sezeryan sonrası mide bulantısı / Sezaryen Doğum Sonrası Bakım

Sezeryan Sonrası Mide Bulantısı

sezeryan sonrası mide bulantısı

Lohusalık döneminde bunlara dikkat

Bebeğini kucağına aldıktan sonra başlayan lohusalık dönemi, yeni anne olmuş her kadında endişe yaratıyor. Çünkü lohusalıkta anne, minik bebeğini en iyi şekilde bakıp bakamayacağının endişesini yaşıyor.

Yeni doğum yapmış annelerin hem kendileri hem de bebeklerinin sağlığı için lohusalık döneminde bazı kurallara dikkat etmesi gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, her doğumun farklı bir öyküyü yaşama kattığını söyledi.

"Bebeklerimizin güzel bir öykü ile aramıza katılması, sorunsuz bir doğum yaşanması hem annenin, hem doktorun en büyük arzusudur" diyen Alay, şöyle konuştu: "Bebeğinin ağlaması bir anne için en büyük üzüntüdür. Gebelik takibi süresince her kontrolde bu hassas dönemle ilgili bilgi verilmesi ise anneyi bilinçlendirir. Bebekte doğum sonrası emme problemleri yaşanması, bazen ağlaması, poposunda pişik olması sık görülen çözümü olan sorunlar olduğu anneye anlatılmalı, gereğinde yardım edilmelidir. Böylece bazen depresyona bile yol açan bu dönemin keyifli bir şekilde geçirilmesi sağlanmış oluruz."

"KADININ YAŞAM DÖNGÜSÜNDEKİ EN HASSAS DÖNEM"

Lohusalık döneminin doğumdan sonraki 40 günü ifade ettiğini belirten Op. Dr. Aslı Alay, bu sürecin kadının yaşam döngüsündeki en hassas dönem olduğunu dile getirdi. Lohusalık döneminin; bağışıklık sisteminin zayıfladığı, vücutta yıkım ve yeniden yapılanmanın başladığı, hormonların değişim gösterdiği bir geçiş dönemi olduğunu vurgulayan Alay, lohusalıkta karşılaşılan sorunları anlattı, bu sorunlarla başa çıkma yolları hakkında şunları söyledi:

"Lohusalık döneminin ilk saati yani doğumun ardından anne tıbbi bakım alacağı ve yakın takip edileceği bir sağlık kuruluşunda olmalıdır. yy şartlarında doğumların her türlü tıbbi müdahalenin yapılacağı hastanelerde olması, hem anne hem de bebek sağlığı açısından önemlidir. Çünkü doğumdan sonra lohusa kadını bekleyen en büyük risk kanamadır. Kanama anne ölümlerinin en sık nedenidir. Hem ülkemizde hem de dünyada en sık anne ölümüne yol açan kanama obstetrik bakımın iyi olduğu merkezlerde birçoğu engellenebilir. Kanamanın en sık görüldüğü ilk saatte kadınların hastanede gözlem altında tutulması bu nedenle çok önemlidir."

"DOĞUM HASTALIK OLARAK GÖRÜLMEMELİ"

Lohusalık döneminde anne hayatını tehdit eden diğer bir sorunun emboli olduğunu dile getiren Op. Dr. Aslı Alay, "Kanda pıhtılaşmanın artmasından kaynaklanır. Tetikleyici neden ise hareketsizliktir. Toplumumuzda doğumun bir hastalık gibi algılanması sık görülen bir alışkanlık olup lohusa kadının sürekli yatırılmasına ve hareketsizliğine yol açar. Aslında doğum fizyolojik bir olaydır. Doğaldır. Kadın bedeni tek başına kaldığı şartlarda bile doğumu gerçekleştirebilir. Bu fizyolojik ve doğal olayı bir hastalık gibi görmemek, doğum sonrasında annenin kısa süreli yürüyüşlere çıkmasını, bebeğe bakmasını, bebeğin ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamak en basit ve kolay önlemdir. Amaç annenin doğum sonrasında aktif yaşantısını sürdürmesi, bebek bakımını öğrenebilmesi olup tüm bunlarda eş desteği oldukça önemlidir" ifadelerini kaydetti.

Lohusal&#x;k döneminde bunlara dikkat - 1

LOHUSALIKTA BESLENME ÖZEL ÖNEM İSTER

Lohusalık sürecinde olan her kadının bol su içmesi, protein ve taze sebze, meyve ağırlıklı beslenmesinin hem anne hem de bebek sağlığı için önemli olduğunu kaydeden Op. Dr. Alay, beslenmede dikkat edilecek hususları şöyle aktardı:

"Günde öğün sebze tüketilmelidir. Llifli gıdalar sık görülen bir sorun olan kabızlığada iyi gelir. Aşırı yağlı, baharatlı, tuzlu ve katkı maddesi içeren gıdalardan uzak durmalıdır. Özellikle ton balığı, midye gibi civa içeriği yüksek gıdalar, alkol ve sigara tüketimi önlenmelidir. Lifli gıdaları pişirilerek veya sebze çorbası şeklinde tüketimi ve bu gıdaların yanında rezene, kimyon alınması, iyi çiğnenmesi, yavaş yenmesi gaz sorununuda çözecektir. Rezene, ıhlamur, malt içeceği, şekersiz kompostolar ve vazgeçemedeiğimiz en güzel içecek olan su tüketimi oldukça önemlidir. Bazı bebeklerde görülen gaz sancısı nedeni ile anneliği özellikle ilk yaşayan kadınlar ne yiyeceklerini bilemez olur. Etrafındaki tüm insanlar kendi deneyimlerini doğruluğuna inanarak anlatır. Bu sorunların yaşanmaması için kadınlar gebelik dönemi itibari ile lohusalık dönemine hazırlanmalı, özellikle doğum hekimi bu konuda gebeyi aydınlatmalıdır."

"GAZ SORUNUNA YOL AÇAN BESİNLERDEN UZAK DURUN"

Bebeğini anne sütü ile besleyen kadınların kendilerinde gaz sorununa neden olacak besinlerden uzak durması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Alay, "Bu besinler arasında lahana, soğan, fasülye, bezelye, brokoli, karnıbahar, kepekli yiyecekler, limon, portakal, soda, süt, bira, şalgam, kahve sayılabilir. Bazı bebeklerde ise son yıllarda daha da sık gördüğümüz süt alerjisi ile karşılaşabiliriz. Bu durum özellikle annenin inek sütü içeren gıdalarla beslenmesi ile daha da artabilir. Bu durumda annelere katı bir diyet uygulanır. Bebekte ishal, karında şişlik, gaz, ciltte döküntü, ateş gibi belirtiler olan süt alerjisi genellikle geçicidir" dedi.

"CİNSEL SORUNLAR YAŞANABİLİR"

Doğumdan sonra salgılanan hormonların cinsel istekte, uyarılmada ve vajinal ıslanmada azalmaya yol açtığını dile getiren Alay, "Doğum sonrası ilk 6 hafta annenin fiziksel ve ruhsal açıdan değişim yaşadığı, gebeliğin oluşturduğu değişikliklerin azaldığı dönemdir. Bu dönemin sonunda rahim küçülür eski boyutuna gelir, vajinada doğuma bağlı dikişler iyileşir. Bebek ise 6. haftanın sonunda anne ile uyumu sağlamış, uyku, uyanıklık periyotları, gaz sıkıntıları çoğunlukla çözüme ulaşmıştır. Genellikle aşırı yorgunluk, uykusuzluk, vajinal yoğun akıntı ve kanamanın arttırdığı enfeksiyon riski ve operatif doğumlarda oluşan ağrı nedeniyle ilk 40 gün cinsel ilişki önerilmez. Aslında cinselliği böyle katı kurallarla sınırlayamayız, belirleyici olan kadının kendini hazır hissettiği andır. Ancak burada unutulmaması gereken cinsel birleşme olmadan yakınlaşma, dokunma, koklama, sarılma ve öpüşmenin hem ilişkiyi canlandırmada hem de anneye destek olmada etkisi yüksektir. Lohusalık dönemi sonrasında özellikle ilk ilişki denemesinde ağrı ve acı duyusu yaşanılabilir. Hormonlardaki değişiklik etkisi ile cinsel uyarılmada, ıslanmada azalma olması ağrıyI, ağrı da isteksizliği arttırır. Bu durum aslında doğal bir süreçtir, geçicidir. Ön sevişmenin uzatılması, birtakım doğal kayganlaştırıcılar kullanılması ağrıyı azaltır" açıklamasında bulundu.

"DOĞUM ÖNCESİ KİLOYA DÖNMEK İÇİN ACELE ETMEYİN"

Doğum sonrası her kadının gebelik öncesindeki fiziksel görüntüsüne dönmek istediğini söyleyen Op. Dr. Alay, annenin doğum önvcesi kilosuna dönmesi için yapılması gerekenleri de şöyle aktardı:

"Ancak yeni doğum yapmış bir kadında kilo fazlalığı beklenen ve doğal bir durum olup süt veren kadınlarda kalori azaltılması, katı diyetler yapılması önerilmez. Gebelikte alınan kilolar düzenli beslenen, aktif hareket eden ve süt veren kadınlarda ay içinde verilir. Karın kaslarını güçlendirmek için egzersizlere ise sezaryan doğum yapan kadınlarda , normal doğum sonrası ise haftada başlanılabilir. Bebek ile anne arasında ilişkinin ve uyumun başladığı lohusalık döneminde annedeki fiziksel görüntüsündeki kaygılar eş desteği ile oldukça azalır. Annenin bu dönemde sevgiye, ilgiye, bazen küçük süprizlere ihtiyacı vardır. Yani anneliği yanında kadınlığının da unutulmamasını istemektedir."

Lohusal&#x;k döneminde bunlara dikkat - 2

"LOHUSALIK HÜZNÜ VE DEPRESYON SIK GÖRÜLEN PSİKİYATRİK SORUNLARDIR"

Lohusalık hüznünün doğum sonrası ilk günlerde başladığını söyleyen Op. Dr. Alay'ın bu dönemde yaşanan psikolojik sorunlara yaklaşım konusundaki görüşleri ise şu şekilde: 

"Yorgunluk, keyifsizlik, annelik görevlerini yapamama ve ağlama nöbetleri gibi belirtileri olan sık görülen sorundur. Anneye destek olmak, yardım etmek, uyumasını ve dinlenmesini sağlamak ile hafta içinde kaybolan bir tablodur. Lohusalık depresyonu ise yüzde 10 kadında görülen nedeni bilinmeyen uykusuzluk, yorgunluk, dikkat eksikliği, konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, bebeğe ilginin azalması, kendine güven kaybı ile belirti veren bir sorundur. Annenin tariflediği en tipik cümle 'hayat bana zevk vermiyor' olur. Özellikle doğum sonrası ilk 4 hafta oldukça riskli olup evli olmayan kadınlarda, istenmeyen gebeliklerde, prematür doğumlarda, bebekle ilgili sağlık problemlerinin varlığında, anne sütü veremeyen kadınlarda daha sık görülmektedir. Bu risk fakörleri taşıyan kadınlar yakın izlenmeli, gereğinde psikiyatri desteği verilmelidir."

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Kad&#x;n Sağl&#x;ğ&#x;
  • Bebek

SAĞLIK HABERLER&#x;

TÜRKİYE SAĞLIK VAKFI

Çoğu kadın sezaryen doğumdan sonra 2 ila 3 gün boyunca hastanede kalır. Bu süre boyunca yeni bebeğinizle bağ kurma zamanından yararlanın, biraz dinlenin ve emzirme ve bebeğinize bakma konusunda yardım alın.

Ameliyattan hemen sonra şunları hissedebilirsiniz:

  • Aldığınız ilaçlardan dolayı halsizlik

  • Mide bulantısı

  • Kaşıntı

Sezaryen doğum sonrası:

  • Kan basıncınız, kalp atış hızınız ve vajinal kanamanızın miktarı izlenir

  • Bebeğinizi doğurup kucağınıza almanın heyecanından sonra, ne kadar yorgun olduğunuzu fark edebilirsiniz.

Karnınız ilk başta ağrılı olacak, ancak 1 ila 2 gün içinde çok daha iyi hale gelecektir.

Bazı kadınlar doğumdan sonra üzüntü veya duygusal bir hayal kırıklığı hissederler. Bu duygular nadir değildir.

Sezaryen doğum ve bebeğiniz

Emzirme genellikle ameliyattan hemen sonra başlayabilir. Hemşireler doğru pozisyonu bulmanıza yardımcı olacaktır. Anesteziden kaynaklanan uyuşukluk bir süreliğine hareketinizi kısıtlayabilir ve kesiğinizdeki (kesi) ağrı rahat olmanızı biraz zorlaştırabilir ama pes etmeyin. Hemşireler bebeğinizi nasıl tutacağınızı size gösterecektir. Böylece kesiğinize (kesiğinize) veya karnınıza baskı uygulanmaz.

Bebeğinizi kucaklamak ve ona bakmak heyecan vericidir, hamileliğinizin uzun yolculuğunu ve doğumun acısını ve rahatsızlığını telafi eder. Hemşireler ve emzirme danışmanı soruları yanıtlamak ve size yardımcı olmaya hazırdır.

Doğum sonrası yorgunluk hissi ile ameliyat sonrası ağrıyı yönetmek arasında yataktan çıkmak çok büyük bir görev gibi görünebilir.

Ancak ilk başta günde en az bir veya iki kez yataktan kalkmak iyileşmenizi hızlandırabilir. Ayrıca kan pıhtılaşması olasılığınızı azaltır ve bağırsaklarınızın hareket etmesine yardımcı olur.

Baş dönmesi veya güçsüzleşmen durumunda sana yardım edecek birinin olduğundan emin ol. Ağrı kesici ilaç aldıktan hemen sonra yürüyüşe çıkmayı planlayın.

Kasılmalar ve Kanama

Doğum yaptıktan sonra ağır kasılmalar sona erer. Ancak rahminizin normal boyutuna küçülmesi ve ağır kanamayı önlemek için hala kasılması gerekir. Emzirmek, rahminizin kasılmasına da yardımcı olur. Bu kasılmalar biraz ağrılı olabilir ama önemlidir.

Rahminiz sertleştikçe ve küçüldükçe, ağır kanamanız olma olasılığınız azalır. İlk gününüzde kan akışı kademeli olarak yavaşlamalıdır.

Sezaryen doğum sonrası ağrı tedavisi

Epidural veya omurilik kateteriniz ameliyat sonrası ağrıyı gidermek için de kullanılabilir. Doğumdan sonra 24 saate kadar bekletilebilir.

Epiduraliniz olmadıysa, ağrı kesici ilaçları ameliyattan sonra bir intravenöz yolla (IV) doğrudan damarlarınıza alabilirsiniz.

Bu hat, size belirli miktarda ağrı kesici ilaç verecek şekilde ayarlanacak bir pompadan geçer.

Genellikle, ihtiyaç duyduğunuzda kendinize daha fazla ağrı kesici vermek için bir düğmeye basabilirsiniz.

Buna hasta kontrollü analjezi (PCA) denir.

Daha sonra ağızdan aldığınız ağrı kesicilere geçersiniz veya ilaç iğneleri alabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuzda ağrı kesici ilaç istemekte sakınca yoktur.

Ameliyattan hemen sonra bir idrar (Foley) kateteriniz olacak, ancak bu, ameliyattan sonraki ilk gün çıkarılacaktır.

Kesiğinizin etrafındaki alan (kesi) ağrılı, uyuşmuş veya her ikisi birden olabilir. Dikişler genellikle hastaneden çıkmadan hemen önce ikinci gün alınır.

İlk başta sizden sadece buz parçaları yemeniz veya su yudumlamanız istenebilir, en azından doktorunuz muhtemelen çok ağır kanamanız olmadığından emin olana kadar. Büyük olasılıkla, sezaryeninizden 8 saat sonra hafif bir yemek yiyebileceksiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası