kasık ağrısı akıntı / Akıntı ve Kasık Ağrısı Hamilelik Belirtisi Midir?

Kasık Ağrısı Akıntı

kasık ağrısı akıntı

kadınlarda kasık ağrısı ve akıntı

Kasık ağrısı ve akıntı birçok nedene bağlı olarak oluşabilir. Kasık bölgesinde birçok kas, bağ ve tendon bulunmaktadır. Kas iskelet sistemine bağlı problemler (kırık, kas yırtılması, bağ kopması, eklem iltihapları gibi) kasık ağrısı ve akıntı nedeni olabilir.

Patolojinin olduğu tarafa göre ya ya da olarak görülür. İki taraflı ağrı sık beklenen bir durum değildir.

Kasık ağrısı, farklı hastalar tarafından farklı anlamlarda kullanılabilen bir terimdir. Kasıktan bacağa vuran ağrı, kasık ağrısı ve akıntı en çok şikayetler arasında yer alır.

Kadınlarda kasık ağrısı ve akıntı neden olur?

Kadınlarda kasık ağrısı ve akıntı birçok nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında bakteriyel vajinozis, mantar enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar gibi enfeksiyonlar, hormonal değişiklikler, jinekolojik sorunlar ve bazı tıbbi durumlar yer alabilir.

Yaygın nedenlerden bazıları;

  • Vajinal enfeksiyonlar: Vajinal enfeksiyonlar, özellikle mantar enfeksiyonları ve bakteriyel enfeksiyonlar, kasık ağrısı ve anormal akıntıya neden olabilir.
  • Adet dönemi: Adet dönemi sırasında kadınlar sıklıkla kasık ağrısı hissederler. Bu ağrılar, rahim kasılmalarından kaynaklanır ve genellikle adet dönemi sona erdikten sonra kaybolur.
  • Adet öncesi sendromu (PMS): PMS, adet öncesi dönemde kadınlarda sıklıkla görülen bir durumdur. Bu durumda kadınlar genellikle karın ağrısı, baş ağrısı, depresyon ve irritabilite yaşarlar.
  • Adet dışı kanama: Adet dışı kanama, normal adet döngüsü dışında kanama meydana gelmesidir. Bu durumda kadınlarda kasık ağrısı ve anormal akıntı görülebilir.
  • Polikistik over sendromu (PCOS): PCOS, kadınlarda sık görülen bir hormonal bozukluktur. Bu durumda kadınlarda kasık ağrısı, adet dönemlerinde düzensizlik ve anormal akıntı görülebilir.
  • Rahim fibroidleri: Rahim fibroidleri, kadınların çoğunda görülen benign tümörlerdir. Bu tümörler, kasık ağrısı, adet dönemlerinde aşırı kanama ve anormal akıntıya neden olabilir.

Karın ile bacakların birleştiği bölgeye inguinal bölge yani kasık bölgesi adı verilir. Sağ ve sol olmak üzere iki kasık bölgesi vardır. Bu bölgede ağrı ya da rahatsızlık hissi olması durumuna kasik agrisiadı verilir.

Kadınlarda kasık ağrısının birkaç potansiyel nedeni olabilir ve semptomlar altta yatan duruma bağlı olarak değişebilir. Bununla birlikte, kadınlarda kasık ağrısının bazı yaygın belirtileri şunlardır:

1- Kasık bölgesinde ağrı veya rahatsızlık: Ağrı donuk veya keskin olabilir ve kasıkların bir veya iki tarafında hissedilebilir.

2- Şişlik veya yumrular: Kasık bölgesindeki şişlik veya yumrular, bir fıtık veya genişlemiş bir lenf noduna işaret edebilir.

3- Yürüme veya hareket etmede zorluk: Ağrının şiddetine bağlı olarak yürümek, oturmak veya ayakta durmak zor olabilir.

4- Cinsel ilişki sırasında ağrı: Bazı kadınlar cinsel ilişki sırasında vulvodini veya pelvik inflamatuar hastalık gibi çeşitli durumların belirtisi olabilen ağrı yaşayabilir.

5- Yanma veya kaşıntı: Kasık bölgesinde yanma veya kaşıntı, bir maya enfeksiyonunu veya başka bir cilt durumunu gösterebilir.

6- Ateş veya titreme: Bazı durumlarda kasık ağrısına ateş veya titreme eşlik edebilir ve bu bir enfeksiyona işaret edebilir.

Kadınlarda kasık ağrısı ve akıntı tedavisi ağrının nedenine göre değişkenlik gösterir. Eğer kas ve bağ dokusu kaynaklı ve şiddetli değil ise bazı basit yöntemler ile tedavi sağlanabilir.

  1. Ağrı kesici ilaç kullanımı
  2. Ağrı olan bölgeye sıcak ya da soğuk uygulama
  3. İstirahat etmek, ağır ve zorlayıcı aktivitelerden kaçınmak
  4. Şişlik varlığında kompresyon bandajı uygulanması
  5. Fizik tedavi
  6. Şikayetlerin azalmasını sağlayacak egzersizlerin yapılması

Kas iskelet sistemini ilgilendiren problemler kaynaklı uygulamalarından fayda görür. Daha ciddi durumlarda ise ortopedik ameliyatlar gerekli olabilir.

&#;Eğer bu ağrı ile beraber karın, sırt ya da göğüs ağrısı, idrar yaparken yanma, kanlı idrar, bulantı, kusma ve ateş gibi şikayetler varsa mutlaka hemen doktora başvurmak gereklidir.&#;

Kadınlarda kasık ağrısı ve akıntı hamilelik belirtisi mi?

Kasık ağrısı ve akıntı genellikle hamileliğin erken belirtileri olarak düşünülmez. Ancak, her kadının vücudu farklıdır ve bazı kadınlar hamileliklerinin erken dönemlerinde bu belirtileri yaşayabilirler.

Kasık ağrısı genellikle yumurtalıklarda veya rahimde bir sorun olduğunda ortaya çıkar. Bu sorunlar arasında enfeksiyonlar, kistler veya endometriozis gibi durumlar yer alabilir. Akıntı ise, enfeksiyon veya hormonal değişiklikler gibi birçok nedenle ortaya çıkabilir.

Hamilelik belirtileri arasında kasık ağrısı ve akıntı daha nadirdir. Daha yaygın belirtiler arasında adet gecikmesi, bulantı, kusma, meme hassasiyeti ve sık idrara çıkma sayılabilir.

Kadınlarda kasık ağrısı ve akıntı bitkisel tedavi?

Kasık ağrısı ve akıntı, birçok farklı nedene bağlı olabilir ve kesin teşhis için bir doktora başvurmak önemlidir. Bununla birlikte, kadınlarda kasık ağrısına ne iyi gelir diye düşünüldüğünde bitkisel tedaviler bazı durumlarda semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir. İşte deneyebileceğiniz bazı bitkisel tedaviler:

1- Adaçayı: Adaçayı, antifungal özellikleri nedeniyle vajinal enfeksiyonların tedavisinde faydalıdır. Adaçayı yapraklarından bir çay yapın ve günde birkaç kez içerek kasık ağrısını hafifletebilirsiniz.

2- Sarımsak: Sarımsak, antimikrobiyal özellikleri nedeniyle vajinal enfeksiyonların tedavisinde faydalıdır. Bir diş sarımsağı ezin ve suyla karıştırarak bir kür oluşturun. Günde birkaç kez bu kürü tüketin.

3- Lavanta yağı: Lavanta yağı, anti-enflamatuar özellikleri nedeniyle kasık ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Birkaç damla lavanta yağı, bir taşıyıcı yağa karıştırarak kasık bölgesine masaj yapın.

4- Papatya: Papatya, antiseptik ve anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle vajinal enfeksiyonların tedavisinde faydalıdır. Papatya çayı yapın ve günde birkaç kez içerek kasık ağrısını hafifletebilirsiniz.

5- Keten tohumu: Keten tohumu, omega-3 yağ asitleri içerir ve anti-enflamatuar özellikleri nedeniyle kasık ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Keten tohumu ekleyerek salatalar veya smoothie&#;ler yapın veya doğrudan tüketin.

Kadınlarda kasık ağrısı ve akıntı adet gecikmesi yapar mı?

Kadınlarda kasık ağrısı ve akıntı birçok nedenle ilişkilendirilebilir. Bunlar arasında enfeksiyonlar, hormonal değişiklikler, endometriozis, polikistik over sendromu gibi birçok neden sayılabilir. Bu nedenlerden herhangi biri adet gecikmesine neden olabilir.

Ancak, adet gecikmesi için en yaygın nedenlerden biri gebelik olabilir. Gebelikte kasık ağrısı ve akıntı da görülebilir. Bu nedenle, bir kadında kasık ağrısı ve akıntı varsa ve adetleri gecikirse, gebelik olasılığını göz önünde bulundurmak önemlidir.

Sık Sorulan Sorular

Adet sonrasi kahverengi akıntı ve kasık ağrısı normal mi?

Adet sonrası hafif kahverengi lekelenme normal olabilir, ancak yoğun veya sürekli kahverengi akıntı veya kasık ağrısı, altta yatan bir sağlık sorununun işareti olabilir. Bu nedenle, bu semptomları yaşayan bir kişi tıbbi yardım almalıdır.

Hamilelikte kasık ağrısı ve akıntı neden olur?

  • Rahimin büyümesi nedeniyle kasık bölgesinde ağrı, sızı olabilir
  • Gebeliğin ilerleyen haftalarında anne karnındaki bebeğin kafasının pelvik bölgeye bası yapması sürekli ya da aralıklı ağrıya yol açabilir
  • Rahimi kasığa bağlayan bağ olan round ligamentin varikoseli

Kadınlarda kasık ağrısında kullanılan görüntüleme yöntemleri?

  1. Direkt grafiler
  2. Ultrason; Ultrason özellikle yumuşak doku yaralanmalarının değerlendirilmesinde önemlidir. Yüzeyel doku ultrasonu ile kasık ağrısına neden olabilecek herni ya da lenf nodu büyümesi tespit edilebilir. Skrotal ultrason ile testis hastalıklarına yönelik değerlendirme yapılır. Pelvik ultrason ile kadınlarda üriner sisteme ait hastalıklar ve idrar yollarını ilgilendiren hastalıkların değerlendirilmesi yapılabilir.
  3. Tomografi ve MRG

Vajinal akıntı ve ağrı neden olur?

Kadınlarda vajinal akıntı sağlıklı bireylerde görülebilen normal bir durumdur. Mens sonrası yumurtlama dönemlerinde vajinal akıntı miktarında artış ve ağrı olabilir.

Kadınlarda kasık ağrısı ve akıntı için hangi bölüme gidilir?

Ağrı nedenine göre farklı bölümler tarafından değerlendirme gerekir. Eğer kas iskelet sistemini ilgilendiren bir patoloji varsa  kasık ağrısı doktoru ortopedi ya da fizik tedavi uzmanları, ürolojik problemler varsa uzmanları tarafından incelenirvarlığında kas iskelet problemi yoksa kadın doğum uzmanı tarafından değerlendirilme önerilir.

Referanslar:

1- Approach to hip and groin pain in the athlete and active adult, Rob Johnson MD, funduszeue.info

2- The Treatment of Inguinal Pain, William S. Richardson, MD, Ochsner J. Spring; 9(1): 11–

Gülhiz KARATAŞ

Vajinal akıntı ve kaşıntı

Vajinal akıntı ve kaşıntı

Vajinal akıntı, vajinadan akıntı olması durumunda kullanılan tıbbi terimdir. Normal şartlar altında, her kadında yaş ve adet dönemine göre değişen özellik ve miktarda vajinal akıntı olması normaldir. Akıntı miktarı genellikle az, beyaz veya şeffaf renkte, koyu kıvamda veya sıvı özellikte olabilir; ancak genellikle kokusuzdur. Vajinal akıntı miktarı gebelikte, doğum kontrol hapları kullanırken ya da adet döneminden önceki son haftada artış gösterir. Menopoz döneminden sonra ise vajinal akıntı miktarında belirgin bir azalma ortaya çıkar.

Vajinal akıntı ne zaman anormal olarak kabul edilir?

Vajinal akıntı aşağıda sıralanan şikayet veya bulgular ile birlikte ise anormaldir:

  • Vajina veya çevresinde kaşıntı
  • Vajina veya çevresinde kızarıklık, ağrı veya şişme
  • Sarımsı, yeşilimsi veya kanlı akıntı
  • Kötü kokan akıntı
  • İdrar yaparken veya cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Şiddetli kasık ağrısı
  • Ateş

Vajinal akıntıya neden olan faktörler nelerdir?

Vajinal akıntıların en sık nedeni vajinanın enfeksiyonlarıdır (mantar, bakteriler veya trikomonas adı verilen mikroskobik bir parazit). Bununla birlikte vajina içindeki yabancı cisimler (örn. tampon), vajina içine uygulanan sabun veya diğer ürünler ile menopoz döneminden sonra ortaya çıkan değişimler vajinal akıntı nedeni olabilir.

Vajinal akıntılar nasıl tedavi edilir?

Vajinal akıntıların farklı nedenleri olması nedeniyle nedene yönelik tedavi uygulanmalıdır. Ayrıca vajinada enfeksiyona neden olan farklı birçok mikroorganizma olduğu için gerektiğinde örnek alınarak akıntıya neden olan mikroorganizma belirlenir ve uygun ilaçlarla tedavi sağlanır.

Eğer vajinal akıntı belirli tipte enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkmış ise eşiniz veya partnerinizin de doktora görünmesinde fayda olabilir. Ayrıca bu dönemde cinsel ilişkiden uzak durmak tedavi başarısını ve şikayetleri de azaltacaktır.

DİKKAT! Vajinal akıntı için doktora muayene olmak için gitmeden önce vajinayı yıkamaktan kaçının. Bu hem tabloyu daha da kötüleştirebilir, hem de belirtileri gizleyerek teşhisi güçleştirebilir.

Birçok kadın, vajinal akıntısı olduğunda doktora görünmek yerine kendi kendine tedavi uygulamayı tercih eder. Vajinal akıntı ilk kez karşılaşılan bir durum ise çoğunlukla bir yakınının tavsiyesi ile onun kullandığı ilaçları kullanarak tedavi olmaya çalışır. Ancak unutulmamalıdır ki, benzer belirtileri veren farklı vajinal akıntı nedenleri bulunmaktadır ve uygun tedavi uygulanmadığında şikayetler daha da kötüleşebilir, tedavi süreci uzayabilir veya olması gerekenden daha pahalıya mal olabilir.

Anormal bir vajinal akıntıdan korunmak için ne yapabilirim?

Vajinal akıntı aşağıda sıralanan alışkanlıkları olan kadınlarda daha sık gözlenmektedir:

  • Vajinanın iç kısmının yıkanması
  • Günlük ped kullanmak
  • Hijyenik sprey, pudra veya temizlik solüsyonlarını kullanmak
  • Köpüklü banyo veya kokulu banyo ürünlerini kullanmak
  • Sentetik iç çamaşırı ve benzeri hava almayı güçleştiren giyim

DİKKAT! Vajinal akıntı istemiyorsanız vajinanın iç kısmını yıkamayınız

Öncelikle vajinayı yıkamaktan kaçınmalısınız. Vajinanın dış kısmındaki cilt bölgesinin ılık su ile yıkanmasında bir sakınca yoktur ancak vajinanın iç kısmını, özellikle sabun ve benzeri kokulu temizlik ürünleri ile yıkamak, vajinanın doğal ortamını bozarak akıntı oluşmasına neden olabilir. Ayrıca vajina içine kesinlikle sprey veya pudra uygulamayın. Tuvaletten sonra ıslak mendil veya kokulu tuvalet kağıtları kullanmaktan kaçının. Hava alan pamuklu iç çamaşırlarını tercih edin, tanga veya lateks iç çamaşırlarını mümkün olduğunca kullanmayın.

Vajina ve vulvada kaşıntı

Vulva, vajina dış kısmına verilen isimdir.

Vulvada kaşıntı dışında aşağıda yer alan şikayetler gözlenebilir:

  • Yanma ve batma
  • Tahriş
  • Kızarıklık
  • Vajinal akıntı

Vulvar ve vajinal kaşıntının nedeni nedir?

Vulvar kaşıntıya neden olabilen durumlar:

  • Alerji
  • Sabun, losyon ya da vulva veya vajinaya uygulanan herhangi bir maddeye bağlı olarak cildin tahriş olması
  • Vulva veya vajina enfeksiyonları
  • “Liken skleroz” denen bir cilt hastalığı
  • Kasık kıllarında bulunabilecek bitler

Vulva veya vajinada kaşıntı varsa hangi testlere ihtiyacım olabilir?

Vulvada kaşıntı olması durumunda doktorunuz kaşıntının nedenini muayene ile tanımlayabileceği gibi sizden testler isteyebilir.

Bu testler arasında:

  • Vajinal bir enfeksiyonu tanımlamak için akıntı örneği alınması (vajinal kültür)
  • Alerji testleri
  • Kaşıntı olan cilt bölgesinden doku örneği (biyopsi) alınması. Bu işlem kolposkop adı verilen özel tasarlanmış, vulva ve vajinanın incelenmesinde kullanılan bir dürbün yardımıyla gerçekleştirilebilir. Ancak birçok olgu için biyopsi alınmasına gerek yoktur.

Vulvar ve vajinal kaşıntı nasıl tedavi edilir?

Eğer kaşıntı bir enfeksiyona bağlı ise, enfeksiyonun tedavisi kaşıntıdan kurtulmanızı sağlar. Bazı durumlarda kullanılan bir ilaç veya madde kaşıntı nedeni olabilir ki, terk edilmesi kaşıntının sonlanmasına neden olur.

Vulvar kaşıntı tedavisinde kullanılan yöntemler:

  • Vajinal veya vulvar bir enfeksiyonun tedavisinde kullanılan hap veya kremler. Eğer kaşıntı nedeni bir enfeksiyon ise eşiniz veya partnerinizin de doktora görünmesi gerekebilir.
  • Anti-alerjik ilaçlar
  • Kasık bölgesi bitlerinin tedavisi için kullanılan ilaçlar
  • Oturma banyosu – sabun içermeyen ılık su dolu bir kabın içine sabah ve akşam 5 dakika süre ile oturulması rahatlama sağlayabilir.

Vulvar ve vajinal kaşıntı önlenebilir mi?

Vulvar kaşıntı nedeni olabilecek bazı durumlardan kaçınarak önlem alabilirsiniz:

  • Vulvayı yıkamak için ılık su ve kokusuz sabun içermeyen temizleyici kullanın.
  • Ilık su ile banyo yapın ve kokulu banyo ürünleri kullanmayın.
  • Vulva bölgesinde saç kurutma makinesi veya tahriş edici kurutucular kullanmayın. Bunun yerine yumuşak bir havlu kullanabilirsiniz.
  • Pamuklu iç çamaşırı tercih edin. Çok dar iç çamaşırı ya da pantolon kullanmamaya özen gösterin.
  • Vulva üzerinde sprey veya pudra kullanmayın.
  • Vajina iç kısmını temizlemeyin, bunun için herhangi bir madde kullanmayın.
  • Tuvaleti kullandıktan sonra ıslak mendil veya kokulu tuvalet kağıdı kullanmayın.

Vajinal mantar enfeksiyonu nedir?

Vajinanın iç ve dış kısmında (vulva) kaşıntı, yanma, batma ve hassasiyet gibi şikayetlere neden olan bir enfeksiyondur. Etkeni genellikle “candida” adı verilen bir mantar türüdür. Bazı kadınlarda çok sık tekrar edebilir ve kronik bir enfeksiyona dönüşebilmektedir. Mantar enfeksiyonu sıklıkla adet gören kadınlarda gözlenirken, menopoz dönemi sonrasında (hormon tedavisi almıyorsa) veya adet öncesi dönemde nadiren gözlenir.

Vajinal mantar enfeksiyonuna bağlı şikayetler nelerdir?

Vajinal mantar enfeksiyonuna bağlı en sık gözlenen şikayetler:

  • Kaşıntı (en sık görülen şikayettir)
  • Vajinanın iç ve dış kısmında kızarıklık, yanma ve batma hissi
  • İdrar yaparken yanma ve ağrı
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Vajinal akıntı (genellikle beyaz, peynirimsi veya sulu akıntı)

Mantar enfeksiyonu olduğumu nasıl anlarım?

Mantar enfeksiyonunda gözlenen belirtiler, bakteriyel vajinoz ve trikomonas gibi enfeksiyonlara veya alerjik dermatit gibi cilt rahatsızlıklarına bağlı olarak da gelişmiş olabilir. Bu nedenle her kaşıntı ile seyreden durumun mantar enfeksiyonuna bağlı olduğunu düşünmek yanlış olacaktır. Bu nedenle kesin tanı için doktorunuz ile görüşmelisiniz. Mantar enfeksiyonunu belirlemenin en iyi yolu vajinal akıntıdan örnek alınarak, mikroskop altında incelenmesi ya da kültür yapılmasıdır. Doktorunuz mantar enfeksiyonuna eşlik eden başka bir enfeksiyon olup olmadığını saptamak için ek testler yapabilir.

Mantar vücuduma nasıl geldi?

Vajinal mantar enfeksiyonu, sıklıkla “candida” adı verilen bir mantar tür tarafından gelişir. Candida mantarı barsak sisteminde ve vajina içinde doğal olarak zaten bulunmaktadır ve normalde herhangi bir şikayete neden olmaz. Ancak barsaklarda ve vajinadaki flora (mikrobik ortam) dengesi ilaçlara (özellikle antibiyotikler), şeker hastalığı gibi hastalıklara veya stres nedenli bağışıklık sistemi sorunlarına bağlı olarak bozulursa mantar mikrobu aşırı çoğalarak şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olur.

Vajinal mantar enfeksiyonu için risk oluşturan durumlar nelerdir?

Pek çok kadında mantar enfeksiyonunun nedenini ortaya koymak mümkün değildir. Bununla birlikte vajinal mantar enfeksiyonu için birçok risk faktörü tanımlanmıştır:

  • Antibiyotikler – Antibiyotikler bakterileri öldürürken mantar türlerine karşı etkisizdir. Antibiyotikler normalde vajinada bulunan ve vajinayı mantar gibi istilacı türlere karşı koruyan probiyotik bakterileri de öldürerek, vajina florasının bozulmasına neden olurlar.
  • Doğum kontrol hapları – Doğum kontrol hapları ve benzer etki gösteren hormonal korunma yöntemleri mantar enfeksiyonu riskini artırmaktadır. Bu artışa neden olan temel etken östrojen hormonudur.
  • Diğer doğum kontrol yöntemleri – Spiral, diyafram, vajinal sünger gibi doğum kontrol yöntemleri de mantar enfeksiyonu riskini artırmaktadır. Prezervatif kullanımı normalde mantar enfeksiyonu riskini artırmasa da bazı kadınlarda alerjik reaksiyona neden olarak yanma, batma ve kaşıntı gibi mantar benzeri şikayetlere neden olabilir.
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması – Stres veya hastalıklara bağlı olarak bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha sık mantar enfeksiyonu ortaya çıkar.
  • Hamilelik – Gebelik döneminde de bağışıklık sistemi baskılandığı için vajinal akıntı ve mantar enfeksiyonu riski artmaktadır.
  • Şeker hastalığı – Özellikle şeker kontrolünün yeterli olmadığı hastalarda vajinal mantar enfeksiyonu daha sık gözlenir.
  • Cinsel ilişki – Vajinal mantar enfeksiyonu cinsel yolla bulaşmasa da seksüel aktif kadınlarda daha sık gözlenmektedir.

Mantar enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

Mantar enfeksiyonunun tedavisinde haplar, vajina içine konulan fitiller veya özellikle kaşıntı ve hassas olan bölgelere sürülen kremler kullanılmaktadır. Tedavi süresi enfeksiyonun özelliklerine bağlı olarak değişse de genellikle kısa sürelidir ancak bu konuda özellikle doktorunuzun önerilerine dikkat etmelisiniz. Pek çok hasta şikayetleri geçtikten sonra tedaviye önerilen süre boyunca devam etmediği için enfeksiyonun tekrar etme olasılığı artmaktadır.

Sık tekrar eden mantar enfeksiyonu varlığında tedaviye normalden daha uzun süre devam edilmesi gerekebilir ve bazen bu süre 6 aya kadar uzayabilmektedir.

Sık sorulardan biri de cinsel partner için de tedavi gerekip gerekmediğidir. Mantar enfeksiyonu cinsel yolla bulaşmadığı için sizinle birlikte eşinizin de tedavi almasına gerek yoktur.

Tedavi başlandıktan ne kadar sonra iyileşirim?

Birkaç gün içinde…

Eğer kısa sürede şikayetlerinizde gerileme olmazsa doktorunuzla görüşmelisiniz. Şikayetlerin devam ettiği durumlarda ek veya farklı ilaç(lar) verilebilir.

Eğer sık sık mantar enfeksiyonu geçirirsem ne yapmalıyım?

Mantar enfeksiyonu yılda 4 veya daha fazla tekrar ediyorsa sık olarak kabul edilir ve kadınların %’inde bu durum gözlenmektedir. Sık tekrarlayan vajinal kaşıntı ve hassasiyet söz konusu ise, bunu kendi başınıza tedavi etmeye çalışmayın ve mutlaka doktorunuzla görüşün. Çünkü mantar enfeksiyonuna benzeyen şikayetler oluşturan farklı bir hastalığınız (alerji, liken sklerozis, egzema, VIN vb) olabilir. Ayrıca şikayetleriniz farklı bir mantar tipine bağlı olarak gelişmiş olabilir ki bu durumda daha değişik ilaçlara ihtiyacınız olacaktır.

Birçok kadın vajinal flora dengesinin sağlanması amacıyla, sık gelişen mantar enfeksiyonuna karşı probiyotik içeren yiyecek (örn. yoğurt, kefir vb) ve ilaçları daha sık tercih etmektedir. Ancak, mantar enfeksiyonunun tedavisinde probiyotiklerin etkisi belirsizdir.

Vajinal mantar enfeksiyonuna karşı nasıl korunabilirim?

Mantar enfeksiyonu sıklıkla yukarıda bahsettiğim bazı tetikleyici nedenlere bağlı olarak gelişmektedir. Uygun olmayan antibiyotik kullanımı, vücudunuzun direncini düşüren aşırı diyet veya kilo kayıpları, doğum kontrol hapı ve benzeri hormon içeren ilaçların kullanılması veya fark edilmemiş bir şeker hastalığı bu duruma neden olabilir. Ayrıca vajinal flora dengesini bozan aşırı temizlik (özellikle vajinanın iç kısmının çeşitli temizleyiciler ile yıkanması) alışkanlıkları da mantar enfeksiyonu için hazırlayıcı etken olabilir. Bununla birlikte, sıklıkla söylenenin aksine sentetik iç çamaşırı ya da dar giysiler giyilmesinin etkisi yoktur.

Etiketler: cinsel yolla bulaşan hastalıklardisparonimantarvajinal akıntıvajinal enfeksiyon

Kadınlarda Kasık Ağrısı Ve Akıntı İle Mide Bulantısı Hamilelik Belirtisi Midir?

Hamilelik belirtileri, ne kadar bazı istisnalar olsa da pek çok kadında aynı şekilde görülür. Bu belirtilerin sıklıkları ve süreleri değişiklik gösterebilir. Belirtiler her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Ayrıca bazı kadınlar regl öncesi dönem ile hamilelik belirtilerini karıştırabilir. Ama hamileliğin en önemli belirtisi adet (regl) döneminde görmez.

En fazla şüphe uyandıran hamilelik belirtisi ise, adet (regl) döneminde adet görmemektir. Ama yorgunluk, bulantı, artmış vajinal akıntı ya da göğüslerde gerginlik hissi de hamileliğin en önemli belirtileri arasında yer alır. Bunun dışında gebeliğin yeni yeni oluştuğu dönemde de kadınların vücudunda bazı önemli değişiklikler meydana gelir. Pek çok kadın ise, bu dönemde hamile olduğunu tahmin edebilir.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Olur?

Hamilelik belirtilerini gösteren vücut hareketleri çok belirgin olsa da her hamilelik belirtisi, genellikle gebe olduğunuzu kanıtlamaz. Bunun için de birden fazla belirti görüyorsanız hemen doktora danışmanız ve doktor kontrolünde gerekli testleri yaptırmanız gerekir. Adet gecikmesi, hassasiyet, memelerde dolgunluk ve baş dönmesi, kanama, bayılma, kasık ağrısı ve karnın alt kısmında şişkinlik, mide bulantısı ya da akıntı, sık idrara çıkma en erken hamilelik belirtilerinin de başında gelir. Gebelik süresi, belirtileri ve sıklığı her kadında bazı farklılıklar gösterebilir. Bazı anne adayları hamileliğin ilk belirtilerinin büyük kısmını yoğun şekilde yaşarken, bazıları ise sadece birkaçını kısa bir süre hisseder.

Hamilelik belirtileri adet gecikmesi yaşandıktan sonra ortaya çıksa da pek çok anne adayında gebelik belirtilerinin başlaması biraz daha ilerleyen bir zamanda yaklaşık gebelik haftalık olduğu zaman olur. Erken hamilelik döneminin ağrıları ise adet kramplarına yakın bir histir. Uterus uzaması ve embriyo implantları ile birlikte kramplar hamilelik döneminde oldukça uzun sürebilir. Bu ağrılar ise, aynı zamanda sırt ağrısını ve baş ağrısını da tetikler.

Erken hamilelik belirtilerinden şüphelenmek için adet gecikmesinin üzerinden ortalama olarak 1 hafta kadar geçmesi gerekir. 1 haftalık hamile olan kişilerde aynı zamanda yiyeceklerin kokusundan baş ve sırt ağrıları, tiksinme, yeme isteğinde artış, mide bulantısı, göğüslerde şişlik, yorgunluk, kusma, daha fazla idrara çıkma, tat alma duyusunda bazı değişiklikler de görülebilir.

Hamileliğin en erken belirtileri şu şekilde meydana gelir;

Adet gecikmesi,

Kasık ağrısı,

Vajinal akıntı ve lekelenmeler,

Göğüslerde hassasiyet,

Vücutta şişkinlik ve ödem,

Halsizlik ve uyku hali,

Koku hassasiyeti, mide bulantısı,

Sık idrara çıkma,

Duygusal dalgalanmalar,

Vücut ısısının artması.

False

Kadınlarda Kasık Ağrısı Neden Olur? 

Kasık ağrısı; tüm yaş grubundaki kadınlarda sıklıkla görülebilen bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Kasık ağrısının birçok nedeni olabilmekle beraber sıklıkla rahim ve yumurtalık kaynaklı olmaktadır. Kadınlarda kasık ağrıları ani başlayan şiddetli ağrılar olabilirken, bazı durumlarda bu ağrılar uzun süreli belirli aralıklarla ortaya çıkabilen kronik ağrılar olabilmektedir. 

Kadınlarda kasık ağrısı; rahim, yumurtalık, tüplerden kaynaklı kadın hastalıklarına bağlı nedenleri olabildiği gibi bunun dışında kasık ağrısının bağırsak, idrar torbası vb.. organlardan kaynaklı nedenleri de olabilmektedir. 

Öncelikle “kasık nedir?”, “kasık neresi” sorularının cevabı için kasık bölgesini tanımlamak gerekmektedir. Kasık bölgesi; sağlık biliminde “pelvis” olarak tanımlanmaktadır, kasık ağrısı da “pelvik ağrı” olarak ifade edilmektedir. 

Kasık bölgesi kısaca göbek bölgesinin alt tarafındaki karın bölgesidir. bu alanda kadınlarda rahim, yumurtalık,tüpler, idrar torbası ve bağırsaklar bulunmaktadır. Bu organlarda ki enfeksiyonlar, kitleler hafif veya şiddetli kasık ağrılarına neden olmaktadır. Kadınlarda kasık ağrısının en sık nedenleri;

Kadınlarda Kasık Ağrısının Nedenleri

Kadınlarda kasık ağrılarına neden olan en sık nedenleri başlıklar halinde detaylı olarak sıraladık. 

Enfeksiyonlar

Kadınlarda rahim içi, tüpler ve yumurtalıklar steril bölgelerdir, bu bölgelerde zararlı mikroorganizmalar bulunmamaktadır. Bu nedenle zararlı mikroorganizmalar bu bölgelere yerleştiğinde enfeksiyonlara neden olmaktadır. Enfeksiyon sadece rahimde olabilirken, tedavisi gecikmiş durumlarda enfeksiyon, tüplere ve yumurtalıklara yayılabilmektedir. İleri düzeyde ki enfeksiyonlarda tüpte ve yumurtalıklarda apse gelişebilmektedir, çok şiddetli kasık ağrılarına neden olmaktadır.

Enfeksiyonlar, adet öncesi kahverengi akıntı, adet dışı kanama, bel ve kasık ağrısına neden olmaktadır. Bunun dışında kasık ağrısına; ateş, halsizlik, kötü kokulu vajinal akıntı, mide bulantısı,kusma eşlik edebilir.    

Rahim ağzındaki enfeksiyonlar bir süre sonra rahim ağzında yaraya yol açmaktadır. Rahim ağzındaki enfeksiyon (servisit), rahim ağzındaki yaralar (servikal erozyon) adet öncesi dönemde kahverengi, sarı-yeşil renkli akıntılara ve kasık ağrılarına neden olmaktadır. Ayrıca; ilişkiden sonra kasık ağrısı ve lekelenme şeklinde kanamalar ortaya çıkar. 

Adet dışı kanama ve kasık ağrılarında, kadınlar mutlaka rahim ve rahim ağzındaki enfeksiyonlar açısından bir hekim tarafından değerlendirilmeli ve gerekli durumlarda antibiyotik tedavileri doktor denetiminde başlanmalıdır. 

Miyomlar

Miyomlar rahim düz kas tabakasından köken alan iyi huylu kitlelerdir. Miyomlar adet düzensizliklerine ve kasık ağrısına neden olmaktadır. 

Miyomlar özellikle büyük boyutlara ulaştığında, yerleşim yerine göre sağ veya sol kasık ağrısına neden olmaktadır. Rahmin arka tarafında yerleşen miyomlar bele vuran kasık ağrısına neden olur. 

Yoğun ve düzensiz adet kanamaları, adet dışı kanama ve kasık ağrısı şikayeti olan kadınlar ultrasonla miyom varlığı açısından değerlendirilmelidir. 

Yumurtalık Kistleri

Yumurtalık kistleri; basit veya kompleks tipte olmak üzere iyi huylu veya kötü huylu olarak derecelendirilmektedir. Basit yumurtalık kistleri bile yumurtalık ağrısına bağlı gelişen kasık ağrısına neden olmaktadır. Büyük yumurtalık kistleri şiddetli kasık ağrısına yol açar. Yumurtalık kistlerinin iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığı ultrason ve tümör markerları ile anlaşılabilmektedir. 

En sık yumurtalık kistleri basit folikül kisti denilen bir önceki aydan çatlamamış yumurtacıklardır. Basit folikül kistleri; adet dışı kanama, adet öncesi kahverengi akıntı ve kasık ağrısına neden olmaktadır.

Adet döneminde veya adet dönemi dışında kasıklarda ağrı varsa endometriozis (çikolata kisti hastalığı) hastalığı açısından değerlendirme yapılmalı, ultrasonla çikolata kistleri rahatlıkla saptanabilmektedir. 

Yumurtlama döneminde kasık ağrısı

Sıklıkla “yumurtalık ağrısı” olarak tarif edilen durum yumurtlama döneminde yumurtaların çatlamasına bağlı olarak gelişen ağrıdır. Yumurtlama döneminde kasık ağrıları yaklaşık olarak adet kanamasından gün sonra ortaya çıkar, gün devam eder. Yumurtalar adet kanamasıyla birlikte büyümeye başlar yaklaşık olarak mm boyutlarına ulaştığında çatlar, bu yumurtlama döneminde kasık ağrısı görülür. Özellikle yumurta içine kanama olursa yumurtlama döneminde şiddetli kasık ağrıları ortaya çıkar. 

Yumurtalığın kendi etrafında dönmesi (over torsiyonu)

Yumurtalıklar özellikle de yumurtalık kisti varlığında kendi etrafında dönerek kanlanmaları bozulabilmektedir ve buna bağlı olarak kasık ağrısı ortaya çıkmaktadır. Over torsiyonu olan kadınlarda başlangıçta mide bulantısı ve şiddetli kasık ağrısı görülmektedir.  Yumurtalıkların kanlanması azalınca yumurtalık hücreleri ölmeye başlar ve şiddetli karın-kasık ağrısı, ateş, mide bulantısı, kusma ortaya çıkar. Over torsiyonuna erken müdahale edilmezse yumurtalıkların kanlanmasının bozulmasına bağlı olarak yumurtalıklar kaybedilebilir.

İdrar yolu enfeksiyonları

İdrar yaparken kasıklarda ağrı ilk olarak idrar yolu enfeksiyonlarını ve idrar yollarında taş varlığını düşündürmektedir. Kasık ağrısı ve idrardan kan gelmesi durumunda idrar testi ve gerekirse idrar yolu ultrasonu yapılmalıdır. Başlangıç aşamasındaki idrar yolu enfeksiyonu idrar yaparken kasık ağrısı yaparken, ilerlemiş idrar yolu enfeksiyonlarında mide bulantısı, ateş, böğür ağrısı ve kasık ağrısı ortaya çıkar. İdrar yolu enfeksiyonları uygun antibiyotiklerle tedavi edilmektedir.

Dış gebelik

Adet gecikmesi, adet dışı kanamave kasık ağrısı varlığında mutlaka gebelik testi bakılmalıdır. Özellikle korunmasız ilişkiden sonra kasık ağrısıdurumunda dış gebelik ihtimali dışlanmalıdır; çünkü dış gebelik tanısı geç konulduğunda ve tedavisi geciktiğinde, dış gebelik ciddi sonuçlara neden olmaktadır. Dış gebelikte bazen ilişkiden sonra kasık ağrısı başlayabilmektedir. 

Dış gebelik tanısı; gebelik testi ve ultrason muayenesi konulmaktadır. Tedavisi ilaçla veya ameliyatla gerçekleştirilmektedir. 

Sol Kasık Ağrısı Neden Olur?

Sol kasık ağrısına; sol taraftaki yumurtalık ve tüplerden kaynaklı problemler neden olmaktadır. Sol taraftaki yumurtalıklarda gelişen kistler, bu kistlerin büyümesi, kistlerin yırtılması, yırtılma sonrası kist içine kanama olması ciddi sol yumurtalık ağrısına neden olmaktadır. Bunun dışında rahim içinde başlayıp tüplere ve buradan da yumurtalıklara yayılan enfeksiyonlar yumurtalıkları da içine alan apselere neden olmaktadır. Yumurtalıkta gelişen apseler ateş, bulantı, kusma, şiddetli kasık ve karın ağrılarına sebep olur. Yumurtalık kaynaklı apseler kadınlarda sağ veya sol kasık ağrısına neden olmaktadır.

Üreme çağındaki kadınlarda kasık ağrısı şikayetinde mutlaka bir gebelik testi yapılmalıdır. Sağ veya sol tüpte yerleşmiş dış gebelikler şiddetli kasık ağrılarına neden olabilmektedir, zamanında tedavi edilmediğinde tüplerin yırtılmasına ve şiddetli iç kanamaya neden olmaktadır. Dış gebeliğe bağlı ağrıların yeri, dış gebeliğin yerleştiği yere göre değişmektedir. Sol tüpteki dış gebelik odağı sol kasık ağrısına, sağ tüpteki dış gebelik sağ kasık ağrısına neden olmaktadır.

Sağ Kasık Ağrısı Neden Olur?

Sağ kasık ağrısının nedenleri, sol kasık ağrısına benzer şekilde sıklıkla sağ taraftaki yumurtalık ve tüplerden kaynaklanmaktadır. Bunun dışında, apandisitin sağ tarafta olması nedeniyle sağ kasık ağrılarında mutlaka apandisit ihtimali detaylı bir şekilde genel cerrahi uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Bu nedenle sağ kasık ağrısı olan kadınlar; rahim, yumurtalık ve tüplerdeki problemler açısından kadın doğum uzmanı tarafından, ayrıca apandisit kaynaklı ağrı problemler için genel cerrahi uzmanı tarafından da değerlendirilmelidir. Kadınlarda sağ kasık ağrısının sadece kadın hastalıklarından kaynaklı olacağını düşünerek, apandisit gibi önemli bir durumun atlanması hayati risklere neden olmaktadır. 

Sağ veya sol kasık ağrısına rahimdeki miyomlar da neden olmaktadır. Kadınlarda kasık ağrısının hissedildiği bölge, miyomun yerleştiği bölgeye göre değişmektedir. Rahmin sağ tarafında yerleşmiş büyük miyomlar sağ kasık ağrısına neden olurken rahmin sol tarafına yerleşmiş miyomlar sol kasık bölgesinde ağrıya neden olur. 

Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur?

Üreme çağındaki kadınlarda kasık ağrılarının en sık nedenlerinden biri hamileliğe bağlı problemlerdir. Hamilelikte kasık ağrısı; 

Hamilelikte düşük riskine bağlı olarak vajinal kanama ve kasık ağrısı ortaya çıkmaktadır. İlk olarak hafif başlayan kanama ve kasık ağrısı giderek şiddetlenir ve parça düşürme şeklinde kanamalara dönüşür. Düşük sırasında tüm kasık bölgesine yayılan genel bir ağrı oluşur. Özellikle ilk haftalık gebelikte kasık ağrılarını ihmal etmemek gerekir.

Dış gebelikte kasık ağrısına, adet gecikmesi veya vajinal kanama eşlik etmektedir.  Kasık ağrıları, sağ ve sol kasık bölgesinde olmak üzere tek tarafta daha fazla hissedilmektedir, çünkü dış gebelik odağı hangi taraftaki tüpe yerleşmiş ise o tarafta ağrı daha şiddetli hissedilir. 

Hamilelikte kasık ağrısının bir diğer nedeni erken doğum riskidir. Erken doğum sırasında, kasık ağrıları bele vurmaktadır ve ağrı şikayetine karın bölgesindeki kasılmalar eşlik eder. Erken doğuma bağlı kasık ağrısının en önemli özelliği bele vurmasıdır. Erken doğum riski olan kadınlarda rahim ağzındaki açılmaya bağlı olarak hafif pembe renkli vajinal akıntı ve kanamalar ortaya çıkmaktadır. haftalık gebelikte kasık ağrısı olmasa dahi rutin gebelik takibiniz yapılırken ultrasonla rahim uzunluğu ölçülmelidir. Eğer kasık ağrısı yoksa ve yine de rahim ağzında kısalma saptanırsa erken doğum riskini önlemek için ilaç tedavisi ve/veya rahim ağzına dikiş atmak gerekebilir. 

Menopozdaki Kadınlarda Kasık Ağrısı Neden Olur?

Menopozda kasık ağrısı sıklıkla yumurta ve tüplerdeki problemlerden kaynaklanmaktadır. Menopoz dönemindeki kadınlarda kasık ağrısına yumurtalıkta gelişen basit bir kist veya rahimdeki basit bir enfeksiyon neden olabilir iken bu dönemde kasık ağrılarına yumurtalık kanseri gibi ciddi durumlar da neden olabilmektedir. Bu nedenle menopoz dönemindeki kadınlarda kasık ağrıları detaylı değerlendirilmeli,ihmal edilmemelidir. Rahim ve yumurtalıklar ultrasonla değerlendirilmeli, herhangi bir kitle dışlanmalıdır. 

Kadınlarda Kasık Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kasık ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabını verebilmek için öncelikle kasık ağrısının nedenini tespit etmek gerekiyor. Bu nedenle kasık ağrılarınız varsa mutlaka deneyimli bir doktora başvurmanız gerekiyor. 

Enfeksiyon kaynaklı kasık ağrılarında mutlaka enfeksiyon kaynağına ve tipine uygun antibiyotik tedavisinin uygun dozda ve sürede uygulanması gerekiyor. 

Basit, iyi huylu yumurtalık kistlerinden kaynaklı ağrılarda ağrı kesici ilaçlar ve yakın takip önerilmektedir. 

Şüpheli veya kötü huylu olabileceği düşünülen yumurtalık kistlerinde ameliyatla kistlerin çıkarılması ve patolojik incelemeye gönderilmesi gerekmektedir. 

Çikolata kistlerinin neden olduğu kasık ağrılarında öncelikle hormon içerikli ilaçlar ve ağrı kesicilerle tedavi başlanmaktadır, eğer ağrılar çok ciddi düzeylerde ise ve ilaç tedavisine cevap vermiyorsa ameliyat gerekebilir; ancak ameliyatın yumurtalık rezervi üzerinde olumsuz etkisi olduğu unutulmamalıdır. 

Tüplerde sıvı birikimine (hidrosalpenks) bağlı kasık ağrılarında öncelikle antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır, eğer tüplerdeki sıvı birikimi çok ciddi düzeylerde ise ameliyat gerekebilmektedir. 

Kadınlarda Kasık Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Kasık ağrısı için kadın hastalıkları doğum ve genel cerrahi bölümüne başvurmanız gerekir. Çünkü kasık ağrılarına neden olan problemler sadece rahim, yumurtalıklar gibi kadın hastalıklarına bağlı durumlardan kaynaklanmaz; bağırsak,apandisit karın zarı gibi genel cerrahinin değerlendirmesi gereken durumlanlardan da kaynaklanmaktadır.

Kadınlarda Kasık Ağrısı Gebelik Belirtisi mi?

Kadınlarda kasık ağrısı gebelik belirtisi olabilir, ancak daha önemlisi kasık ağrısı dış gebelik belirtisi olabilir. Dış gebelikler zamanında tedavi edilmezse kanama gibi ciddi sonuçlara yol açıyor. 

Hamileliğin ilk haftalarında kasık ağrısı, bebeğin rahime yerleşmesine, rahmin gebelik döneminde büyümesine bağlı olarak gerçekleşir, bu kasık ağrıları çok hafif düzeyde olup geçicidir, kısa sürelidir. Ancak; gebelikte kasık ağrıları düşük riski, erken doğum riski, idrar yolu enfeskiyonları, apandisit gibi ciddi problemlerin habercisi olduğu için ihmal edilmemeli ve mutlaka doktorunuz tarafından değerlendirilmeli. 

Bele Vuran Kasık Ağrısı Nedenleri?

Kadınlarda bele vuran kasık ağrısı nedenleri; hamileliğe bağlı nedenleri ve hamilelik dışı nedenleri bulunmaktadır. 

Hamileliğe bağlı bele vuran kasık ağrıları; dış gebelik, erken doğum riski, düşük riskinden kaynaklanmaktadır. 

İdrar yolu enfeksiyonu, rahim ve yumurtalık enfeksiyonları, yumurtalığın kendi etrafında dönmesi, rahmin arka tarafındaki büyük miyomlar da bel bölgesine yayılan kasık ağrılarına neden olmaktadır.

Bele vuran kasık ağrılarında ultrason, kan ve idrar tetkikleri yapılarak ağrının nedeni saptanmaktadır. Ani başlayan şiddetli, bele vuran kasık ağrılarında detaylı değerlendirme yapılmalı; çünkü bu ağrıların altında yatan nedenlere yönelik acil tedavi gerekmektedir ve tedavi için geç kalınmamalıdır. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası