6 aylık bebeğe taze fasulye nasıl verilir / Modern Guney Azerbaycan Edebiyati PDF | PDF

6 Aylık Bebeğe Taze Fasulye Nasıl Verilir

6 aylık bebeğe taze fasulye nasıl verilir

Son yıllarda bulunan çok çeşitli evcil hayvanların arasında, minik lop kulaklı tavşanlar veya aynı zamanda “ram tavşanlar” olarak adlandırılan tavşanlar özel bir popülerlik kazanmıştır. Bu sevimli, eğlenceli ve sıra dışı hayvanlar sadece çocuklara değil yetişkinlere de mutluluk ve hassasiyet getirebiliyor. Koç tavşanlarının bakımı nedir ve onları evde nasıl uygun şekilde üreyelim - hadi bulalım.

Islah Tarihi

Bir ram tavşanı diğer kardeşlerden ayırmak oldukça kolaydır, çünkü karakteristik özelliği uzun ve kulakları aşağıya doğru asılıdır. Charles Darwin'in eserlerinde baş aşağı kulaklı tüylü hayvanların ilk sözünü bulabilirsiniz.

Sarkık kulakların doğal bir mutasyonun sonucu olduğu not edilmelidir: hayvanın yüzüne rahatça otururlar ve böylece küçük kemirgenleri bir kuzu gibi görünürler. Lop-eared tavşanlar ya da "devler" olarak adlandırdıkları gibi, dekoratif akrabalarının tüm temsilcileri arasında en büyüğüdür.

Uzun yıllardır, dünya çapındaki yetiştiriciler, bu tüylü hayvan cinsinin yeni çeşitlerinin yetiştirilmesi üzerinde çalışıyorlar. Örneğin, Hollandalı uzmanlar minyatür koç tavşanları yaratmayı başardılar. Hollandalı cins nispeten yakın zamanda bilim adamı Adrian de Kock tarafından yetiştirildi.

İlk kez 'da bir Fransız koçuyla Hollandalı bir cüceyi melezleme girişimi başarısızlıkla sonuçlandı, çünkü yavrular uygulanabilir değildi.

Bununla birlikte, yılında yapılan üreme çalışmalarının bir sonucu olarak, üremenin başlamasından 15 yıl sonra, Hollandalı minyatür lop-eared rams cinsi resmen tescil edilmiştir. Kısa süre sonra Hollandalı kuzu Avrupa ülkelerine geldi ve 10 yıl sonra Amerika'ya "ulaştı".

görünüm

Bugüne kadar, kulaklı kulaklı tavşanların cinsinin birçok çeşidi vardır:

  • Fransız;
  • Hollandalı;
  • Alman;
  • İngilizce;
  • velvet veya peluş;
  • Meißen;
  • cüce;
  • dev;
  • tüylü;
  • beyaz.

Eşsiz spesifik özelliklerin varlığına rağmen, tüm ırkların kuzu tavşanları, diğerleri arasında kolayca tanınan ortak özelliklere sahiptir:
görünümtanım
renkCinsine bağlı olarak düz renk, küllük, bej, beyaz, kırmızı, açık kahverengi, siyah olabilir
gövdeKüçük, oldukça kısa, ancak engebeli, en fazla 30 cm uzunluğunda
kafaOrta boyutta, kare şeklinde hafifçe düzleştirilmiş bir namlu ile
gözleriGeniş, etkileyici
KulaklarUzun, asılı, cm uzunluğunda
bıyıkYeterince uzun, kalın
boyunKısa, pratik olarak devamsız
ayaklarKısa, oldukça güçlü
kuyrukKısa, gövdeye sıkıca bastırılmış
yünKalın, yoğun, çok yumuşak, ipeksi, dokunuşlu hoş

Biliyor musunUzun kulakları sarkmak, bu tür tavşanların bir tür kartvizitidir.Bununla birlikte, yenidoğanlarda tavşan kulakları uzun süretakılırvedoğumdansadece hafta sonra yavaş yavaş azalmaya başlar, böylece cinsin temel benzersiz özelliği oluşur.

Cinsin özellikleri ve tanımı

Lop-eared tavşan-koçları sadece dekoratif nitelikleri için değil, aynı zamanda yüksek verimlilik, değerli yüksek kaliteli kürkler ve narin etleri için de takdir edilmektedir.

Hayvanlar aşağıdaki parametrelere göre sınıflandırılabilir:
Cins özellikleritanım
yönEt, et ve kabuğu, kürk, dekoratif
yünNormal Kaplamalı, Shorthair
Kadın kilo1, kg
Erkek kilo kg, ancak bazı ırkların temsilcileri 10 kg ağırlığa ulaşabilir
anayasaGüçlü, kaslı, kıllı, geniş göğüslü ve güçlü bacaklı, aynı zamanda oldukça kırılgan ve hassas
Cinsel olgunlukTavşanlar doğumdan sonra ay sonra ergenliğe ulaşır: dişiler - 5 yaşından sonra, erkekler - 7 yaşından sonra. Hayvanların bu süreden daha erken çiftleşmelerine izin verilmesi önerilmez.
bereketOrta doğurganlık: Bir çöpte tavşan beklenebilir
Çeşitli hastalıklara bağımlılıkÇeşitli bulaşıcı ve paraziter hastalıklara, özellikle viral hemorajik hastalık, dermatit, miksomatozis, pastörelloza maruz kalmaktadırlar. Genellikle kulaklarda büyük miktarda kükürt birikmesi nedeniyle işitme patolojileri vardır.
Kaç canlıOrtalama yıl, bazı durumlarda 10–12 yıl yaşayabilir

Önemli!Halka kulaklı koçların vücudunun en hassas kısmı kulaklardır: çeşitli dokunuşlara karşı çok hassastırlar.Seğirmek, çekmek ve hatta en ufak bir dokunuş bile hayvanlara büyük rahatsızlık ve hatta acı verir.

Üretken nitelikler

Kural olarak, koyun tavşanları dekoratif amaçlar için yetiştirilir. Bununla birlikte, bu hayvanlar mükemmel üretken niteliklere sahiptir. Cinsin ana avantajlarından biri tavşanların erken olgunlaşması ve hızlı kilo alımıdır.

aylıkken, tavşan ergenliğe ulaştığında, en fazla büyüme dinamikleri 3 aya kadar gözlenen ila 3 kg arasındadır. Hayvanların son boy ve kiloları aylıkken oluşur.

Tabii ki, kilo alma oranı, et ürünleri satmak amacıyla koyun tavşanı yetiştiren çiftçiler için en önemli üretken özelliklerden biri olarak kabul edilir. Gelişmiş ve kaliteli beslenmeyle, bazı kişiler 10 kg'a kadar kilo alabilir.

Önemli!Koyunlaroldukça hareketli tavşanlardır, bu nedenle, eğer bu hayvanları dekoratif bir amaca sahip tutarlarsa, yetiştiricilerin beslenmelerini izlemeleri çok önemlidir.Obezite, sağlık açısından en tehlikeli hastalıklara, özellikle karaciğere, kalbe ve sindirim sistemi hastalıklarına zarar verebilir.

Yüksek et performansına ek olarak, kuzu tavşanları yüksek kalitede ve değerli kürklere sahiptir. Hayvan derisi yumuşak, yoğun, ceket kalın ve ipeksi, güzel düz bir renk ile.

mizaç

Lop-eared tavşanları harika karakterleri, sakin mizaçları ve hoşgörülü bırakmalarıyla ayırt edilir. Çok girişken, girişken, eğlenceli, sahibine kolayca alışabilir ve yeni koşullara adapte olurlar.

Oynak karakterleri özellikle çocuklara çekici geliyor. Ancak, evde küçük çocuklar varsa, bir tavşana zarar verebileceklerinden hayvan almaları tavsiye edilmez ve sırayla saldırganlıkla ve hatta ısırmayla cevap verebilir. Diğer durumlarda, bu hayvanlar arkadaş canlısıdır, çabucak temas ederler.

Pek çok insan bu tavşanların yalnız mı yaşıyor yoksa bir şirketi mi tercih ettiğini merak ediyor. Hayvanlar, diğer akrabalarla konut paylaşmaya karşı olmasa da, mükemmel şekilde tek başlarına yaşayabilir. Genellikle kuzu hızla birbirleriyle ortak bir dil bulur ve birbirlerini iyi tanıdıklarında yakın bağlar kurar, hayatlarının sonuna kadar arkadaş olmaya devam eder.

Hangi tavşan ırklarının deriler - kelebek, gri ve beyaz dev, çinçilla, hangilerinin et - dize-flipper, flander, Kaliforniya olarak adlandırıldığını bilmek ilginizi çekecektir.

İçeriğin avantajları ve dezavantajları

Koyun tavşanları, hem hızlıca hem de evrensel aşk kazandıkları için hem yetişkinler hem de çocuklar ile iyi geçinir. Bununla birlikte, onların içeriğine iyi hayvan sağlığını ve istenen üretken nitelikleri korumak için yerine getirilmesi gereken bazı kurallar ve gereklilikler eşlik eder.

  • Katlanan hayvanların içeriği bu gibi avantajlara sahiptir:
  • Hayvanların çeşitli çevresel koşullara iyi adaptasyonu;
  • sakin, dengeli ve huzurlu karakter;
  • göreceli bakım kolaylığı;
  • beslenmedeki iddiasızlık;
  • hızlı büyüme ve kilo alımı.
  • Bu arada, bir ram tavşanı evde tutmanın bazı zorlukları vardır:
  • Hayvanların çeşitli bulaşıcı ve viral hastalıklara karşı yüksek eğilimi;
  • koyunlarda bağışıklığın düşüklüğü;
  • Evcil hayvanın bakımı, özellikle yün taraması, kulaklardaki kükürtün giderilmesi, kırpma pençeleri, vs. gibi düzenli zorunlu hijyen prosedürleri;
  • Bir evcil hayvan ile günlük oyunlar: Bir tavşan her gün oyunlara ve iletişime ihtiyaç duyar, bu yüzden eğer uzun süre bakımdan mahrum kalırsa, dikkat çekmek için dargın ve saldırganlık göstermeye başlayabilir.

Ek olarak, hayvana tam, dengeli mineraller ve vitamin beslenmesi sağlamak çok önemlidir. Aksi takdirde, ciddi şekilde incinmeye başlayacak ve hatta ölüme yol açabilecek.

İyi bireyleri seçme kuralları

Lop-eared tavşanları oldukça egzotik evcil hayvanlardır ve safkan bir birey elde etmek için, bazı karakteristik işaretlere dikkat edilmelidir.

Safsızlık belirtileri

Safkan tavşan tavşanlarının belirtileri:

  • yuvarlatılmış, oldukça geniş bir alın, “kuzu” başı ve kare şeklinde ağızlık;
  • neredeyse görünmez boyun, sığ gözler, mükemmel belirgin burun;
  • 24 cm uzunluğunda bir at nalı şeklinde sarkan kulakları sıkıca yerleştirin;
  • geniş ve güçlü göğüs;
  • düz geniş sırt;
  • güçlü kısa bacaklar;
  • vücuda yakın kuyruk;
  • Gövde ceketi boyunca dağılmış, kalın, parlak, yumuşak, yoğun;
  • normal saçlı ırkların tipik üniforma boyama.

Tavşan yetiştirmenin karlı olup olmadığını öğrenin.

Evlilik belirtileri

Bu cins içinde evlilik belirtileri şunlardır:

  • zayıf ifade küçük baş, açıkça görülebilir boyun, derin yatan gözler;
  • en az bir kulağın dikey pozisyonu, kısa kulak uzunluğu (24 cm'den az);
  • dar, sığ göğüs;
  • bir kambur ile düzensiz sırt;
  • oldukça uzun, kavisli, tıraşsız bacaklar;
  • seyrek, kazıklı, kürkün üstünde kel lekeler;
  • atipik renk, lekeleri, "lekeleri" veya vücuttaki desenleri içerir.

Evde tavşan tutmanın özellikleri

Koyun tavşanlarının dış ortamda iyi adapte olmalarına rağmen, muhafaza edildiklerinde, birkaç basit beslenme ve bakım ilkesine uyulmalıdır.

ev cihazı

Hayvanın içeride özgürce hareket etme kabiliyetine sahip olup olmadığına bakılmaksızın, bir eve ihtiyacı var.

Konut aşağıdaki gereksinimlere dayanmaktadır:

  1. Boyutu. İdeal olarak, hayvan için kafes ne kadar büyükse, o kadar iyidir. Bununla birlikte, yapının minimum boyutları kişi başına 80 × 80 × 50 cm'dir.
  2. Sıcaklık. Lop-eared kuzular oldukça termofiliktir, bu nedenle ılık bir mikro iklime ihtiyaç duyarlar. Optimum sıcaklık rejimi 20–22 ° C olarak kabul edilir. Kışın, hayvanlar iyi ısıtılmış odalarda tutulur, çünkü bireylerin hipotermisi ölümlerine neden olabilir.
  3. Çöp. Kafes için en iyi çöp malzemesi, etiket baskısı olmadan parçalanmış, kurutulmuş odun talaşı veya gazete kağıdı olarak kabul edilir. Altlığın günlük olarak değiştirilmesi önerilir, aksi takdirde nem oluşabilir.
  4. Havalandırma. Tavşanın gövdesi iyi havalandırılmalı, fakat aynı zamanda cereyandan veya doğrudan güneş ışığından uzak olmalıdır. Odadaki nem% arasında olmalıdır.
  5. Tepsi. Kafesin düzenlenmesi için bir ön koşul, hayvanın doğal ihtiyaçlarına göre gideceği özel bir tepsinin yerleştirilmesidir. Tepsi köşelerden birine yerleştirilmeli ve duvara iyi oturtulmalıdır. Kural olarak, kuzular yemek yemekle aynı anda dışlanabilir, böylece yiyecek besleyici tepsinin hemen üstüne monte edilebilir.

Kafesin barlarına tutturulmuş özel hazır içiciler, tavşanların içmesi için mükemmeldir. Bu tür tasarımlar hayvana suya sürekli erişim sağlar. Hayvanın onları devirmemesi için ağır, seramik bir malzemeden bir besleme teknesi seçilmesi önerilir.

Önemli!Evcil hayvanı günlerce kafeste tutmak kesinlikle yasaktır.Yürüyüşlerini düzenli olarak ayarlamanız, onunla oynamak, koşması için ona fırsat vermeniz gerekir.

Besleme özellikleri

Lop-eared tavşanlar, genellikle tembellik eğilimli, düşük bir metabolizmaya sahip ve bu nedenle obeziteye yatkın, nispeten hareketsiz bir yaşam tarzı sağlar. Aşırı yemeyi önlemek için, hayvanların diyetini kesinlikle izlemelisiniz.

Koyun menüsünün temeli: Her zaman kafeste bulunması gereken saman ve çeşitli tahıl karışımlarından yapılan özel yemler. Büyük miktarlarda saman, sindirim sistemi üzerinde yararlı bir etkiye sahip olan, metabolik süreçleri iyileştiren ve hızlandıran lif içerir.

Buna ek olarak, şunları içermesi önerilir:

  • yeşil yiyecek: çayır otu, muz, civanperçemi, ısırgan otu, karahindiba;
  • taze sebzeler: havuç, patates, brokoli, turp;
  • meyveler: muz, elma, armut;
  • tane karışımları: yulaf, buğday.

Evcil hayvanınızı bu ürünlerle beslemeyin:
  • pancar, fasulye, karnabahar veya beyaz lahana, domates veya patates tepeleri;
  • Herhangi bir süt ürünü (ancak, tavşanın yaşı 2 ayı geçmezse, nadir durumlarda sütle lehimlenebilir);
  • et ve balık;
  • tatlılar;
  • kraker veya patates kızartması;
  • ekmek ve un ürünleri;
  • kişinin masasından yemek.

Önemli!Bebeklerin sindirim sistemi henüz tamamen elyafı ememediğinden, 6 aya kadar taze otlar, sebzeler veya meyvelerle tavşanlara verilmemelidir.

Günde iki kez, kuzu özel takviyeli takviyeler sunmaya ihtiyaç duyuyor - kemirgenler için granüller, % oranında protein ve gerekli tüm vitamin ve mineralleri içeren. Evcil hayvanlarını günde kez, tercihen aynı zaman diliminde beslerler.

İçici daima, kemirgenin ihtiyaç duyduğu şekilde içeceği temiz ve temiz suya sahip olmalıdır.

Bakım ve hijyen

Evcil hayvan hijyeni ve tımarına daha fazla özen gösterilmelidir. Tavşan kulakları özel bakıma ihtiyaç duyar. Sülfür kulaklarını temizlemek için, eksüdayı çok dikkatli ve doğru bir şekilde çıkaran sıradan pamuklu tomurcukları kullanabilirsiniz.

haftada 1 kez pençeleri kesmek gerekir ve bunun için özel forseps - makası satın almalısınız. Aşırı büyük pençelerin, eklemlerin eklemlerde deformasyona neden olabileceği, kemirgen sağlığı için çok tehlikeli olduğu unutulmamalıdır.

Küpeli kulaklı hayvan, farklı uzunluklarda kalın, yoğun bir kat içerir, bu nedenle düzenli olarak taranmalı ve yabancı cisimler çıkarılmalıdır. Nadir durumlarda, kemirmenin yıkanmasına ve yıkanmasına izin verilir. Kirleri gidermek için, vücudun kirlenmiş kısımlarını nemli bir bezle silmeniz önerilir.

Tavşan evinin temizliğini izlemek de aynı derecede önemlidir. Her gün yatak malzemesini değiştirmeniz, besleyicileri yıkamanız ve kaseler kullanmanız gerekir. Tepsiyi sabah en az 2 kez, sabahları ve akşamları temizlemeniz önerilir. Hücrenin komple dezenfeksiyonu her 1, 5 ayda bir yapılmalıdır.

Bir kat koyun satın almaya karar verirken, onunla ilgilenmenin çok zaman alacağı gerçeğine hazırlıklı olmanız gerekir.

Sonuçta, hayvan aşağıdakileri sağlamalıdır:

  • 1, 5–3 saat günlük yürüyüş;
  • kulak, saç ve tırnak bakımı;
  • günlük oyunlar;
  • Dolu, dengeli bir diyet.

Ne yazık ki, bu tavşanlar çeşitli hastalıklara karşı oldukça hassastır, bu nedenle, 45 günlük yaştan başlayarak ve kg ağırlığa ulaşan hayvanların aşılanması tavsiye edilir. Aşı, evcil hayvanınızı hemorajik hastalık, miksomatoz, pastörelloz gibi ciddi hastalıklardan korumanızı sağlar.

Önemli!Evlerini terk eden, çeşitli sergi ve yarışmalara katılan hayvanları aşılamak özellikle önemlidir.

Daha fazla sayıda enfeksiyon için, her 12 ayda bir aşı yapmak yeterlidir. Yeniden aşılama, ilk enjeksiyondan 3 ay sonra gerçekleştirilir. Özel olarak geliştirilmiş bir aşılama çizelgesine göre ek aşılamalar yapılır.

Bir evcil hayvan evcilleştirmek için nasıl?

Lop-eared koyunlar, çok genç yaşlardan başlayarak kademeli olarak eğitilmesi gereken çok sevimli, eğlenceli ve eğlenceli yaratıklardır.

Çocukları şöyle söyleyin:

  • tavşan kafesine sessizce, sakince, ani hareketler olmadan, nazikçe ve şefkatle ona dönerken yaklaşırlar;
  • kafesin kapıları açık bırakılır, böylece koç bağımsız olarak evinden ayrılma ve korkuyu yenme fırsatına sahip olur;
  • evcil hayvan agresif ise, o zaman avuç içi ile yere hafifçe bastırılır;
  • her zaman hayvanı ona çeşitli davranışlarla davranmaya teşvik etmek;
  • Hergün sakince ve şefkatle hayvanlarla konuş, elinden yiyecek ver.

Tavşanların uygun şekilde bakımı için, bir tavşanın cinsiyetini nasıl doğru şekilde belirleyeceğinizi, bir tavşanı bir tepside nasıl eğiteceğinizi, kışın tavşanları beslemekten daha iyi öğrenmeniz yararlı olacaktır.

Koyun, sahibinin elleri veya dizleri üzerinde oturarak zaman geçirmeyi sever, ama onlar her türlü "sıkma" ile negatif ilişkilidir, acı bile ısırırlar. Kemirgenler kediler, köpekler, kaplumbağalar, papağanlar ile iyi geçinir. Ayrıca, sahibi kalıcılık ve azim gösterirse, takma adı yanıtlamayı öğrenebilir.

Katlamanın en sevdiği etkinlik çeşitli oyunlar:

  • her türlü tepeden atlama;
  • topları kovalamak, zıplayan ve yuvarlanan küçük nesneler;
  • kazma çukurları ve baltaları;
  • Tünellerde koşmak, çeşitli engeller.

Oynanan tavşanın kolların altına düşen her şeyi yırtabileceği veya dişlerde, nesnelerde, zıplayabileceği, zıplayabileceği, duvar kağıdını çıkarabileceği veya mobilya döşemesini bozabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, oyunları sahibinin dikkatli gözetimi altında gerçekleştirilmelidir.

Önemli!“Oyun saati” sırasında, bir oyuncu için değerli olan her şeyi gizlemelisiniz, çünkü eğlenceli bir hayvan onları mahvedebilir.

Hastalık önleme

Yukarıda bahsedildiği gibi, kulaklı tavşanlarda, koyunlarda, hijyen şartlarına ve uygun beslenmeye uymama durumunda, çoğu zaman çeşitli rahatsızlıklardan muzdariptir. Özellikle muzdarip: kulak zarı lezyonları, HBV, miksomatoz, dermatit, sindirim sistemi bozuklukları.

Risk grubu, genellikle sokakta yürüyen, sergi ve yarışmalara katılan ve diğer hayvanlarla iletişim kuran bireyler tarafından temsil edilmektedir.

Безусловно, лучшей профилактикой инфекционных и вирусных заболеваний считается вакцинация, которая существенно снижает риск развития болезни и сводит вероятность летального исхода практически к нулю.

Кроме этого, самыми простыми мерами профилактики заболеваний считаются банальное поддержание комфортных условий обитания питомца, полноценное, витаминизированное питание, достаточное количество жидкости и отсутствие стрессовых ситуаций.

Следует обратить особое внимание, если барашек:

  • отказывается от пищи и воды;
  • ведёт себя угнетённо, вяло, проявляет апатию к окружающим;
  • начинает стремительно линять;
  • не реагирует ни на что.

Подобные симптомы могут свидетельствовать о начале заболевания. В таком случае грызуна следует немедленно показать ветеринару.

Tavşan ıslahı

Разведение вислоухих баранов не сопровождается особыми трудностями, ни физическими, ни финансовыми. Порода неприхотлива, однако во время случки всё же следует обращать внимание на некоторые аспекты.

Животные полностью готовы к случке к 8 месяцам. Если самка и самец начинают беспокойно себя вести, их отсаживают в отдельную клетку и оставляют на 1 неделю. О результатах спаривания хозяин имеет возможность узнать только спустя 2 недели после того, как хорошенько прощупает живот самки. Протекает беременность быстро — 28–31 день.

Biliyor musunРекордсменом по длине ушей является декоративный кролик по прозвищу Nipper's Geronimo. Длина его ушей от кончика с головы до низа составляет целых 79 см.

Reprodüksiyon İçin Seçim İlkeleri

Для спаривания отбирают полностью здоровых, достигших половой зрелости особей. Для карликовых видов рекомендуется выбирать самку и самца весом не более 1, 5–2 кг соответственно, поскольку превышение данных цифр делает процесс оплодотворения практически невозможным.

Этот вид грызунов менее плодовит, чем другие виды. За один помёт самка способна принести от 4 до 8 детёнышей.

Для однородности племени рекомендуется скрещивать особей одной разновидности, одинаковых по окрасу, форме ушей, качеству шерсти, приблизительных размеров и веса.

Запрещается скрещивание баранов с другими породами, поскольку потомство будет, во-первых, довольно слабым, во-вторых, с наличием генетических отклонений, а в-третьих, утратит уникальную черту — вислоухость.

Genç hayvanların bakımı ve beslenmesi

Новорождённые крольчата в первый месяц жизни содержатся вместе с матерью, которая кормит их молоком. Далее молодняк «переводят» в отдельную клетку, в оптимальном варианте — формируют группу по 3 особи в каждом жилище. Когда малышам исполнится 3 месяца, самцов отсаживают по отдельности.

Узнайте, как выкормить крольчат без крольчихи.

Бытует мнение, что до полугода маленькие барашки должны питаться столько, сколько хотят. Тем не менее, данная порода очень склонна к ожирению, поэтому количество съеденного корма следует строго контролировать. Основой их рациона являются измельчённое сено и спецкорма, предназначенные для крольчат.

Какого-то особенного ухода со стороны человека крольчата не требуют, поскольку самки обладают хорошо развитым материнским инстинктом и прекрасно ухаживают за потомством.

aşılama

Селекционные вислоухие кролики, к сожалению, не отличаются крепкой иммунной системой, поэтому для защиты организма, начиная с полуторамесячного возраста, им делают прививки. За неделю до предполагаемой вакцинации животным дают противоглистные препараты.

Если не предпринять такие меры, то во время выработки антител после инъекции, когда организм поддаётся высоким нагрузкам, здоровье питомца может существенно ослабиться.

Одним из самых важных считаются прививки от геморрагической болезни и миксоматоза. Вакцинацию от миксоматоза проводят на й день после рождения, а спустя 17 дней осуществляют инъекции от ВГБК.

Ревакцинация, которая даёт возможность закрепить результаты, проводится через 3 месяца. Далее все прививки делают планово, по специально разработанной схеме.

Карликовые вислоухие кролики-бараны — изумительно забавные и милые существа, которых за спокойный нрав и игривость любят и взрослые, и дети. Ушастики не особо требовательны к уходу и рациону, однако ежедневно нуждаются в человеческой заботе, общении и внимании.

За бережное обращение, хорошее питание и комфортные условия пушистые зверьки ответят своим хозяевам преданностью, благодарностью, смогут наполнить жизнь новыми красками и весельем.

TRADITIONAL CULTURE OF THE TURKIC PEOPLES IN THE CHANGING WORLD ҮЗГƏРЕП ТОРУЧЫ ДӨНЬЯДА ТӨРКИ ХАЛЫКЛАРНЫҢ ТРАДИЦИОН МƏДƏНИЯТЕ

This article is brought to the attention of general human culture starting circular dance. It is assumed that these dances are original outlook of ancient people associated with the cult of the sun. Associated with the cult of the sun and the circular shape the place where people live. It provides information about the reflection of people dancing on the material culture samples. Key words: the cult of the Sun, image of dancing people, pitcher, carpet, circle dances. В статье доводится внимание на общечеловеческую начальную культуру круговых танцев. Предполагается, что такие танцы являются изначальным мировоззрением древних людей связанный с культом Солнца. Связывается с культом Солнца и круговые формы место проживания людей. Дается информация об отражении танцующих людей на образцах материальной культуры. Ключевые слова: культ Солнца, изображения танцующих людей, кувшин, ковёр, круговые танцы.

Koyun yetiştiriciliğinde, diğer hayvancılık türlerinde olduğu gibi, en zor an genç hayvanların yetiştirilmesidir. Burada tüm nüanslar önemlidir - hamilelik ve kuzulama sırasında uterusa yardım, yenidoğanın uygun şekilde beslenmesi, büyümesi sırasında kuzuların uygun şekilde kontrol edilmesi, bebeğin hastalığının nedenini ve ilk belirtilerini belirleme yeteneği, zamanında tedavi etmeye başlamak, vb. Bu ve çok daha fazlası, küçük bir evde kuzuların ıslahı ile ilişkilidir.

Evde damızlık kuzu eti: özellikleri

Koyun tutmak, doğru şekilde organize edilmesi şartıyla çok karlı bir meslek olabilir. Bunun birkaç nedeni var.

Her şeyden önce, bazı kanatlı hayvan türlerinin aksine, tavşanların oldukça nadiren hastalandığı oldukça güçlü bir bağışıklığa sahip hayvanlardan bahsettiğimize dikkat edilmelidir.

Koyunlar beslenmede çok iddiasızdırlar. Üstelik, ılık mevsimde meralarda otlama ve sorunsuz bir şekilde kendi yiyeceklerini alabilirler ve bazen yıl boyunca (kış otlatma, çiftçiye izin veren sığır yetiştiriciliğinde nispeten yeni, ama zaten çok iyi kurulmuş bir yöndür. Sürüyü korumanın maliyetini önemli ölçüde azaltır).

Biliyor musunMoskova'daki Novy Arbat'ta 4 yıl önce, bir kasap dükkanı ile bir restoranın birleşimi olan "Çoban Evi" adı altında çok pahalı ve prestijli bir işletme açıldı.Burada yıl boyu ücretsiz otlatmada bulunan hayvanlardan elde edilen Kalmıka'dan enfes mermer kuzu satın alabilir veya deneyebilirsiniz.

Koyun verimi çok yüksektir, ancak spesifik performansı büyük ölçüde cinse bağlıdır.

Son olarak, bir koyun, bir dizi değerli ürünün kaynağıdır:

Ayrıca, safkan üreyen bireylerin sahibi, sperm satarak veya çiftleşerek (diğer çiftçilere ait koyunların tohumlanması) oldukça iyi para kazanabilir.

Kuzu koyun

Yıl boyunca, bir koyun iki yavru getirebilir, ancak hayvanın vücudunun erken tükenmesini önlemek için bu sayının bir kuzuya indirgenmesi daha iyidir. Dişi, belirli bir cinsin doğasında bulunan boyuta neredeyse tamamen ulaştığında, 16 aylıkken üreme için kullanmaya başlayın . Bu şartlar altında, kuzuların düşük ağırlık ve düşük sağlıkla doğma olasılığı çok daha azdır.

Koyunlarda gebelik süresi hayvanın yaşına, cinsine ve kuzu sayısına bağlı olarak ila gün arasındadır (genellikle bir ila beş yaş arasındadır).

Anneye doğum sırasında yardım etmek genellikle gerekli değildir (istisna sadece ilk kuzu olabilir), ancak yenidoğan ile ilgili herhangi bir problemden kaçınmak için doğum sürecini kontrol etmeniz önerilir.

Kuzuların kuzuya almasına yardım edin

Hamilelik ve doğum normalse, kuzu amniyotik sıvının ardından doğar, doğum kanalı boyunca hareket eder ve başın dayandığı ön bacaklar ile birlikte hareket eder. Düşme sürecinde, fetus göbek kordonunu kırar ve bu olmazsa, anne kendisini ısırır.

Önemli!Doğumu kolaylaştırmaya çalışırken, amniyon sıvısını delemezsiniz.Etki tam tersi olacaktır: kabarcık doğum kanalını iter, böylece fetüsün içinde hareket etmesine yardımcı olur.

Kuzulanmadan sonra dişi yükselir, bebeğe yaklaşır ve onu yalar, amniyon sıvısı ve mukustan temizler. Kendi kuzularının kokusunu hatırlatan koyunlar daha sonra kolayca memelere gitmelerine izin verir ve bu nedenle çiftçinin yapabileceği en iyi şey, süreci gözlemlemek ve müdahaleye karışmamaktır.

Bir kuzunun yardıma ihtiyacı olduğu sadece birkaç durum vardır:

Alarm işaretiNe yapmalı
Fetüsün yanlış sunumu (arka ayaklar ileri)En iyi seçenek bir veterinere danışmaktır, doğumdan önce fetusu yerleştirebilir.
Bir balonun içinde bir kuzu bulmaBalonu delin, suyun dışarı akmasına izin verin, meyveyi ters çevirin ve deneme sırasında hafifçe çekin.
Göbek kordonu sağlam kalır, ancak koyun onu kemirmezGöbek kordonunu cm yükseklikte steril makasla kesin, kesilmiş iyotla yağlayın
Kuzu nefes almıyorBurun geçişini ve yenidoğanın ağız boşluğunu mukustan temizlemek için gerekirse ağzına hava üfleyin

Son aşamada kuzu kuru ve temiz bir havlu ya da paçavra ile ovulur.

Doğumdan sonraki ilk saatler

Kuzu sağlıklı doğduysa, doğumdan 30 dakika sonra, kendi başına ayağa kalkmaya ve memeyi aramaya başlar. Annenin bebeği yaladığından emin olmak çok önemlidir: eğer bu gerçekleşmezse koyunlar yavruları kabul etmedi ve bunu önemsemedi.

Bebek memeyi bulup yemeye başlamadan önce, biraz kolostrum sağmanız gerekir, çünkü ilk kısmında genellikle tehlikeli bir mikroflora vardır.

Kuzuların ilk yudumlarını almasına, kafasından hafifçe desteklemesine yardım etmeye değer. Böylece bebek çok hızlı bir şekilde doğru pozisyonu bulacak ve kendi başına yemeye devam edecek.

Besleme kuzu

Yaşamlarının ilk aşamasında, yeni doğmuş kuzular sadece yemek yiyip uyurlar ve beslenmeleri sadece sütünden oluşur. Daha sonra, genç hayvanların diyetleri giderek daha fazla çeşitlenir, ancak büyümeleri ve daha fazla gelişmeleri büyük oranda çiftçinin bebekleri ne kadar iyi besleyeceğine bağlıdır.

Koyun ve koyun yaşını dişlere göre nasıl belirleyeceğinizi öğrenin.

yeni doğmuş

Münhasıran anne sütü, doğumdan sonraki 1 ila günde bir kuzu yemidir. İlk önce bebeğe meme ucuna saat aralıklarla uygulanır, daha sonra yemler arasındaki zaman aralıklarında artar.

Eğer yavru anne ile birlikte tutulursa, her bir kuzu tarafından tüketilen süt miktarını belirlemek mümkün değildir, ancak aşağıdaki işaretler bebeğin aç kalmadığının kanıtıdır:

  • Bebeğin çoğu zaman uyuduğu, sadece memeye ulaşmak için uyandığı;
  • beslenme sakin bir şekilde geçer ve biter (aç kuzular sürekli ve gergin bir şekilde emilir, bacakları titrer ve bükülür);
  • Yenidoğan hızla vücut ağırlığını kazanır (ilk 7 gündeki normal günlük artış genellikle g, daha sonra bu rakam g'a çıkar).

Önemli!Her kilogram canlı ağırlıkta bir kuzuya anne sütü beş litre "mal olur".

Bu nedenle, kg ağırlığında doğmuş bir kuzu, ayda kg ağırlığında olmalı ve üç aylıktan kg sonra ulaşmalıdır.

Büyümüş

Çocuklar bir aylıkken, beslenmeye başlarlar . İlk olarak, diyette, en iyisi en iyisi karıştırılmış (2: 1 oranında) yulaf ezmesi (önceden sıcak su ile doldurulmuş, şişmeye bırakılmış ve daha sonra sıkılmış) ve haşlanmış yağlı keki koymaktır. Ardından, aynı karışımda, yulaf ezmesi oranı, oran 1: 5'e (iki aylık genç hayvanların yaşı ile) değişinceye kadar kademeli olarak azaltılır.

Aynı zamanda çocuklar, ince kıyılmış kök bitkilerinin yanı sıra, çayır çatallarından bazı taze samanlar alabilirler. Konsantreler tarafından çeşitli diyetler sağlanır. Onların sayısı bu standartlara göre belirlenir:

Günlerde yaşGünlük konsantre oranı, g
50

Yapay besleme

Anne sütü, herhangi bir memelinin bebeği için ideal bir besindir, çünkü bu türün gelişimi için gerekli tüm besin maddelerini en iyi şekilde birleştirir. Bununla birlikte, bir nedenden dolayı böyle bir besleme yönteminin mümkün olmaması durumunda, yenidoğanın yapay bir yöntemle beslenmesi mümkündür.

Ne beslenir

Koyun sütünün ortak yerine yenisi inek veya keçidir. Bebekleri bu standartlara göre verilir:

Haftalık yaşBir kerelik oranı, gGünlük besleme sayısı
1
25
4
3

Tek süt sütündeki yaşamın 2. ayından itibaren görülen düşüş, bu yaştan itibaren tamamlayıcı gıdaların kuzuların diyetine girmeye başlamasıyla açıklanmaktadır. Bu, anne sütünde kuzu yetiştirirken kullandığınız kurallarla aynı şekilde yapılmalıdır.

Önemli!Beslenme yönteminden bağımsız olarak, yaşamın ilk 48 saati boyunca, kuzu, en azından bir kez koyunların kolostrumunu almalıdır - bu bağışıklık sistemini başlatır ve hayvanın normal büyümesini sağlar.Son zamanlarda yetiştirilen başka bir koyun yoksa, çiftlikte, bu kolostrum komşulardan satın alınabilir.

Özellikler

Kuzuların yapay olarak beslenmesi zahmetli bir süreçtir, ancak temel kurallara uymuş, acemi bir çiftçi bile başa çıkabilir. Hatırlanması gereken en önemli şey:

  1. Anneden ayrı olarak bulunan bir kuzu sıcak, temiz ve kuru tutulmalıdır.
  2. Yenidoğan kuzular emzikli bir şişeden beslenir. Bu durumda, kullanmadan önce tüm kaplara kaynar su verilmelidir.
  3. Yapay beslenmeyle, beslenme düzenine kesinlikle uymak ve önerilen kısmı aşmamak önemlidir.
  4. Bebeğin hayatının gününden başlayarak, size bir kaseden süt içmeyi öğretebilirsiniz ve artık iyice sterilize edilmesi gerekmez, sadece iyice yıkayın.

Garip bir rahim altında bir kuzu dikimi

Annesi olmayan bir bebeği beslemenin bir başka yolu da onu yeni yetiştirilmiş koyunların altına yerleştirmektir. Sorun şu ki, hayvanlar diğer insanların çocuklarını kabul etmek konusunda isteksiz, bu nedenle çiftçiler çeşitli püf noktalarına başvurmak zorunda kalıyor:

  1. Kuzu yünü, taze yetiştirilen bir koyundan elde edilen amniyotik sıvı ile yağlayın veya plasenta ile sarın. “Yerli” kokusunu hisseden dişi bebeği yalar ve bundan sonra onu kendi olarak algılar.
  2. Farklı annelerden doğan kuzuların tuzlu suda ortak yıkanması . Çocukları banyo yaptıktan sonra, kokuları “karıştırmak” için birbirlerini iyice ovalamanız önerilir. Koyun bebeğini yalayarak bir yabancıyla aynı şeyi yapabilir, böylece onu kabul eder.
  3. Ölü doğmuş bir kuzu tazelemek (anne yalamadan önce) ve cildine başka bir yavru sarar. Yöntem oldukça acımasız ve çok güvenilir değil: bazen cildin 7 güne kadar ciltte kalması gerekiyor.
  4. Dişi kenarı sıkı bir tasma ile tek bir yere sabitlemek, memesini emen kuzuları görmemesine veya koklamamasına neden olur. Bu durumda, hayvan serbestçe ayağa kalkmalı ve uzanmalıdır. Böyle bir "işkence" gün sürer ve bunun ardından rahim genellikle yabancıları kabul eder.

Ayrıca manuel makaslamanın özelliklerini okumanızı öneririz.

Bir kuzu nasıl etiketlenir

Üreme için kullanılan hayvanlar genellikle etiketlenir. Bunu üç günlük yaştan itibaren yapabilirsiniz. Etikette (pul) yer alan bilgiler hayvanı ve gerekirse sahibini açıkça tanımlamaya yardımcı olacaktır.

klips

En yaygın olanı ve aynı zamanda, hayvancılığın insanca damgalanmasının (işaretlenmesinin) yolu, hayvanın kulağına sabit bir klips biçiminde sokulan özel etiketlerin kullanılmasıdır. Önceden, tüm gerekli bilgiler etikete uygulanır : bu, veri hasarını veya silinmesini önleyecek şekilde geleneksel bir işaretleyici veya dijital (lazer) kullanarak yapılabilir.

Modern etiketler plastikten yapılmıştır (daha önce metal klipsler kullanılmıştır). Kurulumu özel bir kesme makinesi kullanılarak gerçekleştirilir. Her şey kolayca, hızlı ve acısız bir şekilde gerçekleşir, sonraki hayvanda da kulak kepçesi üzerindeki bir klipsin varlığı nedeniyle herhangi bir rahatsızlık hissetmez.

Diğer yollar

Klipslere ek olarak, koyun markalaması hala aşağıdaki gibi yöntemlerle yapılır:

  • ciltte yanma izleri;
  • kulaklara çimdik;
  • bir dövme;
  • boynuzlarla ilgili bilgi yazma.

Biliyor musunNe kadar korkutucu gelse de, insanlar stigmalarla işaretlemeye başladıkları ilk “canlı ürünler ”di.Kölelere ek olarak, suçlular vücutlarında özel bir ize sahip oluyorlardı - bu şekilde sonsuza dek “dürüst vatandaşlardan” ayrılıyorlardı.

Yukarıdaki tanımlama yöntemlerinin tümü, kısa süre sonra oldukça insancıl kulak klipslerinin bile yerine geçmesi muhtemel olan yonga ile değiştirilir. Resmi veri tabanına aynı anda girilen gerekli tüm bilgileri içeren hayvan derisinin altına bir elektronik çip yerleştirilir . Gelecekte, özel bir cihaz kullanarak, her zaman çipten bilgileri okuyabilirsiniz, ancak bu verileri değiştiremez veya taklit edemezsiniz.

Kuzu seçimi

Ebeveyn sürüsünün oluşumu, herhangi bir çiftçi için, özellikle de nadir ve pahalı bir cins olan hayvanlara gelince, çok önemli bir görevdir. Üreme (seçim) için genç hayvanlar arasında en iyi örneklerin seçilmesi gerektiği açıktır, bu da kaliteli üreme materyalini doğru şekilde ayırt edebilmeniz gerektiği anlamına gelir.

Kabilede

İlk yavru muayenesi yaşlarında yapılır. Üreme için, aşağıdaki kriterleri karşılayan bireyler seçilir:

  • doğru vücut oranları;
  • maksimum kilo alımı (sağlığı iyi gösterir);
  • güçlü fiziği.

Gençlerin uterustan ayrılması sırasında, aynı kriterler kullanılarak yeniden seçim yapılır. Sonra hayvanlar iki kez daha kontrollerden geçerler - bir yaşında iki yıl.

Önemli!Hayvanı dışardan değerlendirmek, üretkenlik göstergeleri ve ıslah programlarında kullanımı için fiziğe puanlama denir.Sonuçlarına göre, seçilen birey genellikle üç olası sınıftan birini alır - seçkinler, birinci veya ikinci.

Sağlığa ek olarak, mükemmel oluşum, saçın uzunluğu ve kalitesi, doğurganlık ve üretkenlik (koyunlar için, süt verimi gibi bir gösterge dikkate alınmalıdır, çünkü bir üreyen dişi yavrularını beslemek zorundadır), örneğin belirli bir cinse özgü özel kriterler de puanlama sürecinde kullanılır:

  • polar ile aşırı büyüme derecesi;
  • yapağı kalitesi (bazen bunun için özel laboratuar testleri yapılır);
  • deri katlama;
  • renkli liflerin yokluğu (beyaz yün en değerli olarak kabul edilir).

Tüm değerlendirme kriterleri için ideal olan bir birey bile zayıf yavrular üretebilir. Bu, hayvanda görülen dış işaretlerin yeterli kalıtsal fiksasyona sahip olmadığı anlamına gelir. Bu nedenle, üreme seçimi uzun bir süreçtir ve sonuçların sürekli olarak ayarlanmasını içerir.

Et için

Derecelendirmeyi geçmeyen (reddedilen) tüm kuzular, besi ve daha sonra et için kesim yapmak için kullanılır. Genellikle koç ay içinde öldürülür. Enfes ihale etlerinin en az besi maliyeti ile mükemmel bir kombinasyonunu sağlayan yaş budur. Hayvan daha da büyüdükçe, biraz kilo alır, ancak bu kazanç önemli değildir, ancak et kalitesi yavaş yavaş azalır ve genç hayvanları tutmanın ek maliyetleri de kendilerini haklı çıkarmaz.

Aşılar ve hastalık önleme

Uygun bir diyet sağlamanın yanı sıra, kuzuların bakımı genç hayvanların sağlığının zorunlu kontrolünü gerektirir. Aynı zamanda, en tehlikeli hastalıkları, özellikle de yeterli ve etkili bir tedavisi olmayan hastalıkları önlemenin en iyi yolu, önlemedir. Ve en güvenilir önleme yöntemi bildiğiniz gibi aşılamadır.

aşılar

Kuzular için zorunlu aşı takvimi yoktur. Sorumlu çiftçiler, genç hayvanları günlükken clostridiosis, bradzot, listeriosis'den aşılar . Dizanteriye karşı aşılar vardır, ancak genellikle yalnızca bu tehlikeli hastalığın salgınlarının gözlendiği bölgelerde verilir. Ayrıca, hamile kadınlar yavrulara değil, böyle bir işleme tabi tutulur. Manipülasyon, lamiyasyondan hafta önce ve ilk aşıyı aldıktan 10 gün sonra iki kez yapılır. Bu şekilde, dişi koyun ve yavruları ölümcül bir hastalığa karşı bağışıklık kazanırlar.

Kuduz aşısı, çiftçinin isteği üzerine gerçekleştirilen başka bir işlemdir . Tehlikeli bir hastalığın tedavisi yoktur, bu nedenle ölüm olasılığı neredeyse% 'dür, bu nedenle, sergilerden önce veya çiftliğin bulunduğu bölgede kuduz odağının tespiti durumunda önleyici tedbirler karışmayacaktır.

Kuzuların en sık görülen hastalıkları

Kuzular arasında en yaygın hastalıklardan bahsetmek gerekir:

Hastalığın adısemptomlartedavi
braxyBağırsak zehirlenmesi (bakteriyel yapı)Teoride - antibiyotikler, pratikte - hasta bireylerin karantina ve izolasyon (ölüm %)
çiçek hastalığıSaç dökülmesi, ciltte kabarcıklar, uyuşuklukGeniş spektrumlu antibiyotikler
listeriaKramplar, kas krampları, yorgunlukEtkili bir tedavi yok
Akciğerlerin hiperplazisi, zatürreeÖksürük, nefes darlığı, nefes darlığıantibiyotikler
Beyaz kas hastalığıKramplar, kas krampları, solunum yetmezliği, laminessEtkili bir tedavi yok
Paronişi (toynak çürüğü)Yürüme, hareketlerin koordinasyonunda bozulmaYerel dezenfeksiyon prosedürleri
fascioliasisİshal, dehidratasyon, halsizlikAnthelmintik ilaçlar
piroplasmosisİshal, yorgunluk, ciltte sarı plak ve mukoza zarlarıAntiparaziter ilaçlar (Azedin, Berenil, Flavacridine)
ekinokokkozisinHızlı solunum, ishal, yorgunlukAntiparaziter ilaçlar, antibiyotikler

Yürüyüş ve bakım

Ahır yöntemiyle kesilmek üzere yetiştirilen kuzular genellikle gezilmez. Bununla birlikte, hayvanın tam gelişimi için, yürüyüşler gereklidir, bu nedenle üreme için seçilen bireylerin mutlaka temiz havada sıyrılması gerekir.

В процессе такого выгула овцы не только добывают себе свежий зелёный корм, но и активно двигаются, а это обеспечивает правильное пищеварение . Постоянно находящиеся в стойле овцы быстро становятся слабыми, в результате самцы теряют производительность, а самки тяжело переносят беременность и часто переживают осложнения в период ягнения.

В месте, где выпасается стадо, обязательно должны быть предусмотрены поилки, а также защитные укрытия, где овцы могут спрятаться от жары или переждать дождь

В остальном уход за молодняком предполагает соблюдение стандартных санитарных норм, прежде всего от фермера требуется обеспечить сухость и чистоту в овчарне. Среди обязательных процедур следует упомянуть регулярную дегельминтизацию, обеспечивающую защиту молодых животных от часто атакующих их паразитов.

Примерно в возрасте 6 месяцев ягнят в первый раз стригут . Эта процедура способствует более быстрому наращиванию шерсти и хорошему набору веса. Кроме того, в течение первого полугодия жизни ягнята почти не изнашивают копыт и часто испытывают затруднения от их непропорционально больших размеров. Поэтому сразу после отделения от матки копыта молодняку принято обрезать.

Видео: Обрезка копыт овцам

Выхаживание слабых ягнят

Овцы — животные сильные и выносливые, но иногда в результате неправильного ухода, болезней или наследственных нарушений у ягнят наблюдается слабость, плохой аппетит, отсутствие набора веса. Такие животные требуют более внимательного ухода и принятия некоторых специфических мер — в зависимости от конкретной проблемы.

Рекомендуем почитать, как правильно пасти овец.

Если падает на ноги

Хромота, проблемы при ходьбе и плохая координация движений, возникающие у молодняка, могут свидетельствовать о развитии в организме животного опасного заболевания (например, упомянутой выше беломышечной болезни). В этом случае важно срочно обратиться за консультацией к ветеринару и определить точный диагноз, который позволит разработать алгоритм последующих действий.

Однако если новорождённый ягнёнок с первых часов своей жизни начинает падать при каждой попытке встать либо не может сделать нескольких шагов без того, чтобы не подвернуть ногу или упасть, дело, вероятнее всего, не в инфекции.

Слабые ягнята могут рождаться в результате:

  • неправильного питания овцематки в период беременности;
  • слишком ранней случки или частых окотов (истощение организма матери);
  • недоношенности;
  • тяжёлых родов;
  • родового стресса;
  • плохой наследственности (например, близкородственного скрещивания);
  • окота в слишком холодном помещении (чаще всего плохо стоят на ногах ягнята, рождённые зимой);
  • дефицита микроэлементов и пр.

Biliyor musunОвцы, в среднем, живут 10–12 лет, но случаются и рекорды. Так, в году на британской ферме Доклеттвир Холл был зафиксирован случай успешного окота овцематкой в возрасте 28 лет.

Помочь малышу в первые дни его жизни можно при помощи:

  • выкармливания из соски (если новорождённый не в состоянии сосать самостоятельно);
  • прикрывания ягнёнку глаз во время кормления (установлено, что инстинкт сосания «включается» в темноте);
  • согревающих процедур (грелки, утеплённое гнездо и пр.);
  • инъекции препаратов, содержащих токоферол и селен (например, «Е-селен»), поскольку обычно дефицит именно этих веществ провоцирует дистрофию мышц;
  • инъекции 5% глюкозы (0, 5 см³), чтобы предотвратить гипогликемию и дать ослабленному организму дозу «быстрой» энергии.

Не прибавляет в весе

Набор веса — главный показатель, позволяющий оценить развитие ягнёнка в первые дни, недели и месяцы его жизни . Если процесс увеличения живой массы малыша проходит медленнее положенной нормы, причиной тому может быть общая слабость (недоношенность, дефицит витаминов и пр.), конкретная болезнь либо обычный голод.

В первую очередь от фермера в такой ситуации требуется исключить последнюю из трёх названых причин, то есть, если ягнёнок находится на естественном вскармливании, убедиться в том, что у овцематки достаточно молока. Лучший способ сделать это — сцеживание (дойка).

Biliyor musunЕвропейским аналогом русского фразеологизма «белая ворона» является, как ни странно, «чёрная овца», хотя чёрные овцы встречаются намного чаще, чем птицы-альбиносы.

Искусственное вскармливание позволяет более точно знать, какое количество молока было выпито малышом в процессе каждого приёма пищи. Отсутствие прибавки в весе при хорошем аппетите — тревожный симптом . Чаще всего такое случается при различных гельминтозах, поэтому для оказания помощи животному нужна помощь ветеринара.

Если отсутствие прибавки в весе связано с отказом от пищи либо вялым её приёмом (что чаще всего случается), на первых этапах малышу можно попробовать помочь описанными выше методами общей поддержки — искусственным вскармливанием, обогревом, введением в рацион витаминов. Если эти меры не помогли, необходимо искать более глубокую причину возникновения проблемы — обращаться к врачу и проводить необходимые обследования животного.

Плохой набор веса ягнят в более взрослом возрасте часто является причиной недостаточной питательности материнского молока. Ситуацию можно спасти отделением потомства от матки и перевода молодняка на высококачественный «взрослый» корм — свежую траву, сено, жмых, овощи, концентраты и пр.

Отделение ягнят от матки

Отделять ягнят от матки нужно после того, как основным источником получения питательных веществ организмом молодняка является не материнское молоко, а другие виды пищи.

Конкретный возраст, когда это происходит, зависит от многих факторов, в том числе состояния здоровья ягнят, времени года, породы овец, а также условий, в которых они содержатся. Так, например, при наличии вольного выпаса и большого количества свежих зелёных кормов ягнята 12–14 недель от роду уже вполне могут конкурировать с матерью за «место под солнцем», а, значит, их пора переводить на отдельное содержание.

Вам будет полезно узнать о каракульской породе овец.

Выращивание ягнят — процесс интересный и не очень сложный. Будучи от природы сильными и выносливыми, овцы способны прекрасно плодиться и размножаться и без помощи человека. Однако одомашнивание и последующая селекционная работа внесли определённые коррективы в исходный генофонд этих животных, поэтому для уменьшения потерь среди новорождённых и молодняка фермеру важно соблюдать основные санитарные нормы содержания, обеспечивать ягнятам и овцематкам полноценное питание, предоставлять им возможность свободного выгула, а также вовремя обнаруживать и предупреждать любые признаки развития в стаде инфекций и других заболеваний.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası