olta takımı nasıl bağlanır / Spin Avı Nedir ve Nasıl Yapılır? - Galata Balıkçılık

Olta Takımı Nasıl Bağlanır

olta takımı nasıl bağlanır

Olta balıkçılığına yeni bir bakış açısı sunan spin balıkçılığı son yıllarda tüm Dünyada ve Türkiye’de hobi amaçlı balıkçılık yapanlar tarafından hızla benimsenmiştir. Spin balıkçılığının temeli klasik olta balıkçılığından farklı olarak at çek yöntemi ile iç içe geçmiştir. Bir başka deyişle balığın oltaya gelmesi beklenmez aksine, balığın oltaya yaklaşması sağlanır. 

Balıkçıyı durağan durumdan dinamik duruma sokan spin avı; kendine has teknikleri ve ekipmanlarıyla birçok balıkçının gönlünü kazanmıştır. Balıkçılığı durağan ve sakin bir hobi yerine adeta bir spor dalına sokan spin tekniği; özellikle genç balıkçılar tarafından daha sevilerek takip edilen bir metot haline gelmiştir. Spin avı nedir sorusunun cevabını bulmak istiyorsan Yeni Başlayanlar İçin Spin Balıkçılığı Rehberi: En İyi Başlangıç Ekipmanları yazımız temel konular ve gerekli ekipmanlar hakkında bilgilendirici olacaktır. 

Spin Balıkçılığı Nedir?

Yeni nesil olta balıkçılığı teknikleri arasında hızla yükselen spin avcılığı genel tabirle at çek avıdır. Uygun ekipmanlara ek olarak sahte yem ile yapılan bu teknik; hem tuzlu su hem de tatlı su avcılığında kullanılabilmektedir. Farklı meralara uyum göstermesi sayesinde geniş bir kitleye sahip olmuştur. 

Spin avında canlı yem yerini sahte yemlere bırakmıştır. Bu sahte yemler balığı koku, görünüş veya hareketine bağlı olarak uyarmakta ve oltaya doğru çekmektedir. Balıklar gibi çok geniş bir beslenme yelpazesine sahip oldukları için spin için oluşturulan yem sahteleri de buna bağlı olarak çeşitlilik göstermektedir. 

Spin avcılığı doğada uzun süreli vakit geçirmek isteyen balıkçılar için ideal bir av tekniğidir. Klasik olta balıkçılığında genelde belirli bir balık üzerine yoğunlaşırken, spin avında merayı adeta tarayarak avlanırsın. Spin avında sürprizlere açık olmanda fayda vardır. 

Türkiye deniz, akarsu ve göllerine uygun olan spin olta balıkçılığında Karadeniz ve Marmara sularında lüfer, çinekop gibi balıkların peşinde olurken; Ege Denizi’nde levrek için şansını deneyebilirsin. Ayrıca Türkiye göllerinde ve baraj göllerinde yapabileceğin bir av olan turna balığı için spin avcılığı metodu sana oldukça keyif verecektir. 

Spin Balıkçılığı Nasıl Yapılır?

Spin av teknikleri, görünenin aksine hiç de zor değildir. Spin balıkçılığının temelini oluşturan at çek senin olta balıkçılığı tecrübene bağlı olarak hızla gelişebilmektedir. At çek spin avı hakkında dikkat edeceğin konuların başında, av öncesinde doğru ağırlığa ve uzunluğa sahip ekipmanları seçmek gelir. 

Spin avını yapmadan önce kendine uygun bir mera aramalısın. Merayı bulduktan sonra spin avı için uygun balıkların olup olmadığını araştırabilir veya çevrendeki balıkçılara sorabilirsin. Bu iki seçenekten mahrumsan da takımını kurup denemekten herhangi bir zarar gelmez, balıkçılığın yarısı kısmettir ☺. 

Spin avında oltana vereceğin aksiyon oldukça önemlidir. Sahte yemlere verilen aksiyonlar neticesinde balığın dikkati çekilir ve balık yeme atlar. Eğer spin avcılığı için yeniysen çok fazla kayalık veya dar alanları tercih etmemeni öneririz. Aksi halde sahteni bir kayaya takarak hem takımını bozabilir hem de hobiden soğuyabilirsin.

Spin balık avı nasıl yapılır sorusunun cevabına verilebilecek bir diğer yanıt da hangi mesafeye ve ne şekilde olta atımı yapılması gerektiğidir. Bu hususta sana önerimiz meranın genel durumunu göz önüne alman. Ayrıca, kullandığın sahteyi veya kıyıda bulunup bulunmadığını da göz önünde bulundurarak farklı atış teknikleri yapabilirsin. Sahte yeme gereğinden az aksiyon vermen takımı takmana veya balığın ilgisinin kaybolmasına yol açabilir. Hızlı çekmen de sahtenin istenilen derinliğe ulaşmasını önler, ayrıca balığı kaçırabilirsin. 

Spin Ekipmanları ile Hangi Balıklar Tutulur?

Spin balıkçılığı birçok balık türünü yakalaman için ideal olsa da genel olarak keyif verdiği avlar, boy olarak iri balıklardır. Gerek tatlı su gerek tuzlu su avında iri balıkların hedeflenmesi verdiği aksiyon açısından sana yüksek bir heyecan ve keyif sunacaktır.

Türkiye gerek tatlı su gerek tuzlu su balıkçılığında spin avı için uygundur ve balık çeşitliliği ile balıkçılara birçok seçenek sunmaktadır. Örneğin Ege ve Akdeniz bölgesinde spin olta takımı ile çok keyifli akya avları yapabilirsin. 

İstanbul spin avı meraları özelinde konuşacak olursak çinekop ve lüfer, spin ile avlanılabilecek balıkların başında gelmektedir. Özellikle av mevsimi geldiğinde İstanbul balıkçılarını mutlu eden çinekop ve lüfer avı, spin ile daha farklı bir keyfe dönüşür. Lüfer gibi dişli ve avcı balığın oltaya atlayışı birçok balıkçının gününün keyifli geçmesini sağlar. 

Tatlı su seçeneklerinde ise turna balığı karşına çıkmaktadır. Turna balığı gibi vahşi bir balığın spin avıyla avlanması sana büyük bir adrenalin yaşatacaktır. Spin avı ayrıca kalamarın avı için de kullanılmaktadır. Palamut ve sinarit gibi balık türleri de spin avına uygun olan balık türleri arasında görülmektedir. 

Spin Avı İçin En İyi Ekipmanlar Nelerdir?

Spin tekniği ile avlanma düşüncen varsa takımını oluşturman bu tekniğe giriş için atacağın ilk adımdır. Spin balıkçılığı ekipmanları klasik olta balıkçılığından farklılık göstermektedir. Bu farklılıkların en bilineni spin olta takımının klasik takıma göre hafif ve esnek oluşudur. Standart bir spin takımı kamış, makine, misina ve sahte yemden oluşmaktadır.

Spin kamışları standart olta kamışlarından farklı olarak ince bir yapıya sahiptir. İnce yapıları göz önüne alındığında iri balıkları bu kamış nasıl kırılmadan çekecek diye düşündüğünün farkındayız. Ancak spin kamışları esnekliğini üretildikleri karbon maddesinden almaktadır. Ayrıca spin kamışları oltaya tam bir kavrama yapabileceğiniz şekilde tasarlanmıştır böylece at çek avına uygun olarak ergonomik bir yapıya sahiptir. 5 veya 40 gr atarlı kamışlar spin avına uygun kamışlar olarak görülmektedir. Spin olta kamışı hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak istiyorsan Spin Olta Kamışı Rehberi: Size En Uygunu Hangisi? adlı yazımıza göz atabilirsin. 

Spin oltasında makine seçimi de bir o kadar önemlidir. Yeme vereceğin aksiyona bağlı olarak spin makinelerinde dayanıklılık ve hafiflik ilk bakılan özellikler arasında gösterilmektedir. ve değerleri spin avı için uygun nitelikte görülen makineler arasında sayılmaktadır. 5 ve üzeri devirli makineler spin avında tercih edilen niteliklerin başında gelmektedir. Spin makinesi seçmek konusunda kararsızsan Spin Olta Makinesi Rehberi: Size En Uygunu Hangisi? yazımız sana yardımcı olacaktır. 

Spin avında kullanılan sahteler çok çeşitli modellere sahiptir. Sahte yem balığı duyusal şekilde uyararak oltana çekmeye yarar. Canlı yemden farklı olarak sahte yemler uzun süreli bir kullanım sunar ayrıca oltana ummadığın balığın atlamasına da imkan verir. Sahteni seçerken meraya, takıma ve balığı uygunluğunu mutlaka gözetmelisin. Spin sahte yemleri arasında silikonlar, sert yemler ve kaşıklar severek kullanılmaktadır. Spin İçin Suni Yemler: En İyi Spin Sahteleri Nelerdir?yazısı senin için bilgilendirici olacaktır.

 


Amatör olta bal&#;ç&#;lar&#;n bal&#;k av&#;nda kulland&#;klar&#;bir olta tak&#;m&#; yapal&#;m

 

Benim fovorim bir OLTA TAKIMI haz&#;rlamak için gerekli malzemeler.

1 Metrelik misina      
2 kasnak                     
3 kur&#;un                        
4 i&#;ne                          
5 K&#;lipsli f&#;rdöndü             

Misinam&#;z&#; kasna&#;a ba&#;lay&#;p üzeine saral&#;m

ucundan 1,5 kulaç kesip ay&#;rd&#;ktan sonra ucuna K&#;lipsli f&#;rdöndü ba&#;l&#;yal&#;m

böylece OLTA’m&#;z&#; haz&#;rlad&#;k

Ay&#;rd&#;&#;&#;m&#;z  misinay&#; 35 cm den ikiye katlay&#;p buradan bir halka ulu&#;tuup misinan&#;n ikili ucunu bu halkadan 3 kere geçirelim 10 cm halka kalacak kadar ayarlay&#;p dü&#;ümü iyice s&#;kal&#;m burada olu&#;an halkaya kasa  denir kasan&#;n k&#;sa ucunu uzun ucunda bir halka da&#;a olu&#;turup uzun ucun etraf&#;na 3 kere daha dolay&#;p iyice s&#;kal&#;m kasa ve uzun uçtan tutunca T harfi gibi olacakt&#;r

bedene dola&#;mamas&#; için. böylece kasa ile bilikte BEDEN’e ba&#;l&#; 1 köste&#;imizi olu&#;funduszeue.info&#;er ucundan 30 cm kadar kesip ay&#;ral&#;m

elimizdeki misinay&#;  20 cm ikiye katlay&#;p burada çok daha küçük bir kasa olu&#;tural&#;m

i&#;te bedene ba&#;l&#; 2 köstek daha olu&#;turmu&#; olduk iki kasan&#;n aras&#;na ay&#;rd&#;&#;&#;m&#;z misinay&#; ba&#;l&#;yal&#;m


 
3 köste&#;imizde haz&#;r ve uçlar&#;na birer i&#;ne ba&#;l&#;yal&#;m

küçük kasay&#; k&#;lipsli f&#;rdömdüye büyük kasayada istedi&#;imiz ha&#;&#;rl&#;kta ku&#;un takarsak biri h&#;rs&#;z 3 köstekli bedenimiz haz&#;r haz&#;rlad&#;&#;&#;m&#;z olta tak&#;m&#;nda

Bütün köstekler kur&#;unla f&#;rdöndü aras&#;nda olacak böylece bal&#;klar&#;n küçük vuru&#;lar&#;da hissedilecektir. RASTGELE.





 

 

 

Amatör bal&#;kç&#;lar&#;n bal&#;k av&#;nda kulland&#;klar&#; aletlerin ba&#;l&#;cas&#;
OLTA TAKIMLARI oldu&#;undan olta tak&#;mlar&#; ile onlar&#;n tamamlay&#;c&#;lar&#;n&#; anlataca&#;&#;z.


Birçok amatör avc&#; bazen kancaya, bazen kam&#;&#;a hatta bazen de makinaya olta demi&#;, çogu ise bal&#;k avc&#;l&#;&#;&#;nda bal&#;k avlamak amac&#;yla elimize ald&#;&#;&#;m&#;z bütün elemanlar&#; içeren düzene&#;e bilmeden yanl&#;&#; ifadeyle olta demi&#;tir.

 

 

 

OLTA

 

 

 

Bal&#;k tutma amac&#;n&#; güden takoz, mantar yada kasna&#;a sar&#;lm&#;&#; ancak üzerinde hiçbir eleman&#; bulunmayan misina yada ipten yap&#;lm&#;&#; düzenektir.


Bu tarife göre herhangi bir araca sar&#;l&#; bo&#; bir ip veya misinad&#;r.E&#;er bir yere sar&#;l&#; de&#;ilse buna kabaca M&#;S&#;NA yada OLTA &#;P&#; denir. Bo&#; ana misinaya yani olta'ya önce bir f&#;rdöndü tak&#;l&#;funduszeue.info görevi bal&#;&#;&#;n misinay&#; dola&#;t&#;rmamas&#;n&#; sa&#;lamakt&#;r. F&#;rdöndüden sonraki k&#;s&#;m avlanmay&#; yürüten k&#;s&#;md&#;r ki buna beden denir. Bedenin kal&#;nl&#;&#;&#; olta kal&#;nl&#;&#;&#;nda yada 1 numara ince olmal&#;d&#;r. Bedenin üst ve alt uçunda birer halka olu&#;turulur. Bu halkalara kasa denir. Üstteki kasa olta ipinin ucundaki klipsli f&#;rdöndüye ba&#;lan&#;r. Alttaki kasa ise a&#;&#;rl&#;&#;&#;n bedene tak&#;l&#;p ç&#;kar&#;lmas&#; için kullan&#;l&#;r. De&#;i&#;ik derinliklerde avlanmak için en uç k&#;sm&#;na kur&#;un a&#;&#;rl&#;k ilave edilebilir yada yüzeyde av yap&#;lacaksa en alta kanca en üste &#;amand&#;ra ilave edilir. Tak&#;mlar&#;n bedenlerine bal&#;k tutma amac&#; ile eklenen ve ucunda i&#;ne bulunan k&#;sa iplere köstek denir. Köstekler hangi tak&#;m&#;n bedenine ili&#;tirilmi&#;lerse o isimle an&#;l&#;rlar. Paragat köste&#;i, çapari köste&#;i, yeldirme köste&#;i gibi. Köstek kal&#;nl&#;&#;&#; kesinlikle olta kal&#;nl&#;&#;&#;ndan en az 1 numara ince olmal&#;d&#;r.


OLTA TAKIMINI OLU&#;TURAN ELEMANLAR



M&#;S&#;NALAR (OLTA &#;P&#;)

Bal&#;k avc&#;l&#;&#;&#;nin ilk y&#;llar&#;nda bugün kullan&#;lan naylon ipler yoktu, onun yerine at kuyru&#;undan al&#;nan uzun k&#;llar&#;n örülüp birle&#;tirilmesi ve uç uca eklenmesi ile olta ipleri yap&#;l&#;rdi. Bu arada keten, kenevir, keçi k&#;l&#;, naylon gibi malzemelerden de olta ipleri yap&#;l&#;p kullan&#;lm&#;&#;t&#;r.

Bal&#;k av&#;nda kullan&#;lan misinalar&#;n hepsi plastik veya naylon orijinlidir. Misina ucuz bir funduszeue.info nedenle dü&#;ümlü,buru&#;uk ve a&#;&#;r&#; katlanm&#;&#; çatlam&#;&#; eski misina ile bal&#;k av&#;na gitmek do&#;ru de&#;funduszeue.info&#;ca dü&#;ümlü olan misinalar kesinlikle de&#;i&#;tirilmelidir,aksi halde ani bir yüklenme sonucunda misina dü&#;üm yerinden kopacakt&#;r.

 

 

 

 



Monofilament olta ipleri:Bildi&#;imiz ve en yayg&#;n kullan&#;lan tek lifli naylon olta ipi yani hep dedi&#;imiz gibi misinam&#;z bu i&#;te. Misinalar piyasada numara ile sat&#;l&#;rlar. Türkiye'de misinalar 0,10 mm. den ba&#;lar 2 mm. ve gerekirse daha kal&#;n çaplara kadar gider. Bu s&#;ralama da , , gibi 0,05 mm. artar. Oysa dünyada 0,01 mm. art&#;&#;larla elde edilen , , , gibi ara çaplar da vard&#;r, böylece amatörün seçim &#;ans&#; artar bu uygulama ülkemizde de giderek yayg&#;nla&#;maktad&#;r. Türkiye'de misinalar çaplar&#;na göre tan&#;mlan&#;r mesela 30 numara demek 0,30 mm çapl&#; misina anlam&#;na gelir. Baz&#; ülkelerde de misinan&#;n çap&#; yerine kopma test de&#;eri yaz&#;l&#;r. 3,8 kg. veya 10,6 kg. gibi. Tabii &#;ngiliz birim sisteminde libre veya pound yaz&#;l&#;r 23 lbs gibi. (1 libre = gr.) Ba&#;ka bir uygulamada da hem çap hem de test de&#;eri yaz&#;l&#;r ki en iyisi budur. Mesela 0,50 mm. / 19,6 kg. gibi.

Flora Karbon misinalar:Çok &#;effaf olup suda neredeyse görünmez olurlar. Oldukça pahal&#; olmalar&#; nedeniyle , iyi bir firmadan test de&#;erleri güvenilir bir monofilament i&#;imizi rahat rahat görecektir.

Son olarak alabal&#;k av&#;nda yapay sinek (fly) tak&#;m&#;nda

Her ne olta ipi kullan&#;rsan&#;z kullan&#;n özellikle deniz de kullan&#;mdan sonra tatl&#; su ile hafifçe çalkalayarak kurutun. &#;yice eskimesini pullan&#;p, kopma de&#;erinin azalmas&#;n&#; beklemeyin; hayatta nadir kar&#;&#;lasabileceginiz bir bal&#;k bu yüzden kaçabilir. Özellikle ucuz olan monofilament kullan&#;liyor ise sezonda en az bir kere yenileyin.

Misina seçiminde en önemli konu avc&#;l&#;&#;&#; yap&#;lan bal&#;&#;&#; çekebilecek en ince misinan&#;n tercih edilmesidir. Misina için önemli bir di&#;er husus da rengi ve yumu&#;akl&#;&#;&#;d&#;r. Mevcut suyun rengine uygun olmayan renk seçiminde bal&#;k misinay&#; görecek ve yeme gelmeyecektir. Misinan&#;z ne kadar yumu&#;ak olur ise k&#;r&#;&#;maz, katlanmaz ve uzun ömürlü olur. 



MANTARLAR

Mantar olta ipinin sar&#;ld&#;&#;&#; sert mantardan yap&#;lm&#;&#; dikdörtgen prizmasi &#;eklindeki malzemedir. Asl&#;nda mantar konusu pek o kadar önemli olmamakla beraber do&#;ru mantar&#; seçmek önemlidir. Mantar yap&#;lan tak&#;ma göre küçük olursa olta iyi sar&#;lmaz, sar&#;mlar üst üste dü&#;er kullan&#;m&#; zorla&#;&#;r. Büyük seçilirse gereksiz yer kaplar bir fayda da getirmez. Türkiye' de mantarlar 3,4,5 gibi numaralarla sat&#;l&#;r. Mesela çap&#;nda metre olta ipi ile yap&#;lacak bir tak&#;ma 4 numara mantar gayet iyi olur. Daha uzun olta kullan&#;lacaksa 5 numara tercih etmek gerekir. Mantar&#;n bir faydas&#; da tak&#;m&#;n üzerindeki i&#;nelerin mantara saplanarak muhafaza edilmesidir. Uçlari aç&#;kta olmay&#;nca hem i&#;neler, hem de amatör korunmu&#; olur. Son y&#;llarda piyasada mantar yerine plastik kasnaklar kullan&#;lmaya ba&#;lanm&#;&#;t&#;r.



ÇEL&#;K BEDENLER

Di&#;li bal&#;klar&#;n av&#;nda bal&#;k bedeni kesip kaçmas&#;n diye çelik bedenler kullan&#;l&#;r. farkl&#; tiplerde piyasada kolayl&#;kla bulunur. Kimileri naylon kapl&#;, kimileri ç&#;plak çelik ip olabilir. K&#;saca çok farkl&#; tipleri vard&#;r. Genelde çelik beden kullan&#;m&#; vuru&#;u azaltmaktad&#;r, bu mahsuru göz önüne alarak rast gele çelik beden uygulamas&#;nda kaç&#;n&#;lmas&#; gerekir; hatta mümkün ise ba&#;ka çözüm üretme yollar&#; da ara&#;t&#;r&#;lmal&#;d&#;r. 




FIRDÖNDÜLER


Kendi ekseni üzerinde, en küçük güce uyarak dönebilen, iki halkadan ibarettir. F&#;rdöndüler genellikle paslanmayan sar&#; madenden yap&#;l&#;rlar. F&#;rdöndünün halkalar&#;ndan birisine beden, di&#;erine de olta ipi yani misina ba&#;lan&#;r. Tak&#;m&#; olu&#;turan elemanlar&#;n uygun ve usulüne uygun ba&#;lanmamas&#; durumunda tak&#;m&#;n gamlanmas&#;na yani bükülüp k&#;vr&#;lmas&#;na ve kullan&#;lamaz duruma gelmesine neden olur. En önemli özellikleri yük alt&#;nda kolayl&#;kla dönebilmeleridir. E&#;er bu olmuyorsa o f&#;rdöndü i&#; görmüyor demektir. Bu amaçla son y&#;llarda plastik yatakl&#; son derece hassas hemen hemen hiç gam yapt&#;rmayan f&#;rdöndüler üretilmektedir, ancak bunlar pahal&#;d&#;r. F&#;rdöndülerin yük ta&#;&#;ma yetenekleri de önemli bir özelliktir. Bu amaçlarla f&#;rdöndüler de i&#;neler gibi numaralanarak tan&#;mlanmaktad&#;r, yandaki &#;ekil numaralamay&#; göstermektedir. Ancak bu numaralama sistemi amatörler aras&#;nda pek yayg&#;nla&#;mam&#;&#; f&#;rdöndü, boy uzunlu&#;u ile tan&#;mlan&#;r olmu&#;tur; 3 santim, 4 santim gibi. Baz&#; f&#;rdöndülerin birer uçlar&#;nda kopça vard&#;r, bu kopçalar f&#;rdöndünün yemlenmi&#; haz&#;r bir kasal&#; bedene veya at&#;p çekme av&#;nda ka&#;&#;&#;&#;n halkas&#;na çabucak ba&#;lanmas&#;na yararlar. Dip sürütmeleri için ise üç kollu f&#;rdöndüler yayg&#;n olarak kullan&#;l&#;r. Ancak üç taraftan yüklenme f&#;rdöndünün hassas olarak görev yapmas&#;n&#; engelleyebilir. Bu durumda ya beden ve olta taraf&#;na birer f&#;rdöndü daha eklenir veya iri bal&#;klar&#;n av&#;nda bu zor olaca&#;&#;ndan çelik bir ek halkas&#;na üç adet f&#;rdöndü tak&#;larak olta, beden ve iskandil ayr&#; ayr&#; f&#;rdöndülere ba&#;lan&#;r. F&#;rdöndü seçimi amatörün bilgi ve tecrübesi ile funduszeue.info&#;lan olta ipinden bahsedelim. Asl&#;nda bunlar da sonuçta örgü (dakron) teknolojisinin ürünüdür. Uçlar&#;na ince özel bedenler, bedenlere de yapay sinek (böcek, uçan hasere, larva) taklidi olacak &#;ekilde tüyler ve iplikle donat&#;lm&#;&#; i&#;neler ba&#;lanarak kullan&#;l&#;rlar.

 

Tatl&#; sularda daha çok koyu renkli veya siyah f&#;rdöndü kullan&#;m&#; tercih edilirken denizde hemen hemen her renk rahatl&#;kla kullan&#;labilir.






OLTA&#;&#;NES&#;
(KANCA)
 

Bal&#;k avc&#;l&#;&#;&#;nda en önemli konulardan birisi de olta i&#;funduszeue.info&#;&#;&#;n yakalanmas&#;n&#; sa&#;layan malzeme olarak her bal&#;k türünün farkl&#; boylar&#; için uygun i&#;ne seçimi, avc&#;l&#;&#;&#;n ba&#;ar&#;l&#; olmas&#;nda en önemli etkendir.

 



Sa&#;lam paslanmayan , ucu çok sivri ve düzgün yap&#;li oltalar seçilmelidir. Oltan&#;n yap&#;s&#; ne kadar pürüzsüz ve düzgün ise avc&#;l&#;k da o kadar i&#;lek olur. Uç k&#;sm&#;n&#;n kütlesmesi avc&#;l&#;&#;&#;n ba&#;ar&#;s&#;z olmas&#;n&#; ba&#;tan kabul etmek demektir. Yine kancalar tek oldu&#;u gibi üçlü de olabilmektedir. Üçlü kanca tatl&#; su bal&#;kç&#;l&#;&#;&#;nda yayg&#;n olarak kullan&#;l&#;r. Turna ve levrek av&#;nda yemli olta ucunda bu kancalar bulunur. Yapay yemlerde de (kelebek olta, rapala, ka&#;&#;k vs.) bu kancalar i&#; görür.

Bal&#;k av&#; için olta &#;ekli ve numaras&#; seçiminde tecrübeli olmak gerekir. Bu konuda en iyi tedbir avc&#;l&#;&#;&#;na gidilecek bal&#;k konusunda usta bir bal&#;kç&#;dan bilgi istenmesidir. Olta i&#;nesi, bal&#;k tutmak üzere, özel olarak haz&#;rlanm&#;&#; demir bir çengeldir &#;eklinde aç&#;klamalar&#;m&#;z&#; tamamlayabiliriz.


KUR&#;UN A&#;IRLIKLAR (&#;SKAND&#;LLER), KISTIRMALAR

Tak&#;m&#;n dibe batmas&#;n&#; sa&#;layan, genellikle kur&#;undan dökülen a&#;&#;rl&#;klara iskandil denir. Yap&#;ld&#;&#;&#; metalin ad&#; ile yani genelde kur&#;un diye an&#;l&#;r. Günümüzde kur&#;unun do&#;ay&#; kirletici etkisi nedeni ile kur&#;un yerine ba&#;ka metaller kullanma e&#;ilimi ba&#; göstermi&#;tir. Derinli&#;e, ak&#;nt&#;ya göre iskandil a&#;&#;rl&#;klar&#; veya &#;ekli de&#;i&#;ebilir. &#;skandil bedene ba&#;lanmaz. Bunun nedeni gere&#;i halinde çabucak de&#;i&#;tirebilmektir. Baz&#; iskandillerin üzerinde a&#;&#;rl&#;klar&#; yazar baz&#;lar&#;nda da numara yazar. Baz&#; durumlarda bal&#;&#;&#;n ilgisini çeksin diye iskandil parlat&#;l&#;r. Ayr&#;ca &#;amand&#;ral&#; tak&#;mlar, ak&#;nt&#; alt&#;nda kullan&#;lan tak&#;mlar gibi bedenin apiko durmas&#;n&#;n gerekti&#;i durumlarda veya ilave küçük a&#;&#;rl&#;klar gerekti&#;inde kullan&#;lan ortas&#; delik küçük a&#;&#;rl&#;klara k&#;st&#;rma denir. K&#;st&#;rmalar ortas&#; delikli (çal&#;&#;&#;r) olabilece&#;i gibi; ortas&#; yar&#;k da olabilir. Delikli iskandilin içinden geçirilen misina ufak bir çubuk veya kibrit gibi bir &#;eyle sabitlenir. Ortas&#; yar&#;k olanlarda ise yar&#;&#;a oturan misina k&#;st&#;rman&#;n pense ile ezilmesi yoluyla s&#;k&#;&#;t&#;r&#;l&#;r. Baz&#; iskandillerin iki ucu da delik olabilir. Bunlara mavruka veya çiftgöz iskandil denir. Bunlar da iskandiller gibi çesitli boy ve a&#;&#;rl&#;klarda olabilirler.


KUR&#;UN ÇE&#;&#;TLER&#;

 

 

 

                                         Armut Kur&#;un

 


 

Gezer Kur&#;un

 

 

 

 

 

F&#;rdöndülü Kur&#;un

 

 

&#;skandil Kur&#;un

 

 

 



ZOKALAR

Özel kal&#;plarda, sap taraf&#; yerle&#;tirilen i&#;nenin üzerine kur&#;un dökülmesi ile elde edilir. Zokalar oltac&#;l&#;&#;&#;n ayr&#; bir bölümünü olu&#;tururlar. Zoka yapan ve kullananlara zokac&#;, zoka ile avlanmaya da zokac&#;l&#;k denir. Zokalar her türlü bal&#;&#;&#;n av&#;nda geçerlidir. Zokalar avlad&#;klar&#; bal&#;ktan çok &#;ekil ve biçimlerine göre isim al&#;rlar. Ak&#;nt&#;l&#;, anaforlu ve derin sularda pek geçerli olan zokalar, ancak bir tak&#;ma ba&#;land&#;ktan sonra, hangi bal&#;&#;&#;n av&#;nda kullan&#;lacaksa o bal&#;&#;&#;n ad&#;n&#; al&#;funduszeue.info zoka olarak de&#;il de tak&#;m olarak avlayaca&#;&#; bal&#;&#;&#;n ad&#; ile an&#;l&#;rlar. Örnegin Torik zokal&#; tak&#;m, lüfer zokal&#; tak&#;m, mercan zokal&#; tak&#;m gibi.

Denizde kullan&#;lan zokalar civalan&#;r. Bal&#;k malzemesi satan dükkanlardan temin edebilece&#;iniz az miktarda civa ufak bir cam &#;i&#;ede muhafaza edilir. Bir çuha parças&#;na yat&#;r&#;lan zoka üzerine &#;i&#;edeki civa tuz serper gibi çok az miktarda serpilir. &#;&#;ne taraf&#;ndan elle tutulan zoka çuha ile ovulur. Kur&#;una yap&#;&#;&#;p s&#;vanan civa zokaya, bal&#;klar&#;n ilgisini çekecek p&#;r&#;l p&#;r&#;l bir görüntü verir.

Denizde kullan&#;lan zokalar tiplerine göre sarm&#;sak, sülük, f&#;nd&#;k, pirçol gibi isimlerle an&#;l&#;rlar. Asl&#;nda pirçol tüm küçük zokalar&#;n genel ad&#; olmakla birlikte mesela eski amatörler sarm&#;sak zokan&#;n küçü&#;üne pirçol, sülük zokan&#;n küçü&#;üne zokita, f&#;nd&#;k zokan&#;n küçü&#;üne leblebi de derler. Ayr&#;ca pirçolun yünlülerin küçügü olarak adland&#;r&#;labilecek piskova (kovu&#;turma) ve ovala denen tipleri de vard&#;r. K&#;saca ovala yuvarlak, kovu&#;turma kö&#;eli yap&#;dad&#;r.

 

 

Zokalar her mevsimde kullan&#;labilmekle beraber özellikle so&#;uk dönemlerde daha da verimlidirler. Her tür zoka her türlü yemle rahatl&#;kla kullan&#;labilmekle beraber sarm&#;sak zokalar ölü bütün yem, f&#;nd&#;k zokalar canl&#; yem, sülük zokalar ise kesilmi&#; yaprak yemlere daha uygundur.


Bazen zokan&#;n hemen alt&#;na, zoka i&#;nesinin sap&#;na ba&#;lanan bir i&#;ne ile bal&#;&#;&#;n yemi &#;s&#;r&#;p kopararak yerken yakalanmas&#; amaçlan&#;r. Bu i&#;neye h&#;rs&#;z i&#;ne denir . H&#;rs&#;z i&#;neyi zoka i&#;nesinin sap&#;na ba&#;lamak için kullan&#;lacak dü&#;üm, dü&#;ümler sayfas&#;nda klasik i&#;ne ba&#;&#; olarak anlat&#;lan dü&#;ümdür. Dü&#;üm at&#;ld&#;ktan sonra bo&#; uç ve h&#;rs&#;z i&#;ne dirsek k&#;sm&#;ndan birer pense veya kargaburun / pense ile tutularak dü&#;ümün iyice s&#;k&#;&#;mas&#; sa&#;lan&#;rsa h&#;rs&#;z i&#;ne kolay kolay yerinden kaymaz. Özellikle lüfer, sinarit avlar&#;nda bal&#;k vurur fakat yakalamadan yemin sarkan k&#;sm&#;n&#; kopar&#;p al&#;rsa bu yola ba&#; vurulmal&#;d&#;r. Zoka kur&#;undan farkl&#; olarak bedene ba&#;lan&#;r.

Zokalar&#;n oltaya ba&#;lanmadan önce ald&#;klar&#; isimler söyle s&#;ralan&#;r.

 

a) Pirçol
b) Sar&#;msak

c) Sülük
d) F&#;nd&#;k
e) Piskova
f)Ovala
g) Yünlü
h) Yüksük
i)Seyirme
f) Çarpma

 










YÜNLÜLER

 

 

 


SE&#;&#;RTMELER

Dip se&#;irtmesi de yünlüye benzer. Ama bal&#;k &#;eklinde de&#;il de torpil veya füze gibi yap&#;l&#;rlar. Çekilirken sal&#;n&#;m hareketleri yapmas&#; için i&#;ne taraf&#;nda hafif &#;i&#;kinlik vard&#;r. Boylar&#; 10 - 15 cm. a&#;&#;rl&#;klar&#; - gr. civar&#;ndad&#;r. Daha çok sandaldan ve elle kullanmaya müsaittir.

ÇARPMALAR


Çarpma bal&#;&#;&#;n bolca bir arada bulundu&#;u yere at&#;l&#;p h&#;zla çekilmesi ile rastgele tak&#;ld&#;&#;&#; bal&#;&#;&#; yakalayan araçt&#;r. Elips biçimli se&#;irtmeyi and&#;r&#;r, genelde üçlü i&#;ne ile donat&#;lm&#;&#;t&#;r. Yakalanmas&#; amaçlanan bal&#;&#;&#;n cüssesine orant&#;l&#; olarak haz&#;rlan&#;r. &#;stavrit, ilarya, hamsi için 5, kefal, lüfer palamut için
8 - 10, kofana, torik gibi bal&#;klar içinde 10 - 15 cm olurlar. Daha çok kefal amaçl&#; haz&#;rlanm&#;&#;t&#;r.

 

ATIP ÇEKMELER

Genellikle karadan ve daha çok istavrit için tasarlanm&#;&#; bir araçt&#;r. &#;ekli yandaki gibi olup isterseniz çal&#;&#;&#;r bir kur&#;un içine bir kaç kat kal&#;n misina s&#;k&#;&#;t&#;rarak yapabilece&#;iniz gibi basitçe haz&#;r da alabilirsiniz. &#;stavrit için kullan&#;m&#;nda tak&#;m&#;n gelmesi istenen derinli&#;e göre farkl&#; a&#;&#;rl&#;klarda olurlar. Ana prensip ayn&#;d&#;r. Bir taraflar&#;nda f&#;rdöndü bir taraflar&#;nda beden ba&#;lamak için kasa bulunur. Kuyruk alt&#; veya sülük yemle yemlenirler, tüylü tek çapari i&#;nesi kullan&#;ld&#;&#;&#; da olur. Beden mümkün oldu&#;unca ince bal&#;&#;&#;na göre veya olabilir. 




KA&#;IKLAR

Asl&#;nda yukar&#;da anlat&#;lan yünlüler, yüksükler gibi araçlar klasik ka&#;&#;k uygulamalar&#;d&#;r. Esas itibari ile ka&#;&#;klar etrafta bulunan y&#;rt&#;c&#; bal&#;&#;&#;n dikkatini çekerek sald&#;r&#;p yakalanmas&#;n&#; sa&#;layan parlak gümü&#; renkli veya renkli metalden yap&#;lm&#;&#;, at&#;l&#;p çekilerek kullan&#;lan araçlard&#;r. &#;ki tipi vard&#;r, biri sabit gövdeli çekilirken suda sal&#;n&#;m yaparak bal&#;&#;&#; cezbeden; di&#;eri döner gövdeli olan&#;d&#;r. Tabii bunlar&#;n da kendi içlerinde tüylüsü, tüysüzü, üçlü i&#;nelisi, tekli i&#;nelisi gibi farkl&#; modelleri vard&#;r.

 

 


Resimlerde tatl&#; ve tuzlu sularda kullan&#;lan muhtelif ka&#;&#;klar&#; görüyorsunuz. Üsttekiler sabit gövdeli, alttakiler de döner gövdeli ka&#;&#;klard&#;r. Son resim döner gövdeli bir ka&#;&#;&#;&#;n yap&#;s&#;na örnektir. Döner gövdeli ka&#;&#;klar daha çok tatl&#; sularda kullan&#;l&#;r. Sö&#;üt yapra&#;&#; diye görülen ka&#;&#;k hem tatl&#; hem tuzlu sulara uygundur.

 

YÜZER A&#;IRLIKLAR

 

Yüzer a&#;&#;rl&#;k veya batar &#;amand&#;ra veya &#;talyanca ismi ile bombard, sonralar&#; sbirolino ve bullrag dendi&#;ini de duydu&#;umuz bu alet asl&#;nda at&#;p-çekmede kullan&#;lan yard&#;mc&#; bir donan&#;m. &#;lk olarak &#;talya'da alabal&#;k av&#; için geli&#;tirilmi&#; ama daha sonra çok ba&#;ar&#;l&#; oldu&#;u görülünce tatl&#; sulardan denizlere her yerde kullan&#;lmaya ba&#;lam&#;&#;t&#;r. Aletin &#;ekli ve tak&#;m&#;n düzenlenmesi alttaki resimdeki gibidir.

 

 

 

 

Yüzer a&#;&#;rl&#;k &#;ekilden de görüldü&#;ü gibi balsa gövdeli &#;amand&#;raya benzer yap&#;da ön taraf&#; hafifçe a&#;&#;rla&#;t&#;r&#;lm&#;&#; bir alettir. Gövdenin ta&#;&#;ma yetene&#;ine ve a&#;&#;rl&#;&#;&#;na göre h&#;zl&#; batan, yava&#; batan, yüzen tipleri vard&#;r. 10 gramdan, 30 grama kadar çe&#;itli a&#;&#;rl&#;klarda olabilir. &#;effaf veya de&#;i&#;ik renklerde olanlar&#;n&#; bulmak mümkündür. Gövdenin &#;ekli dolay&#;s&#; ile hacmi Ar&#;imet prensibine göre batma h&#;z&#;na etki edece&#;inden mesela 20 gram a&#;&#;rl&#;kta ama de&#;i&#;ik gövde &#;ekilli iki yüzer a&#;&#;rl&#;&#;&#;n biri h&#;zl&#; batar, di&#;eri yava&#; batar olabilir. Bu yetenekleri derin sulardan çok s&#;&#; sulara kadar pek çok yerde ba&#;ar&#; ile kullan&#;lmalar&#;n&#; sa&#;lar. Mesela alabal&#;k av&#;nda diz boyu s&#;&#;l&#;klarda yava&#; batan veya yüzer modelleri ile rahatl&#;kla avlanabilirsiniz. Denizlerde de zarganadan levre&#;e kadar pek çok bal&#;k için kullan&#;labilir.

 



PLAST&#;K YEMLER

 

 

 

Bunlarda ka&#;&#;k uygulamalar&#;nda oldu&#;u gibi y&#;rt&#;c&#; bal&#;klar&#;n ilgisini çekerek yakalanmalar&#;n&#; sa&#;lamaya yararlar. Genelde yukar&#;da anlat&#;lan tatl&#; su zokalar&#;na tak&#;larak kullan&#;l&#;rlar. Kam&#;&#; yard&#;m&#; ile tüm ka&#;&#;k uygulamalar&#;nda oldu&#;u gibi mümkün oldu&#;unca uza&#;a at&#;l&#;p çekilerek kullan&#;l&#;rlar. Çeki&#; h&#;z&#; ve tekni&#;i yakalanmas&#; planlanan bal&#;&#;a göre de&#;i&#;iklik gösterir.

 

Yumu&#;ak plastikten yap&#;lan bu yemler çekilirken su içinde sal&#;narak, titre&#;erek y&#;rt&#;c&#; bal&#;klar&#;n ilgisini çeker ve sald&#;rmalar&#;n&#; bu &#;ekilde de yakalanmalar&#;n&#; sa&#;lar. Bu yemlerde esas olan çekilirken su içinde yumu&#;ak hareket etmeleri, ufak çekim h&#;zlar&#;nda bile sal&#;n&#;m veya titre&#;imlerini sürdürmeleridir. Bu nedenle pek çe&#;itli modelleri üretilmektedir.

 

 

 

Solucan, sülük, kurba&#;a, yavru bal&#;k taklitleri vard&#;funduszeue.info denizlerde düz renklerden çok üzeri parlak sim parçalar&#; ile kapl&#; veya imali s&#;ras&#;nda içine parlak parçac&#;klar kar&#;&#;t&#;r&#;lm&#;&#; simli modeller ba&#;ar&#;l&#; olmaktad&#;funduszeue.infoerde at&#;p çekmeden daha çok sürütme tak&#;mlar&#;nda kullan&#;l&#;rlar.

 

 


Dengelenmi&#; tipleri çekildikçe istenen derinli&#;e iner durma an&#;nda hangi derinlikteyse orada kal&#;r. Popperler su üstünde kal&#;r çekilirken de batmaz, bunlar&#; sert, ani hareketlerle çekince su üstünden sular&#; &#;ap&#;rtadarak gelirler, bu da etraftaki y&#;rt&#;c&#;lara su üstünde oynayan yavru bal&#;k hissi vererek sald&#;rmas&#;na neden olur. Ses ç&#;kartan modelleri dalan tip olup içleri ç&#;ng&#;rak gibi parçac&#;klarla doldurulmu&#;tur. Çekilirken yapt&#;&#;&#; titre&#;imle su içinde ç&#;ng&#;rak gibi ses ç&#;kartarak dikkat çeker.


FLY’LAR (YAPAY S&#;NEKLER)

Yapay sinekler veya ingilizce ad&#; ile fly genelde alabal&#;k av&#;nda kullan&#;lan sahte yemlerdir. Çevredeki suda ya&#;ayan böcekler, uçucu böcek, karada ya&#;ayan böcekler ve baz&#; canl&#;lar, yavru bal&#;klar, sinek, larva, yumurta ve ha&#;erelerle beslenen alabal&#;k için kullan&#;ld&#;&#;&#;na göre fly denince geni&#; bir böcek toplulu&#;u, larvalar ve yumurtalar dü&#;ünülmelidir. Fly ile sadece alabal&#;k de&#;il tatl&#; su levre&#;i ile di&#;er baz&#; bal&#;klar ve hatta turna ve sudak da avlamak mümkündür. 



ÇAPAR&#;LER

Çapari denince ilk akla gelen, beden üzerine dizilmi&#; tüy ile yapay olarak yemlenmi&#; i&#;neler ta&#;&#;yan çok say&#;da köstekten olu&#;an tak&#;md&#;r. Bir de tüy ile de&#;il de herhangi bir do&#;al yemle yemlenen ve çok i&#;neli olduklar&#; için yemli çapari ad&#; verilen tak&#;mlar vard&#;r. Bu tak&#;mlar kullan&#;m olarak üç köstekli tak&#;mlara benzerken yap&#; itibari ile tüy hariç çapari gibidirler. Kullan&#;mlar&#; tabii ki çapariden farkl&#;d&#;r. Çapariler devaml&#; hareket ettirilip yapay yemlere hareketlilik kazand&#;r&#;l&#;rken; yemli çapariler, tüm yemli tak&#;mlarda oldu&#;u gibi indirilir ve bal&#;&#;&#;n vurmas&#; beklenir. Çapari ad&#; ile an&#;lan tak&#;mlar genelde hafif ve a&#;&#;r tak&#;mlar olarak düzenlenir. Hafif tak&#;mlardan, istavrit, kolyoz, uskumru gibi bal&#;klar&#; yakalamak için düzenlenen tak&#;mlar anla&#;&#;lmal&#;d&#;r. A&#;&#;r tak&#;mlardan da torik, palamut gibi iri bal&#;klar için haz&#;rlanan çapariler kast edilmektedir.
Çapariler çok köstekli olduklar&#;ndan köstek boylar&#; genelde k&#;sa tutulur; hafif tak&#;mlarda bu santimi geçmez, a&#;&#;r tak&#;mlarda ise durum tamamen farkl&#;d&#;r köstek böylar&#; santime kadar uzat&#;labilir. Çaparideki köstek say&#;s&#; hafif tak&#;mlarda kullan&#;m yerine göre 5 den 20 ye kadar olabilir. Köstek say&#;s&#;n&#;n artmas&#; kullan&#;m&#; zorla&#;t&#;rd&#;&#;&#;ndan amatörler kendi yetenek ve becerilerine göre istedikleri miktarda köstek kullanabilirler. Genel uygulamada hafif tak&#;mlarda sandalda 10 veya 15 köstek olur daha fazla istenirse ya bir yard&#;mc&#; sandalda bulunmal&#; veya ilave bir donan&#;m yap&#;lmal&#;d&#;r.

 

 



Bu donan&#;m için sandal içinde rahatça aya&#;a kalk&#;l&#;p çal&#;&#;abilecek kadar büyük olmal&#; ve ikisi ba&#; tarafta kar&#;&#;l&#;kl&#;, ikisi de ortalarda kar&#;&#;l&#;kl&#; olarak sandal&#;n postalar&#; aras&#;na s&#;k&#;&#;t&#;r&#;larak dikilmi&#; 4 adet dikme olmal&#;d&#;r. Çapari çekilirken ilk gelen köstekte bal&#;k varsa çabukça al&#;n&#;p köstek dikmelerden birine tutturulur, çapari çekilmeye devam eder ikinci dikmeye tak&#;lacak kadar çekilince, ele gelen köstek ikinci dikmeye tutturulur ve bu &#;ekilde devam edilir. Böylece çapari bedeni 4 dikme üzerine as&#;lm&#;&#; olur. Palamut çaparisi gibi a&#;&#;r tak&#;mlarda ise köstek say&#;s&#; den az olmaz. Genelde 50 köstek kullan&#;l&#;r.

Çapariler hangi bal&#;k için düzenlendi ise o isimle an&#;l&#;rlar, "uskumru çaparisi", "istavritçaparisi", "kolyoz çaparisi", "levrek çaparisi", "palamut çaparisi" gibi.

Çaparide kullan&#;lan tüyler genelde su ku&#;lar&#;ndan al&#;n&#;r. Mart&#;lar, kaz ve ördeklerin kanatlar&#;n&#;n ve kuyruklar&#;n&#;n telek tüyleri genelde en çok kullan&#;lan tüylerdendir. Yine bu ku&#;lar&#;n kanat alt&#;ndaki yumu&#;ak tüyleri de boylar&#; uygun ise özellikle palamut çaparisi gibi tak&#;mlarda kullan&#;l&#;r. Uçucu su ku&#;lar&#; d&#;&#;&#;nda hindinin kanat telek tüyleri ve kuyruk telekleri s&#;kça kullan&#;l&#;r. Hindilerden oldukça farkl&#; renkte tüy elde etme olana&#;&#; vard&#;r bu nedenle s&#;kça kullan&#;l&#;rlar. Ayn&#; &#;ekilde horozlar&#;n parlak boyun tüyleri de çok iyi çapari tüyü olur.

Çaparinin kullan&#;m&#;na gelince. Çaparide tüylü i&#;nelerin hareket ettirilerek bal&#;&#;&#;n k&#;skand&#;r&#;larak vurmas&#;n&#; sa&#;lamak esast&#;r. Kendi halinde hareketsiz duran çapariye bal&#;k vurmaz. Bunun yap&#;lmas&#; çaparinin kullan&#;laca&#;&#; yere göre de&#;i&#;ir. Çapariler k&#;y&#;dan ve sandaldan olmak üzere iki farkl&#; yerden kullan&#;l&#;r. K&#;y&#;dan kullan&#;m&#;nda e&#;er iskele veya köprü üstünden sark&#;tma gibi kullan&#;l&#;yorsa, tak&#;m&#; indirirken baz&#; inceliklere dikkat etmek gerekir. Sal&#;nan tak&#;mda iskandil h&#;zla inerken kösteklerde suyun üstüne do&#;ru dik &#;ekilde hareketsiz olarak iskandille birlikte h&#;zla dibe iner.

Bu durumda da bal&#;&#;&#;n vurdu&#;u olur, ama ini&#; s&#;ras&#;nda tak&#;m&#; zaman zaman yava&#;latarak hatta baz&#; derinliklerde durdurup kol boyu kadar çekip salmak daha etkilidir. &#;ni&#; s&#;ras&#;nda bal&#;k vurur ise vuru&#;un &#;iddetine göre tak&#;m durabilir, bu bo&#;luk amatörü bazen &#;a&#;&#;rt&#;r. E&#;er bu olur ise o derinlikte kalmal&#; çapari kol boyu çekilip sal&#;narak di&#;er i&#;nelerin de dolmas&#; için çal&#;&#;&#;l&#;r. Bu arada oltadaki bal&#;klar&#;n t&#;k&#;rt&#;s&#;da çok keyif vericidir. K&#;y&#;dan ikinci uygulama at&#;p çekmedir. Genelde makinal&#; kam&#;&#;l&#; tak&#;mla yap&#;l&#;r. Makinal&#; tak&#;m yard&#;m&#;yla k&#;y&#;dan mümkün oldu&#;unca uza&#;a at&#;lan çapari bir müddet serbest olarak iner, daha sonra makina ile sar&#;larak toplan&#;r.

Toplama s&#;ras&#;nda da beklemeler yap&#;larak bir miktar daha dibe inilir ve çe&#;itli derinlikler taranm&#;&#; olur. &#;stanbul bo&#;az&#; k&#;y&#; bal&#;kç&#;lar&#; bu tür uygulamay&#; en çok yapanlard&#;r. Tabi k&#;y&#;dan avc&#;l&#;kta genelde hafif çapari tak&#;mlar&#; kullan&#;lmaktad&#;r.

Sandaldan çapari kullan&#;m&#; da iki türlüdür. Biri hafif tak&#;mlarda sark&#;tma usulü indirmedir. Bu aynen k&#;y&#;dan yap&#;ld&#;&#;&#; gibi uygulan&#;r. Dibe inene kadar çe&#;itli derinliklerde durarak tak&#;m kol boyu bir kaç kez sallan&#;r tekrar inmeye devam edilir. Dibe kadar bal&#;k vurmaz ise dipten 0, metre kadar yukar&#;da tak&#;m kol boyu kadar sallanarak tüylü i&#;neler hareketlendirilir, vuru&#; olmaz ise çekilip tekrar funduszeue.infodan sark&#;tma uygulamas&#;nda sandal ya demirlenir ya da aç&#;kta alargaya b&#;rak&#;larak ak&#;nt&#; ile sürüklenmesi sa&#;lan&#;r, bu &#;ekilde geni&#; bir alan taranm&#;&#; olur. Yaln&#;z sürüklenme s&#;ras&#;nda sürütme gibi sandaldan açarak de&#;il de sark&#;tma gibi sandala yak&#;n kullanmak gerekir. Sandaldan uygulanan ikinci yöntem sürütmedir. Yani çapari sandaldan indirilerek ya kürek veya motor yard&#;m&#; ile yürütülen sandal&#;n pe&#;inden sürütülür. Böylece kösteklerin aç&#;larak bal&#;&#;&#;n ilgisini çekmesi sa&#;lan&#;r. Bu yöntem hem a&#;&#;r hem de hafif tak&#;mlarda uygulanabilir.


YEMLER


Amatör bal&#;kç&#;l&#;kta yem, hayati önem ta&#;&#;r. Bir çok yem çe&#;idi vard&#;funduszeue.infoya,sülinez, karides, sübye, maun, kalamar, solucangibi bir çok canl&#; yem olarak kullan&#;labiliyor. Bunlar&#;n içinde özellikle maun çok avc&#; bir yem oldu&#;unu söylemek gerekir. Özellikle çipura için birebirdir.

 



Mercan, kupa, izmarit av&#;nda; en iyi yemler sülinez, karides ve sardalyad&#;r. Asl&#;nda bu yemlerin hepsinin kendine has özellikleri vard&#;r. Sardalya özellikle bal&#;&#;&#; av mahaline toplamak için, koku yapmas&#;n&#; sa&#;lamak için kullan&#;l&#;r.

Sardalyan&#;n haz&#;rlan&#;&#;&#; &#;öyle olur:
Öncelikle taze sardalya al&#;n&#;r. Daha iyi sonuç almak istenirse bir miktar &#;l&#;k su içinde biraz bekletilir. Böylelikle sardalyan&#;n pullar&#; kolayca gövdesinden ayr&#;l&#;r. Daha sonra bir gazete ka&#;&#;d&#;n üzerine yay&#;larak üzerine göz karar&#; bir miktar kaya tuzu serpi&#;tirilir. Gazete ka&#;&#;d&#; bir rulo haline getirilerek buzdolab&#;n alt gözünde saklan&#;r. Tuzu gören sardalya sertle&#;ip bal&#;&#;&#;n almas&#; zor bir yem haline gelir. Bir gece dolapta bekletildikten sonra av mahalinde kafas&#; ve kuyru&#;u kesildikten sonra enine çok keskin bir b&#;çak ile uygun boyutlarda kesilerek oltaya tak&#;l&#;r.

Bir ba&#;ka iyi yem ise sardalyaya göre daha tok bir yem olan karidestir. Karides bal&#;klar&#;n kar&#;&#; koyamad&#;&#;&#; bir yem olmakla beraber ekonomik bir yem de&#;ildir. Karides ay&#;klanm&#;&#; olarak de&#;il, bütün olarak al&#;nmal&#;d&#;funduszeue.info&#;n&#; ve bacaklar&#;n&#; kopard&#;ktan sonra kabu&#;unu soyarak ve içindeki beyaz eti diledi&#;imiz boyutta keserek kullan&#;r&#;z. Çok i&#;neli bir oltada yaln&#;zca karides kullan&#;lmas&#;n&#; önerilmez. Sardalyan&#;n yan&#;nda 2 i&#;neye tak&#;larak iyi sonu&#; elde edilebilir. Çünkü bal&#;&#;&#;n bu yemi çalmas&#; sardalyadan daha zordur.

Kullan&#;labilecek ba&#;ka bir yem ise
sülinezdir. Bu kabuklu canl&#; kumluk yerlerde bir &#;i&#; yard&#;m&#;yla ç&#;kart&#;l&#;r. Bu i&#;lem hem zahmetli hem de ustal&#;k gerektirir. Ama piyasada bu yemi bulmak mümkündüfunduszeue.info dolma yermi&#; gibi kabu&#;u ay&#;klan&#;r içindeki canl&#; uygun boyutlarda kesilerek oltaya tak&#;l&#;r.

Sübye de bal&#;&#;&#;n bol oldu&#;u zamanlar kullan&#;labilecek bir yemdir. Eti çok sert oldu&#;undan paragedi gibi çok i&#;neli tak&#;mlar&#;n yemlenmesinde kullan&#;l&#;r.

Midye ise bir çok amatör bal&#;kç&#;n&#;n ilk göz a&#;r&#;s&#; yemlerindendir. Midye kayalara ve iskele ayaklar&#;na yap&#;&#;&#;k olarak bulunur ve kolayca ç&#;kart&#;labilir.

Zokal&#; olta tak&#;mlar&#;nda beyaz yem olarak tabir edilen istavrityaprak etkin olarak kullan&#;l&#;r.

&#;stavrit beyaz yemin haz&#;rlan&#;&#;&#; &#;öyle olur:


SUN&#; YEMLER

Bu yemler teknenin arkas&#;ndan çekilmek suretiyle kullan&#;l&#;r.

 

AMATÖR BALIK AVINDA KULLANILAN DÜ&#;ÜMLER

 




&#;&#;neye misina ba&#;lama yöntemleri


Yapacag&#;n&#;z dü&#;üm misinan&#;z&#;n ucuna takaca&#;&#;n&#;z KLIPS için çok kullan&#;&#;l&#; bir dü&#;ümdür. &#;ki misinay&#; birbirine ba&#;lamak için farkl&#; iki yöntem

 

 


Çipura Tak&#;m&#;

 


Bu olta çipura oltas&#; olup s&#;&#; sulara at&#;l&#;rsa levrek' te avlanabilir. &#;&#;ne boyutu büyük oldu&#;u için ufak bal&#;klar&#;n oltan&#;za tak&#;lmas&#; zor olur. Oltay&#; kumluk bölgelere atman&#;z tavsiye edilir, çünkü çipura ve levrek'in en çok dola&#;t&#;&#;&#; yerler kumluk böfunduszeue.info&#;k bölgeleri de deneyebilirsiniz ama i&#;ne suyun dibine inece&#;inden oltan&#;z&#;n tak&#;lma ihtimali vard&#;r. Resimde büyük i&#;ne gösterilmi&#;tir, siz iste&#;e göre karagöz için daha da funduszeue.info olarak ahtapot baca&#;&#; midye ve boru kurdu kullanabilirsiniz.


K&#;br&#;s
Bu olta kefal avlamak için tasarlanm&#;&#;t&#;r. Bu oltay&#; kullanmak için ekmek kabu&#;unu mantar&#;n üzerini kapatacak &#;ekilde ekme&#;in beyaz bölgesi d&#;&#; tarafa gelecek &#;ekilde sar&#;yoruz. Ondan sonra i&#;nelere de ekme&#;in içini biraz elimizde hamur hale getirdikten sonra top olarak i&#;nelere yap&#;&#;t&#;r&#;yoruz. Bunu da yapt&#;ktan sonra 10 i&#;neyi birden mantara sard&#;&#;&#;m&#;z ekmek kabu&#;unun üzerine sar&#;yoruz ve i&#;lem bitiyor.

 


Dip K&#;br&#;s&#;

 



Resimde görmü&#; oldu&#;unuz olta Sarpa ve Karagöz için k&#;y&#;dan en çok kullan&#;lan oltalardan birisidir. Yem olarak ekmek kullan&#;l&#;r. Ekme&#;in içini ve d&#;&#;&#;n&#; suya tamamen bat&#;r&#;n ve ayn&#; anda ç&#;kart&#;n ondan sonra elinizde yava&#; yava&#; suyunu s&#;ka s&#;ka yo&#;urun. Bir süre sonra ekmek hamur olup oltaya tak&#;lacak hale gelinceye kadar elinizde yo&#;urun, sonra hava almayan bir kap veya torban&#;n içinde muhafaza edebilirsiniz. Yapt&#;&#;&#;n&#;z hamuru i&#;nelere teker teker küçük toplar halinde tak&#;n ve her mantar bat&#;&#;&#;nda h&#;zl&#;ca oltaya as&#;l&#;n böylece bal&#;&#;&#; yakalamak daha kolay olacakt&#;r.


Yapay Yemli

S&#;rt&#; tak&#;m&#; da denilen bu tak&#;m ile tekneden yap&#;lan bal&#;k avc&#;l&#;&#;&#;nda gayet iyi sonuclar al&#;nabilmektedir. Yapay yemleri çoklu olarak tak&#;yoruz, suyun içinde bir sürü görümü verdi&#;i için de levrek ve yal&#;ncak türü bal&#;klar hemen farkedip sald&#;rmaya ba&#;l&#;yorlar. Yaln&#;z köstek dü&#;ümlerinin s&#;k&#; ve sa&#;lam yap&#;lmas&#;na dikkat etmek gereklidir.

 


Sark&#;tmalar

 

 

 

Sark&#;tmalar, ad&#; üzerinde yukar&#;dan a&#;a&#;&#; sark&#;t&#;larak kullan&#;lan tak&#;mlard&#;r. &#;skele, duba veya köprü üstleri, sandallar veya yüksek k&#;y&#; profili gibi yerlerde kullan&#;l&#;r. Genel olarak da derince sularda kullan&#;l&#;r denebilir. Bunun d&#;&#;&#;nda ak&#;nt&#; durumuna göre de iskandilin a&#;&#;rl&#;&#;&#;n&#; artt&#;r&#;p eksilterek de&#;i&#;ik &#;artlara uydurulabilirler. Genel görünü&#;leri resimde oldu&#;u gibidir fakat &#;artlara göre farkl&#; &#;ekillerde de haz&#;rlanabilirler. Bunlar&#;n hepsinin ad&#; ve kullan&#;l&#;&#;&#; da farkl&#;d&#;r. S&#;ralayacak olursak; yemli çapariler, üç köstekli tak&#;mlar, çatal köstekli tak&#;m, ak&#;nt&#;l&#; sularda uzun köstekli tak&#;m diyebiliriz. Asl&#;nda yemli çapariler de sark&#;tmalar grubuna al&#;nabilir.

 



Üç Köstekli Tak&#;mlar
Bunlar&#;n en geneli üç köstekli tak&#;mlar, hatta bu tak&#;ma genelde üçlü veya üç köstekli de denir. &#;ste&#;e ve ihtiyaca göre iki veya dört köstekli olarak da düfunduszeue.info tak&#;mlar iki &#;ekilde düzenlenebilir; birincisi iskandilin uçta oldu&#;u tiptir. Resim de solda en bastaki tak&#;m buna örnektir. Çok iri olmayan her türlü bal&#;&#;&#;n özellikle de tas bal&#;klar&#;n&#;n av&#;nda kullan&#;l&#;r. Yeter uzunlukta alta ipinin ucuna bir f&#;rdöndü ve f&#;rdöndünün di&#;er ucuna da 70 - 80 santim uzunlu&#;unda beden ba&#;lanarak tak&#;m&#;n ana hatlar&#; ortaya ç&#;kar. Beden genelde alta ipinden daha ince misinadan seçilir ve ucunda bir &#;skandil kasas&#; yap&#;l&#;r.

 


&#;stenirse ilk f&#;rdöndüden sonra alta ipi kal&#;nl&#;&#;&#;nda 80 santim kadar bir parça eklenir bunun ucuna ikinci bir f&#;rdöndü ba&#;lan&#;r. Beden ikinci f&#;rdöndünün bo&#; gözüne ba&#;lan&#;r. Bu araya konan parçaya kolçak denir. Yine de kolçak bu tak&#;mlarda s&#;k kullan&#;lan bir eleman de&#;ildir. Mezgit gibi oltaya gam yapt&#;ran bal&#;klar&#;n av&#;nda veya ak&#;nt&#; nedeni ile tak&#;mda olu&#;an gam miktar&#;n&#; azaltmak amac&#; ile kullan&#;labilir. Köstekler bedende incedir ve boyu IO-I2 santimi pek geçfunduszeue.info&#;m&#;n yap&#;m&#;nda uyuma dikkat edilmelidir. F&#;rdöndüden alta ipine, i&#;neden köstek boyuna tüm elemanlar birbirleri ile uyumlu olmal&#;d&#;r . Tak&#;m&#;n kullan&#;lmas&#; dip yap&#;s&#;na ve ak&#;nt&#;n&#;n durumuna göre de&#;i&#;ir. Temiz, kumlu diplerde iskandil kuma yat&#;r&#;larak tak&#;m iskandili dipten kesmeyecek kadar gergin tutulursa hassas olur. Bal&#;k vurunca hafifçe çal&#;narak i&#;nenin oturmas&#; sa&#;lan&#;r. Dibi ta&#;l&#;k, kayal&#;k ili&#;ken olan yerlerde ise iskandil dibe oturtulmaz dipten santim kadar yukar&#;da tutularak hem yemlere hareketlilik sa&#;lan&#;r hem de olas&#; tak&#;lmalar&#;n önüne geçilmeye çal&#;&#;&#;l&#;r. Tak&#;m&#; kullan&#;rken en çok hangi i&#;nelere bal&#;k geldi&#;ine dikkat etmek gerekir. E&#;er tüm i&#;neler e&#;it olarak bal&#;k al&#;yor ise sorun yoktur. Ama genelde bal&#;k daha çok en alt i&#;nelere geliyor ise verimi artt&#;rmak için tak&#;m&#; yeniden düzenlemek gerekir. &#;lk deneme köstek boylar&#;n&#; ve beden boyunu k&#;saltmak olmal&#;d&#;r. Bundan sonuç al&#;nmaz ise o halde iskandili hafifletip bedenin gerisine alarak; a&#;&#;rl&#;&#;&#; ortada olan sark&#;tmalara çevrilir ve yeldirme gibi kullan&#;l&#;r. Bu verimi artt&#;rma bile tak&#;m&#;n indirilirken çok dikkat gerektirmesi aksi halde kar&#;&#;arak bozulmas&#; ve çok yava&#; çal&#;&#;ma gere&#;i nedeni ile s&#;k&#;c&#; olabilir. Derin ve ak&#;nt&#; olmayan veya sert ak&#;nt&#;l&#; yerlerde daha da zordur vepek uygulanmaz; normal ak&#;nt&#;l&#; yerlerde ise serbest indirilen tak&#;mda ak&#;nt&#;, bedeni oltadan uzak tutarak kar&#;&#;may&#; önleyece&#;i için daha h&#;zl&#; ve ba&#;ar&#;l&#;d&#;r denebilir. Kuvvetli ak&#;nt&#;s&#; olan dip yamaçlar&#;n&#;n ba&#;lar&#;, kayal&#;k burun ba&#;lar&#; gibi yerlerde üç köstekli tak&#;mda biraz daha de&#;i&#;iklik yapmak gerekir ve a&#;&#;rl&#;k ortaya al&#;nabilir. Özellikle ta&#; bal&#;klar&#;n&#;n av&#;nda ve so&#;uk sonbahar günlerinde iyi sonuçlar verir. Tak&#;m&#;n fark&#; kullan&#;lan iskandilin iki ucunda delikli olmas&#;d&#;r, bu iskandile mavruka denir ve bir ucuna iki köstekli beden ba&#;lan&#;rken ikinci gözüne de bir köstek ba&#;lanarak yine üç köstekli tak&#;m elde edilir. En uçtaki köste&#;in boyu 20 hatta ak&#;nt&#; durumuna göre 40 santime kadar olabilir. Tabii köste&#;in uzat&#;labilmesi için ak&#;nt&#;n&#;n h&#;zl&#; olmas&#; gerekir. Dibin durumu ne olursa olsun bu tak&#;m kullan&#;l&#;rken iskandil dibe oturtulmaz; dipten üç köste&#;in uzunlu&#;u kadar yukar&#;da tutulur. Ak&#;nt&#; sert ise, uç köstek ak&#;nt&#; ile uzanaca&#;&#;ndan dipten uzakla&#;&#;r böylece tak&#;m biraz daha a&#;a&#;&#; indirilebilir. Bu tak&#;mla, yani üç köstekli tak&#;mla, izmarit, mezgit, istavrit, kolyoz, uskumru, mercan,ispari, karagöz, hani, lipsoz, lahos,eskina gibi pek çok bal&#;k tutulabilir. Tak&#;m&#;n yemleri bal&#;&#;a göre degi&#;mekle beraber midye, karides,sülünes,bal&#;k eti gibi çok çesitlidir.

 

 

 

AMATÖR BALIKÇILIKTA KULLANILAN AV ARAÇ VE GEREÇLER&#;

 

 

 

 

YÜKSÜKLER


kur&#;undan dökülen yünlülere küçük bal&#;k &#;ekilleri verilir, mesela 1 gümü&#;, 2 hamsi, 3 ve 3a istavrit (iki yönden) taklidi yünlülerdir. Yünlüler genelde cm. boyunda, gr. a&#;&#;rl&#;&#;&#;nda olur ve boyutlar&#;na uygun tekli veya üçlü i&#;ne ile donat&#;l&#;funduszeue.info çok karadan kullan&#;ma uygundurlar. Mümkün oldu&#;unca uza&#;a at&#;larak bir müddet dibe inmesi beklenir, daha sonra h&#;zla çekilerek y&#;rt&#;c&#; iri bal&#;klar&#;n sald&#;rmas&#; sa&#;lan&#;r. Yünlüler genelde yemlenmez, bunun yerine üzerindeki deli&#;e i&#;neye kadar uzanacak &#;ekilde horozun gö&#;üs tüylerinden (tercihen k&#;rm&#;z&#;) iki üç adet s&#;k&#;&#;t&#;r&#;l&#;r. Yünlülerin küçüklerine piskova da denir. Bunlar cm. boyunda olur ucunda 6 - 7 numara çapari i&#;nesi vard&#;r. kullan&#;m&#; zokaya benzer, yünlülerden fark&#; hem sandaldan hem de karadan kullan&#;labilmesidir. Sandaldan aynen orta su sürütmesi gibi de kullan&#;l&#;r.


Yünlü gibi kullan&#;l&#;r ve hemen hemen ayn&#; i&#;i görür.Yüksükler daha çok y&#;rt&#;c&#;larin küçük bal&#;klar&#; sikistirip yüzledikleri durumda kullan&#;l&#;rlar. Yünlüden farklar&#; budur, tabii daha da hafiftirler. Sabit ve hareketli olarak iki tip olabilirler. Bal&#;k ba&#;&#;na benzeyen üzerinde zoka benzeri i&#;ne bulunan bir kur&#;unun üzerinde aç&#;lan çevre kerti&#;e i&#;neyi örtecek büyüklükte kaz, horoz veya mart&#; tüyü ibri&#;im ile s&#;k&#;ca ba&#;lan&#;r. gr., a&#;&#;rl&#;&#;&#;nda; çogunlukla da daha hafif olurlar. Uygulamas&#; tüm ka&#;&#;k uygulamalar&#; gibidir, at&#;l&#;r biraz beklenir ve çekilir. Ak&#;nt&#; altlar&#;nda da ba&#;ar&#; ile kullan&#;l&#;r.

 

 
 Bug&#;n 63 ziyaret&#;i (84 klik) ki&#;i burdayd&#;! 















nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası