16 haftalık hamilelikte kaç kilo alınır / Gebelikte kaç kilo almalı - Dr. Alper Mumcu

16 Haftalık Hamilelikte Kaç Kilo Alınır

16 haftalık hamilelikte kaç kilo alınır

Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

Bebeğiniz bir avokado boyutlarında. Bacakları gelişmekte ve başı yavaş yavaş dik durmaya başlamaktadır. Kulakları olması gereken yere çok yakın bir konumdadır. Ayak tırnaklarının bile çıkmaya başladığı bu evrede kalbi de gelişimini sürdürmektedir.

Gebelik Hesaplama



Hayatınız ne yönde değişiyor?

Rahminizin üst kısmı göbek ve kasık kemiğinizin arasında bir yerdedir. Rahmi destekleyen bağ dokular da genişlemeye ve kalınlaşmaya devam ediyor. Bu haftalarda mide bulantınız azalıyor, kendinizi rahat, enerji dolu ve iyi hissediyorsunuz.

Kısa süre içerisinde hamileliğin en güzel dönemine girmiş olacaksınız. Bebeğinizin hareketlerini hissedeceksiniz. Bazı hamilelerde tekmelemeler haftada başlarken bazılarında haftaya kadar hareketlenme görülmemektedir. Eğer ilk hamileliğiniz ise haftaya kadar tekme hissetmemeniz normal karşılanabilir. Ancak yine de bu dönemlerde doktor kontrolüne gitmekte fayda vardır.

Hamilelikle ilgili 3 önemli soru

funduszeue.info kadar kilo almalıyım?


Bu 3 aylık dönem içerisinde kilo almaya odaklanın. Hamileliğin tamamında arasında kilo artışı gözlemlenir. Ancak hamilelikte aldığınız kilolar kendi kilonuza, çoğul gebeliğe ve diğer sağlık koşullarına da bağlıdır. En doğru kilo artışını tüm bu etmenleri göz önünde bulundurduğunda doktorunuz hesaplayacaktır.

 Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

2. Kilo alışımı nasıl düzenli hale getirebilirim?

Hamilelik esnasında çoğu kadın günlük normal kalori alımından kalori daha fazlasına odaklanır. Ancak aldığınız kalori miktarı hareketliliğinize ve kendi kilonuza da bağlıdır.

Bazı kadınlar hamilelikte çok kolay kilo alabilir. Bunu durdurmak için düşük kalorili bir diyet yapmak sağlıksızdır. Bunun yerine kilo artışınızı yavaşlatacak şu önerilere kulak verin:

Güne protein, kompleks karbonhidrat, lif ve sağlıklı yağ içeren sağlam bir kahvaltı ile başlayın.

Şekerli tatlılar, atıştırmalıklar yerine tam tahıllı besinler, sebzeler ve az yağlı süt ürünlerini tercih edin.

Elma, muz gibi taze meyveler, havuç, yoğurt gibi sizi tok tutarken vitamin ve mineral desteği sağlayacak atıştırmalıklara yönelin.

Canınız tatlı istese de dondurma ve şerbetli tatlılar yerine dondurulmuş yağsız yoğurt tercih edin.

Sürekli meyve suyu içmek yerine bol bol su tüketin.

Eğer herhangi bir sağlık sorunu yoksa düzenli egzersiz yapın. Spor salonuna gitmekten üşeniyorsanız veya yeterli motivasyonunuz yoksa kendinize bir yürüyüş arkadaşı edinin ve düzenli olarak yürüyüşe çıkın.

3. Hamilelikte aldığım kilolar vücudumu nasıl etkiler?

Hamilelikte yaşayacağınız bazı ağrılar ve acılar aldığınız kiloyla doğru orantılıdır. Değişen vücudunuz sebebiyle sırt ağrıları artabilir, denge sorunu yaşayabilirsiniz. Cildiniz genişleyeceği için çatlaklar ve çizgiler görülebilir.

Bebek doğduktan sonra hamilelikte aldığınız tüm kiloları verip veremeyeceğiniz konusunda endişeleriniz olabilir. Şunu asla unutmayın! Doğru şekilde beslendiğinizde ve doğru kilolar aldığınızda vermemeniz için hiçbir sebep yoktur.

İçecek ve atıştırmalık seçerken dikkat

İştahınıza dikkat edin. Hamileliğin bu aşamasında ihtiyacınız olan enerji miktarı bir anda artmayacak. Doğal olarak her bulduğunuzu yemenize gerek yok. Yiyecekler konusunda seçici ve bilinçli olun.

Meyve, kuruyemiş, kurutulmuş meyveler, yoğurt ve peynir atıştırmalıklarınız arasında yer alabilir. Kemik, kalp ve kas gelişimine yardımcı olan kalsiyum açısından zengin süt, yoğurt, krema, peynir ve az yağlı süt ürünlerini tercih edin.

Laktoza karşı hassasiyetiniz varsa nohut, kırmızı fasulye, badem ve soya sütü gibi diğer kalsiyum zengini besin maddelerini tercih edin.

Günde en az bardak su içmeye özen gösterin. Hamilelikte yaşanan hazımsızlık ve şişkinlikle baş etmek için bol su içmeniz önerilmektedir.

Çoğu kadın hamilelikte yaşanan şişkinliğe karşı tarçın çayını tercih etmektedir. Meyve suları ve taze meyveler de lifli olduğu için sindirim sistemini rahatlatacaktır.

 Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

Bu haftanın aktivitesi:

Bebeğiniz doğduktan sonra eşinizle romantik zaman geçirmek çok zor olacaktır. Gece uyanmaları, ağlamalar ve diğer her şey hayatınızı ona göre planlamanızı sağlayacaktır. Bu hafta evde bile otursanız eşinizle romantik bir gece geçirin. Henüz hamileliğin zor kısmına başlamamışken arkadaşlarınızla bir araya gelebilir, aktiviteler düzenleyebilir ve birlikte eğlenebilirsiniz. Sizin mutluluğunuz bebeğinizin mutluluğu olacağı için onun hakkında endişe duymayın. Eminiz o da tüm gün evde oturmaktan sıkılmıştır.

Kaynak: funduszeue.info

Hamilelikte kaç kilo alınmalı?

Gebelik boyunca toplam kaç kilo alabilirsiniz? Zayıf bir anne adayıysanız kaç kilo, fazla kilolu bir anne adayıysanız kaç kilo almanız normaldir? Hamilelikte az kilo almanın zararı var mı? Hamilelikte aşırı kilo almak ne tür sorunlara yol açar?

Hamilelikte kaç kilo alınmalı?

Hamilelikte ideal kiloda olanların kilo alması normaldir. Anne adayı zayıfsa bu kilonun 16 kiloya kadar çıkmasını istiyoruz. Anne adayı kiloluysa da 11 kiloya kadar almasını bekliyoruz.

Planlı hamileliklerde, hamilelik öncesinde anne adayının sağlıklı bir beslenme programı uygulamasını öneriyoruz.

Hamilelik süresince kilo alımı şu şekilde olabilir:

Hamileliğin ilk üç ayında 1- 3 kilo arasında,
Hamileliğin aylarında 1’er kilo
Hamileliğin aylarında 2’şer kilo

Hamilenin bulantısı varsa, ilk dört ayda genellikle kilo veriliyor, ama bulantının kesilmesiyle birlikte ani kilo artışı görülebiliyor.

Kişiden kişiye değişse de ideal olan, ayda kilo alınması.

Hamilelikte az kilo almanın zararı var mı?

Anne normal ağırlığındaysa, yedi kilonun altında kilo aldığında, bebek düşük ağırlıkta doğuyor. Az beslenen kişiler, genellikle anoreksiyalı hastalar hamile kaldıklarında, yemek yemek istemiyorlar ve beslenmiyorlar. Dolayısıyla bebeğin ortalama gram olması gerekirken bundan gram daha düşük ağırlıkta doğma ihtimalini artırıyorlar. Normal şartlarda yedi kilonun üstünde kilo alınmasını istiyoruz, ancak anne çok kiloluysa daha az kilo alabilir.

Hamilelikte aşırı kilo almak ne tür sorunlara yol açar?

Hamilelikte 18 kilonun üstünde kilo alınıyorsa bu çok sakıncalı. Çünkü hamileliğin ortalarına doğru diyabet ve hipertansiyon riski, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) ortaya çıkabiliyor, vücutta çok ödem olabiliyor, bu da bebeğin doğumdan sonra ve ilerleyen yaşlarda diyabet riski taşımasına neden olabiliyor.

Hipertansiyon da erken doğuma, ani bebek ölümlerine neden olabiliyor. Vücutta çok ödem olduğunda, anneye konforsuz bir hamilelik yaşatıyor. Eğer ani bir kilo artışı varsa, hemen beslenme düzeni gözden geçirilip tekrar bir beslenme planı yapılması gerekiyor. Düşük tehlikesi yoksa hamilenin hareketi de artırılıyor.

Gebelikte ne kadar kilo alınmalı?

Gebelik uzmanlar tarafından 3 bölüme (trimester) ayrılır. Dönem dönem kilo alımını ele alırsak; ilk 3 aylık dönem en az kilo alınması gereken dönemdir! Bu dönem normalde gebelik halen leğen kemiği dediğimiz pelvisin içindedir. Pelvisin üstüne çıkmamıştır. Kilo alımınızın da en az olması gerektiği düşünülürse göbeğinizin öne çıkmasını beklemeyin. Eğer karnınız öne doğru büyümeye başladıysa kilonuzu kontrol etmenizde fayda var. Bu dönemde bazı hastalar bulantı kusma nedeniyle kilo bile kaybedebilirler ki bu gebelerde farklı beslenme önerileri mevcuttur.

İlk trimesterde toplam 0,5 kilo ile 2,5 kilo arası almanız normaldir. Bebeğinizin tüm önemli yapıları ve organ sistemleri ilk üç ayda oluşur. İlerleyen gebelik haftaları ile beraber bu organlar büyüyüp gelişirler ve bebeğinizde kilo artışı görülür. Bebeğinizin tüm önemli yapıları ve organ sistemleri ilk üç ayda oluşur. İlerleyen gebelik haftaları ile beraber bu organlar büyüyüp gelişirler ve bebeğinizde kilo artışı görülür. Bebek kilo alıp büyümeye devam ettikçe anne adayının da alması gereken kilo miktarı artacaktır. İkinci 3 aylık dönemde haftada yarım kilogram önerilir. Gebeliğin devamında ikinci 3 aylık dönemde artık karnınız artan kilo ve büyüyen rahim ile beraber öne çıkmaya, yukarı doğru yükselmeye başlamıştır. İlk 20 hafta en fazla 2,5 kilogram alıp, ilerleyen haftalarda dengeli biçimde kilo alımının devam etmesi en idealidir. Hamilelikte alınan kilolara göz atarsak; yaklaşık 3,5 kilogramı bebeğe aittir.

Bebeğinizin yanı sıra karnınızda gram bebeğin eşi (plasenta), 1 kilogram kadar da amnion sıvısı taşırsınız. Rahminizde de büyüme ve kilo artışı olur ki bu da 1 kilogram kadardır. Memeler ise gram kadar artar. Kan - sıvı miktarı için de 6 kilogramlık bir artış hesaplarsak; ortalama olarak 11 - 14 kilogram arası ideal sayılabilir. Bu veriler tahmini olmakta olup kişiye göre değişecektir. Ancak bebeğiniz doğum ile beraber bunları da yanında götürecektir, gerisi ise size doğumdan hatıra kalacak!

Kilo alımı doktorunuz ve diyetisyeniniz tarafından vücut kitle indeksinize, ek hastalıklarınıza göre uygun biçimde hesaplanır ve kişiselleştirilir. Normal VKI (beden kitle indeksi 18,5’in altında) ile gebe kaldıysanız yani zayıfsanız tahmini hamilelik boyunca yaklaşık olarak 15 kilogram kadar kilo almanız uygun olacaktır. Fazla kilo ile hamileliğe başladıysanız ve VKI yüksek ise hamilelik süresince kilogram almanız bebeğin gelişimi için uygun sayılabilir. Fazla kilo dışında bir de düşük kilo ile doğuma girme problem olanlar var ki; Özellikle son dönem trendlerine ve estetik kaygılara kapılıp, sadece kilo alanlar var ki şunu bilmeleri lazım; gebelik süresince 9’dan az kilo alanların, normal seviyede kilo alanlara göre yüksek oranda erken doğum ve daha fazla oranda düşük kilolu bebek doğurma riskleri bulunmaktadır.

Unutmayın; gebelik başlangıcında, aşırı kilolu veya aşırı zayıfsanız ya da çoğul gebelik taşıyorsanız, doktorunuz farklı bir düzenleme yapacaktır. Mesela gebeliğe aşırı kilo ile başladıysanız, haftada gram önerebilir. Aynı şekilde, ikiz gebelik yaşıyorsanız, kalori ihtiyacınız tek bebeklere göre daha fazla olacaktır gibi.

Son olarak; hamilelikte vücudunun bozulması endişesiyle yapılan diyetler sonucu vücut gereksinimini karşılayamazsa protein depolarının kullanır. Bu da hem sizin hem bebeğinizin sağlığı açısından riskli ve sağlıksız sonuçlar doğurabilir. Hamilelik sırasında kilonuzu yönetmek ve kontrolün sizin elinizde olması önemlidir! Bu yüzden beslenmenizin kalitesine odaklanmaya çalışın!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası