aöf türk dili ve edebiyatı diploma örneği / Açıköğretim Mezunları ve Diplomalar - Açıköğretim Bilgi ve Haber Sitesi

Aöf Türk Dili Ve Edebiyatı Diploma Örneği

aöf türk dili ve edebiyatı diploma örneği

AÖF Öğrencileri için Proje Ödevi Ders Notu

Çok değerli birçok bilimsel araştırmanın, okuyucuların ilgi ve bilgisinden uzak, dergilerin sayfalarına sıkışıp kaldığı konusu, sıklıkla dile getirilir. Mer Ak Mersin Akademi ile birlikte hayata geçirdiğimiz, “Akademik Araştırmalar” Serimizde de, bu problemin çözümüne, bir ölçüde de olsa çözüm olmak amacıyla bu yayın sürecini başlattık. “Bilgi insanlığın ortak hazinesidir” ilkesini kılavuz edinmiş bir bilim insanı olarak, bu serilerimize ayr bir önem ve değer atfediyoruz. Bu yolculukta, farklı bilim alanlarından birbirinden değerli birçok araştırmacının akademik çalışmalarını, multidisipliner bir bakış açısı, aynı çatı altında toplayıp, okuyuculara ulaştırmayı hedefledik. Mer-Ak Akademik Araştırmalar serisinin Sosyal Bilimler alanının, “İNSAN – TOPLUM – BİLİM 1 / HUMAN – SCIENCE – SOCIETY 1” isimli bu kitabında, Sosyal bilimler alanında 3 çok önemli araştırmaya yer verdik. Aşağıdaki başlıklara bir göz atılıdığında, yapılan işin önemi daha bir gözler önüne serilecektir:  Korona Virüsü ile Birlikte Hızla Artan Uzaktan Eğitim, Oluşan Yeni Sorunlar: Mersin Üniversitesinin ve Diğer Üniversitelerle Karşılaştırılması  Dijital Çağda Sağlık Okuryazarlığının Değişen Anlamı  Çeviribilim Yayınlarında Sorunlar ve Post-olgusallık Mer-Ak Mersin Akademi ile birlikte hayata geçirdiğimiz bu serilerimizde de, daha önceki çalışmalarımızda olduğu gibi, ortak aklın ürünü bir eser ortaya koymayı hedefledik. Bu bağlamda birbirinden çok farklı birikim ve tecrübeye sahip araştırmacının bilgi birikimini aynı çatı altında buluşturduk. Bu çalışmalarımıza katkı sunan yazarlarımıza ve Mersin Akademi Yayınevi’nin bütün çalışanları başta olmak üzere herkese çok teşekkür ederiz. Özellikle de, eserin siz değerli okurlarımıza ulaştırılmasında hiçbir katkı ve desteği esirgemeyen, Mer-Ak Mersin Akademi Yayınevi’nin sahibi Gülten ARSLAN’a ayrıca teşekkür ederiz.

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ - LİSANS

Türk Dili ve Edebiyatı

Program tanıtımı

Program Akademik Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.

Programın Amaçları

Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programının iki temel amacı bulunmaktadır.

  • Öğrencilere genel ve alana özgü temel becerileri kazandırmak: Bilgiyi edinebilme ve kullanabilme; bilgiyi yorumlayabilme; değerlendirebilme; analiz ve sentez yapabilme; bağımsız çalışabilme, bireysel sorumluluk, sosyal sorumluluk, planlayabilme ve yönetebilme, eleştirel düşünme, bilgiyi tanımlama, tekrarlama ve başkalarına aktarabilme becerisi; karar verme uygulamaya dönüştürebilme, üretkenlik; toplumsal ve bilimsel etik değerlere saygı; bilişim sistemlerini, teknolojiyi,  bilgisayar ve yazılımlarını, donanımlarını kullanabilme; çevre koruma, çevreye saygı bilinci; en az bir yabancı dil kullanabilme; rasyonel düşünebilme ve son olarak da etkili iletişim kurabilme.
  • Eğitim amaçları: Programın eğitim amaçlarını ise şöyle sıralamak mümkündür: Türk Dili ve Edebiyatı alanında araştırma yapabilecek insan gücünü; yaşam boyu öğrenmeye odaklı öğrencileri; edebiyata ilişkin kavramları, akımları, kuramları ve metinleri açıklayabilecek, inceleyebilecek bireyleri; Türkçenin doğru, güzel ve etkili kullanımında öncülük edebilecek bireyleri; okuma kültürü oluşturma ve geliştirmeye katkılar sağlayacak bireyleri; sanat zevki ve duyarlılığı aşılayabilecek, geliştirebilecek bireyleri; temel dil becerilerini geliştirebilecek yetkinlikte bireyleri; eleştirel ve yaratıcı düşünme, karar verme ve problem çözme becerilerini geliştirebilecek yetkinlikte bireyleri ve son olarak da etkili iletişim becerilerine sahip bireyleri yetiştirmek.​

Programa Kimler Kayıt Yaptırabilir?

Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programına kayıt olmanın pek çok yolu bulunmaktadır. Bu programa kayıt olabilmek için kayıt türleri ve koşullarını anlatan Nasıl Öğrenci Olabilirim? sayfasını inceleyebilirsiniz.

Okutulan Dersler - AKTS Kredileri

I.YARIYIL (Güz Dönemi)
DERS KODUDERS ADIZORUNLUAKTS
EDB101UHALK EDEBİYATINA GİRİŞ IZ4.0
EDB103UESKİ TÜRK EDEBİYATINA GİRİŞ: BİÇİM VE ÖLÇÜZ5.0
EDB105UBATI EDEBİYATINDA AKIMLAR IZ4.0
EDB107UYENİ TÜRK EDEBİYATINA GİRİŞ IZ5.0
TDE101UTÜRKÇE SES BİLGİSİZ4.0
TDE103UOSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ IZ5.0
 YABANCI DİL IZ3.0
*Yabancı Dil I: Yeni kayıt aşamasında tercih edilen ALM101U-Almanca I, FRA101U-Fransızca I ya da İNG101U-İngilizce I derslerinden bir tanesidir.
II.YARIYIL (Bahar Dönemi)
DERS KODUDERS ADIZORUNLUAKTS
EDB102UHALK EDEBİYATINA GİRİŞ IIZ4.0
EDB104UESKİ TÜRK EDEBİYATINA GİRİŞ: SÖZ SANATLARIZ5.0
EDB106UBATI EDEBİYATINDA AKIMLAR IIZ4.0
EDB108UYENİ TÜRK EDEBİYATINA GİRİŞ IIZ5.0
TDE102UTÜRKÇE BİÇİM BİLGİSİZ4.0
TDE104UOSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ IIZ5.0
 YABANCI DİL IIZ3.0
*Yabancı Dil II: Yeni kayıt aşamasında tercih edilen ALM102U-Almanca II, FRA102U-Fransızca II ya da İNG102U-İngilizce II derslerinden bir tanesidir.
III.YARIYIL (Güz Dönemi)
DERS KODUDERS ADIZORUNLUAKTS
EDB201UVIII-XIII. YÜZYILLAR TÜRK EDEBİYATIZ4.0
EDB203UTANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI IZ5.0
EDB205UHALK HİKAYELERİZ4.0
TAR201UATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ IZ3.0
TDE201UORHON TÜRKÇESİZ5.0
TDE203UTÜRKÇE CÜMLE BİLGİSİ IZ4.0
TDE205UOSMANLI TÜRKÇESİ GRAMERİ IZ5.0
IV.YARIYIL (Bahar Dönemi)
DERS KODUDERS ADIZORUNLUAKTS
EDB202UXIV-XV. YÜZYILLAR TÜRK EDEBİYATIZ4.0
EDB204UTANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI IIZ5.0
EDB206UHALK MASALLARIZ4.0
TAR202UATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ IIZ3.0
TDE202UUYGUR TÜRKÇESİZ5.0
TDE204UTÜRKÇE CÜMLE BİLGİSİ IIZ4.0
TDE206UOSMANLI TÜRKÇESİ GRAMERİ IIZ5.0
V.YARIYIL (Güz Dönemi)
DERS KODUDERS ADIZORUNLUAKTS
BİL101UTEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ IZ3.0
EDB301UXVI. YÜZYIL TÜRK EDEBİYATIZ4.0
EDB303UII. ABDÜLHAMİT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATIZ4.0
EDB305UTÜRK HALK ŞİİRİZ5.0
TDE301UXI-XIII. YÜZYILLAR TÜRK DİLİZ5.0
TDE303UÇAĞDAŞ TÜRK YAZI DİLLERİ IZ5.0
TDE305UGENEL DİLBİLİM IZ4.0
VI.YARIYIL (Bahar Dönemi)
DERS KODUDERS ADIZORUNLUAKTS
BİL102UTEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ IIZ3.0
EDB302UXVII. YÜZYIL TÜRK EDEBİYATIZ4.0
EDB304UTÜRK EDEBİYATININ MİTOLOJİK KAYNAKLARIZ4.0
TDE302UXIV-XV. YÜZYILLAR TÜRK DİLİZ5.0
TDE304UÇAĞDAŞ TÜRK YAZI DİLLERİ IIZ5.0
TDE306UGENEL DİLBİLİM IIZ5.0
TDE308UII. MEŞRUTİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATIZ4.0
VII.YARIYIL (Güz Dönemi)
DERS KODUDERS ADIZORUNLUAKTS
EDB401UXVIII. YÜZYIL TÜRK EDEBİYATIZ5.0
EDB403UCUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK ŞİİRİZ4.0
EDB405UÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATLARI IZ4.0
EDB407UCUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK NESRİZ4.0
TDE401UXVI-XIX. YÜZYILLAR TÜRK DİLİZ5.0
TDE403UELEŞTİRİ TARİHİZ5.0
TÜR415UEDEBİ METİN İNCELEMELERİZ3.0
VIII.YARIYIL (Bahar Dönemi)
DERS KODUDERS ADIZORUNLUAKTS
EDB402UXIX. YÜZYIL TÜRK EDEBİYATIZ5.0
EDB404UÇAĞDAŞ TÜRK ROMANIZ4.0
EDB406UÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATLARI IIZ4.0
EDB408UESKİ TÜRK EDEBİYATININ KAYNAKLARINDAN ŞAİR TEZKİRELERİZ5.0
TDE402UELEŞTİRİ KURAMLARIZ5.0
TİY402UTÜRK TİYATROSUZ4.0
TÜR416UTÜRK İŞARET DİLİZ3.0

Sınavların Değerlendirilmesi ve Ders Geçme

Sınavların değerlendirilmesi ve ders geçme sistemi "Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" ile bu yönetmeliğin verdiği yetkiye istinaden hazırlanan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Öğrenci Değerlendirme Sistemi Esaslarına göre belirlenir.

Sınavlar sayfasından;

  • Sınavların nasıl yapıldığı ve organizasyonu,
  • Sınavların hangi tarihlerde yapılacağı,
  • Sınava girmek için gerekli belgeleri ve sınavda uyulacak kuralların neler olduğu,
  • Sınav süreleri,
  • Sınavda sorulan sorular ve cevapların yayınlanması,
  • Sınav sonuçlarının ilan edilmesi,
  • Sınav sonuçlarına yapılacak itirazlar

hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca, sınavların değerlendirilmesinde kullanılan yöntemleri bilmek ve derslerinizden nasıl geçebileceğinizi öğrenmek için Öğrenci Değerlendirme Sistemi sayfasından bilgi edinebilirsiniz.

Mezuniyet Koşulları

Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programında 240 AKTS kredilik ders alıp, tüm dersleri başarı ile tamamlayan FF, YZ, DZ notu olmayan, Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2,00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilirler. Bu kredilerin altında eksik kredi ile mezun olunamaz.

Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programında mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrenciler, “Açıköğretim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programı Diploması” alırlar.

Sınavsız İkinci Üniversite Olanağı

Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programından mezun olan öğrenciler, yaşam boyu öğrenme odaklı olan Anadolu Üniversitesinin sınavsız İkinci Üniversite kayıt türü ile aynı alanda olmamak üzere Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerindeki önlisans veya lisans programlarından herhangi birini tercih ederek öğrenimlerine devam edebilirler.

İkinci Üniversite hakkında Nasıl Öğrenci Olabilirim? sayfasından bilgi alabilirsiniz.

Lisansüstü Eğitim Olanakları

Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programı mezunları isterlerse yükseköğrenimlerine, yüksek lisans ve doktora olanaklarını değerlendirerek devam edebilirler.

İş Olanakları

Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, örgün öğretimdeki Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunları gibi, öncelikle akademisyen olabilecekleri gibi, isterlerse mezuniyet sonrası öngörülen şartları sağlamaları kaydıyla, öğretmen olabilmektedirler. Bunun dışında öğrencilerimiz arşiv ve kütüphanelerde çalışabilir; basın yayın kuruluşlarında metin yazarlığı, düzeltmenlik yapabilir veya Türk Dilleri ve Lehçeleri üzerine uzmanlaşarak Türk devletlerinde görev alabilirler.

http://abp.anadolu.edu.tr/tr/program/programProfili/1677/8

Güncelleme Tarihi: 24-08-2021

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?

Türk Dili ve Edebiyatı, Türk dilinin genel yapısını, tarih içerisinde yaşamış olduğu gelişimi ve diğer dünya dilleri ile sahip olduğu bağlantıyı ve Türk Edebiyat tarihinin geçmişten günümüze dek yaşadığı evrimi inceleyen bir bölümdür. Dil ve edebiyat, halkların ve halkları oluşturan insanların en önemli unsurlarından bir tanesi olan dil hakkında genel bir bilince sahip olması konusunda büyük rol oynar.

Türk Dili ve Edebiyatı Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Türk Dili ve Edebiyatı 4 yıllık lisans bölümünde temel amaç, Türk edebiyatının geçmişini ve bugününü benimseyip tarihine hakim olup diğer ülkelerin edebiyatları ile karşılaştırma yapacak yetkin bireylerin yetiştirmektir. Bu bölümden mezun olanlara “Türk Filologu” ya da “Türkolog” unvanı verilir.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü tercih edecek olan öğrenciler öğretim hayatları süresince;

  • Eski Türk Edebiyatı,
  • Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri,
  • Yazılı ve Sözlü Anlatım Teknikleri,
  • Türk Halk Bilimi,
  • Türk Dil Tarihi,
  • Türkiye Türkçesi,
  • Osmanlıca,
  • Türk Halk Edebiyatı,
  • Eleştiri Kuramları,
  • Türkçe Kompozisyon,
  • Edebi Sanatlar ve Nazım Bilgisi,
  • Cumhuriyet Dönemi Hikaye ve Romanı,

gibi derslerin eğitimini alacaklardır.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Türkologlar, Türk dilini kökeninden yapısına ve zaman içerisinde yaşamış olduğu gelişimi incelemekle yükümlü oldukları için dilin korunması ve sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlamak adına hizmet veren yerlerde çalışmayı tercih edebilirler.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Türkologlar;

  • Kütüphaneler ve Arşivlerde,
  • Televizyon Kanallarında,
  • Üniversitelerde (Okutman),
  • Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği (Ortaöğretim),
  • Türkçe Öğretmenliği (İlköğretim)
  • Reklam Ajanslarında (Metin Yazarlığı),
  • Yazarlık,
  • Gazete ve Dergilerde (Editörlük),
  • Türk Dil Kurumu,

gibi alanlarda çalışma imkanı bulabilirler. Devletin bakanlıklarına bağlı olan alanlarda çalışabilme yetkisine sahip olabilmeleri için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’den adayların elde edeceği puan önemli rol oynar.

Aöf'de Mezuniyet Sevinci, Vali Yardımcısı da Diploma Aldı

ESKİŞEHİR Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nin (AÖF) mezuniyet töreni, renkli görüntülere sahne oldu. Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitiren Eskişehir Vali Yardımcısı Aslan Avşerbey ile Sosyoloji Bölümü'nden mezun olan Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal (60) cübbelerini giyip diplomalarını aldı.

AÖF ile uzaktan eğitim veren İktisat ve İşletme fakültelerinin mezuniyet töreni İki Eylül Kampüsü'ndeki Spor Salonu'nda yapıldı. Törene Vali Yardımcısı Ali Muhiddin Varol, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri, öğrenciler ile aileleri katıldı.

3 MİLYON MEZUN

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Naci Gündoğan, şuanda 60 bin kişinin mezun olduğunu ancak önümüzdeki aylarda yapılacak 3 ders sınavı ile 2017-2018 eğitim öğretim yılındaki mezun sayısının 100 bine ulaşacağını söyledi. Gündoğan şunları kaydetti:

"Açık Öğretim Fakültesi, Türkiye'nin yüksek öğretimine çok büyük katkılar sunan bir sistem. Kuruluşundan bu yana yaklaşık 40 yıl olmuş bir sistem ve 3 milyona yakın mezun vermiş. Yine 3 milyona yakın aktif, pasif öğrencisiyle Türkiye'nin değil sadece dünyanın en büyük eğitim sistemlerinden bir tanesi. Biz yaşam boyu öğrenme felsefesiyle Açık Öğretimde devamlı bir bölümü bitiren öğrencimizi bir başka bölüme öğrenci yapmak istiyoruz. 3-5 fakülte bitiren mezunlarımız var. Her geçen yıl kendimizi yeniliyoruz. Açık Öğretim aslında eğitimde fırsat eşitliği sunan bir sistem. Dolayısıyla binlerce engelli öğrencimiz bu imkandan yararlanıyor. Hatta bunun dışında cezaevlerinde yatan öğrencilerimiz var. Sayısı şuanda 2 binin üzerinde. Sadece ve Türkiye'de değil Avrupa'da cezaevlerinde yatan öğrencilerimiz var."

VALİ YARDIMCISI DA DİPLOMA ALDI

AÖF Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitiren Eskişehir Vali Yardımcısı Aslan Avşarbey de mezuniyet cübbesini giyip kepini takarak törene katıldı. Diplomasını alan Avşarbey, "50 yaşına merdiven dayadığım şu günlerde 20'li yaşların başında üniversiteyi bitirme heyecanını taşıyan bir gencin heyecanını yeni bir diplomaya sahip ve milyonlarca mensubu olan bir üniversite ailesine katılmanın mutluluğunu taşıyorum.  Bu AÖF'den aldığım ikinci diplomadır. Daha önce Adalet Yüksek Okulu'nu bitirmiştim. Açık öğretim okumaya eşimle başladım. Eşimin destekleri ile bugün ikinci diplomamı alıyorum. Bundan sonra da Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü okumak istiyorum. Açık Öğretimde okumanın yaşı olmadığını örnek olarak gösterdiğimi düşünüyorum" diye konuştu.

60 YAŞINDA 3'ÜNCÜ DİPLOMASANI ALDI

TÜKDES Genel Başkanı Süleyman Bakal da AÖF Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. 3'üncü üniversiteyi bittirdiğini söyleyen Bakal, "üniversitenin sosyoloji bölümünü bitirdim. Sosyolog unvanını aldım. 1992 yılında İş İdaresi, 1996 yılında da Veteriner Sağlık Teknikerliği'ni bitirdim. Okumanın yaşı yok. Yüksek Lisansa başvurumu yaptım. Kabul edilirse kurumsal iletişim konusunda yüksek lisans yapmayı düşünüyorum" dedi.

ENGELLİYE FIRSATLAR SUNUYOR

Yüzde 70 oranında görme engelli olan Kübra Sadık Solmaz (29) Afyonkarahisar'dan geldiğini ve Valilikte sekreter olarak görev yaptığını belirtti. Solmaz, "Sosyoloji Bölümünden mezun oldum. Burası engeline göre fırsatlar sunuyor. Okuyana engel yok diyoruz" dedi.

Bedensel engelli 25 yaşındaki Arzu Karataş da, (25)  Sosyal Hizmetler Bölümü'nü bitirdi. Diploma töreni için Manisa'dan gelen Karataş, "burada olmaktan çok mutluyum. Açık Öğretim bizim engellilere gerçekten çok önem veriyor, yardımcı oluyor. Engelliler evlerinde kapalı kalmasınlar, okusunlar. Biz istediğimiz zaman hiçbir şey bize engel değil" diye konuştu.

AÖF Sosyoloji Bölümü mezunu Lütfiye Dursun (31) törene kızı Ayşe Arza Dursun (5) ile katıldı. Lütfiye Dursun elinde 'babamın duası, annemin gururuyum' yazılı döviz taşırken kızı Ayşe Azra Dursun ise 'sosyolog kızı olmak bir ayrıcalıktır' yazılı döviz taşıdı.  Lütfiye Dursun daha önce İlahiyat Fakültesi'ni bitirdiği söyledi.

- Eskişehir

Kaynak: DHA

Son Dakika›Güncel›Aöf'de Mezuniyet Sevinci, Vali Yardımcısı da Diploma Aldı - Son Dakika

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır