adet sancısı gibi sancı neden olur / Adet sancısı ve endometriozis arasındaki ilişki

Adet Sancısı Gibi Sancı Neden Olur

adet sancısı gibi sancı neden olur

Şiddetli Regl Sancıları Farklı Hastalıkların Habercisi Olabilir!

Şiddetli Regl Sancıları Farklı Hastalıkların Habercisi Olabilir!

Şiddetli Regl Sancıları Farklı Hastalıkların Habercisi Olabilir!

Adet ağrısı, kramp tarzında, bele ve kasıklara, bazen de bacaklara vurabilen şiddetli bir ağrıdır. Dismenore ya da adet sancıları olarak da bilinen ağrı, can sıkıcı ve çoğunlukla şiddetlidir. Menstrüasyon süreciyle ilişkili olan ağrı, “Primer Dismenore” olarak bilinir. Kramp ağrısı; çikolata kisti, rahim urları veya pelvik inflamatuvar hastalık gibi tanımlanabilir bir tıbbi sorundan kaynaklanıyorsa, buna “Sekonder(İkincil) Dismenore” adı verilir. Adet ağrıları rahim duvarındaki kasların sıkışmasıyla oluşur. Adet döneminde rahimdeki kanamanın atılması için rahim düzenli bir şekilde kasılır. Rahim kasılmaları sırasında rahme giden kan ve oksijen azalır böylece ağrı hissedilebilir.

Regl sancısı her kadında aynı şiddette olmamaktadır. Bazı kadınlarda hafif kramplar ve huzursuzluk gibi belirtilerle seyrederken bazı kadınlarda ise normal günlük işlerini yapamayacak kadar ciddi ağrıya neden olabilir. Ağrı genellikle adet başlamadan bir gün önce başlar. Adetin özellikle ilk günü çok şiddetlidir ve en çok 2-3 gün sürer. Obez veya aşırı kilolu kadınlarda hormonlardaki değişim nedeniyle daha şiddetli bir sancı yaşanıyor. Ayrıca mide bulantısı, kusma, terleme, baş dönmesi, baş ağrısı ve ishal gibi semptomlar görülebilir. Yine bu dönemde; iş ve sosyal hayatı olumsuz etkileyebilecek sinirlilik, uykusuzluk ve konsantrasyon kaybı meydana gelebilir. Adet sancısı kimi zaman normal kimi zaman ise çok sancılı geçen kasılmalardır. 

Bölgedeki kan dolaşımını hızlandıracak her şey adet sancısına iyi gelir. Genelde adet sancıları geceleri artış gösterir, özellikle akşamları sıcak su torbaları battaniyeler ile bölge sıcak tutulmalıdır. Bununla beraber sıcak içecekler bitki çaylarının ağrıyı rahatlatmada etkisi vardır. Bu süreçte aç kalınmamalı ve karın bölgesine dairesel hareketler ile masaj yapılmalı.  Eğer sancılar dayanılmayacak kadar şiddet gösterirse ılık duş yapılmalıdır.

Aşırı adet sancıları farklı hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Rahim içi tabakası normal, dış bölgelerde ise, yapışıklıklar, yumurta kisti, enfeksiyon gibi sıra dışı durumlar kendisini adet sancısı şeklinde de gösterebilir. Doktorun yapacağı muayenede böyle durumların söz konusu olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Uzman doktor duruma göre gerekli tedavi yöntemini kullanacaktır. Herhangi bir kist ya da enfeksiyon tehlikesini ayırt etmek için idrar tahlilleri yapılmalıdır.

Adet sancısının tedavisinde basit ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Bu ilaçlar prostaglandin seviyesini etkilediği için ağrıyı azaltmaktadır. Kullanılan ağrı kesiciler ile kanama da bir miktar azalır fakat bunun hiçbir zararı yoktur. Kadınların ağrıyı yaşamak yerine kesinlikle ilaç kullanmaları önerilmektedir. Ayrıca hastanın kanaması çoksa, miyomları varsa ve çok şiddetli bir adet sancısı hissediyorsa, bu hastalara tedavi olarak hormonlu spiral verilebilir. Böylelikle hastada hem miyomun büyümesi engellenir ve kanama azaltılır hem de adet sancıları kısmen rahatlatılır.

AĞRILI ADET GÖRME (DİSMENORE) NEDİR? ŞİDDETLİ ADET SANCISI NEDEN OLUR VE NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Ağrılı adet görme (dismenore) nedir?

Ağrılı adet görme dismenore, şiddetli ve sık kramp, sancı ve ağrıların olduğu adet dönemleridir. Ağrı ve sancılar ilk adet döneminizde başlayabilir ve yaşamınız boyunca devam edebilir. Ya da miyomlar veya endometriozis gibi diğer sebeplerle yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkabilir.

Ağrılı adet görme (dismenore) nedenleri?

Rahim anormal şekilde kasıldığında genellikle ağrılı adet görme meydana gelir. Bunun rahmin kasılmalarını kontrol eden prostaglandin gibi kimyasallardaki problemlerdir.

Altta yatan bir durum ağrılı adet görmeye yani dismenoreye neden olduğunda, genellikle bu neden endometriozistir. Endometriozis, rahim zarından gelen dokunun rahim dışında büyüdüğü bir durumdur. Endometriozis sıklıkla kısırlığa ve pelvik ağrıya neden olur.

Ağrılı adet görmenin diğer nedenleri şunlardır:

  • Pelvik inflamatuar hastalık (PID)
  • Rahim fibroidleri
  • Düşük veya ektopik gebelik gibi anormal gebelikler
  • Pelvik boşlukta enfeksiyon, tümörler veya polipler

Kimler Ağrılı Adet Görme Açısından Risk Altındadır?

Herhangi bir kadın ağrılı adet dönemleri yaşayabilir. Ancak aşağıdaki durumlara sahip kadınlar, ağrılı adet dönemleri açısından artmış risk altındadır:

  • Sigara içen kadınlar
  • Adet döneminde alkol kullanan kadınlar. Alkol adet ağrısının süresini uzatma eğilimindedir.
  • Fazla kilolu kadınlar
  • 11 yaşından önce adet görmeye başlayan kadınlar
  • Hiç hamile kalmamış kadınlar

Ağrılı adet dönemleri (dismenore) belirtileri nelerdir?

Aşağıdakiler ağrılı adet dönemlerin en yaygın belirtileridir. Ancak her kadının biraz farklı semptomları olabilir. Belirtiler şunları içerebilir:

  • Alt karında kramp
  • Alt karında ağrı
  • Bel ağrısı
  • Bacaklara yayılan ağrı
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İshal
  • Tükenmişlik
  • Zayıflık
  • Bayılma
  • Baş ağrısı

Ağrılı bir adet dönemin belirtileri diğer sağlık sorunlarının belirtilerine benzeyebilir. Teşhis için daima doktorunuzla konuşun.

Ağrılı adet dönemler nasıl teşhis edilir?

Ağrılı adet dönemlerini teşhis etmek için doktorunuz sağlık geçmişiniz hakkında sorular soracak, fiziksel ve pelvik muayene yapacaktır. Doktorunuzun gerçekleştirebileceği testler şunları içerebilir:

  • Ultrason. Bu test, iç organların bir görüntüsünü oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanır.
  • MR. Bu test, vücuttaki organların ve yapıların ayrıntılı görüntülerini yapmak için büyük mıknatıslar, radyo dalgaları ve bir bilgisayar kullanır.
  • Laparoskopi. Bu küçük prosedür mercekli ve ışıklı ince bir tüp olan laparoskop kullanır. Göbek bölgesinde minik bir kesi ile bu tüp yerleştirilir. Doktorunuz bu aracı pelvik ve karın bölgesini görmek için kullanır. Bu test anormal büyümeleri bulabilir.
  • Histereskopi. Bu test serviksin kanalına ve rahmin içine bakar. Vajinadan geçirilen bir görüntüleme aracı (histeroskop) kullanır.

Ağrılı adet dönemleri nasıl tedavi edilir?

Tedavi semptomlarınıza, yaşınıza ve genel sağlığınıza bağlı olacaktır. Ayrıca, durumun ne kadar şiddetli olduğu tedavi yaklaşımını belirleyecektir. Semptomları yönetmek için gerçekleştirilecek tedavi şunları içerebilir:

  • Prostaglandin inhibitörleri. Bunlara aspirin ve ibuprofen gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) dahildir. Bu ilaçlar ağrıyı azaltır.
  • Parasetamol
  • Doğum kontrol hapları
  • Hormon tedavisi (progesteron)
  • Diyet değişiklikleri. Bu değişiklikler daha fazla protein ve daha az şeker, kafein tüketimini içerir.
  • Vitamin takviyeleri
  • Düzenli egzersiz
  • Karın bölgesine ısıtma yastığı
  • Sıcak banyo veya duş
  • Histerektomi. Bu uterusun cerrahi olarak çıkarılmasıdır.

Ağrılı adet dönemleri hakkında bilmeniz gerekenler

Ağrılı adet dönemleri şiddetli ve sık adet sancıları ve ağrılı dönemlerdir.

Bu durum ilk adet döneminizle başlayabilir ve yaşamınız boyunca devam edebilir. Veya miyom veya endometriozis gibi altta yatan bir durum nedeniyle yaşamın ilerleyen dönemlerinde başlayabilir.

Alt karın bölgesinde kramp veya ağrı, bel ağrısı, bacaklara yayılan ağrı, bulantı, kusma, semptomlar, yorgunluk, halsizlik, bayılma veya baş ağrıları içerebilir.

Tedaviler NSAIDS, asetaminofen, doğum kontrol hapları, hormon tedavisi, diyet değişiklikleri, vitaminler, egzersiz, ısı veya masajı içerebilir.

Aşırı ağrı varlığında alttaki problemin çözümü için, ameliyat gerekebilir.

Ağrılı Adet Görme Hamileliğe Engel Mi?

Prostaglandinlerin normal aktivitesinin neden olduğu adet dönem kramplarına birincil dismenore denir. Bu tür ağrılı dönem doğurganlığınızı olumsuz etkilememelidir. Diğer hastalıkların veya üreme sisteminin anormalliklerinin neden olduğu veya kötüleştirdiği adet dönemi sancılarına sekonder dismenore denir. Sekonder dismenore hamile kalma zorluğuyla ilişkilendirilmektedir.

Aşırı Adet Sancısı Kısırlık Belirtisi Mi?

Dismenore, adet sırasında yoğun ağrı ve sancıları ifade eder. Aşırı adet sancısı dismenore doğurganlığı etkilemese de, doğurganlık sorununun belirtisi olabilir. Menstrüasyon sırasında doğal pelvik ağrının neden olduğu dismenoreli kadınların çoğunda primer dismenore vardır. Bu tip aşırı adet sancısı doğurganlık ile ilişkili değildir. Bununla birlikte, dismenore olan dört kadından birinde ikincil dismenore vardır, bu da ağrı ve krampların altta yatan bir jinekolojik nedene bağlı olduğu anlamına gelir. Pelvik inflamatuar hastalık ve yumurtalık kistleri gibi bu nedenlerden bazıları kısırlığa neden olabilir. Birkaç ay geçtiyse ve reçetesiz ilaçlar, gevşeme teknikleri semptomlarınızı çözmediyse, altta yatan bir durumun sorumlu olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla konuşun.

Ağrılı Adet Görme (Dismenore) Nedir? Şiddetli Adet Sancısı Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Adet sancısına benzer karın ağrısına ne iyi gelir? Adet sancısı gibi karın ağrısı neden olur ve nasıl geçer?

Bazı durumlarda kadınlarda adet öncesi gerginlik sendromu yani premenstrüel sendromunun neden olduğu bazı durumlar ortaya çıkabilir. Genel olarak kadınların % 75'inde değişen hormon düzeyleri sonuç olarak bazı şikayetlere yol açarak çoğunlukta hafif türden seyreder ancak bazı kişilerde baş ağrısı, adet olacakmış gibi karın ağrısı, deri döküntüleri, halsizlik gibi belirtilere yol açabilir. Bununla birlikte adet sancısına benzer karın ağrısı diğer sebeplerden ötürü gelişebilir. Peki, adet sancısı gibi karın ağrısı tam olarak neden olur, nasıl geçer? Adet döneminde bacak ağrısı ne anlama gelir? Karın ağrısına ne iyi gelir? İşte konuyla ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları…

ADET SANCISI GİBİ KARIN AĞRISI NEDEN OLUR?

Adet sancıları çoğu zaman alt karın bölgesinde, adetin başlamasından 2-3 gün öncesinde hissedilebilir. Adet sancısına benzer alt karın bölgesinde oluşan karın ağrıları genellikle apandisit, bağırsak bölgesinde tıkanıklık, ektopik hamilelik (rahim dışında meydana gelen hamilelik) gibi durumlara işaret edebilir. Aynı zamanda kadınlarda üreme organlarındaki ağrılarla da ilişkilendirilebilir. Örneğin; pelvik enflamatuar hastalıkları, dış gebelik, yumurtalıklarda kist oluşması, miyomlar gibi nedenler alt karın ağrıları nedenleri arasında yer alır.

ADET SANCISI GİBİ KARIN AĞRILARI NASIL GEÇER?

Adet sancısı gibi karın ağrılarına, adet döneminde uygulanabilecek ev tedavileri faydalı olabilir. Ancak sık sık adet sancısı benzeri karın ağrısı şikayetlerinden muzdarip olanların altta yatan nedenin saptanması ve sebebe yönelik bir tedavinin sağlanması için mutlaka uzman bir hekimden yardım alınması gerekir. İşte adet sancısı gibi karın ağrılarını dindirmeye yardımcı olacak bazı ipuçları:

  • Adet dönemine benzer karın ağrıları ile karşılaştığınızda ısı uygulaması fayda sağlayabilir. Bunun için sıcak su torbasından yararlanabilir ya da küveti sıcak su ile doldurarak ağrılarınızın azalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Egzersiz özellikle adet ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir. Dönem dışındaki ağrılar için de etkili olabilir. Haftanın en az 3 gün 30 dakika yapılan egzersizler kaslarınızın açılmasını ve vücudunun rahatlamasını sağlayabilir. Aynı zamanda egzersizler ile birlikte salgılanan endorfin hormonu sizi daha iyi hissettirebilir.
  • Stres tüm hastalıkların temelini oluşturan ve hayatımızın her alanından maruz kaldığımız bir durum, ancak ondan uzaklaşmak için stresle baş etmenin yollarını öğrenmek gerekir.
  • Tükettiğiniz besinleri gözlemleyebilir ve adet sancısına benzer karın ağrısı gibi sıkıntılı durumlarda hangisinden kaçınmanız gerektiğini ve yediğinizde daha iyi hissettiğiniz yiyecek ve içecekleri belirleyebilirsiniz.
  • Sıcak bitki çayları da bu tip karın ağrılarına iyi gelebilir.

Yukarıda bahsettiğimiz adet sancısı gibi karın ağrısına nasıl geçer sorusunun yanıtları aynı zamanda "Karın ağrısına ne iyi gelir?" sorusunun yanıtıdır.

ADET DÖNEMİNDE BACAK AĞRISI

Adet döneminde yaygın sorunlardan biri olan bacak ağrıları, genellikle uyluklardan bacaklara yayılabilir. Öyle ki tüm vücuttaki dokular ve lifler kan damarlarıyla birbirine bağlandığından uterusun kasılmasına bağlı olarak alt karın bölgesinde ağrının oluşması bacaklarla bağlantı halinde olan kan damarlarını etkileyebilir. Aynı zamanda adet döneminde bacak ağrısı endometriosizin (çikolata kisti) yaygın bir belirtisi olarak karşımıza çıkabilir. Bunun nedeni ise; endometrioziste uterus dokusunun rahim dışına çıkması sonucu hücrelerin dökülmesi buna karşın vücuttan ayrılamaması bacaklarda ağrı gibi semptomlara yol açmasıdır. Endometrial doku pelvis, uyluk ve kalçaları çevreleyen damarların içinde ve çevresinde büyüyerek kalça, bacak ve uyluklarda ağrı oluşumuna neden olabilir.

KARINDA ŞİŞLİK VE BELDE AĞRI

Karında şişlik sindirim sistemi hastalıkları, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, besin alerjileri ve stresin neden olabileceği bir problemdir. Uzun süren karında şişkinlik rahatsızlığı halinde doktor muayenesi gerekir ve bu durum ancak yapılan tetkikler sonucu tedavi edilebilir. Bel ağrıları ise yaygın olarak bel fıtığı; bel kayması, enfeksiyon ve tümörlerin yol açtığı bazı durumlara işaret edebilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır