Kavunu, tatlı yapımında kullanabilirsiniz.
  5. Kavunu blenderden geçirerek smoothie tariflerine ekleyebilirsiniz.

kavun

Kavunun Besin Değerleri

1 dilim ( gram) kavun şunları içerir;

  1. Kalori: 76 kcal
  2. Karbonhidrat: 17,77
  3. Protein: 3 gram
  4. Lif: 2,43 gram
  5. Potasyum: mg
  6. C vitamini: 58,86 mg
  7. Kalsiyum: 29,7 mg

Diyette olan kişiler, ara öğünlerine 2 ince dilim kavun ekleyebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kavunlu tarifler
  2. Kavun nasıl seçilir?
  3. Kavun nasıl yetiştirilir?
  4. Karpuzun faydaları nelerdir?
  5. Karpuz nasıl seçilir?

Kavun Neye İyi Gelir?

Yaz aylarında genellikle karpuzdan sonra en çok tercih edilen meyvelerden biri olan kavun, yüksek potasyum içeriğiyle dikkat çeker. Kavundaki vitaminler de bu bol sulu meyvenin tercih edilme nedenlerinden biri olabilir. A ve C vitaminleri yönünden zengin olan kavun, özellikle yaz aylarında ferahlatırken sağlığa pek çok fayda sağlar. Karpuzla aynı aileden gelen kavunun dünyada kantalup (Van veya cep kavunu), ballı, galya, hami, Charentais gibi pek çok türü bulunur. Türkiye’de ise daha çok Hasanbey, Kırkağaç (Altınbaş), yuva, Van, topatan, Mollaköy, ballı, Casaba ve galya türleri yaygındır.

Kabakgiller ailesine üye bu meyve, türüne göre minik değişikler gösterebilir. Örneğin; bir kase kantalup kavunu, 53 kalori olup iyi bir folat ve potasyum kaynağı olmasının yanı sıra gündelik A vitamini ihtiyacının yüzde ’sını, gündelik C vitamini ihtiyacının yüzde 95’ini içerir. Aynı miktar ballı kavun ise 60 kalori olup günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 51’ini, günlük potasyum ihtiyacının yüzde 11’ini karşılar. Ayrıca lif, B6 vitamini ve folat içerir. Ballı kavun isminin aksine yüksek miktarda şeker içermez. Bir kasesi yaklaşık 15 gram karbonhidrat içerir. Kavunun faydaları şöyle açıklanabilir:


Su Kaybını Önlemeye Yardımcıdır

Bir fincan kavun yaklaşık olarak gram su barındırır. Bu su, kavunun ağırlığının yaklaşık yüzde 90’ı kadardır. Tükettiğiniz suyun yanı sıra yediğiniz meyveler ve sebzelerdeki su da vücutta su ve elektrolit dengesinin sağlanması için yardımcı olur. Özellikle yazın terleme ile kaybedilen suyun yerine konması için kavun iyi bir ara öğün olabilir. Egzersiz sonrası için de sağlıklı bir atıştırmalıktır.

Kalp Sağlığını Destekler

Düşük sodyum ve yüksek potasyum içeriği tansiyonun dengelenmesinde faydalı olabilir. Potasyum, kan damarlarını gevşeterek kan akışını düzenlemeye yardım eder. B vitaminleri ve folat kaynağı olan kavunun, vücuttaki inflamasyona işaret eden homosistein düzeylerini düşürmede rol oynayabilir. Yeterli folat tüketimi, felç riskini düşürmeye de yardımcıdır. Ancak yüksek potasyum içeriği nedeniyle böbrek hastalarının doktor kontrolünde kavun tüketmesi önerilir.

Cildinizi Onarabilir

Kavun yemenin faydalarını cildinizde de hissedebilirsiniz. C vitamini içeriği, kavunu cilt dokusunun onarımı için gerekli olan kolajen oluşumunu destekler. Kolajen ayrıca güneşin zararlı ışınları UV’ye karşı cildinizi korumaya yardımcı olur. Vücudunuz tarafından üretilmeyen, sadece meyve ve sebzelerle alınabilecek olan C vitamini, gündelik C vitamini ihtiyacını ciddi oranda karşılar. C vitamini ayrıca sağlık için son derece önemli olan antioksidanlar açısından da güçlüdür.

Canlı Saçlar İçin&#x;

A vitamini, saç sağlığı için önemli bir rol oynar. A vitamini, saçların sağlıklı olmasına yardımcı olan yağ bezlerini sebum üretmesi için uyarır. Daha canlı ve parlak saçlar için kavunu beslenmenize ilave edebilirsiniz.

Gözleri Savunur

Yaşlanma ve güneş ışığına maruziyet, gözlerde katarakt ve yaşa bağlı sarı nokta hastalığına yol açabilir. Zamanla ciddi görme sorunları yaratan bu hastalıklara karşı kavun, beta-karoten lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar görmeyi korur ve çevresel hasarlara karşı etkileri azaltır.

Bağırsaklara İyi Gelir

“Kavun neye iyi gelir?” sorusunun cevaplarından biri de bağırsaklardır. Lif içeriği sayesinde kavun, bağırsak hareketlerini düzenlemede önemlidir. Yüksek su içeriği de yine lif içeriği gibi bağırsaklara iyi gelir. Kabızlık gibi sorunları olan kişileri oldukça mutlu eder. C vitamini içeriği tabii ki kavunun faydalarını bağışıklık sistemini yönünden de artırır. Güçlü antioksidan olan C vitamininin yanı sıra bağırsak sağlığı için faydalı olan fitokimyasallar (A vitamini ve beta-karoten) içerir. Güçlü bir bağırsak sağlığı, güçlü bir bağışıklık ile doğrudan ilişkilidir. Bağırsaklarla dost bakteriler, vücudun da sağlıklı olmasına yardımcı olur.  C vitamini vücudun virüs, bakteri gibi çeşitli tehlikelerden korunması için önemli olan beyaz kan hücrelerinin üretilmesi için uyarıcıdır.

Kemikleri Güçlendirebilir

Dişler de dahil kemikleriniz için kalsiyum önemli bir mineraldir. Kavun kalsiyum zengini bir meyvedir. Anti-inflamatuvar olan bu meyve, artrit gibi iltihaplı hastalıklar ve osteoporoz gibi hastalıklar için başa çıkmada kemikleri güçlendirir.

Ciğerlerinizi Tazeler

Düzenli A vitamini tüketmek, vücudunuzu yeniler. Vücudunuzda zamanla sigara, zararlı maddeler gibi nedenlerle A vitamini azalır. Bu da ciğerlerinizi zayıflatmada bir etkendir. Ciğerlerinizi daima genç tutmak nefes almanızı da iyileştirir. Kavundaki A vitamini, özellikle nefes darlığı çekenler için yardımcı bir besin olabilir.

Kavun Sakinleştirir

Kavunun yine potasyum içeriği, vücutta sakinleştirici bir etki yaratır. Stres giderici bir besin olarak nitelendirilen kavun, odaklamayı kolaylaştırır. Potasyum, kalp atışını normalleştirerek beyne oksijen gidişini kolaylaştırır. Bu da sakinleşmenizi ve odaklanmanızı sağlar.

Diyabeti Olanlar İçin Porsiyon Kontrolü Şart

Diyabet hastalarının kavun tüketirken dikkatli olmasında fayda var. Glisemik indeksi yüksek olan kavunun şeker oranı da yüksektir. Bu yüzden porsiyona dikkat etmek gerekir.

Kavun genel olarak tek başına alerjik bir meyve değildir. Çapraz bulaşma nedeniyle polen, vb sebeplerle daha basit alerjilere sebep olabilir. Ancak diyabet hastaları mutlaka kavun tüketimi için doktora danışmalıdır.

Kavun Seçerken Bunlara Dikkat!

Mükemmel kavun seçmek istiyorsanız birkaç noktaya dikkat etmelisiniz. Öncelikle herhangi bir yerinde bere olmayan, sert bir kavun seçin. Bütün kavunlar aslında boyutlarına göre ağırdır ve böyle olmalıdır. Bu hoş kokulu, sulu bir kavun alacağınız anlamına gelir. Ballı kavunun bir çeşidi olan Santa Claus, olgunlaştıkça sarıya döner. Yani ne kadar sarı olursa lezzeti o kadar iyi olur. Kavunu aldıktan sonra tüketileceği zaman suyla yıkayın ve ardından kesin. Ağzı sıkı kapalı bir kabın içinde buzdolabında 4 gün kadar saklayabilirsiniz.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Kavunun faydaları nelerdir? Kavun neye iyi geliyor?

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan kavunun, kan basıncını düşürmek, kas ağrılarını azaltmak, bağışıklığı güçlendirmek, göz sağlığını korumak, kalp ve damar sağlığını korumak gibi pek çok sağlık faydasının yanı sıra özellikle düşük kalorili olmasından dolayı kilo vermek isteyenler için i,deal bir meyvedir Şimdi, kavunun faydaları nelerdir? Kavun neye iyi geliyor? Gelin hep birlikte öğrenelim.

funduszeue.info

Yayınlanma: - 15 Nisan Güncellenme:

Kavunun faydaları nelerdir? Kavun neye iyi geliyor?

Sodyum, potasyum, magnezyum, demir bakımından zengin olan kavun vitamin ve mineral deposudur. Cucurbitaceae ailesine ait ve karpuz gibi su içeriği yüksek olan kavun, eşsiz lezzetiyle çeşitli sağlık sorunlarına iyi gelir. Peki, kavunun faydaları nelerdir? Kavun neye iyi geliyor? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.

KAVUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Kavunun insan sağlığı açısından faydalarından bazıları şunlardır:

– İçeriğindeki zengin C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir.

– Kalp ve damar sağlığını korur, kalp krizi riskini azaltır.

– Kanser oluşumunu ve büyümesini önler.

– Yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur.

– Kalpteki ritim bozukluğunu engeller.

– İçerdiği Beta-karoten ve A vitamini göz sağlığını korur.

– Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını destekler.

– Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

– Kadılarda düzensiz adet döneminin düzene girmesini sağlar.

– Cildin parlamasını ve sağlıklı görünmesini sağlar.

– Sigara içenlerin bu alışkanlıklarından vazgeçmelerine yardımcı olur.

– Yüksek karotenoid içeriği, kanseri önleyebilir ve akciğer kanseri riskini azaltabilir.

– Diüretik özellikleri böbrek hastalığını iyileştirmede yardımcı olur.

– Vücudun enerjisini artırır.

– Kilo vermek isteyenler için ideal bir meyvedir.

– İçeriğindeki A, B ve C vitaminleri sayesinde yaşlanma karşıtıdır.

Akciğer kanseriKalp krizikanserkilo vermekSağlıksigara

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası