ağızdaki apse patlarsa / Diş Apsesine Ne İyi Gelir? Evde 7 Doğal Çözüm - Nefis Yemek Tarifleri

Ağızdaki Apse Patlarsa

ağızdaki apse patlarsa

Diş apsesi patlarsa öldürür mü?

Diş apsesi, iltihabın olduğu dişin iç kısmında meydana gelen bakteriyel bir enfeksiyondur. Dişte meydana gelen çürük tedavi edilmediğinde diş apsesi ortaya çıkabilir, dişte çatlak veya kırılmada iltihaplanmaya sebebiyet verebilir. Peki, diş apsesi belirtileri nelerdir? Diş apsesi nasıl önlenir? Diş apsesi patlarsa ne olur? Diş apsesi tedavi yöntemleri nelerdir?

Diş apsesinin belirtileri

- Dişlerde sürekli zonklama ve şiddetli olarak kendini gösteren ağrılar

- Sıcaklığa karşı aşırı hassasiyet durumu

- Normal hareketlerde bile dişlerde meydana gelen ağrı

- Ateş

- Yüz ve yanaklarda şişme

- Lenf bezlerinin şişmeye başlaması

- Apsenin patladığı anlamına gelen, ağrı kesildikten sonra ağız içinde kötü tat veren sıvı

Diş apsesi nasıl önlenir?

- Her gün dişlerinizi fırçalamanız veya diş ipi ile temizlemeniz gerekmektedir.

- Dişlerinizi fırçalarken florürlü bir diş macunu kullanmanız tavsiye edilemektedir.

- Düzenli olarak diş muayenesi ve temizliği yaptırmanızda fayda var.

- Antimikrobiyal veya florür içeren ağız bakım suyu kullanmanız tavsiye edilmektedir.

- Asitli içecekler, şekerlemeler ve fazla şeker içeren diğer yiyecekleri tüketmemeniz gerekmektedir.

Diş apsesi patlarsa ne olur?


Diş apsesi patlarsa, ağrıda bir azalma meydana gelir fakat yine de bir uzman yardımı almanız gerekmektedir. Enfeksiyon çenenizin diğer bölümlerine ve baş ve boyun bölgenize doğru yayılım gösterebilir ve yaşamınızı tehlikeye atabilir. Vücudunuzun tümüne yayılan bir enfeksiyon kan zehirlenmesine sebebiyet verebilir. 

Diş apsesi tedavi yöntemleri neler?

Apsenin içi boşaltılarak ve enfeksiyonun olduğu bölge temizlenerek, diş apsesi tedavi edilebilir. Diş apsesini kontrol altına almadan bırakmak hayatı tehlikelere yol açabilir.

Kök Kanal İşlemi: Diş temizlenerek dışarısı dezenfekte edilmektedir. Dişin içi frez ile delinip iç kısmı boşaltılarak temizlenir. Diş temizlendikten sonra güvenli bir yapıştırıcı olan siman ile doldurulur. 

Zarar Görmüş Dişi Çekme: Dişi çekmek en son başvurulan çözümdür. Diş çekildiğinde, başka enfeksiyon oluşmaması için apse tamamen boşaltılıp temizlenmelidir.

Antibiyotikler: Enfeksiyon çok fazla yayılmışsa ve vücut direncinizi olumsuz etkiliyorsa hekiminiz enfeksiyonu yavaşlatmak ve ağrıyı hafifletmek için antibiyotik kullanımını önerecektir.

Diş Apsesi Hakkında Bilmeniz Gereken En Önemli Noktalar Neler?

Diş Apsesi Nedir?

Diş apsesi, diş köklerinde meydana gelen bir sağlık sorunudur. Dişlerde ya da diş etlerinde oluşan bakteriyel mikropların birikintisinden kaynaklanan bir ağız sağlığı sorunudur. Yani vücudun bakterilere karşı vermiş olduğu tepkimeler de diyebiliriz. Bu apseler ağız içinde oluşabildiği gibi vücudun herhangi bir yerinde de çıkabilir. Apseler ağrılara ve kızarıklıklara neden olabilmektedir.

Diş Apsesi Türleri Nelerdir ?

Diş apsesinin sebepleri ve belirtilerine göre iki farklı türü vardır. Bu türler soğuk ve sıcak olarak ayrılır. Soğuk apseler çene sağlığını riske atabilmektedir. Sıcak apse ise ateşi aniden yükselttiği için sıcak apse adını almıştır. Diş apsesi hızlı bir şekilde yayılan iltihaplı bir enfeksiyondur. Bu yüzden ulaşabildiği bölgelerde ciddi tehlike yaratır.


Diş Apsesinin Oluşma Sebepleri Nelerdir?

Diş apsesinin oluşmasındaki en büyük etken ağız ve diş sağlığının ihmal edilmesidir. Ağız bakımının yanı sıra tütün, alkol gibi maddelerin kullanımı da diş etlerini zayıflatır. Diş etlerinin zayıflaması ise iltihap oluşumunu tetikleyen önemli bir etkendir. Bunlara ek olarak şeker ve çikolata gibi ürünlerin sık tüketilmesi de apse oluşumuna zemin yaratır.

Diş çürüklerinin tedavilerinin ertelenmesi veya diş çekilme işlemlerinin olması gereken zamanlarda uygulanmaması durumunda diş apsesi oluşabilmektedir. Ayrıca uykuda diş sıkma veya düzenli olarak diş gıcırdatma durumları diş apsesi oluşumunu tetikleyen faktörlerin başında gelmektedir. Uzun zaman zarfı içerisinde kullanılmakta olan dolgularda meydana gelen aşınmalar ve yıpranmalar sonucunda diş apsesi riski artabilmektedir.

Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?

Diş apsesinin birçok belirtileri vardır. En yaygın ve hissedilen belirtisi şiddetli diş ağrısıdır. Yemek yerken kendini gösteren diş hassasiyeti ve yine yemek yerken oluşan ağrılar en çok görülen belirtilerdir. Söz konusu bu ağrılar baş ağrısına da neden olabilir. Apseler yüksek oranda enfeksiyon taşıdıkları için sık sık hastalanmakta bir apse belirtisidir.

Ayrıca İlerlemiş hastaların bazılarında diş apsesi yüz ve boyunda şişme gibi daha büyük çapta belirtilere de sebep olabilmektedir. Diğer belirtileri şöyle sıralayabiliriz;

  • Ağız kokusu
  • İlerlemiş durumlarda ağzı açamama gibi problemler
  • Çiğneme ve ısırma hareketleri sırasında oluşan şiddetli ağrı
  • Sıcak yiyecek veya içeceklere karşı aşırı hassasiyet durumu

Ne Zaman Diş Hekiminize Başvurmalısınız?

Yukarıda yazılan belirtilerden en az birini yaşıyorsanız, özellikle yüzünüzde ve yanağınızda şişlik gibi şikayetleriniz varsa ya da ateşiniz yüksek çıkmaya başladıysa derhal diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Bu belirtiler enfeksiyonun muhtemelen çenenize ve çevreleyen dokuya yayıldığının işaretidir. Eğer hekiminiz sizi hemen muayene edemeyecek durumdaysa herhangi bir acil servis bölümüne gitmeniz gerekmektedir.


Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş apsesinin tedavisi için çeşitli yöntemler vardır. Ama en geleneksel ve en bilindik yöntem apse oluşan dişin çekilmesidir. Ancak apseyi tedavi etmek daha etkili bir yöntem olucakıtr. Bunun için antibiyotik uygulamalara başvurulmaktadır böylelikle enfeksiyon diğer vücutlara yayılmaz. Diş aralarındaki iltihap hijyenik bir şekilde boşaltılır daha sonrasında diş kök yüzeyleri temizlenir. 

Diş Apsesi Kaç Günde Geçer?

Apseli diş ve damaklar temizlendikten sonra, ağrılar ve yüzdeki şişlikler birkaç gün içinde geçecektir. Ancak tamamen iyileşme için ağız temizliğinizi düzenli bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Aksi durumlarda apse tekrar oluşabilmektedir. Diş hekiminiz tedavi sonrasındaki 6 ay içinde dişinizin röntgeninin çekilmesini isteyip ve apsenin olduğu alanda kemik dokusunun iyileşip iyileşmediğine bakacaktır.

Diş Apsesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Diş apsesinin tedavisi önemsenmezse ciddi sorunlara yol açabilir. Apseli diş içerisindeki iltihap önce çevre dokulara ve çene kemiğine yayılır bu da şiddetli ağrıyla birlikte yutkunma ve solunumda güçlük oluşturur. Daha sonra  da tüm vücuda yayılabilir ve bağışıklık sisteminizi zayıflatır. Telafisi mümkün olmayan kalp-damar, karaciğer ve böbreklerde ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.


Diş Apsesi Evde Nasıl Geçer?

  • Karbonatlı su ile gargara yapmak
  • Adaçayı ile gargara yapmak
  • Ağrıyan tarafta bulunan yanağa dışarıdan buz tutmak
  • Soğutulmuş nane çayı poşetlerini apseli diş üzerine koymak
  • Sarımsağı ezip ağrıyan bölgede bekletmek
  • Çiğnenebilen karanfil tomurcuklarını ağrıyan bölgeye koymak ya da karanfil yağını bir pamuğa koyup ağrıyan bölgede bekletmek 

Tıbbı dayanağı olmayan  alternatif yöntemlerin birçoğu diş apsesinin tedavisini yapamadığı gibi bazı hastalarda da diş apsesinin daha kötü ve daha ağrılı bir hale gelmesine de neden olabilmektedir. Bu yüzden diş apsesi şikayetlerinizi fark ettiğiniz  en kısa süre içerisinde mutlaka uzman bir diş hekimine başvurmanız kendi sağlığınız için en doğrusu olacaktır.

Diş Apsesinin Tekrar Etmemesi İçin Ne Yapmak Gerekir? 

Apselerinin tekrar etmemesi için en önemli faktör ağız bakımının düzenli ve doğru  bir şekilde yapılmasıdır. Sadece dişleri fırçalamak yetmez, yumuşak bir fırça yardımıyla diş etlerinizi de fırçalayabilirsiniz. Fırçalama sonralarında gargara yapabilir ve diş aralarındaki yemek kalıntıları için diş ipi kullanabilirsiniz. Ağız ve diş sağlığınız için diş muayenelerinizi aksatmamaya özen gösterin.


Diş Apsesini Patlatmak Zararlı mıdır?

Diş apsesi olan kişi ne olursa olsun apseli dişe dokunmamalıdır. Apseyi patlatmak veya delmek için kesinlikle müdahale edilmemelidir. Uzman bir diş hekimi müdahale etmelidir. Kişinin apseli dişe müdahalesiyle apsenin patlaması ve delinmesi zararlı sonuçlar doğuracağından yapılmaması gereken bir harekettir. Patlayan ve delinen apse ilerleyen zamanlarda iltihabın tekrar oluşmasına sebep olabilmektedir.

Diş Apsesi ve Antibiyotik Kullanımı 

Diş apsesi olan kişi, miktarını ve dozajını bilmeden ilaç tedavisini uygulamamalıdır. Bu apseyi iyileştirmekten ziyade daha da kötüye gitmesine neden olur. Diş apsesi tedavisinde kullanılacak tıbbi ilaçlar, diş hekiminin reçete ettiği ilaçlar olmalı ve hekim kontrolünde belirtilen dozlarda kullanılmalıdır. Diş apsesinin iyileşme süreci muayene kontrolleri sağlanarak doktorlar tarafından takip edilmelidir. 

Diş Apsesi Boşaltılması Nasıl Olur? 

Diş apse boşaltılması, anlık ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Uzun sürede yapılması dokuya zarar verebilir. Önce lokal anestezi yöntemi ile bölge uyuşturulur.  Daha sonra hastadan ağız çalkalaması yapması istenir. Apsenin en dalgalı hareket gösterdiği noktadan 1-2 cm genişliğinde bir kesim yapılır. Kesim sonrası açılan boşluktan apse dışarı doğru boşalmaya başlar.

  

Diş Apsesi Patlarsa Ne Yapmak Gerekir?

Diş apsesinin patlaması mümkündür. Diş köklerinde ya da diş aralarında biriken iltihap boşalabilir. Bu yaşandığında ağıza kötü bir sıvı gelir ve kötü bir tat oluşur böylelikle apsenizin patladığını anlayabilirsiniz. Apseniz patlasa dahi enfeksiyonun geçeceği anlamına gelmez. İltihap yayılıp, diş apsesi tekrarlanabilir. Bu durumun yaşanmaması için diş hekimine muayeneye gidilmesi gerekmektedir.

Diş Apsesi Yanak Şişmesi Neden Olur?

Bu çoğu kişinin başına gelen bir durumdur. Diş kaynaklı yanak şişmesi diş sağlığının ihmalleri sonucunda ortaya çıkar. Enfeksiyonların bir bölümü irin oluşturur . Bu da diş eti üzerinde bir şişme ya da iç irinle dolu bir deri lezyonuna yol açar. İltihaplı diş kökü ve şişmiş doku ağrıya da neden olabilmektedir. 

Diş Apsesi Kendiliğinden Geçer mi?

Diş apsesinin kendiliğinden geçmesini beklemek daha fazla ilerlemesine ve daha kötü bir hal almasına neden olabilmektedir. Bu yüzden beklemek tavsiye edilmemektedir. Bu bekleme sürecinde ilerleyen iltihap tüm vücuda yayılabilir ya da apseli dişe cerrahi işlem uygulamak gerekebilir. Ayrıca bekleme sürecinde diş artık kullanılmayacak duruma gelebilir. Bu nedenle de çekilmesi gerekir. 

 

Apseli Diş Çekilir mi?

Apseli dişin çekilmesi halinde enfeksiyonun kan ile karışma ihtimali vardır. Apseli diş kolay kolay uyuşmaz ve diş hekiminin bile dokunamayacağı kadar hassas haldedir. Bu yüzden apseli dişin anestezisi oldukça sancılı bir süreç olur. Diş çekilecek olsa bile önce apseye sebep olan diş ve diş etleri temizlenmeli ve apsenin inmesi sağlanmalıdır.

Diş Apsesi Nedir?

Diş apsesi, iltihabın toplandığı dişin iç kısmında bulunan bakteriyel bir enfeksiyondur ve bu durumdan muzdarip kişilerin orta ila şiddetli ağrılar çekmesine neden olabilir. Çürük, uzun süre boyunca tedavi edilmediğinde diş apsesi oluşabilir veya dişteki bir çatlak veya kırılma, bakterinin dişin pulpa (dişin en iç kısmındaki yumuşak doku) bölgesi içinde kendi yolunu bulmasına ve iltihap oluşturmasına neden olur.

Bakteri içeride kendi yolunu yaptığında diş köküne doğru yayılacak ve hem iltihaba hem de şişkinliğe neden olacaktır. İltihap oluştuğunda bakteri, şişkinliğin bulunduğu kökün ucunda dar bir alan içerisinde (apse olarak bilinir) irine baskı yapacaktır.

Diş Apsesi Belirtileri

Diş apsesinin belirtileri şunları kapsar :

  • Dişlerde sürekli zonklama ve şiddetli olarak kendini gösteren ağrılar
  • Sıcaklığa karşı aşırı hassasiyett oluşması
  • Normal çiğneme ve ısırma hareketi sırasındaki ağrı
  • Ateş
  • Yüz ve yanaklarda şişme
  • Çene altındaki veya boyundaki lenf bezlerinin hassaslaşmaya veya şişmeye başlaması
  • Apsenin patladığı anlamına gelen, ağrının kesilmesini takiben ağız içinde kötü tat veren sıvı

Diğer Risk Faktörleri

Aşağıdaki faktörler diş apsesi riskinizi artırabilir:

  • Kötü Ağız Alışkanlıkları — Her gün (tercihen iki kez veya daha fazla) dişlerinizi fırçalamaz veya diş ipi ile temizlemezseniz, diş eti hastalığı, diş apsesi ve diş çürüğü gibi başka ağız ve diş komplikasyonları riskiniz önemli oranda artacaktır.
  • Aşırı Şekerli Besinler — Fazla şeker vücudunuz ve bilhassa dişleriniz için zararlıdır. Asitli içecekler, şekerlemeler ve fazla şeker içeren diğer yiyecekler hızlı bir şekilde enfeksiyona veya diş apsesine dönüşebilecek diş çürüklerine neden olabilir.
  • Diğer Sağlık Sorunları — Diyabet veya başka türden bir otoimmün rahatsızlığınız mı var? Şayet varsa, bunlar elbette diş apsesine yakalanma ihtimalinizi artırabilir. Bu yüzden kişisel diş bakımı ve düzenli ağız kontrolü kaçınılmazdır.

Ne Zaman Diş Hekiminize Başvurmalısınız?

Yukarıda yer alan belirtilerden herhangi birisini yaşıyorsanız, özellikle yüzünüzde şişlik oluşmaya veya ateşiniz çıkmaya başladıysa hemen diş hekiminize başvurmanız gerekir. Şayet diş hekiminiz sizi hemen göremeyecek durumda ise, bu belirtiler enfeksiyonun muhtemelen çenenize ve çevreleyen dokuya yayıldığına işaret ettiği için bir acil servis bölümüne gitmeniz gerekir.

Hem ağrıdan hem de durumdan kendinizi kurtarmanın tek yolu düzgün bir diş tedavisi görmektir. Apse patlarsa, ağrıda bir azalma hissedebilirsiniz, ancak yine de bir uzman yardımı almanız gerekecektir. Enfeksiyon çenenizin diğer bölümlerine ve baş ve boyun bölgenize doğru yayılabilir ve en kötü senaryoda ise hayatınızı tehlikeye atabilecek, vücudunuzun tamamına yayılan bir enfeksiyon olan sepsise (kan zehirlenmesi) yol açabilir.

Muayene ve Tanı

Düzenli kontrollerin haricinde diş hekiminiz dişinizin apseli olduğunu doğrulamak için bir takım özel testler gerçekleştirebilir:

  • Dişe Hafifçe Vurma — Apseli bir diş genellikle dokunmaya veya basınca oldukça duyarlıdır, dolayısıyla ağrı düzeyinizi tespit etmek amacıyla diş hekiminiz bunların ikisini de dişiniz üzerinde deneyebilir.
  • Röntgen — Röntgen veya görüntüleme testi (bilgisayarlı tomografi gibi) apsenin tespit edilmesine yardımcı olabilir, dolayısıyla emin olmak amacıyla diş hekiminiz bunların bazılarını çektirmenizi isteyebilir.
  • Laboratuvar Testleri — İlk basamak olarak antibiyotikler enfeksiyonla mücadele etmeye yardımcı olmuyorsa, diş hekiminiz buna ne tür bakterinin neden olduğunu keşfetmek amacıyla enfeksiyondan bir numune alabilir. Bu ileriye yönelik daha etkin bir tedavi planı saptamasına yardımcı olacaktır.

Diş Apsesi Tedavileri

Diş apsesi tedavisi, apsenin içinin boşaltılması ve enfeksiyonlu bölgenin temizlenmesinden oluşur. Dişin kendisi kök kanal tedavisi ile kurtarılabilir, fakat bazı durumlarda dişin çekilmesi gerekebilir. Diş apsesini tedavi etmeden bırakmak ciddi, hatta hayatı tehlikeye atan komplikasyonlara yol açabilir. Diş hekiminiz ve çene cerrahınız size aşağıdakileri önerebilir:

  • Kök Kanal İşlemi — Mümkünse, diş hekiminiz kök kanal tedavisi yaparak dişinizi kurtarmaya çalışacaktır. Diş temizlenir ve dışarısı dezenfekte edilir, içi frezle delinir ve iç kısmı boşaltılıp temizlendikten sonra yapısal bütünlüğü sağlamak (ve gelecekteki enfeksiyonlardan dişi korumak) amacıyla güvenli bir yapıştırıcı siman ile doldurulur. Bakımı sağlandığında, restore edilen dişi ömür boyu kullanabilirsiniz.

  • Zarar Görmüş Dişi Çekme — Dişi çekmek son çaredir, fakat diş kurtarılamıyorsa, geri kalan ağız sağlığınızı korumak amacıyla diş hekiminiz bu seçeneğe karar verecektir. Diş çekildiğinde, başka enfeksiyon oluşmaması için apse tamamen boşaltılacak ve temizlenecektir.

  • Antibiyotikler — Eğer enfeksiyon apseli bölgenin etrafıyla sınırlanmışsa antibiyotiğe ihtiyaç duymayabilirsiniz. Fakat enfeksiyon daha fazla yayılmışsa ve özellikle zayıf bir bağışıklık sistemine sahipseniz, diş hekiminiz enfeksiyonu yavaşlatmak veya hafifletmek için antibiyotik yazacaktır.

Apseli bölge iyileşirken, diş hekiminiz ağzınızı tuzlu ılık su ile düzenli olarak çalkalamanızı ve karşılaşabileceğiniz rahatsızlıkları hafifletmek amacıyla gerektiğinde reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar almanızı önerebilir.

Diş Apsesini Önleme

Dişlerinize düzenli şekilde bakarak, sağlıklı yiyecekler yiyerek ve düzenli kontroller yaptırarak diş apsesini oluşmadan önce önleyebilirsiniz. İşte mutlu ve sağlıklı bir ağza sahip olmanızı sağlayacak birkaç genel kural.

  • Florürlü su için.
  • Günde iki kez (veya her öğünden sonra) dişlerinizi fırçalarken florürlü bir diş macunu kullanın.
  • Fırçanızın kılları yıpranınca diş fırçanızı değiştirin veya genel bir kural olarak üç ayda bir fırçanızı değiştirin.
  • Her gün diş ipi veya diş arayüzü temizleyicisi ile dişlerinizi temizleyin.
  • Öğünlerden sonra, artık yemek parçacıklarından kurtulmak amacıyla antimikrobiyal veya florür içeren ağız bakım suyu kullanın.
  • Dengeli beslenin ve şekersiz besinler yiyin.
  • Diş hekiminize düzenli olarak diş muayenesi ve temizliği yaptırın.

Ağız bakım rutini ile ilgili sorularınızın olması durumunda veya diş apsesinin erken döneminde olduğunuzu hissettiğinizde muayene için diş hekiminizle iletişime geçin. Bu ziyaretlerde diş hekiminiz sorularınızı yanıtlayacak ve diş apsesi için tedaviye ihtiyacınızın olup olmadığına karar verecektir.

Dişin farklı bölgelerinde oluşabilen bir tür irinli bakteriyel enfeksiyon olan diş apsesi; tedavi edilmediği takdirde tüm vücudu etkileyebilen ciddi bir soruna dönüşür ve bir an önce müdahale edilmelidir. Peki diş apsesi nasıl patlatılır? Hazırlamış olduğumuz bu makalede diş apsesi boşaltılması nasıl yapılır, kendiliğinden patlarsa nolur, ne yapılmalı, öldürür mü gibi sorularının cevapları yer almaktadır.

Dişlerde meydana gelen apseler 3 farklı türde görülür: 

  • Periapikal apse; bakterilerin, dişin yumuşak bir iç katmanı olan pulpaya çürük veya travma gibi nedenlerle ulaşarak; kan, sinir, damar yapılarını enfekte etmesi sonucu oluşur.
  • Periodontal apse, ise dişi destekleyen periodontal dokuların enfekte olması sonucu gelişir
  • Diş eti apsesi ise diş kılı fırçası, kuruyemiş kabuğu gibi yabancı cisimlerin diş etlerine girmesiyle ilişkilendirilir.

Apse olmuş dişin tedavisinde öncelikli hedef sebep olan etkenin uzaklaştırılması ve apsenin bir an önce boşaltılmasıdır. 

Diş apsesi boşaltılması öncesi

Diş hekimleri sıklıkla enfeksiyonu kontrol altına almak ve lokalize etmek için antibiyotik tedavisine başvururlar. Ancak ortaya çıkan şişliğin kenarları belirgin ve düzensiz yayılım göstermiyorsa sıklıkla antibiyotik tercih edilmez.

Klinikte diş apsesinin cerrahi olarak boşaltılmasını engelleyebilecek bazı kontrendikasyonlar mevcuttur:

  • Yüksek ateş ve taşikardi gibi bulguların eşlik ettiği enfeksiyon hızlı bir yayılım gösteriyorsa
  • Hastanın nefes alıp vermesini zorlaştıracak derecede üsy havayolu tıkanlıklığı varsa
  • Cilt altı ve geniş yayılım gösteren şişlik varsa,

Bu tür hastaların acil servis veya hastane ortamında tedavisine devam edilmesi daha uygundur. Ayrıca hamileliğin 1 nci trimesterinde bu tür cerrahi girişimler için mutlaka aciliyet değerlendirilmesi ve hastayı takip eden hekimle konsültasyon yapılmalıdır.

Kalp rahatsızlıkları bulunan ve risk teşkil eden hastalarda apsenin boşaltılmasından önce endokardit gelişimi için antibiyotik profilaksisi yapılır.

Diş apsesinin boşaltılması için şişlik nasıl patlatılır?

Apsenin tam olarak lokalizasyonunu, sınırlarını ve yayılım gösterdiği dokuları incelemek için diş hekiminiz panoramik röntgen alabilir. Prosedür ise şu aşamaları içerir:

  • Uygun lokal anestezi yöntemi ile ilgili bölge uyuşturulur. Apsenin daha derin dokulara yayılımı gerçekleşebileceği için genellikle bölgesel anesteziler tercih edilir. Anestezinin etki süresi standart prosedürlerden farklı olduğu için genellikle 5-10 dakika kadar uzunca bir süre beklemek gerekir.
  • Bu bekleme esnasında povidon iyot veya klorhexidin solüsyonları ile hastaya ağız çalkalaması yapması istenir.
  • Diş hekimi parmakları vasıtası ile apseyi palpe ederek fluktuasyonu yani hareketlerini inceler. 
  • Apsenin en dalgalı hareekt gösterdiği tepe noktasından 1-2 cm genişliğinde bir kesi yapılır. Kesi dik olarak yapılır ve alttaki kemik dokusuna kadar ulaşılır.
  • Açılan boşluktan apse dışarı doğru boşalmaya başlar. Gerekli olgularda el aletleri vasıtası ile apsenin patlatıldığı drenaj sahası serbestleştirilir ve iltihabın rahatça akması sağlanır.
  • Büyük bir enjektör ile iltihabın boşaltıldığı alan serum fizyolojik ile yıkanır ve temizlenir.
  • İnatçı ve büyük enfeksiyonlarda yineleyen iltihabın akmaya devam etmesi için bir drenaj kauçuk takılır ve bölgeye dikilerek sabitlenir. Bu şekilde dışarı akan iltihabın kuruması kolaylaşır.

Tamamlayıcı tedavi

Hastadan işlemden sonra; sık sık sıcak ve nemli kompres uygulaması yapması istenir.

Bir sonraki randevuya kadar geçen süreçte ağrıyı azaltmak için hekimin önerdiği ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Diş hekimi bı süreçteki ilk bir kaç gün tuzlu su ile ağız gargarası yapmanızı isteyebilir. 

Diyabet gibi bir sistemiz rahatsızlığınız varsa kan şekerinizi bu süreçte daha dikkatli takip etmeniz gereklidir. İşlemden sonraki günlerde sıvı gıdalar tüketmeye gayret edin. Bu sayede daha fazla gıda tüketebilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Ayrıca diş apsesi için doğal antibiyotik etkisi gösteren ve evde uygulayabileceğiniz bitkisel yöntemlerle ilgili makalemizi inceleyebilirsiniz.

diş apsesi nasıl patlatılır

Diş apsesi kendiliğinden patlarsa ne yapılmalı?

Dişlerde meydana gelen apseler ancak ve ancak enfeksiyona neden olan etkenin ortadan kaldırılması ile tedavi edilebilirler. Diş kök ucundaki apseler kendiliğinden patlarsa ağrı azalmaya başlar ancak iyileşme olmaz. Sebep olan dişin çekilmesi veya kök kanal tedavisi ile iltihaplı dokuların temizlenmesi gereklidir.

Diş apsesi patlarsa öldürür mü?

Apse problemi yaşayan hastaların büyük çoğunluğunun en sık yaptığı internet aramalarından biriside diş apsesi kendiliğinden patlarsa nolur, öldürür mü sorusudur. Sorunun cevabı ise basit, apse patlarsa öldürmez, kronikleşir. Uzun dönemde bu kronik iltihap; vücutta zararlara ve başka hastalıklara zemin hazırlar. Bu nedenle apse kendiliğinden patlasın yada patlamasın en kısa zamanda bir diş hekimini ziyaret etmek ve apsenin tedavisinin gerçekleştirilmesini sağlamak gerekir.

Umarız hazırlamış olduğumuz makalede diş apsesi boşaltılması süreci ve nasıl patlatılır sorusuna cevap bulabilmişizdir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası