kilo aldıran depresyon ilaç isimleri / Kilo aldıran ilaçlar nelerdir? | Diyetkolik

Kilo Aldıran Depresyon Ilaç Isimleri

kilo aldıran depresyon ilaç isimleri

Antidepresanlar Kilo Aldırır mı? Depresyon Tedavisi ve Kilo İlişkisi

Antidepresanlar uzun zamandır kilo almak ile ilişkilendiriliyor. Depresyonu tedavi etmede istekli olan ancak tartıda hoşlanmayacağı bir sayı gören pek çok insan için bu durum bir endişe kaynağı olabilir.

Antidepresanlar Kilo Aldırır Mı?

“Yaygın olarak kullanılan antidepresanlar, gelişmiş ülkelerde obezite salgınına katkıda bulunabilir, çünkü yeni bir araştırmanın yazarlarına göre uzun süredir antidepresan kullanan insanların kilo alma ihtimali yüzde 21 daha fazla.”

Geçtiğimiz yıllarda İngiliz gazetesi The Independent&#;te yayınlanmış bir makalenin açılış paragrafı böyle başlıyor.

ilaç ve telefon ekranında alarm görseli

Makale özellikle birkaç yıl veya daha uzun zamandır antidepresan kullanan kişilerin kilo alma olasılığının, kullanmayanlara kıyasla daha yüksek olduğunu gösteren bir çalışmaya atıfta bulunuyor.

Çalışma, Remeron markasının ürettiği mirtazapin isimli ilacı kilo alımına yol açma olasılığı en yüksek olan antidepresan seçiyor. Araştırmacılar, özellikle daha hafif depresyon vakalarını tedavi etmede antidepresanların son çare olmasını ve öncelikle terapi gibi diğer yöntemlerin tercih edilmesini öneriyor.

Çalışma, antidepresanları kilo alımına bağlayan diğer çalışmaların üzerine çıkıyor; uzmanlar antidepresan kullanan her dört kişiden birinin en az 4,5 kilo aldığını söylüyor. Antidepresanların doğrudan kilo almaya neden olduğu kanıtlanmamış olmasına rağmen, arada bir bağlantı kesinlikle var gibi görünüyor.

Bazı antidepresanlar ve antidepresan sınıfları, kilo alımı ile diğerlerinden daha fazla ilişkilidir. Örneğin:

  • Trisiklik antidepresanlar amitriptilin (ve Elavil markası altında satılan diğerleri), imipramin (Tofranil) ve doksepin (Sinequan) içerir
  • MAO inhibitörleri fenelzin (Nardil), izokarboksazid (Marplan) ve tranilsipromin (Parnate) içerir

Oldukça eski antidepresan sınıfları olan trisiklik antidepresanlar ve MAO inhibitörlerinin kilo alımına yol açması en muhtemel antidepresanlar olduğuna dair kanıtlar vardır.

Fakat en yaygın reçete edilen ve daha modern antidepresanlar olan seçiçi serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) de yine kilo alımı ile ilişkilendiriliyor, bunlar: paroksetin (Paxil, Pexeva, Brisdelle), sertralin (Zoloft), fluoksetin (Prozac) ve sitalopram (Celexa) gibi ilaçlar. Bazı çalışmalar SSRI&#;ların altı ay veya daha uzun süreli kullanımının, kısa süreli kullanıma kıyasla kilo aldırma olasılığının daha yüksek olduğunu bulmuştur.


MyTherapy Blog&#;da ilginizi çekebilecek diğer makaleler:


Antidepresanlar ve Kilo Alma Arasındaki Bağlantı

Antidepresanlar ve kilo alımı arasındaki bağlantının kesin doğası henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak, ilişkiyi açıklayabilecek iki yaygın teori vardır.

İlk teori, kilo alımının aslında antidepresanların işe yaradığının bir göstergesi olabileceğidir.

Teori 1: Yemekten Yeniden Keyif Almaya Başlamak

Yiyeceklerden artık zevk almamak, iştahsızlık ve kilo vermek depresyonun bilinen belirtileridir.

Bu nedenle depresyonu tedavi etmek iştahınızı geri getirebilir, ki bu da kilo almanıza neden olabilir. Benzer şekilde, depresyon için etkili bir tedavi sizi sosyal olarak daha aktif hale getirebilir, çünkü dışarıda yemek yeme ve bir şeyler içme isteğiniz artabilir.

Tersi durumda ise, bazı insanlar depresyon sırasında aşırı yemek yediklerini ve tedavi sırasında daha az yediklerini söylüyorlar. Bu durum, bazı insanların antidepresan alırken daha fazla enerji ve egzersiz yapma isteği hissetmesi sebebiyle, kilo almak yerine neden kilo verdiklerini açıklayabilir.

Bu yaşam tarzı faktörleri antidepresanların kullanımıyla birlikte kilo alımını veya kilo kaybını araştıran çalışmaların neden tutarsız olduğunu açıklamaya yardımcı olabilir; kilo durumunuz çoğunlukla tedavi sırasındaki kişisel depresyon belirtilerinize ve sonraki davranışlarınıza bağlı olarak değişebilir.

Fakat bu teori bazı antidepresanların neden diğerlerinden daha fazla kilo alımı (veya kaybı) ile daha fazla ilişkili olduğunu açıklamıyor.

Teori 2: Metabolizma ve İştah Üzerindeki Etki

NYU Tıp Fakültesinde lisansüstü tıbbi programlar dekan yardımcısı ve psikiyatrist Norman Sussman, yemek yemediğini ancak yine de kilo aldığını söyleyen hastaları olduğunu seafoodplus.info’a anlatıyor.

Sussman, kilo alımına yol açabilecek bazı metabolik etkilerin var olduğunu ileri sürüyor.

Ayrıca, yedikçe iştahları daha çok artan hastalara sahip olduğunu ve bu hastaların karbonhidrat alma ihtiyacı hissettiğini söylüyor. İştahı tatmin etmede yaşanan bu zorluk, aşırı yeme ve kilo alımına da yol açabiliyor.

Yemekten zevk alma hissinin geri dönüşüyle ilgili olan önceki teorinin aksine, bu teori antidepresanların metabolizmanızı ve iştahınızı doğrudan gerçekten etkileyebileceğini düşündürmektedir.

Birçok uzman, bu etkinin muhtemelen çoğu antidepresanın bir şekilde etki ettiği nörotransmitter olan serotonin hormonu ile ilgili olduğuna inanmaktadır. Serotonin’in uzun süredir iştahınızı düzenlemeye yardımcı olduğuna inanılmaktadır ve yağ metabolizmasında rol oynayabileceğine dair kanıtlar vardır.

Nihayetinde, diğer bilinmeyen faktörlerin rol oynama payı olsa da, her iki teorinin de kendi içinde bir gerçeğe sahip olduğu görülüyor.

Ne Yapmalısınız?

Pratikte tüm ilaçlar yan etki riski taşır. Kilo alımı birçok antidepresanın olası bir yan etkisi olmasına rağmen, herkesin başına gelmez. Birçok insan kilo almayabilir veya sadece biraz alır, bu insanlar vücutları ilaca uyum sağladıktan sonra alınan kiloları verebilir, bazıları da kilo almadan yalnızca kilo verebilir.

Bazı durumlarda depresyon etkisi olarak kilo alımı veya kaybı yaşadığında, insanlar antidepresanlarla birlikte kaybettikleri kiloyu alır ya da verirler, bu da olumlu bir sonuç olarak görülebilir.

Bazı kişiler için ise kilo alımı daha ciddi bir endişe kaynağıdır. Özgüveninize zarar verebilir ve aşırı kilolu veya obez olma riskinizi artırabilir.

Nihayetinde, yaşadığınız tüm endişeleri doktorunuzla tartışmalısınız. Size antidepresanlar reçete edildiyse, doktorunuz tarafından aksi belirtilmedikçe, tam olarak belirtildiği gibi almaya devam etmeniz önerilir. Aniden antidepresan almayı bırakırsanız, depresyonunuzun kötüye gitmesi veya diğer etkileri yaşayabilirsiniz.

Sinir bozucu ve zaman alıcı olsa da, hem etkili hem de yan etkisi çok az olan (veya olmayan) bir tedavisini bulmak için birkaç girişimde bulunmak gerekebilir. Ancak bunu yaptıktan sonra, istenmeyen kilolar veya diğer yan etkiler olmadan, artmış bir yaşam kalitesinin tadını çıkaracaksınız.


MyTherapy Blog’daki diğer makalelere bir göz atın:

Kilo Aldıran İlaç İsimleri


Kilo aldıran ilaç isimleri hakkındaki makalemiz aşağıda yer almaktadıseafoodplus.info aldıran ilaç isimleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve bilmediklerinizi öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki makalemize göz atmanızı öneririz.

Yanlış kullanılan ilaçlar bazen aşırı kilo alımına sebep olabiliyor. Kilo almaya sebep olan ilaçların neler olduğunu uzmanlar detaylı olarak açıkladılar.

Tüm ilaçların kilo artışına neden olduğunu söylemek söz konusu olmasa da antidepresan, diyabet, tansiyon, epilepsi, hormon ve mide ilaçlarının bazılarının kilo artışına yol açabildiği bilinen bir gerçek. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Aydın, “Hangi ilaçlar kilo aldırır?” sorumuzu yanıtlıyor.

Vitaminler kilo aldırır mı?

Vitamin ve mineraller, enerji içerikleri olmadıkları için doğrudan kilo artışına neden olmasalar da “iştah artırıcı” etkileri bulunuyor. Bu nedenle, yeme dürtüsünü kontrol edemeyen ya da beslenmesinde kısıtlama olmayan bireylerin vitamin kullanması doğru bulunmuyor. Üstelik gereksiz yere alınan multivitaminlerin kilo alımı dışında da zararlı etkileri olduğu biliniyor. Sigara içen bireyde E vitamini kullanımının kanseri tetikleyebileceği, selenyum kullanımının diyabet sıklığını artırabileceği, yağda çözünen vitaminlerin ise vücutta birikerek zehirli etkiler oluşturabileceğinin unutulmaması gerekiyor.

Demir hapı kilo aldırmaz

Halk arasında demir haplarının kilo aldırdığı inanışına sık rastlanıyor. Bu, yanlış bir bilgi. Bir element olan demir kalori içermiyor. Bu nedenle demir hapları doğrudan kilo artışı yaratmıyor. Bununla birlikte demir eksikliğinin belirtilerinden biri de kişide iştah azalması olduğu için tedavi ile yükselen demir düzeyleri, kişinin iştahını artırarak kilo alımına neden oluyor. Bu nedenle demir tedavisi gören kişinin beslenme konusunda çok dikkatli olması gerekiyor.

Diyabet ve tiroit hastaları ilaç alırken dikkatli olmalı

Hastalığın doğal seyri sırasında kilo probleminin sıklıkla görüldüğü diyabet ve tiroit hastalarında kullanılacak ilaç seçimi büyük önem taşıyor. Diyabetli bir bireyde tansiyon yüksekliği için kullanılacak ilacın kilo artışı yapan gruptan seçilmemesi veya eşlik eden depresyon için kilo alımına neden olmayan bir ilacın tercih edilmesi gerekiyor. ılaçlar bazı durumlarda tek başlarına kilo artışına neden olmazken birkaçının bir araya gelmesi kişide kilo alımına yol açabiliyor.

Balık yağı kilo aldırabilir

Yrd. Do. Dr. Hasan Aydın, “Gerek yetişkinlerde gerekse çocuklarda balık yağı kullanımı kilo artışına enden olabilir. Çünkü bu, yağ içerikli bir ilaçtır ve doğrudan kalori ihtiva etmektedir” diyor. Aydın, D vitamininin ise kilo alımına neden olmadığını söylüyor.

En çok depresyon hapları kilo aldırır

Kilo artışına en sık neden olan ilaç grubu, depresyon ilaçları. Bu ilaçların doğrudan kişinin iştahını açması ve depresyonun yarattığı sorunlarla bir arada bulunması, kullanan kişiye kolay kilo aldırıyor. Bu ilaçlar bazen vücutta su tutulması nedeniyle de kilo artışına yol açabiliyor.

Ensüline yeni başlayanlar dikkat

Bazı diyabet ilaçları vücutta ensülin salgısını artırıyor, bazıları iştahu çoğaltıyor, bazıları da vücutta su tutuyor. “Sulfonilüre” ve “glizaton” grubu şeker ilaçları, bunların tipik örnekleri arasında bulunuyor. Bunun yanında ensülin kullanımına yeni başlayan kişide tedaviye başladıktan sonra kg‘lık artış meydana gelebiliyor. Tansiyon ilaçlarının bir kısmının da vücutta su tutarak kilo artışına neden olduğunun unutulmaması gerekiyor.

Alerji ilaçları masun değil

Alerji ilaçları (antihistaminik) masum gibi görünen, ama dikkatli kullanılması gereken ilaçlar olarak değerlendiriliyor. Bu ilaçlar özellikle uyku verici ve doğrudan etkileri ile vücut metabolizmasını yavaşlatarak iştah artırıcı etkide bulunuyor.

Steroidler kilo aldırabilir

Steroidler, doğrudan vücut metabolizmasını etkilemenin yanında, vücutta yağ dağılımını değiştirip doğrudan kilo artışına neden olabilen bir ilaç grubu olarak değerlendiriliyor. Ayrıca su tutulumuna neden oldukları da biliniyor. Bu nedenle kortizon türü ilaçları kullanırken tuzsuz beslenmeye dikkat edilmesi ve iştah artırıcı etkileri olduğunun hatırlanması gerekiyor.

Kilo aldıran ilaçlar nelerdir?

Fazla kilolarınız her zaman yediklerinizle ilgili olmayabilir. İçtiğiniz ilaçların, tükettiğiniz bitkilerin de vücudunuz üzerinde etkileri olabilir. Peki bunlar hangi ilaçlar?

Kilo aldıran ilaçlar nelerdir?

Kilo alma hapları, reçetesiz satın alınabilen ve bir doktor tarafından verilen ilaçlardır. Zayıflık problemi çekenler kişiler kilo aldıran ilaçları kullanabilirler. Ancak bu ilaçlar bir uzman kontrolünde kullanılmalıdır. Kilo aldıran ilaçlar kullanılmadan önce mutlaka tahlil yaptırılmalı ve vücudun tepkileri ölçülmelidir. Özellikle de tiroit, kalp ve tansiyon gibi hastalıklara sahip kişiler tarafından bu ilaçların kullanması tavsiye edilmemektedir.  Bununla birlikte çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bu ilaçlar doktor gözetiminde kullanılırken bir beslenme uzmanıyla paralel götürülerek kilo kontrolü sağlamak mümkün olabilir.

Aşağıda kilo aldıran ilaçların listesi verilmiştir.

  • Antidepresanlar
  • Antipsikotik ilaçlar
  • Antikonvülzan ilaçlar
  • Beta bloker ilaçlar

1. Antidepresanlar

Reklamsız Kullan

Önemli kilo alımı, özellikle en yaygın olarak reçete edilen antidepresan sınıfı olan bir SSRI (seçici serotonin geri alım inhibitörü), ilacın kendisinin bir yan etkisi olabilir. Bu nedenle Paroksetin (Paxil), sertralin (Zoloft) ve sitalopram (Celexa) içeren SSRI'lar, beyindeki serotonin miktarını artırarak çalışır. Ancak, serotonin iştah ve kiloyu kontrol eden biyolojik ve nöronal mekanizmalarda da rol oynar.  Bu yüzden iştah mekanizmasındaki etkisiyle kilo aldırıcı etkiye sahiptir.

2. Antipsikotik ilaçlar

Antipsikotiklerin birçoğunun kilo alımına neden olduğu bilinmektedir. Kilo alımı miktarının kullanılan antipsikotik ilaca göre değişmesi ile birlikte özellikle ikinci kuşak antipsikotikler daha fazla kilo alımına neden olabilmektedir. 

Antipsikotik ilaçlar başlangıçta şizofreni tedavisinde kullanılmış olsa da son zamanlarda bipolar affektif bozukluk, anksiyete bozuklukları ve depresyon da kullanımları çoğalmıştır. Antipsikotiklerin kilo aldırdığı bilinmesine rağmen, atipik antipsikotiklerin kullanıma başlanması ile birlikte bu ilaçlara bağlı kilo artışı daha fazla önem kazanmıştır. Günümüzde kullanılan antipsikotikler içerisinde düşük potanslı fenotiazinlerden klorpromazin ve atipik antipsikotiklerden klozapin, olanzapin, risperidon ve ketiapin klinik kullanımlarında kilo alımı ile ilişkili olduğu belirtilmiştir. Aripiprazol, amisülpirid ve ziprasidonun atipikler içerisinde kilo alımına neden olmamaları açısından daha avantajlı oldukları gösterilmiştir. 

Atipik antipsikotik ilaçların metabolik yan etkileri (kilo artışı, kolesterol artışı ve açlık kan şekeri seviyeleri) iyi bilinmektedir. Ancak doktor kontrolünde bu ilaçlar tedavi amaçlı kullanılırken buna ek beslenme desteğiyle kilo yönetiminizi daha rahat sağlamanız mümkün.

3. Antikonvülzan ilaçlar

Reklamsız Kullan

İştahı artırarak kilo alımına yol açan diğer bir ilaç grubu ise antikonvülzan ilaçlardır. Antikonvülzan ilaçlar arasında başta valproik asit olmak üzere vigabatrin, gabapentin ve daha az kilo alımına neden olan karbamazepin ilaçlar yer almaktadır. Özellikle lityum ve valproik asit, duygudurum düzenleyiciler arasında kilo artışı ile ilişkilendirilmiştir. Lamotrijin, karbamazepin ve okskarbazepin, kilo alımı nötr ilaçlar olarak kabul edilir. Topiramat, kilo kaybı ile bağlantılı olan tek duygudurum düzenleyicidir. Topiramat kullanan kişilerin yüzde 'sında kilo kaybı meydana gelir ve bu durum tedavinin ilk ayında fark edilmektedir.

4. Beta bloker ilaçlar

Bazı hastalarda beta bloker kullanımı ve kilo alımı arasında bir ilişki bulunmaktadır. Bu yan etki nadir olarak görülmekle birlikte, yalnızca bazı beta blokerlerde meydana gelmesine rağmen, hastalar bu ilaçlar ile tedaviye başlarken kilolarında bir miktar artış olduğunu bildirmiştir. Bununla birlikte daha yeni beta bloker çeşitleri kilo alımına yol açmazken, eski çeşitleri ise kilo alımına sebep olabilir. Ayrıca metabolizmada yaşanan değişiklikler veya farklı bir ilaç türünden bir değişiklik, beta bloker ilaçlar kullandıktan sonra kilo artışının belirgin bir nedeni olmaktadır. 

Eski beta bloker türlerinden bazıları, ilacın ilk kullanılmaya başlanmasının ardından kişilerde hafif bir kilo artışına sebep olabilir. Beta bloker ilaçları kullanımı ve kilo artışı arasındaki ilişki, tüm hastalar için aynı olmamaktadır. Beta blokerlerin kullanmaya başladıktan sonra birkaç kilodan fazla almak, bu tür bir ilacın kullanımı ile ilişkili olmamaktadır. 

Kilo Aldıran Bitkiler Nelerdir?

Bitkiler, tansiyon, baş ağrısı, cilt rahatsızlıkları ve böbrek hastalıkları tedavilerine ek olarak, kilo alımına da yardımcı olabilir. Sıklıkla zayıflama amacıyla kullanılan bitkiler, kilo almak isteyen kişiler için de faydalı olmaktadır. 

Aşağıda kilo aldıran bitkilerin listesi verilmiştir.  

  • Papatya
  • Deve dikeni
  • Kantaron
  • Karahindiba
  • Chen Pi
  • Zencefil

1. Papatya

Reklamsız Kullan

Papatya iştah arttırıcı özelliği ile tanınan bir bitkidir. Papatya, papatyayı çayı veya papatya kürü olarak kullanılabilir. Papatya evde kolaylıkla kurutulabilir.  Düzenli olarak ve yeterli miktarda tüketilen papatya bitkisi, kilo artışına yardımcı olabilir. Bununla birlikte strese karşı da etkili bir ilaç olan papatya kilo alamama stresinin hafiflemesine destek olur. 

2. Deve dikeni

Deve dikeninde bulunan acı tonikler, iştah artırıcı etkiye sahiptir. Kilo alımına yardımcı olan bitkiler arasında yer alan deve dikeni, çay olarak tüketilebilir. Deve dikeni çayı bitkinin tohumları veya otu kullanılarak hazırlanabilir. Buna ek olarak sütü de tüketilebilen deve dikeni, sindirim sistemi için de etkilidir. Bu özellikleri sayesinde özellikle kilo almak isteyen kişiler tarafından deve dikeni bitkisi kullanılabilir.  

3. Kantaron

Kilo almaya yardımcı olan bitkilerden biri de kantarondur. Kantaron bitkisi, istenmeyen kilo kaybı ve iştah sorunları gibi problemlerin tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Acı bir tada sahip olan kantaron, bu özelliği ile iştahı açmaya ve kilo alımına yardımcı olur. Kantaron bitkisi yemeklere ve içeceklere eklenerek tüketilebilir. 

4. Karahindiba

Reklamsız Kullan

Karahindiba kökleri iştah açıcı özelliği sayesinde kilo alımına yardımcı olur. Bu bitki, özellikle kilo alamayan kişiler için uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda hamilelik döneminde kullanılması önerilen karahindibabitkisi,doğru şekilde kullanıldığında kısa sürede sonuç veren bitkilerden biridir.  

5. Chen Pi

Chen Pi bitkisi sindirim sistemini düzenlemeye ve iştah artırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda hazımsızlık giderici özelliğe sahip olan bu bitki, vücudun doğal salgılarını artırmayı sağlar ve iştahı uyarır. Bununla birlikte karın şişliği problemi için de etkilidir. Chen pi bitkisi, sağlıklı bir şekilde kilo almak isteyen kişiler tarafından kullanılmaktadır.  

6. Zencefil

Kilo aldıran bitkilerden biri olan zencefil, çeşitli bağırsak problemlerinin tedavisinde rol oynar. Zencefil ayrıca mide rahatsızlıkları ve bulantının giderilmesine de yardımcı olur. İştahı artırmaya yardımcı olan bu bitki, kilo almak isteyen kişilere uzmanlar tarafından sıklıkla önerilmektedir. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir