meme paterni tip c / Meme Kanserinin Seyrini Etkileyen Faktörler - Prof. Dr. Ömer Bender

Meme Paterni Tip C

meme paterni tip c

Yoğun Meme Dokusu (Dens Meme)

Bu durum tamamen genetik bir özelliktir. Fonksiyonel olarak yani süt üretimi açısından dens meme ile lipoma (yağ dokusu ağırlıklı) meme arasında bir fark yoktur. Bu anormal bir durum olmadığı gibi sık olarak rastlanan bir yapısal özelliktir

Yoğun meme dokusuna daha çok genç kadınlarda ve küçük meme yapılarında sık rastlanır. Ancak tüm yaş gruplarında ve tüm meme yapılarında olabilir. Yaş ilerledikçe memenin yoğunluğu azalır.

Yoğun memelerde kötü huylu kitleler gözden kaçabilmektedir. Bunun sebebi meme dokusunu oluşturan yapıların her biri mammografide X (Röntgen) ışınını farklı derecelerde geçirirler. Yağ dokusunun direnci düşük olduğundan X ışınının büyük kısmı geçerek bu kısımların siyah renkte görünmesine neden olur. Glandüler ve fibröz dokular ise nispeten daha dirençli olduklarından X ışınının bir kısmı geçebilir. Bu da bu dokuların gri/beyaz renkte görünmesine yol açar. Kanser dokusu da yoğun bir dokudur ve X ışınını çok düşük oranlarda geçirdiğinden gri/beyaz renkte görünür. Yoğun memelerde kitlelerin gözden kaçabilmesinin ana nedeni bu özelliktir.

Yoğun meme dokusu varlığı orta derecede bir risk artışı demektir. Diğer risk faktörleri de göz önünde bulundurularak tarama programı radyolog tarafından şekillendirilir. Meme yoğunluğuna göre mammografiyle taramaya devam edilebileceği gibi, meme ultrasonografisi ve meme MR incelemesi de yapılabilir.

Yoğun meme dokusu yaş, erken adet/geç menopoz, ailede meme kanseri öyküsü veya BRCA gen mutasyonu olması gibi diğer risk faktörleri göz önüne alındığında yüksek bir risk oluşturmaz.

Yoğun dens meme ile ilgili genel özellikler

  • Yoğun meme mammografide hatalı yorumlara neden olabilir.
  • Menopoz sonrası kadınlarda görülme sıklığı azalır
  • Mammografiye ek olarak ya da doğrudan meme ultrasonografisi tercih edilir
  • Kanser riski normal yoğunluktaki memeye oranla kat fazladır
  • Mammografinin normal meme dokusunda kanser saptama becerisi %98 oranında iken yoğun meme de bu oran %48 dir.
  • Kanserin tekrar etme olasılığı yoğun memede daha fazladır.

Meme yoğunluğu yalnızca mammografi ile anlaşılabilen bir özelliktir. Muayene veya ultrasonografi ile meme yoğunluğu hakkında bir karar verilemez. Radyologlar tarafından iki BIRADS (Breast Imaging Reporting and Data System) skalası kullanılmaktadır ve ACR (American College of Radiology) BIRADS skalası meme yoğunluk değerleri şu şekildedir;

  • Tip 1 = Yağlı Doku Neredeyse tamamen yağ dokusundan ibaret meme: Mamografi sonuçları en küçük tümörleri bile gösterecek kadar hassastır.
  • Tip 2 = Seyrek Fibroglandular (beze tarzı) Doku Yağ dokusu içerinden bir miktar glandüler ve fibroz doku görülen meme: Hassasiyette minör bir düşüş vardır.
  • Tip 3 = Heterojen Yoğunlukta Doku Glandüler ve fibroz dokunun daha fazla olduğu, küçük lezyonların görülmesinin zorlaştığı meme: Orta derece hassasiyette sonuç alınmıştır.
  • Tip 4 = Oldukça Yoğun Doku Mamografide tamamına yakınının glandüler ve fibröz dokulardan oluştuğu, kitlelerin gözden kaçabileceği meme: Düşük hassasiyette sonuç alınmıştır.

Tip 3 ve 4 memeler yoğun (dens) meme olarak kabul edilirler.

Diğer BIRADS skalası mamografi sonuçlarını kategorize eder. Genelde raporlar bu skalayı dikkate alır;

  • 0 = Mukayese için ek bir görüntülemeye ihtiyaç vardır.
  • 1 = Negatif.
  • 2 = İyi huylu gözükmektedir.
  • 3 = Muhtemel iyi huyludur; Kısa dönem takibi önerilmektedir.
  • 4 = Anormal hücre şüphesi vardır; Biyopsi önerilir.
  • 5 = Kötü huylu olma olasılığı yüksektir
  • 6 = Kanıtlanmış kötü huylu tümör.

 

Anadolu AjansıAnadolu Ajansı

İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Radyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Irmak Durur Subaşı, 'Artan meme yoğunluğu, kendi kendine muayene sırasında hastaların önemli bulguları fark edememesine sebep olabilir. Ayrıca, mamografide kitle veya kanser bulgularını örtebilir.' ifadelerini kullandı.

Dünya Radyoloji Günü dolayısıyla Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Irmak Durur Subaşı, meme kanserinin erken teşhisinde meme yoğunluğunun önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Meme yoğunluğunun kişiye özel olduğunu belirten Subaşı, 'Meme dokusu, genel olarak süt ve yağ bezlerinden ve destek dokudan oluşur. Memenin kompozisyonunu oluşturan bu yapılardan, 'fibroglandüler doku' dediğimiz süt bezlerinin oranı fazla ve dağılımı düzensiz ise sırasıyla yoğun ve heterojen meme yapısından bahsederiz. Meme yoğunluğu ve meme bezlerinin dağılımı, genellikle meme içerisinde düzenli değildir ve kadından kadına da farklılık arz eder.' ifadelerini kullandı.

Meme yoğunluğunun, emzirme hacminin iyi olabileceği avantajını taşıyabilse bile bazı olumsuzlukları da beraberinde getirebileceğine dikkati çeken Subaşı, 'Hastaları yüksek ya da orta risk grubuna sokmaz ancak meme kanseri ile ilgili hafifçe risk artışı anlamına gelebilir. Artan meme yoğunluğu, kendi kendine muayene sırasında hastaların önemli bulguları fark edememesine sebep olabilir. Ayrıca, mamografide kitle veya kanser bulgularını örtebilir.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Deneyimli radyoloji uzmanlarının önerilerine uyulmalı'

Doç. Dr. Irmak Durur Subaşı, her meme kontrolünden sonra çıkan sonuçların mutlaka karşılaştırılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

'Özellikle tamamlayıcı tetkik olarak yapılabilen, özel mamografi projeksiyonları (hastaya özel, radyologlarca önerilen ve özel pozisyonlarda elde edilen grafiler), tomosentez veya ultrasonografi ile bulgular detaylandırılabilir. Ayrıca, düzenli kontroller ve her bir kontrolde eski ve yeni filmlerin yan yana karşılaştırılması da sessiz anormalliklerin saptanmasını kolaylaştırır.'

Genellikle mamografi tetkiklerinin başında hastaların meme yapısının ayrıntılı olarak tanımlandığını aktaran Subaşı, hastanın meme yoğunluğuna özellikle değinildiğini vurguladı.

Sadece meme yoğunluğu nedeniyle bile ek tetkiklerin istenebileceğine işaret eden Subaşı, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Memeyi görüntülediğimiz, mamografi, ultrasonografi ve ileri görüntüleme yöntemi olarak manyetik rezonans görüntüleme gibi tetkiklerin her birinin fiziksel prensibi, bu tetkiklerde kullanılan enerji türü farklıdır. Bu fark nedeniyle meme ile ilgili bize farklı bilgiler sunabilirler ve burada önemli olan bu tetkiklerle hastalara bütüncül yaklaşım sağlanabilmesidir. Hangi durumda ve hastada hangi görüntüleme yönteminin kullanılması gerektiğine karar verirken mutlaka bu konuda deneyimli radyoloji uzmanlarının önerilerine uyulmalı.'


ONLINE RANDEVU

print

Meme Kanseri

  • Soru :

    Serpil Sukut

    12 Haziran

    Hocam iyi gümonash.pwafi sonucumu yorumlarsanız sevinirim. Sol memede büyüklükleri areola lateralinde 29*11,5 mm boyutunda olmak üzere fokal displazik odak basit kist izlenmektedir. Sağ memede büyüklükleri areola lateralinde 5,5 mm boyutunda kalın duvarlı inflame görünümünde kist olmak üzere bir kaç adet fokal displazik odak basit kist izlenmiştir. Malignite kriteri taşıyan özellik izlenmemiştir. Cilt ve cikt altı dokular normal kalınlıktadır. Retromammer alanlar serbesttir. Aksiller alanlarda patalojik özellikte şenfadenopati tespit edilmemiştir.

  • Soru :

    fatma dağ

    12 Haziran

    KLİNİK BİLGİ: Bilateral kist. BULGULAR: Her iki memede multipl memenin büyük bir kesimini kapsayan birleşme eğiliminde büyüğü yaklaşık 6 cm'ye kadar ulaşmış, bazıları septalı multipl kistler izlenmektedir. Dinamik kontrastlı görüntülerde sağ memede alt-iç kadranda yaklaşık 2 cm boyutundaki kistin duvarında düzgün sınırlı kontrast tutulumu izlenmşitir(enflame kist?). Dinamik kontrastlı görüntülerde sol memede alt iç kadranda ön tarafta meme başına yaklaşık 3,5 cm uzaklıkta 1,5 mm boyutunda sınırları belirsiz kontrast tutan bir fokal boyanma alanı izlenmiştir. SONUÇ: 1. Sol memede benign olma olasılığı yüksek bulgular. Olgunun 6 ay sonra Meme MR ile takip edilmesi önerilir. sevgili hocam bunlar haricinde; göğsümde ısı artışı ve ağrılar şişme başladı sebebi nedir sizce? teşekkür ederim

  • Soru :

    Ayşe A&#;ıkalın

    12 Haziran

    Hocam benim annem meme kanseri monash.pwi ameliyat oldu. Sonra kemoterapi ve radyoterapi aldı. Tedavisi eylülde bitti fakat göğsünde hala şişlik kızarıklık ve meme cilt kalınlığında artış var. Bu normalmidir yoksa meme kanseri tekrarmı nüks ediyor? Ne yapılmalı?

  • Soru :

    Elif

    08 Haziran

    Sayın Hocam merhabalar, annemin memesinde 1 sene önce x3 mm boyutlarında ilk planda yoğun içerikli kist olarak değerlendirilen düzgün konturlu bir hipoekoik lezyon görüldü. Kontrol edilmeli dendi. Bu sene tekrar kontrole gittiğimizde boyutlarında 3 mm lik bir artış görüldü. Bu sebeple Ultrason çekildi, ardından MR çekilmesi tavsiye edildi. En sonunda da biyopsi yapıldı ve sonuç beklemekteyiz ancak kötü bir şey çıkmasından çok korkuyoruz. Son ultrason raporu şu şekilde; Her iki meme cilt dokusu ve meme başı normaldir. Bilateral meme parankimi fibrograndüler eko paterndedir. Sol meme saat 2 hizasında x mm boyutlarında mikrolobüle konturlu hipoekoik lezyon mevcuttur. Sol meme saat 2 hizasında x mm boyutlarında ve x mm boyutlarında yoğun içerikli kist-solid lezyon ayrımı yapılamayan iki adet düzgün konturlu oval şekilli hipoekoik lezyon mevcuttur. Sağ meme orta dış bölümde mm çapında basit anekoik kist görülmektedir. Bilateral duktuslar hafif geniştir. Bilateral aksiller patolojik karakterde LAP saptanmamıştır. MR raporu ise şu şekilde: Her iki meme cilt-ciltaltı planları ve meme başları normal olarak değerlendirildi. Bilateral meme parankimi yoğun fibrogradüler intensitededir. Her iki memede birkaç adet milimetrik boyutta STIR hipertens post-kontrast kesitlerinde kontrast tutmayan kist mevcuttur. Sol meme üst dış kadranda x mm boyutlarında konturlarında kenar açılanmaları gösteren post-kontrast kesitlerinde tip 3 kontrastlanma paterninin izlendiği solid lezyon mevcuttur. Sol memede en belirgini orta dış bölümde derin planda mm çapında olmak üzere birkaç adet STIR hipertens post-kontrast kesitlerde homojen kontrast tutan birkaç adet düzgün konturlu nodüler lezyon mevcuttur. Bunların dışında her iki memede dağınık yerleşimli milimetrik boyutta nodüler kontrast fiksasyonları mevcuttur. Her iki aksiller bölgede patolojik boyut ve kriterde LAP saptanmamıştır. Raporlar doğrultusunda x mm boyutlarındaki lezyondan biyopsi yapılmıştır. Araştırma yaptığımda tip 3 kontrastlanan ve açılanma gösteren lezyonlar hakkında hep kötü şeyler okudum hocam sizce sonucumuzun kötü gelme olasılığı nedir? İyi huylu bir lezyon çıkma olasılığı yok mudur? Şimdiden tüm yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Saygılarımla

  • Soru :

    Hande G&#;rb&#;z

    07 Haziran

    hocam merhabalar benim usg sonucumu yorumlar mısınız? bileteral meme usg her iki memede cilt,cilt altı dokular normaldir. meme parankimi fibroglandüler yapıda olup acr tip c görünümündedir. her iki memede belirgin sınır veren kitle izlenmedi. retroareolar ve retromammar alanlar normaldir. beliteral duktal yapılar düzenli ve normal genişlikte izlenmektedir. sol aksiller bölgede büyüğü 12çarpı5 mm boyutlarında olmak üzere hilusu doğal oval şekilli reaktif lenf nodu izlenmektedir. sağ aksiller bölgede büyüğü 12çarpı4 mm boyutlarında olmak üzere adet hilusu doğal oval şekilli reaktif lenf nodu izlenmektedir. sonuç:brads kategori 2 hocam bu lenf nodları kafama takıldı acaba önemli bir şey midir ve ne kadar süre ile takip ettirmem gerekir? teşekkür ederim şimdiden..

  • Soru :

    Tuğ&#;e Kuş

    03 Haziran

    Merhaba hocam meme ultrason sonucum sağda saat 9 hizasında 7x3 intramamarian lenf nodu saptandı.sag 8 sol 12 sol 3 hizasında milimetrik basit kistler görüldü.bilateral solid lezyon saptanmadı.her aksillada en büyüğü 10x5 mm simetrik kortikal kalınlaşma gösteren yağlı hilus yapısı korunmuş lenf nodlari saptandı. Yaziyor endişelenmem gereken bişey var mi acaba lenf bezleri kafama takıldı tekrar baktrmali mıyım çok teşekkür ederim

  • Soru :

    Nazz

    01 Haziran

    Hocam ultrason sonuçlarımı değerlendirebilir misiniz? Bulgular Bilateral cilt, cilt altı dokular ve retroareroler bölgeler doğaldır. Her iki memede yoğun fibrotik değişiklikler izlenmiştir. Sağ memede dağınık yerleşimli en büyüğü 6 mm çaplı adet kist izlenmiştir. Sol memede dağınık yerleşimli en büyüğü 7 mm çaplı multiple kist izlenmiştir. Bilateral aksiller bölgelerde patolojik yapıda ve patolojik boyutta lenf nodu saptanmadı. Sonuç Bilateral cilt, cilt altı dokular ve retroareoler bölgeler doğaldır. Her iki memede yoğun fibrotik değişiklikler izlenmiştir. Sağ memede dağınık yerleşimli en büyüğü 6 mm çaplı adet kist izlenmiştir.

  • Soru :

    Song&#;l Altay

    30 Mayıs

    Merhaba iyi günler 22 yaşındayım 2 çocuğum var vücudumda morarmalar ve aşırı kilo kaybım var mene ultrason sonucum aşağıdaki gibidir HASTANIN VOLUSON 58 KESKLI DOPPLER CIHAZI MALTIFREKANS LINEER PROB ILE YAPILAN BILATERAL MEME ULTRASONOGRAFISINDE BILATERAL MEME BASLARI CILT VE CIlT ALTI YAGLI DOKULAR TABLIDIR. MEME GLANDULER PARANKIMI HETEROJEN KARAKTERDEDIR NER IKI MEME PARANKIMINDE TÜM KADRANLARDA HIPEREKOJEN GORUNUMLU FIBROKISTIK MEME PARANKIM ALANLARI İLE LIPOMATO MEME PARANKIM ALANLARI monash.pw MEME PARANKIMINDE,SANTRAL DUKTUSLAR EN GENTS YERINDE MM, MM VB OLMAK ÜZERE EKTAZIK GÖRÜNÜMDEDIR. SOL MEME PARANKIMINDE, RETROAREOLARDA SANTRAL DUKTUSLAR EN GENTS YERİNDE MM OLMAK ÜZERE EKTAZIK GÖRÜNÜMDEDIR. INTRAPARANKIMAL KISTIK VEVA SOLID LEZYON SAFTANMADI SAG AKSİLLER BÖLGEDE EN BÜYÜĞÜ YAKLAŞIK X MM LIK KORTIKAL KALINLIĞI ARTHIS ( MM) SANTRALİNDE HİPEREKOJEN YAĞ DOKUSU İÇEREN LAPLAR MEVCUTTUR. SOL AKSİLLER BÖLGEDE EN BÜYÜĞÜ YAKLAŞIK X MM LIK, LOBULE KONTURLU KORTEKSI EN KALIN YERINDE MM OLARAK ÖLÇÜLEN LAPLAR IZLENMEKTEDİR

  • Soru :

    Song&#;l Altay

    30 Mayıs

    HASTANIN VOLUSON 58 KESKLI DOPPLER CIHAZI MALTIFREKANS LINEER PROB ILE YAPILAN BILATERAL MEME ULTRASONOGRAFISINDE BILATERAL MEME BASLARI CILT VE CIlT ALTI YAGLI DOKULAR TABLIDIR. MEME GLANDULER PARANKIMI HETEROJEN KARAKTERDEDIR NER IKI MEME PARANKIMINDE TÜM KADRANLARDA HIPEREKOJEN GORUNUMLU FIBROKISTIK MEME PARANKIM ALANLARI İLE LIPOMATO MEME PARANKIM ALANLARI monash.pw MEME PARANKIMINDE,SANTRAL DUKTUSLAR EN GENTS YERINDE MM, MM VB OLMAK ÜZERE EKTAZIK GÖRÜNÜMDEDIR. SOL MEME PARANKIMINDE, RETROAREOLARDA SANTRAL DUKTUSLAR EN GENTS YERİNDE MM OLMAK ÜZERE EKTAZIK GÖRÜNÜMDEDIR. INTRAPARANKIMAL KISTIK VEVA SOLID LEZYON SAFTANMADI SAG AKSİLLER BÖLGEDE EN BÜYÜĞÜ YAKLAŞIK X MM LIK KORTIKAL KALINLIĞI ARTHIS ( MM) SANTRALİNDE HİPEREKOJEN YAĞ DOKUSU İÇEREN LAPLAR MEVCUTTUR. SOL AKSİLLER BÖLGEDE EN BÜYÜĞÜ YAKLAŞIK X MM LIK, LOBULE KONTURLU KORTEKSI EN KALIN YERINDE MM OLARAK ÖLÇÜLEN LAPLAR IZLENMEKTEDİR 22yasindayım 2 çocuğum var

  • Soru :

    Naz Kilic

    13 Mayıs

    Merhaba hocam yaşım 29 iki çocuk annesiyim bebeğim 8 aylık emziriyorum hamileliğin son ayında sol göğsümde elime birşey geldi ozaman muayene olmuştum doğum yaptıktan üç ay sonra USG çekildi bişey çıkmamıştı ama ben sol göğsümde bişey var diye. Belirtmeyi unuttum geçen hafta salı günü yine USG çekildi bişey çıkmadı doktor eliyle baktı endişe etme dedi hocam elime gelen şey kitle vb birşey olsa usgde gorunurmuydu birde on ay oldu fark edeli şimdiye kadar kendini belli eder miydi elime gelen şey sert değil nasıl anlatsam sanki bı kaç beze bir araya gelmiş gibi yumuşak

  • Soru :

    H&#;lya Semerci

    13 Mayıs

    Hocam bunlar annemin sonuçları değerlendirir misiniz? e-nabız logoİçeriğe Git Çocuklarım T.C. Sağlık Bakanlığı Teleradyoloji Görünümü Liste Görünümü İnternet tarayıcınız görüntü detaylarınızı görüntülemek istediğinizde açılan sayfayı engelleyebilir. Görüntülemek için açılır sayfaya izin vermeniz gereklidir. Tarih Ön İzleme Hastane Adı Açıklama Rapor EDİRNE TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ MRG, BOYUN, KONTRASTLI EDİRNE TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ MRG, YÜZ, KONTRASTLI Yok EDİRNE TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ MRG, YÜZ, KONTRASTLI EDİRNE TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ MRG, NAZOFARİNKS, KONTRASTLI Yok EDİRNE TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ONKOLOJIK PET (F FDG) Radyolojik Görüntüler Yok Paylaş Yok ÖZEL MEMORİAL BAHÇELİEVLER HASTANESİ Transtorasik Ekokardiyografi (Doppler+renkli+M+B mode) EDİRNE SULTAN 1. MURAT DEVLET HASTANESİ GÖRÜNTÜLEME EŞLİĞİNDE BİOPSİ , US KILAVUZLUĞU, İĞNE BİOPSİSİ İÇİN, LENF NODU EDİRNE SULTAN 1. MURAT DEVLET HASTANESİ GÖRÜNTÜLEME EŞLİĞİNDE BİOPSİ , US KILAVUZLUĞU, CORE İĞNE BİOPSİSİ İÇİN, TİROİD EDİRNE SULTAN 1. MURAT DEVLET HASTANESİ monash.pw KİTLE LEZYONU EDİRNE SULTAN 1. MURAT DEVLET HASTANESİ USG DİĞER Arama Sayfada kayıt göster İlkÖnceki12SonrakiSon Kapat Rapor Detay Bilgisi T.C. Sağlık Bakanlığı Teleradyoloji Sistemi EDİRNE TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Radyoloji Sonuç Raporu Hastanın Adı Soyadı HÜLYA SEMERCİ Protokol Numarası Cinsiyeti Kadın Çekim Tarihi - LOINC Kodu Erişim Numarası Doğum Tarihi 23/08/ Klinik RADYASYON ONKOLOJISI Bulgular TETKİK: PET/BT (BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ ENTEGRASYONLU POZİTRON EMİSYON TOMOGRAFİSİ) TEKNİK PROSEDÜR VE GÖRÜNTÜLEME PROTOKOLÜ: TARAYICI MODELİ: GE DISCOVERY STE8 RADYOFARMASÖTİK: F?18 FLUORODEOKSİGLKOZ (FDG) Açlık Süresi:8saat Enjeksiyon Saati: Glukoz Düzeyimg/dl Çekim Saati: Pozisyon Sayısı/Süre:2yatak pozisyonu, 3 dk Enjeksiyon Yeri: Sol kol Radyofarmasötik Dozu: mCi Çekim Kapsama Alanı: Verteks Üst Kesimden uyluk ortasına kadar BT özellikleri: Non-diagnostik: IV kontrastsız, oral Kontrastlı ve düşük mAs; Kesit kalınlığı: 3,7mm Farmakolojik Müdahaleml oral Kontrast,20mg Lasix Raportör: S.Ö TANI / ÖNTANI VE ENDİKASYON (ICD-KODU C) Parotis tümörü tanısı alan hastaya evreleme amacıyla PET/BT çalışması istendi. BULGULAR: Tüm vücutta baş, boyun, mediasten, toraks, batın ve pelvis bölgesinden alınan PET ve BT görüntülerinin birlikte değerlendirildiğinde; Baş ve Boyun incelemesinde; Opere sol parotis bölgesinde ve boyunda lenf nodlarında patolojik FDG tutulumu saptanmamıştır. Toraks ve mediasten görüntülerinde; Sağ meme üst-dış kadranda meme dokusu lateralinde subsantimetrik nodüler bir alanda artmış FDG tutulumu izlenmiştir (SUVmax=5,5) Batın Görüntülerinde; FDG tutulumu ve dağılımı fizyolojik sınırlarda olup patolojik FDG tutulumu gösteren odak saptanmamıştır. Pelvis görüntülerinde; Uterus ve serviks ekspansil görünümde olup endometriyal alanda hafif FDG tutulumu izlenmiştir (SUVmax=3,3). Sağ overyal bölgede büyüğü 20mm boyutlu kistik lezyonlarda patolojik FDG tutulumu saptanmamıştır. İskelet Sistemi görüntülerinde; FDG tutulumu ve dağılımı fizyolojik sınırlarda olup patolojik FDG tutulumu gösteren odak saptanmamıştır. SONUÇ VE YORUM: Parotis tümörü tanısı alan hastaya evreleme amacıyla istenen PET/BT görüntülerinde; Opere sol parotis bölgesinde ve boyunda lenf nodlarında patolojik FDG tutulumu saptanmamıştır. Sağ meme üst-dış kadranda meme dokusu lateralinde subsantimetrik nodüler bir alanda artmış FDG tutulumu öncelikle malign lezyon lehine değerlendirilmiştir. Klinik korelasyonu önerilir. Uterus ve serviks ekspansil görünümde olup endometriyal alanda hafif FDG tutulumunun malign / fizyolojik tutulum ayrımı için klinik korelasyonu önerilir. Sağ overyal bölgede büyüğü 20mm boyutlu kistik lezyonlarda patolojik FDG tutulumu saptanmamıştır.

  • Soru :

    Ayten Karaman

    12 Mayıs

    Annem 44 yaşında bunu yorumlar mısınız ultrason sonucu Her iki meme ACR tip 3.özelliklidir. Her iki tarafta solid kitlesel lezyon saptanmadı. Sol meme de en büyüğü üst dış kadranda 7x4mm boyutunda septalı olamak üzere dağınık yerleşimli birkaç adet kist izlendi. Sağ meme de en büyüğü iç orta kadranda 8x4mm boyutunda septalı olamak üzere dağınık yerleşimli birkaç adet kist izlendi. Sağ meme diş orta kadranda periferal yerleşimli 10x5mm boyutunda mikro kist kümesi izlendi.( Birads-3) 6 ay sonra kontrol usg önerilir. Her iki retroareolar alanda duktuslarda ılımlı genişleme mevcuttur. Her iki meme cilt cilt altı yağlı dokular normaldir. Bilateral aksiller bölgede patolojik görünümde LAP saptanmadı. Her iki aksillada en büyüğü solda 15x6mm boytunda olamk üzere hafif kalın korteksli öncelikle reaktif olarka değerlendirilen lenf nodu izlendi. Sonuç: BIRADS-3 6 ay sonra kontrol usg önerilir.

  • Soru :

    G&#;LS&#;M AYDINLIK

    06 Mayıs

    Hocam merhaba; meme ultason sonucumda şu sekılde bılgıler yazıyor. Sol meme saat 1 hizasında retroareolar alanda 10*6 mm boyutlarında dış merkezde tanımlanan intraduktal lezyona ait olduğu düşünülen hipoekoik lobüle konturlu lezyon dikkati çekmiştir. BIRADS 4a ile uyumlu değerlendirilmiş olup, kor biopsisi önerilir. Sol meme saat 10 hizasında 4 cm uzaklıkta 10*5 mm boyutlarında BIRADS 3 ile uyumlu miks tipte lezyon dikkati çekmiştir. Sağ meme hizasında meme başına 6 cm uzaklıkta 15*4 mm boyutlarında hipoekoik düzgün kyonturlu oval şekilli lezyon izlenmiştir (BIRADS 3). Sağ meme saat hizasında areola kenarında 6*3 mm boyutlarında hipoekoik düzgün konturlu solid lezyon izlendi. Her iki aksillada en büyüğü solda olmak üzere 14*5 mm ölçülen birkaç adet TİP 3 kalın korteksli lenf nodu izlenmiştir (Reaktif ?). Sonrasında TRU-CUT diye bır bıyopsı yapıldı. Onun sonucunda da ; Doku Sonuç: Bening: Hayır Malign: Hayır Şüpheli Malign: Hayır Makroskopi: "Sol meme saat 1 hizası" kayıtlı, en büyüğü 2 cm, en küçüğü cm uzunluğunda 4 adet gri-beyaz renkli iğne biyopsisi örneği. Patolojik Tanılar: Sol meme, "saat 1 hizası kayıtlı örnek, "tru-cut" biyopsi; - Hiyalinizasyon bulguları izlenen parankimde az sayıda dilate duktus yapıları dikkati çekmiştir. - Bu örneklerde seri kesitlere karşın malignite lehine yorumlanabilecek bulgu saptanmamıştır. - Klinik ve radyolojik korelasyon önerilir. İYİ YA DA KÖTÜ HUYLU BISEY YAZMIYOR PATOLOJI RAPORUMDA; SIZIN GORUSLERINIZ NEDIR ACABA? COK TESEKKUR EDERIM

  • Soru :

    Aslı Al

    05 Mayıs

    Hocam merhaba de meme momografisi çektirdim meme glandı fibroglandüler dokudan zengin hetorojen Dens görünümündedir. Sol meme üst dış kadranda 13 mm çapta düzensiz konturlu opak lezyon monash.pw ve biyopsi ömonash.pwğ aksiler bölgede lenf nodları monash.pwÇ BI RADS kategori 4 malignite kuşkulu , biyopsi önerilir yazmakta sizden ricam bu sonucu yorumlayabilir misin.

  • Soru :

    AYTEN KINAR

    26 Nisan

    Hocam merhaba annemin us incelemesinde; Sol meme sa 6hizasında periareolar yerleşimli 11x5,5 mm ölçülen punktat kalsifikasyonlar barındıran nispeten düzensiz sınırlı hipoekonik alan monash.pw iki memede dağınıkk yerleşimli 1 cm altı boyutlarda çok sayıda bazıları lobile konturlu ve yoğun içerikli çok sayıda kist monash.pwğ meme sağ 9 hizasında areola kenarına 1 cm uzaklıkta x4 mm ölçülen İMLN mevcuttur. Rica etsem yorumlayabilirmisiniz.

  • Soru :

    Veysel Yeşilyurt

    18 Nisan

    Selamün aleyküm hocam degerlendirirse iz sevinirim eşim 35 yaşında POZİTRON EMİSYON TOMOGRAFİSİ (PET-BT) RAPORU______________________________________________________________________________________Görüntüleme Tarihi: Tıbbi Cihaz: Siemens Biograph mCT 20 Ultra HD Radyofarmasötik : F FDGGörüntüleme Protokolü:Tüm vücut görüntüleme Farmakolojk Müdahele: -______________________________________________________________________________________ENDİKASYON : C50, Meme ca tanılı hastada evreleme amacıyla PET/BT çalışması monash.pwAR : Serebral ve serebellar gri kortikal alanlarda beklenen düzey ve simetride FDG tutulum ve dağılımı mevcuttur. Subkortikal yapılar normal görünümonash.pwal kesitlerde bilateral üst juguler lenfatik zincirde ve derin servikal alanda bazıları kaydadeğer FDG tutulumu göstermeyen bazılarında ise artmış FDG tutulumunun bulunduğu lenf nodları saptanmış olup öncelikle reaktif orjinli olarak değerlendirilmiştir (sağ SUVmax, sol SUVmax).USG ile takibi ömonash.pw meme alt orta kadran retroareolar bölgede yaklaşık 3x cm boyutlarında düzensiz sınırlı kitlesel lezyonda yoğun FDG tutulumu saptanmıştır (SUVmax).Sol aksillada birbiri ile birleşmiş görünümde yaklaşık x cm boyutlarında (SUVmax) ve interpektoral alanda büyüğü yaklaşık x cm boyutlarında (SUVmax) yoğun FDG tutulumu gösteren LAP'lar monash.pwğer torakal lenfatik istasyonlarda, sağ meme glandüler dokusu içerisinde, akciğer parankim alanlarında patolojik düzeyde FDG tutulumu gösteren başka bir lezyona rastlanmamıştımonash.pwnal kesitlerde karaciğerde ve diğer visseral organlarda FDG tutulum ve dağılımı fizyolojik sınırlardadımonash.pwın-pelvik lenfatik istasyonlarda patolojik hipermetabolik herhangi bir lezyona rastlanmamıştımonash.pw organların FDG tutulum ve dağılımı fizyolojik sınırlardadımonash.pwt sisteminde özellikle aksiyel iskelette belirgin medüller düzeyde FDG tutulum yoğunluğunda belirginleşme dikkati çekmiş bu zeminde belirgin patolojik düzeyde hipermetabolik litik-sklerotik karakterde lezyona rastlanmamıştımonash.pw:-Sol meme alt orta kadran retroareolar bölgede yoğun hipermetabolizma gösteren primer malign kitle lezyon mevcuttur-Sol aksilla ve interpektoral alanda metastatik hipermetabolik lenf nodları saptanmıştır-Kemik iliği düzeyinde diffüz karakterde FDG tutulum yoğunluğunda belirginleşme dikkati çekmiştir (reaktif kemik iliği aktivitesi?)NOT : SUV maksimum (Standart Uptake Değeri) lezyondaki en yoğun FDG tutulumunu gösteren semikantitatif bir değerdir.

  • Soru :

    A

    14 Nisan

    Sağ memede iç yarıda derin yerleşimli uzun aksı 18 mm sonografik bakıda 18×10 mm boyutta heterojen ekojenitede düzensiz sınırlı malignite şüphesi içeren kitlesel opasite seçilmektedir. Sonuç: sağ meme iç yarıda derin yerleşimli tek maling kitle. Sağ aksillada öncelikle reaktif olduğu düşünülen ancak metastaz ekartasyonu amacıyla da İAB yapılan lenf nodu. Bunu yorumlamanızı rica ediyorum teşekkürler.

  • Soru :

    B&#;şra Tekin

    12 Nisan

    Hocam merhaba annem kontrastlı meme mr çekildi . Sağ memede orta dış kadran derinde oval şekilli 9 mm çapta homojene yakın kontrast tutan nodüler lezyon izlenmekte, genel olarak iyi sınırlıdır. T2 sinyali parankime benzer özelliktedir. Ek bulgu saptanmadı. SONUÇ Sağ meme orta dış kadran derinde 9 mm çapta kontrast tutan lezyon ağırlıklı benign morfoloji vermekle birlikte düşük oranda malignite kuşkusu vardır. Sonografik korelasyon ve biyopsi önerilir. BI- RADS KATEGORİ; 4 Kötü huylu mu hocam yardımcı olur musunuz

  • Soru :

    Aylin Semiha

    07 Nisan

    Merhaba hocam. Bana bu ultrason raporunu yorumlayabilir misiniz lütfen? Her iki meme parankimi liposkleroze paterndedir. Üst dış kadranlarda parankim heterojendir. (Fibrokistik Mastopati) Sağ meme saat 12 hizasında 22 x18 mm çapında düzensiz sınırlı ,multıpl milimeterşk ekoejniteler içeren hipoekojen solid lezyon izlenmektedir. (Meme tm ?) Histopatolojik korelasyon önerielir. Sol aksilla serbesttir. Sağ aksillada 13 mm çapında korteksi hafif kalınlaşmışhipoekojen LAP izlenmektedir.

  • Soru :

    dilara apak

    07 Nisan

    Merhaba Hocam annem yaşı 47, Meme parankim paterni tip c ile uyumludur. Heterojen dens glanduler parankimin mamografik sensitiviteyi dusurmesi sebebi ile US ile tetkiki monash.pw iki memede cilt, cilt alti ve areola dogaldir. Meme parankimleri karsilastirildiginda belirgin asimetrik dansite ya da yapisal distorsiyon monash.pw meme alt ic kadrana superpoze inframamaryan kesimde 26x15 mm boyutlu radyopasite. Nevus? Sag meme ust dis kadranda 6 mm capli asimetrik noduler dansite artimi hiler centik monash.pw ici lenf nodu ile monash.pw meme ust dis kadranda 5 mm capli asimetrik noduler dansite artimi hiler centik monash.pw ici lenf nodu ile monash.pwensi kriterleri tasiyan mikrokalsifikasyon kumesi saptanmamistir. Her iki aksillada patolojik boyut ve gorunumde lenf nodu izlenmemistir. sonucu böyle çıktı yorum yapabilir misiniz?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır