öksürüğe antibiyotik iyi gelir mi / "Öksürük başladığında antibiyotik almayın" - Sağlık Haberleri

Öksürüğe Antibiyotik Iyi Gelir Mi

öksürüğe antibiyotik iyi gelir mi

funduszeue.info HAKAN KORKMAZÇOCUKLARDA ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI Okunma
Çocuklarda sık üst solunum yolu enfeksiyonu

Üst solunum yolu enfeksiyonları; burun, geniz, boğaz-bademcikler bölgelerinin birini veya birkaçını içerir. Çoğunlukla virüs kökenli enfeksiyonlardır (%90), bu nedenle antibiyotik tedavisi gerekmez. Çünkü antibiyotikler virüslere etki etmez, ve sadece bakterilere etkilidir. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı varsa doktora (aile hekimi, çocuk doktoru, KBB uzmanı) başvurulmalıdır. Sadece sulu burun akıntısı olduğunda muhtemel tanı basit nezledir ve doktora başvurmak şart değildir. Üst solunum yollarının en önemli bakteri  enfeksiyonu bademciklerin  grup A beta hemolitik streptokok enfeksiyonudur, doktorunuzun uygun gördüğü antibiyotik mutlaka kullanılmalıdır. Viral enfeksiyonlar % kendiliğinden iyileşir; sadece istirahat, yeterli sıvı alımı ve beslenme, ateş düşürücü yeterlidir. Bazen viral enfeksiyonun iyileşmesi yeterli olmaz, üstüne bakteri enfeksiyonu binerek sinüzit, bronşit ve zatüreye dönüşebilir. Bu durumda doktorunuzun önerdiği antibiyotik mutlaka kullanılmalıdır. 5. günden sonra artan veya devam eden ateş, koyu kıvamlı ve sarı burun akıntısı, öksürük-balgam doktora 2. kez başvurmak ve muhtemelen antibiyotiğe başlamak için önemli uyarılardır. Doktorunuz gerekirse bazı kan testleri, boğaz kültürü ve akciğer grafisi isteyebilir ve sonuçlara göre uygun antibiyotik başlayabilir.

Çocuklarda sık üst solunum yolu enfeksiyonu sebepleri aşağıdadır ve bu yönlerden bir KBB hekimi tarafından değerlendirilmelidir:
1-Kreş veya ana okuluna başlanan ilk sene sık enfeksiyon beklenilen bir durumdur ve anormal karşılanılmamalıdır.
2-Büyümüş veya kronik enfeksiyonlu geniz eti varlığı
3-Alerjik nezle (burun içinde şişlik, akıntı enfeksiyon için iyi bir ortam oluşturur, birlikte cilt döküntüsü olması şart değildir)
4-Kronik bademcik enfeksiyonu
5-Çevresel faktörler; evde sigara içilmesi, çok sıcak veya çok soğuk yatak odası (ideal derece), hava kirliliği
Alerjik nezlenin ve çevresel faktörlerin kontrolü, kreş-ana okul sürecinin tamamlanmasına ve uygun ilaç tedavilerine rağmen sonuç alınamazsa (sık enfeksiyonlar, burun tıkanıklığı düzelmezse) ameliyat seçenekleri gündeme gelebilir. Geniz etinin alınması ameliyatı en önemli ve yararlı operasyondur. Bademciklerin alınması ancak çok büyükse ve/veya sık iltihap oluyorsa gündeme gelmelidir. 

"Öksürük başladığında antibiyotik almayın"

Kış aylarında en çok görülen rahatsızlıklardan olan akut bronşitin yüzde 90'dan fazlasının virüs kaynaklı olduğunu vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tekin Yıldız, her öksürüklü ve ateşli hastalıkta antibiyotik tedavisi uygulanamayacağını ifade etti.

"KONTROLSÜZ ANTİBİYOTİK ALINMAMALI"

Vatandaşların doktorlara danışmadan antibiyotik kullanmamaları gerektiğini aktaran Yıldız, şunları kaydetti:

"Kış aylarında en çok zatürre ve akut bronşit hastalıkları görülüyor. Özellikle bu aylarda da zatürreden ziyade akut bronşit hastalığı daha fazla görülebilir. Genellikle sonbahardan kış mevsimine geçişte ve ani ısı değişimlerinde meydana gelen akut bronşitin belirtileri, kişiden kişiye değişse de zatürre belirtilerine çok benzer. Bu nedenle mutlaka doktora başvuru yapılarak, kesin tanı koyulması gerekir. Geçmiş dönemlere göre azalsa da vatandaşlar, öksürük başladığında ya da hafif ateşlendiğinde hemen antibiyotik almak istiyor. Akut bronşit vakalarının yüzde 90'dan fazlası virüsten kaynaklanır. Bu yüzden antibiyotik kullanımı, fayda vermez. Bu yüzden kontrolsüz antibiyotik alınmamalı."

Çocuklarda Öksürük Neden Olur?

Çocuklarda nezle, burun tıkanıklığı, boğaz enfeksiyonu gibi basit etkenler ve grip, kulak enfeksiyonu, krup, bronşit, zatürre, astım gibi daha ciddi solunum yolları hastalıkları öksürüğe neden olabiliyor.

Nezle, boğaz enfeksiyonu gibi hastalıklarda pek çok şikayet yaşarız. Ateş, boğazda batma hissi, halsizlik gibi şikayetler bu tür hastalıkların belirgin semptomlarıdır. Öksürük de bu şikayetlerin başında gelir. Özellikle aileler, çocuklarındaki öksürüğü fark edip endişelenirler. Öksürük, aslında bir hastalık değil, bir tepkidir. Solunum yollarına gelen yabancı cisim, balgam, iltihap ve akıntı gibi tehditlere karşı öksürük, solunum yollarını korumaya yönelik verdiğimiz bir tepkidir. Öksürük refleksini durdurmak değil, öksürüğe neden olan durumları ortadan kaldırmak doğrudur.


Öksürük Nedenleri

Çocuklarda nezle, burun tıkanıklığı, boğaz enfeksiyonu gibi basit etkenlerden grip, kulak enfeksiyonu, krup, bronşit, zatürre, astım gibi daha ciddi solunum yolları hastalıkları öksürüğe neden olabiliyor. Ayrıca yabancı cisim, alerji, sigara, reflü, kistik fibrozis, kitle, tümör gibi faktörler de öksürüğe yol açıyor. Her öksürük bizi farklı bir sağlık sorununa götürüyor. Örneğin; havlama tarzında öksürük krupta, iç çeker gibi öksürük boğmacada, göğüste hırıltıyla birlikte gelen öksürük ise astımda görülüyor. Ani başlayan ve morarmanın eşlik ettiği öksürük, yabancı cisim yutmada (aspirasyonu) ortaya çıkıyor. Çocuğunuzun öksürükle birlikte kusması varsa, gece öksürükleri artıyorsa; öksürük nedeni reflü olabiliyor. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı öksürükler de gece gözleniyor. Öksürük öğürme refleksini uyararak kusmaya neden olabiliyor. Kusmanın devam etmemesi bir sorun olmadığına işaret ediyor.

Öksürük Balgamlı İse&#x;

Rahatsızlık tespit edilirken; öksürüğün zamanı, şekli (balgamlı, kuru, havlama), nasıl başladığı (ani, beslenme ve efor sonrası, toz ve alerjenlere karşı), çocukta hangi şikayetlerin eşlik ettiği (ateş, hırıltılı solunum, nefes darlığı, burun tıkanıklığı, kusma, kilo kaybı, gece terlemesi) gibi durumlar mutlaka göz önünde bulundurulmalı. Öksürük haftayı geçmişse, hırıltı ile birlikte görülüyorsa, çocuğun ateşi olmadığı halde devam ediyorsa, tekrarlıyorsa, hapşırık, burun tıkanıklığı ve kaşıntı da varsa, öksürük nedeninin alerjik olma olasılığı çok yüksektir. Yine kreşe giden çocuklarda üst üste gelen soğuk algınlığı, öksürüğün haftalarca sürmesine neden olabiliyor. Sonuç olarak çocuğun öksürüğü üç günü geçiyorsa, öksürük giderek artıyorsa, öksürüğe ateş, nefes darlığı ve morarma eşlik ediyorsa, ani başlamış ve havlar tarzı öksürüyorsa mutlaka bir doktora götürüp muayene ettirmeli.

Bebeklerde Öksürük

Bebeklerde öksürük sorunu bebek 6 aydan daha küçükse dikkatle izlenmelidir. Aksi takdirde öksürüğe neden olan altta yatan hastalık daha ciddi sorunlara neden olabilir. Basit bir öksürük gibi görünse de bebeklerde görülen öksürük ihmal edilmesi halinde bronşit ya da zatürreye dönebilir. Bu nedenle bebekleri üç aydan küçük olan aileler öksürmeleri halinde çocuklarını doktora götürmelidir.

Öksürüğe Bu Belirtiler Eşlik Ediyorsa&#x;

Bebek ya da çocuğunuzda öksürük ile birlikte başka bazı belirtiler de görülüyorsa bekletmeden doktora gitmeniz gerekir. Bu belirtileri şöyle sıralayabiliriz;

  • Çocuğunuzun ateşi yüksekse,
  • Halsiz ve yorgun görünüyorsa,
  • Göğsünün ağrıdığını söylüyorsa,
  • Çocuğunuz sık sık, hızlı bir şekilde nefes alıp veriyorsa,
  • Nefes alıp verirken hırıltı sesi geliyorsa,
  • Yüzünde, dudaklarında maviye yakın bir renk değişimi varsa,
  • Güçlükle nefes alıp verebiliyorsa,
  • Öksürürken kan geliyorsa mutlaka bir çocuk doktoruna muayene ettirmelisiniz.

Çocuklarda Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Ilık Su İçirin

Genel durumu iyi, ateşi, hırıltılı solunum gibi nefes alma problemi olmayan çocuklar evde izlenebilir. Bu gibi durumlarda en iyi öksürük şurubu; ılık sudur. Bol su ve sıvı alımı, çocuğunuzun boğazını yumuşatarak rahatlama sağlar. 

Burnunu Açın

Burun tıkanıklığı varsa, deniz suyu veya fizyolojik serumlar ile açabilirsiniz. Bu yolla rahatlama elde edemiyorsanız doktor tavsiyesi ile burun açıcı sprey ilaçlardan yarararlanabilirsiniz.

Havayı Nemlendirin

Hava kuruluğunda da öksürük olabileceğinden, alerji dışı öksürük nedenlerinde ve basit üst solunum yolu enfeksiyonlarında uygun nemi sağlamak için su buharından faydalanabilirsiniz. Evinizde gün içerisindeki nem ortamını yaklaşık yüzde 50 seviyelerinde tutmak çocuk ve bebeklerinizin öksürük sorununa iyi gelecektir. Evi nemlendirmek için soğuk buhar makinesi kullanıyorsanız bu cihazların bakımını ve temizliğini ihmal etmemelisiniz.  

Antihistaminik İlaçlar

Alerji sorunu varsa doktor önerisi ile antihistaminik ilaçlardan yararlanılabilir. Bu ilaçlar sayesinde çocuğunuzun öksürüğü azalacaktır.

Balgam Sökücü İlaçlar

Yine doktor önerisiyle çocuğunuzun öksürüğünü rahatlatmak için balgam sökücü ilaçlar verebilirsiniz. Çocuğun balgamı atmasıyla birlikte öksürüğü de azalacaktır.

Çocuğa gelişigüzel öksürük şurubu ve antibiyotik vermek yerine doktor kontrolünde bazı öksürük yumuşatıcı ilaçlar da tercih edilmelidir.

Ihlamur Çayı Verebilirsiniz

Öksürüğe karşı, yetişkinlerde olduğu gibi 6 aydan büyük çocuklarınızda da ılık vermek şartıyla doktor önerisiyle ıhlamur suyu kullanabilirsiniz.  Günde bir ya da iki kez çeyrek çay fincanı kadar içireceğiniz ıhlamur çayı çocuğunuzun boğazının rahatlamasına katkıda bulunacaktır. Ihlamurun içindeki bileşenlerden flavonoidler; iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, musilajların; tahrişi önlediği ve boğazı yumuşattığı yönünde birçok veri mevcut. Tedaviye yönelik kullanılan ıhlamur çayına şeker ilave etmeyin. Şeker, çaydaki etkili bileşenlerle reaksiyona girebiliyor. Bal ilavesini ise 40 derecenin altındaki sıcaklıklarda yapmak gerekiyor.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası