ilaç kullandıktan kaç saat sonra alkol alınabilir / Alkol aldıktan sonra kaç saat sonra ilaç içilir?

Ilaç Kullandıktan Kaç Saat Sonra Alkol Alınabilir

ilaç kullandıktan kaç saat sonra alkol alınabilir

Alkol ve ila&#;, bir araya gelebilir mi

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Toplumda alkol kullananların oranı giderek artıyor. Özellikle yaşın ilerlemesiyle ilaç kullanım oranı da yükseliyor. Böyle olunca en azından bazı günlerde ilaç ve alkol kullanımı çakışıyor.

Bazı zamanlarda da alkol kullanımının yarattığı mide rahatsızlığı bulantı ve baş ağrısı gibi sorunları gidermek için özellikle ilaç kullanmak gereği de ortaya çıkıyor. İşte alkol ve ilacın bir araya gelmesi halinde akla gelebilecek sorular ve onların cevapları:

İlaç kullanırken alkol alınırsa

- Alkol, bazı ilaçların etkisini azaltabilirken, bazılarının etkisini arttırabilir. Bu tersine, ilaçların da alkolün etkisini arttırması şeklinde görülebilir. Bazı ilaçlar da alkolle birleştiği zaman zehirli etkiler yaratabilir.

ORGANLARA ZARAR

İlaç ve alkol birbirini neden etkiler?

- İlaç vücuda girdiği zaman kan yoluyla tüm vücuda yayılır. Organlardan geçerken birtakım değişikliklere uğrar, parçalanır. İlacın tümü ya da parçalanma ürünleri bazı organlarda istenen ya da istenmeyen etkiler yaratır. Alkolün de vücuttaki serüveni ilacınkine çok benzer. Aynı parçalanma mekanizmalarını kullandıkları zaman vücutta birikme gösterirken, parçalanmış ürünlerinin etkili olduğu ilaç kullanımlarında ilacın istenilen etkisi yeterince görülemeyebilir. Benzer toksik etki söz konusu olduğunda da el birliği ile aynı organa zarar verme halleri ortaya çıkabilir. Sürekli alkol kullananlarda parçalayıcı enzimler çok aktif oldukları için, bu kişilerde ilacın vücutta etkin olarak kalma süresi kısalarak etkisi azalabilmektedir.

NARKOZDAKİ TEHLİKE

Alkol kullanana narkoz uygulanır mı?

- Narkozda kullanılan bazı ilaçlar, sürekli alkol kullananların karaciğerinde hasar yaratabilir. Bazı narkoz ilaçları da sürekli alkol kullananların karaciğerinde yeterli hızda parçalanamadığı için, vücutta yüksek dozlara çıkarak tehlikeli olabilir.

ANTİBİYOTİKLE ASLA

Antibiyotik kullanırken alkol alınabilir mi?

- Aralarında mantar, parazit ve sıtma ilaçlarının da bulunduğu antibiyotikleri kullanılırken alkol kullanılması, bulantı, kusma, başağrısı, ateş basması ve havale nöbeti gibi belirtilere yol açabilir. Ayrıca alkol kullanılması birçok antibiyotiğin vücuttaki etkisini azaltır. Karaciğerde işlenen antibiyotiklerin sürekli alkol kullananların karaciğerine zarar verme riski yüksektir.

BEYİN VE KARACİĞER

Sinir ve uyku ilaçları ile alkol birlikteliği öldürücü olur mu?

- Aralarında antipsikotik ilaçların da bulunduğu sakinleştirici, depresyon giderici ve uyutucu etkili ilaçlarla birlikte alkol kullanılması beyin fonksiyonlarında ileri derecede baskılama nedeni olabilir. Solunum merkezinin baskılanması, solunum durması ile ölüm riski yaratabilir. Bu ilaçların bazıları, alkolle bir arada alındığında ciddi karaciğer hasarlarına yol açabilir.

Şeker hastaları alkol alabilir mi?

- Şeker hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu alkolden etkilenir. Sık alkol kullananlarda ilaçlar daha az etki gösterirken, seyrek kullanımda ilacı etki süresi uzamaktadır. Böylece kan şekeri dengesini sağlamak güçleşebilmektedir. Bazı şeker ilaçları ile alkolü bir arada kullanılması bulantı, kusma, baş ağrısı şikayetlere yol açabilir.

GRİP HASTALARI DİKKAT

Grip ilaçları ile alkol

- Grip ve soğukalgınlığı ilaçlarının içinde bazı antihistaminik (alerji giderici) maddeler vardır. Bunlar alkolle birleştiğinde ileri derecede uyuşukluk nedeni olabilir. Bu da otomobil de dahil olmak üzere her türlü araç gereç kullanımında kaza riskini ileri derecede arttırır. Yaşlılarda bu etki çok daha önemlidir. Bu ilaçlarda ayrıca ağrı kesici ve ateş düşürücü etkili parasetamol de bulunur. Parasetamolün alkolle birlikteliği ciddi karaciğer hasarlarına yol açabilmektedir.

MİDE KANAMASI RİSKİ

Ağrı kesiciler de kullanılamaz mı?

- Yukarıda belirttiğimiz gibi parasetamol içerenler alkol kullananlar tarafından kullanılmamalıdır, karaciğer hasarı riski yaratmaktadır. Naproksen içerenler, alkolle birlikte alındığında mide kanaması riski yaratmaktadır. Yaşlılarda yapılan çalışmalar alkolle birlikte alınan yüksek dozdaki aspirinin mide kanaması riski arttırdığını, aynı zamanda alkolün, sanki daha fazla içilmiş gibi etkilediğini gösterdi.

Kalp ve tansiyon ilaçlarını da etkiler mi?

- Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlarla, koroner kalp hastalığında kullanılan nitratların alkolle birlikte alınması, bu kişilerin ayağa kalktıklarında başdönmesi ve tansiyon düşmesi tablosuyla kaşılaşmasına yol açabilir. Sürekli alkol kullananlarda, beta bloker grubu ilaçlar daha düşük etki gösterir.

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları
Zaten Destekçiyim

Birçok insan (özellikle de gençler ve öğrenciler) ilaç kullanırken alkol tüketmenin etkilerinden bihaberdir. Bazı çok net gerçekler vardır: örneğin anti-depresanlar ile alkol asla karıştırılmamalıdır. Diğer birçok insan ise ilaçlarla alkolü karıştırmanın tehlikelerinden haberdar olsa da umursamaz. Örneğin insanlar, "sosyal içicilik" kavramı arkasına sığınarak ya da Türkiye'de bolca görülen "1 kereden bir şey olmaz" lafıyla bu tehditleri görmezden gelmektedir. Hatta bazıları, ilaçlarını aldıkları doktorla üstünkörü konuşarak ilaçlarıyla birlikte tek tük alkol tüketiminin sorun olmayacağı cevabını alırlar ve sonuçları umursamazlar. Halbuki "tek tük içme"nin tam olarak ne olduğu doktorla konuşulmalı ve net olarak anlaşılmalıdır. Günde 1 bardak mı tek tüktür? Haftada bardak mı? Bu, netleştirilmelidir. Birçok ilaç gerçekten de "hafif alkol tüketimi" ile herhangi bir zarara neden olmaz. Ancak bazıları, tek bir bardak alkolle bile ölümcül sonuçlar doğurabilir. 

Evrim Ağacı olarak bu konuda bazı temel bilgileri sunmak ve en azından genel çerçevede aklınızda tutabileceğiniz kuralları hatırlatmak istiyoruz. Ancak öncelikle ilaç etkileşimlerinin 3 farklı yöntemini öğrenelim:

Ne ilaç içiyor ve ne tür alkol tüketiyor olursanız olun, genellikle bu ikili, vücudun temizleme makinası olarak işleyen karaciğerde birleşir ve etkileşime geçer. Dolayısıyla hem hafif, hem de ağır içicilerde bu etkileşim mutlaka gerçekleşir; ancak etkileri farklı olabilir. Unutulmaması gereken, öylesine alınan hafif ilaçların içerisindeki kimyasalların bile alkolle çok güçlü etkileşimlere geçebilecek olmasıdır. Dolayısıyla ilaçların tek başlarına etkilerinin düşük olmasına aldanarak alkol tüketimi kontrolsüz bir şekilde yapılmamalıdır. Benzer şekilde, daha önceden alkol-ilaç karışımının bir soruna neden olmamış olması, bir sonraki sefer olmayacağı anlamına gelmez. Örneğin "sıradan ilaç" olarak kabul edilen alerji ilaçları, ağrı kesiciler ve vitaminler genellikle vücutta zaman içerisinde salınırlar. Bu zamanlamayı sağlayan vücut içerisinde yavaş yavaş eriyen dış zırhlarıdır (kapsülleri). Alkolle tüketildiklerinde, bu kapsül hızla erir ve ilacın tam dozu birden boşalır. Bu da vücutta beklenmedik etkilere neden olabilir.

Aşağıda, birkaç önemli kimyasal (ve ilaç) grubunun tek başlarına etkileri ve alkolle etkileşimlerini sıralamaktayız. Dediğimiz gibi, aklın bir köşesinde tutmakta fayda görüyoruz. Ayrıca unutmayınız ki aşağıda belirtilen bazı kimyasallar sadece "uyuşturucu madde" olarak değil, bazı ilaçların içerisinde etken madde veya katkı maddesi olarak da bulunmaktadır; bu sebeple sadece uyuşturucu olarak düşünmeyin ve tükettiğiniz ilaçların içeriğini kontrol edin. Liste şöyle:

  1. Marijuana: saat boyunca kanlı gözler, yavaşlamış/ağırlaşmış motor beceriler, artan tepki süresi, zaman-uzay algısında bozulmalar ile karakterize edilir. Alkolle tüketildiğinde uyuşturucu etki artar, hem alkolün hem de marijuananın toksik etkisi artar. Dolayısıyla illa bir arada tüketilecekse, dikkatli doz ayarı yapılmalıdır. Mümkünse ikili karıştırılmamalıdır.
  2. Kokain: Duygularda yoğunlaşma, aşırı uyarılmışlık ve mutluluk hali (öfori), yükselmiş enerji, uyanıklılık hali, anksiyete (telaş), rahatsızlık, uykusuzluk (insomni), azalan iştah ile karakterize edilir. Alkol ile tüketildiğinde bazen kokain etkisi altında görülen titreme ve anksiyete hali ortadan kalkabilir. Buna karşılık olarak hem kokainin, hem de alkolün kan basıncını arttırması nedeniyle sıklıkla kalp krizine ve inmelere neden olur. Asla kokain ve alkol karıştırılmamalıdır.
  3. Halüsinojenler: Tüm duygularda değişim, öfori, anksiyete, kişilik yitimi ve bedenden ayrılma deneyimi, vücut sıcaklığı, kan basıncı ve kalp ritminde artış, iştah kaybı ve uykusuzluk ile karakterize edilir. Birçok halüsinojenin alkolle ortak etkisi bilinmemektedir. Kimi halüsinojenin anksiyete etkisinin alkolle azaldığı bilinmektedir.
  4. Sakinleştiriciler ve Yatıştırıcılar: Birçok etkisi alkolle aynıdır; ancak öfkelilik hali bunlarda görülmez. Ketlemede azalma, düşük nabız ve nefes hızı, düşük kan basıncı ve baş dönmesi ile karakterize edilir. Alkolle ortak etkileri nedeniyle aşırı baş dönmesi, kalp ve damar fonksiyonlarında bozulma meydana gelir ve sıklıkla ölüme neden olur. Dolayısıyla bunlar alkolle asla karıştırılmamalıdır.
  5. Antidepresanlar: Depresyona karşı kullanılan bu ilaçların çoğunlukla etkileri alkolle kötüleşir. Birçok antidepresanın etkisi alkol nedeniyle neredeyse tamamen ortadan kalkar. Ayrıca bu ilaçlarda bol miktarda görülen yan etkilerin şiddeti artar. Baş dönmesi miktarı artar. İkilinin karışması sonucu aşırı uykululuk görülebilir ki bu durum, özellikle araç kullanırken vb. durumlarda ölümcül sonuçlara neden olabilir. Yapılan araştırmalar antidepresan tüketiminden saatler sonra tüketilen tek 1 bardak alkolle bile reaksiyon süresinin ciddi anlamda düştüğünü göstermektedir. Antidepresanların çoğu monoamin oksidaz inhibitörü oldukları için, alkolle karıştırıldıklarında kan basıncında aşırı yükselmeye neden olurlar ve bu durum felçle sonuçlanabilir.
  6. Opiyatlar: Öfori, küçülmüş gözbebekleri, düşük kan basıncı ve düşük kalp ritmi ile karakterize edilir. Alkolle tüketildiğinde iki kimyasalın da uyuşturucu etkisi artar ve aşırı tüketim (overdose) sınırına ulaşma riski katlanarak artar.
  7. Antibiyotikler: Birçok antibiyotiğin yan etkisi olmasa da, bazılarında mide bulantısı ve karın ağrısı sıklıkla görülür. Neredeyse tüm antibiyotiklerin etkisi, alkolle karıştırıldıklarında azalır. Ayrıca alkolle karıştırıldığında mide bulantısı da artabilir. Dolayısıyla antibiyotiklerin kullanıldığı hastalıklarla mücadelenin etkili olması için alkolden uzak durmakta fayda var. Ancak antibiyotikle alkolün karıştırılmasının neredeyse hiçbir zaman ölümcül bir sonucu yoktur.
  8. Antihistaminler: Baş dönmesi ve ağız kuruluğu gibi etkileri olabilir. Alkolle karıştırıldığında aşırı mide bulantısına neden olabilir.
  9. Aspirin ve İbuprofen: Yaygın olarak tüketilen bu iki ilacın az sayıda yan etkisi olmakla birlikte, mide bulantısı, mide ekşimesi ve gerginlik durumları gözlenebilir. Alkolle karıştırılmaları, sindirim kanalında yırtılma ve kanamalara neden olabilmesi açısından tehlikelidir. Dolayısıyla mümkünse asla karıştırılmamalıdırlar.
  10. Antidiyabetik ve Hipoglikemikler: Diyabet ve hipoglisemi hastalıklarıyla mücadelede kullanılan bu ilaçların (insülin gibi) yan etkileri ne yazık ki tam olarak bilinmemektedir, çünkü alkolle karıştırıldıklarında öngörülemeyen reaksiyonlara neden olabilirler. Bu da, bu karışımı bir "saatli bomba" haline getirmektedir. Dolayısıyla asla alkolle karıştırılmamalıdırlar.

Umarız faydalı olmuştur.

Uyarı

Her antidepresan aynı içerikte olmadığı için bazılarıyla alkolün karıştırılmasında sözü edilen sonuçlar doğmayabilir. Ancak antidepresanlar genel olarak riskli bir ilaç türü kabul edilirler. Dolayısıyla net bir şekilde emin değilseniz ve antidepresan kullanıyorsanız, alkolle asla karıştırmamanızı tavsiye ederiz. Tabii bir alkol uğruna Rus Ruleti oynamayı tercih etmiyorsanız Ya da doktorunuza danışabilirsiniz.

Alıntı Yap

Okundu Olarak İşaretle

Paylaş

Sonra Oku

Notlarım

Yazdır / PDF Olarak Kaydet

Bize Ulaş

Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git

Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?

Kaynaklar ve İleri Okuma

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir