taflan bitkisi ne işe yarar / Laz Kirazı: Taflan nedir, faydaları nelerdir? Taflan (Karayemiş) nasıl tüketilir?

Taflan Bitkisi Ne Işe Yarar

taflan bitkisi ne işe yarar

Bahçelerde sıkça karşılaşılan taflan bitkisi görüntüsü ve ucuz maliyeti ile çokça tercih edilmektedir. Yapraklarının yeşil ve sarı olması bu bitkiye altuni taflan adını da vermektedir.

Taflan Bitkisi Nedir? Ne İşe Yarar?

çeşit taflan bitkisi olmasına rağmen toprak ve iklim şartlarına bağlı olarak birkaç çeşidi ülkemizde de yetiştirilmektedir. Çok kolay bir şekilde yetişen bu bitkinin park ve bahçelerde peyzaj alanında kullanılması tercih edilmektedir. Karayemiş olarak da bilinen bu bitki fidan şeklinde olduğunda maliyet açısından uygundur. Fakat bitki büyüdükçe fiyatı artmaktadır. Karadeniz bölgesinde sıkça rastlanan bu bitkinin çeşitlerine göre iklim istekleri de değişebilmektedir.

Taflan Bitkisinin Özellikleri Nelerdir?

Karadeniz' in doğu kesimlerinde yetiştirilen taflan bitkisi çalı formunda olduğu gibi sarmaşık ve ağaç formunda da çeşitleri bulunmaktadır. Yapraklarının yapısı düzdür. Karşılıklı ve elips şeklini alan yapraklar sarı ve yeşil tonlarında olabilmektedir. Yapraklarının parlak yüzeyleri sayesinde görüntüsü oldukça hoştur. Nisan ayında açan beyaz çiçekleri ile çevreye güzel koku yayar. Sonbahar mevsiminde meyveleri olgunlaşır. Taflan meyvelerinin yenilebilir olması ve tadının buruk bir şekilde olması genel olarak süs bitkisi olarak kullanılmasını sağlar. Tohumları düzgün ve sivri yapıdadır. Köklerinin çok fazla derine ekilmesine ihtiyaç duyulmaz. Fidanın yan kısımlarında kuvvetli köklerde bulunabilmektedir.

Taflan Bitkisi Nasıl Yetiştirilir? Nasıl Çoğaltılır?

çeşit taflan bitkisinin olması ve her çeşidinin farklı iklim koşullarında yetiştirilmesinden dolayı toprak çeşidine göre ekim yapılmaktadır. Humuslu ve nemli toprakları seven taflan bitkisi ağır killi topraklarda da yetişebilmektedir. Taflan bitkisinin yetiştiriciliği çelik ile yapılmaktadır. İki farklı dönemde elde edilen çelik ile üretimi yapılabilmektedir. İlk dönem eylül ekim aylarında yapılır. İkinci dönem ise haziran ayında yapılır. Çelik çözeltisinde yetiştirilen bu bitkinin gelişmesi için farklı aşamalara ihtiyaç duyulur. Daha sonra kum ve torf karışımlı yastıklara alınarak bir yıl boyunca bitkinin yetişmesi beklenir. Geliştirme yastıkları açık alanda yer almaktadır. Çok fazla bakım istemeyen bu bitki toprağa alındıktan sonra tek başına yada grup halinde yetiştirilebilmektedir. Genel olarak fidan şeklinde toprağa ekilir ve büyümesi sağlanır. Ayrıca çok sulama istemeyen bu bitkinin bakımı oldukça kolaydır.

Taflan Bitkisi Nerede Yetiştirilir?

Kültür formları park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılabilmektedir. Toprağı ve yerini seven taflan yaprakları ve dalları ile genişleyebilir. Taflan bitkisinin en dikkat edilmesi gereken durumu ise kabuklu bitlenmenin olmaması gerekir. Kabuklu bit bitkiye zarar verir ve zamanla ölmesine sebep olur. Çok fazla çeşidi olan bu bitkinin her çeşidi farlı iklim ve toprak tercih edilmektedir. Ülkemizde daha çok süs bitkisi olarak tercih edilir. Özellikle geniş alan bahçelerde sıkça karşılaşılabilir. Yoğun dal yapısı ve renkli yaprakları ile alanın daha güzel görünmesini sağlar. Bunun yanı sıra karayemiş olarak bilinmesi bazı çeşitlerinde meyvelerinin yenilebilir olmasıdır.

Hot Shapers ile Yağ Yak!
Üstelik Şimdi İndirimde!

  • taflan
  • taflan bitkisi
  • taflan yaprakları

Karayemi&#; Meyvesi ve Tüketimi

Karayemi&#;in ad&#;n&#; ilk kez duyduysan&#;z ya da ad&#;n&#; duyup henüz yemediyseniz bu özgün meyveyi vakit kaybetmeden denemelisiniz. &#;çeri&#;indeki birçok madde ile tam bir sa&#;l&#;k deposu olan karayemi&#; mayho&#; tad&#; ile de oldukça farkl&#; bir lezzet sunar. Karadenizde oldukça yayg&#;n olan bu meyve, taze hali, kuru hali ve pekmez gibi ürünleriyle sofra al&#;&#;kanl&#;klar&#;n&#;z&#;n önemli bir parças&#; olacakt&#;r.

Karadeniz yöresi d&#;&#;&#;nda yeteri kadar bilinmeyen karayemi&#; çe&#;itleri yüksek besin de&#;eri ile daha fazla popüler olmay&#; hak etmektedir. Karayemi&#; meyvesi birçok yörede “taflan” ismiyle de an&#;l&#;r. Görünü&#; olarak kiraza benzemesine ra&#;men buruk bir tad&#; vard&#;r. Meyveleri olgunla&#;t&#;kça koyu k&#;rm&#;z&#;, koyu mor ve siyah renge dönü&#;ür. Bu sulu meyvenin de&#;i&#;ik ve ho&#; tad&#;na bir al&#;&#;t&#;&#;&#;n&#;zda b&#;rakmak istemeyeceksiniz.

Beslenmenize dikkat ediyor ve sa&#;l&#;kl&#; g&#;dalar tüketmeye özen gösteriyorsan&#;z, karayemi&#; meyvesini es geçmeyin. Sindirimi kolay olan meyve taze haliyle rahatl&#;kla yenilebilir. Tur&#;usu da yap&#;lan karayemi&#; meyve çe&#;itlerine Karadeniz sofralar&#;nda bolca rastlanmaktad&#;r. Yo&#;un aromas&#;yla fark yaratacak karayemi&#;in reçeli de kahvalt&#; sofran&#;z&#; zenginle&#;tirmek için çok iyi bir tercih olacakt&#;r.

Evinizde yapabilece&#;iniz karayemi&#; marmelat&#; ya da pekmeziyle bu güzide meyveyi diledi&#;iniz an keyifle tüketebilirsiniz.

Karayemi&#; A&#;ac&#; Nedir? Ne Zaman Meyve Verir?

Gülgiller familyas&#;ndan olan karayemi&#; bitkisi beyaz renkli çiçekler açar. Temmuz ay&#; civar&#; meyve veren karayemi&#;, yaprak dökmeyen bir a&#;açt&#;r. A&#;ac&#;n gövdesi grimsi ya da donuk siyah renginde olur. Odun dokusu sert olan karayemi&#; a&#;ac&#;n&#;n dal sistemi de kuvvetlidir. Genellikle dik ve düzgün bir &#;ekilde büyüyen a&#;ac&#;n kökleri de oldukça derinlere gidebilir.

Karayemi&#; çiçe&#;i salk&#;mlar&#; açt&#;&#;&#;nda, beyazl&#;&#;&#;yla göze ho&#; gelen bir görüntü ortaya ç&#;karmaktad&#;r. Karayemi&#; a&#;ac&#; erken çiçek açan bir bitki türüdür. Karayemi&#;lerin çiçek açma mevsimine denk gelirseniz, e&#;siz güzellikteki beyaz çiçeklerini hemen fark edebilirsiniz.

Karayemi&#; fidan&#; besin bak&#;m&#;ndan bol topraklarda ideal biçimde yeti&#;ebilen bir fidand&#;r. Toprak türü olarak çok fazla seçici olmayan fidanlar&#; büyüyüp a&#;aç oldu&#;unda ortalama 6 metre uzayabilmektedir.

Karayemi&#; Meyvesi Nerede Yeti&#;ir?

Karayemi&#;ler ço&#;unlukla gölge ve rutubetli yerlerde yeti&#;meyi seven bir yap&#;ya sahiptir. A&#;açlar&#; genel olarak her çe&#;it toprakta büyüyebilse de derin topraklarda al&#;nabilen verim çok daha fazlad&#;r.

Meyvesinin tad&#; ve kalitesi bak&#;m&#;ndan alt çe&#;itlerin göre baz&#; ufak de&#;i&#;iklikler gösterir. Il&#;man iklimi seven bitkiye karadenizin sahil ku&#;a&#;&#;nda yo&#;un bir &#;ekilde rastlayabilmek mümkündür. Do&#;al ya&#;ama alan&#; olarak yer ald&#;&#;&#; bu bölgede, birçok tarlan&#;n farkl&#; kö&#;elerinde kendili&#;inden büyümü&#; karayemi&#; a&#;açlar&#;na denk gelebilirsiniz.

Çiçekleri, a&#;aç yap&#;s&#; ve meyvesinin lezzetiyle kendine has bir yap&#;s&#; olan karayemi&#;, karadenizin özgün havas&#;n&#; yans&#;t&#;r. Karadeniz bahçelerinin vazgeçilmezi olan karayemi&#;, nam-&#; di&#;er “taflan”, yörenin bereketli ürünleri aras&#;nda öne ç&#;kar. Görünü&#; olarak tan&#;d&#;k gelebilecek bu meyvenin kendine has aromas&#;, onu ilk kez deneyenleri gerçekten etkileyecektir. Estetik aç&#;dan da oldukça güzel görünen karayemi&#; a&#;ac&#;, bahçelerin görüntüsünü güzelle&#;tirmek için de yeti&#;tirilebilir.

Karayemi&#;in Faydalar&#; Nelerdir?

  • Hastal&#;klara kar&#;&#; koruma sa&#;layan antioksidan yap&#;s&#;, karayemi&#;in faydalar&#; aras&#;nda ilk s&#;ralarda yer almaktad&#;r.
  • Olgun karayemi&#; meyvelerinin tüketimi sindirimin düzene girmesini sa&#;lar.
  • Karayemi&#; meyvelerinin taze ya da kuru &#;ekilde tüketilmesinin &#;eker hastalar&#; için yararl&#; oldu&#;u dü&#;ünülmektedir.
  • Karayemi&#;in içindeki birçok vitamin ve mineral, sinir sisteminin rahat çal&#;&#;mas&#;na destek olma gibi bir etkiye sahiptir.
  • Kurutulan ya da pekmez haline getirilmi&#; karayemi&#;in k&#;&#; mevsiminde tüketilmesi de so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#; gibi rahats&#;zl&#;klar&#;n tedavi edilmesi sürecine yard&#;mc&#; olacakt&#;r.
  • Uygun miktardaki karayemi&#; tüketimi, kemik yap&#;s&#; ve kaslar&#;n düzenli çal&#;&#;mas&#; gibi süreçlerde birçok yarar sa&#;lamaktad&#;r.
  • Kar&#;n a&#;r&#;lar&#;n&#;n ve bulant&#;lar&#;n giderilmesi için de karayemi&#; kullan&#;labilmektedir.
  • &#;çeri&#;indeki yüksek demir sayesinde bu mineralin vücuttaki eksikli&#;ini gidermeye yard&#;m eder.
  • Karayemi&#;, ba&#;&#;rsak tembelli&#;i sorununun çözülmesine destek olur.
  • Karayemi&#; meyvesinin içerisinde bulunan magnezyum, potasyum, sodyum ve kalsiyum gibi mineraller, vücudun direncini korumay&#; kolayla&#;t&#;r&#;r.
  • Birçok konuda iyile&#;tirici etkisi bulunan karayemi&#;lerin idrar söktürücü özelikleri oldu&#;u da bilinmektedir.
  • Egzama benzeri cilt hastal&#;klar&#;nda karayemi&#; kullan&#;m&#; yararl&#; olabilmektedir.
  • Meyve ile birlikte kurutulan karayemi&#; çekirde&#;inin faydalar&#;, özellikle solunum yolu rahats&#;zl&#;klar&#;nda s&#;kl&#;kla kullan&#;lmas&#;n&#; sa&#;lar. Solunum yolundaki veya vücuttaki di&#;er rahats&#;zl&#;klarda tedavi amaçl&#; karayemi&#; kullan&#;m&#;ndan önce mutlaka doktorunuza dan&#;&#;&#;n&#;z.

Karayemi&#; Nas&#;l Kurutulur?

Karayemi&#;ler, taze halinin yan&#; s&#;ra kurutulmu&#; &#;ekilde de tüketilebilir. Karayemi&#; kurusu vitamin ve mineral aç&#;s&#;ndan zengin oldu&#;undan yo&#;un biçimde kullan&#;lmaktad&#;r. Di&#;er meyvelerdekine benzeyen gelenekseli kurutma süreçleriyle, yaz&#;n toplanan ürünler y&#;l içinde kuru halde rahatça yenilebilir. Kurutma yöntemi, karayemi&#;ler için oldukça ideal bir saklama yöntemi de olmaktad&#;r. T&#;pk&#; taze ve sulu hali gibi, kuru hali de tok tutma konusunda oldukça ba&#;ar&#;l&#;d&#;r.

Karayemi&#; kaç kalori sorusuna cevap vermek gerekirse, gram&#;nda yakla&#;&#;k 75 kcal enerji bulundu&#;u söylenebilir. Tur&#;usundan reçeline kadar birçok tüketim &#;ekli sunan karayemi&#; ya da yerli ad&#;yla taflan&#;, kuru olarak gün içinde zevkle tüketebilirsiniz.

Karayemi&#; Nas&#;l Tüketilir?

Al&#;&#;&#;lm&#;&#;&#;n d&#;&#;&#;nda lezzetler arayanlar için karayemi&#; bulunmaz bir nimettir. Taze haliyle tek ba&#;&#;na ya da kurusu çerez olarak cevizle ya da f&#;nd&#;kla beraber yenilebilmektedir. Özellikle Karadeniz civar&#;nda yap&#;lan tur&#;usu, so&#;an ile birlikte kavrularak yemeklerin yan&#;nda servis edilir. Reçeli de çok lezzetli bir kahvalt&#;l&#;k olan karayemi&#;lerin pekmezi de sa&#;l&#;k aç&#;s&#;ndan oldukça faydal&#;d&#;r. Tatl&#; ve ac&#; aras&#;nda buruk bir tat sunan karayemi&#;lerin kompostosu da yap&#;labilmektedir.

Karayemi&#;ler, özgün tatlar&#; ve kokular&#; sayesinde keklerde ve pastalarda da kullan&#;lan meyveler içinde yer almaktad&#;r. Çay&#; da yap&#;lan karayemi&#; yapra&#;&#;n&#;n özellikleri aras&#;nda dikkat edilmesi gereken noktalar vard&#;r. Karayemi&#; yapra&#;&#; zehirli baz&#; maddeler içerdi&#;inden dolay&#;, çay haz&#;rlarken kesinlikle taze yapraklar kullan&#;lmamal&#;d&#;r. Uzman ki&#;ilerin taraf&#;ndan, özel yöntemlerle kurutulmu&#; yapraklarla haz&#;rlanacak karayemi&#; yapra&#;&#; çay&#;, sadece doktorlara dan&#;&#;&#;larak içilmelidir.

Karayemi&#; Nerede Sat&#;l&#;r?

Karayemi&#; meyvesi, Karadeniz bölgesi d&#;&#;&#;nda çok iyi bilinen bir meyve olmamakla birlikte baz&#; manavlarda bulunabilmektedir. Karadeniz’de ise özellikle hasat mevsiminde pazarlarda ve yol kenarlar&#;nda çokça sat&#;lmaktad&#;r. Özel olarak üretildi&#;i bahçeleri çok fazla bulunmamakla birlikte genelde yerel çiftçilerin f&#;nd&#;k veya benzeri ürünleri yeti&#;tirdikleri tarlalarda kendili&#;inden büyür.

Birçok yararl&#; özelli&#;i bulunan karayemi&#;i farkl&#; &#;ekillerde sat&#;n al&#;p tüketebilmeniz mümkündür. Pekmezini ya da reçelini sat&#;n alabilece&#;iniz gibi, kurusu ile de bu meyvenin faydal&#; etkilerinden yararlanabilirsiniz. Her meyvede odlu&#;u gibi karayemi&#;i de dikkatli bir &#;ekilde tüketmek gereklidir. Sindirim sisteminiz hassas bir yap&#;ya sahipse ve akl&#;n&#;zda karayemi&#; gaz yapar m&#; gibi sorular&#;n&#;z varsa, bu meyveyi doktorunuza dan&#;&#;madan tüketmemeniz gerekir.

Karayemi&#; Fiyatlar&#; Nelerdir?

Karayemi&#; fiyat&#; yöreden yöreye farkl&#;k gösterebilmekle birlikte ortalama 10 tl fiyattan sat&#;lmaktad&#;r. Karayemi&#; kurusu biraz daha fazla tutabilmekle birlikte, Karadeniz bölgesinde daha uygun &#;ekilde sat&#;ld&#;&#;&#; pazarlar bulunabilir. Karadeniz’e yapaca&#;&#;n&#;z ziyaretlerde ya da gezilerde bolca kar&#;&#;la&#;abilece&#;iniz karayemi&#;i taze taze yiyebilir ya da k&#;&#; için çe&#;itli biçimlerde sat&#;n alabilirsiniz.

Fiyat olarak di&#;er meyvelerin pekmez ve reçellerine yak&#;n olan bu ürünler de içerdikleri yüksek besin de&#;erleri ile öne ç&#;kmaktad&#;r.

Güne Ba&#;larken A&#;z&#;n&#; Tatland&#;racak &#;ifa Kayna&#;&#; Karayemi&#; Reçeli Tarifleri

Karayemi&#; reçeli kahvalt&#; sofralar&#;na zenginlik katacak tad&#;yla yo&#;un olarak tercih edilmektedir. Bu yemi&#;i her mevsim tüketebilmek ad&#;na leziz seçenekler sunuyoruz:

Laz Kirazı: Taflan nedir, faydaları nelerdir? Taflan (Karayemiş) nasıl tüketilir?

Laz Kirazı: Taflan nedir, faydaları nelerdir? Taflan (Karayemiş) nasıl tüketilir?

seafoodplus.info

Karadeniz’de yetişen antioksidan, şifa deposu, şeker ve kalbe iyi gelen, akciğerleri güçlendiren taflanın faydaları ve nasıl tüketildiği merak ediliyor.

Karayemiş, taflan ve laz kirazı isimleriyle de bilinen bir meyve. Birçok hastalığın tedavisinde önemli rol oynuyor.

Halk arasında taflan olarak da bilinen, farklı yörelerde Gürcü kirazı, karamiş, Laz üzümü ve tanal gibi isimlerle de anılan karayemiş, küçük beyaz çiçekler açan, top top minik meyveleriyle dikkat çeken gülgiller ailesinden bir bitkidir.

Peki taflanın faydaları nelerdir ve nasıl tüketilir? İşte detaylar..

TAFLAN (KARAYEMİŞ) FAYDALARI NELERDİR?

Yüksek oranda C vitamini içerdiğinden bağışıklık sisteminin iyi bir destekçisidir. Antioksidan içeriği yüksek olan karayemiş, vücudu oksidanların zararlı etkilerine karşı korur. Alzheimer, diyabet, doku ve cilt hastalıklarına karşı fayda sağlar. Vücutta hücre yenilenmesini sağlar. Kansere karşı etkili olduğu belirlenen karayemişin, ilaç ve gıda endüstrisinde kullanılması için çalışmalar yapılmaktadır. Üreme hormonlarını geliştirir, sindirimi düzenler. İnsanı tok tutar. Demir eksikliğini giderir. Prostat problemlerini giderir. Ülsere, bağırsak tembelliğine ve hemoroide iyi gelir. Kaynatılıp içilmesi idrar söktürücü olarak etki eder. Karayemiş meyvesinin diyabet tedavisini de olumsuz etkilemediği yönünde çalışmalar vardır. Ancak diyabet tedavisinde besinlerin porsiyonları önemledir. Dolayısıyla karayemiş meyvesinin tüketimine de dikkat edilmelidir. Yapraklarından demlenerek yapılan çay öksürük dindirici, spazm giderici olarak kullanılır. Bu çay ayrıca sinir bozukluklarına karşı da iyi gelir. Yüksek kalsiyum içeriği, kemik sağlığı açısından olumlu etki doğuracaktır, bu nedenle büyüme ve menopoz döneminde kullanılabilir.

Laz Kirazı: Taflan nedir, faydaları nelerdir? Taflan (Karayemiş) nasıl tüketilir?

TAFLAN NASIL TÜKETİLİR?

Sindirimi kolay bir meyve olan karayemiş, taze olarak tüketilebildiği gibi kurutulduktan veya kavrulduktan sonra da yenir. Tek başına ya da fındık ve cevizle birlikte çerez olarak tüketilir.

Karayemiş; pasta ve keklerde kullanılır. Hoşaf ve kompostolara koku, tat kazandırmak için ilave edilir. Reçeli, turşusu ve pekmezi de yapılır.

Yapraklarından elde edilen su eczacılıkta kullanılır.

Olgun meyvelerin suda kaynatılması ile ele geçen sıvı diüretik olarak, idrar tutukluklarında kullanılır.

Bir miktar taze ya da kuru meyve, tohumları ile beraber ezilerek sabahları aç karnına yenirse, şeker hastalığına iyi gelir.

Meyvelerin sıkılması ile ele geçen usare, mide ülserine, egzama ya karşı kullanılır.

Laz Kirazı: Taflan nedir, faydaları nelerdir? Taflan (Karayemiş) nasıl tüketilir?

Google News ile Takip Et

ALTUNİ TAFLAN (Euonymus Japonica Aurea)

ALTUNİ TAFLAN (Euonymus japonicus ‘Aureo-marginatus’

Küçük çalı şeklinde tutulabildiği gibi, izin verilirse 3 metreye kadar uzayabilir. Kış soğuklarına dayanıklığı °C derecedir. Dikildiği yerde iki üç yıl iyice köklendikten sonra kuraklıklara aşırı sıcaklara dayanıklılığı artar. Akdeniz bölgemizde ilk iki yıl kurak yaz günlerinde sulamaya dikkat edilmelidir. Ağır kış şartlarına sahip karasal iklimli bölgelere uygun değildir.

Toprak seçmemesi bu bitkinin avantajlı yönlerinden biridir.

Dikkat: Birbirlerine çok benzeyen bazı Euonymus çeşitleri yaprak renk benzerliği yüzünden altuni taflan diye satılır. Aldığınız altuni taflan Euonymus japonicus ‘Aureo-marginatus’ değilse hangi tür, hangi çeşit olduğunu  iyi bilmelisiniz. Çünkü bazı çeşitleri °C derece soğuklara dayanırken bazıları °C dereceye zor dayanır.

Peyzaj uygulamalarında çit bitkisi olarak kullanılmaktadır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir