yeni doğan bebek ishal olduğunda ne yapmak gerekir / Yenidoğan Bebeklerde İshal Belirtileri Nelerdir? – İstanbul Alerji

Yeni Doğan Bebek Ishal Olduğunda Ne Yapmak Gerekir

yeni doğan bebek ishal olduğunda ne yapmak gerekir

Bebek İshalinin Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Bebek İshalinin Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Bebeğinizin, ara sıra akıcı bile olsa, çeşitli dışkı türlerine sahip olması normaldir. Ancak ortaya çıkan şey çok suluysa ve tekrar tekrar oluyorsa, bebeğiniz büyük ihtimalle ishaldir. Bebekte ishale ne iyi gelir?

İshal, en hafif tabirle özellikle bebeğinizin veya küçük çocuğunuzun bezini değiştirmek söz konusu olduğunda hoş olmayan ve rahatsız edici bir durumdur. İshale sebep olan nedir, ishal olan bebek nasıl tedavi edilir, yeni doğan bebekte ishal olur mu, bebekte ishale ne iyi gelir ve bu önlenebilir bir durum mudur hepsinin cevabını yazımızda bulabilirsiniz. Tabii bebeğinizi sağlık kuruluşuna ne zaman götürmeniz gerektiğini de bilmeniz önemlidir.

Mide sorunlarının en yaygın belirtilerinden biri ishaldir. Özellikle de anne sütü emen yeni doğan bebekte ishal neden olur, bebeklerin ishaline ne iyi gelir bilgi almak için yazımızın devamını okumanızı tavsiye ederiz. Bebeğim ishal diye hemen karar vermeden önce bebeklerin normal olarak dışkısının daha sıvı ve ince olduğunu hatırlatmak isteriz. Normal bebek dışkısı ile ishal olan bebek dışkısı birbirine karıştırılmamalıdır. 

Yeni doğan bebek ishal olur mu diye düşünüyorsanız detayları aşağıda görebilirsiniz. Bulaşıcı ishal, yazın daha yaygın olan virüslerden kaynaklanır ama herhangi bir zamanda da olabilir. Bu enfeksiyonlar genellikle birkaç gün sürer, sadece zamana bırakmanız gerek. Yeni doğan bebekte ishal, ishale ne iyi gelir, yeni doğan bebekler neden ishal olur ve bebeklerin ishaline ne iyi gelir gibi soruların cevaplarını sizin için derledik.

Bebek ishali nedir?

Bebeğim ishal” ve “ishale ne iyi gelir bebeklerde” diye düşünüyor ve bu konuda biraz daha bilgi sahibi olmak istiyorsanız doğru yerdesiniz.

Yeni doğan bebekte ishal şu durumlarda ortaya çıkar: Bebeğinizin bağırsak astarı tahriş olduğunda ve bebeğiniz yediği besinlerdeki besinleri gerektiği gibi sindiremediğinde veya ememediğinde. Dışkılar sulu ve akışkan hale gelir ve bebeğinizin bağırsak hareketleri sıklaşır. İshal birkaç gün sürebilir veya kronik ise birkaç haftaya kadar uzayabilir.

İshal olan bebek dışkıdaki sıvılaşma sebebiyle dehidrasyon yaşayabilir, vücudu önemli mineral ve tuzları kaybedebilir. Bu nedenle, şekerler daha fazla su çekerken bağırsakları daha da tahriş edebilecek şekerli içecekler ve meyve sularından kaçınılmalıdır. Küçük çocuğunuzun vücudunun doğru türde sıvılarla yeniden su kazanması önemlidir. Bebeğinizin ishali sırasında sağlık uzmanınız, ona gereken sıvıyı yeniden sağlamak için satın alınacağınız bir elektrolit solüsyonu vermenizi önerebilir.

İshal neden olur?

Bebeğiniz ishal olduysa bunu farklı sebepleri olabilir. İshal olan bebek için tedavi yöntemi belirlenmeden önce ishalin sebebi araştırılmalıdır. Sebep aşağıdakilerden biri olabilir:

Gıda zehirlenmesi

Bakteriyel veya parazit kaynaklı bir enfeksiyon (gastrointestinal sistem, idrar yolu veya orta kulak iltihabı)

İlaçların yan etkileri (antibiyotikler gibi)

Gıda alerjisi (örneğin, süt alerjisi)

Laktoz intoleransı

Çölyak hastalığı veya inflamatuar bağırsak hastalığı

Çok fazla meyve suyu tüketilmesi (şekerli içecekler bağırsakların daha fazla su çekmesine neden olarak gevşek, sulu dışkılara neden olur).

Bebeğinizin sıvı kaybı yaşamaması için:

Bebeğiniz ishal olduğunda yeterli sıvı alması önemlidir. Bebeklerin ishaline ne iyi gelir sorusunun cevabı bebeğinizin yaşına ve beslenme şekline göre değişir.

Bebeğiniz 6 aylıktan küçükse, ilk altı ayda bebeklere su önerilmediğinden ona anne sütü veya formül mama ile sıvı verebilirsiniz. Burada kilit çözüm, çok iştahı olmasa veya çok susamış görünmese de bebeğinize bol miktarda sıvı vermektir. Gün boyunca küçük porsiyonlar halinde hazmı kolay yiyecekler verin. Mamayla besliyorsanız karışıma ekstra gram su ekleyerek mamayı hafif seyreltin. 6 aylıktan büyük bebekler ve küçük çocuklar için ise anne sütü veya formül mamaya ek olarak su da verebilirsiniz.

Bebeklerde ishal nasıl kesilir?

Bebeğinizin kakası özellikle sık ve sıvıysa (örneğin saatte bir ve bebek bezinden sızacak şekilde), normal beslenme düzenine dönmeden önce doktorunuz bebeğinizin elektrolit solüsyon kullanmasını önerebilir ve bunun nasıl yapılacağına ilişkin size bilgileri sunabilir.

Çocuğunuza elektrolit solüsyonu vermeyle ilgili bazı genel yönergeler şunlardır:

Emzirilen bebekler için, doktorunuz aksini önermedikçe, elektrolit solüsyonunun yanı sıra her zamanki gibi emzirmeye devam edebilirsiniz.

Formül mama ile beslenen bebekte mama vermeyi bırakmalı ve ishal ve/veya kusma durana kadar sadece elektrolit solüsyonu vermelisiniz. Daha sonra formül beslemeye geri dönebilirsiniz.

Katı yiyecekler yiyen daha büyük bebekler ve küçük çocuklar için ancak ishal ve/veya kusma durduktan sonra çocuğunuzun normal beslenmesine yeniden başlayın. İshal azalıncaya kadar elektrolit solüsyonu verin. Elektrolit solüsyonunu verdikten 12 ila 24 saat sonra, kraker, kızarmış ekmek, pirinç, tavuk, elma püresi, armut, muz ve jelatin gibi bazı hafif ve kolay sindirilebilir yiyecekler de verebilirsiniz.

Küçük çocuğunuzda ıslak bezlerinde azalma, ağlarken gözyaşı olmaması ve batık gözler ve bıngıldak gibi dehidrasyon belirtileri görüyorsanız, en yakın acil servise gidin. Bu tür dehidrasyon şiddetli olabilir ve çocuğunuzun intravenöz sıvılarla tekrar sıvı dengesini sağlaması için destek gerekebilir.

Tedavi

Bebeğinizin doktorunun önerdiği tedavi türü, öncelikle ishale neyin neden olduğuna ve ne kadar şiddetli olduğuna dair teşhisine bağlı olacaktır.

Bir virüsün neden olduğu ishal için ilaç yoktur. Bir virüsün neden olduğu ishal, zamanla kendi kendine düzelme eğilimindedir. Bununla birlikte, çocuğunuzun doktoru, ishalin başka bir nedenle olduğundan emin olmak için testler yapmak isteyebilir.

Nadir durumlarda, ishale bakteri veya parazit neden olabilir. Doktorunuz herhangi birinden şüphelenirse, bebeğinizin dışkısında bir test yapacak ve ardından test pozitif çıkarsa uygun ilacı yazacaktır.

Doktorunuz, ishalin bir gıda alerjisi veya intoleransı tarafından tetiklendiğinden şüphelenirse, bazı testler yapabilir ve/veya bir eliminasyon diyetini içerebilecek bir eylem planı önerebilir. Bu, ishali çözüp çözmediğini görmek için artık bebeğinize ishale neden olan gıdaları bir süre vermemek anlamına gelir.

2 yaşından küçük çocuklar için reçetesiz ishal önleyici ilaçlar önerilmez. Bu ilaçlar çocuğunuzun bağırsaklarına zarar verebilir. Küçük çocuğunuza ishal için herhangi bir ilaç vermeden önce çocuğunuzun sağlık uzmanına danışın.

İshalin Önlenmesi için Ne Yapmalı?

İshal, tamamen önleyebileceğiniz bir şey değildir, ancak çocuğunuzun virüsler, bakteriler veya gıda zehirlenmesi ile ilişkili ishal olma olasılığını azaltmanın yolları vardır:

Çocuğunuzu bu özel virüse karşı koruyabilecek rotavirüs aşısı konusunda çocuğunuzun güncel olduğundan emin olun.

Bebeğinizin ellerini sık sık yıkayın veya el mendilleri kullanın.

Daha büyük yürümeye başlayan çocuğunuza veya çocuğunuza tuvaleti kullandıktan sonra ellerini düzgün bir şekilde yıkamasını öğretin.

Çocuğunuza bakteri, virüs ve parazit içerebilen pastörize edilmemiş (genellikle çiğ olarak etiketlenir) süt vermekten kaçının.

Yeni yürümeye başlayan çocuğunuza vermeden önce tüm ürünleri (örneğin havuç çubukları) iyice yıkayın.

Çiğ et, özellikle kümes hayvanları ile uğraştıktan sonra tüm mutfak ekipmanlarını ve tezgahları iyice temizleyin.

Güvenli olduğu belirtilmediği sürece, çocuğunuzun akarsular veya göller gibi doğal su kaynaklarından su içmesine izin vermeyin.

Evcil hayvan mama kaplarını veya kafeslerini bulaşıklarınızı yıkadığınız lavaboda yıkamaktan kaçının ve ideal olarak evcil hayvan besleme alanını ailenizin yemek yediği yerden ayrı tutun.

Ne zaman yardım istemeli

Doktora ne zaman danışmak gerektiğini bilmek zordur, ama çocuğunuz aşağıdaki belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa derhal çocuk doktorunuza danışın:

• Kuru bir ağız, gözyaşı olmaması, koyu renk idrar veya çok hasta davranması

• İrin veya kan içeren ya da siyah veya sürekli yeşil renkte dışkı

• Sekiz saatten uzun süreyle ishale eşlik eden kusma

• İshale eşlik eden yüksek ateş veya ciddi karın ağrısı.

Uzman bir doktordan açık talimatlar almadan çocuğunuza ishal ilacı vermek son derece tehlikeli olabilir. Bu tedaviler ciddi bağırsak hareketi durmalarına ve yavaşlamalarına neden olabilir.

Bilginiz olsun: İshal hemen her zaman bez bölgesinde cilt tahrişine neden olur. Bebeğinizin altını sık sık değiştirin ve hızlı akan dışkının yakıcı özelliklerinden cildi korumak için bölgeye vazelin veya çinko oksitli bir merhem sürün ya da kaplamasında emdirilmiş vazelin olan bir bebek bezi kullanın.

Küçük karın şikâyetleri, küçük çocuklarda sık görülür. Acil servis ziyaretlerinden, hastaneye yatmaktan ve uzun süreli rahatsızlıklardan kaçınmak için bunları evde nasıl idare edeceğinizi bilmeniz önemlidir. Kısa süre içinde çocuğunuz kendini daha iyi hissedecektir!

Ailenize yeni katılan minik bireyinizin, doğru ve uygun beslenmesi gibi dışkılaması da oldukça önem arz etmektedir. Zaman bazı yenidoğan bebeklerde ishal durumuna rastlanabilmektedir. Bu durum sonucunda anne adayları doğru uygulama ve gerekli önlemler ile süreci sağlıklı bir şekilde atlattığı görülmüştür. Bizler de size bu yazımızda yenidoğan bebeğinizdegörülen ishalin nedenlerini ve çözümlerini derledik. Yazımızı keyifle okumanızı dileriz.

Yenidoğan Bebeğin İlk Dışkısı (Mekonyum) Nasıl Olur?

Doğduğu ilk andan itibaren belirli bir zaman sonrasında meydana gelen mekonyum (ilk dışkı) çıkışı ile birlikte bebeğinizin sindirim sistemi bir döngüye girmektedir. Bebeğinizin ilk dışkısı koyu yeşil veya siyah renkte, kokusuz ve yapışkan kıvamlı olmasıyla bilinir. Anne karnındaki bebeğiniz hamilelikte bağırsaklarındaki biriken dışkı doğduğu ilk 24 saat içinde bu şekilde dışarı atılımı gerçekleşir. Bu döngü için düzenli bir beslenme ve eş zamanlı dışkılama takibi, konforlu ve güvenilir bir bebek bezi seçeneği olan Kanz yenidoğan bebek bezi ile sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesine uygun birortam hazırlamaktadır.

Yenidoğan Bebeklerde Dışkı Sayısı Nasıl Olmalıdır ?

Dışkının kıvamı bozuk değil ise, yeni doğan döneminde günde kez dışkılama normal kabul edilmektedir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ise, günde kez dışkılama olası ve normal bir durumdur. Anne sütü ile beslenen bebeklerde gaita (dışkı) parlak sarı,krema kıvamında ve ekşi kokulu olmakla birlikte mama ile beslenen bebeklerde dışkı daha şekilli ve koyu renkli olmaktadır. Yenidoğan Bebeklerde İshal (Diyare) Nasıl Anlaşılır ?Hayata yeni adapte olmaya çalışan yenidoğan bebekte, zaman zaman çeşitli nedenlerden kaynaklı dışkı yapısı değişmekte ve ishal görülebilmektedir. İshal, 24 saatte üçten fazla sulu dışkılama veya sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde her zamankinden daha sık ve sulu dışkılama olarak tanımlanmaktadır.

Yenidoğan Bebeklerde İshalin Nedenleri Nelerdir ?

İshalin en büyük nedenlerinden biri hijyen eksikliğidir. El ve ağızdan bulaşan bakteri ve mikroplar tüm vücuda yayılarak enfeksiyona ve böylece ishale neden olabilmektedir. Bebekler ilk kez beslenmeye başlamalarıyla birlikte dışkı kıvamında ishale yakın bir durum gözlemlenebilir. Zamanla bu durum düzelecek ve dışkı normal kıvamını alacaktır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde annenin tükettiği besinler süt bebeğe geçebildiğinden bebeğinizde ishal durumu gözlemlenebilmektedir.

Bu nedenle emziklik döneminde beslenmenize ve hijyeninize dikkat etmeniz oldukça öfunduszeue.infoerde ishalin diğer bir nedeni ise mama ile beslenen bebeklerde mamanın bekletilip tekrar verilmesidir. Bozulan mamalar bebeklerde ishale neden olabilmektedir. Doğuştan kaynaklanan bazı metabolizma rahatsızlıkları ve çeşitli bağırsak sorunları da yenidoğan bebeklerde ishale neden olabilmektedir.

Yenidoğan Bebeklerde İshal (Diyare) Kaç Gün Sürer ?

İshal vakalarının çoğunluğu 7 gün içerisinde düzelmekte ve dışkı normal kıvamını almaktadır. Fakat süresi uzayan ve çeşitli semptomların eşlik ettiği ishal vakalarında derhal uzman bir hekime danışmanızı tavsiye ederiz.

Yenidoğan Bebeklerde İshal Nasıl Geçer ?

Uzun dönemde gerçekleşen ishalin tedavisi için gerekli uzman kontrolünde çinko desteği sağlanması önerilmektedir. Sıvı kaybı fazla olan bebeklerde ise ORS (oral rehidrasyon sıvısı) tedavisine başvurulmaktadır. Bu dönemde anne sütü ile beslenmeye devam edilmeli ve bebeğin beslenmesi günde en az 6 kez saat ara ile gerçekleşmelidir.

Bebek mama ile besleniyorsa mama hijyenik koşullarda hazırlanmalı ve saklanmalıdır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ise emzirme öncesi gerekli hijyen tedbirleri alınmalı, emzirme süresince ve bitiminde de korunmalıdır. Bez değişiminden önce ve sonra eller sabunla yıkanmalı ve hijyenik bir ortamda değiştirilmesine özen gösterilmelidir.

Bu durumda bebeğiniz için gerekli hijyenin sağlanmasında Kanz ıslak havlu, bebek bezi ve bebek bakım örtüsü hijyenik ve güvenilir bir seçenek olacaktır.

Sağlık Rehberi

İshal genellikle sık karşılaşılan ve nadiren ciddi seyreden bir bulgu olsa da, hangi durumlarda müdahale  gerektirdiğini bilmek önemlidir. Çünkü, uygun tedavi edilmediğinde, sıvı kaybına yol açarak, çocuğunuzun vücudundaki su ve tuz dengesini bozabilir.

Çocuğumun normal dışkısı nasıl olmalı?

Normal dışkının sıklığı ve kıvamı, çocuğunuzun yaşına göre değişiklik gösterir. Küçük bebeklerin günde kez cıvık-yumuşak kıvamlı dışkılaması normaldir (anne sütü alan bebekler, mama ile beslenenlere göre daha sık dışkılayabilir). İlk 3 ayda, bazı bebekler günde 2 veya daha fazla dışkılarken, diğerleri haftada bir yumuşak kıvamlı dışkılar. İki yaşına geldiğinde çoğu çocuğun günde en az bir kez yumuşak fakat katı kıvamlı dışkılaması olmaktadır. Daha büyük çocuklarda ise bağırsak alışkanlığı her çocuğa göre farklı olabilir; bazıları her yemek sonrası, bazıları ise günaşırı tuvalete gidebilir. Dışkının kıvamı ve rengi de yaşa göre değişiklik göstermektedir. Özellikle anne sütü alan küçük bebeklerin dışkısı sarı, yeşil veya kahverengi olabilir, tanecikler içerebilir.

Çocuğumun ishal olduğunu nasıl anlarım?

İshal, çocuğunuzun cıvık veya sulu dışkılaması, veya her zamankinden daha sık dışkılaması olarak tanımlanır. Bebeklerde normal dışkılama sıklığının iki katına çıkması, daha büyük çocuklarda ise üç veya daha fazla sulu dışkılama olarak tanımlanır. Tüm çocukların dışkı kıvamı ve rengi beslenme ile ilişkili olmakla birlikte, sulu ve sümüksü dışkılara dikkat edilmeli, kan içeren veya siyah- katran rengi dışkılamalarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

İshalin Nedenleri

• Virusler ; Çocuklardaki ishalin en sık nedenidir. Daha çok kış aylarında görülür, sulu ishal, kusma, hafif ateş, baş ağrısı, karında kramplar, kas ağrıları ve iştahsızlığa neden olur. Bakterilerin neden olduğu ishali çoğu zaman viruslere bağlı olan ishalden ayırmak zordur, fakat ateş genellikle daha yüksektir, ishal kanlı veya sümüksü olabilir. Bakteri ve parazitlerin neden olduğu ishal genellikle içme suyunun temiz olmadığı, lağımın uygun şekilde boşaltılamadığı bölgelerde görülür. Sebep olan mikrobun bulaştığı yiyeceklerin veya içeceklerin tüketilmesi veya mikrop ile temas etmiş ellerin ağza götürülmesi ile hastalık gelişebilir.

• Antibiyotikler ; Antibiyotiklere bağlı ishal genellikle hafif seyreder ve antibiyotiklerin kesilmesine gerek olmaz. Fakat antibiyotik bittikten sonra düzelmeyen, şiddetli seyreden veya kanlı ishale yol açan durumlarda doktora başvurmak gerekir.

Çoğu ishal gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.

SIVI KAYBINA DİKKAT

İshal vücutta sıvı kaybına yol açabilir. Sıvı kaybı bebekler ve küçük çocuklarda daha sık görülür. Hafif derecede sıvı kaybında susama hissi, hafif ağız kuruluğu görülürken, orta derecede sıvı kaybında idrar miktarında azalma (altı saat içinde idrar yapmama), ağladığı zaman gözyaşının azalması-olmaması, ağız kuruluğu ve gözlerde çöküklük, ağır derecede sıvı kaybında ise uyku hali, nabızda hızlanma ve idrar yapmama görülür.

İshalli çocuk nasıl beslenmeli?

Sıvı kaybı olmayan ve ağızdan beslenebilen çocuklar normal beslenmeye devam etmelidir. Pirinç, buğday, patates, ekmek, yağsız et, sebze ve meyve tüketebilir. Anne sütü alan bebeklerin ise sık sık emzirilmesi gerekir. Yeterli su ve sıvı gıda verilmelidir. Yağlı gıdalar, meyve suları, çok şekerli içecekler ishali artırabileceğinden önerilmemektedir. İshale yönelik ilaç tedavisi genellikle gerekli değildir ve doktorunuz tarafından önerilmedikçe kullanılmamalıdır. Orta-ağır sıvı kaybı olan çocuklarda şeker ve mineral içeren ağızdan sıvı tedavisini doktorunuzun önerdiği şekilde verebilirsiniz. Bu şeker ve mineral (tuz) karışımları hazır paketlerde bulunur ve önerilen miktarda su ile karıştırılarak belirli bir süre içerisinde içirilir. Ağızdan beslenemeyen çocuklara damardan sıvı tedavisi verilmesi gerekebilir.

Ne zaman doktora başvurmalı?

• Kanlı ishali varsa

• 1 yaşından küçük ve birkaç saat içinde herhangi bir şey yemedi veya içmediyse

• Şiddetli karın ağrısı varsa

• Çok halsizse, sürekli uyku hali veya huy değişikliği varsa

• Sıvı kaybı bulguları varsa: ağzı kuru, ağladığında gözyaşı yok veya bebeklerde saat, daha büyük çocuklarda saat boyunca idrar yapmadıysa

• Yüksek ateşi varsa

• İshali 10 günden uzun sürdüyse doktorunuza başvurmanız gerekir

İshalden nasıl korunmalı?

• Eller sık sık ve uygun şekilde yıkanmalıdır (30 saniye süre ile sabun kullanarak

yıkanmalı, tırnak içleri, parmak araları ve el bileklerini de içermeli)

• Alt bezi değişimi dikkatle yapılmalı ve sonrasında eller yıkanmalıdır.

• Temizliğinden emin olunmayan veya kaynağı bilinmeyen sular tüketilmemelidir.

• Çiğ yenen gıdalar dikkatlice yıkanmalıdır.

• İshali toparlayana kadar çocuğun okula gitmemesi, diğer çocuklara yayılmasını

önlemeye yardımcı olacaktır.

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Bebeklerde görülen ishal, genellikle bebeğin anne sütüyle beslenmesinden kaynaklı görülebilir. Anne sütü ile beslenen bebek gün 7 defaya kadar dışkı yapabilir. Bu korkulacak bir durum değil aksine normal görülen bir durumdur. yaş arasında sıklıkla görülen bebek ishali, mide rahatsızlıkları ve enfeksiyondan kaynaklı görülerek ilk 2 günde endişelenecek bir durum değildir. Anacak yine de tedbirli davranıp bebeğin beslenmesine dikkat ederek sıvı kaybından oluşabilecek tehlikeli durumlara karşı bebeklere bol bol su içirilmelidir. İshale karşı ilk olarak ilaca başvurmanın doğru olmadığı uzmanlar tarafından onaylanır. 

BEBEKLER NEDEN İSHAL OLUR?

Anne sütü ile beslenen bebekler diğer bebeklere göre gün içerisinde daha çok dışkı yapar. Bu normal bir durumdur. Anne, bebeğini anne sütü ile beslemeye devam ederek hastalıklara karşı ve hatta ishale karşı direncini arttırmalıdır. Bebekler doğdukları hafta günde defaya kadar dışkı yapabilir. İlk günlerin ardından ilk haftalarda bu sayı daha da artar, bebeğin anne sütüne alışma ve geçiş süreci olduğundan normaldir. Ancak 20 günlüğü geçmiş bebekler hala çok fazla sıvı dışkı yapıyorsa muhakkak önlem alınmalıdır. Bunun nedeni bağırsaklarda oluşan enfeksiyonlardan kaynaklı olabilir. Bunun dışında temizliğe dikkat edilmemesi, bebeğin hijyenik ortamda bakılmamasından kaynaklı ishal görülebilir. Ayrıca 12 aylıktan küçük bebeklerin hemen katı gıdalara geçerek dengesiz ve sağlıksız beslenmelerinden kaynaklı ishal görülebilir. Bu da riskli bir durum olup muhakkak dikkat edilmesi gereken ve müdahale edilmese gereken hususlardır. 

BEBEKLERDE İSHAL BELİRTİLERİ

Yeni doğan bebeklerde görülen ishalin kısmen normal bir durum olduğu uzmanlar tarafından kabul edilmektedir. Ama bunun dışında bağırsak enfeksiyonu ve mikrop kapmadan kaynaklı görülen ishaller 2 günün sonunda tehlikeli hal alıp müdahale edilmesi gerekir. Bebeklerde görülen ishal belirtileri şöyledir:

- Huzursuzluk

- Yüksek ateş

- Kusma 

- Dışkılama sayısının bir anda artış göstermesi

Bu bulguların görülmesi durumunda doktora başvurulması gerekir. Uzun süreli görülen ishalde gerekirse bebeğin dışkı tahlili yapılıp ishalin neyden kaynaklı olduğu detaylı incelenmelidir. 

BEBEKLERDE İSHAL NASIL GEÇER?

İshal görülmeye başladığı ilk günlerde tehlikeli sayılmayarak beslenme ve sıvı takviyesiyle tedavisi sağlanabilir. Bebeklere 6 aylık olana kadar su ve gıda ihtiyacını anne sütünden karşılar, bunun dışından ek olarak su dahi verilmesi önerilmez. Bebekler 6 aylıktan önce ishal olduklarında bebekler bol bol anne sütü ile beslenerek tedavi olabilirler. İshale karşı en etkili tedavi anne sütüdür. Bunun yanında hijyen koşulları da sağlanarak bebeklerin steril ortamlarda bakımlarının gerçekleşmesi gerekir. Mikrop ve enfeksiyondan kaynaklı ishaller daha uzun süreli ve tehlikeli olabilir. 

6 aylıktan sonra ek gıdaya başlayan bebekler ishal olduklarında sıvı kaybından dolayı bol bol su içmeleri gerekir. 1 yaş altı bebeklerin günde ortalama su ihtiyaçları ml’dir. Elma, muz, patates püresi, evde doğal malzemelerle hazırlanmış çorba gibi gıdalara başvurarak ishalin geçmesi sağlanabilir. 

BEBEKLERDE İSHAL TEDAVİSİ

Birkaç güne geçmeyen ishaller için bir uzmana danışılması tavsiye edilir. İshal olan bebeklere uzmana danışılmadan ilaç vermek çok ciddi tehlikelere yol açabilir. Bundan dolayı son çare olarak ilaca başvurulur. İshal tedavisinde bebeklere antibiyotik verilmesi doğru bir tedavi yöntemi olamadığından antibiyotik tedavisinden kaçılması gerekir. Anne sütü, ek gıdaların doğal ve sağlıklı olması, bol bol su tüketimi ishal olan bebekler için en doğru tedavi yöntemleridir. 
Ancak, ishalle birlikte yüksek ateş, kusma, dışkıda yeşilimsi ve sarı renkli dışkı görülüyorsa hemen acile giderek müdahale edilmesi gerekir. Uzman bir doktora danışarak doğru tedavi metotlarıyla iyileştirme sürecine girilir. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası