çankırılılar neden sevilmez / Çankırı Genel Bilgiler

Çankırılılar Neden Sevilmez

çankırılılar neden sevilmez

&#;ankırı yemekleri - &#;ankırı'da ne yenir ve neyi meşhur? &#;ankırı mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi

2) Yaren Güveci

 Çankırı'da mutlaka denenmesi gereken bir diğer lezzet ise yaren güvecidir. Yaren güveci bir güveç yemeğidir. Sağlık açısından da bol malzeme ile hazırlandığından dolayı çok faydalıdır. Bu yemeğin içerisinde domates patlıcan soğan ve kuşbaşı et yer almaktadır. Oldukça lezzetli bir yemek olan yaren güveci yemeği bol malzeme ile hazırlandığından dolayı yapımı zahmetli olan bir güveç yemeğidir. Çankırı'da hemen hemen her restoranda rastlanılan çok güzel bir yemektir.

3) İnce Ekmek Muskası

 Ekmek muskası Çankırı mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasındadır. Özellikle tatlılar ve yemekler ile birlikte servis edilmektedir. Çankırı'da en meşhur hamur işleri arasında ince ekmek muskası yer almaktadır. Az malzeme ile muhteşem bir lezzet ortaya koyulan bu yemek tadı itibari ile de gözlemeye benzemektedir. Görüntüsü ile de gözlemeyi andıran bir yemek olsa da gözlemeden farklı olarak hazırlanışı ile dikkat çeker. İnce ekmek muskası hamur işi yemeği sevenlerin mutlaka denenmesi gerekmektedir.

4) Yazma Çörek

 Çankırı'da en sevilen hamur işlerinden bir tanesi olan yazma çörek muhteşem bir lezzete sahiptir. Çankırı'ya eğer bir gün yolunuz düşerse denemeniz gereken yemeklerin başında yer alır. Özellikle çay saatlerinde sıklıkla ikram edilen bir çörektir. Yazma çörek aynı zamanda görselliği ile de ön plana çıkıyor. Çankırılılar tarafından misafirlere en sık ikram edilen hamur işleri yemeklerinin başında yazma çörek gelmektedir. Yazma çörek bu bölgede ki pastanelerde sıklıkla satıldığından bahsedilebilir.

5) Kül Çöreği

 Çörek yemeklerinden bir diğeri olan kül çöreği közde hazırlanan bir çörek yemeğidir. Kül çöreği sevilen hamur işlerinden bir tanesidir. Durum böyle olunca hem lezzet açısından hem de hazırlanışı açısından farklı bir çörek olan kül çöreği de daha önce tatmadığınız lezzetlerden oluşmaktadır. Çankırı mutfaklarında sıklıkla hazırlanan bir yemek olan kül çöreği yemeği közde ve fırında da yapılmaktadır. Kül çöreği basit malzemeler ile birlikte hazırlanır. Böylelikle hızlı bir şekilde hazırlanarak servis edilir. Bu bölgenin en çok denenen yöresel lezzetleri arasındadır.

6) Mıkla

 En sağlıklı yemeklerden olan mıkla yemeği özellikle Çankırı'da sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Sabah kahvaltılarında mıkla yemeği sıklıkla tercih edilir. Mıkla pratik bir şekilde hazırlanır. Yumurta ile birlikte servis edilen mıkla yemeği şehir merkezlerinde yer alan restoranlarda rastlanılmaktadır. Mıkla yemeği yöresel lezzetlerden en sevilenleri arasındadır. Çankırı'nın en çok denenen yemekleri arasında mıkla yemeği gelmektedir. Çankırı'ya geldikten sonra denemeniz gereken lezzetlerin başında mıkla yemeği gelmektedir. Mıkla özel baharatlar ile hazırlanmaktadır. Farklı tatları denemek isteyen kişiler için mıkla yemeği biçilmiş kaftan bir yemektir.

False

Çankırı’nın tozu, tuzu, kızı

Öncelikle Çank&#;r&#; ile ilgili ara&#;t&#;rma yap&#;nca hemen kar&#;&#;n&#;za “Çank&#;r&#;’n&#;n tozu, tuzu, k&#;z&#; me&#;hurdur” diye bir cümle ç&#;k&#;yor. Gerçi Denizli için de “Denizli’nin de k&#;z&#;, tozu, horozu me&#;hurdur” derler. Hatta biri i&#;i abartm&#;&#;; “New Orleans’&#;n saz&#;, caz&#;, kaz&#; me&#;hurdur” demi&#;. Bu önermelerde en do&#;ru kelimeler; Çank&#;r&#; için “tuz”, Denizli için “horoz”, New Orleans için de “caz” san&#;r&#;m. Neyse bizim konumuz Çank&#;r&#; Sözcü18 isimli yerel gazetenin yazarlar&#;ndan &#;brahim Zencirci, konuyla ilgili bir yaz&#;s&#;nda “Kafiye olsun diye söylenmi&#;tir. Asl&#; yoktur. Kültür ve Turizm Müdürlü&#;ü tan&#;t&#;m fuarlar&#;nda, y&#;llardan beri b&#;kmadan, usanmadan, (belki de, ellerinde Çank&#;r&#; tan&#;t&#;m&#;n&#; yapacaklar&#; ba&#;ka malzemeleri yok) k&#;zlar&#;m&#;z&#;n çeyizini sergiledikleri için uyduruldu&#;unu san&#;yorum” diyor.

 YIKILAN ME&#;HURLAR!

Gerçi bir zamanlar Avrupa &#;ampiyonu ba&#;ta olmak üzere birçok ba&#;ar&#;ya imza atan eski millî atlet Süreyya Ayhan, Çank&#;r&#;’n&#;n en me&#;hur k&#;z&#; olabilir. Hatta &#;ehirde heykeli bile varm&#;&#;. Ama özel hayat&#; ile ilgili dedikodular ve doping skandal&#;yla beraber Çank&#;r&#;l&#;lar bu heykele tepki göstermeye ba&#;lam&#;&#; ve “bak&#;ms&#;z oldu&#;u ve elindeki bayra&#;&#;n y&#;prand&#;&#;&#;” iddias&#;yla heykel, belediye deposuna kald&#;r&#;lm&#;&#;. Ancak heykelin alt&#;nda bulunan ve bak&#;ms&#;zl&#;ktan ne oldu&#;u anla&#;&#;lmayan dünya figürünü, Kastamonu yolu üzerinde görebilirsiniz.

Yine Çank&#;r&#;’n&#;n tuz kenti oldu&#;unu simgelemek amac&#;yla yapt&#;r&#;lan alt&#; umumi tuvalet üstü “Tuz Heykeli” (kimisine göre de “Tuzluk Heykeli”) olan “enteresan” yap&#; da yine vatanda&#;lar&#;n &#;ikâyeti üzerine Süreyya Ayhan’la ayn&#; ak&#;beti payla&#;arak y&#;k&#;lm&#;&#;.

DÜNYADAK&#; &#;LK AKIL HASTANES&#; ÇANKIRI’DA MI?

Tuzun neden me&#;hur oldu&#;una birazdan de&#;inece&#;im ama Çank&#;r&#;’n&#;n nas&#;l bir &#;ehir oldu&#;unu anlamak için isterseniz önce biraz insanlar aras&#;nda dola&#;al&#;m. Birçok küçük memleket gibi, Çank&#;r&#;’da da kald&#;r&#;mlar bo&#; olsa da yoldan yürüme âdeti pek yayg&#;n. Ben görmedim ama kahvelerde de&#;il bir, de&#;il iki, üç sandalyeye oturuldu&#;u rivayet ediliyor. Bir de belediye anonslar&#; var tabii Büyük &#;ehirden, küçük illere gidenler bunu komik ve anlams&#;z buluyor ama bana mesela bu çok normal geliyor. Ek&#;i Sözlük’teki bir yazar ise “dünyadaki ilk ak&#;l hastanesinin kendi illerinde, Çank&#;r&#;’da aç&#;lmas&#; ile övünen -garip- bir halka sahip &#;ehir” demi&#;; do&#;ru mudur yoksa bir deli kuyuya ta&#; m&#; atm&#;&#;, bilmiyorum.

ÇORBAYA EKMEK BANMAK

“Bahçelerde kereviz / Biz kereviz yemeyiz / Bize Çank&#;r&#;l&#; derler / Biz güzeli severiz” diye manisi oldu&#;una göre; bu Çank&#;r&#;l&#;lar kereviz sevmiyor demek ki Yine duydu&#;uma göre; tarhana çorbas&#;na ekmek banmak, âdeta Çank&#;r&#; gelene&#;i Bununla baz&#; insanlar çok dalga geçiyor. Çocuklu&#;umu neredeyse hiç hat&#;rlamam ama küçükken bir k&#;z&#;n çorbaya ekmek band&#;&#;&#;m için beni a&#;a&#;&#;lamas&#;n&#; asla unutmuyorum. Nas&#;l bir travma yaratt&#;ysa hâlen her çorba içti&#;imde onu hat&#;rlar&#;m.

Her ne kadar Cumhuriyet’in ilk y&#;llar&#;nda modern tenis kortu olan bu il; Nezihe Co&#;’un ’da yapt&#;&#;&#; ara&#;t&#;rmaya göre, geçmi&#;te be&#; yazl&#;k, be&#; de kapal&#; sinema salonuna sahipmi&#;. O zamanlar &#;ehrin nas&#;l bir atmosferi vard&#; bilmiyorum ama günümüzde Çank&#;r&#;’y&#;, “muhafazakâr bir Anadolu kenti” olarak özetleyebiliriz. K&#;zlar&#;n mini etekle, erkeklerin uzun saçla ve küpeyle gezmesi pek “ho&#;” kar&#;&#;lanm&#;yor. Alkol almak m&#; o da ne? Anca da&#;, tepe, bay&#;ra kaç&#;p sosyalle&#;mek mümkün ama her zaman riski var! Bu nedenle üniversiteli gençler, genelde çareyi Ankara’ya “kaçmak”ta buluyor. 

ÇANKIRI, BUDAPE&#;TE OLUR MU?!

Sisiyle me&#;hur &#;ehrin biraz da ölü topra&#;&#; serpilmi&#; havas&#; yok de&#;il. Yine Çank&#;r&#;l&#; birinin iddias&#;na göre bunun sebebi &#;öyle: “Bu &#;ehirde mezarl&#;k hemen &#;uradaki tepededir. O tepeden rüzgâr estikçe ölü topra&#;&#; &#;ehrin üzerine serpilir.”

Çank&#;r&#;’da bir de Susam Soka&#;&#; bulundu&#;unu söyleyip 90’lara bir selam çakarak yaz&#;ya devam edelim. Yerel gazeteler, K&#;z&#;l&#;rmak’&#;n en büyük kollar&#;ndan Devrez Çay&#;’n&#;n geçmesinden olsa gerek, Çank&#;r&#;’n&#;n hep bir Budape&#;te ya da Venedik olmas&#;n&#;n hayalini kurmu&#; ama &#;ehri kalk&#;nd&#;rmak için devlet ya da yerel yönetimler taraf&#;ndan pek de ad&#;m at&#;lm&#;&#; de&#;il.

Bazen illeri yazarken arama motoruna girip “X &#;ehri” ya da “X &#;ehri neden” diye yaz&#;yorum ve ilk gelen önermelere bak&#;yorum. “Çank&#;r&#; neden” yazd&#;&#;&#;mda, arama motorunda ilk s&#;rada “Çank&#;r&#; neden sevilmez” ç&#;kt&#;. Bu tür söylemlere ve tabii bir de kendilerine “elekçi” denmesine özellikle il d&#;&#;&#;ndaki Çank&#;r&#;lar asl&#;nda çok tepkili. Bilmeyenler için belirteyim; Çank&#;r&#;’da ya&#;ayan Romanlara “elekçi” deniliyor.

ÇANKIRI’DA YED&#; YIL KALMAK &#;ST&#;YORSANIZ ÖNCE 'KALE'YE

“Bu &#;ehirdeki kaleye ç&#;kan ki&#;i, yedi y&#;l boyunca Çank&#;r&#;’da kal&#;rm&#;&#;, gidemezmi&#;” dedikleri Çank&#;r&#; Kalesi’nde asl&#;nda kale yok. Romal&#;, Bizans, Dani&#;ment, Selçuklu ve Osmanl&#; dönemlerinde sa&#;laml&#;&#;&#;yla ünlü olan kaleden zaman&#;m&#;za birkaç sur kal&#;nt&#;s&#;ndan ba&#;ka bir &#;ey kalmam&#;&#;. Kale içinde Roma döneminden kalma kaya mezar&#;, iskân kal&#;nt&#;lar&#; ve pi&#;mi&#; toprak kap parçalar&#; ile Çank&#;r&#; Fatihi Emir Karatekin Bey’in türbesi bulunuyor. Günümüzde &#;ehrin mesire yeri olarak kullan&#;l&#;yor ve bir de cam teras&#;ndan &#;ehir manzaras&#; izleniyor.

Kaya mezarlar&#;na merakl&#;ysan&#;z Be&#;dut, &#;nda&#;&#; ve Sakaeli’ye gitmelisiniz. &#;nda&#;&#;’nda çok say&#;da ve insan eliyle oyulmu&#; ma&#;ara, kaya mezar&#;, kaya kilisesi olabilece&#;i tahmin edilen tap&#;nak ve amac&#; tam olarak bilinemeyen oyuklar bulunurken Sakaeli Kaya Mezarlar&#; ve Peri Bacalar&#; biraz daha enteresan. Ço&#;u insan sadece Kapadokya’da peri bacalar&#; var san&#;r ama Türkiye’de birçok yerde bu olu&#;umlar&#; görmek mümkün.

&#;EH&#;R &#;Ç&#;, &#;EH&#;R DI&#;I

Ta&#; Mektep ve Ta&#; Mescit, kentin en turistik simgelerinden Yine Abdülhamid’in tahta ç&#;k&#;&#;&#;n&#;n yirmi be&#;inci y&#;l&#; nedeniyle Anadolu’nun farkl&#; illerine gönderilen saat kulelerinden ve “Çan Saati” olarak da bilinen Tarihî Saat Kulesi de görülebilir. Müze gezmek istiyorsan&#;z da do&#;a tarihi, arkeoloji ve etnografya olmak üzere üç ana salondan olu&#;an Çank&#;r&#; Müzesi’ni; Çank&#;r&#;l&#; mucit Ferit Akal&#;n’&#;n radyo koleksiyonun sergilendi&#;i Ferit Akal&#;n Radyo ve &#;leti&#;im Müzesi’ni; Abdülhamid döneminde in&#;a edilen ve ülkemizdeki çama&#;&#;rhanelerin en büyü&#;ü olarak bilinen Çank&#;r&#; Tarihî Çama&#;&#;rhane Müzesi’ni ve Çank&#;r&#; Belediyesi Dr. R&#;fk&#; Urga Çank&#;r&#; Ara&#;t&#;rmalar&#; Merkezi’ni ziyaret edebilirsiniz. Tabii eski Çank&#;r&#; evlerini, konaklar&#;n&#;, camilerini, medreselerini de

“Ben kapal&#; alan istemiyorum, do&#;al güzellikleri görsem” diyorsan&#;z da önce bir yerin alt&#;na girmenizi sonra do&#;aya ç&#;kman&#;z&#; tavsiye edece&#;im. &#;l merkezinden elli be&#; kilometre uzakl&#;ktaki Hüyük Yeralt&#; &#;ehri’nin MS yüzy&#;llarda yap&#;ld&#;&#;&#; tahmin ediliyor. Sonra ver elini do&#;a: Eldivan Bülbül P&#;nar&#;, K&#;rkp&#;nar Yaylas&#; Mesire Alan&#;, Karaören Göleti, Alpsar&#; Göleti Rekreasyon Alan&#;, Kad&#;nçay&#;r&#; Tabiat Park&#; Çok da a&#;açl&#;k olmayan kent merkezine yirmi yedi kilometre uzakl&#;ktaki Karacaözü köyünde, ya&#;&#;n üzerinde oldu&#;u ve dünyan&#;n en ya&#;l&#; me&#;eleri aras&#;nda say&#;lan bir me&#;e a&#;ac&#; var. Gidip bu de&#;erli büyü&#;ümüze sayg&#;lar&#;n&#;z&#; sunabilirsiniz. Ta&#;tan isterseniz Akba&#; Köyü Köprüsü, ah&#;aptan isterseniz de Bayramören Köprüsü; kentin önemli köprüleri

B&#;RAZ DA SPOR

K&#;&#;&#;n giderseniz ve k&#;&#; sporlar&#;na merakl&#;ysan&#;z Ilgaz Da&#;&#;’ndaki Y&#;ld&#;ztepe Turizm Merkezi’nde sportif aktivitelerde bulunabilirsiniz. Spor demi&#;ken &#;stiklal Yolu’nun bir bölümü Çank&#;r&#;’dan da geçiyor ve yürüyü&#;çüler bu güzergâha büyük ilgi gösteriyor. Kolay bir rota olan ve Ilgaz Ku&#;çay&#;r&#; ile Merkez Ayan köyleri aras&#;nda metre rak&#;mlar aras&#;nda yer alan “&#;stiklal Yolu” tek günlük olarak planland&#;&#;&#; takdirde ortalama 10 saat sürüyormu&#;.

ÇANKIRI’NIN TUZU GERÇEKTEN ME&#;HUR

Gelelim ba&#;l&#;&#;&#;m&#;zdaki en do&#;ru me&#;hura yani tuza! Çank&#;r&#; Tuz Madeni, yakla&#;&#;k y&#;ld&#;r tuz üretildi&#;i bilinen, dünyan&#;n en eski ve en büyük tuz madenlerinden biri Bir k&#;sm&#;nda heykelt&#;ra&#;lar&#;n yapt&#;&#;&#; tuz heykelleri görmek mümkün Ast&#;m, bron&#;it gibi birçok hastal&#;&#;a da iyi geldi&#;i söylenen Yer Alt&#; Tuz &#;ehri, valili&#;in duyurusuna göre düzenlemeler devam etti&#;i için ziyarete kapal&#;. Çank&#;r&#;’ya kadar gidecekseniz, gezinizi buran&#;n aç&#;k oldu&#;u döneme denk getirirseniz daha iyi olur diye dü&#;ünüyorum. Marketten tuz al&#;rken de dikkat! Çünkü hepsi yemek için de&#;il.

NAZIM H&#;KMET VE &#;&#;&#;RLER&#;

&#;imdi Çank&#;r&#;’yla Naz&#;m Hikmet’in ne alakas&#; var m&#; dediniz? Günümüzde Karatekin Park&#;’n&#;n oldu&#;u yerde eskiden bir cezaevi varm&#;&#;. Y&#;k&#;lmasa Ulucanlar ve Sinop kadar ilgi çekecek bu cezaevinde Kemal Tahir, Hikmet K&#;v&#;lc&#;ml&#;, E&#;ber Ya&#;murdereli, Naz&#;m Hikmet Ran ve niceleri zorunlu olarak kalm&#;&#;. “Ben, Çank&#;r&#; Hapishanesi’nden mezunum. Benim hayattaki tek diplomam, bu hapishaneden tahliye vesikamd&#;r” diyen Kemal Tahir, ilk romanlar&#;n&#; burada yazarken Naz&#;m Hikmet de &#;iirler yazm&#;&#;, resimler çizmi&#;, kar&#;s&#; Piraye Han&#;m’a mektuplar göndermi&#;. Piraye Han&#;m’a 23 &#;ubat tarihinde yazd&#;&#;&#; ve dört metrekarelik hücresini de çizdi&#;i mektupta &#;öyle demi&#; Naz&#;m: “Kar&#;c&#;&#;&#;m, gözlerine, a&#;z&#;n&#;n çizgilerine, yana&#;&#;n&#;n çukuruna iyi bak, Çank&#;r&#;’da seni dü&#;ünen Naz&#;m’&#; görürsün.”

O zaman yaz&#;m&#;z&#; Naz&#;m Hikmet’in Çank&#;r&#; Hapishanesi’nde kaleme ald&#;&#;&#; ve Çank&#;r&#;’daki çar&#;amba pazar&#;n&#; anlatt&#;&#;&#; &#;iiriyle bitirelim:

Bugün Çar&#;amba;
-biliyorsun-
Çank&#;r&#;’n&#;n pazar&#;
Demir kap&#;m&#;zdan geçip
Kam&#;&#; sepetimizde bize kadar gelecek
Yumurtas&#;, bulguru
Yald&#;zl&#;, mor patl&#;canlar&#;
Dün köylerden inenleri seyrettim.
Yorgundular
Kurnaz
Ve &#;üpheli,
Ve ka&#;lar&#;n&#;n alt&#;nda keder
Erkekler e&#;eklerde,
Kad&#;nlar ç&#;plak ayaklar&#;n&#;n üstünde geçtiler
Herhalde içlerinde senin bildiklerin vard&#;r.
Herhalde iki çar&#;ambad&#;r pazarda:
K&#;rm&#;z&#; ba&#;örtülü ve
“kibirsiz” &#;stanbulluyu aram&#;&#;lard&#;r.

NOT: Foto&#;raflar, Çank&#;r&#; &#;l Kültür ve Turizm Müdürlü&#;ü, Çank&#;r&#; Belediyesi ve Çank&#;r&#; Valili&#;i’nden al&#;nm&#;&#;t&#;r. 


Serpil Kurtay Kimdir?

yılında Almanya’nın Esslingen kentinde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Bilecik’te tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden yılında mezun oldu. yılları arasında Evrensel Gazetesi’nde muhabir, istihbarat şefi ve haber müdürü olarak çalıştı. Ardından on altı yıl Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün dergisinde editörlük ve genel yayın yönetmenliği görevinde bulundu. Çeşitli dergilerde yazarlık, kitap editörlükleri yaptı, yayın süreçlerinde görevler aldı. Hâlen kitap editörlüğüne, Antalyaspor Kulübü’nün dergisinde ve Gazete Duvar’da da yazılarına devam ediyor.

Bize neden elekçi diyorlar! İşte o sorunun yanıtı…

banner

Araştırmacı-Yazar Ömer Türkoğlu Çankırılıya neden elekçi dendiğini kendi bakış açısından değerlendirdi.

Her il veya yöre isimleri dışında kendine özgü özellikleriyle de ön plana çıkar. Örneğin, Ankara keçisiyle ünlüdür. Çorum leblebisi ile Kayseri pastırmasıyla. Ama iş Çankırı’ya gelince nedense işin rengi değişir ve elekçi tabiriyle adlandırılır. Bu tabirden özellikle gurbetteki Çankırılılar hiç hoşlanmaz. Karşılaşılan bu menfi durum çoğu Çankırılının öfke nöbetine tutulmasına, kimilerinde ise elekçi olmadığını anlatmak için büyük bir performans gayreti içerisine girmesine, kimi Çankırılılarda ise elekçi olmadığını söylemek yerine işi kökünden kestirip atmaya kadar gider. ‘Evet, elekçiyim var mı bir itirazınız?” der.

Peki, bize neden elekçi diyorlar. Bu sorunun cevabını hiç düşündünüz mü? Araştırmacı-yazar Ömer Türkoğlu bu işe merak salmış olacak ki, işte bize neden elekçi diyorların cevabını verdi.

Ömer Türkoğlu,” Öyle şehirler var ki, dilencisi bol şehir diye söyleniyor. Biz Çankırılılar da Çingen, Elekçi, Leblebici gibi farklı lakaplarla adlandırılıyoruz. Bir kere kabul edelim, ülkemizin her tarafında olduğu gibi kendilerini roman diye adlandıran Çingene vatandaşlarımız var. Fakat Çankırı’da yaşayan tüm insanların tamamı Çingenemi de, Çankırılıya Çingene diyorlar. Tarihe bakalım, yüzyılda devletin yaptığı bir tespit var! Sancak sancak erkek nüfusları çıkartmışlar. Çankırı’nın içinde bulunduğu coğrafyadaki Çingene ve Kıbti vatandaşlarımızda yapılan tespite göre Bolu’da tane erkek Çingene var! Kastamonu’da tane var! Sinop’ta tane. Çankırı’da ise sadece erkek Çingene yaşıyor. Yani yüzyılda Kastamonu Vilayetine bağlı tüm sancaklarda en az Çingene vatandaşımızın oldu liva Çankırı”.

Peki, o halde niçin elekçi diyorlar. Bu nereden geliyor?diyen Türkoğlu, “Cumhuriyet ilan edilip Ankara başkent olduktan sonra Ankara’da müthiş bir kentleşme imar ve yapılaşma faaliyeti başlıyor. Bir kere devletin ihtiyaç duyduğu bir çok memur Ankara’ya özellikle İstanbul’dan gelmeye başlıyor. Tabi şehirde ciddi bir mesken sıkıntısı da var. İnşaat sektöründe çalışan işçilerde yeni açılan kiremit ve büz fabrikalarına çalışmaya Ankara’ya geliyorlar. Bu meyanda da kentin etrafında yapılmaya başlanan ufak gecekondulara Çankırı’dan Çingene vatandaşlarımız da geliyorlar. Ağırlıklı olarak çerçilik mesleği ile uğraşan Çingene vatandaşlarımız, Ankara’ya nereden gitti? Çankırı’dan. Niçin Çankırı’dan gitti? Çok basit, çünkü Ankara’ya en yakın yerleşim yeri Çankırı’ydı. Ama Çingene vatandaşlarımız orada tıpkı burada olduğu gibi çerçicilik yaptılar. Yani oraya gidip devlet dairesine girmeyi, bir fabrikada çalışmayı düşünmediler. Ufak tefek ev eşyası, oyuncak, bez, pazen, incik, boncuk bunları ilk defa satanlar bu vatandaşlarımız oldu. Nerelisin diye sorulduğu zaman ezberlemişçesine göğüslerini gere gere biz Çankırılıyız dediler. Ama gelin görün ki karşı taraf, bu vatandaşlarımızın Çankırılı demesinden yola çıkarak süreç içerisinde çok komik bir şekilde adeta şehir efsanesi gibi, tüm Çankırılıları Çingene diye tanımlamaya başladı” şeklinde konuştu.

"Çingene’de Allah’ın bir kuludur" diyen Ömer Türkoğlu, “Yüzyıllar boyunca birlikte yaşadığımız bir kavimdir. Bana sorarsanız kendi kimliklerini de söylemekte bir mahsur yok. Ama Çankırılılara adete istihza ile Çingene misiniz? dedikleri zaman hem Çingene olmadığım halde Çingeneleri seven bir insan olarak bir itirazım var! Hem de yine Çingene olmadığım halde Çankırılı olmam hasebiyle böyle bir niteleme yaptıklarında dolayı itirazım var. Bu yüzden bir Çankırılı kimliği oluşturulmak zorundayız” dedi.

Haberimiz ikinci bölümüyle kaldığı yerden devam edecek…

Güncelleme Tarihi: 28 Kasım ,

Yorumunuz Onaylanmak Üzere Gönderildi

Çankırı'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Çankırı'da Ne Yenir?

Haberler

Yaşam

Çankırı'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Çankırı'da Ne Yenir?

Çankırı, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Kuzeyindeki ilçelerin çoğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alır. Şehrin güneyinde Ankara, batısında Bolu, kuzeyinde Karabük ve Kastamonu, doğusunda Çorum, güneydoğusunda Kırıkkale bulunmaktadır. Ayrıca iki bölge arasında geçiş sağlayan Ilgaz Dağları da Çankırı'da yer alır. Bununla birlikte ilin büyük bir kısmı dağlık alanlardan ve yüksek tepelerden oluşmaktadır. Kızılırmak havzasında bulunmasından dolayı da önemli bir şehirdir. Oldukça geniş alan bu havza, tuzlu suları ile Çankırı'nın tarım arazilerinin sınırlı olmasına da neden olabilmektedir. Çankırı, kaya tuzu rezervlerinden dolayı da dünya çapında bir üne sahiptir. Peki, Çankırı'da gezilecek yerler nerelerdir? Çankırı'da ne yenir? İşte detaylar

Çankırı, eski dönemlerde Gangra adı verilen kentin üzerinde kurulmuştur. Daha sonra ise Pontus devletine ardından Galatia'ya bağlanmıştır. M.Ö 25 yılında ise şehir, Roma İmparatorluğu'na katılmıştır. Bizans döneminde ise sürgün yeri olarak kullanılmıştır. Malazgirt Savaşı ile bölge Danışmentliler tarafından ele geçirilmiştir. Haçlı orduları Ankara'yı aldıktan sonra Çankırı'yı da almak istemişler ama başarılı olamamışlardır. yılında Bizans İmparatorluğu bölgeye tekrar hakim olmuştur. Ancak kısa bir süre içinde Danışmendliler şehri tekrardan geri almıştır. Daha sonra bölgeye Selçuklular egemen olmuş, I. Murat döneminde ise Osmanlı topraklarına katılmıştır. Birçok medeniyete tanıklık eden Çankırı'nın gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik

Çankırı'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Çankırı'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Çankırı'da Ne Yenir?

Çankırı'da Ne Yenir?

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası