metabolizma neden yavaşlar nasıl hızlanır / Zayıflamak için En Etkili Metabolizma Hızlandırma Yöntemleri

Metabolizma Neden Yavaşlar Nasıl Hızlanır

metabolizma neden yavaşlar nasıl hızlanır

Metabolizma Hızlandırma

Sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmez özelliklerinin başında doğru beslenme ve düzenli egzersiz alışkanlıkları gelir. Bunun sebebi, vücuda doğru metabolizma düzenini kazandırmaktır. Kişilerin yaş, cinsiyet, vücut kitlesi gibi çeşitli özelliklerine göre uygun metabolizma hızına sahip olması, ideal kiloya sahip olmak ve vücut sağlığını geliştirmek adına oldukça önemlidir.

Metabolizma Nedir?

Vücudumuza aldığımız gıda maddeleri sürekli bir yapım ve yıkım süreçleri sonucunda ya enerjiye dönüştürülür ya da vücudumuzun yapıtaşlarına dönüştürülerek hücrelerimizin yapısına katılır. Sonuçta, vücudumuzda her an maddelerin yapım ve yıkım reaksiyonları meydana gelmektedir. Tüm bu reaksiyonların geneline metabolizma adı verilir.

Çocuklar gibi büyüme döneminde olan kişilerde, yapım olayları yıkımdan fazla olduğundan, metabolizma yapım yönünde cereyan eder. Büyümeye endeksli metabolizmaya anabolizma adı verilir. Yaşlılarda ise yıkım olayları yapımdan daha fazla oluştuğundan, yaş ilerlemesiyle birlikte doku kaybı ve kas erimesi gibi sorunlar baş gösterir. Yıkımın hâkim olduğu bu metabolizmaya ise katabolizma adı verilir.

Bu anabolik ve katabolik reaksiyonların arasındaki denge metabolizmayı meydana getirir. Bu doğrultuda, vücudun sağlığının devamlılığı için asgari düzeyde işleyen yapım ve yıkım reaksiyonlarının dengesine bazal metabolizma adı verilir. Kişinin günlük hayattaki hareketliliği, yaşı, cinsiyeti, kas kütlesi gibi çeşitli parametrelere bağlı olarak yapım ve yıkım olayları daha hızlı ve fazla meydana gelebildiğinden, metabolizma hızı kişiden kişiye değişir.

Buna göre, kişiler yapım olaylarını artıracak şekilde kas kütlesini artırmaya veya dengeli, sağlıklı yemeye başlarsa, anabolizma artacak şekilde metabolizma hızlanır. Aksi şekilde, günlük hareket miktarı azalan, yetersiz beslenen kişilerde yıkım olayları daha hâkim olduğundan metabolizma yavaşlar.

Metabolizma Hızı Nasıl Belirlenir?

Metabolizma vücutta gelişen biyokimyasal olaylarla doğrudan ilişkili olduğundan, bu olayları etkileyen her türlü fizyolojik parametre metabolizma hızını değiştirir. Buna göre metabolizma hızı aşağıdaki durumlarla yakından ilgilidir:

Yaş: Kişilerin yaşa bağlı olarak metabolizma hızları değişkenlik gösterir. Yaşamda büyümenin hâkim olduğu çocukluk ve gençlik dönemiyle genç yetişkinlik evresinde, yapım olayları daha fazla geliştiği için metabolizma hızlıdır.

Cinsiyet: Kadın ve erkeklerde fizyolojik yapı ve hormon sistemi farklılık gösterir. Erkeklerdeki kas oranı kadınlara göre daha fazla olduğundan ve kadınlarda yağ ve su miktarının vücuttaki dağılımı değişiklik gösterdiğinden, cinsiyetler arasında metabolizma hızı açısından farklılıklar vardır. Genellikle erkeklerin metabolizması kadınlardan daha hızlıdır.

Kas kütlesi: Vücuttaki kas kütlesi arttıkça, bu dokuların yaşamlarını sürdürmeleri için gereken enerji ve yapıtaşı ihtiyacı artacağından, bazal metabolizma hızlanır. Kas kütlesi fazla olan kişilerde, her harekette daha çok kas çalışacağından, metabolizma hızı daha fazladır.

Vücut ağırlığı: Genel olarak, daha büyük vücut alanına sahip kişilerde hücre sayısı ve dokulara ait kütle de orantılı olarak fazladır. Enerji ve yapı taşı ihtiyacına bağlı olarak metabolizma hızı da kütle ile orantılı şekilde artar.

Fiziksel aktivite: Günlük hareket arttıkça, enerji ihtiyacı ile beraber dokuların yenilenmesine bağlı yapı taşı ihtiyacı da artar. Bununla ilişkili olarak metabolizma hızlanır.

Beslenme alışkanlığı: Beslenme ile vücuda enerji ve yapı taşı kazandırıldığı gibi, sık beslenen kişilerde vücudun sindirim için enerji sarf etmesiyle metabolizma hızlanır. Benzer şekilde, beslenme sonucu yağ kütlesi ve vücut ağırlığı artacağından metabolizma hızı da artar.

Duygu durum: Duygusal yönden stres yaşayan kişilerde hormon dengesi bozularak adrenalin salgısı artar. Bu da dokulardaki metabolizma hızını artırır.

Sağlık durumu: Çeşitli kronik hastalıkları olan kişilerde yapım ve yıkım döngüsü hızlanabileceği için, metabolizma hızı da artabilir.

Metabolizma Hızı Nasıl Değişir?

Metabolizma hızı doğrudan vücut hücrelerinin yapım ve yıkım olaylarına bağlı olduğu için, yapım ve yıkım dengesini etkileyen tüm faktörler metabolizma hızını değiştirebilir. Buna göre; yaş, cinsiyet gibi değiştirilemez faktörlerin yanında beslenme alışkanlığı, fiziksel aktivite gibi kişilerin müdahale edebileceği faktörler de bulunmaktadır. Bireylerin etkileyebileceği bu parametreler yardımıyla metabolizmanın hızlandırılmasıyla daha fazla enerji üretimi ve yapıtaşı kullanımı gerçekleşir. Bu doğrultuda, vücuttaki kas kütlesi artarken yağ miktarı azalır; hızı artan metabolizma ile hem kilo verilebilir hem de sağlıklı bir vücut elde edilebilir.

Kişilerin yaş, cinsiyet, sağlık durumu gibi özelliklerine göre; uygun vücut ağırlığına, kas ve yağ oranına ve metabolizma hızına sahip olması sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezdir. Bu doğrultuda, kişinin uygun vücut ağırlığın belirlenmesi için vücut-kütle indeksinden faydalanılabilir. Vücut-kütle indeksi (VKİ) kişinin kilogram cinsinden vücut ağırlığının, metre cinsinden boyunun karesine oranıyla elde edilir. Buna göre VKİ değeri;

18’den az olanlar düşük kilolu,

18 ile 25 arasında olanlar ideal kilolu,

25 ile 30 arasında olanlar fazla kilolu,

30’dan fazla olanlar obez,

40’tan fazla olanlar morbid (şiddetli) obez olarak değerlendirilir.

Bunun yanında, kişinin vücut ağırlığına ve fiziksel aktivite yoğunluğuna göre günlük alması gereken kalori miktarı da değişkenlik gösterir. Kişi, ideal kiloya gelmek için metabolizmasını artırarak günlük kalori ihtiyacını yükseltebilir. Bu ise günlük beslenme alışkanlığını belirleyen temel faktörlerin başında gelir. Kişinin tüm bu parametrelere uygun hareket etmesi ile vücut sağlığını geliştirmesi mümkündür.

Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Neler Yapılır?

Çeşitli alışkanlıklar kazanarak bazal metabolizma hızında artış yakalanabilir. Buna göre aşağıdaki yöntemleri uygulayan kişilerin metabolizma hızının arttığı belirlenmiştir:

Her öğünde alınan protein miktarını artırmak: Bu yöntem, sindirim sisteminin ve besin maddelerinin yıkım süreçlerinin gerçekleşmesi için daha çok efor sarf edilmesine sebep olur. Zira proteinlerin sindirimi, diğer gıdalara göre daha meşakkatlidir. Bu sayede metabolizmanın hızlanması sağlanır.

Az ve sık beslenmek: Gün içinde kısa aralıklarla az miktarda gıda alımı, sindirim sistemini sürekli aktif halde tutarak metabolizmanın hızını kaybetmemesini sağlar.

Günlük alınan su miktarını artırmak: Özellikle soğuk su içmek, hem vücudun suyu ısıtabilmek adına metabolizmayı hızlandırması hem de dolu midenin tokluk hissi yaratması sebebiyle kilo vermede oldukça etkindir. Araştırmalar, çok su tüketen kişilerin bazal metabolizmasının hızlı olduğunu ortaya koymuştur.

Yoğun egzersiz programı: Tempolu egzersiz alışkanlığı olan kişilerde bazal metabolizma hızının yüksek olduğu belirlenmiştir.

Baharatlı gıdaların bol tüketilmesi: Yeşilbiberde yer alan kapsaisin isimi maddenin vücut metabolizmasını hızlandırdığı araştırmalarla tespit edilmiştir. Buna bağlı olarak, kabul edilebilir miktarda baharat içeren gıdaların tüketimi metabolizma hızını artırır.

Ağırlık kaldırmak: Düzenli olarak ağırlık kaldırılan sporlar yapmak, kas kütlesini artıracağından ve efor sarfına yol açacağından metabolizmayı hızlandırır.

Ayakta durmak: Günlük yaşamda çok oturan kişilerde metabolizma yavaşlama eğilimindedir. Ayakta geçirilen süre arttıkça kalp hızı ve buna bağlı olarak metabolizma hızı artar.

İyi ve kaliteli bir uyku: Yeterli ve kaliteli uyku uyuyamayan kişilerde metabolizma ve vücut sağlığının olumsuz etkilendiği gözlemlenmiştir. Aynı şekilde, yeteri kadar uyku alamayan kişilerde obezite ve ölüm riskinin yüksek olduğu belirlenmiştir.

Çay, kahve gibi sıcak içecekler: Özellikle yeşil çay ve kahve, içerdikleri kafein gibi biyokimyasal maddelerin etkisiyle metabolizma hızını artırır.

Labmedya - Laboratuvar ve Sağlık Gazetesi

Unutmamamız gereken nokta her birimiz eşsiziz ve kendimize özgü bir biyokimyasal yapıyla doğuyoruz. Vücudumuzdaki tüm işleyiş için enerji üreten trilyonlarca mitokondri denilen enerji fabrikaları var. Mitokondriler soluduğumuz oksijeni ve yediklerimizi vücudun kullanımı için enerjiye dönüştürürler. Metabolizma hızından bahsederken aslında mitokondrilerin etkin olup olmadıklarından bahsediyoruz.

YAVAŞ METABOLİZMANIN NEDENLERİ

Genetik yatkınlık, diyabet, kalp, bunama gibi kronik hastalıklar ve yaşın ilerlemesi mitokondrilerde fonksiyon bozukluklarına neden olur. Ancak en büyük etken beslenmedir. Şeker, işlenmiş inflamatuar gıdalar enerji fabrikalarımıza aşırı yük getirir ve hasar başlar. Aynı şekilde vücudun kıtlık var gibi algılaması da metabolizmayı yavaşlatır. Yo-yo diyetler, yeterinden az yemek, kalori kısıtlayan diyetler metabolizmanın yavaşlamasına neden olur.

Mitokondrilerimizin fonksiyonlarını optimize etmek için doğru yiyeceklerden yeterli miktarda yemek gerekir. Tarım ilaçları, civa, radyasyon gibi çevresel toksinlerden kaçınmak ve stresle başa çıkmak da önemlidir. Bağırsak mikrobiyotasında kötü bakteriler iyi bakterileri domine ediyorsa bu kötü bakteriler de lipopolisakkarid salgılayarak mitokondrilere zarar verir. Sonuç olarak inflamasyona ve oksidatif strese neden olan her şey mitokondrilerde tahribat yapar.

MİTOKONDRİLERİN İŞLEVLERİNİ VE SAYISINI ARTTIRMAK İÇİN ATILACAK 7 ADIM:

1- Bol miktarda sağlıklı yağ yiyin.

Avokado, kuruyemiş ve tohumlar, deniz balıkları mitokondrilerimizin tercih ettiği yakıt olan sağlıklı yağ kaynaklarıdır. Bu moleküllerde hindistan cevizi yağında bulunur.

2- Renkli yemeye özen gösterin.

Renkli, antioksidan yönünden zengin sebzelerin bolca tüketilmesi sağlıklı mitokondri için ve oksidatif stresi azaltmak için çok önemlidir.

3- Şeker ve undan uzak durun.

Yüksek glisemik indeksli ve yüksek karbonhidrat içerikli yiyecekler mitokondriler üzerinde inanılmaz bir baskı yaratır. Aslında çabuk emilebilen karbonhidratlar tüm sistemi tahrip eden en büyük etkendir.

4- Rakamlara takılmayı bırakın.

Mitokondriler için kalite miktardan çok daha önemlidir. Miktar olarak da vücudu kıtlık moduna sokmayacak kadar yemek gerekir.

5- Daha fazla ve daha hızlı hareket edin.

Araştırmalar aralıklı, yani saniye egzersiz sonra birkaç dakika dinlenme şeklinde yoğun egzersiz yapmanın etkili olduğunu gösteriyor. Bunun yanında kuvvet arttırıcı egzersiz de yapılırsa mitokondri işlevleri ve sayısı artar.

6- Enerjinizi destekleyecek besin takviyeleri alın.

Bunlar coenzim Q10, alfa-lipoik asit, N-asetil sistein, karnitin, B-kompleks vitaminleri ve omega 3 yağlarıdır.

7- İyi uyuyun.

Araştırmalar yetersiz uykunun inflamasyonu arttırdığını, kalp hastalığı riskini yükselttiğini, bağışıklık, beyin ve hücresel performansları baskıladığını gösteriyor. Gecede 8 saatlik deliksiz uyku uyumaya özen gösterin.

Sonuç olarak; mitokondrilerinize önem verin ki metabolizmanız hızlansın, sizde bu sayede sağlıklı ve fit olun.

Dr. Mark Hyman

Kaynak:funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası