memede lenf nodu ağrı yaparmı / Lenf nodu nedir ve zararlı mıdır? Memede lenf nodu nasıl tedavi edilir

Memede Lenf Nodu Ağrı Yaparmı

memede lenf nodu ağrı yaparmı

Lenf Nodu Nedir, Zararlı Mıdır?

Lenf nodu, bir santimetreden küçük, şekil olarak fasulyeye benzeyen küçük bir dokudur. Lenf damarlarımızın birleştiği bu yerlere lenf nodunun yanı sıra lenf düğümü de denilir. Enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan hücreler, lenf dokusuyla birlikte lenf düğümlerimizi oluşturur. 

Zaman zaman lenf nodlarımızda büyüme ve şişme görülür. Bu durum vücudumuzda bir sorun olduğunun işaretidir. Yaşadığımız bir enfeksiyon ya da hastalık, lenf nodlarımızın büyümesine neden olabilir.


Lenf Nodları Ne İşe Yarar?

Lenf nodlarının görevi, içinden geçen lenf sıvısını süzmek, enfeksiyonların (ve bazen kanserlerin) bir sonraki durağa ulaşmasının önüne geçmektir. Lenf sıvısında proteinler, mineraller, yağlar, besinler, beyaz kan hücreleri, kanser hücreleri, zarar görmüş hücreler, bakteriler, virüsler yer alır. Lenf bezleri olarak da adlandırılan lenf nodlarınız, vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğinde çok önemli bir görev üstlenerek virüsleri, bakterileri ve diğer hastalık nedenlerini yakalar ve filtre ederler.

Lenf Nodu Nerelerde Olur?

Vücudumuzun hemen her yerinde lenf nodları bulunur. Sayı herkeste farklı olabilir ancak yetişkin birinin vücudunda ortalama civarında lenf düğümü yer alır. Genellikle insan bedeninde iki ya da daha fazla büyük kan damarının birleştiği yerlerde bulunurlar. Lenf nodlarının bulunduğu yerleri şöyle sıralayabiliriz: 

  • Boyun,
  • Koltukaltı,
  • Göğüs,
  • Karın,
  • Kasık,
  • Kulak arkası.

Birçok lenf nodu baş ve boyun civarında yer alır. Bu nedenle genellikle bu bölgedeki lenf düğümlerinde şişme görülür. Koltuk altı ve kasık bölgesinde bulunan lenf nodları da sık şişen nodlar arasındadır.

Lenf Nodları Zararlı Mıdır?

Lenf nodları zararlı yapılar değillerdir. Tam aksine virüs, bakteri ve daha birçok istenmeyen yapıyla mücadele ederek sağlığımıza katkıda bulunurlar.

Lenf düğümlerinde değişikliğe neden olan sorunlar şunlardır: 

Enfeksiyonlar: 
Kızamık, kulak enfeksiyonları, enfekte (apseli) diş, mononükleoz (öpücük hastalığı), selülit gibi cilt veya yara enfeksiyonları, tüberküloz, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, HIV, toksoplazmoz (enfekte bir kedinin dışkısıyla temastan veya az pişmiş etten kaynaklanan parazit nedenli bir enfeksiyon) gibi enfeksiyonlar kendilerini lenf nodlarını büyüterek gösterebilir. 

Bağışıklık Sistemi Bozuklukları:
Eklemlerinizi, derinizi, böbreklerinizi, kan hücrelerinizi, kalbinizi ve akciğerlerinizi hedef alan kronik romatizmal bir hastalık olan lupus ve romatoid artrit.

Kanserler:
Lenfatik sistem kökenli bir kanser türü olan lenfoma, lösemi ve lenf düğümlerine yayılan diğer kanserler.

Diğer Nedenler:
LAM (Lenfanjiomiyomatoz) Hastalığı: Hücrelerin akciğerlerde, lenf nodlarında ve böbreklerde büyümesine sebep olan bir akciğer hastalığı.
ALP (Otoimmün lenfoproliferatif hastalık) Sendromu: Genetik bir sağlık sorunudur. Lenf düğümlerinde, karaciğerde ve dalakta çok fazla beyaz kan hücresinin toplanmasına neden olur.
Mezenterik lenfadenit: Karındaki lenf nodlarının şişmesine yol açar.
Kikuchi–Fujimoto Hastalığı: Lenf düğümlerinde şişme ve ağrıya neden olan bir sağlık sorunudur.
Castleman Hastalığı: Lenfatik sistemde bulunan hücrelerin aşırı derecede irileşmesine sebep olan kompleks bir durumdur.

Lenf Nodları Nasıl İncelenir?

Doktorunuz lenf nodları ile ilgili bir sağlık sorununuz olduğunu düşünüyorsa teşhis koyabilmek için bazı tetkikler isteyebilir. Bu tetkikler şunlardır:

  • Tam kan sayımı,
  • CT taraması,
  • PET taraması,
  • Ve röntgen.

Doktorunuz ihtiyaç duyması halinde lenf düğümlerinizden birinden küçük bir parça alarak incelenmesi için laboratuvara gönderebilir.

Her ne kadar lenf nodlarının şişmesinin ardında farklı hastalıklar yatsa da lenf nodu sorununuz için doktorunuz belirli tedaviler uygulayabilir. Bunun yanı sıra lenf nodlarınızı rahatlatmak ve onların sağlığını korumak için bazı tedbirler alabilirsiniz. 

Bunlar arasında antibiyotik kullanımı, ağrıya karşı ağrı kesici kullanmak ve sıcak kompres uygulamak, kanser kökenliyse kemoterapi, radyasyon ya da immünoterapiden yararlanmak ve lenf nodlarının şişmesine neden olan hastalığınız için ilaç kullanmak bulunur.

Ciddi şekilde zarar görmüş lenf nodlarının cerrahi operasyonla çıkarılması da kişiyi rahatlatabilir. 

Lenf nodlarınızın sağlıklı olması için yapabileceklerinizi şöyle sıralayabiliriz:

  • Düzenli olarak bol su içmek,
  • Beslenmenizde denge unsurunu gözetmek ve sağlıklı beslenmek,
  • Egzersiz yapmak,
  • Toksik etkileri olan kimyasallardan uzak durmak, 
  • Dinlenmeyi ihmal etmemek ve uykuya gereken zamanı ayırmak,
  • Yaralanmanız halinde enfeksiyon oluşmaması için gereken yara bakımlarını yapmak.

Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?

Şişmiş lenf düğümlerinin nedeni basit bir enfeksiyonsa bu durumun düzelmesiyle birlikte lenf nodlarındaki şişlik de iner. Ancak;

  • Lenf nodlarınız şiştiyse ve başka bir sorununuz yoksa,
  • hafta boyunca sürekli olarak büyümeye devam ediyorlarsa,
  • Dokunduğunuzda çok sert ve hareket etmiyorlarsa,
  • Lenf nodu şişmesine geçmeyen yüksek ateş, nedensiz kilo kaybı eşlik ediyorsa,
  • Yutmakta ve nefes almakta güçlük varsa zaman geçirmeden doktora başvurmalısınız.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Tedavi Yöntemleri

Meme kanserinin tedavisi, tanı konulduğunda hastalığın safhası,tümörün meme boyutuna olan oranı,meme başına olan yakınlığı,adedi, kanserin hücre yapısı, reseptör durumu, onkojenlerin olup olmaması, hastanın yaşı, hastanın sağlık durumuna göre farklılıklar gösterir. Bu nedenle meme cerrahının kontrolü altında, medikal onkolog, radyasyon onkoloğu, patolog, radyolojist ve gerektiğinde nükleer tıp uzmanının uyum içinde çalışması doğru tedavinin seçimi ve düzenli şekilde uygulanabilmesi için çok büyük önem taşır. 

Cerrahi

Meme Hastalıkları 5 - Op. Dr. Selçuk KihtirMeme kanserinde; sadece kanserli dokunun, çevresinden sağlıklı meme dokusunu içerecek şekilde, çıkarıldığı “meme koruyucu cerrahi” ve meme dokusunun tamamına yakınının çıkarıldığı “mastektomi” denilen iki türlü cerrahi yöntem vardır. Endikasyonları doğru konularak yapıldığında yaşam beklentisi (sağ kalım)olarak iki yöntemin farkı yoktur. Bırakılan meme dokusunda kanser nüksü, meme koruyucu cerrahi sonrası mastektomi ile karşılaştırıldığında % daha fazladır. Meme koruyucu cerrahi sonrası korunan meme dokusunda kanser nüksünü azaltmak amaçlı radyoterapi tedavisi gereklidir. Mastektomi sonrası da belli durumlarda radyoterapi gerekebilir. Kanserli dokunun meme boyutuna göre büyük olduğu, mültisentrik (çok odaklı) olduğu durumlarda,tümörün meme başına bitişik olduğu durumlarda,hastanın ameliyat sonrası radyoterapi alamayacağı durumlarda, BRCA1&BRCA2 gen hasarlarının olduğu durumlarda, meme koruyucu cerrahi uygun olmayabilir. Bu durumda cerrahi seçenek mastektomidir.

Mastektomi meme dokusunun tamamının,meme başının ve meme derisinin belli bir bölümünün alınmasıdır. Günümüzde belli kriterlerin sağlandığı durumlarda, mastektomi ameliyatı meme başı ve meme derisinin tamamı korunarak aynı anda meme rekonstrüksiyonu gerçekleştirilerek yapılabilmektedir. Protez duruma göre tek aşamada ya da doku genişletici sonrası iki aşamada funduszeue.infotrüksiyon hastanın genelde karın ve sırt bölgesinden kendi dokusu kaydırılarak flep şeklinde de yapıfunduszeue.info başının alınmak zorunda olunduğu durumlarda ise deri grefti ve tatuaj yolu ile tekrar oluşfunduszeue.infoı ameliyatta meme rekonstrüksiyonunun yapılmasının hastanın pskolojik durumuna ve iyileşme sürecine olan pozitif katkıları yadsınamaz.
Meme cerrahisinde önemli olan ameliyat öncesinde tüm verileri titizlikle değerlendirerek hasta bazında en uygun seçeneği seçebilmektir.

Aksiller Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi

Meme kanserinin çok ender istisnalar dışında ilk yayılım gösterdiği yer koltukaltı lenf nodlarıdır. Meme kanseri teşhisi konulan her hastada hastalığın safhasını saptamak ve cerrahi sonrası medikal tedaviyi planlayabilmek için koltukaltı lenf nodlarında tutulum olup olmadığını bilmek gereklidir. Bu nedenle meme kanseri cerrahisi denildiğinde koltukaltı (aksilla) cerrahisi ister meme koruyucu cerrahi ister mastektomi sonrası planın bir parçasıdır. Klasik aksiller lenf nodu disseksiyonunda direk olarak koltuk altından en az 14 adet lenf nodu çıkarılarak patolojik incelemeye verilir. Erken safha meme kanserlerinde koltukaltı lenf nodlarının tutulumu %10’un altındadır. Bu da %90 hastada gereksiz yere koltukaltı lenf nodları çıkarılması anlamına gelir.

Günümüzde koltukaltı lenf nodlarına yayılımın belli bir sıra içinde olduğunu bilmekteyiz. Yani koltukaltına kanser hücresi yayılması olacaksa öncelikli olarak gittiği bir lenf nodu vardır. Bu noda yayılım olmadan diğer nodlara yayılım olmaz. İşte bu noda sentinel (bekçi) nodu denir. Aksiller sentinel lenf nodu biyopsisinde meme dokusu içine ameliyat öncesi özel bir madde enjekte edilerek ameliyat sırasında gama prob adlı ölçüm yapabilen bir aletle koltukaltına yapılan minimal bir kesi ile sadece sentinel lenf nodu çıkarılır ve patolog tarafından kanser hücresi olup olmadığına bakılır. Kanser yayılımı görülmediği durumlarda koltukaltının temiz olduğu anlaşılıp gereksiz yere diğer lenf nodları çıkarılmaz. Böylelikle ameliyat sonrası oluşabilecek olası kol ödemi,hissizlik gibi muhtemel komplikasyonlar minimuma indirilmiş olur.

Kemoterapi

Kemoterapi tüm vücudu etkileyen sistemik ilaç tedavisidir. Amacı tümörün kendisini, damar ve ya lenf yolu ile tümör kitlesi dışında yayılım gösteren kanser hücrelerini yok etmektir. Günümüzde çeşitli kemoterapi ilaçları olmasına karşın,temel prensip normal vücut hücrelerinden daha hızlı bölünen kanser hücrelerini bu özelliklerinden yararlanarak yok etmek ve ya büyümelerini önlemektir. Meme kanserinde,hastalığın safhasına göre planlanan çeşitli kemoterapi kombinasyonları vardır.

Kemoterapinin yan etkilerinin olma nedeni vücutta hızlı bölünen hücrelerin sadece kanser hücreleri olmamasıdır. Normal kan hücreleri, gastrointestinal sistem, ağaz, burun, vajen florası, saç ve tırnak gibi hızlı hücre bölünmesi gösteren normal dokular da kemoterapiden etkilenir. Meme kanserinde hastalığın safhası, kanser hücresinin özellikleri, hastanın menapoz durumu, eşlik eden medikal sorunlarının olup olmamasına bağlı değişiklik gösteren kemoterapi rejimleri vardır.

Kullanılan her kemoterapi ilaç türü kendine özgü hastadan hastaya farklılık gösterebilen yan etkiler yaratır. Günümüzde kemoterapi yan etkileri minimuma indirgenmiş ve bir çoğu kontrol edilebilir hale gelmiştir. Kemoterapiye başlanmadan önce hasta kullanılacak ilaçların yan etkileri, koruyucu önlemleri ve tedavi süresince kontrolleri hakkında medikal onkoloğu tarafından detaylı olarak bilgilendirilmelidir.

Hormon Tedavisi

Hormon tedavisi bazı hastalar tarafından kemoterapi ile karşılaştırıldığında sadece bir hap tedavisi gibi düşünülse de en az kemoterapi kadar etkili bir tedavi olduğu bilinmelidir. Hormon tedavisinin, cerrahi sonrası oluşabilen lokal nükslerde, diğer memede kanser görülme yüzdesinde ve yüksek risk gurubunda sayılan hastalarda kanser oluşumunda belirgin önleyici etkisi medikal olarak bilinmektedir Meme kanserinin estrojen hormonuna bağlı olarak geliştiği bilinmektedir.

Hormon tedavisinde esas prensip estrojen hormonu reseptörlerini bloke ederek, kanser hücrelerinin üzerindeki büyüme etkisini yok etmektir. Yıllardır kullanılan tamoksifen tedavisinden sonra son bir kaç yıl içinde aromataz inhibitörleri adı altında diğer bir tedavi türüne de başlanmıştır. Tamoksifenle karşılaştırıldığında özellikle menapozdaki hastaların tedavisinde yüz güldürücü sonuçlar vermiştir. İki tedavi arasındaki seçim, hastanın yaşı ve kanser hücrelerinin reseptör durumlarına göre medikal onkolog tarafından yapılır. Her iki ilacın da kendine özgü yan etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkilerin hasta bazında detaylı olarak değerlendirilmesi ve hastanın bu konuda bilgilendirilmesi önemlidir.Meme Kemoterapi 2 - Op. Dr. Selçuk Kihtir

Radyoterapi

Radyoterapi tümör dokusuna yada tümör çıkarıldıktan sonra çevre dokuya verilen lokal, yüksek enerjili ışın tedavisidir. Meme koruyucu cerrahi sonrası korunan meme dokusuna yapılan radyoterapinin lokal nüks riskini % oranlarında azalttığı bilinmekte olup günümüzde meme koruyucu tedavi sonrası uygulanışı rutin hale gelmiştir. Koltuk altı lenf nodlarının ileri safhada tutulduğu durumlarda bu bölgeye de uygulanır.

Ender durumlarda lokal ileri meme kanserlerinde cerrahi öncesi tümör boyutlarını küçültme amaçlı da kullanılır. Genelde 4 hafta haftada 5 gün saniyelik seanslar halinde uygulanan ağrısız bir tedavidir. Hastaneye yatış gerektirmez. Tedavi sırasında hastalar çevresindekiler için radyoaktivite riski taşımaz. Gelişen teknoloji sonucunda lineer akseleratör sistemleri ile yapılan radyoterapi sayesinde kalp, akciğer gibi çevre dokulara olabilecek yan etkileri minimuma indirgenmiştir. Meme dokusunda geçici deri değişiklikleri olabilir. Hastanın tedavi öncesi muhtemel komplikasyonları ve önlemleri hakkında radyasyon onkoloğu tarafından bilgilendirilmesi önemlidir.

Prognostik Faktörler

Hastalık teşhisi ile birlikte tümör boyutu, meme koruyucu cerrahi yapıldıysa çıkarılan tümörün sınırlarının temiz olup olmadığı, koltuk altı lenf nodu tutulumunun derecesi, kanser hücrelerinin farklılaşma dereceleri, tümör dokusunda estrojen ve projesteron reseptörlerinin bulunup bulunmaması, onkojenlerin olup olmaması hakkında yeterli bilgi edinilmesi, hastalığın safhasını belirlemede, tedavi şeklini planlamada ve tadavi sonrası hastalık takibinde büyük önem taşır. Meme kanseri ameliyatı sonrası patoloji raporunun tüm bu bilgileri içermesi gerekir ve hazırlanması yaklaşık 10 gün sürebilir. Ayrıca bu detaylı bilgiler sonrası yine doğru sınıflama amaçlı kemik sintigrafisi, akciğer grafisi, üst batın ultrasonu tetkikleri de istenebilir. Hastaların bu süre içinde sabırlı olması gerekir. Meme kanseri tedavisinde cerrahi sonrası bu raporun içeriğine ve tetkik sonuçlarına bakılarak o hasta için en uygun olan kemoterapi ve radyoterapi tedavisi planlanır. Sonuç olarak meme kanserinde tek tip tedavi yoktur. Cerrahi, kemoterapi, radyoterapi, hormon tedavilerinden hangilerinin nasıl bir sıralama ile uygulanacakları, tüm bu faktörlere göre hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Mühim olan gereki olan bütün bilgileri toplamak ve hastaya en uygun tedaviyi uygulayabilmektir. 

Tedavi Sonrası Takip

Tedavi sonrasi takip aralıklari ve bu takiplerde gerekli olan tetkikler primer tedavi sırasında belirlenen hastalığın safhası ve uygulanan tedaviye göre değişkenlik gösterir.

Tedavi sonrası kontrollerin aksatılmaması en az primer tedavi kadar önemlidir. Hiç bir kadın meme kanseri olmak istemez. Bu nedenle böyle bir teşhisi kabullenmek ve onunla savaşmak kolay bir süreç değildir.

Bu süreçte sadece hasta değil hastanın yakınları da etkilenir. Bu nedenle bu kişilerin de desteğe ve bilgilendirilmeye ihtiyacı vardır.

Günümüzde tedavi süreci ve sonrasında hasta ve etkilenen yakınlarının olaya bakışının tedavinin etkinliğinde rol oynadığı bilinmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası