nonspesifik hiperintens odak / Beyinde T2 Hiperintens Odak Hakkında Nöroloji (Beyin Ve Sinir Hastalıkları) Doktorları Görüşleri

Nonspesifik Hiperintens Odak

nonspesifik hiperintens odak

Hiperintens Nedir? Tıpta Hiperintens Lezyon, Nodül Ve Kitle Ne Anlama Gelir?

Hiperintens kelimesi tıpta genellikle tanı aşamasında kullanılan kelimelerden birisidir. Bunun yanında MR cihazındaki görüntülerde çok sık kullanılmaktadır. Bunun haricinde hiperintens lezyon ve hiperintens nodül gibi bazı patolojik durumlar bulunmaktadır. Genellikle sinir sistemiyle ilgili bazı sıkıntılı durumlar ilk olarak akla gelmektedir. Hiperintens nedir? Tıpta hiperintens lezyon, nodül ve kitle ne anlama gelir? Gibi soruların yanıtı yazımızda…

Hiperintens Nedir?

Öncelikle hiperintens kelimesinin anlamına inceleyecek olursak Latince bir kelimedir. Bu nedenle Türkçesi de ''aşırı yoğun'' şeklindedir. Bu açıdan baktığımızda hiperintens kelimesini vücuttaki birçok olumsuz durumu tarif ederken kullanabiliriz. Tıpta teşhis aşamasında çok sık kullanılan terimlerden biridir. Ayrıca MR olarak bilinen manyetik rezonans cihazında renkli ve parlak alanlara hiperintens denmektedir. Nodül ise tabir olarak, normal olmayan doku büyümesi demektir.

Hiperintens Ne Demek?

Hiperintens lezyon, çoğunlukla MS olarak adlandırılan multipl skleroz hastalığının teşhisinde görülen bir durumdur. Sadece hiperintens lezyon bu teşhisi koymak için yeterli değildir. Daha birçok yöntem izlenip doğru teşhisin konulması gerekmektedir. Bunun yanında bu tarz lezyonlar genellikle yaşlılık döneminde görülmektedir. Görülen hastalarda ise çoğunlukla nörolojik ve psikiyatrik bir patolojik geçmiş bulunmaktadır.

Bu bağlamda hiperintens lezyon, nodül ve kitle olan bölgeler MR cihazında açık ve parlak bir şekilde gözükmektedir. Bu noktaların çoğu yüzeyde görünmemektedir. Bu nedenle ameliyat esnasında tespit edilmesi oldukça zordur. Ayrıca bilgisayarlı tomografi taramalarında da görülmezler. Radyologlar bu bölgeleri bazen tespit edememektedir. Bunun nedeni bu noktaların iğne deliği kadar küçük bir görünüme sahip olmasından kaynaklanmaktadır.

T2 ağırlıklı MRI görüntüleme iki tip özel ayar kullanır: eko zamanı ve tekrarlama süresi. Lezyonlar, doku, doku tipi ve serbest su havuzları için normalden daha fazla sıvı içerdiği alanları gösterir. Ayrıca, bir T2 MRI'dan elde edilen verilerin; serbest suyun vurgulanmadığı ve odak, doku içinde yüksek konsantrasyonlarda su üzerinde olacak şekilde ayarlanması da mümkündür. Bu durum FLAIR dizisi olarak bilinir.

Hiperintens lezyonlar vb. ile ilgili hastalıkların tedavi seçeneklerini inceleyecek olursak ilk önce uygun tanının konulduğundan emin olmak gereklidir. Çünkü bu tarz durumlarda hastalığın teşhisi aslında tedavinin büyük bir bölümünü kapsamaktadır. Gerekli teşhisler konulduktan sonra doktorlar, hastaya uygun tedaviyi uygulayacaktır. Ayrıca bu tarz patolojik durumların erken fark edilmesi de böyle hastalıkların tedavisinde büyük öneme sahiptir.

AŞAĞIDAKİ AÇIKLAMALARI OKUMADAN BU ALANA GÖNDERİ YAPMAYINIZ :

  • Soru-Cevap yazma: Başka bir ziyaretçinin alanına cevap şeklinde yeni bir soru yazmayınız. Kendi sağlık sorunlarınızla ilgili soru sormak için BURAYA TIKLAYINIZ. Kendi sorularınız ile ilgili konularda yeni bir soru başlığı oluşturmayınız, var olan soru başlığınıza cevap olarak eklemeler yapabilirsiniz.
  • Gerekli bilgiler: Şikayetlerinizin neler olduğunu, bunların özelliklerini, ne kadar süredir var olduğunu, başka sağlık sorunlarınız olup olmadığını, daha önce hekime başvurduysanız neler yapıldığını detaylı açıklamalı ve somut bir soru sormalısınız. "Niçin oluyor?, niçin geçmiyor?" gibi yanıtı belirsiz sorular sormayınız. Bu bir forum ortamı da değildir, şikayet ve sohbet amaçlı, durum bildirir mesajlar göndermeyiniz.
  • Şu isteklere yanıt veremiyoruz: BT, MR, ultrasonografi gibi görüntüleme raporlarının yorumlanması, şikayetlerden veya fotoğraflardan teşhis tahmini, tedavi ve ilaç adı önerilmesi, başka hekimlerin önerdiği tedaviler hakkında görüş istenmesi, tıbbi işlemlerin maliyeti, uzmanlık alanı dışındaki konular.
  • Kişisel bilgiler: Adınız ve soyadınız, dosya ekleyerek gönderdiğiniz fotoğraflar ve belgeler sorduğunuz soru ile birlikte görünür olacaktır. Bunu arzu etmiyorsanız kimliğinizi ortaya koyar nitelikte içerik kullanmamanız veya kimlik bilgilerinizi gizlemeniz önerilir.
  • Soruların yanıtlanma süresi birkaç günü bulabilir. Acil sağlık sorunlarınız için Acil Çağrı Merkezi'ni arayınız.

Hocam iyi günler

Annem şiddetli baş ağrısı sebebiyle nörologa görüntü beyin MR ı çekildi. Sonuç olarak nörolog beyin ile ilgili bir sıkıntısının olmadığını söyledi ve DULOKSETIN HCL  yazdı onu kullanıyor. Fakat ağrılar devam etmekte. MR dan 3 ay önce yüksek tansiyondan kaynaklı burun kanamasından dolayı KBB uzmanına göründü. Burun damarı yakıldı ve kanama durdu. Şu an tansiyon ilacı kullanıyor. tansiyonu da normal.

MR sonucunua göre baş ağrısı burun eğriliğinden veya sinüslerdeki kistlerden kaynaklanıyor olabilir mi? Ameliyat olursa baş ağrısı geçer mi?

Aşağıya sonuç raporunu ekliyorum. İyi çalışmalar dilerim.

SONUÇ: 4. ventrikül orta hatta olup normal genişliktedir. Aquadukt normaldir. Medulla oblangata, pons ve mezansefalon normaldir. Substantia nigra ve red nükleus normaldir. Bilateral talamus, putamen, globus pallidus, kaudat nükleus  baş-gövdesi normaldir. 3. ve lateral ventriküller normaldir. Pineal gland normaldir. Hipofiz glandı normaldir. Bilateral frontal lob derin beyaz cevherde nodüler milimetrik T2A Flair sekansında hiperintens lezyonlar(Non-spesifik gliotik odaklar?) izlenmiştir. Serebral sulkuslar normaldir. Vasküler yapılar patenttir. Kalvaryum normaldir. Nazal septumda sağa deviasyon, alt konkalarda hipertrofi, sağ maksiller sinüste &#;mm, sol maksiller sinüste 14x11mm boyutlarında retansiyon kistleri izlenmiştir.

  • esra çetin , 1 sene önce sordu.
  • son düzenleme 1 sene önce

Septum deviasyonunun belirtisi burun tıkanıklığıdır. Maksiller sinüs kistleri belirti vermez. Bu nedenle baş ağrısının burun eğriliğinden veya sinüslerdeki kistlerden kaynaklanması pek olası değildir. Bu durumda ameliyat olursa baş ağrısının geçmemesi mümkündür.

Baş ağrısının yüksek tansiyona bağlı olması daha yüksek bir olasılıktır.

1 sonuç gösteriliyor

Cevabınız

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası