göz kapağı şişliği neden olur / Göz Kapakları Neden Şişer?

Göz Kapağı Şişliği Neden Olur

göz kapağı şişliği neden olur

Göz Kapak İltihabı

Tanımı Klinik Önemi Sebepleri ve Risk Faktörleri Bulguları Testleri ve Tanısı Tedavisi

goz kapagı iltihabı arpacık hastalık

Göz kapağı, dış yüzde kendi içinde katlanma gösteren deri ve altındaki kas ve bağ dokusundan oluşur. Görevi göz küresini dış çevreden korumak ve göz yaşının göz yüzeyine dağılmasını sağlamaktır. İç yüzü palpebral konjunktiva denilen mukozal membran ile örtülüdür. Dış yüzünü kaplayan deri hemen hemen vucudun en ince derisidir.

Göz kapağı iltihapları arasında en çok arpacık, şalazyon ve blefarit görülür.

Arpacık akut ve pürulan bir kapak inflamasyonudur. Kirpik dibindeki bezlerin blokajı ve enfeksiyonu neticesinde oluşur. Kapak üzerinde hassas, kızarık, sivilceye benzeyen abse tarzında bir şişlik yapar. Çoğu zaman kendiliğinden iyileşir ya da iltihap kirpik diplerine yakın bir bölgeden dışarıya boşalır.

Şalazyon ise göz kapağındaki yağ bezlerinin tıkanmasına bağlı fokal bir inflamatuar lezyondur. Burada enfeksiyon olması şart değildir. Akut şalazyonu arpacıktan ayırt eden en önemli özellik kızarıklık ve hassasiyetin olmamasıdır.

Blefarit göz kapağı kenarındaki kirpik diplerinin iltihabıdır. Göz kapaklarında kızarma, şişlik, kirpiklerde düzensizlik, yapışıklık, kabuklanma ve dökülme meydana gelebilir. Bu duruma konjunktiva denilen kapak içi bölgesinin iltihabı eklenebilir. Gözde aşırı yaşarma izlenir. Kapakta uzun süreli iltihap şekil bozuklukları yaparak kapağın içe veya dışa dönmesine sebep olabilir.

Göz kapağı kenarlarının düzenli temizlenmesi ve bakımı tedavinin temelidir. Hastalar gözkapağı bakımını uzun süre uygulamalıdır.

Blefarit kronik hal aldığında göz kapak kenarlarında ters kirpik (trikiazis) ve kirpiklerin dökülmesi (madarozis) gelişebilir. Daha uzun süreli ve ağır hasarlarda daha çok alt kapak dışa doğru döner. Kapak gözden uzaklaşmış olduğu için göz dış etkenlere daha kolay maruz kalır. Bu durumda göz enfeksiyonları, ışığa aşırı duyarlılık, aşırı gözyaşı akması (epifora) ortaya çıkabilir.

Kapak iltihapları tedavi edilmediğinde göz kuruluğuna, astigmatizm gibi kırma kusurlarına yol açabilir.

Blefaritli hastalarda seboreik dermatit denen bir cilt hastalığı sık olarak görülür. Burada ciltte aşırı yağlanma ve saç kepeklenmesi gibi belirtiler mevcuttur. Bu tür vakalarda hastaların bir dermatoloji uzmanına görünmesi önerilir.

Kapak iltahapları tedavi edilmediğinde göz kuruluğuna, astigmatizm gibi kırma kusurlarına yol açabilir.

Blefaritli hastalarda seboreik dermatit denen bir cilt hastalığı ile birlikte sık olarak görülür. Burada ciltte aşırı yağlanma ve saç kepeklenmesi gibi belirtiler mevcuttur. Bu tür vakalarda hastaların bir dermatoloji uzmanına görünmesi önerilir.

Blefaritin gelişmesinde gözkapağında normalde bulunan bazı bakterilerin aşırı miktarda çoğalması önemli bir rol oynar. Bu bakterilerin artıkları, toksinleri iltihabi belirtilere neden olur. Cildin yağlı olması ve göz kapağındaki yağ bezlerinin anormal olması, bakterilerin çoğalmasını ayrıca kolaylaştırır.

Blefarit her iki gözde batma, yanma hissi, kızarıklık, sulanma, kaşıntı, çapaklanma gibi yakınmalara neden olabilir.

Gözk kapaklarında kızarma, şişlik, kirpiklerde düzensizlik, yapışıklık ve dökülme meydana gelebilir.

Göz Kapak İltihabı hastalık

Blefarit tanısı biyomikroskop ile yapılan göz muayenesi ile konur.

Hastadan alınacak iyi bir öykü hastalığın kronik seyrini ortaya çıkarmakta faydalı olur.

Hastanın seboreik cilt hastalıkları açısından da sorgulanması önemlidir.

Göz kapağı iltahabının engellenmesinin en önemli öğesi kapak hijyeninin sağlanmasıdır. Göz kapağı kenarlarının düzenli temizlenmesi ve bakımı tedavinin temelidir. Hastalar gözkapağı bakımını uzun süre uygulamalıdırlar. Bu bakımda önce göz kapağı kenarına hafif sıcakça bir pansuman uygulanır. Birikmiş kalıntılar ve sertleşmiş olan yağlı maddeler, kabuklar yumuşar. Daha sonra ıslak bir gazlı bez göz kapağı kenarına bastırarak sürtülür ve kirpik dipleri ile çevresindeki birikintiler temizlenir.Göz kapağı temizliği için bu amaçla hazırlanmış eczanelerde bulunan ürünler veya bebek şampuanları tercih edilir. Gerekli vakalarda temizlik sonrası gözkapağı kenarına göz pomatları uygulanır.

Arpaçık tedavisi için kapak dış yüzünden sık aralıklarla sıcak kompresyon uygulanır, düzenli antibiyotikli göz damlaları damlatılır.

Şalazyon için dışarıdan sıcak kompresyon faydalıdır. Ancak şalazyonun sadece bir kısmı kendiliğinden geçeceği için çoğu vakada küçük cerrahi müdahale gerekir.

Göz kapağı iltihapları kapak fonksiyonunu etkileyeceği için hastalarda değişik seviyelerde kuru göz tablosu oluşur, bu semptomları gidermek için bazı hastalarda tedaviye yapay gözyaşı damlalar da eklenir.


Göz kapağı şişmesi neden olur? Göz kapağı şişliği nasıl geçer?

Gözler; vücutta en fazla mikrop kapabilen ve bu nedenle &#;i&#;lik gibi bir tak&#;m rahats&#;zl&#;klar&#;n ortaya ç&#;kt&#;&#;&#; önemli organlar&#;m&#;zdan birisi. Ac&#;badem Maslak Hastanesi Göz Hastal&#;klar&#; Uzman&#; Prof. Dr. Özgül Alt&#;nta&#; göz kapa&#;&#; &#;i&#;mesinin nedenleri, tedavisi ve önlenmesine dair merak edilenleri detayl&#;ca anlatt&#;. 

Göz kapa&#;&#; &#;i&#;mesi nedir?

Göz kapaklar&#;, göz k&#;rma hareketleriyle göze gelen &#;&#;&#;k miktar&#;n&#; ayarlar, gözlerimizi d&#;&#;ardan gelebilecek kimyasal ve mekanik zararlardan korur. Kirpikleri ta&#;&#;yan, gözya&#;&#; bezlerini, ter  ve ya&#; bezlerini içeren, kompleks bir yap&#;d&#;r. Sürekli üretimine katk&#;da bulundu&#;u gözya&#;&#;yla gözleri nemlendirir ve temizler. &#;çerdi&#;i yap&#;larda geli&#;ebilecek inflamatuar reaksiyonlar göz kapa&#;&#;nda &#;i&#;meye neden olabilir.  Göz kapaklar&#;nda &#;i&#;kinlik çok s&#;k görülen sorunlar&#;n çok s&#;k görülen bir bulgusu olarak kar&#;&#;m&#;za ç&#;kar. Alerji, enfeksiyon ve travma gibi nedenlerin sebep oldu&#;u sorunlara dokunun  verdi&#;i bir yan&#;tt&#;r. Göz kapa&#;&#;, vücudun en ince ve gev&#;ek ba&#;lar&#; olan narin cilt dokusuna sahip oldu&#;u için kolayl&#;kla &#;i&#;kinlik olu&#;ur. Bu da hastay&#; sorunun ba&#;&#;nda uyar&#;p hekime ba&#;vurulmas&#;n&#; sa&#;lar.

Hangi mekanizmayla olu&#;ur?

Sabah ilk kalkt&#;&#;&#;m&#;zda gördü&#;ümüz ve h&#;zla düzelen göz kapaklar&#;n&#;n &#;i&#;li&#;i gece boyunca uykuda hareketsiz olan göz kapaklar&#; nedeniyle göz çevresinde s&#;v&#; birikimi sonucu olu&#;ur. Yüzüstü yatan ki&#;ilerde daha belirgindir. Uyand&#;ktan sonra ba&#;layan göz kapa&#;&#; hareketleriyle o s&#;v&#; dola&#;&#;ma tekrar kat&#;l&#;r ve kapaklardaki &#;i&#;lik geçer. Alt göz kapa&#;&#;ndaki &#;i&#;likler genellikle ilerleyen ya&#;ta, uykusuzluk sorununda, sigara kullan&#;m&#;nda ve alerjik yap&#;daki ki&#;ilerde s&#;k görülür. Baz&#; ki&#;ilerde ki&#;ilerde ise genetik olarak yatk&#;nl&#;k vard&#;r.

Nedenleri nelerdir?

  • Alerjik konjonktivit: Göz kapa&#;&#;n&#;n iç k&#;sm&#;nda yer alan ve göz yüzeyine temas eden dokusu olan konjonktivan&#;n alerjen maddelere maruz kalmas&#; nedeniyle olu&#;an enflamasyonla geli&#;ir. Hem konjonktivada hem de göz kapa&#;&#;nda &#;i&#;kinlik olu&#;ur. Polenler, toz, kimyasal ve baz&#; dumanlar gibi hava yoluyla gelen alerjenler en s&#;k görülen nedenleridir. Genellikle iki göz beraber etkilenir.  Göz &#;i&#;mesine; gözde kanlanma, ka&#;&#;nt&#; ve sulanma da e&#;lik edebilir.
  • Viral konjonktivit: Konjonktivan&#;n virüs enfeksiyonu nedeniyle geli&#;ir. Genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonu e&#;lik eder. Bir göz önce tutulur, di&#;er gözde tutulum arkadan gelir. Gözde kanlanma  ve göz kapa&#;&#;ndaki &#;i&#;menin yan&#; s&#;ra sulu ve/veya koyu çapaklanma ile &#;&#;&#;k hassasiyeti da olu&#;abilir. 
  • Bakteriyel konjonktivit: Konjonktivan&#;n bakteriyel enfeksiyonu sonucu gözlerde kanlanma ve kapaklarda &#;i&#;me meydana gelir. Sar&#; ve göz kirpiklerinin yap&#;&#;mas&#;na neden olabilecek yo&#;unlukta çapaklanma da görülebilir. Sinüs enfeksiyonlar&#; ve üst solunum yolu enfeksiyonlar&#; yol açabilece&#;i gibi altta el ile göz konta&#;&#;n&#;n s&#;k oldu&#;u alerjik konjonktivitler de yatabilir.
  • Sinek veya böcek sokmas&#;: Göz kapaklar&#;ndaki &#;i&#;li&#;e aniden geli&#;en ka&#;&#;nt&#; e&#;lik eder. Bazen sinek/böcek &#;s&#;r&#;k yeri gözükür. Göz çevresinde vücudun di&#;er bölgelerindeki sokmalardan daha büyük &#;i&#;kinlik olu&#;ur. Bunun nedeni göz çevresindeki cildin ince ve dokular aras&#; ba&#;lant&#;s&#;n&#;n gev&#;ek olmas&#;d&#;r. 
  • Göz travmas&#;: Göze gelen hafif darbeler sonras&#;nda göz kapaklar&#;nda ve çevresinde &#;i&#;me geli&#;ebilir. Genellikle çocuklarda spor ve oyun s&#;ras&#;nda olu&#;an travma büyük ise kanamaya ba&#;l&#; olarak göz kapaklar&#;nda  k&#;rm&#;z&#;l&#;k  veya morarma görülür. Travma durumunda, göz hekimi taraf&#;ndan zaman kaybedilmeden muayene edilmelidir. Zira, kapak sorunlar&#; d&#;&#;&#;nda gözde ekstra önemli etkilenmeler olabilir.
  • Anafilaksik reaksiyon: Ki&#;inin baz&#; yiyecek, ilaç veya ar&#; ile böcek sokmas&#;na kar&#;&#; geli&#;tirdi&#;i a&#;&#;r&#; alerjik reaksiyon nedeniyle  ortaya ç&#;kar. Göz kapaklar&#;ndaki &#;i&#;li&#;e; nefes alma sorunu, yutma problemleri ve ciltte k&#;rm&#;z&#; kabar&#;k ka&#;&#;nt&#;l&#; döküntüler gibi ek bulgular e&#;lik eder. Hayat&#; tehdit edebildi&#;i için acil bir durumdur ve hemen müdahale edilmelidir.
  • Kontakt dermatit: Bir nevi alerjik reaksiyondur. Eri&#;kinin ve çocu&#;un kulland&#;&#;&#; cilt ürünü, &#;ampuan, krem veya sabunun cildi irrite etmesiyle ba&#;lar. Kapaklarda &#;i&#;me, pul pul kuruma, ince çatlamalar yapabilir. Bu gibi durumlarda at&#;lmas&#; gereken en önemli ad&#;m, hangi etkenin bu tabloya neden oldu&#;unu tespit etmek ve onu kullanmay&#; b&#;rakmakt&#;r.
  • Arpac&#;k: Kirpik diplerine yak&#;n bölgeye a&#;&#;zlar&#; aç&#;lan göz kapa&#;&#;n&#;n, ter ve ya&#; bezlerinin stafilokok bakterisi taraf&#;ndan enfekte olmas&#;yla geli&#;en akut bir tablodur. Kapa&#;&#;n sadece o bölgesinde veya tüm kapakta a&#;r&#;l&#; k&#;rm&#;z&#; &#;i&#;lik meydana gelir. Cilt taraf&#;nda veya bazen kanal&#;n ucuna denk gelen bölgede sar&#; uç olu&#;umu da e&#;lik edebilir.
  • &#;alazyon: Göz kapa&#;&#;ndaki ya&#; bezlerinin ucunun t&#;kanmas&#; ve enfekte olmas&#;yla öncelikle arpac&#;k tablosu olu&#;ur. Sorun iyile&#;meyip kronikle&#;irse a&#;r&#;s&#;z &#;i&#;lik &#;eklinde olan ve &#;alazyon ad&#; verilen bir tabloya dönü&#;ür. Salazyon çok büyükse göze bas&#; yap&#;p görmede bulan&#;kl&#;&#;a da neden olabilir.
  • Periorbital sellülit: Göz kapa&#;&#;ndaki yap&#;lar&#;n ve göz kapa&#;&#; cildinin yan&#; s&#;ra etraftaki yumu&#;ak dokunun enfeksiyonu, a&#;r&#;l&#; ve k&#;rm&#;z&#; göz kapa&#;&#; &#;i&#;li&#;ine yol açar. Çevresinde geli&#;en yara veya &#;s&#;r&#;k yerinin enfeksiyonu nedeniyle ortaya ç&#;kabilir. Kom&#;u sinüslerin ya da  gözya&#;&#; kesesinin enfeksiyonunun bu bölgeye yay&#;lmas&#; da bir di&#;er nedenidir.
  • Göz çevresi herpes enfeksiyonu: Göz kapa&#;&#;nda herpes virüsünün yol açt&#;&#;&#; göz uçu&#;u da sebepler aras&#;ndad&#;r. Genellikle tek tarafl&#; olsa da her iki göz kapa&#;&#;n&#; da tutabilir. Göz kapa&#;&#;ndaki &#;i&#;li&#;e; a&#;r&#;, ac&#;, ciltte hassasiyet, sulu göz ak&#;nt&#;s&#; ve &#;&#;&#;k hassasiyeti e&#;lik eder. Göz kapa&#;&#;nda su kesecikleri gibi döküntüler geli&#;ir. Gözün en öndeki saydam tabakas&#;n&#; da tutabilir. Bu yüzden acil bir durumdur ve gözler zaman kaybedilmeden bir göz hekimi taraf&#;ndan muayene edilmelidir. Zira geç veya yanl&#;&#; tedavi, görmeyi etkileyebilecek sonuçlara sebep olabilir.
  • Tiroit oftalmopati: Tiroit bezinin az ya da çok çal&#;&#;mas&#;na neden olan otoimmün hastal&#;klarda tek ya da çift tarafl&#; olarak göz kapaklar&#;nda &#;i&#;me ile k&#;rm&#;z&#;l&#;k görülebilir.  Göz kapaklar&#;nda &#;i&#;me d&#;&#;&#;nda tiroit tutulumunda kapaklarda fazla aç&#;lma, korkmu&#; bak&#;&#; ifadesi, &#;a&#;&#;l&#;k  ve çift görme gibi sorunlar da olu&#;abilir.
  • Nefrotik  Sendrom : Çocuklarda böbrek hastal&#;klar&#;n&#;n bir bulgusu olabilir. Sabahlar&#; göz kapaklar&#;nda &#;i&#;lik meydana gelir. Tablo ilerledikçe &#;i&#;lik gün boyu devam eder.

Göz hekimine hemen ba&#;vurman&#;z gereken durumlar

Ak&#;nt&#; varsa ve göz kapa&#;&#; &#;i&#;li&#;ine a&#;a&#;&#;daki sorunlar e&#;lik etti&#;inde mutlaka göz hekimine ba&#;vurmak gerekir:

  • Gözde k&#;zarma ve &#;s&#; art&#;&#;&#;
  • Görmede bulan&#;kla&#;ma
  • Gözde a&#;r&#; olu&#;mas&#;
  • Göz kapa&#;&#;nda aniden dü&#;üklük geli&#;mesi
  • Göz kapa&#;&#;nda içi s&#;v&#; olan kabarc&#;klar olu&#;mas&#;
  • Göz kapa&#;&#;nda kesi ve morarma geli&#;mesi
  • Gözde kanama olmas&#;

 

Nas&#;l tedavi ediliyor?

Göz kapa&#;&#;nda olu&#;an &#;i&#;li&#;in tedavisi nedene yöneliktir. Enfeksiyonlarda çapak temizli&#;ine ek olarak antibiyotikli ve / veya antiviral topikal ilaçlar verilir. Bu ilaçlar&#;n etkili olabilmeleri için mutlaka hekim taraf&#;ndan önerilen s&#;kl&#;kta kullan&#;lmalar&#; gerekir. Künt travma sonras&#; göz kapa&#;&#; &#;i&#;mesinin yan&#; s&#;ra gözün içinde de etkilenme olabilir. Travma ile göziçi s&#;v&#; dalgalanmalar&#; retinada çekinti ve y&#;rt&#;klara yol açabilir. Bu nedenle mutlaka  damlayla gözbebe&#;i geni&#;letilip retina muayenesi yap&#;l&#;r. Altta yatan sistemik hastal&#;&#;&#;n tedavisi ile kapaklardaki &#;i&#;lik genellikle geçer.

Göz kapa&#;&#;nda &#;i&#;lik olu&#;tu&#;unda neler yapmal&#;?

  • Alerji nedeniyle olu&#;mu&#;sa yüzde ve gözde alerjen konsantrasyonunun azalt&#;c&#; etkisi nedeniyle ellerinizi ve yüzünüzü s&#;k s&#;k y&#;kay&#;n. So&#;uk uygulama bu durumda çok rahatlat&#;r.
  • Bu dönemde ortak havlu kullanmay&#;n, yata&#;&#;n&#;z&#; payla&#;may&#;n.
  • Hafif göz kapa&#;&#; &#;i&#;li&#;ine hafif ka&#;&#;nt&#; e&#;lik ediyorsa, göz kapa&#;&#;na so&#;uk pansuman uygulamas&#;yla gözlerinizi rahatlatabilirsiniz
  • Gözlerinizi ka&#;&#;may&#;n ve ovalamay&#;n. Zira önce çok rahatlatsa da ka&#;&#;ma sonucu yüzeyde histamin denilen alerjene yan&#;t olarak ortama ç&#;kan madde miktar&#; artar. Ka&#;&#;man&#;n ard&#;ndan daha çok ka&#;&#;n&#;rs&#;n&#;z.  
  • Yapay gözya&#;&#; fayda sa&#;layabilir. Gözya&#;&#; ortamdaki alerjen konsantrasyonunu azalt&#;r. Gözlerdeki batma hissini azalt&#;c&#; etkisi nedeniyle kullanabilirsiniz.
  •  Yeni olmu&#; hafif bir darbe durumunda so&#;uk uygulama yapabilirsiniz.
  • Arpac&#;&#;a e&#;lik eden göz kapa&#;&#; &#;i&#;li&#;i varsa &#;l&#;k pansuman faydal&#; olabilir. Ancak enfeksiyonun yay&#;lmas&#;n&#; önlemek amac&#;yla arpac&#;&#;&#; asla patlatmay&#;n. Kapa&#;&#;n iç taraf&#;ndan kendi aç&#;l&#;p bo&#;al&#;rsa, iz olmadan iyile&#;me sa&#;lan&#;r.
  • Kapaklarda &#;i&#;lik varsa kontakt lensinizi kullanmay&#;n. Bu dönemde tedavi tamamlana kadar  gözlük kullan&#;m&#;na geçin. I&#;&#;k hassasiyeti devam etti&#;i dönemde güne&#; gözlü&#;ünüzü kullan&#;n.

 

Önlem olarak neler yap&#;labilir?

  • Alerjik bünyeniz varsa ya da her sene bahar aylar&#;nda benzer &#;ikayetleriniz oluyorsa s&#;k s&#;k el ve yüz temizli&#;i yapmaya özen gösterin.
  • Alerji ve ekran kullan&#;m&#; göz yüzeyinde kurumaya neden olur. Dolay&#;s&#;yla yapay gözya&#;&#; kullanmay&#; ve ekran süresini k&#;s&#;tlamay&#; ihmal etmeyin. Ekran kullanmaya mecbursan&#;z s&#;k molalar vererek gözlerinizi dinlendirin.
  • Baz&#; ki&#;ilerde s&#;k ekran kullan&#;m&#;n&#;n yan&#; s&#;ra ciltteki yatk&#;nl&#;k nedeniyle kirpik dibi iltihab&#; (blefarit) s&#;k görülür. Sizde de bu sorun varsa, ekran&#; s&#;k molalarla kullanmaya ve yapay gözya&#;&#; kullanmaya özen göstermenin yan&#; s&#;ra haftada kez, 10 dakika boyunca yapaca&#;&#;n&#;z &#;l&#;k pansuman&#;n ard&#;ndan, göz kapa&#;&#;n&#;z kapal&#; ilen özel &#;ampuanla kirpiklerinizi ve ka&#;lar&#;n&#;z&#; y&#;kay&#;p, durulaman&#;z da fayda sa&#;layabilir.

Göz kapağı şişmesi nasıl geçer? Göz kapağı şişmesi neden olur, ne iyi gelir?

Sıklıkla alerjiler, göz enfeksiyonu, göz yaralanmaları, göz nezlesi gibi nedenlerle ortaya çıkan göz kapağı şişmesi ile ilgili merak ettiğiniz tüm ayrıntıları haberimizde bulabilirsiniz

seafoodplus.info

Yayınlanma: - 23 Ağustos Güncellenme:

Göz kapağı şişmesi nasıl geçer? Göz kapağı şişmesi neden olur, ne iyi gelir?

Gözlerin ya da göz kapaklarının şişmesi, birçok insanda yaygın olarak yaşanan bir sorundur. Peki, göz kapağı şişmesi nedir? Göz kapağı şişmesinin nedenleri ve tedavisi hakkında bilmek istediğiniz her şey haberimizde…

GÖZ KAPAĞI ŞİŞMESİ

Ağrılı veya ağrısız olarak, gözün hem alt hem de üst kapağını etkileyebilen ve gözü saran bağ dokularda iltihap (enflamasyon) veya aşırı sıvı (ödem) olduğunda ortaya çıkar.

GÖZ KAPAĞI ŞİŞMESİNİN NEDENLERİ

Alerji

Göz kapağı şişmesi en sık alerjiye bağlı gelişir. Hem göz kapağının kendisinden kaynaklı lokal alerjilerde hem de sistemik alerjik reaksiyonda(anaflaksi) göz kapağı şişmesi görülür. Alerji nedenli göz kapağı şişliklerinde genellikle ağrı görülmezken, gözde kaşıntı hemen her zaman eşlik eder. Soluk şişmiş bir göz kapağı vardır. Gözlerde şişkinliğe ve göz altı şişmesine sebep olan alerjenler ise, polen, toz, hayvan kılı, tüyü, bazı göz damlaları, makyaj malzemeleri ve kontakt lenslerden oluşmaktadır.

Göz kapağı iltihabı

Virüsler veya bakteriler sebebiyle oluşan birçok enfeksiyon vardır. Göz kapağı şişmesi ile birlikte gözde kaşıntı, yanma, kızarıklık gibi belirtiler görülür. Kirpiklerin tutulumu ve gözde çapaklanma görülebilir.

Arpacık

Göz kapağının kenarlarında şişkin ve kırmızımsı bir yumru olarak kendini belli eder. Arpacık bakteriyel enfeksiyon veya meybomiyan bezindeki enflamasyon (iltihaplanma) nedeniyle oluşabilir. Bu yağ üreten bez tıkandığında, gözde şişme ortaya çıkar. Bu iltihabi şişlik bazen dışarı akabilir. Dokunmakla ağrılıdır ve bazen ileri derecede rahatsızlık verir (göz kapağı hareketi ile ağrı artabilir).

Konjonktivit

Kırmızı göz olarak bilinen bu duruma göz kapağı şişmesi eşlik edebilir. Göz akının kızarması, göz sulanması, gözde akıntı, batışma, ağrı şikayetleri görülür. Tek gözü tutabileceği gibi iki taraflı da olabilir.

Zona

Zonanın gözü tutabileceği ve göz kapağı şişliği yapabileceği unutulmamalıdır. Tuttuğu bölgede vezikülerin (içi sıvı dolu şişlikler) görülmesi ve buna şiddetli ağrının eşlik etmesi tipiktir.

Göz dalması neden olur? İşte bazı önemli nedenleriİlginizi ÇekebilirGöz dalması neden olur? İşte bazı önemli nedenleri

Göz yaralanmaları

Göz bölgesinin herhangi bir noktasındaki incinme ve estetik ameliyat sonucu oluşan yara iltihaplanmayı tetikler ve göz kapağının şişmesine neden olur.

Orbital selülit

Bu durum çocuklarda daha sık görülür. Göz çukurundaki dokuların enfeksiyonudur. Bazen görmeyi tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir. Bu durum hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir. En sık sinüs enfeksiyonlarının (sinüzit) yayılımı ile oluşur. Gözde, göz kapaklarında yaygın kızarıklık, şişlik, ağrı ve ödem görülür. Bazen görme keskinliğinde azalma ve ateş eşlik eder.

Şalazyon

Bloke olmuş meibomian bezinin sebep olduğu bu hastalık, ilk başlarda arpacık gibi davranmaktadır. Fakat hastalık ilerledikçe, sert ve yağ içeren bir kist haline gelmektedir. Arpacıktan bir diğer farkı ise, göz kapaklarının kenarında oluşmasıdır. Şalazyon da, gözlerde şişme gelişmesine neden olmaktadır. Tedavisi arpacıktan daha zordur ve bazen cerrahi bir operasyona ihtiyaç duyar.

Kontak lensler

Bakımı iyi yapılamamış ya da yanlış bakım uygulanmış kontakt lensler, gözlerin iltihaplanmasına sebep olmaktadır. Kirlenmiş lensleri kullanmak, lensleri çıkarmadan yüzmek ya da lensleri kirli şekilde muhafaza etmek, göz sağlığını olumsuz etkileyerek, gözlerin şişmesine neden olabilmektedir.

Orbital selülit, graves hastalığı, oküler herpes hastalığı gibi görme bozukluğuna neden olacak (çift görme, bulanık görme gibi) göz rahatsızlıklarında vakit kaybetmeden doktora danışmalısınız. Bu hastalıklar erken teşhisle tedavi edilebilirler. Aksi hâlde kısmi görüş kaybı, hatta körlük ortaya çıkabilir.

HANGİ HASTALIKLARIN BELİRTİSİ

Göz kapağı şişliği yapan sistemik hastalıklardan bazıları şunlardır;

– Kronik böbrek yetmezliği
– Kalp yetersizliği
– Karaciğer yetersizliği
– Hipertiroidi (zehirli guatr) ;graves hastalığında göz kapağı şişliği ve gözün dışarı doğru itilmiş görüntüsü olabilir.
– Hipotiroidi; tiroid hormonlarının yetersizliği ile seyreden bu durumda göz kapağı şişliği görülebilir.

GÖZ KAPAĞI ŞİŞMESİ TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Soğuk uygulama

Gözü ve etrafını soğuk suyla yıkamak ya da soğuk bir şeyle kompres yapmak şişliği indirebilir. Bunun için ince bir havlunun içine buz koyup, gözün üstüne tutabilirsiniz. Buzu cilde temas ettirmemeye özen gösterin.

Antihistamin ilaçlar

Göz şişmesi eğer bir alerjiden kaynaklanıyorsa, antihistamin göz damlaları veya ağız yoluyla alınan alerji ilaçları problemi dindirecektir. Doktorunuz ciddi alerjik reaksiyonlar için steroid damlası önerebilir.

Antibiyotik ve antienflamatuar ilaçlar

Göz nezlesi veya oküler herpes gibi enfeksiyonlar ise antivirüs veya antienflamatuar göz damlalarına veya merhemlere iyi cevap verecektir. Antibiyotikler de enfeksiyon durumunda işe yarayacaktır.

Poşet çay

Sıcak suyun içine sokup, çıkarttığınız poşet çayı soğuttuktan sonra gözünüzün üzerine koyabilirsiniz. Ayrıca patates dilimlerini de göz kapağının üstüne koyup, şişliği indirebilirsiniz.

Göz tembelliği tedavisinde yaşa dikkat!İlginizi ÇekebilirGöz tembelliği tedavisinde yaşa dikkat!

AğrıameliyatÇayokulSağlıkuygulama

G&#;z kapakları neden şişer, nasıl ge&#;er? G&#;z kapağı şişmesine iyi gelen bitkisel tedavi y&#;ntemler

  • Göz enfeksiyonları
  • Arpacıklar (göz kapağındaki kırmızı, ağrılı yumrular)
  • Ağlamak
  • Gözünüzün yakınına darbe alma gibi göz yaralanmaları
  • Böcek ısırması
  • Alerji
  • Göz kapağında kuruluk
  • Kist
  • Göz kirpiklerinin diplerine yakın iltihaplanma
  • Göz kapağında bir yumru bırakan iç arpacıklar
  • Kontakt lens kullanımı
  • Tiroidden vücuda aşırı hormon üretimi

Göz kapağı şişmesinasıl geçer?

Evde bazı yöntemler uygulayarak göz kapağı şişliğini hafifletebilirsiniz. İşte onlardan bazılar:

Soğuk su: Göz kapağı şişmelerinde gözün ve çevresinin soğuk su ile yıkanması ya da kompres yapılması şişliğin inmesini sağlar. Bu yöntem ile gözdeki şişliğin giderilmesine yardımcı olmak için bir havlunun içerisine buz koyarak ve göze soğuk kompres uygulayarak şişliğin inmesini sağlayabilirsiniz.

Antihistamin ilaç: Göz kapağında meydana gelmiş olan şişme, eğer alerji kaynaklı ise tedavi için antihistamin içeren göz damlaları veya ilaçlara ihtiyaç duyulabilir. Ancak bu ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır.

Antibiyotikli merhemler: Gözlerdeki şişlik, enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, antiniyotikli merhemler kullanılması gerekebilir. Elbette yine doktor kontrolünde ve tavsiyesiyle kullanılmalıdır.

Göz kapağı şişliklerine bitkisel tedavi

Siyah çay

Siyah çayın demi veya poşet siyah çaylarla ılık bir kompres yaparak göz kabağı şişliğinizin inmesine yardımcı olabilirsiniz. Çayınızı bir bardak sıcak su içerisinde demlenmeye bırakın. Sonra bir pamuk yardımıyla gözlerinize tatbik edin.

Çiğ patates

Göz şişmesine iyi gelmesi için buzdolabında 2 saat beklettiğini çiğ patatesleri çıkardıktan sonra gözlerdeki şişkin taraflara koyabilirsiniz. Soğuk olması nedeniyle kan dolaşımı hızını artıracaktır.

Yumurta akı maskesi

Göz şişmesi için; yumurtanın sarısını ve beyazını ayırıp beyaz kısmını iyice karıştırın. Karıştırdığınız yumurtayı bir fırça yardımıyla gözaltlarınıza ve göz kapağınıza uygulayın, kurumasını bekleyin. Gözlerinizdeki gerginliği hissedeceksiniz. Ayrıca bu gerginlik göz çevresindeki kırışıklıklar içinde oldukça faydalıdır. Kuruyan yumurtayı dakika daha gözlerinizde tuttuktan sonra bol su ile durulayınız.

NOT: Herhangi bir alerjik reaksiyonla karşılaşmamak için bu yöntemleri uygulamadan önce mutlaka bir uzmana danışmanızı tavsiye ediyoruz.

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir