kefirin faydaları / senCard | Kefir’in faydası

Kefirin Faydaları

kefirin faydaları

Kefirin saymakla bitmeyen faydaları: Kefir nedir, neye iyi gelir ve faydaları nelerdir?

Besinler, hayat kalitemizi arttırmak için ilk başvurduğumuz ürünlerdir. Gıda maddeleri içeriğinde barındırdıkları vitamin, mineraller ve diğer çeşitli yararlı maddeler sayesinde bağışıklığımızı güçlendirirken bizleri hastalıklara karşı koruma görevi de üstlenirler. Kökeni Kafkasya’ya uzanan bir süt ürünü olan kefir de sağlığa birçok faydası bulunan vitamin ve minareller açısından oldukça zengin bir besin maddesidir. İşte sağlık üzerinde birçok olumlu etkisi gözlenen kefirin yararları yazımızın devamında

Kefir Nedir?

Kefir, inek, keçi ya da koyun sütünün fermente edilmesiyle elde edilerek tüketilen bir içecektir. Fakat kefir aslında içinde birçok yararlı probiyotik bakteri barındıran bir maya türüdür. Bu bakterilerin bir araya gelerek barındığı bir kaynaktır. Bu bakteriler sayesinde çoğalır. Bu maya türüyle birçok sütün fermente edilmesiyle ortaya çıkan içecek sağlık için birçok faydalı mikroorganizma ve vitamin barındırır. Ayrandan daha kıvamlı bir içecek olarak tüketilir. İçeriğinde bulundurduğu yararlı bakteriler sayesinde fermente olur. Kefirde Lactobacillus helveticus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus kefiranofaciens, Bifidobacterium bifidum, lactococcus lacti, leuconostoc ve Streptococcus thermophilus bakterileri bulunur. Yapılan çalışmalar sonucunda bu bakteriler sayesinde kefirin bakteriyel tabanlı bazı enfeksiyonlarla savaşmada oldukça başarılı olduğu görülmüştür.

Kefirin Faydaları

Kefir kalsiyum, magnezyum, A, D, K, B vitaminleri ve birçok yararlı bakteri barındırır. Çeşitli bakterilerin bir araya toplanarak meydana gelen bir maya türü olan kefir inek, keçi, koyun, soya, yulaf gibi sütlerin fermente olmasını sağlar. Bu şekilde süt ürünleri daha sağlıklı bir hale gelir. Bu şekilde meydana gelen içeceğe de kefir denir. Kefirin faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da sıklıkla dile getirilmektedir. Bu içecek düzenli olarak tüketildiğinde sağlık üzerinde birçok olumlu etkisi gözlemlenmektedir. Kefirin kullanım şekli de merak konusudur. Kefir tercih edilen tüm saatlerde yemeklerden önce, sonra ya da yatmadan önce tüketilebilir. Fakat reflü rahatsızlığı olanların uyumadan hemen önce tüketmemesi önerilmektedir. İşte kefirin faydaları:

  • İçinde bulunan magnezyum ve kalsiyum sayesinde kemik ve kasların güçlenmesini sağlar. Bu açıdan spor yapanlar için de oldukça faydalı bir besin maddesidir.
  • Bakteriler aracılığıyla mayalanarak oluştuğu için probiyotik bir ürün olan kefir bağırsak sağlığının düzenlenmesi için çok önemlidir. Bağırsaktaki yararlı bakterilerin artmasını ve zararlı bakterilerin kötü etkilerinin ortadan kaldırılmasını sağlar ve kabızlığı önler. Yararlı bakterileri artırdığı için ishali de önler.
  • Tok tutma özelliği nedeniyle kilo vermeye yardımcı olur. Aynı zamanda metabolizmayı da hızlandırır. Bu nedenle metabolizması yavaş çalıştığı için kilo vermekte zorlanan kişiler için oldukça faydalıdır.
  • Enerji vererek yorgun hissetme durumunun önüne geçer.
  • Yüksek magnezyum ve kalsiyum barındırması nedeniyle menopoz döneminde kemik erimesinin önüne geçer.
  • İçinde bulundurduğu vitaminler sayesinde cildin güzelleşmesini ve ışıldamasını sağlar.
  • Probiyotik içeriği ve bünyesinde yararlı bakteriler bulundurduğu için bağışıklık sisteminin güçlendirerek hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.
  • Tümör oluşumunu engelleyebilir ve oluşmuş tümörlerin büyümesini durdurabilir.

Kefirin Zararları

Birçok faydası bulunan kefir her besin maddesi gibi dikkatli kullanılmalı ve aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Kefir bazı durumlarda zararlı olabilmektedir. Bağışıklık sisteminin çalışmasını engelleyen bir hastalığı bulunan kişilerde ters etkiler görülmesine neden olabilir. Ayrıca herhangi bir ilaç kullanan kişilerin de kefiri ilk kez kullanmadan önce doktorlarına danışmaları önerilmektedir.

Çünkü kefir kullanılan ilaçlarla bazı etkileşimlere girebilir. Laktoz hassasiyeti olan kişilerin de kefiri kullanmadan önce doktora danışmalarında yarar vardır. Aynı zamanda, bebeklere kefir verilir mi sorusu sıklıkla merak edilen konular arasında yer almaktadır. Ek gıdaya geçmiş aylık olan ve süt ürünlerini tüketen bebeklere kefir verilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Yani çocuğunuzun herhangi bir süt ürününe alerjisi yoksa kefir de verebilirsiniz.

Kefirin faydaları nelerdir? Mucizevi içecek kefir hakkında her şey

Kefirin faydaları nelerdir?Bu sağlıklı içecek, uzun yıllardır biliniyor ve faydaları saymakla bitmiyor. Probiyotiklerin öneminin giderek daha çok dikkat çekmesiyle birlikte kefir ve kefirin faydaları hakkında da daha fazlasını öğreniyoruz. Kefir için yoğurttan sonra en sık tüketilen süt ürünü diyebiliriz. İnek, koyun, keçi sütünden yapılan ve zengin bir besin kaynağı olan bu ayran benzeri içecek, içerisinde pek çok faydalı mikroorganizma barındırıyor. Probiyotik özelliği ile beslenmemiz için özel bir yere sahip. Başta sindirim sistemi olmak üzere kalp sağlığı ve bağışıklık sisteminin desteklenmesi gibi pek çok faydası var. Kefir tek başına bir içecek olarak da çeşitli besinlerin içine süt yerine ilave edilerek de tüketilebiliyor. Kefirin faydaları nelerdir öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Kefir nedir?

Kefir inek, koyun veya keçi sütünden özel bir maya mantarıyla yapılan, tadı ayrana benzeyen bir içecek. Aslen kuzey Kafkasya kökenlidir ve Rusça&#;da &#;keyif veren&#; anlamına gelir. İçerisinde yüksek derecede probiyotik, B12 vitamini, kalsiyum, potasyum, K2 vitamini, biotin ve çeşitli enzimler bulundurur. Uzun yıllar boyunca çeşitli hastalıkların tedavisi için kullanılmış ve yıllar içinde tüm dünyada popüler bir içerek haline gelmiş. Günümüzde neredeyse tüm Avrupa ülkelerinde ve Amerika&#;da üretimi yapılmakta. Ülkemizde ise ilk olarak 80&#;li yıllarda ambalajlı olarak üretilmiş. Kefirin kendisi maya ve bakterilerden oluşan beyazımsı renkli, jölemsi kürelerden oluşan küçük bir karnabahara benzer.

Kefirin faydaları nelerdir?

Ev yapımı kefirin içerisinde 77 adet farklı türde probiyotik (dost bakteri) olduğu biliniyor. Bu mucizevi içeceği alerjik durumunuz yoksa yayla çorbası, cacık yapımında kullanabilir veya direkt olarak tüketebilirsiniz.

Birçok besin ögesi bakımından zengin

Kefir faydaları dendiğinde ilk olarak zengin bir besin kaynağı olması akla geliyor. Bu fermente içecek, süte kefir taneleri eklenmesiyle yapılır. Yaklaşık 24 saat içinde kefir tanelerindeki mikroorganizmalar sütteki şekeri çoğaltır ve fermente ederek kefire dönüştürür. Kefir taneleri, daha sonra sıvıdan çıkarılarak tekrar kullanılabilir. Yani kefir bir içecektir ancak kefir taneleri, içeceği üretmek için kullanılan başlangıç kültürüdür. ml az yağlı kefir porsiyonunun içerisinde şu önemli besin ögeleri bulunur:

  • Protein: 4 gram
  • Kalsiyum: RDI&#;nin %10&#;u
  • Fosfor: RDI&#;nin %15&#;i
  • B12 Vitamini: Günlük ihtiyacın %12&#;si
  • Riboflavin(B2): Günlük ihtiyacın %10&#;u
  • Magnezyum: RDI&#;nın %3&#;ü
  • Yeterli miktarda D vitamini

Ayrıca kullanılan sütün türüne bağlı olarak yaklaşık kalori, gram karbonhidrat ve gram yağ içerir.

Yoğurttan daha güçlü bir probiyotik

Bazı mikroorganizmalar, vücuda alındığında sağlık üzerinde faydalı etkilere sahip. Probiyotik olarak bilinen bu mikroorganizmalar, sağlığı çeşitli bakımlardan etkileyerek sindirime, kilo kontrolüne ve zihinsel sağlığa yardımcı olabilir(1). Yoğurt, Batı diyetinde bilinen en iyi probiyotik besin ancak kefir aslında ondan çok daha güçlü bir kaynak.

Kefir taneleri, çok sayıda bakteri ve maya içerir, bu da onları çok zengin ve çeşitli bir probiyotik kaynağı haline getirir. Diğer fermente süt ürünleri çok daha az türde probiyotik içerir ve hiç maya içermez.

Güçlü antibakteriyel özelliklere sahip

Kefirin içerisinde bulunan bazı probiyotiklerin enfeksiyonlara karşı koruma sağladığı düşünülüyor. Kefire özgü bir probiyotik olan Lactobacillus, bunlardan en önemlisi. Araştırmalar, bu probiyotiğin Salmonella, Helicobacter pylori ve E. coli dahil olmak üzere çeşitli zararlı bakterilerin büyümesini engelleyebileceğini göstermekte(2).

Ayrıca kefirde bulunan bir tür karbonhidrat olan kefiran da önemli antibakteriyel özelliklere sahip(3).

Kansere karşı koruyucu

Kanser, günümüzde dünyadaki en yaygın ölüm nedenlerinden biri. Ve vücudunuzdaki anormal hücreler, bir tümör gibi kontrolsüz bir şekilde büyüdüğünde ortaya çıkıyor. Fermente süt ürünlerindeki probiyotiklerin bağışıklık sisteminizi uyararak tümör büyümesini azaltabileceği düşünülüyor. Bu nedenle kefirin kansere karşı koruyucu bir etki göstermesi mümkün(4).

Düşük laktoz seviyesine sahip

Normal süt ürünleri, laktoz adı verilen doğal bir şeker içerir. Çoğu insan, özellikle yetişkinler, laktozu düzgün şekilde parçalayamaz ve sindiremez. Bu duruma laktoz intoleransı denir. Kefir ve yoğurt gibi fermente süt ürünlerindeki laktik asit bakterileri, laktozu laktik aside çevirir, bu nedenle bu yiyecekler laktoz seviyesi bakımından sütten daha düşüktür. Ayrıca laktozu parçalamaya yardımcı olabilecek enzimler de içerirler.

Kefir, normal süte kıyasla, laktoz intoleransı olan kişiler tarafından genellikle iyi tolere edilir. Hindistan cevizi suyu, meyve suyu veya süt ürünü olmayan başka bir içecek kullanarak da % laktoz içermeyen kefir yapmanın mümkün olduğunu unutmayın.

Kemik sağlığını destekler

Kefir faydaları dendiğinde akla gelenlerden bir tanesi de kemik sağlığını desteklemesi ve osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltabilmesi. Osteoporoz, kemik dokusunun bozulmasına yol açan önemli bir sağlık problemi. Özellikle yaşlılık döneminde ortaya çıkıyor ve kırık riskini ciddi ölçüde artırıyor. Yeterli kalsiyum alımının sağlanması, kemik sağlığını iyileştirmenin ve osteoporozun ilerlemesini yavaşlatmanın en etkili yollarından biri.

Tam yağlı kefir ise sadece büyük bir kalsiyum kaynağı değil, aynı zamanda kalsiyum metabolizmasında merkezi bir rol oynayan K2 vitamini içerir.

Sindirim sorunlarını önlemeye yardımcı olur

Kefir gibi probiyotik zengini besinler, bağırsaklarınızdaki dost bakterilerin dengesini sağlamaya yardımcı olabilir. Bu nedenle ishalin birçok çeşidinin tedavisinde oldukça etkili oldukları bilinir. Dahası, bol miktarda kanıt, probiyotiklerin ve probiyotik gıdaların birçok sindirim problemini hafifletebileceğini göstermekte. Hatta bunlar arasında irritabl bağırsak sendromu (IBS), H. pylori enfeksiyonunun neden olduğu ülserler gibi daha ciddi sindirim sistemi rahatsızlıkları da mevcut. Eğer sindirim sorunları yaşıyorsanız beslenmenize kefir eklemeniz faydalı olabilir.

Alerji belirtilerini azaltmaya yardımcı olur

Alerjik reaksiyonların nedeni, belirli yiyeceklere veya maddelere karşı vücudun enflamatuar tepki vermesidir. Aşırı hassas bağışıklık sistemine sahip kişiler, astım gibi durumları tetikleyebilecek alerjilere daha yatkındır. Çeşitli araştırmalar kefirin alerjilere bağlı tepkileri bastırdığını ve astımla mücadeleye yardımcı olduğunu göstermekte(5).

Kefir nasıl yapılır?

Kefiri marketlerden satın alabileceğiniz gibi evde de rahatlıkla yapabilirsiniz. Kefir, taze meyvelerle birlikte sağlıklı ve şahane bir tatlı olur. Peki, kefir nasıl yapılır?

Evde kefir yapımı için sırasıyla şu adımları izleyin:

  • Küçük bir kavanoza yemek kaşığı ( gram) kefir tanesi koyun.
  • Üzerine yaklaşık 2 bardak ( ml) süt ekleyin, tercihen organik veya çiğ olsun.
  • Kavanozun üstünde 2,5 cm boşluk bırakın.
  • Daha koyu kefir istiyorsanız biraz tam yağlı krema da ekleyebilirsiniz.
  • Kapağını kapatın ve oda sıcaklığında 12–36 saat bekletin.
  • Topaklı görünmeye başladığında, tüketmeye hazır demektir. Ardından kefir sıvısını nazikçe süzerek içindeki orijinal kefir tanelerini ayırabilir ve aynı işlemi başka bir kavanozda yeniden tekrarlayabilirsiniz.

Görüldüğü üzere evde kefir yapmak son derece kolay.

Kefir zararları: Kefiri kimler içemez?

Kefir sağlıklı, fermente bir içecek. Bu ürün geleneksel olarak sütten yapılır, ancak süt ürünü olmayan seçenekleri de bulunur. Araştırmalar, kefirin zengin içeriği sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirdiğini, sindirim sorunlarına yardımcı olduğunu, kemik sağlığını iyileştirdiğini ve hatta kanserle savaşabileceğini göstermektedir.

Birçok kişi kefirin faydaları ile birlikte kefir zararları hakkında da bilgi sahibi olmak ister. Öncelikle kefirin bilinen bir zararı olmadığını belirtelim. Ancak süt ve süt ürünlerine karşı hassasiyetiniz varsa kefiri tüketmeden önce doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın.

Kefir ne zaman içilmeli veya kabızlık için kefir nasıl tüketilmeli merak ediyorsanız, bu sağlıklı içeceği yemeklerle birlikte veya tek başına tüketebileceğinizi belirtelim. Yani kefir içmek, yemeğin yanında sağlıksız içecekler tüketmekten çok daha anlamlı ve faydalı bir seçenek.

Not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Kaynak: bbcgoodfood, healthline, medicalnewstoday

İlginizi çekebilir: Doğal bir içecek: Evde kefir yapımı

Bir bardak kefirle gelen 8 fayda

Yoğurt gibi mayalanarak elde edilen kefirin bir bardağı ( ml) kalori enerji içeriyor. Üstelik bir bardağıyla günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 24’ünü, A vitaminin yüzde 14’ünü, potasyumun yüzde 6’sını, demirin de yaklaşık yüzde 2’sini karşılıyor. Ayrıca B12 ve E vitaminleri ile fosfor, çinko, folik asit ve magnezyum gibi mineraller bakımından da oldukça zengin. Üstelik mayalanmadan sonra sütün içerisindeki laktozun yüzde 75 azalması sayesinde laktoz intoleransı bulunan kişiler de kefiri rahatlıkla tüketebilir. İşte sağlık deposu kefirin faydaları…

1. Kalp hastal&#x;ğ&#x; riskini azalt&#x;yor

Yapılan bazı araştırmalar; kefirin içindeki probiyotik etki gösteren bakterilerin kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü düşürücü etkisi olduğunu gösteriyor. Ayrıca içerdiği potasyum sayesinde tansiyon dengeleyici özelliği de bulunan kefir, kalp hastalıkları riskini de bu sayede azaltabiliyor. 

2. Kemikleri güçlendiriyor

Kemikler yaşlanmayla güçsüzleşirken, özellikle menopoz sonrası azalan kemik yoğunluğu ile kırık ve kemik erimesi riski artıyor. Son çalışmalar; kefirin kemik hücreleri tarafından kalsiyum emilimini artırabileceğini ortaya koyarken, kefirin zengin kalsiyum ve K vitamini içeriği kemik sağlığını iyileştirmenin ve kemik erimesini yavaşlatmanın en etkili yolu olarak gösteriliyor. 


Bir bardak kefirle gelen 8 fayda
Bir bardak kefirle gelen 8 fayda

3. Bağ&#x;ş&#x;kl&#x;ğ&#x; kuvvetlendiriyor

Kefir, fermantasyon sırasında ortaya çıkan yararlı maddeler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ayrıca protein, kalsiyum, magnezyum ve birçok vitaminden zengin olan kefir, her gün bir bardak tüketildiğinde günlük ihtiyaçlarımızın büyük bir kısmını karşılayabiliyor ve bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korunmaya destek oluyor.  

4. Sindirim sistemini düzenliyor, ülsere karş&#x; koruyor

Bağırsaktaki bakteri dengesini sağlayan kefir, sindirimi kolaylaştırırken kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim sistemi şikayetlerini de azaltıyor. Ayrıca yapılan bazı çalışmalarda; Helicobacter pylori’nin neden olduğu ülser tedavisine kefir eklendiğinde Helicobacter pylori’nin üremesinin engellendiği görülmüş.


Bir bardak kefirle gelen 8 fayda
Bir bardak kefirle gelen 8 fayda

5. Uzun süre tokluk sağl&#x;yor

Sağlıklı beslenmeye özen gösterenler için kefir ara öğünlerin vazgeçilmezi olmalı. Çünkü bir bardağıyla vücuda bir ara öğünde almamız gereken tüm vitamin ve minerallerin yanı sıra karbonhidrat ve proteini de verebiliyor. Üstelik uzun süreli tokluk hissi sağladığından zayıflama diyetleri için de iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. 

6. Psikolojik rahats&#x;zl&#x;klara karş&#x; koruyor

Kefir gibi mayalı gıdalarda bulunan bazı probiyotik bakteriler yeterli miktarda tüketildiklerinde, çeşitli kimyasal maddeler üretiyorlar. Bu kimyasal maddeler, duygusal durumun iyileştirilmesine, anksiyetenin azaltılmasına ve psikolojik rahatsızlıkların tedavisine olumlu etkiler gösterebiliyor. 


Bir bardak kefirle gelen 8 fayda
Bir bardak kefirle gelen 8 fayda

7. Cildi güzelleştiriyor

Kefirin içerisindeki A vitamini cilt sağlığı için büyük fayda sağlıyor. Cilt hücrelerini yenileyip onarımını hızlandırıyor ve yaşlanmaya karşıt bir etki oluşturuyor. Egzama gibi cilt problemlerini önleme etkisine sahip olan kefir, saç ve tırnakların da sağlıklı ve hızlı uzamasını destekliyor.

8. Kanserden koruyor, tedaviyi olumlu etkiliyor

Kefir bileşimindeki selenyum; E vitamini, katalaz ve süperoksitdismutaz enzimleri ile birlikte hücreler üzerine antioksidatif etki gösteriyor. Bu da kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabiliyor. Günde bir bardak kefir tüketmek, kansere karşı korunmada destek sağlıyor. 


Bir bardak kefirle gelen 8 fayda
Bir bardak kefirle gelen 8 fayda

Bonus: Bu meyveler kefirinize lezzet katacak

  • 1 su bardağı kefir, 5 adet çilek, bir avuç ahududu, bir yemek kaşığı keten tohumu blenderdan geçirilir ve içerisine yarım çay kaşığı tarçın eklenerek tüketilir.

 

  • Bir su bardağı kefir, yarım muz, 5 adet çiğ badem ve bir yemek kaşığı chia tohumu blenderdan geçirilir ve tüketilir.

 

  • Bir su bardağı kefir, 3 adet taze kayısı ile blenderdan geçirilin ve içerisine 2 tam ceviz ve yemek kaşığı yulaf eklenerek tüketilir.

Bir bardak kefirle gelen 8 fayda
Bir bardak kefirle gelen 8 fayda

Kefir Nedir?

Bazı yiyecek ve içecekler vücutta adeta bir gençlik iksiri görevi görerek sağlığa yarıyor. Kimileri bağışıklık sistemini güçlendirirken, kimileri mide ve sindirim sistemine iyi geliyor. Kimileri de çeşitli enfeksiyonlara karşı koruyucu etki gösteriyor. Bunun gibi sağlığa birbirinden farklı pek çok yarar sağlayan içeceklerden birisi de kefir… 


Kefir Nasıl Yapılır?

Kefir, Kafkasya’da yaygın olarak tüketilir ve halk arasında ‘gençlik iksiri’ olarak bilinir. Süte doğrudan kefir mayasının eklenmesi sonucu bazı yararlı bakterilerin fermantasyon faaliyeti sayesinde oluşan kefir, fermente süt ürünleri içerisinde yoğurttan sonra en çok bilinen süt ürünlerinden birisi. Kefirin sıklıkla tüketildiği Kafkasya bölgesi, tüberküloz, kanser ve sindirim bozukluğu gibi hastalıklara fazla rastlanmaması ve ortalama insan ömrünün seneye ulaşmasıyla bilinir.
Kefir yapımı için

Malzemeler:

  • 1 litre süt
  • 30 gr kefir tanesi (1 yemek kaşığı)
  • Cam kavanoz
  • Plastik süzgeç

Hazırlanışı:
1 litre sütü kaynatın. Üzerinde oluşan kaymağı alın. Metal olmayan bir kapta oda sıcaklığına getirilen süte (20 derece) kefir tanelerini ilave edin. Tahta kaşıkla iyice karıştırın. Kabın üzerini temiz bir bez ile kapatın. derece kalacak şekilde karanlık bir yerde sütü bekletin. Ortalama 48 saat sonra süt pıhtılaşır. Mayalanmış sütü plastik bir süzgeç ya da tülbentten geçirerek kefirinizi elde edin. Süzgeçte kalan kefir tanelerini tekrar maya olarak kullanabilirsiniz. Buzdolabında saklayacağınız kefiri iki gün içerisinde tüketmelisiniz.

Kefir Kaç Kalori?

Ferahlatıcı ve hafif ekşimsi tadı olan kefirin, akıcı kıvamda, homojen ve parlak bir görünümde olması gerekir. Kefir tanelerinin kalitesini, kullanılan süt, mayalama süresi ve soğuk ortamda muhafaza edilmesi faktörleri belirler. 1 su bardağı kefir yaklaşık kalori arasında enerji içerir. Ancak bu rakam yapıldığı süt ve yağ oranına bağlı olarak değişebilir.

Çocukların büyüme döneminde bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve güçlü kemik oluşumuyla boy uzamasına fayda sağlayan kefirin bilinen bir zararı bulunmuyor. Ancak mikroorganizma içeriğinin yüksek olması nedeniyle 2 yaş öncesinde kullanılması önerilmiyor. Yetişkinlerde günlük 1 su bardağı, 2 yaş sonrası çocuklarda ise günlük 1 çay bardağı kefirle başlanıp yavaş yavaş artırılarak tüketilmesinde sakınca görülmüyor. 

İçeriğinde bulanan betakaroten bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücutta oluşan toksin maddelerin üremesini durdurarak, bağışıklık sistemini zayıflatan mikroorganizmaları yok ediyor.

Kefirin Faydaları

Kefirin düzenli olarak günde ml’ye eşdeğer olan 1 su bardağı oranında tüketiminden maksimum fayda sağlanır. Sütteki tüm besin maddelerini içerdiğinden dolayı beslenme değeri yüksek bir süt ürünü olan kefirin faydaları şöyle sıralanabilir:

  • B12 vitamini ve diğer B grubu vitaminler sayesinde kan yapımına destek olur.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Kalp hastalıklarına karşı da koruyucu özellik taşır.
  • Yüksek kalsiyum oranı sayesinde kemik ve diş sağlığını korur
  • Kilo vermeye yardımcı olur.
  • İyi bir biotin kaynağı olarak sağlıklı saçlar ve güzel bir cilde sahip olmayı sağlar.
  • Vücutta fazla tuz tutumunu önleyerek böbrek hastalıkları, safra bozuklukları, sarılık, çeşitli enfeksiyonlar ve egzama tedavisinde de etkilidir.
  • İyi bir probiyotik kaynağı olarak sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkilidir.  Yapılan son çalışmalarda probiyotiklerin bağırsak florası sağlığına olumlu etki ettiği, sağlıklı bağırsak florasının da kilo kaybına destek olduğu ifade ediyor. 
  • Sinirleri yatıştırıcı ve depresyondan kurtulmada destektir. Tüketim sonrasında hafif bir gevşeme ve uyku hali verir. Kefirin depresyonu azaltıcı etkisi, triptofan, magnezyum ve kalsiyum içeriğinin yüksek olmasına bağlanır.
  • Kefir ayrıca, iştahsızlık, uykusuzluk, yorgunluk, halsizliğe de iyi gelir.

Kefir Ülseri Önlüyor

Mide ülserine neden olan ‘helicobakter pilori’ isimli bakterinin öldürülmesine yardımcı oluyor. Mide ülserinin oluşmasının engellenmesinde ve tedavisinde destekleyici role sahip.

Sindirime Yardımcı

Yararlı mikroorganizmalar, bağırsaklarda zararlı mikroorganizmaların oluşmasının ve çoğalmasının önüne geçerek bağırsak florasını düzenliyor. Besinlerin sindirilmesine ve emilmesine katkıda bulunuyor. Bağırsaklarda bu mikroorganizma dengesi bozulduğunda ishal, kabızlık, emilim bozuklukları oluşabilirken, kefir içeriğindeki doğal mikroorganizmayla bu dengeyi sağlıyor.

Kemik Sağlığına İyi Geliyor

Yüksek oranda içerdiği kalsiyumla kemiklerin gelişmesini sağlayan kefir, büyüme dönemindeki çocukların ve yaşlıların artan kalsiyum ihtiyacını karşılamakta en etkili kaynaklardan. Vücut, ihtiyacı olan kalsiyumu besinlerle alamadığında gereksinmeyi kemiklerden sağladığından, kemik yumuşaması ve kırılmaları, diş dökülmeleri oluşabiliyor. Günlük tüketilen 2 su bardağı kefir günlük kalsiyum ihtiyacının ortalama yüzde 60’nı sağlıyor.

Kefirin Sinirleri Yatıştırıcı Etkisi Var

Triptofan aminoasidi ve B vitamini içeriğiyle sinirleri yatıştırıcı ve depresyonu azaltıcı etkisi olan kefir, gevşeme ve uyku verici özelliğiyle de gece rahat uyumaya yardımcı oluyor.

Hücreler Yenileniyor

E vitamini ve selenyumdan zengin olan kefir güçlü bir antioksidan. Bu özellikleriyle kefir, hücre yıkımına sebep olan toksin maddelerin oluşumunu ve çoğalmasını engelleyerek hücre yenilenmesine katkı sağlıyor.

Kefiri Meyvelerle Tatlandırın

Kefir, oluşan fermantasyon nedeni ile ekşi bir tada sahip. Kendine özgü bu ekşi tadı sevmeyen miniklere mevsim meyveleriyle blender yapılarak içirilebilir. Tadından rahatsız olan yetişkinler de elma, muz, kivi gibi meyvelerle aroma katarak tüketebilir.

Kan Şekerini Dengeleyici

Kefir gibi probiyotikler protein ve yağların kolay sindirilmesini sağlıyor. Glisemik indeksi düşük olan kefir içerdiği proteinle birlikte midede uzun süre kalarak tokluk hissi veriyor ve kan şekerinin de daha yavaş yükselmesini sağlıyor. Böylelikle yaşanılan açlık krizlerinin önüne geçilerek fazla besin ve kalori alımı azaltılıyor.

Mide Gazını Azaltıyor

Laktik asit fermantasyonu sayesinde sindirimi kolaylaştırarak, midede oluşan gazı azaltan kefir, bu özelliğiyle de laktoz intoleransı olan kişilerde kalsiyum ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir.

Şekersiz Kefirli Kek Tarifi

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı kefir
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı ceviz
  • 4 adet kuru incir
  • 4 adet hurma
  • 1 buçuk su bardağı tam buğday unu
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı karbonat

Hazırlanışı:

İncir ve hurmayı bir kaba koyup üzerine sıcak su ekleyin, dakika bekletin. Yumurtayı bir kaba kırın, üzerine kefir ve sıvı yağ ilave ederek iyice çırpın. İncir ve hurmanın suyunu süzüp küçük küçük doğradıktan sonra karışıma ilave edin. Tam buğday unu, karbonat ve tarçın ilave ederek un parçaları kaybolana kadar karıştırın. En son cevizleri de küçülterek karışıma ilave edin. Karışımı yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine veya kek kalıbına dökerek önceden ısıtılmış fırında derecede dakika pişirin.
 
 

Yulaflı Muzlu Kefir

Malzemeler:

  • 1 su bardağı kefir
  • 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 küçük boy muz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Hazırlanışı:

Kefir ve yulaf ezmesini bir kasede karıştırın. Minik minik doğranmış muzları da ekleyin, üzerine toz tarçın serpin. Tercihe göre adet çiğ badem de ilave edebilirsiniz.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası