kosgeb hangi sektörleri destekliyor / KOSGEB Desteklenen Sektörler Listesi

Kosgeb Hangi Sektörleri Destekliyor

kosgeb hangi sektörleri destekliyor

KOSGEB hibe destekleri aralıksız sürüyor

KOSGEB, gelecek dönemde ithal ürün ve ara malların yerli ve milli üretimini sağlamak, KOBİ'leri uluslararası pazarlarda söz sahibi yapmak, ülkenin stratejik önceliklerine uygun yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek imalatçı KOBİ'leri desteklemeye devam edecek. “KOSGEB ile daha güçlü KOBİ'ler, gelişen ekonomi" vizyonu ile Türkiye ekonomisinin bel kemiği olan KOBİ'lerin gücüne güç katmak için hizmet ve destekler sunuluyor. Başkanlık, iş kurma ve yürütme konularında bilgi ve becerilerini geliştirmek için bu yıl 59 bin KOBİ'yi desteklemeyi planlıyor.

KOSGEB hibe desteği var mı?

Girişimcilik destekleri kapsamında geçen yıl 12 bin kadın girişimciye destek sağlayan KOSGEB, bu yıl da 13 bin kadını benzer şekilde desteklemeyi öngörüyor. Başkanlık tarafından 'te kadınlara sağlanacak girişimcilik desteklerinin toplam girişimcilik destekleri içindeki payının yüzde 29,5'i bulması bekleniyor.

Başkanlık, bu yıl bin kişinin girişimcilik eğitimlerine katılarak katılım belgesi almasını hedeflerken, bunlardan 70 bin kişinin kadın olması planlanıyor. KOSGEB'ten bu kapsamda geçen yıl bin 92 kişi girişimcilik eğitimi alırken bunların arasında 64 bin kişinin kadın olduğu görüldü.

KOSGEB, finansman alanında da işletmeleri desteklemek için çalışma yürütüyor. Başkanlık, 'te 34 bin girişimciyi desteklemeyi planlarken, ayrıca 4 bin işletmeye de finansman desteği sağlamayı hedefliyor. Başkanlıkça sağlanan finansman desteğiyle oluşturulan kredi hacminin bu yıl milyon lira olması öngörülüyor.

KOSGEB destekleri hangi işleri destekliyor?

Gelecek dönemde de ithal ürün ve ara malların yerli ve milli üretimini sağlamak, KOBİ'lerin uluslararası pazarlarda söz sahibi yapmak üzere, ülkenin stratejik önceliklerine uygun yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek imalatçı KOBİ'leri desteklemeye devam edecek olan KOSGEB, bu yıl 45 yerli ürüne destek sağlayacak.

KOSGEB, KOBİ'lerin sanayide katma değer odaklı yapısal dönüşüme ayak uydurabilmeleri için orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerde üretim kabiliyeti kazandıracak modern teknolojileri edinmeleri, bu sektörlerde tasarım, üretim ve yönetim becerilerini geliştirmeleri, dijital teknolojilerden yararlanarak verimlilik ve ürün kalitelerini artırmaları konularında proje esaslı destekler de veriyor. Bu kapsamda kurum teknolojik ürüne destek verecek.

AR-GE ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürünlerin üretimi ve ticarileştirilmesi, orta yüksek ve yüksek teknoloji alanında yer alan ve cari işlemler hesabına katkı sağlayacak ürünlerin üretimini ve ticarileştirilmesini sağlamak amacıyla işletmelerce gerçekleştirilecek yatırımları da destekleyen KOSGEB, bu yıl orta yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında 7 bin işletmeye destek sunacak.

KOSGEB hibe destek ödemeleri hangi sektörlerde veriliyor?

  1. İmalat (unlu mamül, kahve, çay, içecek, dokuma, giyim eşyası imalatı gibi)

  2. İnşaat (Sıva işleri, yıkım, sıhhi tesisat, elektrik tesisatı, çatı işleri)

  3. Toptan ve perakende ticaret (motorlu taşıtlar, ev eşyası, hırdavat, gıda, içecek, pazar yerinde satış)

  4. Ulaştırma ve depolama (Nakliye, kurye, ev ve işyerlerinde taşımacılık)

  5. Bilgi ve iletişim (Yazılım, web tasarımı, kitap yayımı)

  6. Mesleki teknik faaliyetler (Danışmanlık, fotoğrafçılık, tercüme, reklamcılık)

  7. Destek faaliyetleri (İş bulma acentesi, seyahat acentesi, temizlik, fuar organizasyonu, güvenlik, taşıt kiralama)

  8. Konaklama ve yiyecek hizmetleri (lokanta, seyyar Yemek vb)

  9. Bilgisayarların, kişisel eşyaların ve ev eşyalarının onarımı

  10. Kişisel eşyalar ile ev eşyalarının onarımı

  11. Mobilyaların ve ev döşemelerinin onarımı

  12. Saatlerin ve mücevherlerin onarımı

  13. Kuaförlük ve güzellik salonlarının faaliyetleri

KOSGEB hibe desteklerinden kimler yararlanır, şartlar neler?

  1. Girişimci adaylarından yararlanma şartları ilgili kurum ve bakanlıklar tarafından belirlenmiştir:

  2. KOSGEB'in düzenlediği veya KOSGEB ile işbirliği yapan İŞKUR, belediyeler, üniversiteler gibi kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen 'Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi'ni tamamlayan,

  3. KOSGEB'in 'Genç Girişimci Geliştirme Programı'nı bitiren,

  4. Küçük Ölçekli İşletme Kurma Danışmanlığı Desteği (KÖİDD) Programı'nı tamamlayarak eğitime veya programa katıldığını belgeleyen ve işletmesini kuran girişimciler veya

  5. İŞGEM'lerde yer alan işletmeler yararlanabilir.

  6. Açılan işyerinin 3 yıl faaliyette bulunması şarttır.

KOSGEB hibe desteği nasıl alınır?

İş kurmak isteyen girişimci, KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne kaydolup 70 saatlik ders alıyor.

Girişimci, bir yandan şirketinin kurulum işlemlerini tamamlarken, diğer yandan da iş planı hazırlıyor.

Ardından, KOSGEB jürisine anlatıyor.

  • Jüriden onay alması halinde, 50 bin TL’lik hibe ve bin TL’lik kredi almaya hak kazanıyor. (50 bin TL’lik hibenin 2 bin TL’si kuruluş giderleri için, 18 bin TL’si 2 yıllık surete alacağı makine, teçhizat, ofis donanımı; 30 bin TL’si de kira ve eleman giderleri için veriliyor.)

KOSGEB, hibe ve kredilerden yararlanmak için herhangi bir işletme sahibi veya başka bir şirkette ortaklığınızın olmaması gerekiyor. Bu desteklerden yararlanmak için son bir yılda şirket açılış-kapanışı yapmamanız gerekiyor. Ayrıca girişimcinin BAĞKUR primlerini kendi kuracağı işletmesi üzerinden yatırması gerekiyor. Hem KOSGEB hibe desteklerinden yararlanıp hem de başka bir şirkette işçi olarak görünmeniz mümkün değildir.

KOSGEB Bu İşleri Yapanlara Hibe Veriyor!

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, yani kısa ve bilinen adıyla KOSGEB, yılında imalat sanayi işletmelerinin gelişmesine ve desteklenmesine yardımcı olmak amacı ile kurulmuştur. Kurulduğu günden bugüne kadar geçen zaman içinde, imalat dışındaki farklı sektörlerde de faaliyet gösteren gerek küçük işletmeler, gerekse çok büyük ölçekli firmalara hem kuruluş hem de yatırım destekleri vermeye devam etmektedir.

KOSGEB&#;in Desteklediği Sektörler

KOSGEB&#;in desteklemediği çok az sektör var. KOSGEB, piyasada faaliyet gösteren hemen her sektöre, faaliyet konusuna göre değişen oranlarda destek sağlıyor. KOSGEB tarafından desteklenen irili ufaklı yüzlerce sektör bulunmakla beraber başlıca olanları ana başlıklar ve alt metinleri halinde aşağıdaki listeden bulabilirsiniz; 

  • Madencilik ve taş ocakçılığı: Kömür, linyit, ham petrol, doğal gaz, demir, nikel, bakır, uranyum, toryum, katran, altın, gümüş madenciliği. Ayrıca madencilik ve taş ocakçılığını destekleyici faaliyetler.

  • İmalat: Gıda ürünleri imalatı, hayvansal ürünlerin işlenmesi ve imalatı, tekstil ve dokuma ürünleri imalatı, elektrikli teçhizat imalatı, motorlu kara taşıtları imalatı.

  • Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı

  • Su temini; kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri: Suyun toplanması, arıtılması ve dağıtılması, kanalizasyon, atıkların toplanması, ıslahı ve bertarafı.

  • İnşaat: Bina inşaatı, kara ve demir yolları inşaatı, otoyol inşaatı, tünel inşaatı, telekomünikasyon şebeke ve ağlarının bakım ve onarımı.

  • Motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı

  • Toptan ve perakende ticaret: Çiçeklerin, bitkilerin ve benzerlerinin toptan satışını yapan aracılar, canlı hayvanların toptan satışını yapan aracılar, çeşitli malzeme, ekipman, ürünlerin toptan satışını yapan aracılar, gıda maddeleri toptan ticareti.

  • Ulaştırma ve depolama: Kara, hava, demir yolu taşımacılığı, posta ve kurye faaliyetleri ile her türlü yük taşımacılığı.

  • Konaklama ve yiyecek hizmetleri faaliyetleri: Otel ve benzeri konaklama yerleri, lokantalar, kantinler, pastane, tatlıcı ve börekçiler.

  • Bilgi ve iletişim: Basılı yayım faaliyetleri, yazılım programlarının yayımlanması, radyo, televizyon yayıncılığı, telekomünikasyon, web portalı faaliyetleri.

  • Finans ve sigorta faaliyetleri 

  • Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler: İdari danışmanlık faaliyetleri, halkla ilişkiler faaliyetleri, insan kaynakları faaliyetleri, mimarlık faaliyetleri, çeşitli projelere yönelik mühendislik ve danışmanlık faaliyetleri, yapı denetim kuruluşları, reklamcılık ve piyasa araştırması, fotoğrafçılık faaliyetleri.

  • İdari ve destek hizmet faaliyetleri: Kiralama faaliyetleri, iş bulma acenteleri faaliyetleri, seyahat acenteleri faaliyetleri, özel güvenlik faaliyetleri, çağrı merkezi faaliyetleri, trafik müşavirliği.

  • Kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor: Kütüphaneler, müzeler, tarihi alanlar ve yapılar ile benzeri turistik yerlerin işletilmesi, botanik ve hayvanat bahçeleri ile koruma altındaki alanlar ile ilgili faaliyetler.

  • Diğer hizmet faaliyetleri: Bilgisayarların, kişisel eşyaların ve ev eşyalarının onarımı, ayakkabı ve deri eşyaları onarımı, mücevherlerin onarımı, çilingirlik hizmetleri, çamaşırhane hizmetleri, kuaförlük ve diğer güzellik salonları faaliyetleri, cenaze işleri ile ilgili faaliyetler.

KOSGEB destekleri hangi işleri destekliyor ve kapsıyor diye baktığımızda üretim yapan, özellikle teknoloji üreten ve ihracat yapan firmalara öncelik tanınıyor. Bunun yanında genç girişimciler ve kadın girişimciler ile engelli, gazi ya da şehit yakını olan girişimciler için ilave destek imkanı da bulunuyor. KOSGEB hibe verilen sektörler en çok merak edilen konuların başında geliyor. 

Başlıca Diğer KOSGEB Destekleri

Girişimciliği Geliştirme Destek Programı

Program, yeni iş kuracak olan gerçek kişiler ve yeni kurulacak olan işletmelere, iş kurma ve işin devamlılığını sağlama konusunda destek vermeyi amaçlıyor. Bu kapsamda, geleneksel girişimcilere; gerçek kişiler için 65 bin  TL&#;ye kadar, ileri girişimciler yani üretim yapanlara ise bin TL&#;ye kadar destek sağlıyor.

ARGE, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri

Yüksek katma değer sağlayan, yenilikçi ve özellikle teknolojik ürünleri, ihracat odaklı olarak üreten firmaları geliştirmenin hedeflendiği bu programdaki destekleri üç başlık altında inceleyebiliriz.

  • ARGE ve İnovasyon Destek Programında, teknoloji ekseninde yeni fikir üreten küçük ve orta ölçekli işletmeler ile girişimcilerin geliştirilmesi, yeni ürün, yeni süreç, bilgi ve/veya hizmet üretilmesi konularında yürütülen projeler TL&#;ye kadar destekleniyor.
  • KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programında, orta ve yüksek teknoloji ürünlerinin üretimine yönelik projeler için TL&#;ye kadar destek sağlanıyor.
  • Stratejik Ürün Destek Programında ise orta ve yüksek teknoloji seviyesindeki sektörlerde yüksek katma değer sağlayan ürünlerin üretimini arttırmaya yönelik projeler için TL&#;ye kadar destek sağlanıyor.

İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri

KOSGEB hangi işlere destek veriyor konusunu incelerken bakacağımız bu başlığın altında yine beş ayrı destek programı mevcut. 

  • İşletme Geliştirme Destek Programında, küçük ve orta işletmeler için büyüme, markalaşma, kapasite arttırımı, öncelikli ihtiyaçların karşılanması gibi konular için bin TL&#;ye kadar destek sağlanıyor.
  • KOBİ Gelişim Destek Programında, funduszeue.info TL&#;ye kadar sunulan desteklerle ekonomiye daha yüksek katma değer sağlayacak projeler üreten KOBİ&#;ler destekleniyor
  • Yurt Dışı Pazar Destek Programında ise ihracata teşvik, yurt dışına açılan KOBİ sayısını arttırmak, daha çok firmanın e-ticaret yapmasını sağlamak amacıyla TL&#;ye kadar destek sağlanıyor
  • İş Birliği Destek Programı, adından da anlaşılacağı gibi aynı büyüklükteki işletmelerin birbirleriyle ya da kendilerinden daha büyük işletmelerle yapacakları ortaklıkları desteklemeyi amaçlıyor.
  • Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programında da, araştırma geliştirme faaliyetleri ülkemizde yapılan teknoloji ürünlerinin yurt dışı pazarlara açılması, ihracatın arttırılması gibi konularda USD&#;ye kadar destek sağlanıyor.

KOBİ Finansman Destekleri

KOBİ&#;lerin mevcut faaliyetlerini sürdürürken hizmet ve üretim kalitelerini arttırmak, daha fazla istihdam yaratmalarına destek olmak amacıyla TL&#;ye kadar faiz desteği ve Borsa İstanbul Gelişen İşletmeler Pazarı&#;nda işlem görerek, halka açılmak isteyen firmalara yine TL&#;ye kadar farklı konularda destek sağlanıyor.

Laboratuvar Hizmetleri

Laboratuvar Hizmetleri olarak verilen destek, KOSGEB&#;in desteklediği işler arasında önemli bir yer tutuyor. Buradaki amaç yurt dışı firmalarla rekabet gücünün sağlanması, daha kaliteli ürün ortaya çıkarılması ve ülkemizde üretimin arttırılmasıdır. Bu kapsamda Adana, Ankara, İstanbul, Bursa ve Konya&#;da 8 metal ve plastik/kauçuk laboratuvarı hizmet veriyor.

KOSGEB&#;in Desteklemediği Sektörler

KOSGEB birçok sektöre gerek hibe gerekse uygun geri ödemeli destekler vermekle birlikte özellikle desteklemediği bazı sektörler de mevcut.

KOSGEB&#;in desteklemediği sektörleri; 

  • Spor salonları
  • Veterinerlik hizmetleri
  • Eğitimi destekleyici faaliyetler
  • Avukatlık hizmetleri
  • Siyasi parti oluşumları
  • Toptan içki, tütün satışı
  • Şans oyunlarına yönelik faaliyetler olarak sayabiliriz.

KOSGEB, sağladığı maddi destekler yanında sunduğu online eğitimler ile de girişimcilerin gelişmesine katkı sağlıyor. Hem canlı dersler, hem eğitici videolar hem de elektronik kitaplar gibi seçenekler ile çok geniş bir yelpazede bilgiye ulaşmayı mümkün kılıyor. Üstelik eğitim sonrası uygulayacağınız deneme sınavları ile edindiğiniz bilgileri de ölçme imkanına sahipsiniz. Ayrıca yine eğitimler sonrasında adınıza düzenlenen elektronik sertifikaya da sahip olabiliyorsunuz.

KOSGEB NACE Kodlarını Nasıl Öğrenirim?

Nace kodu, iş yerlerinin faaliyet gösterdikleri alana göre tehlike sınıflarını belirleyen bir kod sistemidir. Tehlikeli, az tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere 3 tehlike sınıfı bulunmaktadır. Az tehlikeli sınıfında; büro hizmetleri, perakende alışveriş mağazaları gibi iş yerleri bulunurken, tehlikeli sınıfta; imalat, boyama, kesme ve benzeri faaliyetlerde bulunan iş yerleri bulunur. İnşaat, tersane, maden sektörlerindeki işletmeler ise çok tehlikeli olarak sınıflandırılır.

  • KOSGEB ana sayfasında yer alan KOBİ başlığı altında Desteklenen Sektörler bölümüne girdiğimizde tüm sektörlerin nace kodlarına ulaşabiliriz.
  • Yine aynı sayfada bulunan arama çubuğuna faaliyet gösterdiğiniz sektörü yazdığınızda detaylı liste karşınıza gelir.

  • KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteriyorsanız ve desteklerden yararlanmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken KOSGEB&#;e kayıt olmak.

  • Yapmanız gereken işlemlerle ilgili, KOSGEB&#;in resmi web adresinde ana sayfada bulunan KOBİ başlığı altındaki &#;Nereden Başlamalıyım?&#; adımını seçtiğinizde detaylı bilgi ve yönlendirmelere ulaşabilirsiniz.

KOSGEB&#;in resmi internet sitesine gitmek için TIKLAYINIZ!

KOSGEB&#;in Hibe ve Kredi Desteği:KOSGEB 0 Faiz Kredi Nasıl Alınır?

KOSGEB Desteklenen Sektörler Neler?

Yazımızı Puanlamak İster misin?

KOSGEB Desteklerinden Hangi Sektörler Faydalanabilir?

NACE REV 2 KODUSEKTÖR ADIAÇIKLAMABMADENCİLİK VE TAŞ OCAKÇILIĞI5Kömür ve linyit çıkartılmasıTaş kömürü madenciliğiLinyit madenciliği6Ham petrol ve doğal gaz çıkarımıHam petrol çıkarımıDoğal gaz çıkarımı7Metal cevherleri madenciliğiDemir cevherleri madenciliğiDemir dışı metal cevherleri madenciliğiUranyum ve toryum cevherleri madenciliğiDiğer demir dışı metal cevherleri madenciliği8Diğer madencilik ve taş ocakçılığıKum, kil ve taş ocakçılığıSüsleme ve yapı taşları ile kireç taşı, alçı taşı, tebeşir ve kayağantaşı (arduvaz-kayraktaşı) ocakçılığıÇakıl ve kum ocaklarının faaliyetleri; kil ve kaolin çıkarımıBaşka yerde sınıflandırılmamış madencilik ve taş ocakçılığıKimyasal ve gübreleme amaçlı mineral madenciliğiTurba çıkarımıTuz çıkarımıBaşka yerde sınıflandırılmamış diğer madencilik ve taş ocakçılığı9Madenciliği destekleyici hizmet faaliyetleriPetrol ve doğal gaz çıkarımını destekleyici faaliyetlerMadencilik ve taş ocakçılığını destekleyici diğer faaliyetlerCİMALAT10Gıda ürünlerinin imalatıEtin işlenmesi ve saklanması ile et ürünlerinin imalatıEtin işlenmesi ve saklanmasıKümes hayvanları etlerinin işlenmesi ve saklanmasıEt ve kümes hayvanları etlerinden üretilen ürünlerin imalatıBalık, kabuklu deniz hayvanları ve yumuşakçaların işlenmesi ve saklanmasıSebze ve meyvelerin işlenmesi ve saklanmasıPatatesin işlenmesi ve saklanmasıSebze ve meyve suyu imalatıBaşka yerde sınıflandırılmamış meyve ve sebzelerin işlenmesi ve saklanmasıBitkisel ve hayvansal sıvı ve katı yağların imalatıSıvı ve katı yağ imalatıMargarin ve benzeri yenilebilir katı yağların imalatıSüt ürünleri imalatıSüthane işletmeciliği ve peynir imalatıDondurma imalatıÖğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta ve nişastalı ürünlerin imalatıÖğütülmüş hububat ve sebze ürünleri imalatıNişasta ve nişastalı ürünlerin imalatıFırın ve unlu mamuller imalatıEkmek, taze pastane ürünleri ve taze kek imalatıPeksimet ve bisküvi imalatı; dayanıklı pastane ürünleri ve dayanıklı kek imalatıMakarna, şehriye, kuskus ve benzeri unlu mamullerin imalatıDiğer gıda maddelerinin imalatıŞeker imalatıKakao, çikolata ve şekerleme imalatıKahve ve çayın işlenmesiBaharat, sos, sirke ve diğer çeşni maddelerinin imalatıHazır yemeklerin imalatıHomojenize gıda müstahzarları ve diyetetik gıda imalatıBaşka yerde sınıflandırılmamış diğer gıda maddelerinin imalatıHazır hayvan yemleri imalatıÇiftlik hayvanları için hazır yem imalatıEv hayvanları için hazır gıda imalatı11İçeceklerin imalatı11İçecek imalatıAlkollü içeceklerin damıtılması, arıtılması ve harmanlanmasıÜzümden şarap imalatıElma şarabı ve diğer meyve şaraplarının imalatıDiğer damıtılmamış mayalı içeceklerin imalatıBira imalatıMalt imalatıAlkolsüz içeceklerin imalatı; maden sularının ve diğer şişelenmiş suların üretimi12Tütün ürünleri imalatı13Tekstil ürünlerinin imalatıTekstil elyafının hazırlanması ve bükülmesiDokumaTekstil ürünlerinin bitirilmesiDiğer tekstil ürünlerinin imalatıÖrgü (triko) veya tığ işi (kroşe) kumaşların imalatıGiyim eşyası dışındaki tamamlanmış tekstil ürünlerinin imalatıHalı ve kilim imalatıHalat, urgan, kınnap ve ağ imalatıDokusuz kumaşların ve dokusuz kumaştan yapılan ürünlerin imalatı, giyim eşyası hariçDiğer teknik ve endüstriyel tekstillerin imalatıBaşka yerde sınıflandırılmamış diğer tekstillerin imalatı14Giyim eşyalarının imalatıKürk hariç, giyim eşyası imalatıDeri giyim eşyası imalatıİş giysisi imalatıDiğer dış giyim eşyaları imalatıİç giyim eşyası imalatıDiğer giyim eşyalarının ve giysi aksesuarlarının imalatıKürkten eşya imalatıÖrme (trikotaj) ve tığ işi ürünlerin imalatıÖrme (trikotaj) ve tığ işi (kroşe) çorap imalatıÖrme (trikotaj) ve tığ işi diğer giyim eşyası imalatı15Deri ve ilgili ürünlerin imalatıDerinin tabaklanması ve işlenmesi; bavul, el çantası, saraçlık ve koşum takımı imalatı; kürkün işlenmesi ve boyanmasıDerinin tabaklanması ve işlenmesi; kürkün işlenmesi ve boyanmasıBavul, el çantası ve benzerleri ile saraçlık ve koşum takımı imalatı (deri giyim eşyası hariç)Ayakkabı, bot, terlik vb. imalatı16Ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç); saz, saman ve benzeri malzemelerden örülerek eşyaların imalatıAğaçların biçilmesi ve planyalanmasıAğaç, mantar, kamış ve örgü malzeme ürünü imalatıAhşap kaplama paneli ve ağaç esaslı panel imalatıBirleştirilmiş parke yer döşemelerinin imalatıDiğer bina doğramacılığı ve marangozluk ürünlerinin imalatıAhşap konteyner imalatıDiğer ağaç ürünleri imalatı; mantar, saz, saman ve benzeri örme malzemelerinden yapılmış ürünlerin imalatı17Kağıt ve kağıt ürünlerinin imalatıKağıt hamuru, kağıt ve mukavva imalatıKağıt hamuru imalatıKağıt ve mukavva imalatıKağıt ve mukavva ürünleri imalatıOluklu kağıt ve mukavva imalatı ile kağıt ve mukavvadan yapılan muhafazaların imalatıKağıttan yapılan ev eşyası, sıhhi malzemeler ve tuvalet malzemeleri imalatıKağıt kırtasiye ürünleri imalatıDuvar kağıdı imalatıKağıt ve mukavvadan diğer ürünlerin imalatı18Kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılmasıBasım ve basım ile ilgili hizmet faaliyetleriGazetelerin basımıDiğer matbaacılıkBasım ve yayım öncesi hizmetlerCiltçilik ve ilgili hizmetlerKayıtlı medyanın çoğaltılması19Kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatıKok fırını ürünlerinin imalatıRafine edilmiş petrol ürünleri imalatı20Kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatıTemel kimyasal maddelerin, kimyasal gübre ve azot bileşikleri, birincil formda plastik ve sentetik kauçuk imalatıSanayi gazları imalatıBoya maddeleri ve pigment imalatıDiğer inorganik temel kimyasal maddelerin imalatıDiğer organik temel kimyasalların imalatıKimyasal gübre ve azot bileşiklerinin imalatıBirincil formda plastik hammaddelerin imalatıBirincil formda sentetik kauçuk imalatıHaşere ilaçları ve diğer zirai-kimyasal ürünlerin imalatıBoya, vernik ve benzeri kaplayıcı maddeler ile matbaa mürekkebi ve macun imalatıSabun ve deterjan, temizlik ve parlatıcı maddeleri; parfüm; kozmetik ve tuvalet malzemeleri imalatıSabun ve deterjan ile temizlik ve parlatıcı maddeler imalatıParfümlerin, kozmetiklerin ve kişisel bakım ürünlerinin imalatıDiğer kimyasal ürünlerin imalatıPatlayıcı madde imalatıTutkal imalatıUçucu yağların imalatıBaşka yerde sınıflandırılmamış diğer kimyasal ürünlerin imalatıSuni veya sentetik elyaf imalatı21Temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatıTemel eczacılık ürünleri imalatıEczacılığa ilişkin ilaçların imalatı22Kauçuk ve plastik ürünlerin imalatıKauçuk ürünlerin imalatıİç ve dış lastik imalatı; lastiğe sırt geçirilmesi ve yeniden işlenmesiDiğer kauçuk ürünleri imalatıPlastik ürünlerin imalatıPlastik tabaka, levha, tüp ve profil imalatıPlastik torba, çanta, poşet, çuval, kutu, damacana, şişe, makara vb. paketleme malzemelerinin imalatıPlastik inşaat malzemesi imalatıDiğer plastik ürünlerin imalatı23Diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatıCam ve cam ürünleri imalatıDüz cam imalatıDüz camın şekillendirilmesi ve işlenmesiÇukur cam imalatıCam elyafı imalatıDiğer camların imalatı ve işlenmesi (teknik amaçlı cam eşyalar dahil)Ateşe dayanıklı ürünlerin imalatıAteşe dayanıklı (refrakter) ürünlerin imalatıKilden inşaat malzemeleri imalatıSeramik karo ve kaldırım taşları imalatıFırınlanmış kilden tuğla, karo ve inşaat malzemeleri imalatıDiğer porselen ve seramik ürünlerin imalatıSeramik ev ve süs eşyaları imalatıSeramik sıhhi ürünlerin imalatıSeramik yalıtkanların (izolatörlerin) ve yalıtkan bağlantı parçalarının imalatıDiğer teknik seramik ürünlerin imalatıBaşka yerde sınıflandırılmamış diğer seramik ürünlerin imalatıÇimento, kireç ve alçı imalatıÇimento imalatıKireç ve alçı imalatıBeton, çimento ve alçıdan yapılmış eşyaların imalatıİnşaat amaçlı beton ürünlerin imalatıİnşaat amaçlı alçı ürünlerin imalatıHazır beton imalatıToz harç imalatıLif ve çimento karışımlı ürünlerin imalatıBeton, alçı ve çimentodan yapılmış diğer ürünlerin imalatıTaş ve mermerin kesilmesi, şekil verilmesi ve kullanılabilir hale getirilmesiTaş ve mermerin kesilmesi, şekil verilmesi ve bitirilmesiAşındırıcı ürünlerin ve başka yerde sınıflandırılmamış metalik olmayan mineral ürünlerin imalatıAşındırıcı ürünlerin imalatıBaşka yerde sınıflandırılmamış metalik olmayan diğer mineral ürünlerin imalatı24Ana metal sanayiiAna demir ve çelik ürünleri ile demir alaşımları imalatıAna demir ve çelik ürünleri ile ferro alaşımların imalatıÇelikten tüpler, borular, içi boş profiller ve benzeri bağlantı parçalarının imalatıÇeliğin ilk işlenmesinde elde edilen diğer ürünlerin imalatıBarların soğuk çekilmesiDar şeritlerin soğuk haddelenmesiSoğuk şekillendirme veya katlamaTellerin soğuk çekilmesiDeğerli ana metaller ve diğer demir dışı metallerin imalatıDeğerli metal üretimiAlüminyum üretimiKurşun, çinko ve kalay üretimiBakır üretimiDemir dışı diğer metallerin üretimiNükleer yakıtların işlenmesiMetal döküm sanayiiDemir dökümÇelik dökümüHafif metallerin dökümüDiğer demir dışı metallerin dökümü25Makine ve teçhizat hariç, fabrikasyon metal ürünleri imalatıMetal yapı malzemeleri imalatıMetal yapı ve yapı parçaları imalatıMetalden kapı ve pencere imalatıMetal tank, rezervuar ve muhafaza kapları imalatıMerkezi ısıtma radyatörleri (elektrikli radyatörler hariç) ve sıcak su kazanları (boylerleri) imalatıMetalden diğer tank, rezervuar ve konteynerler imalatıBuhar jeneratörü imalatı, merkezi ısıtma sıcak su kazanları (boylerleri) hariçSilah ve mühimmat (cephane) imalatıMetallerin dövülmesi, preslenmesi, baskılanması ve yuvarlanması; toz metalürjisiMetallerin işlenmesi ve kaplanması; makinede işlemeMetallerin işlenmesi ve kaplanmasıMetallerin makinede işlenmesi ve şekil verilmesiÇatal-bıçak takımı ve diğer kesici aletler ile el aletleri ve genel hırdavat malzemeleri imalatıÇatal-bıçak takımları ve diğer kesici aletlerin imalatıKilit ve menteşe imalatıEl aletleri, takım tezgahı uçları, testere ağızları vb. imalatıDiğer fabrikasyon metal ürünlerin imalatıÇelik varil ve benzer muhafazaların imalatıMetalden hafif paketleme malzemeleri imalatıTel ürünleri, zincir ve yayların imalatıBağlantı malzemelerinin ve vida makinesi ürünlerinin imalatıBaşka yerde sınıflandırılmamış diğer fabrikasyon metal ürünlerin imalatı26Bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatıElektronik bileşenlerin ve devre kartlarının imalatıElektronik bileşenlerin imalatıYüklü elektronik kart imalatıBilgisayar ve bilgisayar çevre birimleri imalatıİletişim ekipmanlarının imalatıTüketici elektroniği ürünlerinin imalatıÖlçme, test ve seyrüsefer amaçlı alet ve cihazlar ile saat imalatıÖlçme, test ve seyrüsefer amaçlı alet ve cihazların imalatıKol saatlerinin, masa ve duvar saatlerinin ve benzerlerinin imalatıIşınlama, elektro medikal ve elektro terapi ile ilgili cihazların imalatıOptik aletlerin ve fotoğrafçılıkla ilgili ekipmanların imalatıOptik aletlerin ve fotografik ekipmanların imalatıManyetik ve optik kaset, bant, CD vb. ortamların imalatıManyetik ve optik kaset, bant, CD, vb. ortamların imalatı27Elektrikli teçhizat imalatıElektrik motoru, jeneratör, transformatör ile elektrik dağıtım ve kontrol cihazlarının imalatıElektrik motorlarının, jeneratörlerin ve transformatörlerin imalatıElektrik dağıtım ve kontrol cihazları imalatıAkümülatör ve pil imalatıKablolamada kullanılan teller ve kablolar ile gereçlerin imalatıFiber optik kabloların imalatıDiğer elektronik ve elektrik telleri ve kablolarının imalatıKablolamada kullanılan gereçlerin imalatıElektrikli aydınlatma ekipmanlarının imalatıEv aletleri imalatıElektrikli ev aletlerinin imalatıElektriksiz ev aletlerinin imalatıDiğer elektrikli donanımların imalatıDiğer elektrikli ekipmanların imalatı28Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatıGenel amaçlı makinelerin imalatıMotor ve türbin imalatı; hava taşıtı, motorlu taşıt ve motosiklet motorları hariçAkışkan gücü ile çalışan ekipmanların imalatıDiğer pompaların ve kompresörlerin imalatıDiğer musluk ve valf/vana imalatıRulman, dişli/dişli takımı, şanzıman ve tahrik elemanlarının imalatıGenel amaçlı diğer makinelerin imalatıFırın, ocak (sanayi ocakları) ve brülör (ocak ateşleyicileri) imalatıKaldırma ve taşıma ekipmanları imalatıBüro makineleri ve ekipmanları imalatı (bilgisayarlar ve çevre birimleri hariç)Motorlu veya pnömatik (hava basınçlı) el aletlerinin imalatıSoğutma ve havalandırma donanımlarının imalatı, evde kullanılanlar hariçBaşka yerde sınıflandırılmamış diğer genel amaçlı makinelerin imalatıTarım ve ormancılık makineleri imalatıTarım ve ormancılık makinelerinin imalatıMetal işleme makineleri ve takım tezgahları imalatıMetal işleme makinelerinin imalatıDiğer takım tezgahlarının imalatıDiğer özel amaçlı makinelerin imalatıMetalürji makineleri imalatıMaden, taş ocağı ve inşaat makineleri imalatıGıda, içecek ve tütün işleme makineleri imalatıTekstil, giyim eşyası ve deri üretiminde kullanılan makinelerin imalatıKağıt ve mukavva üretiminde kullanılan makinelerin imalatıPlastik ve kauçuk makinelerinin imalatıBaşka yerde sınıflandırılmamış diğer özel amaçlı makinelerin imalatı29Motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatıMotorlu kara taşıtlarının imalatıMotorlu kara taşıtları karoseri (kaporta) imalatı; treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatıMotorlu kara taşıtları için parça ve aksesuar imalatıMotorlu kara taşıtları için elektrik ve elektronik donanımların imalatıMotorlu kara taşıtları için diğer parça ve aksesuarların imalatı30Diğer ulaşım araçlarının imalatıGemi ve tekne yapımıGemilerin ve yüzen yapıların inşasıEğlence ve spor amaçlı teknelerin yapımıDemir yolu lokomotifleri ve vagonlarının imalatıHava ve uzay araçları ve ilgili makinelerin imalatıHava taşıtları ve uzay araçları ile bunlarla ilgili makinelerin imalatıAskeri savaş araçlarının imalatıBaşka yerde sınıflandırılmamış ulaşım araçlarının imalatıMotosiklet imalatıBisiklet ve engelli aracı imalatıBaşka yerde sınıflandırılmamış diğer ulaşım ekipmanlarının imalatı31Mobilya imalatıBüro ve mağaza mobilyaları imalatıMutfak mobilyalarının imalatıYatak imalatıDiğer mobilyaların imalatı32Diğer imalatlarMücevherat, bijuteri eşyaları ve ilgili ürünlerin imalatıMadeni para basımıMücevher ve benzeri eşyaların imalatıİmitasyon (taklit) mücevherler ve benzeri ürünlerin imalatıMüzik aletleri imalatıSpor malzemeleri imalatıOyun ve oyuncak imalatıTıbbi ve dişçiliğe ait araç ve gereçlerin imalatıTıbbi ve dişçilik ile ilgili araç ve gereçlerin imalatıBaşka yerde sınıflandırılmamış imalatlarSüpürge ve fırça imalatıBaşka yerde sınıflandırılmamış diğer imalatlar33Makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımıFabrikasyon metal ürünlerin, makinelerin ve ekipmanların onarımıFabrikasyon metal ürünlerin onarımıMakinelerin onarımıElektronik veya optik ekipmanların onarımıElektrikli ekipmanların onarımıGemilerin ve teknelerin bakım ve onarımıHava taşıtlarının ve uzay araçlarının bakım ve onarımıDiğer ulaşım ekipmanlarının bakım ve onarımıDiğer ekipmanların onarımıSanayi makine ve ekipmanlarının kurulumuDELEKTRİK, GAZ, BUHAR VE İKLİMLENDİRME ÜRETİMİ VE DAĞITIMI35Elektrik, gaz, buhar ve havalandırma sistemi üretim ve dağıtımıElektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve dağıtımıElektrik enerjisi üretimiElektrik enerjisinin iletimiElektrik enerjisinin dağıtımıElektrik enerjisinin ticaretiGaz imalatı; ana şebeke üzerinden gaz yakıtların dağıtımıGaz imalatıAna şebeke üzerinden gaz yakıtların dağıtımıAna şebeke üzerinden gaz ticaretiBuhar ve iklimlendirme teminiESU TEMİNİ; KANALİZASYON, ATIK YÖNETİMİ VE İYİLEŞTİRME FAALİYETLERİ36Suyun toplanması, arıtılması ve dağıtılması37Kanalizasyon38Atığın toplanması, ıslahı ve bertarafı faaliyetleri; maddelerin geri kazanımıAtıkların toplanmasıTehlikesiz atıkların toplanmasıTehlikeli atıkların toplanmasıAtıkların ıslahı ve bertarafıTehlikesiz atıkların ıslahı ve bertaraf edilmesiTehlikeli atıkların ıslahı ve bertaraf edilmesiMateryallerin geri kazanımıHurdaların parçalara ayrılmasıTasnif edilmiş materyallerin geri kazanımı39İyileştirme faaliyetleri ve diğer atık yönetimi hizmetleriFİNŞAAT41Bina inşaatıİnşaat projelerinin geliştirilmesiİkamet amaçlı olan veya ikamet amaçlı olmayan binaların inşaatı42Bina dışı yapıların inşaatıKara ve demir yollarının inşaatıKara yolları ve otoyolların inşaatıDemir yolları ve metroların inşaatıKöprüler ve tünellerin inşaatıHizmet projelerinin inşaatıAkışkanlar için hizmet projelerinin inşaatıElektrik ve telekomünikasyon için hizmet projelerinin inşaatıBina dışı diğer yapılara ait projelerin inşaatıSu projeleri inşaatıBaşka yerde sınıflandırılmamış bina dışı diğer yapılara ait projelerin inşaatı43Özel inşaat faaliyetleriYıkım ve şantiyenin hazırlanmasıYıkımŞantiyenin hazırlanmasıTest sondajı ve delmeElektrik tesisatı, sıhhi tesisat ve diğer inşaat tesisatı faaliyetleriElektrik tesisatıSıhhi tesisat, ısıtma ve iklimlendirme tesisatıDiğer inşaat tesisatıBinanın tamamlanması ve bitirilmesiSıva işleriDoğrama tesisatıYer ve duvar kaplamaBoya ve cam işleriİnşaatlardaki diğer bütünleyici ve tamamlayıcı işlerDiğer özel inşaat faaliyetleriÇatı işleriBaşka yerde sınıflandırılmamış diğer özel inşaat faaliyetleriGTOPTAN VE PERAKENDE TİCARET; MOTORLU KARA TAŞITLARININ VE MOTOSİKLETLERİN ONARIMI45Motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımıMotorlu kara taşıtlarının ticaretiOtomobillerin ve hafif motorlu kara taşıtlarının ticaretiDiğer motorlu kara taşıtlarının ticaretiMotorlu kara taşıtlarının bakım ve onarımıMotorlu kara taşıtlarının parça ve aksesuarlarının ticaretiMotorlu kara taşıtlarının parça ve aksesuarlarının toptan ticaretiMotorlu kara taşıtlarının parça ve aksesuarlarının perakende ticaretiMotosiklet ve ilgili parça ve aksesuarların ticareti, bakımı ve onarımı46Toptan ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç)Bir ücret veya sözleşmeye dayalı olarak yapılan toptan ticaretTarımsal hammaddelerin, canlı hayvanların, tekstil hammaddelerinin ve yarı mamul malların satışı ile ilgili aracılarYakıtların, maden cevherlerinin, metallerin ve endüstriyel kimyasalların satışı ile ilgili aracılarKereste ve inşaat malzemelerinin satışı ile ilgili aracılarMakine, sanayi araç ve gereçleri ile deniz ve hava taşıtlarının satışı ile ilgili aracılarMobilya, ev eşyaları, madeni eşyalar ve hırdavatların satışı ile ilgili aracılarTekstil, giysi, kürk, ayakkabı ve deri eşyaların satışı ile ilgili aracılarGıda, içecek ve tütün satışı ile ilgili aracılarBelirli diğer ürünlerin satışı ile ilgili uzmanlaşmış aracılarÇeşitli malların satışı ile ilgili aracılarTarımsal hammadde ve canlı hayvanların toptan ticaretiTahıl, işlenmemiş tütün, tohum ve hayvan yemi toptan ticaretiÇiçeklerin ve bitkilerin toptan ticaretiCanlı hayvanların toptan ticaretiHam deri, post ve deri toptan ticaretiGıda, içecek ve tütün toptan ticaretiMeyve ve sebzelerin toptan ticaretiEt ve et ürünlerinin toptan ticaretiSüt ürünleri, yumurta ve yenilebilir sıvı ve katı yağların toptan ticaretiİçecek toptan ticaretiAlkollü içecek toptan ticareti hariçtir.Şeker, çikolata ve şekerleme toptan ticaretiKahve, çay, kakao ve baharat toptan ticaretiBalık, kabuklular ve yumuşakçalar da dahil diğer gıda maddelerinin toptan ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalardaki gıda, içecek ve tütün toptan ticaretiEv eşyalarının toptan ticaretiTekstil ürünlerinin toptan ticaretiGiysi ve ayakkabı toptan ticaretiElektrikli ev aletleri toptan ticaretiPorselen ve cam eşya ile temizlik maddelerinin toptan ticaretiParfüm ve kozmetik ürünlerinin toptan ticaretiEczacılık ürünlerinin toptan ticaretiMobilya, halı ve aydınlatma ekipmanlarının toptan ticaretiSaat ve mücevher toptan ticaretiDiğer ev eşyalarının toptan ticaretiBilgi ve iletişim teknolojisi ekipmanlarının toptan ticaretiBilgisayar, bilgisayar çevre birimleri ve yazılım toptan ticaretiElektronik ve telekomünikasyon ekipmanlarının ve parçalarının toptan ticaretiDiğer makine, ekipman, aksam ve parçaları ile büro mobilyalarının toptan ticaretiTarımsal amaçlı makine ve ekipmanlar ile aksam ve parçalarının toptan ticaretiTakım tezgahlarının toptan ticaretiMadencilik, bina ve bina dışı inşaat makinelerinin toptan ticaretiTekstil endüstrisi makineleri ile dikiş ve örgü makinelerinin toptan ticaretiBüro mobilyalarının toptan ticaretiDiğer büro makine ve ekipmanlarının toptan ticaretiDiğer makine ve ekipmanların toptan ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalardaki diğer toptan ticaretKatı, sıvı ve gazlı yakıtlar ile bunlarla ilgili ürünlerin toptan ticaretiMadenler ve maden cevherlerinin toptan ticaretiAğaç, inşaat malzemesi ve sıhhi teçhizat toptan ticaretiHırdavat, sıhhi tesisat ve ısıtma tesisatı malzemelerinin toptan ticaretiKimyasal ürünlerin toptan ticaretiDiğer ara ürünlerin toptan ticaretiAtık ve hurda toptan ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalardaki toptan ticaret47Perakende ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç)Belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalardaki perakende ticaretBelirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalarda gıda, içecek veya tütün ağırlıklı perakende ticaretBelirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalarda yapılan diğer perakende ticaretBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda gıda, içecek ve tütün perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalardaki meyve ve sebze perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalardaki et ve et ürünlerinin perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalardaki balık, kabuklu hayvanlar ve yumuşakçaların perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalardaki ekmek, pastalar, unlu mamuller ve şekerli ürünlerin perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalardaki içeceklerin perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalardaki tütün ürünlerinin perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalardaki diğer gıda ürünlerinin perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda otomotiv yakıtının perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda bilgi ve iletişim teknolojisi (ICT) teçhizatının perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda bilgisayarların, çevre donanımlarının ve yazılım programlarının perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda telekomünikasyon teçhizatının perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda ses ve görüntü cihazlarının perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda diğer ev eşyalarının perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda tekstil ürünleri perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda hırdavat, boya ve cam perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda halı, kilim, duvar ve yer kaplamalarının perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda elektrikli ev aletlerinin perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda mobilya, aydınlatma teçhizatı ve diğer ev eşyalarının perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda kültür ve eğlence mallarının perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda kitapların perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda gazeteler ve kırtasiye ürünlerinin perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda müzik ve video kayıtlarının perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda spor malzemelerinin perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda oyunlar ve oyuncakların perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda diğer malların perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda giyim eşyalarının perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda ayakkabı ve deri eşyaların perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda eczacılık ürünlerinin perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda tıbbi ve ortopedik ürünlerin perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda kozmetik ve kişisel bakım malzemelerinin perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda çiçek, bitki, tohum, gübre, ev hayvanları ve ev hayvanları yemleri  perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda saat ve mücevher perakende ticaretiBelirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda diğer yeni malların perakende ticaretiKullanılmış malların satıldığı mağazalardaki perakende ticaretTezgahlar ve pazar yerleri vasıtasıyla yapılan perakende ticaretTezgahlar ve pazar yerleri vasıtasıyla gıda, içecek ve tütün ürünleri perakende ticaretiTezgahlar ve pazar yerleri vasıtasıyla tekstil, giyim eşyası ve ayakkabı perakende ticaretiTezgahlar ve pazar yerleri vasıtasıyla diğer malların perakende ticaretiMağazalar, tezgahlar ve pazar yerleri dışında yapılan perakende ticaretPosta yoluyla veya internet üzerinden yapılan perakende ticaretMağazalar, tezgahlar ve pazar yerleri dışında yapılan diğer perakende ticaretHULAŞTIRMA VE DEPOLAMA49Kara taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığıDemiryolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığıDemiryolu ile yük taşımacılığıKara taşımacılığı ile yapılan diğer yolcu taşımacılığıKara taşımacılığı ile yapılan şehir içi ve banliyö yolcu taşımacılığıTaksi taşımacılığıBaşka yerde sınıflandırılmamış kara taşımacılığı ile yapılan diğer yolcu taşımacılığıKarayolu ile yük taşımacılığı ve taşımacılık hizmetleriKarayolu ile yük taşımacılığıEv ve iş yerlerine verilen taşımacılık hizmetleriBoru hattı taşımacılığı50Su yolu taşımacılığıDeniz ve kıyı sularında yolcu taşımacılığıDeniz ve kıyı sularında yük taşımacılığıİç sularda yolcu taşımacılığıİç sularda yük taşımacılığı51Havayolu taşımacılığıHavayolu ile yolcu taşımacılığıHavayolu ile yük taşımacılığı ve uzay taşımacılığıHavayolu ile yük taşımacılığıUzay taşımacılığı52Taşımacılık için depolama ve destekleyici faaliyetlerDepolama ve ambarlamaTaşımacılık için destekleyici faaliyetlerKara taşımacılığını destekleyici hizmet faaliyetleriSuyolu taşımacılığını destekleyici hizmet faaliyetleriHavayolu taşımacılığını destekleyici hizmet faaliyetleriKargo yükleme boşaltma hizmetleriTaşımacılığı destekleyici diğer faaliyetler53Posta ve kurye faaliyetleriEvrensel hizmet yükümlülüğü altında postacılık faaliyetleriDiğer posta ve kurye faaliyetleriIKONAKLAMA VE YİYECEK HİZMETİ FAALİYETLERİ55KonaklamaOteller ve benzer konaklama yerleriTatil ve diğer kısa süreli konaklama yerleriKamp alanları, motorlu karavan ve karavan tipi treyler park hizmetleriDiğer konaklama yerleri56Yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleriLokantalar ve seyyar yemek hizmeti faaliyetleriDışarıya yemek hizmeti sunan işletmelerin (catering) faaliyetleri ve diğer yiyecek hizmetleri faaliyetleriÖzel günlerde dışarıya yemek hizmeti sunan işletmelerin faaliyetleriDiğer yiyecek hizmeti faaliyetleriJBİLGİ VE İLETİŞİM58Yayımcılık faaliyetleriKitapların, süreli yayınların yayımlanması ve diğer yayımlama faaliyetleriKitap yayımıRehberlerin ve posta adres listelerinin yayımlanmasıGazetelerin yayımlanmasıDergi ve süreli yayınların yayımlanmasıDiğer yayıncılık faaliyetleriYazılım programlarının yayımlanmasıBilgisayar oyunlarının yayımlanmasıDiğer yazılım programlarının yayımlanması60Programcılık ve yayıncılık faaliyetleriRadyo yayıncılığıTelevizyon programcılığı ve yayıncılığı faaliyetleri61TelekomünikasyonKablolu telekomünikasyon faaliyetleriKablosuz (telsiz) telekomünikasyon faaliyetleriUydu üzerinden telekomünikasyon faaliyetleriDiğer telekomünikasyon faaliyetleri62Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetlerBilgisayar programlama faaliyetleriBilgisayar danışmanlık faaliyetleriBilgisayar tesisleri yönetim faaliyetleriDiğer bilgi teknolojisi ve bilgisayar hizmet faaliyetleri63Bilgi hizmet faaliyetleriVeri işleme, barındırma ve ilgili faaliyetler; web portallarıVeri işleme, barındırma (hosting) ve ilgili faaliyetlerWeb portallarıDiğer bilgi hizmet faaliyetleriHaber ajanslarının faaliyetleriBaşka yerde sınıflandırılmamış diğer bilgi hizmet faaliyetleriKFİNANS VE SİGORTA FAALİYETLERİFinans ve sigorta faaliyetleri sigorta acentelerinin ve aracılarının faaliyetleriMMESLEKİ, BİLİMSEL VE TEKNİK FAALİYETLER70İdare merkezi faaliyetleri; idari danışmanlık faaliyetleriİdare merkezi faaliyetleriİdari danışmanlık faaliyetleriHalkla ilişkiler ve iletişim faaliyetleriİşletme ve diğer idari danışmanlık faaliyetleri71Mimarlık ve mühendislik faaliyetleri; teknik muayene ve analizMimarlık ve mühendislik faaliyetleri ve ilgili teknik danışmanlıkMimarlık faaliyetleriMühendislik faaliyetleri ve ilgili teknik danışmanlıkTeknik test ve analiz faaliyetleri72Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleriDoğal bilimler ve mühendislikle ilgili araştırma ve deneysel geliştirme faaliyetleriBiyoteknolojiyle ilgili araştırma ve deneysel geliştirme faaliyetleriDoğal bilimlerle ve mühendislikle ilgili diğer araştırma ve deneysel geliştirme faaliyetleriSosyal bilimlerle ve beşeri bilimlerle ilgili araştırma ve deneysel geliştirme faaliyetleri73Reklamcılık ve pazar araştırmasıReklamcılıkReklam ajanslarının faaliyetleriÇeşitli medya reklamları için alan ve zamanın bir ücret veya sözleşmeye dayalı olarak satışıPiyasa ve kamuoyu araştırma faaliyetleri74Diğer mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetlerUzmanlaşmış tasarım faaliyetleriFotoğrafçılık faaliyetleriTercüme ve sözlü tercüme faaliyetleriBaşka yerde sınıflandırılmamış diğer mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetlerNİDARİ VE DESTEK HİZMET FAALİYETLERİ77Kiralama ve leasing faaliyetleriMotorlu taşıtların kiralanması ve leasingiHafif motorlu taşıtların ve arabaların kiralanması ve leasingiKamyonların kiralanması ve leasingiKişisel eşyaların ve ev eşyalarının kiralanması ve leasingiEğlence ve spor eşyalarının kiralanması ve leasingiVideo kasetlerin ve disklerin kiralanmasıBaşka yerde sınıflandırılmamış diğer kişisel ve ev eşyalarının kiralanması ve leasingiDiğer makine, ekipman ve maddi malların kiralanması ve leasingiTarımsal makine ve ekipmanların kiralanması ve leasingiBina ve bina dışı inşaatlarda kullanılan makine ve teçhizatın kiralanması ve leasingiBüro makine ve ekipmanın (bilgisayarlar dahil) kiralanması ve leasingiSu yolu taşımacılığı ekipmanının kiralanması ve leasingiHava taşımacığı araçlarının kiralanması ve leasingiBaşka yerde sınıflandırılmamış diğer makine, teçhizat ve eşyaların kiralanması ve leasingiTelif hakkı alınmış olan çalışmalar dışında, fikri mülkiyet haklarının ve benzer ürünlerin leasingi78İstihdam faaliyetleriİş bulmaacentelerinin faaliyetleriİş bulma acentelerinin faaliyetleriGeçici iş bulma acentelerinin faaliyetleriDiğer insan kaynaklarının sağlanması79Seyahat acentesi, tur operatörü ve diğer rezervasyon hizmetleri ile ilgili faaliyetlerSeyahat acentesi ve tur operatörlerinin faaliyetleriSeyahat acentesi faaliyetleriTur operatörü faaliyetleriDiğer rezervasyon hizmetleri ve ilgili faaliyetler80Güvenlik ve soruşturma faaliyetleriÖzel güvenlik faaliyetleriGüvenlik sistemleri hizmet faaliyetleriSoruşturma faaliyetleri81Binalar ile ilgili hizmetler ve çevre düzenlemesi faaliyetleriTesis bünyesindeki ortak destek hizmetleriTemizlik faaliyetleriBinaların genel temizliğiDiğer bina ve endüstriyel temizlik faaliyetleriDiğer temizlik faaliyetleriÇevre düzenlemesi ve bakım faaliyetleri82Büro yönetimi, büro desteği ve iş destek faaliyetleriBüro yönetimi ve destek faaliyetleriOrtak büro yönetim hizmeti faaliyetleriFotokopi, doküman hazırlama ve diğer özel büro destek hizmetleriÇağrı merkezlerinin faaliyetleriKongre ve ticari fuar organizasyonuBaşka yerde sınıflandırılmamış şirket destek hizmet faaliyetleriTahsilat daireleri ve kredi kayıt bürolarının faaliyetleriPaketleme faaliyetleriBaşka yerde sınıflandırılmamış diğer şirket destek hizmet faaliyetleriRKÜLTÜR, SANAT, EĞLENCE, DİNLENCE VE SPOR91Kütüphaneler, arşivler, müzeler ve diğer kültürel faaliyetlerKütüphane ve arşivlerin faaliyetleriMüzelerin faaliyetleriTarihi alanlar ve yapılar ile turistik yerlerin işletilmesiBotanik ve hayvanat bahçeleri ile koruma altındaki alanlarla ilgili faaliyetlerSDİĞER HİZMET FAALİYETLERİ95Bilgisayarların, kişisel eşyaların ve ev eşyalarının onarımıBilgisayarların ve iletişim araç ve gereçlerinin onarımıBilgisayarların ve bilgisayar çevre birimlerinin onarımıİletişim araç ve gereçlerinin onarımıKişisel eşyalar ile ev eşyalarının onarımıTüketici elektronik eşyalarının onarımıEvde kullanılan cihazlar ile ev ve bahçe gereçlerinin onarımıAyakkabı ve deri eşyaların onarımıMobilyaların ve ev döşemelerinin onarımıSaatlerin ve mücevherlerin onarımıBaşka yerde sınıflandırılmamış diğer kişisel eşyaların ve ev eşyalarının onarımı96Diğer hizmet faaliyetleriTekstil ve kürk ürünlerinin yıkanması ve kuru temizlenmesiKuaförlük ve diğer güzellik salonlarının faaliyetleriCenaze işleri ile ilgili faaliyetler

Kosgeb resmi İnternet sitesinde KOSGEB desteklenen sektörler nelerdir için bir sorgulama robotu oluşturulmuştur. Bu robota faaliyet kategorinizin ismini yazdığınızda hiç kimseye ihtiyaç duymadan anına sonuca ulaşmanız mümkündür. Zira kurum bu sorgulama robotunu en kolay kullanılabilir şekilde dizayn ederek siz girişimci ve esnaflara hibe ve kredilerini sunmaya devam etmektedir. 

KOSGEB Geleneksel girişimcilik NACE kodları ve İleri girişimcilik NACE kodları nasıl bulunur, KOSGEB en çok desteklediği sektörler hangileridir. Nace tipi C, G ne demek, Nace tipi nedir, KOSGEB e-Ticaret Nace kodu tüm merak edilenler yazımızda.

KOSGEB Hangi İşe Hibe Veriyor?

KOSGEB tarafından binlerce girişimci ve KOBİ olan esnaflara hibe veriliyor. Bu alanlardan, bilgi ve İletişimi, İmalat sektörü, İnşaat sektörü, Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı, Finans ve sigortacılık sektörü, İdari ve destek hizmet sektörü, Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri, Kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor, Madencilik ve taş ocakçılığı işi, Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetlere yönelik işler, su temin edilmesi, kanalizasyon işleri, atık yönetimi ve iyileştirme alanındaki işler, toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı, bakımı işleri ve ulaştırma ve depolama sektöründeki işlere destek veriliyor.

Kurum tarafından yeni bir işletme kuracaklara, yapacakları bu girişim faaliyetleri için birden çok konuda destek veriliyor. Bu destekler KOSGEB hibesi olarak geri ödemesiz veya geri ödemeli olan KOSGEB kredileri olarak en uygun vadelerde KOBİ’lere ve girişimcilere verilmektedir. İsterseniz oto sanayide bir dükkan, isterseniz spor, kültür sanat, eğlence, konaklama, isterseniz de imalat, üretim sektörlerinde faaliyetlerinizi finanse edebilirsiniz. yapacağınız bu işler için en uygun hibe ve kredi desteklerini alabilirsiniz. Tabi ki, her desteğin kendi alanında başvuru ve kabul şartları da bulunmaktadır.

Kosgeb Desteklenen Sektörler Listesi ve Programlar

KOSGEB bir çok farklı sektör ve meslek dallarına iş kurma hibe ve faizsiz kredi desteğinde bulunmaktadır. Kodlarına göre sıralanmıştır.

yılında KOSGEB tarafından desteklenen sektörler aşağıdaki gibidir:

  • B KODU=Madencilik Ve Taş Ocakçılığı Sektörü
  • C KODU=İmalat Sektörü
  • D KODU=Elektrik, Gaz, Buhar Ve İklimlendirme Üretimi Ve Dağıtımı Sektörü
  • E KODU=Su Temini; Kanalizasyon, Atık Yönetimi Ve İyileştirme Faaliyetleri Sektörü
  • F KODU=İnşaat Sektörü Destekleri
  • G KODU=Toptan Ve Perakende Ticaret; Motorlu Kara Taşıtlarının Ve Motosikletlerin Onarımı Sektörü
  • H KODU=Ulaştırma Ve Depolama Sektörüdür.
  • I KODU=Konaklama Ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri
  • J KODU=Bilgi ve İletişim
  • K KODU=Finans ve Sigorta Faaliyetleri Sektörü
  • M KODU=Mesleki, Bilimsel Ve Teknik Faaliyetler
  • N KODU=İdari Ve Destek Hizmet Faaliyetleri
  • P KODU=Eğitim,
  • R KODU=Kültür, Sanat, Eğlence, Dinlence Ve Spor
  • S KODU=Diğer Hizmet Faaliyetleri Sektörü

KOSGEB tarafından desteklenen tüm sektörlerin listesine T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın ‘Desteklenen Sektörler’ sorgulama sayfasından da kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, tüm faaliyet alanındaki işler hakkında bilgi almak için aşağıdaki ekli dosyayı indirebilirsiniz.

İndir

Bu faaliyet alanlarında KOSGEB’in 4 farklı destek programı olduğundan bahsetmek istiyorum. Önce programları bilelim ki, buna göre başvuracağımız nace kodunu seçelim. Bu programlar şunlardır;

Geleneksel girişimci destek programı65 bin TL’ye kadar hibe vermektedir.
İleri Girişimcilik Programı bin TL üst limitli hibe verir.
İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararası Destekleri
-İşletme Geliştirme
-İş Birliği Destek Programı
-KOBİGEL, Kobi gelişim
-Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek
-Yurtdışı Pazar Destek Programı
-Tematik Proje
-Genel destek programları
Programa göre miktarları farklıdır.
İŞGEM/TEKMER Programı3 milyon Bin TL’ye kadar verir.

Kosgeb NACE Kodu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Nace kodlarını sorgulama sayfası herkese açık olup, bakmak için funduszeue.info sitesine giriş yaparak öğrenilir.

  • Siteye giriş yapıldıktan sonra, kayıt işlemleri menüsünde bulunan “Desteklenen Sektörler” bölümüne geçin.
  • Sorgulamak için ise, “NACE REV 2 KODU/SEKTÖR ADI” kısmına istediğiniz faaliyetin veya işin adını, biliyorsanız kodunuzu yazarak anında listede yer alıp almadığını sorgulatabilirsiniz.
  • Örneğin; “Sanayi” yazdığınızda bu konu ile ilgili olan , , 24, vb. kodların listelendiğini göreceksiniz. Ayrıca NACE tipleri de sektör adlarıyla birlikte sol tarafta listelenecektir.

Farz edelim elektrikli motor imalatı yapan bir firma kuracaksınız. Bunun için aşağıdaki sorgulamayı gerçekleştirmeniz gerekir. Devam ederek işlemleri tamamlayınız.

  • Elektrik motoru imalatı iş fikrini görselde ki arama motoruna yazdıktan sonra Desteklenen sektörlerin nace tipi ve nace kodunu bulmanız gerekiyor.
  • Görüldüğü gibi bu iş fikrinin nace tipi C kategorisinde yer alıyor ve nace kodu olarak karşınıza çıkacaktır.
  • Peki bu nace koduna sahip iş projesine Kosgeb desteği alabilecek misiniz? Bunun için de Nace kodunun İleri Girişimci Faaliyet tablosunda yer alıp almadığını kontrol etmeniz gerekiyor.
  • Kuracağınız iş Elektrik motoru, jeneratör ve transformatörlerin aksam ve parçalarının imalatı Nace koduna sahip ise bu kod ile İleri Girişimci Faaliyet tablosunda yer aldığı için Kosgeb hibe desteklerinden yararlanabileceksiniz.

İleri Girişimcilik Desteği Alma Şartları Yılında Nelerdir?

Ancak ileri teknolojiye sahip bir iş fikriniz varsa bu desteğe başvurabilmek için ileri girişimci eğitimini almak gerekiyor. Bu kod ileri girişimci faaliyet tablosunda yer aldığı için tamamlamanız gereken eğitim İleri Girişimci eğitimi olacaktır. Kuracağınız işe yönelik tespit ettiğiniz nace kodu eğer ileri girişimci faaliyet konuları tablosunda yer almıyorsa, Geleneksel girişimci eğitimini tamamlamanız yeterli olacaktır. KOSGEB genel olarak sınıflamak gerekirse, 14 farklı sektörde destekleme vermektedir. Bu 14 farklı sektörü, uygun olan destekleme programları ile desteklemekte, NCE kodları ikiye ayrılmış olup, Geleneksel Girişimcilik ve İleri Girişimcilik Destek Programı dahilinde, 65 bin TL hibe ve bin TL’ye kadar destekleme yapılmaktadır.

1 KOSGEB Çağrı merkezini istediğiniz zaman arayarak detayları öğrenebilirsiniz.

KOSGEB Desteklenen Sektörler NelerdirPin

KOSGEB Geleneksel Girişimcilik Nace Kodları

Girişimci destekleri geleneksel ve ileri girişimcilik olarak 2 farklı türde incelenmektedir ve şartları ayrı ayrı belirlenmiştir. Geleneksel girişimcilere sağlanan hibe desteklerinin uygulama usul ve esasları için inceleyerek sektör araştırması yapmanız gerekir. Bu sebeple, TL’ye kadar olan destekler için NACE kodları faaliyetin yapıldığı sektörler göre ayrı ayrı sıralanmıştır. Geleneksel girişimcilik nace kodları Kosgeb resmi web sitesinden online sorgulanabilir. NACE kodunuz burada yer alıyorsa başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Geleneksel Girişimci Tüm NACE kodlarıBurada>>

Nace tipi G kodu Toptan Ve Perakende Ticaret Motorlu Kara Taşıtlarının Ve Motosikletlerin Onarımını kapsamakta olup, motorlu araçlarla ilgili, bakım, onarım, yedek parça, yıkama, cilalama, aksamlarının toptan veya perakende ticaretini kapsamaktadır. Bu kapsamda örneğin sanayide bir dükkan açacaksanız tüm motorlu taşıt, otomobil, motosiklet için bu kodları incelemenizde fayda var.

KOSGEB İleri Girişimcilik Destekleri Nelerdir?

İleri girişimcilik destekleme programı kapsamında alınan destekler tamamen geri ödemesizdir. Destek alınacak olan programlar dahilince destek oranı %75’tir. Makine teçhizat ve yazılımın yerli malı olması durumunda destek oranını %15 daha ilave yapılmaktadır. Girişimciler, engelli, gazi, genç, kadın yada birinci derece şahit yakını ise her performans döneminde belirlenen tutara 5 bin TL daha eklenir. İleri girişimcilik programı kapsamına dahil olan nace kodları ile faaliyet gösteren kişiler verilen desteklerden faydalanabilir.

KOSGEB İleri girişimcilik NACE kodları listesi Burada>>

Faaliyet kodlarına göre NACE kodları teknoloji, seviyelerine göre sıralanmıştır. Buna göre alan ve seviyeleri 4’e ayrılan grupları aşağıdaki gibidir:

  • Düşük teknoloji seviyesi
  • Orta-Düşük
  • Orta-Yüksek
  • Yüksek teknoloji seviyesi şeklinde listelenir.

NACE Kodu Orta-Yüksek Teknoloji Olan Sektörler Hangileridir?

Orta-yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelerin iş konuları aşağıdaki gibidir:

  • 20 nace kodu ile Kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı
  • 25 kodlu Fabrikasyon metal ürünleri imalatı (makine ve teçhizat hariç)
  • 27 nace kodu ile Elektrikli teçhizat imalatı
    • (  Akümülatör ve pil imalatı faaliyet gösteren işletmeler)
  • 28 Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı
  • 29 nace kodlu Motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı
    • (  Motorlu kara taşıtlarının imalatı,  Motorlu kara taşıtları için parça ve aksesuar imalatı vb.)
  • 30 Diğer ulaşım araçlarının imalatı
  • 32 Diğer imalatlar olarak sıralanabilir.

KOSGEB Kategori Kodu ve REV 2 Kodu Sorgulama

Esnaf bu destekten yararlanacak ise hem kategori kodunu hem de REV 2 kodunu sorgulama yapmak durumundadır.

Doğrulama sayfasından sonra yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Öncelikle sorgulama sayfasına giriş yapın.
  • Buradan sektörü girin ve “sorgula” butonuna tıklayın.
  • Sağ tarafta NACE TİPİ bölümünde gördüğünüz HARF nace kodu kategorisidir.
  • Sol tarafta yer alan sütunda gördüğünüz ise REV2 kodudur.

Nace Tipi C Ne Demek?

KOSGEB tarafından desteklenen sektörler arasında yer alan nace tip C imalat grubuna verilen desteklerin nace kodları yer almaktadır. Gıda üretim imalatına verilen destekler dahil edilmiştir. İmalat denildiğinde akıllara mobilya imalatıda gelmektedir. Ancak C tipi imalat sektörü grubuna mobilya hariç destek verilmektedir.

  • 10 Gıda ürünlerinin imalatı
  • Etin işlenmesi ve saklanması ile et ürünlerinin imalatı
  • Etin işlenmesi ve saklanması
  • Sığır, koyun, keçi vb. hayvanların kesimi ve kesim sırasındaki etin işlenmesi mezbahacılık taze, soğutulmuş veya dondurulmuş olarak saklanması dahil
  • Kümes hayvanları etlerinin işlenmesi ve saklanması
  • Kümes hayvanları etlerinin üretimi taze veya dondurulmuş yenilebilir sakatatları dahil
  • Kümes hayvanlarının kesilmesi, temizlenmesi veya paketlenmesi işi ile uğraşan mezbahaların faaliyetleri
  • Kümes hayvanlarının yağlarının sofra yağına çevrilmesi
  • Kuş tüyü ve ince kuş tüyü imalatı derileri dahil
  • Et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen ürünlerin imalatı
  • Et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen pişmemiş köfte vb. ürünlerin imalatı
  • Et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen sosis, salam, sucuk, pastırma, kavurma et, konserve et, salamura et, jambon vb. tuzlanmış, kurutulmuş veya tütsülenmiş ürünlerin imalatı yemek olanlar hariç
  • Et ve sakatat unları imalatı et ve kümes hayvanları etlerinden üretilen
  • Sığır, koyun, keçi vb. hayvanların sakatat ve yağlarından yenilebilir ürünlerin imalatı
  • Balık, kabuklu deniz hayvanları ve yumuşakçaların işlenmesi ve saklanması
  • Balık, kabuklu deniz hayvanları ve yumuşakçaların işlenmesi ve saklanması
  • Balıkların, kabuklu deniz hayvanlarının ve yumuşakçaların işlenmesi ve saklanması dondurulması, kurutulması, pişirilmesi, tütsülenmesi, tuzlanması, salamura edilmesi, konservelenmesi vb. faaliyetler
  • Balık, kabuklu deniz hayvanı ve yumuşakça ürünlerinin üretimi balık filetosu, balık yumurtası, havyar, havyar yerine kullanılan ürünler vb.
  • Balık unları, kaba unları ve peletlerinin üretilmesi insan tüketimi için
  • Balığın sadece işlenmesi ve saklanmasıyla ilgili faaliyet gösteren tekne ve gemilerin faaliyetleri

KOSGEB Tarihinde İlk Kez Spor Faaliyetlerine Destek Verecek!

Kosgeb desteklenen sektörler ile ilgili yönetmeliğin yeniden düzenlenmesi ile Kosgeb tarihinde bir ilk olarak uygulamaya geçecek ve spor faaliyetlerine destek verecek

KOSGEB tarihte ilk kez; spor ve eğlence eğitim kursları, spor tesislerinin işletilmesi, form tutma ve vücut geliştirme salonlarının faaliyetleri, kendi hesabına bireysel çalışan atlet, hakem, zaman tutucu, antrenör, spor eğitmeni vb. sporcuların faaliyetleri, spor ve eğlence amaçlı sporlara ilişkin destek hizmetler ile paraşüt, delta-kanat, dalgıçlık gibi diğer spor ve eğlence amaçlı spor hizmetlerini destek programı kapsamına aldı. KOSGEB, artık spor hizmetlerine ilişkin de destek verecek.

Yeni bir iş kuracaklar spor veya imalat dışında hangi faaliyet sektörü için ne kadar nakit desteği alabileceklerini hesaplıyor. Özellikle elektronik ticaret yapmak isteyenler, KOSGEB e-Ticaret destekleri içeriğimizden, elektronik ticaret NACE kodları, başvuru ve aşamaları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kosgeb İmalat Sektörüne Destekleme Veriyor!

Kosgeb‘ in en çok destek verdiği sektör imalat sektörüdür. Kosgeb imalat sektöründe; Gıda ürünlerinin imalatı,sektörlerine desteklemektedir. Kosgeb imalat alanında farklı alanı desteklemektedir.

KOSGEB En Çok Desteklediği Sektörler Hangileridir?

Kosgeb’ in en çok destek verdiği ikinci sektör ticarettir. Kosgeb’ in ticaret sektöründe desteklediği alanları genel başlıklar halinde listelemek gerekirse; Motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı, Toptan ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç), Perakende ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç) alanlarını desteklemektedir. Kosgeb Toptan ve perakende ticaret alanlarında toplamda farklı sektöre destekleme vermektedir. Örneğin Kuyumculuk sektöründe perakende ticaretin desteklenip desteklenmediğini merak ediyorsanız; Desteklenen sektörlerde arama motoruna kuyumculuk yazarak nace kodu ile kuyumculuk ürünleri perakende ticareti dahil ) olarak bu sektör grubunda iş planı hazırlayarak Kosgeb’ e başvuruda bulunarak hibe desteğinden yararlanabilirsiniz.

Kosgeb İnşaat Sektörüne Destekleme Veriyor!

Kosgeb Bina inşaatı, Bina dışı yapıların inşaatı  ve Özel inşaat faaliyetlerine Devlet Destekleme hibe ve faizsiz kredi imkanları sağlıyor. Bina inşaatı alanında 4 farklı, Bina dışı yapıların inşaatı sektöründe 12, özel inşaat faaliyetlerinde ise 17 farklı alanda kosgeb desteği verilmektedir.

Ulaştırma ve Depolama Alanında Kosgeb Desteği

Kosgeb desteklenen sektörler arasında depolama ve ulaştırma sektörü de mevcut. Bu sektörde kosgeb tarafından; Kara taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığı, Su yolu taşımacılığı, Hava yolu taşımacılığı, Taşımacılık için depolama ve destekleyici faaliyetler ve Posta ve kurye faaliyetlerine KOSGEB desteği sağlanıyor. Kosgeb bu alanda 38 farklı hizmete kredi veriyor.

Konaklama ve İçecek Hizmetlerinin Kredisi KOSGEB’ den!

Kosgeb desteklenen sektörler listesi arasından bir sektörü seçerek ona uygun proje hayata geçirmelisiniz. Kosgeb tarafından Konaklama, yiyecek içecek hizmetleri sektöründe çeşitli kredi ve desteklemeler veriliyor. Kosgeb bu sektörde Barlar, Tavernalar, Kokteyl salonları, Diskotekler, Birahaneler, kahve salonları haricinde 14 farklı hizmete Kosgeb destekleri veriliyor.

KOSGEB İleri Girişimci Desteği Kaç TL?

KOSGEB ileri girişimcilik desteğinin ilk döneminde prim günü olanlara TL, prim günü olanlara TL ve günü fazla olanlara TL verilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası