karaca arboretum giriş ücreti 2020 / Atatürk Arboretumu | Gezimanya

Karaca Arboretum Giriş Ücreti 2020

karaca arboretum giriş ücreti 2020

Yalova Karaca Arboretum Canlı Ağaç Müzesi

 

Karaca Arboretuma Hayrettin Karaca tarafından 13,5 hektar arazi üzerinde kurulmuştur. Peyzaj ağırlıklı, koleksiyon bir Arboretum karakterinde olup, içerisinde kaya bahçeleri, bitki bahçeleri, iris bahçeleri, gül bahçeleri, minyatür bitkiler, Türkiye doğumlu bonsai bitki koleksiyonları vb. örnekler bulunmaktadır. Bugün yaklaşık civarında değişik bitki tür, alttür, varyete ve kültür formunu barındırmaktadır.

Karaca Arboretum Türkiye’nin ilk özel Arboretumudur. Dikkate değer koleksiyonları Acer, Prunus, Malas, Magnolia, Quercus, Betula, Pinus, Ağabeyes, Picea cinslerine ait önemli birçok tür ve kültür formunu barındırmaktadır.

Arboretum haftanın her günü ve arası ziyarete açıktır ve rehber eşliğindeki ziyaretler yaklaşık 40 dakika sürmektedir. (Arboretum yetkilileri, ziyaret öncesinde telefon ile önceden rezervasyon yapılmasını özellikle öneriyorlar.) Ziyaret Karaca Arboretum vakfına makbuz karşılığı bağış yapılarak gerçekleşmektedir. Karaca Arboretumu senede civarında yerli ve yabancı kişi ziyaret etmektedir.

Hayrettin KARACA Kimdir?

Hayrettin Karaca 4 Nisan yılında Balıkesir, Bandırma'da doğdu. Hayrettin Karaca, orta öğrenimini İstanbul Boğaziçi Lisesi'nde tamamladı. Lise eğitiminden sonra trikotaj atölyesinin başına geçti. Karaca Trikoları'nı tanınmış bir marka haline getiren Hayrettin Karaca ilk triko ihracatını gerçekleştirdi.

Edebiyatı ve doğayı çok seven Hayrettin Karaca, Anadolu'yu karış karış gezmeye başladı. Ağaçları ve bitki örtüsünü inceleyen Karaca, bunlardan örnekler toplayıp Yalova'da ki bahçelerinde yetiştirdi. Hayrettin Karaca Anadolu'yu gezerken hızlı bir çölleşme tehditinin farkına vardı. Bitki türlerinin yok olduğunu gördü. Harap olmuş meralar, kuruyan şelaler ve tahrip edilen ormanlar onu harekete geçirmeye itti. yılında sanayici arkadaşı Nihat Gökyiğit ile birlikte TEMA'yı (Türkiye Erozyonla Mücadele ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı) kurmakta öncülük etti.

Hayrettin Karaca, 20 Ocak 'de 97 yaşında vefat etmiştir.

▼ Karaca Arboretumu Kurucusu, Hayrettin KARACA

Yalova Karaca Arboretum Canlı Ağaç Müzesi

Karaca Arboretum Faaliyetleri

Bugün Karaca Arboretum’un en önemli faaliyetleri;

  • Üniversite öğrencilerine staj imkânı sağlamak.
  • Halka açık olduğu için halkın konuyla ilgili bilgisini artırmak.
  • Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yapılan Arboretum ve Botanik bahçelere bitki materyali sağlamak.
  • Bahçıvan eğitimi vermek.
  • Dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan Arboretum ve Botanik bahçeleri ile tohum değişimi yapılması.
  • Bitki koleksiyonunu genişlemeye devam etmek.
  • Arboretum alanı içinde yeni bahçeler yapılması gibi faaliyetler içermektedir.

Tüm bu faaliyetler için gerekli finansman, Karaca Arboretum da bulunan Karaca Arboretum Fidanlığı faaliyeti ile sağlanmaktadır ve fidanlık haftanın her günü açıktır.

Karaca Arboretum Haziran de Uluslararası Dendroloji (Ağaç Bilimi) Cemiyeti tarafından bir ödüle layık görülmüş ve 27 Haziran de bu ödül Uluslararası Dendroloji Cemiyetinin Başkanı tarafından Karaca Arboretum da düzenlenen törenle Hayrettin KARACA’ya takdim edilmiştir. Bu ödül dünyada şimdiye kadar 14 Arboretum ya da Koleksiyon bahçesine verilmiştir. Karaca Arboretum da bu ödülü alan Arboretum olmuştur.

Karaca Arboretum Ziyaret Saatleri : / (Son grup tur başlangıcı 'tedir.)
Karaca Arboretum Çalışma Günleri :Haftanın her günü
İletişim :
E-Posta :[email protected]
Nasıl Gidilir :Samanlı Köyü, Termal Yolu 5nci km / Yalova

Tarih


Önceki YazısıŞehir İçi Gezi Rotaları - Yedi tepeli İstanbulSonraki YazısıTürkiye'nin Milli Parkları-1

yalova gezilecek yerlerkaraca arboretumcanlı ağaç müzesi

Yorumlar

Yorum Yok

Simit Sarayı&#;nı değil, Arboretum&#;u kurtarın

Toprak Dede’nin emanetine sahip çıkılmayacak mı?

Dünya’daki 14 Ağaç Parkından biri olan, yedi bin değişik ağaç türünü barındıran müze yok olmaya mahkum mu edilecek?

İlerleyen yaşı ile birlikte sağlık sorunu yaşayan Türkiye'nin Toprak dedesinin "göz bebeğim" dediği Karaca Arboretum’u ekonomik sıkıntılar nedeniyle kapanma tehlikesi yaşıyor.

Yalova valiliğinde maddi imkanlar var. Elektrik,su,alet,ilaç,gübre gibi hizmetleri karşılarsa Müzenin kapısına kilit vurulmaz…Yalova'yı idare edenler bir an evvel harekete geçmeli.

***

Çevreci arkadaşlarımız bir haber paylaştı. 'Yalova'daki Karaca Arboretum kapanıyor" diye imdat çığlığı atıyorlardı. Aşağıdaki haberi okuyunca çok, hem de çok çok üzüldük. "Bu çığlığı herkes duysun diye" tüm haber kanallarımızda paylaşktık. Sizin de bu çığlığın duyulması için elinizden gelen herşeyi yapacağınızı biliyorum. Hatta bu konuda neler yapılabilir diye önerilerinizi bekliyorum.

KARACA ARBORETUM KAPANIYOR

yılında TEMA Vakfı kurucusu Hayrettin Karaca tarafından kurulan ve dünya'nın sayılı canlı ağaç müzesi, kapılarına kilit vuruyor. Kapanma durumunda olan Arberetum dünyanın sayılı 14 Arberetumundan biri.

Karaca Arboretum (ağaç parkı) Hayrettin Karaca tarafından 13,5 hektar arazi üzerinde kurulmuş, bugün yaklaşık civarında değişik bitki türü, alttür, varyete ve kültür formunu barındıran ağaç parkı ekonomiye yenik düştü.

Türkiye’nin ilk özel Arboretumun’da dikkate değer koleksiyonları, Acer, Prunus, Malas, Magnolia, Quercus, Betula, Pinus, ağabeyes, Picea cinslerine ait önemli birçok tür ve kültür formunu barındırıyor.

DEDE HASTA

İlerleyen yaşı ile birlikte sağlık sorunu yaşayan Türkiye'nin Toprak dedesinin "göz bebeğim" dediği Karaca Arboretum’u birkaç sene öncesine kadar hemen karşısında bulunan ve 35 kişinin çalıştığı Karaca Fidanlığı'ndan elde edilen gelirle, giderleri karşılanmış fakat daha sonra bu fidanlık diğer üreticiler karşısında yenik düşmesinden sonra ekonomik sıkıntılarla boğuşmaya başladı.

GELİRLER YETMİYOR

Senede 15 bin çıvarında ziyaretçilerin ödediği giriş ücreti de müzenin 5 kişi kalan personelin aylıkları, elektrik, su, motorların akaryakıt ihtiyacını karşılamayınca  kapılarına kilit vurulmasına karar verildi. dönümlük milyonlarca lira değerindeki arazisini bir vakıf kurarak yeni nesillere bağışlayan Hayrettin Karaca'nın ülkemize armağanına sahip çıkılmasını isteyen Yalovalılar, "Yalova valiliği, Yalova belediyesi bu değeri para ile ölçülemeyecek müzenin açık kalmasını sağlamalıdır.

Bu ağaçlara bakım yapılmaz ise kısa zamanda hektarlık alan çalı çırpı ile dolacak. Biz bunu Tigem arazindeki Arboretum’da gördük. O küçük alan bile birkaç ay içinde yok oldu. Ağaçlar kurudu.

PERSONEL MAAŞINI BELEDİYELER ÖDESİN

Bugün burasını beş kişilik ekip idare edebiliyorsa, Yalova belediyesi Vakıflar Genel Müdürlüğünün onayı ile bu ekibe sahip çıkıp kadrosuna geçirsin.

Yalova valiliğinde maddi imkanlar var. Elektrik,su,alet,ilaç,gübre gibi hizmetleri karşılarsa Müzenin kapısına kilit seafoodplus.info'yı idare edenler bir an evvel harekete geçseafoodplus.info ki 5 personel bu devasa arazi bakımına seafoodplus.info da 14 belediye seafoodplus.info belediye müze personelinden birini kendi kadrosuna katsa bir şeyler yapılmış olur."dediler.

KARACA ARBORETUM’UN EN ÖNEMLİ FAALİYETLERİ

Üniversite öğrencilerine staj imkânı sağlamak, Halka açık olduğu için halkın konuyla ilgili bilgisini artırmak. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yapılan Arboretum ve Botanik bahçelere bitki materyali sağlamak. Bahçıvan eğitimi vermek, Dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan Arboretum ve Botanik bahçeleri ile tohum değişimi yapılması, bitki koleksiyonunu genişlemeye devam etmek, Arboretum alanı içinde yeni bahçeler yapılması gibi faaliyetler içermektedir.

Hayrettin Karaca Kimdir?

   Hayrettin Karaca 4 Nisan yılında Balıkesir, Bandırma doğdu. Babası Hocazade Halil Efendi, Annesi Zehra Hanım'dır. Her ikisi de Kırım muhaciridir. Hayrettin Karaca, orta öğrenimini İstanbul Boğaziçi Lisesi'nde tamamladı. Lise eğitiminden sonra trikotaj atölyesinin başına geçti. Karaca Trikoları'nı tanınmış bir marka haline getiren Hayrettin Karaca ilk triko ihracatını gerçekleştirdi.

   Edebiyatı ve doğayı çok seven Hayrettin Karaca, Anadolu'yu karış karış gezmeye bağladı. Ağaçları ve bitki örtüsünü inceleyen Karaca, bunlardan örnekler toplayıp Yalova'da ki bahçelerinde yetiştirdi.

   Hayrettin Karaca Anadolu'yu gezerken hızlı bir çölleşme tehditinin farkına vardı. Bitki türlerinin yok olduğunu gördü. Harap olmuş merdar, kuruyan şelaler ve tahrip edilen ormanlar onu harekete geçirmeye itti.

    yılında sanayici arkadaşı Nihat Gökyiğit ile birlikte TEMA'yı (Türkiye Erozyonla Mücadele ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı) kurmakta öncülük etti.

Hayrettin Karaca'ya layık bulunan ödüller


Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından Fahri Doktora

Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın "Global Roll of Honour" Ödülü

Çevre Bakanlığı tarafından "Çevre Beratı"

Uluslarası Olimpiyat Komitesi tarafından "Çevre Ödülü"

Uluslararası Lions Club tarafından "Melvin Jones Fellow" Ödülü

ODTÜ tarafından "Felsefe Onur Doktorası"

Ege Üniversitesi Fahri Doktora'sı

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı "Hoşgörü Ödülü"

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından "Şeref Üyeliği Beratı"

Kırıkkale Üniversitesi ilk Fahri Doktora Ünvanı

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü

ÇEVRETED tarafından "Çereted 97 Onur Ödülü"

Çanakkale OnSekiz Mart Üniversitesi " Yılının Ödülleri"

Gena Hukukçular Derneği tarafından Babalar Günü nedeniyle "Toprak Baba" ünvanı

Anadolu Üniversitesi Fahri Doktora Ödülü

BİLSES Vakfı "Çevre Ödülü"

Ankara Çankaya İzci Grubu tarafından "Yılın Doğa Dostu"

Ankara Gazeteciler Cemiyeti tarafından "Yılın Adamı"

TBMM Onur Ödülü

Right Livelihood Award (Alternatif Nobel Ödülü)

Birleşmiş Milletler "Orman Kahramanı" ödülü

#Karaca Arboretum, Bitki parkı, hayrettin karaca

Karaca Arboretum

Karaca Arboretum Canlı Ağaç Müzesi - Yalova 4K UHD

ISBN:
Karaca Arboretum Canlı Ağaç Müzesi - Yalova 4K UHD
Karaca Arboretum, Yalova-Termal yolu üzerinde, il merkezine 5 kilometre mesafede, Samanlı Köyü sınırları içinde bulunmaktadır. Karaca Arboretum, Hayrettin Karaca tarafından, yılında, 13,5 hektar arazi üzerinde kurulmuştur. Peyzaj ağırlıklı koleksiyon, bir canlı ağaç müzesi konumundadır. Bugün yaklaşık civarında değişik bitki tür, alttür, varyete ve kültür formunu barındırmaktadır.
Karaca Arboretum, Türkiye’nin ilk özel Arboretumudur. Dikkate değer koleksiyonları Acer, Prunus, Malas, Magnolia, Quercus, Betula, Pinus, ağabeyes, Picea cinslerine ait önemli birçok tür ve kültür formunu barındırmaktadır.
Arboretum Pazar günleri – saatleri arası halka açıktır. Bunun dışında grup ve okullara haftanın diğer günleri de randevu alınması koşuluyla açıktır. Gezi rehber eşliğinde 1,5 saat sürmektedir. Ziyaret TEMA vakfına makbuz karşılığı bağış yapılarak gerçekleşmektedir. Karaca Arboretumu senede civarında yerli ve yabancı kişi ziyaret etmektedir.
Bu gün Karaca Arboretum’un en önemli faaliyetleri; Üniversite öğrencilerine staj imkânı sağlamak, Halka açık olduğu için halkın konuyla ilgili bilgisini artırmak. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yapılan Arboretum ve Botanik bahçelere bitki materyali sağlamak. Bahçıvan eğitimi vermek, Dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan Arboretum ve Botanik bahçeleri ile tohum değişimi yapılması, bitki koleksiyonunu genişlemeye devam etmek, Arboretum alanı içinde yeni bahçeler yapılması gibi faaliyetler içermektedir.
Tüm bu faaliyetler için gerekli finansman, Karaca Arboretum da bulunan Karaca Arboretum Fidanlığı faaliyeti ile sağlamaktadır. Fidanlık haftanın her günü açıktır.
Karaca Arboretum Haziran de Uluslararası Dendroloji yani Ağaç Bilimi Cemiyeti tarafından bir ödüle layık görülmüş ve 27 Haziran de bu ödül Uluslararası Dendroloji Cemiyetinin Başkanı tarafından Karaca Arboretum da düzenlenen törenle Sn. Hayrettin KARACA’ya takdim edilmiştir. Bu ödül dünyada şimdiye kadar 14 Arboretum ya da Koleksiyon bahçesine verilmiştir. Karaca Arboretum da bu ödülü alan Arboretum olmuştur.
yılında vakıf statüsüne ulaştırılmış olan Türkiye’nin ilk özel arboretumunun arazisi, yılında Hayrettin Karaca’nın babası Hacı Halil Karaca tarafından kavaklık yapılmak üzere 27 dönüm olarak satın alınmıştı. Yerinde tespit edilmeden alınan arazi, daha sonradan anlaşılacağı üzere ekseriyetle bataklık haldeydi.
Bu haliyle değil arboretum, bahçe olmaya dahi müsait değildi. Ancak, Hocazade Halil pes etmedi ve arazi, dikime elverişli hale dönüştürülmek üzere askıya alınarak ıslah edildi. Islah edilen arazi, bir arkadaş tavsiyesi üzerine kavaklık yerine meyve bahçesine dönüştürüldü. Ağırlıklı olarak elma ve şeftali türleri dikilerek oluşturulan bahçede ilk ürün yılında elde edildi. Bu esnada mevcut arazi daha da genişletilerek meyvecilik faaliyetleri sürdürüldü.
Hacı Halil Karaca’nın yılındaki vefatından sonraki yıllarda da, Karaca ve kardeşleri enişteleriyle birlikte meyvecilik işini devam ettirerek, mevcut araziyi hatırı sayılır derecede genişlettiler. Ancak, yılında kardeşler, babalarından kendilerine intikal etmiş olan mirası paylaşma kararı alarak, farklı bir yapılanmaya girdiler. Bu paylaşım sonucunda Hayrettin Karaca’ya meyvelikten 65 dönüm arazi kaldı.
Mevcut meyvecilik faaliyetlerini kısa bir süre daha devam ettiren Karaca, yılında arazi içerisine halen ikametgâhı olan evinin yapımına karar vererek, inşaatına başladı. Ev, yılında tamamlandığında evin etrafı, Karaca’nın doğa aşkını yansıtır şekilde, nadide bir bahçeye dönüşecek bitkilerle bezenmeye çoktan başlamıştı.
Karaca, çocukluğundan getirdiği doğa sevgisiyle, her yurtdışı gezisinde yaptığı arboretum, botanik bahçe ve park ziyaretlerinden de etkilenerek, önceleri ev bahçesi niyetiyle oluşturduğu alanı, dünyanın dört bir yanından topladığı çeşitli bitki türleriyle genişleterek, onun kısa bir süre içinde Türkiye’nin ilk özel arboretumuna dönüştürdü.
’li yılların meyve bahçesi, ’li yıllara bir arboretum olarak adım attı ve günümüze ulaştı. Türkiye’nin ilk özel arboretumu olma özelliğini taşıyan Karaca Arboretum’a, yılında kurucusu Hayrettin KARACA tarafından vakıf statüsü kazandırılmış ve kendisinin en biricik eseri olarak addettiği bu hizmeti ülkeye armağan edilmiştir.

Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
Çekim Tarihi :
Prodüksiyon Yapım Tarihi:
Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 84 93
web: seafoodplus.info
seafoodplus.info

Karaca Arboretum - Yalova

Ankara TEMA gönüllüleri 30 Eylül tarihinde TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanlarından Hayrettin Karaca'yı ve Türkiye'nin ilk özel bitki müzesi olan Karaca Arboretumu ziyaret etti

Karaca Arboretum (Ağaç Müzesi) Yalova

Bu güzelliği bize armağan eden Sayın Karaca'ya teşekkürler. Korumak da bizim görevimiz olmalı. Son zamanlardaki bu bölgenin imara açıldığı haberlerine inanmakta güçlük çekiyorum.

Arboretum, Latince kökene dayanan kelime anlamıyla 'Ağaç Evi' demektir. Arboretumların genel kuruluş amacı, orijini ve yaşları belli, çoğunluğu ağaç ve diğer odunsu bitki taksonlarından oluşan türleri bir araya getirip seafoodplus.info Arboretum, Türkiye'nin bu amaçla oluşturulmuş ilk özel arboretumlarından biridir. 

yılında vakıf statüsüne ulaştırılmış olan Türkiye’nin ilk özel arboretumunun arazisi, yılında Hayrettin Karaca’nın babası Hacı Halil Karaca tarafından kavaklık yapılmak üzere 27 dönüm olarak satın alınmıştı ve ekseriyetle bataklık haldeydi.

Karaca, her yurtdışı gezisinde yaptığı arboretum, botanik bahçe ve park ziyaretlerinden de etkilenerek, önceleri ev bahçesi niyetiyle oluşturduğu alanı, dünyanın dört bir yanından topladığı çeşitli bitki türleriyle genişleterek, kısa bir süre içinde Türkiye’nin ilk özel arboretumuna dönüştürdü. ’li yılların meyve bahçesi, ’li yıllara bir arboretum olarak adım attı ve günümüze ulaştı.

Türkiye’nin ilk özel arboretumu olma özelliğini taşıyan Karaca Arboretum’a, yılında kurucusu Hayrettin KARACA tarafından vakıf statüsü kazandırılmış ve kendisinin en biricik eseri olarak addettiği bu hizmeti ülkeye armağan etmiştir.

Karaca Arboretum Haziran de Uluslararası Dendroloji (Ağaç Bilimi) Cemiyeti tarafından ödüle layık görülmüştür. 13,5 hektar arazi üzerinde kurulmuştur. Bugün yaklaşık civarında değişik bitki tür, alttür, varyete ve kültür formunu barındırmaktadır.

Bu ödül dünyada şimdiye kadar 14 Arboretum ya da Koleksiyon bahçesine verilmiştir. Karaca Arboretum da bu ödülü alan Arboretum olmuştur.

Senede civarında yerli ve yabancı kişi ziyaret etmektedir.Üniversite öğrencilerine staj imkânı sağlamak, Halka açık olduğu için halkın konuyla ilgili bilgisini artırmak. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yapılan Arboretum ve Botanik bahçelere bitki materyali sağlamak. Bahçıvan eğitimi vermek, Dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan Arboretum ve Botanik bahçeleri ile tohum değişimi yapılması, bitki koleksiyonunu genişlemeye devam etmek, Arboretum alanı içinde yeni bahçeler yapılması gibi faaliyetler içermektedir.

Karaca Arboretum Agaç müzesi Yalova Pazar gezimiz

Karaca Arboretum ağaç müzesini gezdik yalovadayız sizler için kayda aldık iyi seyirler

Karaca Arboretum Canlı Ağaç Müzesi

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.