chia tohumlu su / Türkiye Zeka Vakfı

Chia Tohumlu Su

chia tohumlu su

Chia Tohumu

Chia tohumu, adaçayı bitkileri ailesine mensup olan Salvia Hispanica bitkisinden elde edilir. Güney Amerika’da yetişen bu bitkinin şifalı tohumları, günümüzde tüm dünyaya yayılarak son derece popüler bir besin hâline gelmiştir. Maya dilinde “güç” anlamına gelen çiya tohumlarının faydaları binlerce yıldır bilinir. Siyah ve beyaz renkli olabilen bu tohumların görünümü ve dokusu susamı andırır. Chia tohumu öğütülmüş olarak da tüketilebilir. Hem siyah hem de beyaz chia tohumunun 100 gramı toplam 486 kcal enerji verir. Yine 100 gram üründe 31,96 g yağ, 64 g karbonhidrat, 18,28 g protein ve 27,1 g lif bulunur.

Pek çok bitkisel besinin aksine çiya tohumu 9 amino asidin tümünü içinde barındırır. Bu da onu iyi bir bitkisel protein deposu yapar. Zengin lif kaynağı tanecikler şişerek uzun süreli bir tokluk hissi yaratabilir ve sindirime olumlu katkı sağlayabilir. Bunun yanı sıra chia tohumunun içerisinde vücuda hemen hemen her konuda yarar sağlayan kaliteli yağ asitleri de bulunur. Bünyesinde bolca omega 3 barındırması sebebiyle bu taneciklerin kolesterolü düşürdüğü, kalp ritmini düzenlediği ve kalp damar sağlığına katkı sağladığı düşünülür.

Yapılan bazı bilimsel çalışmalar chia tohumunun sağlık sorunu olmayan bireylerde trigliserid ve kan basıncı düzeylerini azaltabildiğine işaret eder. Besinin içerisindeki kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller, kemik sağlığı açısından önemli bir konuma sahiptir. Vegan ve vejetaryen olarak beslenen kişiler için de çiya uygun bir Omega-3 kaynağıdır. Çiya tohumunun olumlu özelliklerinden faydalanmak üzere günlük olarak bir veya iki yemek kaşığı alınması yeterlidir. Uzmanlar, yüksek faydalara sahip chianın bu miktarlar üzerinde tüketilmemesi gerektiğinin altını çizerler.

Chia Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Chia Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Chia, antik dönemlerde Mayalar ve Aztekler tarafından kullanıldığı bilinen yağlı bir tohumdur. Güney Amerika kökenli gerçek chia tohumu, günümüzde tüm dünyada sağlığına dikkat edenlerin tercih ettiği bir besin hâline gelmiştir. Sentetik gıdalar ve takviyeler kullanmak istemeyen sporcular da sıklıkla içecek ve yiyeceklerine çiya eklerler. Pek çok diyet menüsünde sabah kahvaltısı ve öğle yemeği seçeneklerinde bu minik tohumlara rastlamak mümkündür. Chia tohumu özellikleri bakımından süper gıdalar arasında sayılır. Bu sıfata layık görülmesinin arkasında sahip olduğu faydalar bulunur. Zengin bir bitkisel protein kaynağı olan chia tohumunun 100 gramında 18 gram protein mevcuttur.

Bu leziz taneciklerin içinde bulunan antioksidan maddeler, yaşlanma karşıtı belirtileri azaltırken cildin daha genç ve parlak görünmesine yardımcı olur. Chia tohumları lif bakımından da son derece zengindir ve 100 gramında 27 gram fiber (lif) bulunur. Besinin içeriğinde bolca omega 3 asitlerinin bulunması, beyni koruma ve kanserli hücrelerin oluşumunu engelleme anlamında da işe yaradığının göstergesidir. Çiya tanecikleri iyi kolesterolü artırırken kötü kolesterolün düşürülmesini destekler. Diyabet hastalarının rahatlıkla kullanabilecekleri bir yiyecek olan chia, kan şekerini dengelediğinden bu hastalığın oluşumunu da engelleyebilir.

Bu süper besinin diğer bir olumlu özelliği de tatlı yeme ihtiyacınızın önüne geçmesi ve sık aralıklarla acıkmayı engellemesidir. Böylelikle chia, kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olurken bir yandan da enerjinizi arttırır. Zengin bir kalsiyum kaynağı olan chia tohumu, kas gelişimini destekler. Bu sebeple sporcuların da favori süper gıdaları arasında yer alır.

İlerleyen yaşlarda yaşanabilecek kemik erimesi ve kas kayıplarının önlenmesi için de çiya tüketilmesi tavsiye edilir. Tohumların içinde bol miktarda kalsiyumun yanı sıra A vitamininin bulunması diş sağlığının korunmasına da yardımcı olur. Çiya hamilelikte de faydalı olabilecek yiyecekler arasında sayılır. Gıda içeriğindeki omega 3 yağ asitlerinin bebeklerin sağlıklı gelişimine destek olduğu düşünülür.

Chia Tohumu Çeşitleri Nelerdir?

Chia Tohumu Çeşitleri Nelerdir?

Chia çekirdeği olarak da bilinen çiya tohumları son derece nötr bir lezzete sahiptir. Bu sayede tatlı ya da tuzlu hemen her yiyecek ve içeceğe kolaylıkla eklenebilirler. Farklı chia tohumu çeşitlerinde tat bakımından birbirinden ayırt edici bir fark bulunmaz. Bu yağlı tohumun doğada siyah ve beyaz olarak yetişen iki türü bulunur. Bir çeşit adaçayı olan bitkinin beyaz çiçekli olanlarından beyaz chia tohumu beyaz elde edilir. Yine aynı bitkinin mor çiçekli olan türünden ise siyah chia tohumu edinilir.

Doğada beyaz tohumlar nadir bulunduğundan bunların siyah olanlara göre daha faydalı olduğuna dair yaygın bir inanış vardır. Aslında bu iki tür arasında besin değerleri açısından büyük farklar bulunmaz. Siyah ve beyaz çiya taneleri, susamdan biraz daha büyük, oval bir şekle sahiptir. Tohumlar sıvıyla temas ettiğinde kendi ağırlıklarının 12 katına kadar sıvıyı emerek genişleyebilir. Bu arada şişen tanelerin etrafında jelimsi bir tabaka oluşur. Bu jel tabaka gıda sektöründe farklı alanlarda da kullanılır. Siyah renkli çiya tanecikleri özellikle sütlü tatlılara bir tür renk kontrastı eklemek için de ilave edilir. Benzer şekilde beyaz çiya tohumlarının da kakaolu yiyeceklerle kullanımı söz konusudur.

Bu taneciklerden çiya tohumu yağı elde edilmesi de oldukça yaygındır. Bir gıda takviyesi olarak kullanılan chia tohumu yağı içerisinde bol miktarda omega 3 ve omega 6 yağ asitleri bulunur. Ek olarak yağ A,B,C,D,E vitaminleri; kükürt, demir, kalsiyum, iyot ve magnezyum mineralleri açısından da zengindir. Farklı bitkisel içeriklerle zenginleştirilen chia tohumu çayı, zayıflamaya yardımcı bir ürün niteliğine de sahiptir. İçeriğinde glüten bulunmadığından chia tohumu tozu ve ununun tüketimi de tercih edilir. Çiya tohumlarının öğütülmesiyle elde edilen bu ürünler farklı yiyeceklere eklenebilir. Bu şifalı taneciklerin farklı formlarını süper gıda paketleri içerisinde chia tohumu seti olarak satın almanız da mümkündür.

Chia Tohumu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Chia Tohumu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Anavatanı Güney Amerika ülkeleri olan chia tohumu ülkemize ithalat yoluyla gelen bir gıda maddesidir. Şifalı özellikleriyle öne çıkan bu süper gıdadan iyi şekilde faydalanılması için üretim, taşınma ve saklanma gibi koşullar önem arz eder. Gerekli standartlar sağlandığında gıdanın zengin besin değerlerinin yanı sıra vitamin ve mineral içeriği de korunmuş olur. Chia tohumu paketli olarak farklı gramajlarda satışa sunulur. Piyasada pek çok markada 100 g, 250 g, 500 g ve 1 kg chia tohumu seçeneklerini bulmak mümkündür. Chia çeşitlerini incelerken marka güvenirliğinin yanı sıra menşe ülke, üretim, taşınma, saklanma ve ambalajlanma konularında da bilgi edinilmesinde yarar vardır.

Chia tohumu fiyatları yukarıda sayılan hususlara ve gramaja bağlı olarak markadan markaya değişiklik gösterebilir. Chia tohumu organik yöntemlerle de üretilebilir. Organik gıdalar daha sağlıklı ve güvenilir olmaları açısından tercih edilir. Çiyayı tohum olarak ya da farklı formlarda satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Örneğin glütensiz olması bakımından bu besinin kullanımı tercih ediliyorsa üretimde çapraz bulaşma olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu bilgiyi gıdanın ambalajı üzerinde bulabilirsiniz. Chia tohumu yağının soğuk pres yöntemiyle elde edilmiş olması vitamin, mineral ve besin değerlerinin korunmasını sağlar. Bu yağ ısıya dayanıklı olmadığından uygun koşullarda saklanmalı ve salata gibi soğuk yiyeceklerle tüketilmelidir.

Her zaman faydalarıyla anılan chia tohumlarının tüketilmesiyle ilgili olarak dikkat edilmesi gereken hususlar da bulunur. Bir bitkisel gıda takviyesi olarak düşünülebilecek çiya günlük 20 gramdan fazla alınmamalıdır. Su emici özelliğinden dolayı çiyanın doğrudan kuru olarak yenmesi tavsiye edilmez. Tanelerin sulandırılıp şişmesi beklenmelidir. Alerji, diyabet ve tansiyon sorunları yaşayan kişilerin bu gıdayı çok dikkatli tüketmeleri gerekir. Eğer herhangi bir rahatsızlığınız ya da çiya kullanımıyla ilgili tereddütleriniz varsa bir sağlık uzmanının görüşünü almanız en doğrusudur. Tüm chia tohumu seçeneklerine Trendyol avantajlarıyla kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumunun Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

İçindekiler

Chia tohumu nedir?

Chia tohumu, Güney Amerika, Guatemala ve Güney Meksika’ya özgü, nane ailesinden çiçekli bir bitki türüdür. Yağlı bir tohum olan chia, fonksiyonel besinlerin başında gelmektedir. Fonksiyonel besinler; vücudun temel beslenme gereksinimlerinin yanı sıra insan fizyolojisine ve metabolik görevlerine ek faydalar sağlayarak hastalıklardan korunmada ve daha sağlıklı bir yaşama ulaşmada etki gösteren besinlerdir.

Chia; düşük kalorisi, yüksek posa, protein ve kalsiyum içeriğiyle güçlü bir bitkidir. İçeriği ve faydaları üzerine çalışmalar yapıldıkça 21. yüzyılda daha çok tanınır hale gelmiş olan chia tohumu “süper besin” veya “21. yüzyılın tohumu” olarak adlandırılmaktadır.

Chia tohumu hangi mineralleri ve vitaminleri içerir?

Yağlı bir tohum olan Chia tohumu,

  • Protein
  • Diyet lifi
  • Omega-3 yağ asitleri
  • B kompleks vitaminleri
  • Kalsiyum
  • Fosfor
  • Magnezyum
  • Sodyum
  • Potasyum
  • Çinko
  • Demir
  • Bakır açısından oldukça zengindir.

Chia tohumu sütten altı kat daha fazla kalsiyum içerir. Bu özelliği sebebiyle chia tohumunu,

  • Veganlar,
  • Süt ve süt ürünlerine karşı duyarlı kişiler,
  • Osteoporoz (Kemik erimesi)öyküsü olan bireyler,
  • Menopoz sürecindeki kadınlar, artan kalsiyum ihtiyacını karşılamak için tüketebilir.

Chianın tohumunun yüzde 14’ü proteindir. Bu çoğu bitkiye göre oldukça yüksek bir orandır. Ayrıca chia, temel aminoasitlerin güzel bir dengesine sahiptir.

Chia tohumunun faydaları nelerdir?

Chia tohumu, bilişsel performansı artırmaya ve kolesterol seviyesini en aza indirmeye yardımcı olabilecek önemli miktarda çoklu doymamış omega-3 yağ asidine sahiptir.

Chia tohumu,

  • Serbest radikallerden (Hücrelere zarar veren maddeler),
  • Yaşlanmanın etkilerinden,
  • Kronik hastalıklardan korumak için antioksidan görevi gören polifenoller (dokuların genç kalmasını sağlayan kimyasal bileşikler) açısından zengindir.

Chia tohumu yüksek konsantrasyonda diyet lifi bulundurmasıyla, 

  • Kan kolesterolünün düzenlenmesine,
  • Bağırsak fonksiyonlarının korunmasına,
  • Kabızlığı önlemeye destek olur.

Diyabet (şeker) hastaları chia tohumu tüketebilir mi?

Diyabet hastaları chia tohumu tüketebilir. Diyabetli 20 hastayla yapılan bir çalışmada 12 hafta boyunca günde 37 gram chia tohumu alımının sistolik kan basıncını ve kan plazmasındaki C reaktif protein konsantrasyonunu düşürmede etkili olduğu belirlenmiştir.

Chia tohumu zayıflamaya yardımcı olur mu?

Chia tohumu midede çok fazla su tutarak şişer, jelleşir ve uzun süre tokluk sağlar. Uzun süre tokluk sağlaması sayesinde zayıflamaya yardımcı olur.

Chia tohumunun zararı var mıdır?

Şimdiye kadar yapılan hiçbir çalışmada chia tohumunun tüketimiyle ilgili herhangi bir olumsuz veya alerjik etki belirlenmemiştir.

Chia tohumu nasıl tüketilir?

Chia tohumları sıvı ile karıştırıldığında suyu hızla emer ve yumuşayarak jel kıvamına gelir. Bu nedenle sıvı ile karıştırılarak tüketilmesi önerilir.

Baskın tat ve kokusu olmadığı için chia tohumu,

  • Salata
  • Puding
  • Smoothie (taze meyvelerden ya da meyve suyuna süt ilave edilerek yapılan içecek) gibi hem tatlı hem tuzlu tariflerde kolayca kullanılabilir.

Ayrıca;

  • Mısır gevreklerinin,
  • Sebzelerin,
  • Sosların,
  • Yoğurdun,
  • Pirinçle hazırlanan yemeklerin,
  • Hamur işlerinin üzerine serpilebilir.

Chia tohumunun özellikle açlık hissinin arttığı saatlerde tüketilmesi, kan şekeri kontrolünü ve karbonhidrat açlığının baskılanmasını sağlar. Örneğin, bu durumlarda içine yulaf ve chia tohumu katılarak probiyotik yoğurt tüketilebilir.

Zayıflamak isteyenler veya kabızlık problemi yaşayanlar için chia tohumuyla yapılan bir tarif verebilir misiniz?

Bal kabaklı Chia Puding (1 porsiyon, 217 kalori)

Malzemeler: 

  • 2 yemek kaşığı chia tohumu
  • 1 su bardağı badem sütü
  • 1 ince dilim bal kabağı
  • 2 adet ceviz
  • Tarçın

Hazırlanışı:

  • Badem sütünün içine chia tohumlarını ekleyip buzdolabında bir saat bekletin. Topaklanma olmaması için ara ara karıştırın.
  • Bal kabağını fırında 180 derecede 20 dakika pişirin. Daha sonra kabakları bir çatal yardımıyla ezin.
  • Puding kıvamına gelen chia ve badem sütünün içerisine tarçın ve balkabağını ekleyin. Ceviz ile üzerini süsleyin.

Afiyet olsun :)

Chia Tohumu Nasıl İçilir?

Chia tohumları antioksidanlar, kalsiyum, lif, potasyum ve Omega-3'lerle yüklüdür. Onlarla sadece yemek pişirmekle kalmaz, onları da içebilirsiniz! Chia tohumları ağırlıklarının on katını emebilir, bu nedenle sıvıya batırıldığında jel benzeri bir kıvama dönüşürler. Sağlık yararlarından yararlanmak için, en sevdiğiniz içeceğe batırılmış chia tohumlarını ekleyin, chia detoks suyu hazırlayın veya chia tohumlu smoothieler yapın. Sizler için chia içmenizin 3 yolundan bahsettik. İşte, 3 farklı chia tohumu içme yöntemi:

Malzemeler:

Chia Tohumlu İçecekler

  1. 250 mL su
  2. 3 yemek kaşığı chia tohumu
  3. 250 mL istenilen sıvıdan (meyve suyu, süt, kahve vb.)

Chia Detoks Suyu

  1. 355 mL içme suyu
  2. 1 yemek kaşığı chia tohumu
  3. ¼ çay kaşığı  agave ( Bal kullanılabilir)
  4. 1 limon suyu

Yabanmersini ve Chia Tohumlu Smoothie

  1. 2 yemek kaşığı chia tohumu
  2. 375 mL badem sütü
  3. 1 su bardağı yaban mersini
  4. 1 çay kaşığı vanilya özü
  5. 1 tepeleme yemek kaşığı hindistancevizi yağı
  6. Bir tutam tarçın
  7. 1 yemek kaşığı çiğ bal

Chia Tohumlu İçeceklerin Yapılması

  1. 250 mL suyu 30-60 saniye mikrodalgada pişirin. Mikrodalgaya uygun bir kabı içme suyuyla doldurun. 30-60 saniye veya ısınana kadar ısıtın.
  2. 3 yemek kaşığı chia tohumunu kaba ekleyin ve iyice karıştırın. Eklediğiniz chia tohumu miktarını isteğe göre arttırıp azaltabilirsiniz. Chia tohumlarını suya iyice karıştırdığınızdan emin olun.
  3. Kabı kapatın ve gece boyunca buzdolabına koyun. Kabı sıkıca oturan bir kapakla veya streç filmle sarın.
  4. Chia tohumlarının suyu tamamen emmesi ve jel benzeri bir kıvama gelmesi için zaman tanımak için buzdolabında bir gece bekletin.
  5. 1 bardak istenen sıvıyı chia tohumlu suya karıştırın. Sabah kabı buzdolabından çıkarın ve kapağı çıkarın. 
  6. Gerekirse chia tohumlarını ve suyu daha büyük bir kaba aktarın. En sevdiğiniz içeceğin (buzlu kahveden nar suyuna ve badem sütüne) chia tohumu suyuna ekleyin ve iyice karıştırın. Keyfini çıkarın!

Chia Detoks Suyu Hazırlamak 


  1. Kapaklı bir kabı 355 mL içme suyuyla doldurun. Chia tohumlarını ve suyu karıştırmak için içeceği sallayacağınız için kabın bir kapağa ihtiyacı vardır.
  2. Kabın içine 1 yemek kaşığı chia tohumu ekleyin ve kapağı kapatın. Chia tohumları suyu emecek ve önemli ölçüde şişecektir. Eklediğiniz chia tohumu miktarını kişisel tercihlerinize göre arttırıp azaltabilirsiniz. Kabın sızmaması için kapağın sıkıca kapatıldığından emin olun.
  3. Kabı sallayın, ardından 10 dakika bekletin. Chia tohumlarını dağıtmak için kabı iyice sallayın. Chia tohumlarının suyu emmesi için 10 dakika bekletin.
  4. Kabı içine limon suyu ve agave ekleyin.
  5. Kabı sallayın, ardından içindekileri için. Kabı sallamadan önce kapağı değiştirdiğinizden emin olun. Chia tohumlarının jel benzeri bir kıvamı olacaktır, bu da alışması biraz zaman alabilir.

Yabanmersini ve Chia Tohumlu Smoothie Yapımı


  1. Bir kavanoza veya bardağa chia tohumları ve badem sütü ekleyin ve karıştırın. 2 yemek kaşığı chia tohumu ve 125 mL badem sütü kullanın. Chia tohumlarının badem sütünü emmesi için karışımı iyice karıştırdığınızdan emin olun.
  2. Karışımı 10 dakika bekletin veya gece boyunca soğutun. Aceleniz varsa, chia tohumlarının badem sütünü emmesi için karışımı sadece 10 dakika bekletin. Daha fazla zamanınız varsa, karışımı sıkıca oturan bir kapakla kapatabilir ve soğutabilirsiniz. Buzdolabında 4 güne kadar dayanır.
  3. Badem sütü, yaban mersini, vanilya, hindistancevizi yağı ve tarçını karıştırın. 250 mL badem sütü, 1 su bardağı yaban mersini, 1 tatlı kaşığı saf vanilya özü, 1 tepeleme yemek kaşığı hindistancevizi yağı veya hindistancevizi yağı ve bir tutam tarçın koyun. Bir blender ve iyice karıştırın.
  4. Chia tohumlarını ve badem sütünü ekleyip karıştırın. Fincan veya kavanozdaki chia tohumlarını ve badem sütünü karıştırıcıya aktarmak için bir spatula veya kaşık kullanın. Karışımı, tüm bileşenler iyice birleşene ve sıvı pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın.
  5. İçeceği balla tatlandırın ve tadını çıkarın. İsterseniz smoothienize 1 yemek kaşığı bal ekleyebilirsiniz. Kaşıkla iyice karıştırın veya içeceği tekrar karıştırın.

Şunlara da göz atın;

  1. Chia tohumunun faydaları 
  2. Chia tohumlu tarifler
  3. Limonlu tarifler
  4. Chia puding nasıl yapılır?

Chia Tohumunun Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir?

Son yıllarda oldukça kanser, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve obezite gibi hastalıkların artması insanların diyet lifi, antioksidanlar, n-3 yağ asitleri ve proteinler gibi işlevsel besin ögelerinden zengin besinlere yönelimleri artmıştır. Son yıllarda özellikle yağ asidi içeriği ve antioksidan kapasitesiyle popüler olan ve süper besin olarak bilinen chia tohumunu gelin beraber inceleyelim. 

Öncelikle kökenine bakacak olursak Aztek ve Mayalılar’ dan beri kullanılan chia, geleneksel tıbbın bir parçası olarak ilaç yapımında, tohum yağlarının ayrıştırılmasıyla boya olarak, savaşçıların dayanıklılığının artırılması için kullandığı bilinmektedir. İspanyolca 'yağlı' anlamına gelen 'chien' kelimesinden türemiştir.

chia tohumu

Chia Tohumunun Faydaları Nelerdir?

  1. İşlevsel besin ögelerini yüksek oranda bulundurmasıyla Chia tohumu diyabet, kanser, kardiyovasküler hastalıklar ve obezite gibi kronik hastalıklardan korunmada yardımcı olabileceği belirtilmiştir. 
  2. Chia, 100 gramında 42.1 g karbonhidrat, 30.7 g yağ ve 16.5 g protein içermekte ve ortalama 486 kkal enerji vermektedir.
  3. Tohum, elzem yağ asitlerinden omega 3 (n-3)’ ü yüksek miktarda içermektedir. Chia tohumunun n-3 içeriği kinoa tohumundan daha fazladır.
  4. Protein içeriği yulaf, pirinç, buğday ve mısırdan fazla bulunmuştur.
  5. Kan şekerini dengeler.
  6. Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
  7. Bol miktarda kalsiyum içerdiği için diş sağlığını korur. Kas gelişimine yardımcı olur ve kemik erimesi gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. 
  8. Ayrıca antioksidan özelliğe sahip fenolik bileşen içermektedir. Antioksidanlar, yaşlanma belirtileri, kanser, kalp rahatsızlıkları, Alzheimer, beyin nöronları dejenerasyonu, katarakt hastalıklarda etkilidir.
  9. Güçlü bir antioksidan kaynağı olduğu için yaşlanmayı geciktirir.
  10. Chia tohumu içerdiği diyet lifi ile iştahı kontrol altına almada ve bu sayede açlık hissini azaltmasıyla vücut ağırlığı kontrolünü hedefleyen diyetlerde kullanılmış, kanser, diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltmada etkili olabileceği bildirilmiştir. 

chia

Chia Tohumu Nasıl Tüketilir?

Tohum olarak, chia tohumundan un elde ederek, yağı ayrıştırılıp besin desteği olarak ve çeşitli besinlere eklenerek tüketilmektedir. Örneğin, chia tohumu ve unu, müsli, ekmek, kek, tatlı ve çeşitli smoothielere eklenebilmektedir. Chia tohumu kendi ağırlığının 27 katı kadar su tutma ve su ile karşılaştığında hızlıca müsilaj oluşturma özelliğine sahiptir. Dolayısıyla gıda sanayisinde de sıklıkla kullanılır. 

Önemli Not: Birleşik Devletler Besin ve Beslenme Rehberi (United States Dietary Guideline)’ne göre yetişkinler için chia tohumu tüketimi 48 g/gün’ü geçmemelidir. Çünkü yüksek miktarda chia tohumu tüketimi gastrointestinal sistemde gaz, şişkinlik gibi problemleri ortaya çıkarabiliyor. 

Evde denemeniz için birkaç chialı tarif ekliyorum. Deneyin, siz de seveceksiniz.

Chialı tatlı kasesi

Malzemeler: 

  1. 2 yemek kaşığı chia tohumu
  2. 1 su bardağı süt
  3. 1 adet orta boy şeftali
  4. 3 yemek kaşığı yulaf
  5. 1 tatlı kaşığı tarçın
  6. 1 tatlı kaşığı bal
  7. 4-5 adet çiğ badem 

Hazırlanışı: Akşamdan bir kaseye chia, yulaf, tarçın ve balı alın. Üzerine 1 su bardağı süt ekleyin ve sabaha kadar buzdolabında bekletin. Bir kaşık yardımı ile sabah bir karıştırın. Üzerine dilimlediğiniz şeftali ve bademlerle süsleyin. İşte hazır. 


Chialı omlet 

Malzemeler: 

  1. 1 yemek kaşığı chia tohumu
  2. 2 yemek kaşığı süt
  3. 2 adet yumurta
  4. 3 yemek kaşığı lor peynir
  5. 1 çay kaşığı tuz
  6. 1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı: Bir kaseye süt ve chia tohumlarını ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra 10 dakika jelleşmesini bekleyin. Yumurtaları bir kaba kırarak çırpın. Chiaları, peyniri bu kabın içine alarak ezerek karıştırın ve tuz ile karabiberi ekleyin. 1 tatlı kaşığı yağ eklediğiniz tavada pişirin. Omletiniz hazır.

Yazar:

Dyt. Mevhibe Erkek

linkedin.com/in/mevhibe-erkek

Şunlara da göz atın;

  1. Chia tohumlu tarifler
  2. Chia puding nasıl yapılır?
  3. Chia tohumu nasıl içilir?
  4. Rezene tohumunun faydaları nelerdir?
  5. Keten tohumu nasıl kavrulur?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası