göbek deliği çevresinde kaşıntı / Gebelikte kaşıntılar - Hamilelik

Göbek Deliği Çevresinde Kaşıntı

göbek deliği çevresinde kaşıntı

G&#;bek Deliği Ağrısı Nedir, Neden Olur? G&#;bek Deliği Ağrısı Nasıl Ge&#;er?

Göbek Deliği Ağrısı Nedir? Neden Olur?

İnsanların bazılarında göbek çevresinde bir ağrı yaşanabiliyor. Göbek deliği veya etrafında oluşan bu ağrılar sürekli olarak tekrarlayabilir. Özellikle göbek çevresine dokunulduğunda veya herhangi bir baskı uygulaması yapıldığında ağrılar gözlemlenebiliyor. Göbek çevresinde oluşan ağrıların bazı nedenleri bulunuyor. Bu nedenlerden birisi de enfeksiyon hastalıklarıdır. Gün içerisinde tüketilen bazı gıdalardan dolayı ağrılar daha fazla şiddetlenebilir. Mide enfeksiyonları da göbek çevresinde ağrı oluşmasına neden olabiliyor.

Kişiler herhangi bir durumdan dolayı göbek ağrılarını yaşayabilir. Bu ağrılar yaşandığında bilinçsizce ilaç kullanımı yapılmamalıdır. Öncelikle ağrıların şiddeti ve ne kadar sürdüğü takip edilmelidir. Bazı ağrılar bölgesel olup kısa süre içinde ortadan kalkabilir. Bu nedenlerden dolayı mutlaka ağrıların takibi yapılmalıdır. Uzun süren göbek deliği ağrıları için doktorlara başvurulabilir. Doktorlar bu durumda hastaların şikayetlerini dinleyerek, bazı testler yapabilir. Yapılacak olan bu testlerle altında yatan herhangi bir hastalık olup olmadığı tespit edilebilir.

Göbek deliği ağrısına neden olabilecek pek çok hastalık olabilir. Bu hastalıklar göbek deliği ağrısı haricinde başka belirtiler de gösterebilir. Bu belirtiler mutlaka önemsenmeli ve ne kadar sürdüğü takip edilmelidir. Doktorlar genellikle kişilerin hikayesini dinleyerek gösterdiği belirtileri öğrenmek ister. Bu belirtiler hastalığın tespitini daha kolay bir duruma getirir. Doktorlar gösterilen belirtilere göre şüphelendiği hastalık hakkında testler yapabilir ve kısa süre içinde tedavi yöntemini başlatabilir.

Göbek Deliği Ağrısı Nasıl Geçer?

Göbek deliği ağrısının birçok nedeni olabilir. Öncelikle bu ağrının ortadan kalkması için altında yatan herhangi bir hastalık olup olmadığı tespit edilmelidir. Kişilerde farklı belirtiler görülmüyorsa, doktorlar bu durumda daha kısa bir tedavi uygulayabilir. Uygulanacak olan tedaviler genellikle ağrı kesici ilaç tedavisidir. Fakat herhangi bir enfeksiyon riski bulunuyorsa, kişilere antibiyotik tedavisi de eklenebilir.

Bu tedavi süreci tamamen altta yatan hastalığa bağlı olarak değişebiliyor. Doktorlar yaşanan bu belirtileri gözlemleyerek bazı testler yapabilir ve kişilerin hangi hastalıktan dolayı bu ağrıları yaşadığını tespit edebilir. Tespit edilen hastalığa göre farklı ilaç tedavileri uygulanabilir.

Göbek Deliği Ağrısını Gösteren Hastalıklar

Göbek deliği pek çok hastalıkları işaret edebiliyor. İnsanlar göbek deliği ağrısı yaşadığında pek çok hastalıktan şüphelenebiliyor. Bu belirtiler nedeniyle endişe içine girerek doktorlara başvurabiliyor. Göbek deliğinin ağrıması bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bu hastalıklar şu şekildedir;

İdrar yolu enfeksiyonu

Mide enfeksiyonları

Apandisit rahatsızlığı

Kullanılan bazı ilaçlar

Göbek deliği ağrısı bu hastalıkların belirtisi olarak pek çok kişide görülebiliyor. Özellikle idrar yolu enfeksiyonları çok ciddi bir sağlık sorunudur. Bu enfeksiyonların kısa süre içinde tedavi edilmesi gerekir.

Doktorlar idrar yolunda oluşan enfeksiyon için bazı tedavi yöntemleri uygulayabilir. Bu enfeksiyon türleri insanları oldukça olumsuz etkileyen bir enfeksiyonlardır. Günlük yaşam kalitesini düşürerek, kişilerin zor bir süreç yaşamasına neden oluyor. Bu enfeksiyonların kısa süre içinde tespit edilerek, tedavi sürecinin başlatılması gerekir.

Kullanılan İlaçlar Sebebiyle Oluşan Göbek Ağrıları

Pek çok insan ilaç kullanma sonrasında bazı belirtiler gösterebilir. Bu belirtiler yan etkiler olarak biliniyor. Yan etkiler arasında göbek deliği ağrısı da görülebiliyor. Kullanılan ilaçlar nedeniyle göbek bölgesinde ağrı gözlemlenebilir. Bu durumlar her ilaç içiminden sonra gerçekleşiyorsa, doktorlara başvurarak ilaçların değiştirilmesi talep edilebilir. Doktorlar yan etki gösteren ilaçların yerine muadil ilaç türleri verebilir.

Göbek deliğim neden kaşınıyor?

Bazen göbek deliğinizde kaşıntı hissedebilir, kir, akıntı ve hatta kötü bir koku hissedebilirsiniz.

Ama soru şu ki, bu belirtiler ciddi bir şeye işaret ediyor mu? Bu bir sorun mu?

Bu yazımızda bu soruların cevabını vereceğiz ve göbek deliğinizi temizlemek ve bu gibi sorunlardan kaçınmak için size bazı ipuçları vereceğiz. O zaman kontrol et!

Vücudun herhangi bir yerinde kaşıntı, bir tür enfeksiyonu gösterebileceğinden her zaman bir uyarı işareti olacaktır.

Göbek, doğumdan sonra sadece bir yara olan göbek kordonunun doğal düşüşünden kaynaklanan yara izidir.

Aslında bu doğal iyileşmeyi vücudun kendisi üstlenir.

Bazen bu bölgede salgı varlığı, koyu renkli makarna, kaşıntı, kötü koku gibi değişiklikleri fark edebiliriz ve bu durumlarda bir çeşit enfeksiyona işaret edebileceğinden her zaman farkında olmalısınız.

Göbek deliğim neden kaşınıyor? Kaşıntılı göbek deliğinin nedenleri

Göbek deliğim neden kaşınıyor?

Kaşıntılı göbek deliğinin nedenleri, kötü hijyenden bakteri ve mantar enfeksiyonlarına kadar değişebilir.

Genel olarak konuşursak, göbek kaşıntısının en basit açıklaması bir hijyen meselesidir.

Bu deri kesesinde kir, bakteri, mantar ve diğer mikroplar birikebilir.

mantar enfeksiyonları

Bir maya enfeksiyonu da göbek deliğinizin kaşınmasına neden olabilir.

Bazı insanların derin göbekleri vardır, bu da nem ve kir biriktiren bir cep oluşturur.

Banyodan sonra göbek deliği verimli bir şekilde temizlenmediğinde Candida cinsinin mantarları çoğalmak için mükemmel ortamı bularak kaşıntıya neden olur.

göbek piercingi

Göbek piercingi de kaşıntıya neden olabilir ve göbek deliğinde bu aksesuarı kullananların hijyen konusunda güncel kalması gerekir.

Göbek deliğini temizlemeyi zorlaştıran, kir ve ter birikmesine neden olan, bakteri kolonilerinin büyümesine neden olan, bölgeyi kokulu ve kaşıntılı bırakan bazı göbek delme modelleri vardır.

Folikülit

Folikülit ayrıca göbek deliğine ulaşabilir ve enfeksiyona neden olabilir. Bu durumda göbek çevresinde ağrı, kızarıklık, kötü koku, kaşıntı ve hatta salgı olacaktır.

Bu durumun tedavi edilmesi çok önemlidir, çünkü bakteri üremesi için uygun ortam nedeniyle yavaş bir enfeksiyon durumu ağırlaştırabilir.

Ne zaman tıbbi yardım almalıyım?

Kaşıntıya ek olarak aşağıdaki belirtilere sahipseniz tıbbi yardım alın:

  • Göbek deliğinden gelen salgı;
  • Kötü koku;
  • Şişlik veya kızarıklığa dikkat edin;
  • Bölgede yumru ve göbek deliği çevresinde bir yara veya çürük oluşturun.

Göbek deliği nasıl temizlenir?

Özellikle derin ve gömülü göbeği olan kişilerde günlük göbek temizliği ihmal edilmemelidir.

Göbek deliği ne kadar derin olursa, içinde o kadar fazla kir ve mikrop birikebilir. Ardından aşağıdaki günlük ritüeli izleyin:

  • Banyo sırasında göbeği sadece sabun ve su kullanarak elde yıkayın;
  • Göbek deliğini havluyla çok iyi durulayın ve göbek deliğiniz derinse, kurutmak için pamuklu çubuk kullanın;
  • Göbek deliğinin dezenfeksiyonu ve çok derine inmeden pamuklu çubukla temizlenmesi için, bir bardak filtrelenmiş su içinde tuzlu su çözeltisi veya tuzlu su çözeltisi kullanın.

Bir not: Bu temizlik için asla krem, jel, parfüm gibi ürünler kullanmayınız.

Son olarak, göbek deliğinizi her gün yıkayarak hijyen problemlerini hızlı bir şekilde çözerseniz, kesinlikle kaşıntı, kötü koku veya hijyen eksikliğinden kaynaklanan enfeksiyonlar gibi problemler yaşamazsınız.

Daha fazla makale:

Göbek Deliğinde Kaşıntı ve Koku Neden Olur?

Göbek deliğinde kaşıntı ve koku neden olur konusuna geçmeden önce kısaca bazı bilgiler verelim. Tıp literatüründe Omfalit olarak tanımlanan göbek iltihabının en belirgin özelliklerinden biri olan göbek deliği kaşıntısı, çok çeşitli etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi metabolizma ile alakalı patolojik ya da alerjik etkenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Genellikle dış etken kaynaklı ortaya çıkan Omfalit, yani göbek iltihabını, farklı yaş gruplarından kadın ve erkeklerde görülebilecek geçici bir rahatsızlık olarak tanımlamak yanlış olmaz.

gobek deliginde kasinti ve koku neden olur

Uzman hekimler tarafından yapılan incelemeler ve tıbbi araştırmaların ortaya koyduğu üzere tekstil ürünlerinden derimize nüfuz eden küçük tiftikler, iplikler ve kumaş parçacıkları, vücutta alerjik reaksiyonlara neden olurken, göbek bölgesinde de iltihaba yol açabilecek kaşıntı ve koku gibi reaksiyonlar yaratabiliyor.

Genellikle gerekli temizlik standartlarının sağlanamaması ile ortaya çıkan göbek deliğinde kaşıntı ve koku, medikal ya da cerrahi herhangi bir işleme gerek kalmadan çözülebilecek bir hastalık olarak tanımlanabilir.

Kişisel temizlik alışkanlıklarının yanı sıra giyim kuşamda dikkat edilecek bazı püf noktalar ile iltihabi durumların da önüne geçebilir, göbek deliğinde kaşıntı ve koku rahatsızlığından kurtulabilirsiniz. Peki, göbek deliğinde meydana gelen kaşıntı ve koku şikâyetlerinin en sık rastlanan nedenleri nelerdir?

Fiziki Alışkanlık: Özellikle erkeklerde sıkça görülen dokunma ya da kaşıma alışkanlığı, bölgede bakteri üremesini tetiklerken koku ve kaşıntının artmasına ve iltihabi vakaların oluşmasına da zemin hazırlamaktadır.

Terleme: Özellikle bünyesi aşırı terlemeye müsait kişilerde sıkça görülen göbek deliği kaşıntısı, beraberinde koku ve iltihabın ortaya çıkmasını da tetiklemektedir. Göbek deliği bölgesinde biriken ter damlaları nem oluşumuna, nem ise bakteri üremesine neden olmaktadır.

Temizlik Alışkanlığı: En sık karşılaşılan nedenler arasında başta gelen hijyen faktörü, özellikle yetişkin bireylerde sıkça karşılaşılan bir etkendir. Banyo alışkanlıkları yeter seviyede olmayan ve göbek deliği başta olmak üzere vücudun bakteri üretmesine imkân tanıyacak bölgelerini gerekli şekilde temizlemeyen kişilerde sıkça görülmektedir.

Piercing: Piercing başta olmak üzere tercih edilen birçok takı, bölgede enfeksiyon oluşumuna neden olurken, terleme ile birlikte koku ve iltihap oluşumunu da tetiklemektedir.

Göbek Kaşıntısı ve Göbek Kokusu Nasıl Önlenir?

Uzman hekimler tarafından da tavsiye edildiği üzere, göbek deliğinde kaşıntı ve kokuya neden olan unsurlara dikkat etmeniz, ilgili şikâyetlerinizin tedavi edilmesine katkı sağlayacaktır. Özellikle kişisel temizlik alışkanlıklarınızı daha hijyenik bir hâle getirmek, bölgede oluşabilecek koku, akıntı ya da kaşıntı şikâyetlerinizi ortadan kaldırabilir.

Temizlik alışkanlığının yanı sıra varsa şayet göbek kaşıma alışkanlığınızdan vazgeçmeli ve bölgeyi gün içinde belli aralıklarla sterilize etmelisiniz.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu Başlıklar İlginizi Çekebilir:

Kategoriler Bilinmesi Gerekenler

Göbek Deliği İltihabı

Bebeklerde ve Çocuklarda Göbek Deliği İltihabı ve Tedavisi

Her yaştan insanı etkileyebilen göbek deliği iltihabı, belirtileri gözle görülebilen rahatsızlıklar arasında yer alıyor.


Yapısı gereği birçok bakteri, mantar ve kire ev sahipliği yapabilen göbek deliğinde meydana gelen enfeksiyonlar, gerekli tedavinin zamanında yapılmaması durumunda yaşamı tehdit edebiliyor. Özellikle yenidoğanlarda görülen enfeksiyonun kana karışma ve vücuda yayılma riski olabilirken, doğru bakımı uygulamaları ile bu durumun önüne geçilebiliyor. Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. İbrahim Ötgün, göbek deliği iltihabı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Anatomik olarak göbek deliğinde (umblikus) oluşan yangılar, göbek deliği enfeksiyonu (omfalit) olarak adlandırılmaktadır. Yapısı gereği bakterilerin ve mantarların kolaylıkla çoğalabileceği bir yer olan göbek deliğinde ortaya çıkan enfeksiyonlar her yaşta görülebilir. Ancak yenidoğan ( gün) omfalit için oldukça hassas bir dönem olup, göbek bağı düşmeden önce veya düştükten sonra oluşabilir.

Göbek Deliği Iltihabının Belirtileri Nelerdir?

Akıntı ve kötü koku omfalit belirtisidir.

Ücretsiz üye olarakeğitici oyunları gör!

Çocuğunuzun gelişimini en iyi şekilde takip edin
Aylık gelişim bilgilerini görün ve takip edin
’den fazla eğitici oyunla çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunun
Annelik ve babalık hakkında uzmanlarla görüşün

● Göbek deliğinden akıntı olması (kanlı, irinli)

● Göbek deliğinde ve etrafında kızarıklık

● Göbek deliğinde ve etrafında şişlik

● Göbek deliğinin kötü kokması

● Göbek deliği ve etrafında dokununca ağrı (hassasiyet) bulunmaktadır.

Yenidoğanlarda Göbek Deliği İltihabı

Kötü hijyen göbek deliği iltihabına yol açabilir. Yenidoğan döneminde görülen göbek deliği iltihabının en başlıca sebebi göbek bağı bakımının kötü yapılması ve göbek bağı düştükten sonra hijyen kurallarına dikkat edilmemesidir. Bu dikkatsizlik sonucu bakteriler (genellikle S. aureus veya E. coli) göbek deliğinde enfeksiyon oluşmasına sebep olur.

Yenidoğan döneminde görülen göbek deliği iltihabı için çocuk cerrahisi uzmanı veya çocuk hekimlerine, yetişkinlerde ise genel cerrahi uzmanına başvurulmalıdır.

Göbek Deliği İltihabı Neden Olur?

Çocuk ve yetişkinlerde ortaya çıkan omfalitin sebepleri arasında ise; kötü hijyen alışkanlıkları, aşırı kilo, yapısal olarak göbek çukurunun dar olması, aşırı terleme, piercing kullanımı ve göbek deliğinin gereğinden fazla kurcalanması yer alır.

Doğru değerlendirme çok önemli

Göbek deliği iltihabı, göbekte akıntıya yol açabilecek benzer özellik gösteren farklı hastalıklarla karıştırılabilmektedir. Yenidoğan ve bebeklerde göbek granülomu, göbeğe açılan sinüs, doğuştan göbek ile bağırsak arasında bağlantı (enterokütanöz fistül), göbek ile idrar kesesi arasında bağlantı (ürokütanöz fistül) ve yetişkinlerde kıl dönmesi benzerlik gösteren hastalıklardan bazılarıdır. Göbek deliği iltihabı tanısı koyarken, öncelikle bu hastalıkların dışlanması gerekmektedir. Enfeksiyon iç organlara yayıldığı takdirde cerrahi yöntemlere başvurulması gerekebilmektedir.

Göbek Deliğinden Sıvı Gelmesi

Akıntı olması durumunda kültür alınabilir. Göbek deliği iltihabının teşhis edilmesi için öncelikle ilgili uzman doktor tarafından yapılacak olan fiziki muayene genellikle yeterli olmaktadır. Fakat fiziki muayene ile tanının kesinleştirilemediği durumlarda ve ayırıcı tanıdaki diğer sebeplerin dışlanması amacıyla kan testleri, filmler (fistülografi v.b) ve ultrasonografik inceleme istenebilir. Ayrıca akıntı olması durumunda mikrobiyolojik tahlil için kültür alınması gerekebilir.

Göbek Deliği Iltihabı Tedavisi

Göbek deliği iltihabı erken fark edildiğinde kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Tedavi şekli hastanın yaşına ve enfeksiyonun şiddetine göre planlanır. Yenidoğan döneminde enfeksiyonun kana karışma ve vücuda yayılma riski çok yüksektir. Bu dönemdeki omfalitlerde hastanın hastaneye yatırılarak intravenöz (damar içi) antibiyotik tedavisi ve günlük, hijyenik bakım ile yakın takibi yapılmalıdır.

Daha büyük bebeklerde eğer enfeksiyon şiddetli veya bebeğin genel durumu kötü ise yine hastaneye yatırılarak tedavi edilmelidir. Fakat enfeksiyon hafif şiddetli ve bebek iyi durumdaysa doktorun önerdiği ilaçlar kullanılarak, temiz bakım yapılarak ve düzenli kontrollere gelmek şartı ile ayaktan tedavi edilebilir. Üç aylıktan büyük bebekler, çocuklar ve yetişkinlerde genellikle ayaktan tedavi uygulanabilir.

Yenidoğanlarda Göbek Bakımı

Yenidoğanlarda göbek bakımı büyük önem taşımaktadır. Göbek bölgesi kuru ve temiz tutulmalı, göbek kordonu düşünceye kadar fazla dokunulmamalıdır. Yetişkinlerde ise banyo sırasında göbek çukurunun iyi temizlenmesi ve sonrasında kurulanması en önemli koruyucu etkendir.

Tedavi edilmeyen göbek deliği iltihabı yaşamı tehdit edebilir.

Göbek deliği iltihabı tedavi edilmediği takdirde, hızla vücuda yayılabilir (sepsis) ve yaşamı tehdit edici bir durum haline dönüşebilir . Özellikle bebekler zamanında uygun bir şekilde tedavi edilmezse göbek toplar damarı boyunca enfeksiyon ilerleyerek karaciğer kapı veni (Vena porta) tıkanıklıklarına ve çok ciddi karaciğer sorunlarına yol açabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir