sebze bahçesi toprağı hazırlama / Fide Yetiştirme Toprağı Hazırlama - YouTube | Fince, Reçete, Youtube

Sebze Bahçesi Toprağı Hazırlama

sebze bahçesi toprağı hazırlama

6 Adımda Sebze Bahçenizi Bahara Hazırlayın

Son birkaç yıldır olduğu gibi bu yıl da baharın ne çabuk geldiğini, yılın nasıl geçtiğini anlamayacağız. Tarla ve bahçe sahipleri bu süre zarfında toprak bakımı, ev içinde fide yetiştirme ve bahar ekimi için hazırlanıyorlar. Biz de yeni başlayan veya hafıza tazelemek isteyenler için önemli birkaç noktayı aşağıda sıraladık.

Alanı Belirleyin

Yeni başlayacak olanlar eğer mümkünse gün içerisinde en az 6 saat güneş ışığı alacak bir yer tercih etmeli. Alanınızın yoğun şekilde yabani ot barındırmaması ve de su kaynağına yakın olması önemli.

Toprağı Kabartın ve Havalandırın

Yabani otları veya önceki sezondan kalan bitkileri temizleyip toprağı kabartın, havalandırın ve tırmıkla düzeltip büyük parçaları (kesek) ufalayın.

Toprağın yapısını belirleyin ve ıslah edin

Eğer toprak kumlu ya da killi ise organik madde miktarını, bol miktarda koyun gübresi ve compost ile artırın. Sağlıklı toprak yumuşak ve koyu tonlarda olur. Toprağınız ideal durumdaysa bile önceki sezondan kaybettiği enerjiyi yerine koymak için gübrelemek şarttır. Bu, ayrıca ideal sebze bahçesinin en büyük dostu solucanların aktivitesini de artıracaktır. Dikimden önce toprağı en az bir hafta dinlendirin. Yıl boyunca yetiştireceğiniz ürünler için tarım takviminizi oluşturun.

Fidelerinizi Hazırlayın

Fidelerinizi drenaj delikli viyollere (kağıt havlu rulosu, kağıt bardak, hatta narenciye kabuğu içinde bile deneyebilirsiniz) tohum ekerek kendiniz yetiştirebileceğiniz gibi güvendiğiniz fide üreticilerinden hazır da alabilirsiniz. Unutmayın iyi verim alabilmek yalnız sağlıklı fidelerle mümkündür.

Fidelerinizi kendiniz yetiştireceksiniz ihtiyacınız olan ortam ve malzemeler; viyol, çimlendirme toprağı (dezenfekte bahçe toprağı, torf, kum, gübre, perlit ve vermikülit karışımı), drenaj tepsisi ve bol güneş gören bir cam önü olacaktır. Bahçe toprağınızın bu aşamada zararlı organizmalardan arınmış olmasına dikkat edin, emin değilseniz toprağı derece fırında dakika bekletmek sterilizasyon için yeterli olacaktır. Temin ettiğiniz viyollere, hazırladığınız toprak karışımı ve her bölüme tohum koyarak tepsiye yerleştirin ve nemli kalmasına özen gösterin. Tohumlarınızı tohum çapının 3 katından daha derine ekmeyin. Tohuma göre değişmekle birlikte, çimlenme süresi 5 gün gün arasında değişiklik gösterebilir. Sulama suyunun çok soğuk olmaması hızlı gelişim için diğer bir önemli faktördür.

Hazır fide alımında ise alınan fidenin renk, dirilik, kök sağlığı gibi özelliklerini gözlemleyerek sağlıklı fideleri seçin ve daha da önemlisi güvendiğiniz tedarikçilerden alım yapın.

Fidelerinizi bahçenize doğru planlamayla aktarın: Fideleriniz çimlenmeden yaklaşık 6 hafta sonra bahçenize ya da daha büyük saksılara aktarılmaya hazır olur. Bunu yaparken ekim yapacağınız alanın güneş alım açısına göre daha uzun gövdeli ve tırmanıcı bitkileri en arkaya (domates, fasulye, salatalık vb.) daha ortalama boyutlardaki bitkileri (biber vb.) bir öne, marul, taze soğan, maydonoz, nane, dereotu gibi bodur bitkileri en ön sıraya dikecek şekilde planlayın. Damla sulama kullanıyorsanız damlama hattı boyunca dikimi gerçekleştirin. Bu aşamada fidelerin viyollerden aktarımı sırasında bitki köklerini çok rahatsız etmemeye özen gösterin. Fideleri belirlediğiniz yerlere diktikten sonra kök çevresine bir miktar koyun gübresi atıp toprakla karıştırdıktan sonra hafifçe bastırıp sıkılaştırın. Ancak kökleri sıkıştıracak kadar baskı uygulamamak gereklidir.

Can suyu verin ve mümkünse toprağı mulch (saman-çim artığı) ile örtün: Ekim sonrası köklere nüfuz ettiğinden emin olacak kadar bol suyla sulama yapılmalıdır. Yaz aylarında bitki gelişimi arttıkça hafta 2 defa sulamak çoğu zaman yeterli olacaktır. Bitki köklerine zarar vereceğinden fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Bu aşamada malçlama yapmak toprağın nemini ve ısısını muhafaza etmek, organik yapıyı güçlü tutmak ve yabani otların sebze bahçesini sarmasını önlemek için mükemmel bir yöntemdir. Tahıl sapları, saman, ağaç talaşı, ağaç kabukları, çim ve budama artıkları ve hatta parçalanmış karton ve kağıt malç olarak toprağa serilebilir.

funduszeue.infokvaryumu, teşekkür ederim.

Sebze adaları bizim için de çok hoş ve sürpriz bir deneyim oldu. Aslında bizim icat ettiğimiz bir şey değil. Biz sadece kardeş bitkiler, kadife ve fesleğenlerle zenginleştirdik belki biraz. Sürpriz olan ise, çok küçük bir alanda, birlikte dikilen uyumlu bitkilerin normalden de fazla ürün verebilmeleri oldu. Yine yükseltilmiş yastıklarda olsa bile ayrı ayrı dikildikleri taktirde çok daha fazla alan gerektireceklerdi.

Bir örnek vermek gerekirse, domatesin bir karış uzağına yine domates dikilmez. Fakat, söz gelimi patlıcan dikilebilir. Bu da küçük alanların çok verimli kullanılabileceği sonucunu doğuruyor. Buradan hareketle müthiş bir potansiyelin varlığından söz edebiliriz. Bizim 22 metrekare ile yaz boyunca kaç ailenin sebze ihtiyacı karşılandı bilseniz şaşarsınız. Herkesin iki dönüm tarlaya sahip olması kolay değil. Ama metrekare bulacak kişi sayısı da hiç az değil.

Amerikada "Food not lawn" diye bir kitlesel hareket başladı. Ne garip, üç yıl önce Meyvelitepe projesini tasarlayıp harekete geçtiğimizde işin buraya varacağını tahmin etmiştik. Aslında bize göre başka çıkar yol yoktu. Nitekim öyle de oluyor. Amerikalı aileler arka bahçelerinde çimlerini bozup sebze yetiştirmeye başlamışlar (Amerikada çimin ne kadar vazgeçilmez olduğunu bilen bilir ) Öyle ki, bunun için bile bir sektör doğmaya başlamış. Seminerler, eğitimler, malzeme, tohum, fide vs. Finansal kriz bu hareketi hızlandırmış Fakat gerçek sebebi, insanlar ne yediklerini bilmek istiyorlar. Yükseltilmiş yastık tekniği oldukça eski. Sebze adaları ise bu teknik üzerinde, az metrekarede zahiri olarak çok metrekare kullanabilme imkanını getirdi ki, heyecanımız bu yüzden. Nitekim dünden buyana aldığımız tepkiler bu heyecanın çok kişi tarafından paylaşıldığını gösteriyor.

Sebze toprağı nasıl olmalı?

Merhabalar; bugünlerde çok sorduğunuz ‘Sebze bahçesinin toprağı nasıl olmalıdır?’ sorunun cevabını haydi gelin hep birlikte cevap bulalım.

Sebze toprağı; yetiştirdiğiniz veya yetiştireceğiniz sebze türüne göre değişir. Patatesin yetiştirildiği toprak ile domatesin yetiştiği toprak özelliği farklıdır..

Sebze toprağı yumuşak ve her senen az iki kere havalandırılması yapılmış olmalıdır. Böyle topraklarda sebze kökleri daha hızlı gelişmektedir.

Sebze toprağında yabani ot olmamalıdır. Yabani ot bulunan sebze bahçelerinde verim az, hastalık çok olur. Yabani otları yılda birçok kez el veya zirai ilaçlarla temizleyin.

Sebze toprağının ph derecesi önemlidir. Nötr veya nötre yakın ph değeri olmalıdır. 6,,5 arasında uygundur. Toprağın ph derecesini belirlenmesi için mutlaka ziraat teknisyenlerinden destek alın.

Sebze toprağı gübre bakımından zengin olmalıdır. Özellikle organik gübre kullanılmalıdır. Çünkü organik gübrelerle yetiştirilen sebzelerin lezzeti, kokusu, dokusu daha farklıdır.

Sebze bahçesinin toprağı taze olmalıdır. Sürekli ve uzun süreli kullanılan sebze toprağı ürün miktarını azaltır. Bu nedenle yetiştirdiğiniz sebze türüne göre yılda bir veya iki defa mevcut toprağı yeni toprak ile değiştirilmeli veya yenilenmelidir.

Sebze bahçesi toprağı hastalıksız olmalıdır. Toprak içerisinde yetişen böceklerin fazlalığı, mantar ve parazit gibi durumlar zamanla sebzelerinin köklerinin zarar görmesine neden olur. Sebze yetiştirmeden önce toprağı yıl içerisinde bir kez de olsa tahlil yaptırmalısınız. Bu durumda konunun uzmanından destek almayı unutmayın.

Sebze toprağı içeriği zengin olmalıdır. Koyun-sığır gübresi, yosun özütü, pişmiş balık-kemik öğütülmüş unu….gibi doğal içerikler sebze toprağınızın zenginliğini arttıracaktır Doğal karışımlarla yetiştirilmiş sebzelerin; yıl içerisinde ürün miktarı ve kalitesinde yüksek oranda artış olur.

Sebze bahçe toprağının nem oranı yüksek olmalı. Özellikle toprak üstü sebzeler için topraktaki nem oranı önemlidir. Bitkinin topraktaki vitaminleri rahat alabilmesi ve bitkinin köklerinin hızlı gelişmesi için toprak nemi önemlidir.

KOLAY GELSİN

HAYDİ YAZI BİR SONRAKİ YAZI NE OLSUN?. funduszeue.info

YÜKSEK PEYZAJ MİMARI////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

&#;zlem &#;zdemir Taş

&#;zlem &#;zdemir Taş
[email protected]



   Öncelikle bahçe toprağınıza ilk yapmanız gereken şey bir toprak testidir. Toprak analizi sonuçları, toprağa pH'ını düzenlemek için ne eklemeniz gerektiğini ve eksik besin maddelerinin koyulması sonucunu verir.


Organik materyalce zengin toprak bitki yetiştirmek için en iyi ortamdır. Bahçe işleri sezonunun başında toprakla kompostu karıştırmak iyi bir bahcivanlık pratiğidir. Toprağın fiziksel durumunu düzeltir, daha iyi drene eder, nem kaybını öner ve havalandırmayı da düzenler. Kompostla zenginleştirilmiş toprak bitki besin maddeleri içerir ve kompost gübre görevi görür.





Ö   zel bitki gereksinimleri için bazı ek besin maddeleri, gübreler ve katkı maddeleri koymanız gerekebilir. İç mekan için ayrıca dış mekan içinde yarasa ve guano** gübresi hızlı ve yavaş salınım bitki besini sağlar. Kemik tozunda da yüksek miktarda fosfat bulunur ve soğanlı bitkiler ve kök sebzeler için faydalıdır. Kan tozu nitrojence zengin hayvan kanıdır ve yeşil yapraklı bitkileri hacimlendirir. Ayrıca sıçanların, sincap ve geyikleri kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Pamuk tohumu artığı yüksek nitrojen içerir, yavaş salınımlı bir gübredir ayrıca toprağa organik madde katkısı da yapar.




Üst toprağı sererken önlem olarak toprağa Mısır gluteni serpebilirsiniz. Ayrık otunun ve diğer küçük yabani otlarının kontrolu içfunduszeue.info preparatı tohumlar filiz verirken eklemelisiniz. topraktaki çürüntülerden nitrojen çıkmasını sağlayacaktır. Müshil olarak kullanılan İngiliz tuzu (Epsom salt) da magnezyum sülfattır  magnesyum ve sülfür de iyi çözücülerdir. Magnezyum bitkinin klorofil üretimi için ana maddedir, bitkinin bol yapraklı ve yeşil olmasını sağlar. Tohumların filizlenmesine yardımcı olur ve fosfor ve nitrojen alımını artırır.

Balık bulamacı, tozu ve artığı da birçok yavaş salınımlı mikrobesin maddesi içerir. Akuatik bitki ürünleri deniz minerallerince zengindir ve iz elementler, aminoasitler, vitaminler ve hormonlar içerir. Bunlar iç mekan bitkileri, ev bitkileri, dış mekan bitkileri , filizler ve yerinden başka bir yere taşınmış (şaşırtılmış) bitkiler için iyidirler.

Milorganite, biyolojik katı atıkların yüksek ısıda dezenfekte edilmesiyle ortaya çıkan bir gübredir. Nitrojen, potasyum ve fosfor kaynağıdır. Üst toprakta kullanılırsa tavşanları, sincapları ve geyikleri bitki tarhınızdan uzak tutar. Bu katkıyı kök sebze ekili alanlarda kullanmamakta fayda vardır. İçeriğindeki ağır metaller, patojenler ve tuzlar, kök sebzelerce emilir çünkü.Yukardaki resimde birkiye etkisi gösterilmiştir.

Mikoriza bitki kök hücreleriyle birlikte çalışan faydalı bir mantardır, besin maddesi ve nem sağlamada bitki için kritik öneme sahiptir. Osmocote yavaş salınımlı reçine içerikli gübre olarak kullanılır.


Birçok bahçeci bahçesinde oduntalaşı ve odun parçacıkları kullanmayı tercih eder fakat odun talaşı çürüntüsü sadece çimlere ve bahçenin yüzeyine serpilmelidir. Odun külleri fosfor ve potasyum içerir fakat alkalidir bu yüzden asidik ortam seven bitkilerin etrafında kullanmaktan kaçınılmalıdır.(Açelya gibi)


Kırmızı solucanlar, kırmızı solucan toplulukları oluşturur ve bu toprağın su tutma kapasitesini çok artırır. Besin katkılı su toprağa verildiğinde bu ortamda besin verimli tutulur ve peyzaj , ev bitkileri açısından çok faydalıdır.

Şunu her zaman göz önüne almalıyız; bahçemizin toprağını ekim-dikimden önce hazırlamak daha sonra yapılacak çalışmalar için bize enerji ve zaman kazancı olarak geri göner.


Mısır gluteni: Mısır lifi, mısır şurubu,arındırılmış yağlar ve protein ihtiva eden bir karışıma sahiptir. Pek çok rasyonla uyumludur ve iyi bir sindirilebilirliği vardır.
Hedef bitkiler öncelikle küçük numaralı seribaşı yıllık ve çok yıllık otlar içerir. Çimenler içinde en sık kullanılır, sıra bahçeler ve alanlara uygulanabilir.
Mısır gluteni ( NPK değer) bir organik azot kaynağı olarak zamanla parçalanır.

CGM Proteinler, bitki öldürme, yeni çimlenmiş tohum kök oluşumunu engellerler. Uygulamalar, CGM, mevcut ve tohum çimlenme kadar etkili olacak şekilde zamanlanmış olmalıdır.


Guano: Esasen penguen ya da karabatak gibi deniz kuşlarının dışkılarından oluşan bir madde. funduszeue.info tarımda çok popüler olan bir gübredir.
Kökeninin doğal ve organik olmasına rağmen tarımsal üretimde kullanılan ilk yapay gübrelerden kabul edilir. 'tan sonra Justus Von Liebig'in teşvikleri ile kesin olarak kullanıma geçmiştir.

Kaynaklar:Derleyen By Eyyupk

funduszeue.info

funduszeue.info



nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası