kurtuluş savaşında savaştığımız ülkeler / Güney Cephesi - Kurtuluş Savaşı | Tarihi Olaylar

Kurtuluş Savaşında Savaştığımız Ülkeler

kurtuluş savaşında savaştığımız ülkeler

 

 YIL: 12

SAYI:

OCAK

 

 

 

 

 

  

TÜRK KURTULUŞ SAVAŞININ FİNANSMANI

Abstract

 

World War I had started in Europe in ; however it is called as “World War” by reason of participation of countries from all over the world and spread of war to colonies in other mainlands. The war which had started in had ended in Ottoman Empire had brought war to end by signing Montrose Treaty. Taking the young generation of country from producing area for front line had caused a big decrease in production. Whole resources of country had been used for requirement of army and all of the investment had been stopped because of war economy rules.

 

Ottoman Empire was a Turkish country which had survived from last quarter of 13th century to first quarter of 20th century. Ottoman Empire had been established in Anatolia and when Ottoman Empire had the broadest borders, its borders had expended to today’s Albania, Greece, Bulgaria, Yugoslavia, Romania, East Mediterranean islands, some parts of Hungary and Russia, Caucasia, Iraq, Syria, Palestine, Egypt, North Africa except Algeria and a part of Arabia.

 

Turkish War of Independence is the name of the battle of life that Turkish people had struggled by the leadership of Mustafa Kemal ATATURK in spite of being shared of Ottoman Empire’s lands by the countries which had won the war. Mustafa Kemal who departed from Istanbul and covered distance to Anatolia had called people for National Struggle by holding congresses in Erzurum and Sivas. While taking sufficient decisions for the salvation and independence of nation in Erzurum and Sivas’s congresses, essential financial systems were determined for this struggle. The sustenance, sheltering and equipment costs of the ones who participate in this struggle as volunteers had been financed by the aid in kind and aid in money that had been collected from public. Any sanction or forcing hadn’t been materialized for these aids.

 

Financing of a war which can be an example of independence struggle for all world states within the context of an international conference will be discussed by this study.

 

Keywords: Turkish War of Independence, War Financing, National Struggle, Independence

 

Özet

 

Birinci Dünya Savaşı, yılında Avrupa'da başlamış, ancak dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin katılması ve diğer kıtalardaki sömürgelere de yayılması nedeniyle "dünya savaşı" olarak adlandırılmıştır. 'te başlayan savaş yılında sona ermiştir. 30 Ekim 'de Osmanlı Devleti Mondros Mütarekesi'ni imzalayarak savaştan çekilmiştir. Birinci Dünya Savaşı'nda ülkenin gençleri üretim alanından alınıp cepheye gönderilince, bu nüfusun tüketici duruma gelmesi ve üretimde büyük düşüş olması gibi sonuçlar birbirini takip etmiştir. Savaş ekonomisi kuralları uygulandığı için, ülkenin bütün kaynakları ordunun gereksiniminde kullanılmış ve yatırımlar durmuştur.

 

Osmanlı Devleti, yüzyıl sonlarından yüzyılın ilk çeyreğine değin varlığını sürdüren Türk devletidir. Anadolu'da kurulmuş, sınırları tarihi boyunca çok değişmekle birlikte en geniş döneminde bugünkü Arnavutluk, Yunanistan, Bulgaristan, Yugoslavya, Romanya ye Akdeniz'in doğusundaki adalar, Macaristan ve Rusya'nın bazı kesimlerini, Kafkasya, Irak, Suriye, Filistin ve Mısır'ı, Cezayir'e kadar tüm Kuzey Afrika'yı ve Arabistan'ın bir bölümünü kapsamıştır.

 

Türk Kurtuluş Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu'nun savaşı kazanan devletlerce paylaşılmasına karşı Türk ulusunun Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verdiği mücadeledir. İstanbul’dan ayrılarak Anadolu’ya gelen Mustafa Kemal, Erzurum ve Sivas’ta kongreler düzenleyerek halkı milli mücadeleye karşı birlikte hareket etmeye çağırmıştır. Erzurum ve Sivas kongrelerinde ulusun mücadelesi ve kurtuluşu için önemli kararlar alınırken mücadele için gerekli finansman şekilleri de belirlenmiştir. Gönüllü olarak bu mücadeleye katılanlardan; iaşe, ibate ve teçhizat giderleri, halktan toplanan ayni ve nakdi yardımlarla finanse edilmiştir. Bu yardımlar için herhangi bir yaptırım ve zorlama asla söz konusu değildir.

 

Bu çalışma ile uluslar arası bir kongre kapsamında tüm dünya milletleri için bağımsızlık yönünden örnek teşkil edecek bir savaşın finansmanının nasıl yapıldığı konusunda irdelemelerde bulunulacaktır.

 

Anahtar Kelimeler: Kurtuluş Savaşı, Savaşın Finansı, Milli Mücadele, Bağımsızlık

 

1.DÜNYA SAVAŞI VE TÜRK KURTULUŞ SAVAŞI

 

Dünya Savaşı ve Sonrasında Osmanlı Devleti

 

28 Haziran ’te Avusturya-Macaristan veliahdı Arşidük François Ferdinand’ın, Saraybosna’da bir Sırplı tarafından öldürülmesi ile I.Dünya Savaşı başlamıştır. Avusturya-Macaristan ile Sırbistan arasında başlayan savaş, birçok büyük ülkeyi içine çekmiştir. Avusturya-Macaristan tarafına Almanya, Bulgaristan ve Osmanlı Devleti katılmıştır. Sırbistan tarafına ise İngiltere, Fransa, Rusya, Japonya, Romanya, ABD ve İtalya katılmıştır.

 

I.Dünya Savaşı sonunda 30 Ekim’de Mondros Mütarekesi ile İtilaf Devletleri, Osmanlı Devleti’nin topraklarını fütursuzca paylaşmışlardır. Daha sonra 32 devletin katılımıyla 18 Ocak ’da başlayan Paris Konferansı’nda, Anadolu’yu paylaşma planları yapılmıştır. Çok geçmeden birbirlerine düşmüşlerdir. Hatta birbirlerinden habersiz Anadolu’yu işgal etmişlerdir (Armaoğlu, , ).

 

Paris’te anlaşma sürerken, bir İtalyan savaş gemisi Antalya ve Marmaris’i işgal etmiştir. Bu durum karşısında İngiltere, Yunanlılar’ı İzmir’e göndermiştir. Yunanlılar 15 Mayıs ’da İzmir’i işgal etmişlerdir. Civarda çok çirkin saldırılara başlamışlardır. Bu saldırılar dolayısıyla Ödemiş kaymakamı Bekir Sami Bey, Askerlik Şubesi Başkanı Ali Rıza Bey, Jandarma Komutanı Yüzbaşı Tahir Fethi Bey’lerin öncülüğünde kişilik bir grup, Ödemiş yakınlarındaki Doyranlı ile Çerkezköy arasındaki tepede, Yunanlılar’ı yenmişlerdir. İlk olarak Ödemiş’te Yunanlılar’a karşı oluşturulan bu güce, milli güçler anlamına gelen ‘Kuva-i Milliye’ adı verilmiştir. Çok geçmeden Türk milleti tarafından benimsenen bu isim, Anadolu’da başlatılan asker-sivil kökenli örgütlerin ortak adı haline gelmiştir (Palamut, , ).

 

16 Mart ’de İtilaf Devletleri, İstanbul’u işgal etmişlerdir. Ayrıca meclisi de dağıtmışlardır. Bunun üzerine Anadolu’da bulunan Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan ’de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açmıştır.

 

İttifak Devletlerinin savaştan yenik ayrılmaları ile birlikte Osmanlı Devleti toprakları, İtilaf Devletlerinin iştahını kabartmıştır. Nitekim 10 Ağustos ’de Sevres Barış Anlaşması, Osmanlı Devletini temsil eden İstanbul Hükümeti tarafından kabul edilmiştir.

 

Mustafa Kemal Atatürk Gerçeği

 

Osmanlı Devleti’ni temsil eden İstanbul Hükümeti, yabancı işgaline duyarsız kalacağı belirmiştir.  Mustafa Kemal Atatürk, askeri kimliğinden ayrılarak, İstanbul’dan Anadolu’ya Samsun’a gitmiştir. Amacı, işgal kuvvetlerine karşı, milli bilinci uyandırmak ve savaşmaktır. Bu amaçla Havza, Erzurum ve Sivas’ta kongreler düzenlemiştir. Ülkenin her yanında işgal kuvvetlerine karşı, Kuva-i Milliye birlikleri mücadele etmektedir. Atatürk bu kongreler sonucunda bu birlikleri ‘Hukuku Savunma (Müdafa-i Hukuk) Cemiyeti’ adı altında toplamıştır (Aybars, , ). Düzenli orduya geçinceye kadar, Türk Kurtuluş Savaşı’nı bu cemiyet yürütmüştür.

 

Atatürk 19 Mayıs ’da Samsun’a giderek Türk Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştır. Savaş Türkler için son derece olumsuz şartlarda başlamıştır. Ülke, I.Dünya Savaşı’nda galip gelen İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmiştir. İngiltere tarafından kışkırtılan Yunanistan, Anadolu’ya saldırıya başlamıştır. Tüm bu saldırıları önlemek için silah gücüne ihtiyaç vardı. Ancak Türk milleti yaklaşık 8 yıldan beri sürekli savaş halindeydi. ’de İtalya ile Trablusgarp Savaşı, ’de dört Balkan Devleti (Sırbistan, Karadağ, Bulgaristan ve Yunanistan) ile Balkan Savaşları ve ardından ’de I.Dünya Savaşı yaşamıştır. I.Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti, Kafkaslar, Irak, Kanal Cephesi ve Çanakkale olmak üzere dört ayrı cephede savaş yapmıştır. Ayrıca savaş müttefiki olan Avusturya’ya Rusya cephesinde (Galiçya) savaşmak için asker gönderilmiştir (Armaoğlu, , 47).

 

Türk milleti, ulusal savaş yıllarında parasal imkansızlıklar içindedir. Hatta Atatürk’ün yakınındaki arkadaşlarından bir kısmı, parasızlık içinde bu savaşın kazanılamayacağını düşünmektedirler. Atatürk bu konu ile ilgili olarak yılında şu sözleri yazmıştır: “Ankara’da bulunduğum zaman, değerli topraklarımızı her yönden sarmış ve işgal etmiş düşman ordularının vatan topraklarından atılmasından bahsediyordum. İleri görüşlü olduğu söylenen bazı kişiler –Ne kadar paran var? –Nereden ve nasıl para bulabilirsin? Sorularını sormuşlardır. Benim cevabım şu idi: Türk Milleti kendi hayat ve kurtuluşuna yönelik girişimleri başarabilecek güce sahiptir” (Kocatürk, , 13).

 

Atatürk “Ulusal amacımız, tam bağımsızlığımızı sağlamaktır” diyerek, ekonomik ve mali bağımsızlığı anlatır (Öztürk, , 59). Ancak öncelikle ülkenin yabancı işgalinden kurtulmak gerekir. Atatürk’ün önderliğinde gerçekleştirilen Türk Kurtuluş Savaşı, her yönüyle bağımsız ve çağdaş bir Türk Devleti’nin kurulmasını amaçlamaktadır (Derbentli, , 75).

 

İşgal ve Cepheler

 

Anadolu dört bir taraftan işgale maruz kalmıştır. Düzenli orduya geçildikten sonra, dağınık olarak savaşan milis kuvvetleri, derhal orduya katılmışlardır. Böylece sevk ve idare tek bir merkezden (Ankara) yapılmıştır. Türk Kurtuluş Savaşı’nda üç büyük cephede savaş yapılmıştır. Doğu Cephesi, Batı Cephesi ve Güney Cephesi. Doğu Cephesi’nde Ruslar ve Ermeniler ile savaş yapılmıştır. Güney Cephesi’nde İtalya, Fransa ve İngiltere ile savaşılmıştır. Batı Cephesi’nde ise İtalya ve Yunanistan ile savaşılmıştır.

 

Düzenli Orduya Geçiş

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi kurulduktan (23 Nisan ) yaklaşık üç ay sonra Kuva-i Milliye yerine düzenli bir orduya geçiş tartışmaları başlamıştır. Yunanlılar ile Gediz’de yapılan çarpışmada Kuva-i Milliye yenik düşmüştür. Bunun üzerine Atatürk “Efendiler! Dalgalı, düzensiz ve komutasız bazı savaşlardan sonra bildiğiniz gibi, Gediz’de yenildik” diyerek düzenli orduya geçişi hızlandırmıştır. Ekim ’den itibaren Kuva-i Milliye’nin tasfiyesine başlanmıştır. 10 Kasım ’de Güney Cephesine Albay Refet Paşa, Batı Cephesi’ne Albay İsmet (İnönü) Paşa komutan olarak atanmışlardır. Atatürk hızlı bir şekilde düzenli ordu ve büyük süvarilerin oluşturulmasını emretmiştir. İlerleyen günlerde bir taraftan düzenli ordu oluşturulurken, diğer taraftan Kuva-i Milliye birlikleri tasfiye edilerek, düzenli orduya katılımı sağlanmıştır (Yalçın, , ).

 

2.TÜRK KURTULUŞ SAVAŞININ FİNANSMAN KAYNAKLARI

 

Türk Kurtuluş Savaşı, Türk milletini I.Dünya Savaşı’ndan daha fazla etkilemiştir. Çünkü ülke toprakları işgal edilmiştir. Uzun süren savaşların ardından, milli mücadele başlamıştır. Halk bitkin ve yorgundur. Savaş için gerekli silah, cephane ve para yeterli değildir. Bu zorluklar karşısında savaşın finansmanı karşılamak için yurt içi ve yurt dışı kaynaklar yer almaktadır.

 

Yurt İçi Kaynaklar

 

Türk Kurtuluş Savaşı, bir ülke ile birden fazla ülke arasında yaşanmış ve çok kayıpların verildiği bir savaş olmuştur. Gerek asker sayısı ve gerekse teçhizat bakımından büyük bir üstünlüğe sahip olan taraf, İtilaf Devletleri (Galip Devletler) idi. Oysa Osmanlı Devleti’nin ordusu dağıtılmış ve silahlarına el konulmuştur. O nedenle Mustafa Kemal Atatürk ve yanındakilerin yegane kaynağı Türk halkının ta kendisi olmuştur. Anadolu’da mücadele eden Kuva-i Milliye’nin elinde yeterli asker ve mühimmat bulunmamaktadır. Ayrıca savaşın ilk başlarında sadece milis kuvvetlerinden bahsedilebilir. Düzenli bir orduya geçiş daha sonraki yıllarda olmuştur.

 

Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde tarım ülkesi olmasına rağmen, kendi halkını besleyemeyen bir ülke konumundadır. Ayrıca büyük dış borç baskısı vardır. Çiftçi ve esnaf ağır vergi yükü altındadır. Halk fakir, ulaşım gibi alt yapı yetersizdir (Başol, , ; Cankay, , )

 

Atatürk 29 Mayıs ’de gerçekleştirilen gizli bir oturumda “Varlığımızı korumak ve milli amaçlarımızı gerçekleştirmek için dayanağımızı dışarıda aramamalıyız. İçeride, kendi vicdanımızda bulmalıyız. Kendi kuvvetimizi dikkate almaz isek, dışarıdan beklediğim yardımlarda gelmez ise. Hayal kırıklığına uğrarız” (Koloğlu, , 37) sözleri ile, yurt içi kaynakların önemine dikkat çekmiştir. ’de Hindistan Merkezi Hilafet Komitesi Başkanı Seyit Cutani’ye gönderdiği bir mektupta;  Türk Milletinin kazanacağı bir zaferin, bütün zulüm gören milletlere örnek olabileceğini ifade etmiştir (Koloğlu, , 41). Atatürk’e göre Türk Kurtuluş Savaşı’nın temel ilkesi “Milletin iç ve dış bağımsızlığı, her milletin kendi kaderine, kendisinin hakim olması ve kayıtsız, şartsız tanınmasıdır” (Armaoğlu, , ).

 

Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara Hükümeti gelir ve giderler konusunda yetkili kılınmıştır. Ancak o yıllara ait kesin bir bütçe tahmini yapılamamaktadır (Vural, , ). Çünkü yapılan mal veya parasal yardımların birçoğu, anlaşmalar dışında gerçekleşmiştir. Ayrıca özellikle yurtiçi bağışların kaydedilmesi, o savaş şartlarında mümkün değildir.

 

Milli Gelirler (Tekalif-i Milliye) Emirleri

 

Atatürk, ülkenin dört bir yanını saran düşman kuvvetlerine karşı, milletin kendi gücünün yeteceğini söylemektedir. Nutuk adlı eserinde bu konuyla ilgili “Efendiler, zavallı milletimizi esir etmek isteyen düşmanları mutlaka yeneceğimize olan güven ve inancım, bir dakika olsun sarsılmamıştır.” demektedir. Savaşın finansman ihtiyacını karşılamak için on adet emir yayınlamıştır. Nutuk’ta kendi ifadesiyle konuyu şöyle anlatmaktadır:

 

Türk ordusu Yunan kuvvetleri karşısında gerileyerek Sakarya nehrinin doğusuna çekilmiş ve orada savunma yapmaya çalışırken TBMM, 5 Nisan ’de Atatürk’ü Başkomutan ilân etmiştir. Başkomutan aynı zamanda TBMM’nin yetkilerine sahip olacaktır.

 

Sınırsız yetkilerle donatılan Atatürk’ün ilk işi, ordunun insan ve taşıt araçları bakımından kuvvetinin artırılması, yiyecek ve giyeceğinin sağlanması ve düzenlenmesiyle ilgili tedbirler almak ve hazırlıklar yapmak oldu.

 

Birinci, İkinci İnönü Muharebeleri ve iç ayaklanmaları olağan mali kaynaklarıyla karşılayan milli ordunun elindeki imkanlar yeni bir savaşı kaldırabilecek durumda değildi. Kısa bir zaman sonra genel bir saldırıya geçmesi beklenen Yunan ordusuna karşı koyabilecek savunma hazırlıkları için yeni mali kaynaklara ihtiyaç vardı, bu kaynaklar hemen hazır olmalıydı. İngiliz desteğindeki Yunan kuvvetleri taarruza geçene kadar ordumuzun ihtiyaçları görülmüş olmalıydı.

 

Mustafa Kemal, Başkomutan seçildikten iki gün sonra Ağustos tarihlerinde ordunun ihtiyaçlarını en hızlı karşılayacak şekilde düzenlediği Tekalif-i Milliye Emirleri’ni ilân etti.

 

10 emirden oluşan ve ilk 6’sı 7 Ağustos, son dördü ise 8 Ağustos tarihlerinde ilan edilen Tekalif-i Milliye (Millî Vergiler) ana hatlarıyla şöyledir(Nutuk, , ):

1 nolu emir: Her ilçede kaymakamın başkanlığında, mal müdürü ve ilçenin en büyük askeri amiri ile idare meclisi, belediye ve ticaret odalarının seçtikleri ikişer üyeden oluşan Tekalif-i Milliye Komisyonları kurulacaktır, bu komisyonlara mahallî Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri merkez kurulundan iki üye ile köylerde imamlar ve muhtarlar tabiî üye sıfatıyla bu komisyonlara katılacaklardır. Buradaki hizmetlere karşılık ücret ödenmeyecektir. Tekalif-i Milliye Komisyonları savaş ekonomisine giren ve Tekalif-i Milliye emirlerinde belirtilen malları toplayarak kendisine bildirilen cepheye gönderecektir. Görevinde ihmal gösteren komisyon üyeleri vatana ihanet suçuyla cezalandırılacaklardır.

2 nolu emuir: Ülkede her ev birer kat çamaşır, birer çift çorap ve çarık hazırlayıp Tekalif-i Milliye komisyonlarına teslim edecektir.

3 nolu emir: Tüccar ve halk elinde bulunan çamaşırlık bez, amerikan, patiska, pamuk, yün ve tiftik, erkek elbisesi yapımına yarayan kumaş, kösele, taban astarlığı, sarı ve siyah meşin, sahtiyan, dikilmiş ya da dikilmemiş çarık, fotin, demir kundura çivisi, tel çivi, kundura ve saraç ipliği, nal, nal yapımında kullanılan demir, mıh, yem torbası, yular, belleme, kolon, kaşağı, gebre, semer ve urganların yüzde kırkı bedelleri sonradan ödenmek üzere Tekalif-i Milliye komisyonlarına teslim edilecektir.

4 nolu emir: Tüccar ve halkın elinde bulunan mevcut buğday, un, saman, arpa, kuru fasulye, bulgur, nohut, mercimek, koyun, keçi, kasaplık sığır, şeker, gazyağı, pirinç, sabun, tereyağı, zeytinyağı, tuz, çay ve mum stoklarının yüzde kırkma ordu adına el konacaktır. El konan malların bedelleri daha sonra ödenecektir.

5 nolu emir: Ordu ihtiyacı için evvelce alınan taşıt araçlarının dışında, halkın elinde kalan her türlü taşıt aracıyla, yüz kilometrelik bir uzaklığa kadar, ayda- bir defa olmak üzere parasız askerî nakliyat yapılması mecbur kılınmıştır.

6 nolu emir: Ordunun giyimine ve beslenmesine yarayan bütün sahipsiz mallara el konulmuştur.

7 nolu emir: Halkın elinde bulunan savaşta lüzumlu bütün silah ve cephane üç gün içinde Tekalif-i Milliye komisyonlarına teslim edilecektir. Bu malzeme için ücret ödenmeyecektir.

8 nolu emir: Benzin, vakum, gres, makina, don, saatçi ve taban yağları, vazelin, otomobil ve kamyon lastiği, solüsyon, buji, soğuk tutkal, Fransız tutkalı, telefon makinası, kablo, pil, çıplak tel, yalıtkan maddeler ve bunlar cinsinden malzeme, asit sülfirik stoklarının yüzde kırkına el konulmuştur.

9 nolu emir: Demirci, marangoz, dökümcü, tesviyeci, saraç ve araba yapan esnaf ile imalathaneler tesbit edilecek, bunların üretim, onarım ve yapım güçleri hesaplanacaktır. Ayrıca kasatura, kılıç, mızrak ve eğer yapabilecek zanaatkarlar aranıp tesbit edilecektir. Yukarıda belirtilen esnaf, imalathane ve zanaatkarlar savaş araç ve gereçleri üretim, onarım ve yapımı ile görevlendirilecektir. Sürekli görevlendirilenlere geçimlerine yetecek ücret ödenecektir.

10 nolu emir. Halkın elinde bulunan dört tekerlekli yaylı araba dört tekerlekli at ve öküz arabalarıyla kağnı arabalarının bütün takım ve hayvanlarıyla beraber ve binek ve topçeker hayvanları, katır ve yük hayvanları, deve ve eşek sayısının yüzde yirmisi bedeli sonra ödenmek üzere ordu adına alınacaktır.

 

Türk Kurtuluş Savaşı, emperyalist saldırılara karşı yürütülen silahlı bir karşı çıkıştır. Bu mücadele boyunca ülke içindeki Müslüman olmayan azınlıklar, düşman ülkelerle aynı safta yer almışlardır. Rum, Levanten ve Ermeni sermayedarları, açıkça Türkiye’ye karşı durmuşlardır. O nedenle bu savaş, Anadolu Türk halkının katkısı ve desteği ile yürütülmüştür (Boratav, , ; Zürcher, , )).

 

Tekalif-i Milliye Emirleri’nin Uygulanışı

 

Sırtını İngilizlere dayayarak her türlü ihtiyacı karşılanan Yunan ordusu önünde gerileyen ve Sakarya Nehri’nin doğusuna çekilen Türk ordusunun ne kadar ihtiyaç içinde olduğunu anlamak için Tekalif-i Milliye ile halktan istenen malzemelere bakmak yeterli olacaktır. Öyle ki, Türk ordusunun üstünde elbisesi, ayağında ayakkabısı, yiyecek ekmeği, silahı ve cephanesi kalmamıştı. Bir çivi bile halktan istenmekteydi. Bu durum düzelmeden, malzeme olarak takviye olmadan ordunun başarılı olması düşünülemezdi.

 

Bu nedenle yayınlanan Tekalif-i Milliye Emirlerinin uygulanması için birinci emirde nasıl kurulacağı açıklanan komisyonlar her tarafta kuruldu ve hemen çalışmalarına başladı. Bu komisyonlar el koydukları mallara karşılık senet niteliğinde tutanaklar verdiler. Bu tutanaklarda yazılı malların bedelleri zaferden sonra hak sahiplerine belli bir düzen dahilinde ödenmiştir. Komisyonlardan başka, bu emirlerin yerine getirilmesini sağlamak için kurulan İstiklal Mahkemeleri de Kastamonu, Samsun, Konya, Eskişehir bölgelerine gönderildi. Ayrıca Ankara’da da bir İstiklal Mahkemesi bulunmaktaydı.

 

 “Bununla beraber İstiklal Mahkemeleri tutanakları incelendiğinde Tekalif-i Milliye emirlerinin uygulanmasından doğan zorlamaların ve cezalandırmaların bir iki olayla sınırlı olduğu görülmektedir. Gerçi her Tekalif-i Milliye Komisyonu ilgili emirleri ve istekleri halka duyururken gerektiğinde zora başvurulacağını, stoklarındaki mal miktarını gizleyenlerin vatana ihanet suçu işlemiş sayılacaklarını belirterek halkın dikkatini çekmiş, gerekli uyanlarda bulunmuştur. Ancak uygulamalar sırasında zora başvurmayı gerektiren olaylara çok az rastlanmıştır. Bu durum verebileceklerinin sınırına ulaşmasına rağmen halkın Kurtuluş Savaşını zafere ulaştıracak mali ve maddi mükellefiyetlere ve fedakârlıklara içtenlikle katıldığını göstermektedir”.

 

Bu uygulama sonucunda halktan beklenen gelir elde edilmiş ve bu gelirin verdiği maddi ve manevi destek Türk ordusunun başarılı olmasında büyük rol oynamıştır (Avcı, ).

 

İstanbul’dan Gelen Yardımlar

 

İstanbul Hükümeti’nde görev alan ve milli mücadeleye sıcak bakan bazı bakanların, Kuva-i Milliye’ye katkıları olmuştur. Özellikle Harye Bakanı Cemal Paşa, lojistik destek sağlamıştır. İstanbul’da milli mücadele adına gizli örgütler kurulmuştur. Heyet-i Temsiliye döneminde (4 Eylül Nisan ) Anadolu’ya çok sayıda silah ve cephane kaçırılmıştır. Örneğin; Denizli ili valisi Faik Bey, ’da İstanbul’a gelmiş ve Harbiye Bakanı Cemal Paşa ile görüşmüştür. Faik Bey’in 7 Eylül ’da Hacı Şükrü Bey’e yazdığı bir mektupta, Cemal Paşa sayesinde adet mavzeri Adapazarı istikametinden Denizli’ye hayvanlar la naklinin sağlandığını yazmıştır. Ayrıca Refet Paşa 22 Şubat ’de Atatürk ve Ali Fuat Paşa’ya birer mektup yazmıştır. Bunun sonucunda Refet Bey’e Lira gönderilmiştir.

 

Gelibolu’nun Akbaş mevkiinde Fransızların denetiminde bulunan depolardan, çok sayıda silah ve mühimmat kaçırılmıştır. ocak gecesi 30 kadar Kuva-i Milliye askeri Akbaş Cephanesi’ni basmıştır. adet tüfek, sandık cephane ve ’e yakın ağır makinelı tüfek deniz yoluyla Anadolu’ya kaçırılmıştır (Yalçın vd, , ).

 

Genel Borçlar (Duyun-ı Umumiye) ve Tütün Tekeli (Reji) Ambarları

 

Osmanlı Devleti yüzyılda dışarıdan çok borç almıştır. Hükümet, vadesi gelen borçların ödeyememesi nedeniyle, ’de “Muharrem Kararnamesi” yayınlanmıştır. Bu kararnameye göre devlete ait birçok gelir kaynakları, yabancı devletlerin kontrolüne bırakılmıştır. “Duyun-ı Umumiye” (Genel Borçlar) adıyla bir idare kurulmuştur. Bu idare çok kısa bir zamanda acente ve ’in üzerinde personele ulaşmıştır. Devlete ait tütün tekeli de bu idareye bırakılmıştır.

 

Ankara Hükümeti tarafından yılında çıkarılan Genel Denge (Muvazene-i Umumiye) Kanunu ile Genel Borçlar İdaresi ve Tütün Tekeli gelirlerine savaş süresince el konulmuştur Eldem, , ).

 

Tümen Komutanı Şefik bey, Genel Borçlar İdaresi’ne ait ambarlardan buğday ve hayvan yemine el koymuştur. İdare bu olayı protesto ve şikayet etmiştir. Ancak bir sonuç alamamıştır. El konulan buğday ve hayvan yemleri, Denizli ve Ankara’ya gönderilmiştir. Isparta ve civarındaki ambarlardan buğday ve arpalara el konulmuş ve bunlar Tümen Komutanlığı’na gönderilmiştir (Köstüklü., , ).

 

Tütün Tekeli’ne ait depolardaki tütünlere el konulmuş ve satılmıştır. Elde edilen paralar, Kuva-i Milliye’nin ihtiyaçlarında kullanılmıştır (Yalçın vd., , ).

 

Yurt Dışı Kaynaklar

 

Türk Kurtuluş Savaşı’nda bazı ülkeler tarafından Türkiye’ye yardım edilmiştir. Bu ülkeler Sovyet Rusya, Fransa, İtalya, Hindistan, Hindistan, Azerbaycan ve Kıbrıs’tır.

 

Sovyet Rusya’nın Yardımları

 

Henüz işgalci güçler ile savaşan ve yeni bir devlet kurma çabasını da ihmal etmeyen Atatürk ve ekibi, askeri ve ekonomik yardıma büyük gereksinim duymaktadır. Bu yardım ise ancak doğudan gelebileceği düşünülmektedir (Sonyel, (a), ; Sonyel, , 49). O nedenle Bolşevik Rusya ile Türk Kurtuluş Savaşı arasında çok yakın bir ilişkinin olduğu öne çıkarılmıştır (Oran, , ).

Türk Kurtuluş Savaşı’nda en büyük yardım, Sovyet Rusya’dan gelmiştir. O dönem içinde Sovyet Rusya’nın Türklere yakınlığının üç nedeni vardır (Palamut, , ).

 

Birincisi: Hem Türklerin ve hem de Rusya’nın ortak düşmanı o günün sömürgeci ülkelerdir. O nedenle “Düşmanımın düşmanı, dostumdur” prensibine göre Rusya, Türklere yakındır. İster istemez iki ülke arasında bir yakınlık, karşılıklı anlayış ve sempati doğmuştur (Unay, , 29; Kili, , 95).

 

İkincisi: Sosyalist rejimin yayılmasında Türkler önemli bir rol üstlenebilir (Tekin, , ). Çünkü emperyalizme karşı mücadelede Türklerin ‘sosyal ihtilal’ gerçekleşeceğine inanılmaktadır. Eylül ’de Bakü’de Doğu Milletleri Kongresi’nde Rus delege Mutişev’in şu sözleri ilginçtir: “Mustafa Kemal’in hareketi, milli bir kurtuluş hareketidir. Biz bu hareketi destekliyoruz. Çünkü emperyalizme karşı yaptığımız mücadele sona erecek ve Türk Kurtuluş Hareketi bir sosyal ihtilale dönüşecektir”

 

Üçüncü neden ise: Sovyet Rusya’nın dünyada yalnız kalmasıdır. Bu yalnızlığı gidermek için doğu ülkelerinin sempatisini kazanmak istemektedir.

 

Atatürk henüz Anadolu’ya (Samsun) adım atar atmaz, Sovyet Rusya,  Albay Budiyenni başkanlığında bir heyet gönderir. Havza’da Atatürk ile görüşme yapılır. Albay Budiyenni ülkesinin para, silah, cephane ve gerekirse deniz gücü dahi gönderebileceğini söyler. Karşılığında ise padişahlık ve halifeliğin kaldırılması ve komünizmin Türkiye’de ilan edilmesidir.

 

Atatürk Sivas Kongresi’nden ( Eylül ) sonra, Halil Paşa’yı Rusya’ya gönderir. Halil Paşa, Moskova’da Dışişleri Komiseri Chicherin ile görüşür. Temmuz ’de bin altın ruble ile Anadolu’ya döner. 8 Eylül ’de altınlar Erzurum’a getirilir. Burada bulunan hastanenin baskülünde tartılır ve ikiyüz kilosu Doğu Ordusu için ayrılır. Geri kalanı Ankara’ya gönderilir. Ayrıca Sovyet Rusya silah ve cephane yardımında da bulunmuştur. adet tüfek, sandık tüfek mermisi, 66 adet top, adet top mermisi ve adet süngü, adet kılıç, gaz maskesi, adet el bombası, adet makinelı tüfek Eylül ’de Trabzon’a ulaştırılmıştır (Müderrisoğlu, , ; Armaoğlu, , ).

 

yılında Dışişleri Bakanı Bekir Sami Bey başkanlığındaki bir heyet, Moskova’ya gitmiştir. Ruslarla yapılan görüşmeler uzun sürmüştür. Ekonomi Bakanı Yusuf Kemal Bey, görüşmeler hakkında bilgi vermek amacıyla, 6 Ekim ’de milyon altın rubleyi de beraberinde getirmiştir (Palamut, , ).

 

Sovyet Rusya’dan gelen milyon altın ruble aslında Buhara Cumhuriyeti tarafından temin edilmiştir. Dönemin Buhara Cumhurbaşkanı Osman Kocaoğlu ile Sovyet Rusya Devlet Başkanı Lenin ile yılında Kremlin Sarayı’nda bir görüşme yapar. Bu görüşmede Osman Kocaoğlu, Anadolu’daki savaş için Türkler’e milyon altın ruble vermeyi kararlaştırmıştır. Osman Kocaoğlu, Buhara’ya döner dönmez mecliste görüşmeler yapmış ve parayı Rus Hazinesi’ne teslim etmiştir (Yalçın, , ).

 

 Aynı heyet Moskova’da Rusya ile 16 Mart ’de Moskova Anlaşması’nı imzalamışlardır. Ülkeye dönerlerken Yusuf Kenan Bey ve Dr. Rıza Bey, 4 milyon altın rubleyi de beraberinde getirmişlerdir (Palamut, , ).

 

Fransa’nın Yardımları

 

Mart ’de Londra Konferansı’na giden Dışişleri Bakanı Bekir Sami Bey başkanlığındaki heyet, Avrupa’nın üç büyük gücü İngiltere, Fransa ve İtalya temsilcileri ile yakın temaslarda bulunmuştur (Kocabaş, , ). Fransızlar, ülkeden çekilmek için birtakım ayrıcalıklar istemişlerdir. İtalya tarafından işgal edilen İzmir ve Trakya’dan geri çekilmek karşılığında; çeşitli illerdeki (Antalya, Burdur, Muğla, Isparta, Afyon, Kütahya, Aydın ve Konya) kamu girişimlerinden pay almak istemiştir. Ayrıca Fransızlar Ereğli kömür madeninin işletilmesinin Türk-İtalyan işbirliğinde oluşturulan bir şirkete verilmesini istemiştir (Bayur, , 87)

 

Fransızlar Mondros Mütarekesi ve Paris Kongresi’nden sonra Güney Anadolu’da birçok yeri işgal etmişlerdir. İngiltere ile aralarında gizli bir husumet vardır. Arap ve Ermeni milliyetçiliğini desteklemiştir. Fransızlar 20 Ocak ’de Maraş’ta Kuva-i Milliye birlikleri ile yaptığı çarpışmada, yenik düşmüşlerdir. Ayrıca Urfa, Antep ve Adana’da yenilgi yaşamışlardır. Hatta Adana’da kişilik bir Fransız birliği esir alınmıştır. Fransa gerek bu yenilgilerden, gerek I.Dünya Savaşı’ndan beri sürekli dışarıda savaşmaktan ve gerekse Pierre Loti, Claude Farrere gibi aydınların Türk Kurtuluş Savaşı’ndan övgüyle bahsetmeleri nedenleriyle, Türkler ile savaşmayı bırakmışlardır.

 

Fransa, Türkiye Büyük Millet Meclisi ile 20 Ekim ’de Ankara Anlaşması’nı imzalamıştır. Fransızlar Türkiye’yi terk ederlerken birçok silah ve cephaneyi bırakmışlardır. Bunlar: adet tüfek, sandık tüfek mermisi ve 10 adet savaş uçağıdır.

 

İtalya’nın Yardımları

 

İtalya, Sovyet Rusya veya Fransa gibi silah, cephane veya para yardımında bulunmamıştır. İşgal ettiği Anadolu topraklarında birtakım teşvik ve yardımlarda bulunmuştur. Bunlar (Selek, , ): Posta teşkilatı kurmak, okullar açmak, Çiftçi ve tüccarlara kredi vermek, İşgalden kaçan göçmen ve muhtaçlara yardım etmek, Türk Hükümeti memurlarının bulamadığı malları sağlamak, bozuk yol ve camileri onarmaktır.

 

Hint Müslümanlarının Yardımları

 

Osmanlı Devleti topraklarının, I.Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’nın sömürgeci devletleri tarafından paylaşılması ve İstanbul’un işgal edilmesi, Hindistan Müslümanlarını harekete geçirmiştir. Hintliler Hint Hilafet Komitesi’ni (Indian Commitee of the Caliphate) oluşturmuşlardır (Sonyel, , ). Bu komite, Türk Devletinin bağımsızlığının sağlanması ve korunması amacıyla, Mart ’de Lloyd George ile görüşmek üzere Londra’ya bir heyet göndermişlerdir. Bu heyet, Londra’da Türkiye’nin işgalini protesto etmiştir (Palamut, , ).

 

Bu komite Temmuz ’de Karaçi’de ‘Bütün Hindistan Hilafet Konferansı’ düzenlemiştir. Bu konferansta Anadolu’daki Müslümanların milli mücadelesine katkı olarak yardım toplanmıştır. Bu kampanyada Hintli Müslüman kadınlar değerli takılarını vermişlerdir. Eski eşyalarla evlenmeyi tercih etmişlerdir (Palamut, , ). Ayrıca Anadolu’daki mücadeleyi desteklemek için gelen Hindistan Müslümanlarının temsilcileri, İstanbul, Trakya ve Anadolu’nun Türklere kalmasını istemişlerdir (İstiklal Harbi Gazetesi, 19 Mayıs , 3; Lewis, , ).

 

Aralık ’den Ekim ’e kadar Hint Hilafet Komitesi’nden gelen yardımların toplamı İngiliz Sterlinidir. Gönderilen bu paraların bir ksmı ordunun ihtiyaçları için kullanılmıştır. Bir kısmı için Osmanlı Bankası’nda özel bir hesapta tutulmuştur. Bankada tutulan bu para ile Türkiye İş Bankası kurulmuştur (Yalçın, , ). Nitekim Türkiye İş Bankası, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin kalkınma ve sanayileşmesinde önemli roller üstlenmiştir. Sanayileşmek için kurulan demir-çelik, şeker, çimento gibi fabrikaların finansman ihtiyacını karşılamıştır (Şahin, ).

 

Azerbaycan’ın Yardımları

 

Çarlık Rusyası’nın yerine geçen Bolşevikler, halklara özgürlük vaat ettikleri için, Azerbaycan’ a Türkiye’nin de yardımıyla 28 Mayıs ’de bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. Ancak bu bağımsızlık 27 Nisan ’de Rusya’nın hakimiyeti ile son bulmuştur. Üç yıllık bağımsızlığı süresince Azerbaycan, Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesi için yardımda bulunmuştur. 29 Mart ’de petrol poliçeleri ile birlikte toplam Fransız Frangı yardım etmiştir. Bu yardım 2 Ekim ’de Dışişleri Bakanı Ahmet muhtar Bey’e teslim edilmiştir. Yardımın içeriğinde şunlar vardır: Osmanlı altını, Fransız Frangı ve 8 parça petrol poliçesi bulunmaktadır (Yalçın, , ). Ayrıca Doğu Komutanı Kazım Karabekir Paşa’ya, yetim Türk çocuklarının eğitimleri için adet yüzlük Osmanlı altını verildiği ve bunun için Ankara Hükümeti’nin teşekkürlerini ilettiği bilinmektedir (Yalçın, , ).

Kıbrıs Türklerinin Yardımları

Kıbrıslı Türkler, Osmanlı-Rus Savaşı, I.Dünya Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşı’nda yardımlarda bulunmuşlardır. Başta basın yoluyla kamu oyu oluşturulmuştur. Söz, Doğru Yol, İrşad ve Ankebut gazete ve degilerinde milli mücadele konusu işlenmiştir. Tiyatro, sinema, kermes ve cami vaazlarında milli mücadele lehine kamuoyu oluşturulmuştur. Bu faaliyetler sırasında yardımlar toplanmış ve Anadolu’ya gönderilmiştir. Sadece parasal yardımlarda değil, bizzat özellikle Yunanlılara karşı savaşmak için asker de göndermişlerdir.

 

Savaş Yılları Bütçeleri

Yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kuran irade, Kurtuluş Savaşı sırasında kamu maliyesinde bağımsızlığını ilan ile işe başlamış ve Lozan Anlaşması, bu bağımsızlığa bir senet olmuştur. Kapitülasyonların kaldırılması, Duyun-u Umumiye’nin ödeme planına bağlanması, Reji İdaresi’ne son verilmesi, demiryollarından başlayarak yabancı sermayenin millileştirilmesi, vergilendirme yetkisinin ve yargısının tam olarak kazanılması, senyoraj hakkının elde edilmesi ve Merkez Bankası’nın kurulması gibi peşi sıra gelişen olaylar; kamu maliyesinin bağımsızlığının sonuçlarındandır (Akalın, ).

yıllarını kapsayan bütçelerin ortak özelliği, savunma harcamalarının ağırlığını taşımalarıdır. Bu dönem bütçeleri olağanüstü koşullar dolayısıyla süreleri içinde hazırlanamamış ve yürürlüğe girememiştir. Yapılan harcamalar, avans kanunlarıyla karşılanmıştır. Ayrıca ek ödenek yasaları çıkarılmıştır.

 

Gelir toplama yetkisi başlangıçta Müdafa-i Hukuk Cemiyetleri, Temsil Heyetleri ve Kuva-i Milliye komutanlarına aittir. Ancak hemen sonra gelirlerin merkezi idareden toplanması uygulamasına başlanmıştır. Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası konumundaki Osmanlı Bankası’ndan avans alabilecektir. Dış borç ödemeleri, savaş sonuna kadar ertelenmiştir.

 

Devlet gelirleri içinde en önemli kaynaklar: dolaysız vergiler, tekel gelirleri ve devlet malları gelirleridir. Örneğin tarım ve hayvancılıktan alınan vergiler, bütçe gelirlerinin yaklaşık %40’ını oluşturmaktadır. Bütçe harcamalarının yaklaşık olarak %’ini savunma harcamalarına gitmektedir (Duru, , ).

 

Savaş döneminin güçlüklerine rağmen yurtiçi ve yurtdışı kaynakların rasyonel kullanımına azami dikkat edilmiştir. Kaynakların amaçlar dışında kullanımı önlenmiştir (Tekin, , ).

 

funduszeue.infoÇ

 

yılları arasında yaşanan I.Dünya Savaşı, birçok ülkenin kaderini değiştirmiştir. Savaş sonrasında Osmanlı devleti sınırları daralmıştır. Ancak savaştan galip ayrılan İtilaf Devletleri, Osmanlı Devleti’nin elinde kalan son toprak parçası Anadolu’yu da paylaşmaya başlamışlardır. Devletin ordusu dağıtılmış ve silahlarına el konulmuştur. Ülkeyi işgal eden galip devletlere karşı Anadolu halkı başlangıçta birbirinden bağımsız yerel milis kuvvetleri oluşturmuşlardır. Anadolu’da iki ayrı hükümet oluşmuştur. Osmanlı Devleti’ni temsil eden İstanbul Hükümeti ile bağımsızlık mücadelesi için savaşmayı kararlaştıran Ankara Hükümeti vardır. Ankara Hükümeti’nin lideri olan Mustafa Kemal Atatürk, işgale karşı direnen halkın sesi olmuştur. Yerel milis güçlerini birleştirerek, düzenli orduya geçişi sağlamıştır. Ordunun silah, cephane ve iaşe ihtiyaçları, yurt içi ve yurt dışından gelen yardımlarla sağlanmıştır.

 

Yurt içi kaynaklarının toplanması için Milli Gelirler (Tekalif-i Milliye) Teşkilatı kurulmuştur. Türk halkı, kendi bağımsızlık mücadelesini, yine kendi imkanları ile finanse etmiştir. Ayrıca başta Sovyet Rusya olmak üzere, Fransa, İtalya, Hintli Müslümanlar, Azerbaycan halkı, Kıbrıslı Türkler, Buhara Cumhuriyeti, Türk halkının bağımsızlık mücadelesine maddi ve manevi destekte bulunmuşlardır.

 

Türk Kurtuluş Savaşı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temelini oluşturmuştur. Bu savaş, daha ziyade kendi imkanları ile savaşmış ve bu savaşı kazanmış olan bir milletin, tam bağımsızlığını elde etmesine ve tüm dünyaya örnek olmasına neden olmuştur.

Kaynakça:

AKALIN, G. (), Atatürk Dönemi Maliye Politikaları, Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, Yayın No: /, Ankara.

ARMAOĞLU, F. (), Yüzyıl Siyasi Tarihi, Alkım Yayınevi, İstanbul.

ATATÜRK, M.K. (), Nutuk, (Bugünkü dille hazırlayan: Zeynep Korkmaz), Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Ankara.

AVCI (), Tekalif-i Harbiye ile Tekalif-i Milliye Vergilerinin Karşılaştırılması, T.C. Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu, Atatürk araştırma Merkezi, Ankara.

AYBARS, E. (), Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir.

BAŞOL, K. (), Türkiye İktisat Tarihi, Resmi Teksir, Yayın No, İzmir.

BAYUR, Y.H. (), Türkiye Devletinin Dış Siyasası, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara.

BORATAV, K. (), Türkiye’de Devletçilik, Savaş Yayınları, Ankara.

CANKAY, L. (), “Atatürk Döneminin İktisat Politikası”, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:9, Sayı

DERBENTLİ, T. (), Yılları Arasında Türk Sanayisinin Gelişimi”, Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi. İktisat Fakültesi Dergisi, Cilt:2, Sayı:2, Yıl:Ağustos , ss

DURU, C. vd. (), Atatürk Dönemi Maliye Politikası, funduszeue.info (Mondros’tan Cumhuriyete Mali ve Ekonomik Sorunlar), Ankara.

ELDEM, V. (), Harp ve Mütareke Yıllarında Osmanlı İmparatorluğunun Ekonomisi, Ankara.

İSTİKLAL HARBİ GAZETESİ (19 Mayıs ), “Hintli Müslümanlar da Türkleri Savunuyor”, No:5, Yeni İstanbul Yayını, s

KİLİ, S. (), Atatürk Devrimi, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, No, Ankara.

KOCABAŞ, S. (), Tarihte Türkler ve Fransızlar, Vatan Yayınları, İstanbul.

KOCATÜRK, U. (), Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, Edebiyat Yayınları, Ankara.

KOLOĞLU, O. (), Mazlum Milletler Devrimleri ve Türk Devrimi, funduszeue.info (Atatürk’ün Açıklamalarıyla), Kaynak Yayınları, İstanbul..

KÖSTÜKLÜ, N. (), Milli Mücadele’de Denizli, Isparta ve Burdur Sancakları, Kültür Bakanlığı, Yayın No, Ankara.

LEWİS, B. (), Modern Türkiye’nin Doğuşu, 2. Baskı, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara.

MÜDERRİSOĞLU, A. (), Kurtuluş Savaşının Mali Kaynakları, Ankara.

Oran, B. (), Türk Dış Politikası, Kurtuluş Savaşı’ndan Bugüne Olgular, Belgeler, Yorumlar, Cilt:1 (), İletişim Yayınları, İstanbul.

ÖZTÜRK, A. (), “Atatürk Döneminde Devletçilik ve Planlama Anlayışı”, Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi. İktisat Fakültesi Dergisi, Cilt:2, Sayı:2, Yıl:Ağustos , ss

PALAMUT, M.E. (), “Atatürk Ve Kamusal Borçlar”, Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi. İktisat Fakültesi Dergisi, Cilt:2, Sayı:2, Yıl:Ağustos , ss

SELEK, S. (), Anadolu İhtilali, 6. Baskı, Cem Yayınevi, İstanbul.

SONYEL, S.R. (), Türk Kurtuluş Savaşı ve Dış Politika I, 2. Baskı, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara.

SONYEL, S.R. (), Türk Kurtuluş Savaşı ve Dış Politika II, 2. Baskı, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara.

ŞAHİN, H. (), Türkiye Ekonomisi, Ezgi Kitabevi, Bursa.

TEKİN, A. (), “Milli Mücadele Dönemi Vergi Politikası ve Devlet Gelirleri ()”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:I, Sayı:II, Yıl:Aralık , ss

TEKİN, A. (), “Milli Mücadele Dönemi Bütçeleri ve Mali Uygulamalar”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:II, Sayı:I, Yıl:Temmuz , ss

UNAY, C. (), “Atatürkçülük ve Halkçılık”, Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi. İktisat Fakültesi Dergisi, Cilt:2, Sayı:2, Yıl:Ağustos , ss

VURAL, İ.Y. (), “ Dönemi Maliye Politikası”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:I, Sayı:II, Yıl:Aralık , ss

YALÇIN, D. vd. (), Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Cilt:I, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Ankara.

 ZÜRCHER, E.J. (), Modernleşen Türkiye’nin Tarihi, (Çeviren: Y. S. Gönen), İletişim Yayınları, İstanbul.

funduszeue.info

kaynağı değiştir]
Samsun'da basılan Kurtuluş Savaşı propaganda afişi Halâskârân-ı İslâm

Kurtuluş Savaşı cepheleri: Kurtuluş Savaşı'nda hangi cephelerde, kimlerle savaşıldı?

Güney Cephesi

Türk Kurtuluş Savaşı’nın Güney Cephesi’nde ise Türk Milleti; Fransızlar ve Ermeni çetelerle savaşmıştır. Milli bir direniş örgütü olan Kuva-yı Milliye eliyle yürütülen Güney Cephesi’nde Sütçü İmam, Şahin Bey, Ali Saip Bey gibi kahramanlar büyük fedakârlıklar göstermişler ve Urfa, Antep ve Maraş düşman işgalinden kurtarılmıştır.

Güney Cephesi’nde gerçekleşen Türk direnişinin başarıya ulaşmasının ardından Fransa ile yılında Ankara Antlaşması imzalanmıştır. İmzalanan bu antlaşma ile Fransa bu bölgeden çekilmiş ve Güney Cephesi’ndeki savaş sona ermiştir.

Batı Cephesi

Türk Kurtuluş Savaşı’nın en kapsamlı ve en uzun süren savaşı Batı Cephesi’nde 15 Mayıs tarihinde İzmir’i işgal eden ve Batı Anadolu’da yayılan Yunanlara karşı savaşılmıştır.

Yaklaşık sene süren ve Gediz Muharebeleri, 1. ve 2. İnönü Savaşları, Kütahya – Eskişehir Savaşları, Sakarya Meydan Muharebesi ve en nihayetinde Büyük Taarruz olmak üzere birden fazla muharebe ve savaşa sahne olan Batı Cephesi, aynı zamanda Türk Milleti’nin bağımsızlığına ve yeni kurulacak Türk devletine zemin hazırlamıştır.

Kurtuluş Savaşı’nda düzenli ordu hangi cephede savaşmıştır sorusunun cevabı da Batı Cephesi olacaktır. İzmir’in, Yunanlar tarafından işgal edilmesiyle başlayan direniş önce Kuva-yı Milliye birlikleri ile ardından ise ’lerin sonuna doğru kurulmuş olan düzenli ordu vasıtasıyla yürütülmüştür.

26 Ağustos ’de başlayan ve 18 Eylül ’de sona eren Büyük Taarruz ile Yunan kuvvetleri, Anadolu’dan sökülüp atılmıştır. Savaşın ardından İtilaf Devletleri ile imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşması ile savaş sona ermiş; 24 Temmuz ’de imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile de Türk Milleti bağımsızlığına kavuşmuştur.

Kurtuluş Savaşı Cepheleri Komutanları

Kurtuluş Savaşı Cepheleri - Kurtuluş Savaşı Doğu, Güney ve Batı Cephesinde Kimlerle Savaştık, Komutanları Kimler?

Kurtuluş Savaşı, üç temel cepheden oluşmuştur. Bu cepheler, Doğu Cephesi, Güney Cephesi ve Batı Cephesidir. Her cephenin farklı bir önemi bulunmaktadır. Üç cephede de Türk ordusu ve Kuva-i Milliye birlikleri büyük zaferler elde etmiştir.

KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ

Kurtuluş Savaşı temelde 3 tane cepheden oluşmaktadır. Kurtuluş Savaşı cepheleri; Doğu Cephesi, Güney Cephesi ve Batı cephesinden oluşmaktadır. Peki Kurtuluş Savaşı'nda kimlerle savaştık? Bu soruyu detaylıca açıklamadan önce, kısaca cevaplamakta fayda vardır. Kurtuluş Savaşı'nda, Doğu cephesinde Ermeniler ile; Güney cephesinde Fransızlar ve Ermeniler ile; Batı cephesinde ise Yunanlılar ile savaşılmıştır. Milli Mücadele cepheleri aşağıda detaylıca açıklanacaktır.

DOĞU CEPHESİ

Doğu Cephesinde, İngilizlerin destek verdiği Ermeniler ile savaşılmıştır. Bilindiği üzere Osmanlı Devleti ile Ermeniler arasındaki sorun Berlin Antlaşması'ndan itibaren devam etmiş ve büyümüştür. Lakin zaman içinde doğuda Ermeni saldırıları hızla artmış ve boyutları da şiddetlenmiştir. 24 Eylül tarihine gelindiğinde ise Ermenilerin saldırıları bir taarruz boyutuna gelmiştir. Vaziyet böyle olunca da Türk ordusu, Ermenilere karşı taarruza geçmek durumunda kalmıştır. Doğu cephesinin başında komutan olarak Kazım Karabekir yer almıştır. Kazım Karabekir önderliğinde gerçekleşen savaş başarı ile sonuçlanmıştır. Türk ordusu, doğu cephesinde Misak-ı Milli sınırlarına ulaşınca da, ilerleyişini durdurmuştur. Bu başarının neticesinde ise Ermeniler barış istemek zorunda kalmıştır. Böylece 3 Aralık tarihinde Ermeniler ile Gümrü Antlaşması imzalanmıştır.

Gümrü Antlaşması, yeni kurulmuş olan bu Türk Devleti'nin uluslararası alanda elde ettiği ilk siyasi başarı konumundadır. Zira Ermenistan, TBMM'nin siyasi varlığını bu antlaşma ile kabul etmiş ve onu tanımıştır. Ayrıca belirtmekte fayda vardır ki Ermenistan, TBMM'nin siyasi varlığını kabul ederek, onunla antlaşama yapan ilk devlettir. Doğu cephesinde başarıya ulaşılması ve Gümrü Antlaşması'nın imzalanması neticesinde Misak-ı Milli'nin bir kısmı gerçekleşmiştir. Ermenistan'da bu antlaşma ile Türk topraklarındaki hak iddialarından vazgeçerek, Sevr Antlaşması'nı tanımadıklarını belirtmişlerdir. Böylece Ermenistan ile sınır olarak Çıldır Gölü ile Aras nehri belirlenmiştir.

Doğu cephesinin kapanması ile birlikte burada bulunan düzenli ordu, Batı cephesine kaydırılmıştır.

GÜNEY CEPHESİ

Güney Cephesinde mücadele, Fransızlara ve Ermenilere karşı yapılmıştır. Mondros Ateşkes Antlaşması neticesinde güney bölgesi başta İngilizlere, daha sonra ise Fransızlara bırakılmıştır. Lakin Fransızların bölgede bulunan halka kötü muamelelerde bulunması, ayrımcılık yapması ve Ermeniler ile olan işbirliği neticesinde güney cephesi kurulmak zorunda kalmıştır. Güney bölgesinde yaşayan halkın direnişleri neticesinde önce 11 Şubat tarihinde Maraş, 10 Nisan 'de ise Urfa şehirleri Fransız işgalinden kurtarılmıştır. Güney cephesinde ise ayrıca Antep şehri büyük bir direniş göstermiştir. 9 Şubat tarihinde Antep ili de yaklaşık kişiyi ve Üsteğmen Mehmed Said Bey'i de şehit vererek, düşman işgalinden kurtulmuştur. Zira bu yüzden günümüzde bu iller Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Gaziantep olarak bilinmektedir. Bu başarıların ardından ise Sakarya zaferi ile birlikte 20 Ekim tarihinde Fransızlar ile Ankara Antlaşması imzalanmıştır.

Ankara Antlaşması ile Hatay ve İskenderun dışında kalan güney illerinden Fransızlar çekilmiştir. Böylece güney cephesi de kapanmıştır. Ankara Antlaşması, İtilaf Devletleri üyelerinden biri ile yapılan ilk antlaşmadır. Bu nedenle de oldukça önemli bir role sahiptir. Zira bu antlaşma ile birlikte Fransa, Misak-ı Milli'yi ve TBMM'yi tanıyan ilk İtilaf Devleti olmuştur. Böylece İtilaf Devletleri bloğu iilk defa parçalanmıştır.

Güney cephesinin en önemli özelliği, bu cephenin yöre halkının seferberliği neticesinde kazanılmış olmasıdır. Zira güney cephesi, diğer cephelerin aksine, düzenli ordunun katkısı olmadan kazanılmıştır. Yani güney cephesi Kuva-i Milliye'nin en etkili olduğu cephedir. Güney cephesinin kapanması ile birlikte, buradaki birlikler de batıya kaydırılmıştır.

BATI CEPHESİ

Batı cephesi ise 15 Mayıs tarihinde İzmir'in işgal edilmesi ile başlamıştır. Batı cephesinin açılmasının nedeni Türk ordusunun güçlenmesini engellemek ve Sevr Antlaşması'nı zorla kabul ettirmektir. Başta İzmir olmak üzere çevre illerde de Yunan işgali başlayınca, bu işgale direniş için bölge halkı tarafından Kuva-i Milliye birlikleri oluşturulmuştur. Böylece Batı cephesi; Akhisar, Aydın, Ayvalık, Bergama, Nazilli, Salihli ve Soma bölgelerinde başlamıştır.

Batı cephesi Türk ordusunun büyük kahramanlık gösterdiği ve tarihe adını yazdırdığı belki de en önemli cephe olarak karşımıza çıkmıştır. Zira Batı cephesi, yeni kurulan düzenli ordunun ilk zaferidir. Batı cephesinin başında İsmet Paşa yer almıştır. Kuva-i Milliye birlikleri ve düzenli ordunun ortak zaferi olan Batı cephesinin kazanılması neticesinde halkın düzenli orduya duyduğu güven artmıştır.

KURTULUŞ SAVAŞI'NDA DÜZENLİ ORDU HANGİ CEPHEDE SAVAŞMIŞTIR?

Mondros Ateşkes Antlaşması, Türk milletinin düzenli ordusunu dağıtmıştır. Bu nedenle Kurtuluş Savaşı'nı Kuva-i Milliye birlikleri başlatmıştır. Zira bu dönemde elde kalan tek düzenli ordu; Doğu Anadolu'da bulunan Kolordu olmuştur. Bu kolordunun başında ise Kazım Karabekir yer almıştır. Düzenli ordudan geriye kalan bu kolordu ise Doğu cephesinde kahramanca savaşmış ve bu savaşı başarı ile kazanmıştır. Yani Doğu cephesinde, düzenli ordu savaşmıştır.

Güney cephesi ise, düzenli ordunun desteği olmadan kazanılmış tek cephedir. Bu cephe tamamen bölge halkının üstün direnişi ve Kuva-i Milliye birliklerinin azmi sayesinde kazanılmıştır.

Batı cephesinde ise ilk başta Kuva-i Milliye birlikleri direnmiştir. Lakin Kuva-i Milliye birlikleri bu bölgede yeterli olamamıştır. Bu nedenle düzenli ordunun kurulması kararı alınmıştır. Bu hususta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk şöyle demiştir; "Para vardır veya yoktur. Ama ordu mutlaka olacaktır." Böylece düzenli ordu Batı cephesinde savaşa dahil olmuştur. Ordunun komutanlığına İsmet İnönü atanmıştır.

KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ KOMUTANLARI

Düzenli ordu kurulduktan sonra, her cepheye birer komutan atanmıştır. İşte bu komutanlar Kurtuluş Savaşı cepheleri komutanları olarak tarihe isimlerini yazdırmıştır. Doğu cephesi komutanı Kazım Karabekir'dir. Güney cephesi komutanlığına Refet Bele atanmıştır. Batı cephesine ise İsmet İnönü komutanlık etmiştir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası