muhabbet kuşları balkona çıkarılır mı / Kuşu Balkona Çıkarmak | Muhabbet Kuşu Forumu - funduszeue.info

Muhabbet Kuşları Balkona Çıkarılır Mı

muhabbet kuşları balkona çıkarılır mı

 
BANYO,TEM&#;ZL&#;K VE BAKIM


Muhabbet ku&#;umu evde kaç gün süreyle yaln&#;z b&#;rakabilirim ? 

Muhabbet ku&#;lar&#;n&#; gün süreyle evde yaln&#;z b&#;rakabilirsiniz. Bazen suluklarda çatlaklar olabilmekte ve suluktaki su bir kaç saat içinde tamamen yok olmaktad&#;r. 

Bu riskleri gözönüne ald&#;&#;&#;m&#;zda ku&#;umuzu 1 günden fazla süreyle yaln&#;z b&#;rakmamak en do&#;rusudur. Mümkünse 1 günden fazla süreyle bir yere gitmeniz gerekirse ku&#;unuzu bir arkada&#;&#;n&#;za veya kom&#;unuza b&#;rak&#;n&#;z.

S&#;cak havalarda ku&#;umu nas&#;l serinletebilirim ? Balkona koysam zarar&#; olur mu ? 

Özellikle yaz&#;n s&#;cak havalarda muhabbet ku&#;u sahipleri ku&#;lar&#;n&#;n kafesini balkona koymaktad&#;r. Karga ve kedi gibi canl&#;lar bu durumda ku&#;lar&#;n&#;z için tehlikeli olabilmektedir. 

Kafesi d&#;&#;ar&#;dayken, muhabbet ku&#;unuz uzun süre güne&#; &#;&#;&#;&#;&#; alt&#;nda bekledi&#;i için veya rüzgar yüzünden kolayca hasta olabilir. Ku&#;lar&#;n&#;z&#; balkona koyman&#;z&#; tavsiye etmiyoruz e&#;er koyacaksan&#;z da çok dikkatli olmal&#;s&#;n&#;z. Yaz s&#;caklar&#;nda ku&#;lar&#;n&#;z&#; banyo yapt&#;rabilirsiniz kafese banyoluk tak&#;n veya bir kaba su doldurup kafes zeminine b&#;rak&#;n girmezse cam sil spreyine su doldurup ku&#;unuzun üzerine s&#;karak serinletebilirsiniz.

Yeni sat&#;n ald&#;&#;&#;n&#;z ku&#;u ne zaman salmal&#;s&#;n&#;z ? 

Bir çok insan yeni sat&#;n al&#;p eve getirdi&#;iniz bir muhabbet ku&#;unu en az&#;ndan bir süre salmaman&#;z gerekti&#;ini size söyleyecektir. Kimileri 1 hafta boyunca kimileri de 1 ay boyunca salmaman&#;z gerekti&#;ini söylerler. Bu do&#;ru de&#;ildir. Yeni bir ortama gelen muhabbet ku&#;unun kafesde durarak oday&#; ve ortam&#; tan&#;mas&#;na imkan yoktur. Muhabbet ku&#;unuz uçtukça, hareket ettikçe bulundu&#;u ortam&#; tan&#;r.
E&#;er ku&#;unuzun sa&#;l&#;kl&#; olmas&#;n&#; istiyorsan&#;z onu günlük olarak belirli süreler dahilinde uçurmal&#;s&#;n&#;z. 

E&#;er ku&#;lar&#;n&#;za güvenli bir ortam sa&#;layabilirseniz, siz yanlar&#;nda yokken bile uçabildikleri tehlikesiz bir ortamlar&#; varsa, bu onlar için en mükemmelidir. Muhabbet ku&#;unuzun rahat bir &#;ekilde uçabilmesi için bulundu&#;u ortam&#; tan&#;mas&#;, ke&#;fetmesi gerekir. Ku&#;unuzu salmad&#;&#;&#;n&#;zda, kafeste geçirdi&#;i süre zarf&#;nda içinde bulundu&#;u oday&#; ke&#;fetmesi mümkün de&#;ildir. Ku&#;unuzu sat&#;n ald&#;&#;&#;n&#;z günde veya 1 ay sonra salsan&#;z da yine ilk uçma denemelerinde duvarlara veya tavana çarpabilir. Kafesin d&#;&#;&#;nda ne kadar çok vakit geçirirse oday&#; tan&#;mas&#; da o kadar k&#;sa sürer

Muhabbet ku&#;lar&#; di&#;er ku&#;larla ayn&#; ortamda veya kafesde bar&#;nd&#;r&#;labilir mi ?

Muhabbet ku&#;lar&#; kendinden daha büyük veya küçük ku&#; türleri ile ayn&#; kafeste bak&#;lmamal&#;d&#;r. Ama ayr&#; kafeslerde ayn&#; ortamda bak&#;labilir.

Muhabbet ku&#;lar&#; büyük boyutlu ispinoz türleri, sultan papa&#;an&#; gibi küçük boyutlu papa&#;an türleri ile ayn&#; kafeste bak&#;lsa dahi ölümler ve yaralanmalara meydana gelebilir. Bu yüzden kimseye tavsiye etmiyoruz

Ku&#;uma tek bakabilirmiyim?

Muhabbet ku&#;lar&#; di&#;er tüm papa&#;an türleri gibi topluluk halinde ya&#;amaktan, kalabal&#;ktan keyif al&#;rlar. Muhabbet ku&#;u sat&#;n al&#;rken çift olarak alman&#;z&#;, e&#;er tek ve yavru olarak sat&#;n al&#;rsan&#;z da size al&#;&#;t&#;ktan sonra, 1 ya&#;&#;n&#; geçmeden e&#; alman&#;z&#; tavsiye ederiz. 

Muhabbet ku&#;umun kafesini ne kadar s&#;kl&#;kla temizlemeliyim ?

Kafes taban&#;n&#;n temizli&#;ini günde bir yapabilirsiniz. Suluklar&#;n y&#;kanmas&#; i&#;lemi hergün yap&#;lmal&#;d&#;r. Günlük y&#;kanmayan suluklar&#;n içi ya&#;lan&#;r ve yosun tutar.
Kafes tellerinin silinmesi, yemliklerin y&#;kanmas&#;, tüneklerin z&#;mparalanmas&#; gibi detayl&#; temizli&#;i haftada bir yapman&#;z uygun olur. 


Muhabbet ku&#;unun günlük ve haftal&#;k bak&#;m&#; nas&#;l olmal&#;d&#;r ?

Muhabbet ku&#;lar&#;m&#;zla ilgilenmeden önce ve onlarla ilgilendikten sonra mutlaka ellerimizi y&#;kamal&#;y&#;z.
Suluklar&#; hergün temizlenmeli ve taze su eklenmeli, yemlikleri gün içinde bir kaç defa kontrol edilmeli ve kafes temizli&#;ine özen gösterilmelidir.
Evcil hayvan sahibi olmak ve onlar&#;n bak&#;mlar&#;yla u&#;ra&#;mak sorumluluk sahibi olmay&#; gerektirir

&#;çme suyu ve yemleri ne kadar s&#;kl&#;kla de&#;i&#;tirmeliyim ? 

Muhabbet ku&#;lar&#;n&#;n suluklar&#; her gün temiz bir f&#;rça ile temizlenmeli ve taze su koyulmal&#;d&#;r. Muhabbet ku&#;lar&#;n&#;n yem kar&#;&#;&#;mlar&#; ya&#;l&#; tohumlardan olu&#;tu&#;u için su içtikleri zaman sulu&#;un içindeki suyun ve dolay&#;s&#;yla sulu&#;un ya&#;lanmas&#;na ve kirlenmesine sebep olurlar. 

E&#;er suluk temizlenmesse gözle görülür bir &#;ekilde sulu&#;un k&#;vr&#;ml&#; bölgelerinde kirli ve temizlenmesi zor pislikler olu&#;ur. Ku&#;lar&#;n yem kaplar&#; gün içinde defa tazelenmeli ve yem kabuklar&#; üflenmelidir.

Gaga ta&#;&#;, ku&#; kumu, iyot ve enerji blok nedir, ne i&#;e yarar, kullanmal&#; m&#;y&#;m ?

Evcil hayvan ma&#;azalar&#;nda sat&#;lan beyaz gaga ta&#;&#; muhabbet ku&#;lar&#;n&#;n kalsiyum ihtiyac&#;n&#; kar&#;&#;lamalar&#; için kullanabilece&#;iniz bir üründür. Alç&#;, yumurta kabu&#;u ve ku&#; kumuna biraz su kat&#;p donmas&#;n&#; bekleyerek muhabbet ku&#;unuz için kendi gaga ta&#;&#;n&#;z&#; kolayl&#;kla yapabilirsiniz. 

Ku&#; kumu muhabbet ku&#;u kafesinde mutlaka bulunmal&#;d&#;r. Ku&#; kumunu ayr&#; bir kapta vermenizi tavsi funduszeue.info hayvan ma&#;azalar&#;nda sat&#;lan muhabbet ku&#;u kumlar&#;n&#;n bir ço&#;u ku&#;lar için uygun de&#;ildir. Bu kumlardan sat&#;n almay&#;n&#;z. Alaca&#;&#;n&#;z ku&#; kumunun içinde ku&#; kömürü, k&#;rm&#;z&#; renkli iyotlu taneler, midye kabu&#;u gibi çe&#;itli taneler bulunmal&#;d&#;r.
Mürekkep bal&#;&#;&#; kemi&#;i muhabbet ku&#;lar&#;n&#;n kalsiyum gereksinimlerini kar&#;&#;lamalar&#;n&#; sa&#;lar. 

&#;yot ve enerji bloklar&#; da ku&#;lar&#;m&#;z&#;n iyot, mineral ihtiyac&#;n&#; kar&#;&#;layan faydal&#; ürünlerdir. Kullanman&#;z&#; tavsiye ederiz. 

Muhabbet ku&#;umun t&#;rna&#;&#;n&#;, gagas&#;n&#; kesebilir miyim ?

Muhabbet ku&#;lar&#;n&#;n kafesinde bulunan gaga ta&#;&#;, a&#;aç dal&#;ndan tünekler onlar&#;n gagalar&#;n&#; ve t&#;rnaklar&#;n&#; a&#;&#;nd&#;rmak için yeterlidir fakat yavru muhabbet ku&#;lar&#;n&#;n t&#;rnaklar&#; hal&#; ve perdelere tak&#;labilir. 

Bu durumda temiz bir t&#;rmak makas&#; yard&#;m&#; ile t&#;rnaklar&#;n uçlar&#; çok az k&#;salt&#;labilir. E&#;er bu i&#;lemi daha önce yapmad&#;ysan&#;z mutlaka bilen birine dan&#;&#;man&#;zda fayda vard&#;r çünkü ilk defa muhabbet ku&#;unun t&#;rnaklar&#;n&#; kesmeye çal&#;&#;an bir çok evcil sahibi muhabbet ku&#;lar&#;n&#;n t&#;rnaklar&#;n&#; kanatarak onlar&#;n yaralanmas&#;na sebep oluyor.

Ayr&#;ca baz&#; muhabbet ku&#;lar&#;nda (genetik bozukluk olan) gagada a&#;&#;r&#; uzama söz konusu olabiliyor. Bu durumda muhabbet ku&#;unun daha kolay yem yiyebilmesi için belirli aral&#;klarla örne&#;in ayda bir defa gagay&#; k&#;saltmak gerekir.

Ayn&#; kafeste iki çift muhabbet ku&#;u bak&#;l&#;r m&#; ?

Yavru muhabbet ku&#;lar&#;n&#; yeterince büyük bir kafeste bir arada tutabilirsiniz. Ayn&#; &#;ey yeti&#;kin muhabbet ku&#;lar&#; için geçerli de&#;ildir. 

Özellikle erkek muhabbet ku&#;lar&#; di&#;i muhabbet ku&#;lar&#; için birbiriyle kavga edebilir ve yaralanabilirler. E&#; olan ku&#;lar&#; her zaman ayr&#; kafeslerde tutman&#;zda fayda vard&#;r.

Çok büyük salmalarda birden fazla çifti bir arada tutabilirsiniz fakat küçük kafeslerde bir arada tutmamal&#;s&#;n&#;z.

Muhabbet ku&#;umu tatile giderken yan&#;mda götürebilir miyim ? Ne kadar süre yolculu&#;a dayanabilir ?

Muhabbet ku&#;lar&#; yolcukluklar konusunda çok hassast&#;r. Bir yerden ba&#;ka bir yere ta&#;&#;rken çok dikkatli olmak gerekir. Muhabbet ku&#;lar&#; uzun yolculuklara dayan&#;kl&#; de&#;ildirler.

Muhabbet ku&#;uma banyo yapt&#;rabilir miyim ? Ne kadar s&#;kl&#;kla banyo yapt&#;rabilirim ? Su s&#;cakl&#;&#;&#; ne olmal&#;d&#;r ? 

Muhabbet ku&#;lar&#; k&#;&#;&#;n kesinlikle banyo yapt&#;r&#;lmamal&#;d&#;r. Yaz&#;n ise s&#;k s&#;k banyo yapt&#;rabilirsiniz.
Musluk suyu s&#;cakl&#;&#;&#;nda olabilir. Kafese banyoluk tak&#;n veya bir kaba su doldurup kafes zeminine b&#;rak&#;n girmezse cam sil spreyine su doldurup ku&#;unuzun üzerine s&#;karak serinletebilirsiniz.

Oda spreyi ve çiçekler zararl&#; m&#;d&#;r ?

Muhabbet ku&#;lar&#;n&#;z&#;n bulundu&#;u odada oda spreyi, böcek ilac&#; gibi spreyler kullanmamal&#;s&#;n&#;z. Benzer &#;ekilde ku&#;lar&#;n&#;z&#;n bulundu&#;u odada sigara içmemelisiniz. Boya ve badana yapaca&#;&#;n&#;z odada ku&#;lar&#;n&#;z&#; bulundurmamal&#;s&#;n&#;z. 
Ku&#;lar&#;n&#;z&#; sald&#;&#;&#;n&#;zda odadaki çiçeklerin yapraklar&#;n&#; kemirip zehirlenebilirler. Bu sebeple ku&#;lar&#;n&#;z&#; sald&#;&#;&#;n&#;z zamanlarda onlar&#;n yan&#;nda olmal&#;s&#;n&#;z veya sald&#;&#;&#;n&#;z odada çiçek bulundurmamal&#;s&#;z.

Muhabbet ku&#;lar&#;n&#;n bulundu&#;u ortamda asla yap&#;lmamas&#; gerekenler nelerdir ? 

Ku&#;unuzun oldu&#;u odada kesinlikle sigara içmemelisiniz. Sigara duman&#; ku&#;unuzun ömrünü fazlas&#;yla k&#;salt&#;r.

Ku&#;lar&#;n&#;z&#; asla kafese kapal&#; bir ya&#;ama mahkum etmeyin. Onlar&#; s&#;k s&#;k uçfunduszeue.info e&#; ku&#;unuz varsa çiftle&#;meleri aç&#;s&#;ndan kafes d&#;&#;ar&#;s&#;na ç&#;karmamak daha uygundur.

Ben evde yokken ku&#;umun s&#;k&#;lmamas&#; için ne yapmal&#;y&#;m ?

Evde olmad&#;&#;&#;n&#;zda; radyo veya televizyonu aç&#;k b&#;rakmak, can s&#;k&#;nt&#;s&#;na kap&#;lmamas&#; için iyi bir yoldur. Çevredeki sesler, yaln&#;z olmad&#;&#;&#;n&#; dü&#;ündürecektir. Ayr&#;ca kafesi pencereye yak&#;n koyarak d&#;&#;ar&#;daki hareketlili&#;in ilgisini çekmesini sa&#;layabilirsiniz ancak direkt güne&#; &#;&#;&#;&#;&#; ve di&#;er tehlikelerden korunakl&#; bir yer olmas&#;na da özen gösterilmelidir. Seslerin de&#;i&#;ken ve ilgi çekici olmas&#;na (konu&#;mas&#; için k&#;sa süreli ve ayn&#; kelimeleri içeren ses kay&#;tlar&#; bu konuda sa&#;l&#;kl&#; de&#;ildir) da dikkat edilmelidir

Muhabbet ku&#;umun bulundu&#;u odan&#;n s&#;cakl&#;&#;&#; ne olmal&#;d&#;r ?

Muhabbet ku&#;lar&#;n&#;n anavatan&#; Avustralya'd&#;r. S&#;cak iklim ku&#;lar&#;d&#;r. Bulunduklar&#; odan&#;n çok so&#;uk olmamas&#; gerekir. Bulunduklar&#; ortam&#;n s&#;cakl&#;&#;&#; en az 20 derece olmal&#;d&#;r.


BESLENME

Ku&#;lar&#;ma vitamin verebilir miyim ? Ne kadar s&#;kl&#;kla verebilirim ?

Ku&#;lar&#;n&#;za vitamin verebilirsiniz. Mümkünse evcil hayvan ma&#;azalar&#;nda çok ucuza sat&#;lan vitaminler yerine daha kaliteli ve bilinen markalar&#;n (witte molen, sera, Avi-Vit, Avisol, Avisol B) vitaminlerini kullanmal&#;s&#;n&#;z. Vitamin kullan&#;rken mutlaka son kullanma tarihine bakmal&#;s&#;n&#;z. Son kullanma tarihi geçmi&#; vitaminleri kullan&#;rsan&#;z ku&#;lar&#;n&#;zda çok ciddi sindirim problemleri, zehirlenmeler görülebilir. 

Ku&#;lar&#;n suyuna her gün vitamin koymamal&#;s&#;n&#;z. Vitamin kullan&#;m&#; çok seyrek aral&#;klarla yap&#;lmal&#;d&#;r. Örne&#;in her ay üst üste gün süreyle ku&#;unuza vitamin verebilirsiniz. 

Ku&#;lar&#;m&#;z&#;n sular&#;n&#; hergün de&#;i&#;tirmemiz gerekmektedir. Hem bu sebeple hem de güne&#; &#;&#;&#;&#;&#; vitaminlerin etkisini azaltt&#;&#;&#; için suyunu her de&#;i&#;tir&#;imizde ku&#;lar&#;n sulu&#;una yeniden vitamin eklemeliyiz. 


S&#;k s&#;k vitamin kullanmak yerine ku&#;unuza bol bol çe&#;itli taze sebze ve meyve vermeniz daha do&#;rudur. Özellikle hastal&#;k durumlar&#;nda ku&#;unuza vitamin takviyesi yap&#;lmal&#;d&#;r. Baz&#; antibiyotikler (vitaform, neoterramycin) vitamin katk&#;l&#;d&#;r. 

Muhabbet ku&#;uma yem haricinde ne gibi ek besinler verebilirim ?

Muhabbet ku&#;lar&#;n&#;za düzenli olarak taze sebze, mevye verebilirsiniz.
Muhabbet ku&#;unuzun yemlerinden tohumlar&#; çimlendirerek ku&#;lar&#;n&#;za verebilirsiniz. 
Dal dar&#;
Yumurta mamas&#;
Bal, tuzsuz etimek, kalamar.

Meyve/sebze ve mama yemiyor ? Nas&#;l al&#;&#;t&#;rabilirim ? 

Muhabbet ku&#;lar&#;n&#; yavruyken çe&#;itli sebze ve meyvelere al&#;&#;t&#;rman&#;z&#; tavsiye ederiz. 

Mandal veya k&#;skaç &#;eklinde çe&#;itli aksesurlarla meyve/sebzeleri kafeslerine asabilir veya ince ince rendeleyip ayr&#; bir kapta verebilirsiniz.

&#;lgi göstermiyorlarsa rendeledi&#;iniz küçük parçalar&#; yemlerin üzerine serpi&#;tirebilirsiniz. &#;lk ba&#;larda ilgi göstermeseler bile zamanla meyve sebzelerin tad&#;na bakarlar. Düzenli olarak vermeye devam ediniz.

Aç&#;k yem alabilir miyim ?

Kapal&#; marka yemlerin hiç bir özelli&#;i yoktur sizlere sadece paketlerini sat&#;yorlar fiyat&#; &#;i&#;irip sat&#;yorlar o yüzden sat&#;&#;&#; iyi olmuyor ve uzun süre kald&#;&#;&#;ndan bayatl&#;yor üstelik görmeden al&#;yorsunuz içeri&#;inde her türlü zararl&#; tohumlar ve kimyasallar olabiliyor yemi aç&#;k olarak alman&#;z&#; öneriyoruz ak dar&#;, sar&#; dar&#; ve kanarya yemi kar&#;&#;&#;m&#; bir yem kullanman&#;z&#; öneriyoruz.


Meyveli - Ball&#; kraker kullababilir miyim ?

Ku&#;lar&#;n&#;za evcil hayvan ma&#;azalar&#;nda sat&#;lan ball&#; - meyveli krakerlerden vermenizi tavsiye etmiyoruz. Ball&#; kraker ad&#; alt&#;nda sat&#;lan bir çok kraker haz&#;rlan&#;rken, tohumlar&#; birbirine yap&#;&#;t&#;rmak için bal yerine ku&#;lar&#;m&#;z için zararl&#; olabilecek malzemeler kullan&#;lmaktad&#;r. 


Muhabbet ku&#;uma çekirdek verebilir miyim ? 

Muhabbet ku&#;lar&#;na kendi yedi&#;imiz tuzlu çekirdeklerden asla vermemeliyiz. 

&#;thal muhabbet ku&#;u yemi markalar&#;n&#;n içinde çok az miktarda küçük ay çekirde&#;i bulunmaktad&#;r. Çekirdek de fazlas&#;yla ya&#;l&#; bir tohumdur ve az miktarda muhabbet ku&#;lar&#;m&#;z&#;n yem kar&#;&#;&#;m&#;na katabiliriz. Muhabbet ku&#;lar&#; zorlanmadan küçük ayçekirdeklerini k&#;rarlar ve yerler.

Fazla miktarda meyve ve ye&#;illik yemesinin zarar&#; olur mu 

Ku&#;lar&#;n&#;za fazla miktarda ye&#;illik vermeniz durumunda d&#;&#;k&#;n&#;n rengi gözle görülür biçimde de&#;i&#;ir. Örne&#;in ku&#;lar&#;n&#;z&#;n a&#;&#;r&#; derecede elma yemesi onlar&#;n i&#;tah&#;n&#; açar ve daha fazla yem yemelerine sebep olur. 

Çok fazla ye&#;illik yemeleri durumunda ishal olabilirler. Bu yüzden ye&#;illikleri daha seyrek olarak vermelisiniz. Örne&#;in haftada defa.

Ye&#;illikleri y&#;kad&#;ktan sonra bir havlu veya ka&#;&#;t peçete ile kurulayarak verirseniz ku&#;lar&#;n&#;z&#;n ishal olmas&#; olas&#;&#;&#;n&#; ortadan kald&#;r&#;rs&#;n&#;z.

Muhabbet ku&#;uma maydanoz verebilir miyim ? 

Özellikle muhabbet ku&#;u besleyenler aras&#;nda maydanozun muhabbet ku&#;lar&#;n&#;n bo&#;az&#;na yap&#;&#;arak ölümüne sebep olabilece&#;i &#;eklinde bir dedikodu dola&#;maktad&#;r. Bu yüzden bir çok muhabbet ku&#;u sahibi ku&#;una mandanoz vermemektedir. 

Durum korkuldu&#;u gibi de&#;ildir. Maydanoz muhabbet ku&#;lar&#; için e&#;siz bir C vitamini kayna&#;&#;d&#;r. Çok ince parçalara ay&#;r&#;p ku&#;unuza verebilirsiniz.

Yemlerdeki renkli taneler nelerdir ? 

Baz&#; muhabbet ku&#;u yemlerinde sar&#;, k&#;rm&#;z&#;, ye&#;il renklerde taneler bulunmaktad&#;r. Bu taneler kurutulmu&#; ve boyanm&#;&#; ekmek taneleridir. Boyal&#; ekmek içerek yemler sizlere vitaminli yem diye sat&#;l&#;yor alman&#;z&#; önermiyoruz.

&#;çme suyuna limon suyu/soda koyabilir miyim ? Meyve suyu verebilir miyim ?

Baz&#; kanarya üreticileri kanaryalar&#;n sular&#;na ayda bir defa az miktarda soda koyduklar&#;n&#; söylerler. 
Muhabbet ku&#;lar&#;n&#;n sular&#;na asitli içecekler koymamal&#;s&#;n&#;z. 
Ayr&#;ca marketlerde sat&#;lan haz&#;r meyve suyu/nektar&#; türündeki içecekleri ku&#;lar&#;n&#;za vermemelisiniz. 

Ekmek verebilir miyim ? Zarar&#; olur mu ? 

Muhabbet ku&#;lar&#;n&#;za kurumu&#; ekme&#;i seyrek olarak verebilirsiniz. Tuzsuz etimek vermeniz daha uygun olur.

C&#;NS&#;YET VE YA&#; TAHM&#;N&#; 

Muhabbet ku&#;lar&#;nda cinsiyet tayini nas&#;l yap&#;l&#;r ?

Muhabbet ku&#;lar&#;nda cerenin (gaga üzerindeki renkli k&#;s&#;m) rengine bakarak cinsiyet tayini yap&#;labilir. Ç&#;plak gözle yap&#;labilecek ba&#;ka bir cinsiyet tayini yöntemi yoktur. 

Bir çok papa&#;an türünde ortak kullan&#;lan ve % güvenilir olmayan bir cinsiyet tayini yöntemi daha vard&#;r. Bu yöntemde di&#;i papa&#;an&#;n kuyruk tüyleri erkek papa&#;andan farkl&#; olarak yelpaze gibi aç&#;l&#;r. Di&#;i muhabbet ku&#;lar&#;nda kuyruk tüylerinin uçarken veya bir yere konarken bu &#;ekilde yanlara aç&#;ld&#;&#;&#;n&#; görebilirsiniz. Erkek muhabbet ku&#;lar&#;n&#;n çehreleri mor, pembe ve lacivert olur. Di&#;i muhabbet ku&#;lar&#;n&#;n çehreleri beyaz, kahverengi ve buzlu mavi olur.


Muhabbet ku&#;umun ya&#;&#;n&#; nas&#;l anlar&#;m ?

Muhabbet ku&#;lar&#;nda ya&#; tahmini ancak 3 ayl&#;k, 6 ayl&#;k, 8 ayl&#;ktan büyük ve benzeri &#;ekilde yap&#;lmaktad&#;r. Ya&#; tahmini için gözün rengine, göz halkas&#;na bak&#;lmal&#;d&#;r.
1 ya&#;&#;nda bir muhabbet ku&#;u ile 10 ya&#;&#;nda bir muhabbet ku&#;u fiziksel olarak birbirine benzeyebilir. 
Ya&#;l&#; muhabbet ku&#;lar&#;nda ayaklarda pullanmalar / çatlaklar daha fazlad&#;r. Tüylerin rengi yavrulada daha canl&#;, ya&#;l&#; ku&#;larda daha soluktur.

Muhabbet ku&#;umun tüy döneminde oldu&#;unu nas&#;l anlar&#;m ?

Tüy dönemine giren muhabbet ku&#;lar&#;nda özellikle kafa tüyleri aras&#;nda yeni tüy kapsülleri gözükür. Tüy dökümü döneminde ku&#;lar&#;n&#;za Avisol B vitamini ve B vitamini içeren besinleri vermenizi öneriyoruz.

DAVRANI&#;,EVC&#;LLE&#;T&#;RME,KONU&#;TURMA VE E&#;&#;T&#;M

Muhabbet ku&#;um kafes boyalar&#;n&#; kemiriyor ? Bir zarar&#; olur mu ? 

Muhabbet ku&#;lar&#;n&#;n kafesin boyalar&#;n&#; kemirmesi onun sa&#;l&#;&#;&#; aç&#;s&#;ndan zararl&#;d&#;r. Bu yüzden metalik (alt&#;n, gümü&#; gibi) renklerde, özellikle krom kaplama, paslanmaz telleri olan kafesleri sat&#;n alman&#;z&#; öneririz. 
Pembe, mavi, beyaz renkli, boyas&#; kolayca ç&#;kan kalitesiz kafeslerden sat&#;n almamal&#;s&#;n&#;z.

Muhabbet ku&#;um d&#;&#;k&#;s&#;n&#; yiyor, ne yapmal&#;y&#;m ? 

Muhabbet ku&#;unuzun d&#;&#;k&#;s&#;n&#; yemesini engellemek için yap&#;lacak en do&#;ru &#;ey taban&#;nda tel &#;zgara olan kafesler kullanmakt&#;r. Ku&#;unuzun d&#;&#;k&#;s&#; tel &#;zgaran&#;n alt&#;ndaki bölmeye dü&#;ece&#;i için ku&#;unuzun d&#;&#;k&#;s&#;n&#; yemesini büyük ölçüde engellemi&#; olursunuz.
D&#;&#;k&#; yeme davran&#;&#;&#; genelde vitamin, mineral eksikli&#;i ve kötü beslenme kaynakl&#;d&#;r. Ku&#;unuzun bak&#;m ko&#;ullar&#;n&#; tekrar gözden geçirmeniz gerekir

Muhabbet ku&#;umun kanatlar&#; titriyor, hasta m&#; ?

Kanatlar&#;n titremesi, kanatlardan birinin di&#;erinden daha a&#;a&#;&#;da bulunmas&#; stres, korku belirtisi olarak de&#;erlendirilebilir. Ancak a&#;&#;r&#; vitamin ve kalsiyum eksikli&#;indende titreme olabiliyor suyunda C vitamini bulundurun kafeste kalamar bulundurun.

Yeni bir ortama gelen muhabbet ku&#;lar&#;nda görülebilir. Ku&#;lar ortama al&#;&#;t&#;klar&#;nda titreme de geçer.


Evcille&#;tirmek için aç b&#;rak&#;p elden yem yedirmek do&#;ru mudur ?
Muhabbet ku&#;lar&#;n&#; aç b&#;rakarak evcille&#;tirme yöntemini kesinlikle tavsiye edilmeyen, insanc&#;l olmayan bir yöntemdir.

Benzer &#;ekilde muhabbet ku&#;lar&#;n&#;n uçmas&#;n&#; sa&#;layan uzun kanat tüylerini kesip evcille&#;tirmeye çal&#;&#;mak da kesinlikle tavsiye etmedi&#;imiz bir yöntemdir.

Konu&#;turucu yem : 
Konu&#;turucu yem diye bir &#;ey yoktur bu ad alt&#;nda sat&#;lan tüm yemler ve vitaminler ku&#;lar&#;n&#; konu&#;turmak isteyen insanlardan kar amac&#; gütmek amac&#;yla ortaya ç&#;kart&#;lm&#;&#;t&#;r konu&#;turucu yemler yüksek dozda k&#;z&#;&#;t&#;r&#;c&#; içerir bunu ortaya ç&#;karan insanlar ku&#;lar&#;n k&#;z&#;&#;&#;nca e&#;i olmad&#;&#;&#; için sahibine ilgi gösterip konu&#;aca&#;&#;na inan&#;yorlar. Ku&#;lar onu yiyince yan&#;yor, stese giriyor, ya&#;lan&#;yor, ishal oluyor konu&#;tucu yem ad&#; alt&#;nda sat&#;lan hiç bir &#;eyi kullanmay&#;n konu&#;turmak sevgiyle olur önce ku&#;unuzu e&#;itip kendinize al&#;&#;t&#;rmal&#;s&#;n&#;z sonra ö&#;retmek istedi&#;iniz kelimeleri onunla konu&#;ur gibi tekrarlamal&#;s&#;n&#;z günde en az 15 dakika.

 

Muhabbet ku&#;um di&#;i, konu&#;turabilir miyim ?

Di&#;i muhabbet ku&#;lar&#; erkek muhabbet ku&#;lar&#; gibi konu&#;abilirler fakat erkek muhabbet ku&#;lar&#;yla kar&#;&#;la&#;t&#;r&#;ld&#;&#;&#;nda sesleri daha incedir

Muhabbet ku&#;um &#;ss&#;r&#;yor, ne yapmal&#;y&#;m ?

Muhabbet ku&#;lar&#; avuçlanmaktan hiç ho&#;lanmaz, onlar&#; parma&#;&#;n&#;z&#;n üzerinde durmaya al&#;&#;t&#;rmal&#;s&#;n&#;z, elinizle tüm vücutlar&#;n&#; saracak &#;ekilde muhabbet ku&#;unu tutmak isterseniz sizi &#;ss&#;rabilir.

Ayr&#;ca di&#;i muhabbet ku&#;lar&#; erkek muhabbet ku&#;lar&#;ndan daha güçlü bir &#;ekilde &#;ss&#;r&#;rlar. Kemirme huylar&#; erkek muhabbet ku&#;lar&#;ndan daha fazla güçlüdür.

Muhabbet ku&#;umu nas&#;l evcille&#;tirebilirim ?

Muhabbet ku&#;lar&#;n&#; evcille&#;tirmek için yavruyken onunla çok fazla vakit geçirmeniz gerekir. 2 ayl&#;ktan daha büyük muhabbet ku&#;lar&#;n&#; evcille&#;tirmek hem daha zordur hem de daha fazla vakit al&#;r.

Çift olarak bak&#;lan muhabbet ku&#;lar&#;n&#; evcille&#;tirmek tek bak&#;lan muhabbet ku&#;lar&#;n&#; evcille&#;tirmekten daha zordur çünkü muhhabbet ku&#;u sizinle oynamak yerine arkada&#;&#;yla vakit geçirmeyi seçer.

Muhabbet ku&#;lar&#;n&#; evcille&#;tirmek için mümkün oldu&#;unca sab&#;rl&#; ve nazik hareket etmelisiniz. 
Evcille&#;tirme s&#;ras&#;nda kullan&#;lacak en iyi yöntemlerden biri de muhabbet ku&#;unuzu ald&#;&#;&#;n&#;zda sanki odada yokmu&#; gibi davranmak, üzerine fazla gitmemektir. Bu yöntem sayesinde muhabbet ku&#;unuzun güvenini zamanla kazan&#;rs&#;n&#;z.


Muhabbet Ku&#;lar&#; Nas&#;l ve Ne Kadar Uyurlar?

Muhabbet ku&#;lar&#; günde saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Bunun ço&#;unlu&#;u gece saatleridir. Ayd&#;nl&#;k ve gürültülü bir ortamda bulunuyorlarsa, kendisini güvende hissetmesi için geceleri kafesinin üstünü örtmelisiniz. Do&#;ada a&#;aç kovuklar&#;nda uyumaktad&#;rlar. Gündüzleri &#;ekerleme yaparlar. Bazen gözlerini kapat&#;r bazen dinlendirmek için bir ayaklar&#;n&#; gövdelerine çekerler. Kimi zaman da boyunlar&#;n&#;n dinlenmesi için ba&#;lar&#;n&#; geri çevirerek kanatlar&#;n&#;n aras&#;na sokarlar.


Muhabbet ku&#;umu konu&#;turmak için ne yapmal&#;y&#;m ?

Muhabbet ku&#;lar&#;n&#; konu&#;turmak için s&#;k s&#;k kelime tekrarlar&#; yapmal&#;s&#;n&#;z. Yavru muhabbet ku&#;lar&#; ayl&#;k olduklar&#;nda çok daha anla&#;&#;l&#;r bir &#;ekilde kelimeleri söylerler

Muhabbet ku&#;lar&#;m kavga ediyor, ne yapabilirim?

Aralar&#;nda didi&#;mek için muhabbet ku&#;lar&#; için normaldir, ama ku&#;lar&#;n&#;z gerçekte, &#;iddetli kavga ediyorlarsa, hemen ayr&#;lmal&#;d&#;r. Genellikle, iki erkek, iki di&#;iden daha iyi anla&#;&#;rlar. Bir erkek/di&#;i çiftinde, di&#;i için otoriter ve sald&#;rgan olmak al&#;&#;&#;lagelmi&#;tir. Bunlar, ku&#;lar&#;n seçiminde ak&#;lda tutulmas&#; gereken &#;eylerdir.

Her ku&#;a kendi yem kab&#;n&#; vermek, çok say&#;da ilginç oyuncaklar ve geni&#; bir kafese sa&#;lamak ,bütünüyle, aralar&#;ndaki didi&#;menin azalt&#;lmas&#;na yard&#;m edebilir

&#;lk defa muhabbet ku&#;u ald&#;m. Eve getirdik ama hiç ötmüyor, ak&#;amlar&#; durdu&#;u yerden hiç oynam&#;yor. Nedense hiç sesi ç&#;km&#;yor ? Acaba nedendir 

Yavru muhabbet ku&#;lar&#; çok sessiz ve durgundur. Sat&#;n al&#;p eve getirdi&#;inizde çok fazla sessiz olmas&#; sizi korkutmamal&#;d&#;r. &#;nsanlara al&#;&#;t&#;kca daha hareketli olurlar. Eve getirdikten sonraki bir hafta içinde davran&#;&#;lar&#;nda gözle görülür bir hareketlilik olur.

HASTALIKLAR VE TEDAV&#; YÖNTEMLER&#;

Ku&#;um ishal oldu, nas&#;l bir tedavi uygulamal&#;y&#;m ?

Öncelikle muhabbet ku&#;unuzun ishal oldu&#;undan emin olmal&#;s&#;n&#;z. Muhabbet ku&#;lar&#; çok fazla ye&#;illik yediklerinde d&#;&#;k&#;lar&#;n&#;n rengi çok aç&#;k ye&#;il olabiliyor fakat bu ishal olduklar&#; anlam&#;na gelmez.

Muhabbet ku&#;lar&#; ishal olduklar&#;nda d&#;&#;k&#;lar&#;n&#;n neredeyse tamam&#; sudan olu&#;ur. Kafes zemini sanki ku&#;unuz banyo yapm&#;&#; gibi su içinde olur.

Bu durumda olan bir muhabbet ku&#;una muz, dal dar&#;, elma sirkesi, elma suyu, elma, ha&#;lanm&#;&#; patates ve ha&#;lanm&#;&#; pirinç suyu verebilirsiniz. &#;laç olarak Avidiare kullanabilirsiniz. 


&#;shal tedavisinde kullan&#;lan baz&#; ilaç isimleri: Blotic, Avidiare, neoterramycin + vitamin

Muhabbet ku&#;umun hasta oldu&#;unu nas&#;l anlar&#;m ?

Hasta muhabbet ku&#;lar&#; genelde kabar&#;k dururlar, sürekli uyurlar ve gittikçe zay&#;flarlar. Hastal&#;&#;&#; a&#;&#;rla&#;t&#;&#;&#;nda muhabbet ku&#;u kafes zeminine iner, tünekde duramaz.

Hasta muhabbet ku&#;unu elinize ald&#;&#;&#;n&#;zda gö&#;üs bölgesindeki kemi&#;in belirginle&#;ti&#;i görürsünüz. 


Muhabbet ku&#;um uçam&#;yor, sebebi ne olabilir ? Acaba hasta m&#; ?

Tüye girmi&#; olabilir uzun kanat tüylerini dü&#;ürdüyse uçamaz 1 ay içerisinde tüyleri yerine gelir. Ya&#;lanma varsa ondanda uçamaz o durumda bol C vitamini verilip ku&#; geni&#; kafeslerde tutulur. 

Ku&#;um mantar m&#; olmu&#; ? Nas&#;l anlar&#;m ? Tedavisi nedir ?

Mantar olan muhabbet ku&#;lar&#;n&#;n ayaklar&#;nda ve gaga çevresinde beyaz renkte tabakalar bulunur.

Tedavi için mantarl&#; bölgelere gün vics, vazelin sürebilirsiniz. &#;leri derecede ilerlemi&#; durumlarda mikostatin süspansiyon adl&#; ilac&#; kullanabilirsiniz.

&#;smi geçen tüm ilaçlar insan sa&#;l&#;&#;&#;nda kullan&#;lan ilaçlard&#;r ve eczanelerde sat&#;l&#;r.




Ku&#;um sürekli uyuyor, ne yapmal&#;y&#;m ?

Muhabbet ku&#;lar&#; hastal&#;&#;&#;n son evresinde yani durumlar&#; çok a&#;&#;rla&#;t&#;&#;&#;nda kabar&#;k bir &#;ekilde dururlar, yem yemezler veya çok az yerler ve sürekli uyurlar. Bu durum evcil hayvan sahibinin tedavide geç kald&#;&#;&#;n&#;n i&#;aretidir.

Bu durumdaki ku&#;lar&#; kurtarmak maalesef çok zordur. Genelde ilaç tedavisine cevap vermezler. Son çare olarak &#;&#;r&#;nga ile pirinç unu mamas&#;yla beslenir mamaya ilaçlarda kar&#;&#;t&#;r&#;labilir.

Ku&#;um yem yemiyor, ne yapmal&#;y&#;m ?

Özellikle yavru muhabbet ku&#;lar&#; yeni bir ortama geldiklerinde bir süre yem yemezler. Kafesi ve yem kab&#;n&#;n yerini ögrenmeleri biraz zaman al&#;r. Bu durumda endi&#;e etmeye gerek yoktur. Ku&#;unuzu dikkatlice takip etmelisiniz.

Muhabbet ku&#;lar&#; hastaland&#;klar&#; zaman gittikçe zay&#;flarlar ve hastal&#;&#;&#;n a&#;&#;rla&#;t&#;&#;&#; durumlarda yem yiyemez hale gelirler. Bu durumdaki ku&#;lar&#; &#;&#;r&#;nga yard&#;m&#; ile beslemek gerekir aksi takdirde ku&#; açl&#;k ve hastal&#;k sebebiyle ölür. &#;&#;r&#;nga içine kabuksuz dar&#;y&#; toz haline getirip su ekleyerek olu&#;turdu&#;unuz kar&#;&#;&#;m&#; koyabilirsiniz.

D&#;&#;k&#;s&#; poposuna yap&#;&#;&#;yor, ne yapmal&#;y&#;m ?

Bu durumda ku&#;unuz ishal olmu&#;tur. Düzenli olarak poposuna bak&#;p, varsa yap&#;&#;an d&#;&#;k&#;lar&#; temizlemelisiniz. Hafif &#;slak bir bezle poposunu silebilirsiniz. Elma sirkesi, elma suyu, elma, ni&#;astal&#; su, ha&#;lanm&#;&#; patates, muz ishale iyi gelecektir.

Ku&#;umun aya&#;&#;/kanad&#; kesildi/kanad&#; ne yapmal&#;y&#;m ?

Yaral&#; bölgeyi önelikle oksijenli su ile temizleyin sonra Teramycn adl&#; merhemi o bölgeye sürün . Muhabbet ku&#;lar&#; bu tür yaralanmalarda sakatlanan organlar&#;n&#; kullanmayarak kendi kendilerini tedavi etmeye çal&#;&#;&#;rlar.

Örne&#;in aya&#;&#; incinen bir muhabbet ku&#;u günün ço&#;unu tek ayak üzerinde geçirir ve incinen aya&#;&#;n&#; karn&#;na do&#;ru çeker.

Muhabbet ku&#;um kusuyor, ne yapmal&#;y&#;m ?

Ku&#;unuz yedi&#;i bir zararl&#; besinden, yemin bayat oldu&#;undan, so&#;uk ald&#;&#;&#;ndan ve kursak iltihab&#; ba&#;lang&#;c&#;ndan kusabilir öncelikle yemini de&#;i&#;tirip taze yem al&#;n suyuna C vitamini kar&#;&#;t&#;r&#;n 3 içerisinde kusma devam ederse kursak antibiyoti&#;i kullan&#;n ve suyuna %10 elma sirkesi kar&#;&#;t&#;r&#;n.

Ku&#;um çok ka&#;&#;n&#;yor, ne yapmal&#;y&#;m ? 

Ku&#;unuz çok ka&#;&#;n&#;yorsa ilk olarak onu elinize al&#;p tüylerini dikkatli bir &#;ekilde kontrol etmelisiniz. Derisinin renginde bir k&#;zar&#;kl&#;k, tüylerinde bir gariplik yoksa ku&#;unuza banyo yapt&#;rabilirsiniz. 

Evcil hayvan ma&#;azalar&#;nda sat&#;lan parazit spreylerini kullanmamal&#;s&#;n&#;z. Gözlerine kaç&#;rmamaya dikkat etmelisiniz.

Muhabbet ku&#;um çok fazla tüy döküyor, ne yapmal&#;y&#;m ?

Muhabbet ku&#;lar&#; ya&#;lar&#; ve bak&#;mlar&#;na ba&#;l&#; olarak veya hastal&#;klar sebebiyle y&#;l içinde belirli dönemlerde tüy dökebilir veya siz fark&#;na varmad&#;&#;&#;n&#;z halde kendi tüylerini yoluyor olabilir.

Tüy dökümündeki muhabbet ku&#;lar&#; halsiz ve ne&#;esiz olurlar. Bu dönemi ku&#;lar&#;n&#;z&#;n daha kolay atlatabilmesi için bak&#;mlar&#;na biraz daha özen göstermelisiniz. Örne&#;in vitamin kullan&#;m&#;, taze sebze ve meyveler, mama. Tüy dökümü için Avisol B vitaminini öneriyoruz

Özellikle tek bak&#;lan ve mutsuz muhabbet ku&#;lar&#; stresten kendi tüylerini yolar. Bu durumun önüne geçmek için ku&#;unuza e&#; almay&#; dü&#;ünebilirsiniz.


MUHABBET KU&#;U ÜREMES&#; VE OLU&#;AN PROBLEMLER

Di&#;i ve erkek muhabbet ku&#;u üreme iste&#;ini nas&#;l belli eder ?

Di&#;i muhabbet ku&#;lar&#; yumurtlayacaklar&#; zaman normalden daha fazla kalsiyum tüketirler. E&#;er kafese as&#;l&#; bir yuval&#;k varsa di&#;i muhabbet ku&#;u zaman&#;n&#;n ço&#;unu yuval&#;kta geçirir. Bu s&#;rada yuval&#;&#;&#;n içinde kemirme sesleri duyabilirsiniz. 

Di&#;i muhabbet ku&#;u yuval&#;k zeminini içgüdüsel olarak kemirir. Erkek muhabbet ku&#;lar&#; çiftle&#;mek istediklerinde e&#;lerine sürekli kur yaparlar, erkek aya&#;&#;n&#; di&#;inin s&#;rt&#;na koymaya çal&#;&#;&#;r

Di&#;i muhabbet ku&#;u bir kuluçkada kaç tane yumurtas&#; olur ?

Genellikle di&#;i muhabbet ku&#;lar&#; civar&#; yumurta yaparlar. Seyrek olarak daha az, örne&#;in 3 veya çok daha fazla, örne&#;in 10 yumurta yapan muhabbet ku&#;lar&#; da vard&#;r.

Muhabbet ku&#;lar&#;nda üretimi zorla&#;t&#;ran ve kolayla&#;t&#;ran faktörler nelerdir ?

Muhabbet ku&#;lar&#;ndan yavru almak san&#;ld&#;&#;&#; kadar zor de&#;ildir. Üretimi zorla&#;t&#;ran ve kolayla&#;t&#;ran en önemli faktör ku&#;lar&#;n&#;z&#;n karakteridir. Baz&#; çiftler en kötü bak&#;mla sorunsuz bir &#;ekilde yavrulay&#;p, yavru büyütürken baz&#; çiftler en iyi bak&#;m ve &#;artlarda anla&#;malar&#;na ra&#;men bu çiftlerden yavru almak mümkün olmamaktad&#;r. 
Üretimde &#;ans faktörü de unutulmamal&#;d&#;r. Her&#;ey yolunda gitse bile son a&#;ama olan yavrunun ba&#;&#;ms&#;zl&#;&#;&#;n&#; kazanmas&#;nda sorun ç&#;kabilir. Yem k&#;rmay&#; bir türlü ö&#;renemeyen yavrular 2. ay&#;n&#; doldurmadan ölebilir. 

çift muhabbet ku&#;u olan bir üretici dü&#;ünüfunduszeue.info üretici dam&#;zl&#;k olarak kendine seçti&#;i çok güzel bir di&#;i yavruyu 1 ya&#;&#;na kadar özenle yeti&#;tiriyor. Daha sonra yeti&#;kin olan ku&#;u salmada anla&#;t&#;&#;&#; bir erkek ku&#;la üretim kafesinde e&#;e at&#;yor fakat di&#;i yumurtlam&#;yor. Üretici bir süre sonra bu ku&#;u farkl&#; bir ku&#;la e&#;e atmay&#; deniyor fakat bu sefer de yumurtalar bo&#; ç&#;k&#;yor. 3. denemesinde ise erkek yumurtalar&#; k&#;r&#;yor. Ku&#; 2 ya&#;&#;na geldi&#;inde hala yavru alamayan üretici bu ku&#;u elinden ç&#;karabilir veya elinde tutup denemeye devam edebilir. Üretimde ba&#;ar&#;l&#; olmak için unutulmamas&#; gereken 3. unsur ise sab&#;rl&#; olmakt&#;r.


Muhabbet ku&#;lar&#;nda yavrular yuval&#;ktan atlad&#;ktan sonra kar&#;&#;la&#;&#;lan problemler nelerdir ?

1. Yavrular&#;n yuval&#;ktan atlad&#;ktan sonra yem k&#;rmay&#; ö&#;renememeleri: Yavrulardan baz&#;lar&#; yuval&#;ktan atlad&#;klar&#; halde ya&#;&#;tlar&#; gibi yem k&#;rmay&#; ö&#;renemeyebilir. Bu durum insanlar aç&#;s&#;ndan çok can s&#;k&#;c&#; ve üzüntü verici &#;ekilde sonuçlanabilir. Bu &#;ekilde ölen yavrular genellikle anne - babalar&#;ndan erken ayr&#;lan ve yem yedi san&#;l&#;p evcil hayvan ma&#;azalar&#;nda sat&#;&#;a sunulan haftal&#;k yavrulard&#;r. Örne&#;in evcil hayvan ma&#;azas&#;ndan fark&#;nda olmadan bu durumdaki bir yavruyu sat&#;n alm&#;&#; olabilirsiniz ve yavrunun yem k&#;rama&#;&#;n&#; farkedersiniz, yavruyu anne babas&#;na geri götürme &#;ans&#;n&#;z yoktur. Bu durumda yavruyu elle beslemek gerekir fakat yavru buna ra&#;men yem k&#;rmay&#; ö&#;renemeyebilir, günden güne eriyerek zay&#;flar ve ölebilir. Yavrular&#;n anne babalar&#;ndan ayr&#;lmadan önce yem k&#;rmay&#; ö&#;renip ö&#;renmediklerinden mutlaka emin olunmal&#;d&#;r. Bunun için anne babas&#;ndan ayr&#;lan yavrular&#;n kursaklar&#; gün içinde düzenli olarak kontrol edilmelidir. Yavru yem k&#;rmay&#; ba&#;aram&#;yor ve kursa&#;&#; bo&#;sa yuval&#;&#;&#;n içine veya kafese geri konmal&#;d&#;rlar. E&#;er aceleniz yoksa ve anne-babalar&#; yavrulardan rahats&#;z olmuyor, onlara zarar vermiyorsa yavrular ayl&#;k olana kadar onlar&#; anne-babalar&#; ile beraber tutabilirsiniz. Bu sayede yavrular&#;n her&#;eyi daha h&#;zl&#; ö&#;renirler. Kanarya yeminin k&#;r&#;l&#;m&#; kolayd&#;r anne babas&#;ndan yeni ayr&#;lm&#;&#; yavrulara kanarya yemi vermenizi öneriyoruz.

2. Yavrularda çarp&#;k bacaklar: E&#;er yavrularda bacaklar yanlara do&#;ru aç&#;l&#;yor ve yavru ayaklar&#;n&#; karn&#;nda toplayam&#;yorsa çarp&#;k bacakl&#;l&#;k söz konusudur. Bu durumda yavrunun ayaklar&#;n&#; bir araya getirmek için sünger veya bir bez parças&#; kullan&#;labilir. Ne kadar erken müdahale edilirse yavrunun ayaklar&#;ndaki problemin düzelmesi &#;ans&#; o kadar fazlad&#;r. Di&#;i ku&#;un koruma amaçl&#; yavrunun üzerine fazla yatmas&#; sonucu bu durum olur.

3. French molt hastal&#;&#;&#;: Bu hastal&#;&#;a yakalan yavrularda kanat ve kuyruk tüyleri dü&#;er. Ku&#; hayat&#;n&#;n sonuna kadar hiç uçamaz. Hastal&#;&#;&#;n sebebi bilinmemektedir. Bu çiftinizden mümkünse bir daha yavru almamak en do&#;rusudur. Özürlü yavrular&#;n dünyaya gelmesini hiç birimiz istemeyiz. 

4. Ku&#;lar neden sürekli yumurtlar? Di&#;i muhabbet ku&#;umuz 4 ya&#;&#;nda ve son iki y&#;ld&#;r sürekli olarak yumurtluyor. &#;u ana kadar yumurtalardan hiç yavru ç&#;kmad&#;. Bu &#;ekilde yumurtlamaya devam etmesi bir sorun olu&#;turur mu? Yumurtlamas&#;n&#; durdurmak mümkün mü?Sürekli ve fazla say&#;da yumurta yapma özellikle papa&#;an türlerinde ve muhabbet ku&#;lar&#;nda kar&#;&#;la&#;t&#;&#;&#;m&#;z bir durum. Bir yumurtlama döneminde adet yumurtadan daha fazla yumurtlama ya da y&#;l içinde toplam yumurtlama say&#;s&#;n&#;n artmas&#; a&#;&#;r&#; yumurtlama olarak adland&#;r&#;l&#;r. Di&#;i muhabbet ku&#;lar&#; kafeste erkek ku&#; olmadan da yumurtlayabilir.
Kafes ku&#;lar&#;nda a&#;&#;r&#; (veya sürekli) yumurtlaman&#;n genel sebeplerini &#;öyle s&#;ralayabiliriz: Hormonal bozukluklar, baz&#; hastal&#;klar, yetersiz beslenme, büyüme döneminden itibaren sahibi taraf&#;ndan elde büyütülmesi ve beslenmesi.

A&#;&#;r&#; veya sürekli yumurtlama problemi birçok sa&#;l&#;k problemini de beraberinde getirebilir. Bu problemlerin ço&#;u yumurta üretiminden dolay&#; artan kalsiyum ve protein ihtiyac&#;na ba&#;l&#; olarak &#;ekillenir. Yumurta t&#;kanmas&#;, yumu&#;ak kabuklu yumurta yap&#;lmas&#;, osteoporozis (kemik erimesi) ve buna ba&#;l&#; patolojik k&#;r&#;klar, kilo kayb&#;, tüy ve deri problemleri ve di&#;er beslenme hastal&#;klar&#; bunlar&#;n içinde ilk akla gelenlerdir. Bu sa&#;l&#;k sorununun çözülmesi için çok de&#;i&#;ik tedavi seçenekleri bulunmaktad&#;r.

Kafesin yerinin de&#;i&#;tirilmesi, ku&#;un gün &#;&#;&#;&#;&#;ndan yararland&#;&#;&#; sürenin saatin üstüne ç&#;kar&#;lmamas&#;, erkek ku&#; varsa di&#;iden ayr&#;lmas&#; ve birbirlerini duymayacaklar&#; odalara al&#;nmas&#;, kafesteki ayna gibi yumurtlamay&#; stimüle edecek aksesuvarlar&#;n ç&#;kar&#;lmas&#;, kuluçka yeri yoksa ilave edilmesi ya da varsa ç&#;kar&#;lmas&#; veya yerinin de&#;i&#;tirilmesi, yalanc&#; plastik yumurta konmas&#; gibi de&#;i&#;iklikler yumurtlama problemini ortadan kald&#;rabilir. Beslenme hatalar&#;n&#;n düzeltilmesi, vitamin, mineral ve protein eksikliklerinin tespit edilip giderilmesi, protein kaynaklar&#;n&#;n de&#;i&#;tirilmesi, veteriner hekiminiz gerekli görüyorsa hormon tedavileri yap&#;lmas&#; sürekli yumurtlama sorununu çözmek için yard&#;mc&#; olacakt&#;r. Bunlar&#;n d&#;&#;&#;nda cerrahi yöntemle üreme organlar&#;n&#;n al&#;narak ku&#;un k&#;s&#;rla&#;t&#;r&#;lmas&#; radikal bir çözüm olarak dü&#;ünülebilir. Ancak ku&#;lar&#;n hem genel yap&#;lar&#;n&#;n hem de üreme organlar&#;n&#;n hassasiyeti nedeniyle bu ameliyatlar çok riskli kabul edilmektedir.

Muhabbet ku&#;lar&#;n&#; k&#;z&#;&#;t&#;rmak için ne yapabilirim ?

Çiftle&#;me ve üreme belirtileri göstermeyen ku&#;lar&#; daha istekli hale getirmek için çe&#;itli yöntemler denemek mümkündür. Uygulanabilecek yöntemler baz&#; çiftlerde i&#;e yarayabilir, baz&#;lar&#;nda i&#;e yaramaz. Havuç, k&#;rm&#;z&#; biber verebilirsiniz. Ku&#;lar&#;n&#;z&#; k&#;z&#;&#;t&#;rmak için onlara nijer tohumu vermenizi önermiyoruz ya&#;l&#;d&#;r ishal eder, a&#;&#;r&#; tüy dökümüne neden olur, ya&#;land&#;r&#;r, hayvan&#; yakar s&#;k&#;nt&#;ya sokar biz her&#;eyden önce hayvan severiz.

Çiftlerinize çok az miktarda bal verebilirsiniz. Salmalarda dinlendirme yoluna gidebilirsiniz. Ku&#;lar&#;n anla&#;t&#;klar&#; halde çiftle&#;memesinin sebebi %90 sahibinin onlara uygulad&#;&#;&#; bak&#;m ile ilgilidir. Bak&#;m ko&#;ullar&#;n&#;z&#; yeniden gözden geçirmeniz gerekir.


Di&#;i muhabbet ku&#;unun yumurtlayaca&#;&#;n&#; nas&#;l anlar&#;m ?

Di&#;i muhabbet ku&#;u e&#;er yumurtlayacaksa yuval&#;kta daha fazla vakit geçirir, seyrek olarak, özellikle çiftle&#;mek ve d&#;&#;k&#;lamak için yuval&#;ktan ç&#;kar. 

D&#;&#;k&#;s&#;n&#;n miktar&#; da normalda kat kat fazla olur ve rengi de normalden daha koyudur. 

Di&#;i yuval&#;&#;&#;n zeminini kemirir. Normalde daha fazla mürekkep bal&#;&#;&#; kemi&#;i tüketir.

Yuval&#;ktan atlayan yavrular&#; ne zaman ay&#;rmal&#;y&#;m, anne babalar&#; onlara zarar verir mi ?

Yuval&#;ktaki yavrular yakla&#;&#;k 40 günlük olduklar&#;nda ba&#;&#;ms&#;zl&#;&#;&#;n&#; kazan&#;r. En küçük yavrular için bu süre daha uzun olur. Yuval&#;ktaki yavrular yuvadan kendileri atlayabilir veya anne-babalar&#; taraf&#;ndan yuval&#;ktan at&#;labilirler.

Bir yavruyu anne - babadan ay&#;rmadan önce mutlaka yem yedi&#;inden emin olmak gerekir.

Yavrular&#;n yuval&#;ktan atlad&#;ktan sonra bir süre daha anne-babalar&#; ile birlikte kalmas&#; faydal&#;d&#;r, bu sayede onlardan çok &#;ey ö&#;renebilirler. 


Bir di&#;i senede kaç defa kuluçkaya yatabilir ? 

Bu sorunun cevab&#; ayn&#; zamanda muhabbet ku&#;lar&#;n&#;z&#;n ya&#;&#;yla da ilgilidir. Muhabbet ku&#;lar&#; e&#;er yuval&#;klar&#; ç&#;kar&#;lmassa bütün bir sene boyunca yavrulayabilirler. Bu kesinlikle yap&#;lmamal&#;d&#;r çünkü yuval&#;k ç&#;kar&#;lmassa zaman ilerledikçe sorunlar ba&#;göstermeye ba&#;lar. 

E&#;ler hiç durmadan üst üste kuluçka yapt&#;klar&#; için a&#;&#;r&#; derecede zay&#;flar ve ölebilirler. Yorgun dü&#;tükleri için yavrulara olmas&#; gerekti&#;i gibi bakamazlar. Yumurtadan ç&#;kan yavrulardan bir k&#;sm&#; ölür. Genç ya&#;lar&#;nda bir çift muhabbet ku&#;u bir senede hiç zorlanmadan defa kuluçkaya yatabilirler. &#;deal olan ise çiftlerinizden senede ortalama defa yavru almakt&#;r. 

Unutulmamas&#; gereken nokta çiftlerin kuluçkalardan sonra dinlendirilmesidir. Örne&#;in 8 ayl&#;k zaman diliminde üst üste 4 defa yavru al&#;nan bir çift muhabbet ku&#;u en az&#;ndan ay salmalarda dinlendirilmelidir. Ku&#;lar&#;n ya&#;&#; ilerledikçe kuluçka say&#;lar&#; azal&#;r, kuluçka s&#;ras&#;nda ç&#;kan problemler de artar.

Bir çift kaç yavru bakmal&#;d&#;r ? 

Bir çift muhabbet ku&#;u her kuluçkada ortalama aras&#; yavruya fazla zorlanmadan bakabilir. Tavsiye edilebilecek say&#; ise bir çifte en fazla 5 yavru bakt&#;rmakt&#;r. 

Çiftler 2 ayl&#;k aralarla üst üste kuluçkaya yatt&#;klar&#; için her kuluçkada yavru bakmak onlar için fazlas&#;yla y&#;prat&#;c&#; olur. Bu yüzden yoruldu&#;unu farketti&#;iniz çiftlerinizi dinlendirmek için yuval&#;&#;&#; kafesten ç&#;karman&#;z gerekir. 
E&#;er çiftiniz birden fazlaysa fazla olan yumurtalar&#; veya yavrular&#; daha az say&#;da yavru büyüten çiftlerinde alt&#;na koymak iyi bir yöntemdir.


Yuval&#;k ne zaman tak&#;lmal&#;d&#;r ? 

Muhabbet ku&#;lar&#; ayl&#;k aras&#;nda eri&#;kin olurlar, di&#;ilerin eri&#;kinli&#;e ula&#;mas&#; erkek muhabbet ku&#;lar&#;ndan daha uzun sürer. 5 ayl&#;k bir çift muhabbet ku&#;unun kafesine yuval&#;k takmak do&#;ru degildir. 6 ayl&#;k olduklar&#;nda çiftlerinizin kafesine yuval&#;k takabilirsiniz. 

Di&#;inin yuval&#;&#;a ilgi duymas&#; ve yumurtlamas&#; ay sürebilir. Dam&#;zl&#;k muhabbet ku&#;lar&#;n&#; sat&#;n ald&#;&#;&#;n&#;zda ortama al&#;&#;malar&#; için onlara en az&#;ndan ay süre tan&#;mal&#;s&#;n&#;z. Bir çok ki&#;i sab&#;rs&#;z davran&#;p sat&#;n ald&#;&#;&#; dam&#;zl&#;k muhabbet ku&#;lar&#;n&#; eve getirdi&#;i gibi kafeslerine yuval&#;k takmaktad&#;r. 

Ku&#;lar&#; sat&#;n alan ki&#;i, ku&#;lar&#;n geldi&#;i ortam&#;, yorgun olup olmad&#;klar&#;n&#;, ya&#;lar&#;n&#; bilmedi&#;i için kafese hemen yuval&#;k asmak do&#;ru degildir.

Yuval&#;k kontrolü nas&#;l yap&#;l&#;r ?

Kuluçkadaki çiftler, özellikle di&#;i muhabbet ku&#;u mümkün oldu&#;unca az rahats&#;z edilmelidir. Yumurta ve yavru kontrolu yap&#;l&#;rken yuval&#;&#;&#;n kapa&#;&#; bir anda aç&#;lmamal&#;d&#;r.

Yuval&#;k kontrolunün günde en az iki defa yap&#;lmas&#;nda fayda vard&#;r. Bu kontrolller anne veya baban&#;n zarar verdi&#;i yavrular&#; daha erken farketmenizi sa&#;lar, yavrular&#;n daha fazla zarar görmesini engelleyebilirsiniz. Yumurtay&#; k&#;rm&#;&#; fakat yumurtadan ç&#;kamam&#;&#; civcivlerin yumurtadan ç&#;kmas&#;n&#; sa&#;layabilirsiniz. 

Günü geldi&#;i halde yumurtadan ç&#;kmam&#;&#; yavrular&#; kurtarman&#;n yolu ise yumurtalara numara vermek ve zaman&#;nda çatlamayan yumurtalar&#; özenli bir &#;ekilde açmakt&#;r

YEN&#; MUHABBET KU&#;U ALIRKEN C&#;FT SEÇ&#;M&#;

Yeni muhabbet ku&#;u al&#;cam, nelere dikkat etmeliyim ?

Tek bakt&#;&#;&#;n&#;z muhabbet ku&#;unuza e&#; al&#;rken mümkün oldu&#;unca onun ya&#;&#;na yak&#;n bir muhabbet ku&#;u alman&#;zada fayda vard&#;r. 

Örne&#;in 2 ya&#;&#;ndaki bir muhabbet ku&#;una ayl&#;k bir yavruyu e&#; olarak almak do&#;ru degildir. 2 ya&#;&#;ndaki ku&#; çiftle&#;meye fazlas&#;yla istekli ise davran&#;&#;lar&#; yavru için fazlas&#;yla rahats&#;z edici olabilir. 

1 ya&#;&#;ndaki bir muhabbet ku&#;una mümkünse 6 ayl&#;ktan daha büyük bir e&#; al&#;nmal&#;d&#;r. ya&#;&#;ndaki bir muhabbet ku&#;una ise en az&#;ndan 1 ya&#;&#;nda bir e&#; al&#;nmas&#; daha uygundur.

Muhabbet ku&#;uma e&#; alaca&#;&#;m. Ne yapmam&#; önerirsiniz ? 

Genelde evde tek muhabbet ku&#;u besleyen insanlar evcil hayvan ma&#;azalar&#;ndan sat&#;n ald&#;klar&#; 2. bir ku&#;u eve getirdiklerin ku&#;lar&#;n hemen e&#; olacaklar&#;n&#; zannederler. Durum hiç de san&#;ld&#;&#;&#; gibi degildir. 

Örne&#;in uzun y&#;llar tek bak&#;lan muhabbet ku&#;lar&#; y&#;llarca kendi türünden bir canl&#; görmedikleri ve insanlar ile arkada&#;l&#;k etmeyi seçtikleri için eve yeni gelen ku&#;a hiç ilgi göstermezler hatta k&#;skan&#;p ona zarar vermeye de kalk&#;&#;abilirler. Bu yüzden 1 ya&#;&#;n&#; doldurmadan tek besledi&#;iniz ku&#;unuza e&#; alman&#;z&#; tavsiye ederiz. 

E&#;er çift olarak ku&#; sat&#;n al&#;yorsan&#;z ve yavru alma hevesiniz varsa ku&#;lar&#; sat&#;n alaca&#;&#;n&#;z yerde bir müddet ku&#;lar&#; izleyip, birbiriyle anla&#;an, birbirini ka&#;&#;yan veya besleyen bir çift muhabbet ku&#;unu seçmelisiniz. 

Tek olarak bakt&#;&#;&#;n&#;z bir muhabbet ku&#;una e&#; almak istedi&#;inizde yap&#;lacak en do&#;ru davran&#;&#; ona e&#;ini kendisinin seçme f&#;rsat&#;n&#; tan&#;man&#;zd&#;r. Örne&#;in ku&#;unuzu evcil hayvan ma&#;azas&#;nda bir çok arkada&#;&#;n&#;n bulundu&#;u bir kafese koyup 2 hafta izlersiniz. Anla&#;t&#;&#;&#; bir muhabbet ku&#;u varsa onu sat&#;n al&#;rs&#;n&#;z. 

Di&#;i muhabbet ku&#;lar&#; daha zor e&#; seçtikleri için salmadaki erkek say&#;s&#;n&#;n di&#;i say&#;s&#;ndan daha fazla olmas&#;nda yarar vard&#;r. E&#;er ku&#;unuzun e&#;ini seçme &#;ans&#; yok ve siz ona e&#; ald&#;ysan&#;z onlar&#; bir araya getirdi&#;inizde anla&#;abilmeleri için onlara zaman tan&#;mal&#;s&#;n&#;z. 

Örne&#;in 2. ku&#;unuzu sat&#;n ald&#;&#;&#;n&#;zda onlar&#; bir süre ayr&#; kafeslerde tutup daha sonra bir araya getirmek, tan&#;&#;t&#;rma için s&#;kça kullan&#;lan bir yöntemdir. 

Muhabbet ku&#;umu petshoptan m&#; yoksa üreticiden mi almal&#;y&#;m?

E&#;er tan&#;d&#;&#;&#;n&#;z, güvendi&#;iniz bir üreticiden sat&#;n alabilirseniz en iyisi budur. Üreticiye ula&#;amazsan&#;z, almay&#; dü&#;ündü&#;ünüz petshopun ve tabii ki ku&#;un içinde bulundu&#;u ortam&#;n hijyen ko&#;ullar&#;n&#; çok iyi incelemelisiniz. Kütüphanemizdeki yeni ku&#; al&#;rken sa&#;l&#;kl&#; olup olmad&#;&#;&#;n&#; belirlemenize yarayacak di&#;er bilgileri de edinmelisiniz. A&#;&#;r&#; kalabal&#;k kafeslerden almamaya çal&#;&#;&#;n, herhangi birinin hastal&#;k ta&#;&#;mas&#; halinde siz ku&#;unuzu al&#;rken sa&#;l&#;kl&#; görünse de evde hastalanabilir. Ayr&#;ca ku&#;un seçiminde önemli kriterlerden biri olarak görülen aktifli&#;i sa&#;lamak için bazen petshoplarda siz seçim yapt&#;&#;&#;n&#;z s&#;rada tüm ku&#;lar korkutulmakta ve hareket etmeleri sa&#;lanmaktad&#;r. Bu nedenle; yeni ku&#;u uzun süre gözlemlemeniz gerekti&#;inden bu tür yerlerde sa&#;l&#;kl&#; seçim mümkün olamamaktad&#;r. Zaten çok kalabal&#;k ortamlarda sat&#;lan ku&#;lar, genelde be&#;enilmeyen, üreticilerin gözden ç&#;kard&#;klar&#;, önemsemedikleri için petshoplara verdikleri ku&#;lard&#;r. Çok kalabal&#;k kafeslerden e&#; ku&#;lar&#;n belirlenerek seçimi de, hata pay&#; fazla oldu&#;undan önerilmez. Özellikle e&#; olarak dü&#;ündü&#;ünüz ku&#;lar&#;n, böyle ortamlarda karde&#; ç&#;kma olas&#;l&#;&#;&#; da yüksektir.

Petshoplar ku&#;lar&#; genelde yerel ya da yak&#;n üreticilerden al&#;r. Onlara ku&#;lar&#; ald&#;klar&#; üreticiyi sorabilirsiniz. Ya&#;ant&#;n&#;z&#;n oldukça uzun bir süresini payla&#;aca&#;&#;n&#;z dostunuzu/dostlar&#;n&#;z&#; seçerken acele etmeyin, sab&#;rla do&#;ru yerden do&#;ru seçim yapmaya çal&#;&#;&#;n.
 
  Bug&#;n 1 ziyaret&#;i (2 klik) ki&#;i burdayd&#;!  

Çalışma Saatlerimiz

Anasayfa › Makaleler › Egzotik Hayvanlar › Muhabbet kuşları için bakım ve besleme kılavuzu

Muhabbet kuşları için bakım ve besleme kılavuzu

Kafes düzeni

Oyuncaklar: Muhabbet kuşları akıllı kuşlardır, fizyolojik olduğu kadar psikolojik ihtiyaçları da vardır. Fiziksel egzersiz yapmaları gaga bakımı içinde çok faydalıdır. Seçilen oyuncaklar kuşa zarar vermemelidir. Oyuncakların sayısı sınırlı olmalı, temiz tutulmalı ve kuşun ilgisini devam ettirmek için yer değiştirerek kullanılmalıdır. Eğer oyuncaklar seksüel bağlılık yaparsa oyuncak kafesten çıkarılmalıdır. Kuşun oyalanması için fındık, çilek, kiraz, bitki tomurcukları, bitki yaprakları, koçanlı mısır, küçük kabuklu tohumlar verilebilir.

Tünekler: Ağaçtan ve değişik kalınlıklarda birkaç tünek olması kuşun ayak sağlığının korunması için önemlidir. Muhabbet kuşları, genelde tüneğin kafesin en yükseğinde olmasını tercih ederler.

Kafes altlığı: Kafes altlığı olarak gazete kağıdı, kağıt mendil tercih edilmelidir. Altlık sıklıkla kontrol edilmelidir. Muhabbet kuşları kendi dışkılarıyla oynamayı ve dışkılarını yemeği severler. Bu davranış kuşun psikolojisi ve sağlığı için çok önemlidir kesinlikle engellenmemelidir.

Muhabbet kuşlarının beslenmesi

Kafes kuşlarının önünde devamlı gıda ve su bulundurulmasından çok sabah akşam beslenmesinin birçok bakımdan yararlı olacağı düşünülmektedir. Bu uygulama kuşa yemin toplanma ve sunulma zamanlarını öğreterek onun iştahını uyaracaktır. Beslenme , can sıkıntısını giderme aracı olmaktan çıkacak ve şişmanlık ve diğer beslenme sorunlarının ortaya çıkma ihtimalini azaltacaktır. Sabah akşam beslenmesi ile kuşun iştah ve beslenme davranışlarındaki değişiklikler daha kolay izlenebilecektir.

Kuşun ulaşabileceği bir yerde daima temiz su bulundurulmalıdır. Kuşun dişleri olmadığı için sindirime yardımcı olabilmesi için kafes altına veya bir yemliğe mutlaka kum konulmalıdır.

Kuşa günlük verilecekler: Peynir, pişmiş yumurta, et : yarım bezelye büyüklüğünde.Küçük tohumlar : 15 dakika süreyle yiyebildiği funduszeue.info koyu yeşil sebze : 1 yemek kaşığı kadar Ekmek veya bisküvi (su veya portakal suyu içinde yumuşatılmış olabilir. ) : yarım Yemek kaşığı kadar.
Kuşa haftada 1 - 2 kez verilecekler: Koçanlı taze mısır : 1/8 mısır parçası.
Kuşa ara sıra verilecekler: Yoğurt damla.
Kuşa daima verilecekler: Mürekkep balığı kemiği, istiridye kabuğu, kum.

Sağlığın korunması

Hastalıklar sadece hasta kuşlarla temasla geçmez. Bulaşık yem, oyuncak , kafes ve dükkandan eve getirilen her türlü , dezenfekte edilmemiş ürünle bulaşır. Kafese yeni bir malzeme konulduğunda sıcak sabunlu sularla yıkanmalı ve çok iyi durulanmalıdır.

Açık satılan yemler bir kuşa hastalık bulaşması için en büyük riski oluştururlar. Bu sebeple kapalı paket yemler tercih edilmelidir.

Kuşların hastalıklarının en önemli sebeplerinden biride hava akımına maruz kalmalarıdır. Kafes hava akımının en az olduğu yere konulmalıdır.

Muhabbet kuşlarının diğer kuşlar ile teması engellenmelidir.

Yazın balkonda özellikle kargaların saldırısına maruz kalmamaları için yalnız bırakılmamasına dikkat edilmesi gerekir.

Muhabbet kuşları için aşı üretilmemektedir. Sadece koruyucu amaçlı olarak sularına katılabilecek vitamin antibiyotik kombinasyonu içeren ilaçlar üretilmektedir. Bu ilaçlarla ilgili bilgiyi kliniğimizden alabilirsiniz.

Muhabbet kuşlarının bakımı

Kuşun suluğu ve yemliği her gün fırçalanarak temizlenmeli. Kafes ise haftada bir kez temizlenmelidir. Temizlik maddeleri artıklarının kalmamasına çok dikkat edilmelidir.

Tüy bakımı için kuşlar üzerine su püskürtülerek kuşun kendi tüyünü düzenleme isteğini artırmak gerekir.

Kuşları şampuan, sabun vs. ile yıkamak sakıncalıdır.

Muhabbet kuşunun güneşe çıkarılması kesinlikle yapılmaması gereken bir harekettir.

Doğadaki her canlı uzun süre güneşe maruz kalmaya dayanamaz.

Muhabbet kuşunun güneşe çıkarılması sonucunda ölüm ile karşılaşmak kaçınılmazdır. Bunun sebebi ise kuşların kendini güneş ışınlarından koruyamaması olur.

Uzun süre güneş altında kalan kuşlar kısa süre içerisinde ölür. Bu yüzden muhabbet kuşu olan kişilerin bu konuda oldukça dikkatli davranması gerekir.

Çevremizde kuşların ölümlerine dair çok farklı durumlar sebep olabilmektedir.

İnsanların genellikle en ufak bir unutkanlığı canlının hayatına mal olabilir.

Evde bir canlıya bakmak bu yüzden büyük sorumluluk gerektiren bir durumdur.

Unutkanlık sonucunda güneşte kalan kuşların ölümü sahibini de oldukça fazla üzer.

Muhabbet kuşu kafesi evin hangi bölümlerine yerleştirilebilir?

Kuş kafesinin evdeki konumu genellikle pencereden ve kapıdan uzak olan kısımlar olmalıdır.

Pencere önünde kalan bir kafes günün belirli bir saatinde oldukça fazla güneşe maruz kalır ve bu da kuşun kötü etkilenmesine sebep olur.

Kuşu kafeste bakan kişiler genellikle ev pencerelerinin karşı tarafında kafesi konumlandırdığında herhangi bir sıkıntı olmayacaktır.

Muhabbet kuşunun balkonda veya bahçede bırakılması kesinlikle önerilmez.

Kuşlar dış etkenlere karşı oldukça savunmasız olan canlılardır.

Fazla güneş ışını veya farklı bir canlının müdahalesine maruz kaldıklarında olumsuz durumlar ortaya çıkabilir.

Kuş kafesinin mümkün olduğu kadar evde olması, dışarı çıkarılacağı zaman da mutlaka bir kişinin yanında olması gerekir.

Güneş muhabbet kuşlarına zarar verir mi?

Güneş ışınları muhabbet kuşlarına zarar vererek onların ölümüne bile sebep olabilir.

Bazı kişiler güneşten zarar gelmez diye düşünür ancak güneşte kalan kuşlar sıcakta fenalaşarak hayatını kaybeder.

Özellikle yaz mevsiminde sadece kuşlar değil tüm canlıların olabildiğince güneşten uzak tutulması önemlidir.

Kış mevsiminde kuş kafesi pencere kenarındaysa çok fazla bir etki olmayacaktır. Ancak yazın kesinlikle kafesler en gölge ve en serin yere yerleştirilmelidir.

Sıcağı sevmeyen kuşlar öterek bunu dile getirmeye çalışır.

Kendilerini koruyamamalarından dolayı kafesin güneş almasını engelleyecek yerde olması büyük önem taşır.

Küçük bir canlının hayatı insana bağlı olduğu için muhabbet kuşunun güneşe çıkarılması çok yanlış bir hareket olacaktır.

Muhabbet kuşu sıcağı, güneşi sever mi?

Muhabbet kuşların güneşe olan sevgisi süre ile sınırlıdır.

Bu durum genellikle tüm hayvanlarda böyledir.

Kış mevsiminde hayvanlar güneşe daha çok ihtiyaç duyarken yaz mevsiminde güneşten kaçmak için yer ararlar.

Kuşlar da aynı bu şekildedir. Muhabbet kuşu bir ev ortamında ve kafeste yaşamını sürdürür. Bu durumda da sahibine büyük görev düşer.

Yaşaması için bakımının yapılması yemine ve suyuna dikkat etmesi kişinin sorumluluğunda olan bir durumdur.

Yaz mevsiminde güneşin yakıcılığı oldukça fazladır ve bu yüzden muhabbet kuşları güneşi sevmez.

Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmayı sevmez demek daha doğru olur.

Havalar sıcak olduğunda kendilerine serin ve gölge bir yer isterler.

Bu yüzden özellikle yazın en serin odada bulundurulması gerekir.

Balkona çıkarılacağı zaman da kafesin üstü bir örtü yardımıyla kapatılmalıdır.

Muhabbet kuşları sıcaktan, güneşten ölür mü?

Muhabbet kuşlarının güneşten ölmesi çok sık karşılaşılabilen problemlerden bir tanesidir.

Bu durum özellikle yaz aylarında öğlen sıcaklarında artış gösterir.

Muhabbet kuşu kışın sıcak ortamı sever ancak direkt güneş altında kalmayı sevmez. Çünkü güneş ışınlarının sürekli kafesi etkisi altına alması kuşun fenalaşmasına ve hatta ölmesine sebep olur.

❗ Bir unutkanlıktan dolayı bu tarz durumla karşılaşan kişi sayısı çevremizde oldukça fazladır.

Bu yüzden özellikle öğle saatlerinde ve yaz aylarında kafesi güneşin ulaşamayacağı noktaya koymak gerekir.

Muhabbet kuşu balkona çıkarılır mı?

Muhabbet kuşunun balkona çıkarılmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Ancak bazı durumlara dikkat etmek gerekir.

Balkona 🐈kedi gibi diğer canlıları ulaşamaması ve kafesin güneşe maruz kalmaması büyük önem taşır.

Balkona çıkarılacağı zamanlar mutlaka üstünün bir bez yardımı ile kapatılması güneşten korunmasına yardımcı olacaktır.

Muhabbet kuşunun hava alması için balkona çıkarılacağı zaman bir kişinin yanında olması tavsiye edilir.

Yalnız başına balkonda kalan bir kuş için olumsuz durum meydana geldiğinde müdahale etmek zor olur.

Fakat evde biri olduğunda kuş daha güvenli olacaktır.

Muhabbet kuşunun güneşe çıkarılması yerine balkonda gölgede bir yere yerleştirilmesi daha güvenlidir.

ben kendi kuşlarımızdan örnek vereyim. bi tanesi donarak öldü. baya bildiğin evde soğukta donup ölmüş. bi tanesini kafesindeyken kedi alıp gitmiş. tüylerini takip ettim ama delil yetersizliği takipsizliğe dönüştü. bi tanesi de o nası ölmüştü? o da normal öldü herhalde.
netice olarak ölüyolar ya öle çok bi muhabbeti yok

afedersin s.k kafalı angut enişte kişisinin, tamamen beyaz olan muhabbet kuşumuzu isteyip "la bizim kuşçuda tamamen yeşil bi muhabbet kuşu var, bunu götürüp eşleştirelim bursasporlu olsun bele yeşil-beyaz ehiehe" demesiyle vuku bulan ölümdür.
hayvan orada hastalık kapıp 3 vakitte hakkın rahmetine kavuşmuştur.

işte ben o zaman tiksindim bursaspordan. tabi eniştenin ancukluğunu da göz ardı etmiyorum.

kavrularak..
7 sene boyunca baktığım güzelim kuşları ağustos sıcağında balkonda unuttum. evet caniyim, evet ihmalkarım. çok ses yaptılar diye sabahın 8 inde balkona çıkarttım kuşları. hesapta 2 saat sonra alıcam tekrar içeri. unuttum. akşam saat 6 filandı "eyvah zıçtık kuşlar" dediğimde. çıktım balkona bir baktım bizim kafes krematoryum tadında, daha dumanı üstünde hayvanların, tütmüşler resmen. üzüldüm çok tabi. daha bitmedi. eş dost aile, hep birlikte gerçek anlamda bir cenaze yaptık bunlara, orada kınandım, gömdük hayvanları. 1 gün sonra bizim kedi, mezar soyguncusu, sen kaz toprağı, ye cesetleri. geriye çarpık çurpuk 1 tane ayak kalmıştı. bitti.

daha bugün düşündüm dokuz aylık kuşum klo (yeşil rengi sebebiyle klorofilden ilham alarak koyduğum isim) ölürse ne olur diye.
hoş, kendisi insanların kullandığı kelimelerden çok uzakta bir dil ile konuşuyor, uzlaşmak mümkün değil. verdiğim çeşitli eğitimlerin boşa gittiğini gördüğümde üzülsem de muckmuck yapınca hemen dudağıma yapışıp ısırmasını bir sevgi göstergesi olarak algılıyorum.
etraflıca "kro" olarak nam salan bıcırık kuşumun yıllar sonra ancak yaşlılıktan ölmesi temennisiyle girime son veriyorum.

(bkz: dert sahibi olmak)

evdeki küçük çocuk yüzünden epey bir zaman sonra kafesi açılan muhabbet kuşunun özgürlük nidalarıyla uçarak omzunuza konup kulağınızın memesini ısırması tabi canınızın yanması ve sizinde bağırmanız sebebiyle kuşun kendine kaybedip mutfak kapısına çarpıp oracıkta ölmesi .aileden bir çok kişi kuşun beni ısırmasından dolayı zehirlendiğini söyleyip kahkahalar atmasına rağmen benim günler boyu yas tutmam. *

benimki atın ölümü arpadan olsun misali çiftleşmekten öldü efendim. yumurtalar yapışık olarak oluştuğu için yumurtlayamamış benim yaramaz kızım.
eşi de yalnız kalınca kahrından öldü sonra.

böyle bir kardeşiniz varsa;
efe:abla boncuk atan tabancam nerede?
ben:oyuncak sepetinin arkasında efe bana atarsan kafanı kırarım bak!!!
efe: yok abla sana atmıcam (derin bir sessizlik)
pıtır:iyyyyykkkkkkkkkk
efe: abla falla bak ben ona atmıcaktım bıtır bıtır kak hadi
ben;12 senelik kuşumu öldüren kardeşimi öldürme isteğimemi yoksa tabancanın yerini söylemememi,kuşuma mı yanıyım anlamadım.
kuşunuzun ölmesi gayet tabii

emin değilim ama fenerbahçenin yenilmesi olabilir. fanatik fenerli babamla maç izleye izleye hakeme eşşoğlueşşek bile demeyi öğrenen muhabbet kuşumuz, manchester'dan 6 yenen maçın sabahına çıkamamıştı. üzüldük tabi ailecek, severdik keratayı. daha ne komplike küfürler öğrenecekti oysaki.

arabada bırakılarak.

restoranta kuşu da götüremeyeceğimiz için sevgili gözleri yanda,şirin ve sarı hayvanımızı arabada bırakmış,camları da hava alsın diye aralamıştıfunduszeue.infoık derken 4 camda da 3 parmak tadında boşluklar bırakmıştıfunduszeue.info öğlen funduszeue.info civarı funduszeue.info yeme süresi 30 dakikayı geçmemiş funduszeue.infoa döndüğümde sarı yerde yatıyor idi.önce anlayamadıfunduszeue.infoıl olur ya funduszeue.infoım saatte nasıl ölür bu hayvan dedik.üstelik camlar da bir muhabbet kuşunu tatmin edicek şekilde aralık bırakılmıştı.güneş de vurmuyodu kafese.

böylece 3 ayda babacım,annecim,cici kuş,koşkoşkoşkoş gibi bir kuşun doğuştan bilmesi gereken kelimeleri bir çırpıda ezberleyen zeki hayvanımızı kaybetmiş bulunuyoduk.öyle seneler olmamıştı alalı.ama yine de insanın canını acıtıyo be sözlüfunduszeue.infoş da olsa insan insandır.

muhabbet kuşunu eğer uzun süre yalnız bırakırsanız, eve geri geldiğinizde onu yalnız bıraktığınız içn size küser ve yemek yemez. bunun sonucunda da ölürler..

kafeste müebbet hapis yatmaktan.
(bkz: müebbet kuşu)

mantar hastalığı önemli bir hastalıktır. ayaklarda ve gagada beyaz beyaz pullarla gözükür. kortisonlu merhem sürülmesinin dışında mutlaka kafes değiştirilmelidir, bize veteriner merhem sürün geçer dedi, 3 4 kuşumu feda ettim, meğersem kafesi değiştirip o kafesi yıkayıp, ilaçlayıp güneşte bi kaç gün tutmak gerekirmiş.

camsil, 5 yaşındaki kuzenim, kuşlarını camsil ile yıkama girişimi sonucu, hayvan hayata gözlerini kapamıştır.

iki dişi kuşun aynı kafese konması.. kuşların bile dişisi birarada anlaşamıyor arkadaş..

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası