burundan nefes alamamanın nedenleri / Burun Eti Kaynaklı Nefes Alma Zorluğu Nasıl Giderilir?

Burundan Nefes Alamamanın Nedenleri

burundan nefes alamamanın nedenleri

Sağlıklı Bir Uyku İçin Burnunuzdan Nefes Alıp Verin!

Gece yatarken rahat nefes alamıyorsanız, sabahları boğazınızda kuruluk hissi ile uyanıyorsanız, uyku kaliteniz günden güne düşüyorsa ve sürekli ağzınızdan nefes alıp verdiğinizi farkediyorsanız; bu tablo önemli bir sağlık sorunu ile karşı karşıya olduğunuz anlamına geliyor. Hizmet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Bölümü uzmanları, burundan nefes almayı zorlaştıran sorunlar ve doğru nefes alma hakkında bilgi verdi.

Ağzınızdan nefes almayın

Nefes alma organımız burundur. Burun sayesinde alınan nefes, akciğerlere ulaşmadan önce ısıtılır, nemlendirilir ve temizlenir. Burnumuzun bu arıtma ve iklimlendirme işlevleri, akciğerlerimiz ve genel sağlığımız için çok önemlidir. Eğer burun solunumu yapılamıyorsa veya bir şekilde burunun işlevini engelleyen bir bozukluk varsa sürekli olarak veya belirli bir dönem boyunca yapılan ağız solunumu bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Burun, dışarıdaki soğuk ve kuru havayı akciğerlere uygun hale getirir. Ağız solunumu ise atmosfer havasının koşullarını değiştirmeden, alınan havanın doğrudan boğaz ve akciğerlere ulaşmasına neden olur. Halk arasında "burun etleri" olarak bilinen "konka " adı verilen, burun boşluklarının yan taraflarında bulunan oluşumların bu konuda çeşitli görevleri vardır. Buruna giren hava, konkaların arasından geçer. Bu geçiş belirli bir zaman aldığından bu sürede burundan alınan hava, ağızdan alınan havaya göre daha etkili olarak ısıtılır. Ayrıca yine bu yapıları oluşturan hücrelerin üzerinde bulunan ince "titrek tüyler" sayesinde, havada bulunan tozlar, polenler ve bakteriler filtre edilmiş olur. Burada yapışkan özelliği bulunan salgılar da (mukus örtüsü) havada bulunan alerjen ve mikropların büyük çoğunluğunu tutar ve akciğere gitmelerini önler.

Bebekler doğru nefes alıyor

Sağlıklı bir bebeğin solunum şeklini izlediğinizde her zaman burnunu kullandığını; burnu tıkandığında ise ağlayarak bizi uyardığını, açıldığında ise tekrar burundan nefes alıp, verdiklerini görürsünüz. Ayrıca karın bölgesi de her soluk alışta dışarıya doğru bombeleşir. Bu solunum şekli içgüdüseldir, öğrenilmemiştir ve en doğal olan solunum şeklidir. Derin nefes alındığında diyafram kası kasılarak akciğerlerin genişlemesine katkıda bulunur ve bu nedenle karın dışarıya doğru bombeleşir. Eğer sığ ve yetersiz soluk alıp verme işlemi yapıyorsak bu durum gerçekleşmez. Burun solunumu ayrıca derin soluk alabilmemize de yardımcı olur. Ağız solunumu yapanlarda yardımcı solunum kasları da devreye girer. Bu kasların çalışması, özellikle çocuklarda duruş (postür) bozukluklarına neden olabilir.

Burun tıkanıklığı problemi yaşıyorsanız mutlaka bir KBB uzmanına başvurun

Halk arasında burun tıkanıklığının bilinen en sık nedeni kıkırdak-kemik eğrilikleri, diğer adıyla "deviasyon"dur. Oysa daha sık karşılaşılan neden, burun eti şişmesi (konka şişmesi) veya "rinit" denilen çeşitli nezle tipleridir. Bunları takiben çeşitli sinüzit tiplerine bağlı da burun tıkanıklıkları olabilir. Burun tıkanıklığı olan hastaların en büyük endişesi, doktora başvurduklarında "ameliyat gerekiyor" denmesidir. Burada her burun tıkanıklığının tedavisinin ameliyat olmadığını vurgulamak gerekir. Ameliyatla tedavi ancak ciddi bir anatomik bozukluğu olan ve/veya ilaç tedavisine yanıt alınamayan hastalarda düşünülebilir.

Gece Yaşanan Burun Tıkanıklığının Nedenleri

Burun tıkanıklığı, hemen herkesin yaşamı boyunca en az bir kez tecrübe ettiği durumlardan biridir. Farklı rahatsızlıkların yanı sıra alerjenler ve çevresel faktörler de burun tıkanıklığına yol açabilir. Bazı vakalarda özellikle gece, kişi yatağa yattığında tıkanma gerçekleşir. Geceleri burun tıkanması olarak tanımlanabilen bu durum, pek çok farklı sebepten dolayı oluşabilir.

Gece Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Gece burundan nefes alamama durumu özellikle burun boşluğunda yer alan dokuların şişmesinden kaynaklanır. Damar ve dokulardaki sıvı birikiminden kaynaklanan bu tıkanıklık, çoğunlukla kişinin uzanmasıyla birlikte daha da kötüleşir. Farklı bir deyişle kişi ayaktayken yer çekimi, burun boşluğunda bulunan mukusun boşalmasına yardımcı olur. Ancak kişi yatar pozisyondayken bu durum gerçekleşemez ve bu nedenle gece uyurken burun tıkanıklığı oluşumuna yol açar. Gece burun tıkanıklığı nedenleri arasında yer alan faktörlerin bir kısmı şu şekilde sıralanabilir:

  • Alçak Yastık Kullanımı: Şiddetli vakalarda gece uyutmayan burun tıkanıklığı olarak tarif edilen bu rahatsızlık için yüksek yastık kullanımı rahatlatıcı olabilir.  
  • Hava Kuruluğu: Kuru hava her gece burun tıkanması yakınmasına yol açan durumlardan biridir. Gece burun tıkanıklığı ve ağız kuruluğu yaşanan durumlarda uyumadan önce ortamın iyice havalandırılması önerilir. Gerekiyorsa hava nemlendirici cihazlar kullanılabilir.
  • Alerjik Olmayan Burun Hastalığı (Rinopati): Burun tıkanıklığı, hapşırık ve akıntı gibi belirtilere karakterize olan bu rahatsızlık, alerji ya da enfeksiyondan kaynaklanmaz. Hekim kontrolünde solunum yolları rahatlatılabilir.
  • Alerjenler: Polen, toz, evcil hayvan tüyü ve küf gibi pek çok alerjen, gece uyurken burun tıkanıklığı oluşumuna neden olabilir.

Gece Burun Tıkanıklığını Önlemek için Yapabilecekleriniz

Alerjiye bağlı gelişen gece burun tıkanıklığının önlenmesi için yatak odasının tozdan arındırılması ve halı gibi toz tutan ürünlerin kaldırılması faydalı olabilir. Yatak, yastık ve nevresimleri sık sık temizlemek, parfüm, oda kokusu gibi ürünleri odada bulundurmamak alerjiye bağlı burun tıkanıklığının önlenmesine yardımcı olabilir. Yatak odasının havalandırılması, nem dengesinin sağlanması, gece oluşan burun tıkanıklıklarının azalmasını sağlayabilir. Kişinin genel sağlığının bozulmasıyla birlikte gelişen gece burun tıkanıklığı vakalarında ise uzman bir hekime görünerek odak hastalığın tedavi edilmesi önerilir.

Bu sayfadaki bilgiler, bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçemez. Daha fazla bilgi için bir hekime ve/veya bir eczacıya başvurunuz.

Burun Tıkanıklığı, Sinüzit ve Tedavileri

1. BURUN TIKANIKLIĞINA YOL AÇAN NEDENLER NELER?

Burundan rahat nefes alma beynimizden kalbimize, saç telimizden ayak tırnağına kadar her organımız için hayati önem taşır. Rahat nefes alamamak baş ağrısına, sabah yorgun bitkin uyanmaya, gün içinde uyuklamaya meyil oluşturmaya, kronik yorgunluğa sebep olan bir durumdur.

Her iki burun deliğinin gün içerisinde belli aralıklarla tıkanıp açılması normal kabul edilir. Fakat sürekli olan burun tıkanıklıkları, çözülmesi gereken sorunları bize işaret eder.

Üst solunum yolu enfeksiyonları, kronik sigara kullanımı, kötü hava koşulları, ya da kısa süreli alerjik sorunlar nedeniyle burun tıkanır. Bu durumlarda çözüm daha çok burun açıcı spreyler, alerji ilaçları, tuzlu bikarbonatlı su kullanılması, denize girilmesi gibi basit yollardır.

Uzun süreli burun tıkanıklığı genellikle burun orta direğinin eğriliği (Deviasyon), burun eti (Konka) büyüklüğü, Geniz eti büyümesi, nazal polip( alerji veya sinüzit kaynaklı olabilir), Kronik sinüzit yıllardan beri olan burun tıkanıklığının bir sebebi olarak karşımıza çıkabilir. Uzun süreli alerjik nezle (Rinit) kronik burun tıkanıklığının başka bir sebebi olabilir. Alerji dışındakiler genellikle basit kısa operasyonlarla çözülebilecek sorunlardır.

Çocuklarda burun tıkanıklıklarının en sık sebepleri ise alerjik sorunlar ve geniz eti varlığıdır. Çözüm ise alerji tedavisi ve geniz eti alınmasıdır.

2. TIKALI BİR BURUN NE ZAMAN SAĞLIĞIMIZI TEHDİT EDİYOR?

Burun tıkanıklığının çok uzun yıllar devam ettiği durumlarda kalp ve akciğer problemlerinin arttığını görmekteyiz. Kronik üst solunum yolu tıkanıklıklarının horlamayı, uykuda nefes durmasını, tansiyon problemlerini, ritim bozukluklarını, astımı arttırıcı etkilerini, cinsel işlev bozuklukları kalp krizi beyin kanamasını ortaya çıkardığını biliyoruz.

Burnu bütün organlarımızın sağlığı için bu kadar önemli kılan nokta, hücrelerimizin yaşayabilmesi için temel madde olan oksijeni, sağlıklı bir şekilde bünyemize ulaştıran organ olmasıdır.

Burnun sürekli tıkalı olduğu durumlarda hayatımızın bir döneminde az önce bahsettiğimiz sorunlarla karşılaşabiliriz.

Uzun süre tedavi edilemeyen burun tıkanıklıkları sağlığımızı tehdit etmektedir. Gerek ilaç tedavisi ile gerekse cerrahi olarak bu sorunu çözmek zorundayız.

3. HASTALARIN EN BÜYÜK ŞİKAYETLERİ NELER?

Burun tıkanıklığı, burundan yeterince nefes alamama, baş ağrısı, horlama ya da sabah yorgun bitkin uyanma, burun akıntısı, geniz akıntısı, gün içinde iş performansının düşmesi, kronik yorgunluk başlıca şikâyetlerdir.

4. HANGİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİYOR?

Devamlı ağız solunumu yapmak zorunda kalındığı için sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonları ve müzminleşmiş farenjit gelişebilir.

  • Horlama ve uyku bozuklukları gelişir.
  • Uykuda nefes durması bunun sonucunda da tansiyon ve kalp ritim bozukluğu gelişebilir.
  • Astım olanlarda sorunların arttığı görülüfunduszeue.infoarı ağız kuruluğu gelişir.
  • Cinsel fonksiyon bozuklukları olur.
  • Psikolojik sorunlar gelişmesine yatkınlık olur. Bu hastalar özellikle sinirli olduklarından yakınıfunduszeue.info kalitesi bozulur ve burundan konuşma gelişir.
  • Çocuklarda geceleri boyun ensede terleme ve bazen altını ıslatma problemleri olabilir.
  • Kronik yorgunluk sendromu gelişebilir.
  • Migreni tetikleyerek kronik baş ağrısı sorunlarına yol açabilir.

5. RAHAT BİR NEFES İÇİN HANGİ YÖNTEMLERE BAŞVURULUYOR?

Öncelikli olarak ilaç tedavisiyle kronik sinüzit, alerjik rinit, burun eti büyümesi sorunları giderilmeye ve burun tıkanıklığı ortadan kaldırılmaya çalışılır. Şayet düzelme olmuyorsa operasyona başvurulabilir.

6. AMELİYAT NE ZAMAN ŞART, NASIL KARAR VERİLİYOR? TIKANIKLIK İÇİN NASIL BİR OPERASYON UYGULANIYOR?

Burun eti büyümesine bağlı burun tıkanıklığını ilaç tedavisine rağmen çözemiyorsak, burun etlerini radyo frekans ve ya lazer ile küçültüp solunum yolunu açıyoruz. Kronik sinüzite bağlı tıkanıklıklarda ilaç tedavisine cevap vermeyen vakalarda balon ile, lazer ile, endoskopik navigasyonlu operasyon yöntemleriyle sinüzit tedavisi amaçlı operasyonlar uygulanabilir.

Burun deviasyonu dediğimiz kıkırdak eğikliklerinde burun tıkanıklığı olgularında ilaç tedavisi maalesef işe yaramıyor ve solunum yolunu açmak için endoskopik ya da klasik yöntemlerle cerrahi olarak tedavi uygulayabiliyoruz.

Burun deviasyon operasyonları önceden yapılanlara göre günümüzde oldukça değişmiştir. Eskiden bu operasyonlar lokal anestezi ile yapılırdı ve ağrılı ameliyatlar olarak bilinirdi. Ameliyat sırasında oldukça kaba aletler kullanılırdı. Ameliyat sonrası kullanılan tamponlar bez tamponlardı ve çıkarılırken ağrıya sebep olurdu. Hastalar ameliyattan sonra belki birkaç gün hastanede yatmak zorunda kalıyordu.

Günümüzde yaptığımız operasyonlar ise genel anestezinin üstün konforundan faydalanılarak yapılan ağrısız operasyonlar halini almıştır. Artık bu operasyonlar endoskopi eşliğinde mikro aletler kullanılarak yapılan endoskopik septoplasti denilen şekle bürünmüştür ve bilgisayar ekranından takip edilerek, kameralar eşliğinde yapılan basit operasyonlar halini almıştır.

Bu operasyon sonrası akşamında aynaya baktığınızda dikiş morarma şekil değişikliği alçı şişme ve ya yüze kan oturması görünümü ve problemi olmaz. Yani operasyon öncesi yüz neyse sonrasında da tıpatıp aynısını görürsünüz. Morarma şişme alçı dikiş estetik operasyonunda olur çünkü kırılarak yapılıyor. Gerçi rinoplasti operasyonunda da ultrasonik alet ile kırmadan morarmadan operasyon yapılabiliyor.

Ameliyat sonrası aynı gün taburcu olan hastalar birkaç gün içerisinde işlerine devam funduszeue.infoojinin sağladığı bu konfor ve ağrısız operasyon teknikleri belki hastalarıdan daha çok hekimleri memnun etmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası