karaciğer 2 derece yağlanması / Karaciğer Yağlanması Nedir? Karaciğer Yağlanması Belirtileri ve Tedavi

Karaciğer 2 Derece Yağlanması

karaciğer 2 derece yağlanması

Karaciğer Yağlanması (Hepatosteatoz)

seafoodplus.info Dobrucalı, seafoodplus.info Nur Topuz

Karaciğerin fonksiyonları;

Karaciğer yağlanması (Hepatosteatoz) nedir?

Karaciğer yağlanması (hepatosteatoz) adından da anlaşılabileceği gibi karaciğer hücrelerinde aşırı miktarda yağ birikmesi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Genel olarak batı toplumundaki görülme sıklığı (prevalans) % civarındadır. Erkek ve kadınlarda aynı sıklıkta görülür. Tipik olarak yaş civarında teşhis edilmekle birlikte son yıllarda obez çocuklar ve adolesanlarda da hepatosteatoz görülme sıklığı artmaktadıseafoodplus.info ırkla mukayese edildiğinde hispaniklerde daha sık görülür (Bir çalışmada hepatosteatoz sıklığı hispaniklerde %45, beyazlarda %33, siyah ırkta %24 olarak bildirilmiştir). Ailevi geçiş gösteren olgular tanımlanmıştır.  Karaciğer yağlanması gelişmekte olan ülkelerde en sık görülen karaciğer hastalığıdır ve hafif derecede transaminaz (ALT, AST) yükselmelerinin en sık  görülen nedenlerinden biridir. ABD de karaciğer transplantasyonu  nedenleri arasında viral hepatitten ikinci sırada yer almaktadır.

Normalde karaciğer hücrelerinde (hepatosit) az bir miktarda yağ bulunabilir ve bu bir hasara yol açmaz. Ancak yağlanmanın fazla olması karaciğerde fonksiyonel ve yapısal değişikliklerin ortaya çıkmasına yol açar. Karaciğer yağlanması karaciğerde inflamasyonla (iltihap &#; yangı) giden hastalıklarla birlikte olabileceği gibi kendisi de bizzat karaciğerde inflamasyona yol açabilir (steatohepatit). Bunun sonucunda karaciğer hücrelerinde  harabiyet ve zamanla karaciğer fibrosisi gelişir. Karaciğerdeki nekroz (hücre harabiyeti ve ölümü) ilerledikçe olay karaciğer sirozuna dönüşür ve ciddi bir durum haline gelebilir. Bu yüzden ileri derecede yağlı karaciğeri olan hastaların dikkatli değerlendirilmeleri ve yakından takip edilmeleri gerekir.

yagli_kc21

Karaciğer yağlanmasına bağlı hepatit (steatohepatitis) nedir?

Hepatosteatoz lipid (yağ) damlacıklarının karaciğer hücreleri (hepatosit) içinde birikimini ifade eder. Karaciğer yağlanması  karaciğerde iltihabi bir değişiklik olmadan olabileceği gibi (benin, iyi huylu hepatosteatoz, nonalkolik yağlı karaciğer, non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD)  iltihabi değişikliklerle birlikte de olabilir (Nonalkolik steatohepatit, NASH). Hepatit terimi karaciğer hücrelerinin inflamasyonunu (iltihabı) ve bunun sonucunda oluşan hücre hasarını belirten bir terimdir.  Steatohepatit  ise karaciğerde yağ birikiminin yol açtığı iltihaplanma anlamına gelir (hepatosteatoz = yağlanma, steatohepatit = yağlı iltihaplanma). Benin hepatosteatoz nadir de olsa steatohepatite dönüşebilir (%). Aynı şekilde, alkol kullanımı sonucunda oluşan karaciğer yağlanması ve iltihabı da alkolik hepatit olarak adlandırılır (Bkz. alkol ve karaciğer). Steatohepatit hiç alkol almamış kişilerde de görülebildiği için nonalkolik yağlı hepatit (non-alkolik &#; steato &#; hepatit, NASH) olarak adlandırılmaktadır. NASH, karaciğer biyopsisinde yağlanma ve iltihap saptanan ve karaciğer hastalığına yol açabilecek diğer sebeplerin bulunmadığı gösterilmiş olan hastalardaki klinik sendromu tanımlayan bir terimdir. Steatohepatit karaciğerde ciddi bir hasara ve siroza yol açabilir. NASH li hastaların % sinde yıllar içinde karaciğer sirozu gelişebileceği bilinmektedir. Araştırmalar fazla kilolu olan bireylerde, hızlı kilo verilmesinde, östrojen hormonu kullananlarda ve kan şekeri kontrol altında olmayan diyabetiklerde steatohepatit gelişebileceğini göstermiştir.

Karaciğer yağlanmasını nedenleri nelerdir?

Karaciğer vücudumuzda yağların metabolizması ve yıkımında önemli rol oynar. Karaciğerde yağların metabolize edilmesi sırasındaki aksaklıklar karaciğerde yağ birikimine sebep olabilir. Karaciğerde yağların metabolizasyonu veya atılımı dolaşımdaki yağ asitlerinin diğer dokulardaki yağ depoları tarafından tutulma kapasitesi ile yakından ilişkilidir. Hepatik steatozda karaciğerden yağın uzaklaştırılması bozulmaktadır. Karaciğer, kendisine gelen karbonhidrat miktarı arttığında oluşan karbonhidrat fazlasını yağ asidlerine çevirerek harcar. Karaciğerden salınan ancak metabolize edilmeyen yağ asitleri karaciğerde tekrar reesterifiye edilerek  trigliseridler oluşur. Diyetle aşırı karbonhidrat alınması karaciğerde yağ yagli_gidalar1 birikimine yol açar.
Bir çok ilaç ve hastalık karaciğer yağlanmasına neden olabilir ancak NASH in en sık görüldüğü durum  metabolik sendromdur. Metabolik sendrom; tip-2 diabet, esansiyel hipertansiyon, serum HDL seviyesinde düşüklük, yüksek açlık trigliserid düzeyi, obezite, hipotiroidi ve daha nadir olarak kadınlarda polikistik over sendromu  gibi  bozuklukların bir kaçının birlikte bulunduğu bir klinik durumdur.

Karaciğer yağlanmasının en sık görülen şekli başka hastalıkların seyri sırasında ortaya çıkan tipidir. Bunlar içinde en bilineni aşırı şişmanlıktır (obezite). Vücut ağırlığı normalin % 10&#; undan fazla olan insanların 2/3 sinde karaciğer yağlanması saptanmaktadır. Bunun dışında şeker hastalığı (özellikle tip 2 diabetes mellitus), hipertrigliseridemi (kanda trigliserid seviyelerinin yüksek olması) ve fazla alkol kullanımı da karaciğer yağlanmasına yol açabilecek sık görülen diğer durumlardır. Kan lipidlerinden tek başına kolesterol yüksekliği karaciğer yağlanması için bir risk faktörü değildir. Aşırı A vitamini kullanımı, uzun süre damar yolu ile beslenme, hızlı kilo kaybı ve kortikosteroid vb. ilaçların uzun süre kullanımı karaciğer yağlanması oluşturabilir. Yağlı yiyeceklerle beslenmenin karaciğer yağlanmasına neden olabileceği mantıklı gibi gözükse de bu tür diyetle beslenme aşırı kilo artışına ve kan trigliserid düzeylerinin yükselmesine yol açmadıkça karaciğer yağlanması oluşturmaz.
İnsülin direnci (özellikle hepatik insülin direnci) karaciğer yağlanmasının en önemli nedenidir. Karaciğer yağlanması olan bireylerin hepatositlerinde glikojen sentezi ve depolanmasında insüline normal cevap yetersizdir ve hepatositler aşırı miktarda glukoz ve yağ asidi sentezler. İnsülin direnci varlığında iskelet kaslarında ve yağ dokusunda ortaya çıkan yüksek kan şekerine adaptasyon sorunu da karaciğerde serbest yağ asidi yoğunluğunun artışına katkıda bulunur. İnsülin direncinin altında yatan mekanizma günümüzde halen araştırma konusudur.

Nonalkolik karaciğer yağlanmasının nedenleri

  • Metabolik sendrom: Obezite, diabet, hipertansiyon, hipertrigliseridemi, HDL düşüklüğü.
  • Lipid metabolizması bozuklukları (Abetalipoproteinemi vb.).
  • Cerrahi girişimler: Jejunoileal bypass, aşırı ince bağırsak rezeksiyonu (kısa bağırsak sendromu), gastrik bypass.
  • İlaçlar: Amiodaron, methotrexate, gllukortikoidler, hormonlar (yüksek doz östrojen, tamoxifen).
  • Diğer nedenler: Hepatit C, inflamatuar bağırsak hastalıkları (ülseratif kolit ve Crohn), total parenteral beslenme (uzun süre damar yoluyla beslenme), Wilson hastalığı.

Karaciğer yağlanmasının belirtileri nedir ve nasıl tanı koyulur?

steatoz

Karaciğer yağlanmasında genellikle hasta tarafından farkedilebilen belirtiler yoktur. Halsizlik, çabuk yorulma ve karın sağ üst kısmında ağrı veya dolgunluk hissi gibi belirtiler bulunabilir. Hastanın tıbbi özgeçmişi tanıda yardımcı olabilir.  Hastanın özgeçmişinde diabet, hiperlipidemi ve hipertansiyon varlığı karaciğer yağlanması riskini artıracağından anlamlıdır.  Aslında rutin beden muayenesi sırasında da karaciğer yağlanmasını farkına varmak çoğunlukla mümkün olmaz. Bazen beden muayenesi sırasında karaciğerin yumuşak bir kıvamda büyümüş olduğu farkedilebilirse de obez bir hastada bunun anlaşılması oldukça güçtür. Genellikle başka bir nedenden dolayı yapılan kan tahlillerinde karaciğer enzimlerinde artış saptanması üzerine yapılan diğer tetkiklerle karaciğer yağlanması olduğu anlaşılır. Ultrasonografik inceleme sırasında karaciğerin büyüdüğü ve ekojenitesinin arttığı  anlaşılır (Hiperekojen karaciğer, karaciğerin dalağa göre daha parlak görünmesi, parlak karaciğer).  Pratikte karaciğer yağlanması daha çok başka bir hastalığın araştırılması amacıyla yapılan ultrasonografik inceleme sırasında tesadüfen saptanır. Laboratuvar testlerinde serum transaminaz düzeylerinde hafif derecede yükselme görülebilir (AST, ALT, bkz. karaciğer fonksiyon testleri). ALT genellikle AST den daha yüksektir, alkolik steatohepatitte ise AST  değeri  daha yüksek bulunur ve bu özellik ayırıcı tanıda yardımcıdır (bkz. alkol ve karaciğer). GGT düzeyinde hafif  artış görülebilir. Genellikle otoimmun hepatitte artan ANA (antinükleer antikor) düşük titrede pozitif bulunabilir.

hepatosteatoz1
Karaciğer biyopsisinde karaciğer hücrelerinde biriken yağ damlacıklarının görünümü

Karaciğer yağlanmasının kesin tanısı karaciğer iğne biyopsisi ile konursa da  çok özel koşullar dışında karaciğerde yağlanma saptanan insanlarda iğne biyopsisi yapılmasına genellikle gerek yoktur (lokal anestezi altında ince bir iğne ile küçük bir parça karaciğer dokusu alınarak mikroskop altında incelenmesi). İnvaziv olmayan ve ucuz bir bir yöntem olarak transient elastography (Fibroscan) karaciğerdeki yağ birikimi hakkında yüksek doğrulukla bilgi verir (Controlled Attenuation Parameter, CAP). Bu yöntem sayesinde karaciğer biyopsisi yapılma gereksinimi artık büyük ölçüde ortadan kalkmıştır. Karaciğerden biyopsi alınan olgularda histolojik incelemede nonalkolik yağlı karaciğerin ve nonalkolik steatohepatitin  alkole bağlı karaciğer yağlanması ve alkolik hepatitten ayrımı  mümkün olmayabilir. Bu nedenle yeterli sorgulama yapılarak alkole bağlı karaciğer hastalığı olasılığının mutlaka uzaklaştırılması gerekir. Pratikte nonalkolik karaciğer yağlanmasının teşhisi (NAFLD) genellikle transaminaz düzeylerinde artış yapabilecek diğer hastalık  olasılıklarının uzaklaştırılmasıyla koyulur. Hepatit B ve C testleri, demir skoru, seruloplazmin, AAT düzeyi (Alfa-1 antitripsin), ANA (antinuclear anticor), SMA (smooth muscle anticor), AMA (antimitochondrial anticor), tiroid hormonları ölçümü ve çölyak serolojisi  bu amaçla yapılması gereken testlerdir.

Prognoz:

Nonalkolik yağlı karaciğer hastalığının uzun dönemdeki prognozu hakkındaki  veriler yetersizdir. Eldeki bulgular hastaların % inde   yıl içinde karaciğer sirozuna ilerleme olabileceğini göstermektedir. Histolojik bulgularının benzer olmasına rağmen NASH li hastaların prognozu alkolik steatohepatitli hastalara göre daha iyidir. NASH li hastalar  nonalkolik yağlı karaciğere göre daha yakından izlenmelidir. Ancak nonalkolik yağlı karaciğeri olan hangi hastanın NASH e veya NASH ile ilişkili siroza  ilerleme göstereceğini önceden belirlemeyi sağlayan bir yöntem henüz yoktur.

Tedavi:

Nonalkolik yağlı karaciğer çoğunlukla altta yatan sebepler ortadan kaldırıldığında düzelen ve gerileyen bir hastalıktır. Tedavi genellikle yağlanmaya yol açan sebebe göre yapılır. Aşırı kiloların verilmesi (obezite tedavisi), egzersiz programları, diabet, hiperlipidemi ve hipertansiyon gibi metabolik risk faktörlerinin  kontrol altına alınması, alkolün kesilmesi gibi yaşam tarzı değişiklikleri uygulanmalıdır. Karbonhidrat , doymuş yağ içeren gıda  ve kalori tüketiminin  minimalize edilmesi gerekir.

Obezitenin (aşırı kilolu olmak) yüksek kan trigliserid seviyeleri ve şeker hastalığı ile birlikte bulunması durumu daha ciddi bir hale getirebilir. İnsülin direncini azaltan metformin  insülin direnci olduğu düüşünülen olgularda yaygın olarak kullanılmaktadır. Trigliserid düzeyi yüksek olan hastalarda trigliserid  düzeyini düşürmeye yönelik ilaçların kullanılması gerekebilir. Serum transaminaz düzeylerini artırdığından statin gurubu lipid düşürücü  ilaçların kullanılması önerilmez. Egzersiz ve diyet programları ile zayıflayamayan hastalara zayıflatıcı mide balonu takılması veya bariatrik cerrahi (kilo verdirici cerrahi girişimler) gibi başka yöntemlerle yardımcı olunması gerekir (bkz. zayıflatıcı mide balonu). Günümüzde NASH tedavisinde % başarı sağlayan bir tedavi yöntemi yoktur. NASH te karaciğer nakline nadiren ihtiyaç duyulur ancak siroz veya karaciğer kanseri gelişen olgularda nakil  gerekebilir.

KAYNAKLAR

1-Tarantino G, Finelli seafoodplus.info about non-alcoholic fatty liver disease as a new criterion to define metabolic syndrome?World J Gastroenterol ;
2-Aly FZ, Kleiner seafoodplus.info on fatty liver disease and seafoodplus.info Anat Pathol ;
3-Chiang DJ, Pritchard MT, Nagy seafoodplus.infoy, diabetes mellitus, and liver seafoodplus.info J Physiol Gastrointest Liver Physiol ;

Karaciğer Yağlanması Nedir? Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir?

 

Karaciğer sağlığın önemli bir parçasıdır ve vücudun en büyük organlarından biri olarak sayısız görevi yerine getirir. Ancak günümüzde oldukça sık rastlanan karaciğer yağlanması hastalığı bu kritik organın düzgün çalışmasını sekteye uğratır ve yaşam kalitemizi doğrudan etkiler. Peki karaciğer yağlanması nedir? Karaciğer yağlanması ne iyi gelir?

Karaciğer Yağlanması Nedir?

“Karaciğer yağlanması nedir?” diye merak ediyorsanız karaciğer yağlanmasının günümüzde dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen ve özellikle de yaşam tarzı kaynaklı hastalıkların önemli bir sebebi olan karaciğerin fonksiyonlarını bozan bir durum olduğunu bilmelisiniz. Bu durumun oluşmasının başlıca sebepleri arasında yetersiz beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı, yüksek kilo ve obezite gibi faktörler bulunur. Karaciğer yağlanması belirtileri genellikle erken dönemde fark edilmez ve çoğu zaman tesadüfen yapılan kan testleri sonucunda ortaya çıkar. Ancak ilerleyen evrelerde karın bölgesinde şişkinlik, halsizlik, iştahsızlık, karaciğerin büyümesi gibi semptomlar gözlenebilir. Tedavi sürecine destek olmak ve karaciğer yağlanması için diyet yapılması önemlidir.

Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?

“Karaciğer yağlanması belirtileri nelerdir?” sorusu da merak edilenler arasında. Karaciğer yağlanması karaciğerin normalden daha fazla yağ depolamasıdır ve genellikle alkol tüketimi, obezite, yüksek kolesterol gibi faktörlerden kaynaklanır. Bu durumun belirtileri arasında halsizlik, mide ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı ve karın bölgesinde şişkinlik yer alabilir. Ancak bazı insanlar hiçbir belirti göstermeyebilir ve bu nedenle karaciğer yağlanması teşhisi koymak zor olabilir. Karaciğer yağlanması belirtileri genellikle erken evrede hissedilmez. Ancak ilerleyen evrelerde aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:

  • Yorgunluk,
  • İştahsızlık,
  • Kilo kaybı veya kilo alımı,
  • Karın ağrısı ve şişkinlik,
  • Halsizlik ve konsantrasyon güçlüğü,
  • Karaciğer yağlanması ciltte belirtileri ise ciltte kaşıntıdır.

Karaciğer Yağlanması Neden Olur?

Karaciğer yağlanması neden olur?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Karaciğer yağlanması ve büyümesi birçok nedene dayanır. Bunların arasında obezite, yüksek tansiyon, diyabet, insülin direnci, yüksek kolesterol seviyeleri, hızlı kilo kaybı gibi faktörler bulunu. Alkol tüketimi de karaciğer yağlanması riskini arttırabilir.

Karaciğer Yağlanması Evreleri Nelerdir?

Karaciğer yağlanmasının evreleri şu şekildedir:

  • Evre 1 - Steatozis: Yağ birikimi başladığı ilk aşama. Karaciğerdeki yağ oranı % arasındadır.
  • Evre 2 - NASH (Non-Alkolik Steatohepatit): İnflamasyonun eşlik ettiği karaciğer yağlanması aşamasıdır. Karaciğerdeki yağ oranı % arasındadır. Karaciğer yağlanması 2. evre belirtileri inflamasyondur.
  • Evre 3 - Fibrozis: İltihaplı hücrelerin yerine bağ dokusu hücreleri oluşmaya başlar ve karaciğerde fibrozis yani sertleşme meydana gelir.
  • Evre 4 - Siroz: Karaciğer hasarı sonucunda artık normal işlevlerini yapamaz hale gelir.

Karaciğer Yağlanması Nasıl Teşhis Edilir?

“Karaciğer yağlanması nasıl tedavi edilir?” diye merak ediyorsanız öncelikle durumun teşhis aşaması hakkında bilgi edinmelisiniz. Karaciğer yağlanması günümüzde sık rastlanan bir sağlık sorunudur. Ancak birçok kişi belirtileri fark etmeden uzun süre bu durumla yaşayabilir. Bu nedenle karaciğer yağlanması teşhis edilirken dikkatli olmak gerekir. Karaciğer yağlanması karaciğer fonksiyon testleri ALT – AST ve ultrasonografi gibi tetkiklerle teşhis edilebilir. Kan testleri ile karaciğer enzim seviyelerinin yüksek olup olmadığına bakılır. Ultrasonografi ise karaciğerdeki yağ oranının ölçülmesini sağlar. Bazı durumlarda doktor biyopsi yaparak karaciğer hücrelerinin incelenmesini de tercih edebilir. Ancak bu yöntem daha invazivdir ve genellikle diğer tetkikler sonuç vermezse uygulanır. Bu aşamaların sonrasında karaciğer yağlanması tedavisi uygulanır.

Karaciğer Yağlanması Nasıl Tedavi Edilir?

“Karaciğer yağlanması nasıl geçer?” sorusu da merak edilen konular arasında. Tedavi sürecinde bu sorunun yanıtı aranarak kişinin durumuna özel planlama yapılır. Karaciğer yağlanması günümüzde sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Karaciğer yağlanması tedavisi sürecinde destek beslenme önerileri de oldukça önemlidir. Tedavi sürecinde ilk adım yaşam tarzı değişiklikleri yapmaktır. Bu değişiklikler arasında düzenli egzersiz yapmak, alkol tüketimini azaltmak ve kilo vermek bulunur. Ayrıca doktor tarafından reçete edilen ilaçlar da kullanılabilir. Beslenme açısından ise doymuş yağ tüketimi azaltılmalıdır. Bunun yerine sebzeler, meyveler, tam tahıllar ve protein kaynakları gibi besinler tercih edilmelidir. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler ve balık tüketimi karaciğer sağlığı için oldukça faydalıdır. Ayrıca antioksidan açısından zengin olan besinler de tüketilmelidir. Örneğin turunçgiller, kırmızı biber, ceviz ve zeytinyağı gibi besinler vücuttaki toksinleri atarak karaciğer sağlığına olumlu etki sağlar.

Karaciğer Yağlanması Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Karaciğer yağlanması olanlar için sağlıklı bir beslenme düzeni önemlidir. Bu beslenme düzeni karaciğerin doğru şekilde çalışmasına yardımcı olabilir ve tedavi sürecine destek sağlayabilir. İşte karaciğer yağlanması olanlar için dikkat edilmesi gerekenler:

  • Şekerli gıdalardan uzak durun.
  • Yağlı gıdaları azaltın.
  • Sağlıklı protein kaynaklarına yönelin.
  • Sebzeleri tüketin.
  • Lifli gıdalar tüketin.

 

Karaciğer yağlanması olanlar, sağlıklı beslenmek, aktif bir yaşam tarzı benimsemek ve “Karaciğer yağlanmasını ne temizler?” sorusunun yanıtını almak için doktorlarıyla da görüşmelidir. Ayrıca tedavi sürecine destek olmak için bazı vitamin takviyeleri de kullanılabilir. Ancak bu takviyelerin ne kadar alınması gerektiği konusunda uzman tavsiyesi alınmalıdır.

Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir?

Karaciğer yağlanması sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam tarzı gibi faktörlerden kaynaklanan yaygın bir sağlık sorunudur. Bu durum karaciğerin normal fonksiyonlarını yerine getirememesine neden olabilir ve ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Karaciğer yağlanmasının tedavi sürecinde destekleyici bir rol oynayan bazı beslenme önerileri bulunur. Öncelikle doymuş yağ ve trans yağ içeren gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Bunun yerine karaciğer yağlanmasına iyi gelen besinler olan lifli gıdalar, tam tahıllar, sebzeler ve meyveler gibi sağlıklı besinler tercih edilmelidir. Ayrıca protein alımına da dikkat edilmelidir. Protein açısından zengin olan et, tavuk, balık ve yumurta gibi gıdalar tüketilebilir. Ancak kırmızı et tüketimi sınırlandırılmalıdır. Karaciğerin işlevini arttırmak için omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıklar (somon, uskumru), ceviz ve keten tohumu gibi gıdalar da tüketilebilir. Su tüketimine de dikkat edilmelidir. Günde en az 2 litre su içmek karaciğer sağlığı için önemlidir.

Karaciğer Yağlanması Nasıl Önlenir?

“Karaciğer yağlanması için ne yapmalı? Nasıl önlemler alınmalı?” diye merak ediyorsanız ilk olarak sağlıklı bir beslenme düzeni yaratmanız gerektiğini bilmelisiniz. Fast food, işlenmiş gıdalar ve abur cubur tüketimi azaltılmalıdır. Bunun yerine sebze, meyve, tam tahıllar ve protein kaynaklarından zengin bir beslenme programı uygulanmalıdır. Aynı zamanda alkol tüketimi de sınırlandırılmalıdır. Düzenli egzersiz yapmak da karaciğer yağlanmasını önlemeye yardımcı olır. Haftada en az dakika orta şiddette aerobik egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca sigara kullanımından da kaçınılmalıdır.

Karaciğer Yağlanması Nelere Sebep Olur?

Karaciğer yağlanması sağlıklı bir karaciğerin görevlerini yapmasını engelleyebilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Karaciğer yağlanmasının zararları arasında karaciğer hasarı, siroz, insülin direnci, diyabet, yüksek kan basıncı ve kalp hastalığı gibi bir dizi sağlık sorunu yer alır. Ayrıca karaciğer kanseri riski de artabilir. Peki karaciğer yağlanması ne kadar sürede geçer? Karaciğer yağlanması tedavisi kişinin yaşına, kilosuna, beslenme düzenine ve yaşam tarzına bağlı olarak değişebilir. Bazı durumlarda karaciğer yağlanması birkaç ay içinde azalabilirken bazı durumlarda tedavi süreci daha uzun olabilir. Bu nedenle kesin bir süre belirtmek mümkün değildir. Ancak diyetteki değişiklikler, egzersiz yapmak ve alkol tüketimini sınırlamak karaciğer yağlanmasının tedavisinde etkili olabilir. Ayrıca doktor önerileri doğrultusunda ilaçlar da kullanılabilir. Tedavinin başarılı olabilmesi için sabır ve disiplin gereklidir. Tedavi sürecinde düzenli kontroller yaparak karaciğer sağlığı takip edilmelidir.

Karaciğer yağlanması olanlar ne yemeli?

Lifli gıdalar, sebzeler, meyveler, tam tahıllar, düşük glisemik indeksli besinler, buharda veya fırında pişirilen yiyecekler, somon, uskumru, sardalye gibi yağlı balıklar, ceviz, badem gibi kuruyemişler.

Karaciğer yağlanması olan kişiler ne yememeli?

Şekerli yiyecekler, şekerli içecekler, doymuş yağ içeren gıdalar, kızartmalar, fast food ürünleri, tereyağı, trans yağ içeren gıdalar, margarin, hazır çorba, atıştırmalıklar, fast food.

Karaciğer yağlanması 3. evre nedir?

Karaciğer yağlanması 3. evre karaciğerdeki yağ birikiminde artış olduğu ve hücre hasarının da meydana geldiği evredir. Bu evrede kişi, özellikle yorgunluk, halsizlik, kilo kaybı gibi belirtilerle karşılaşabilir. Ayrıca karın bölgesinde şişkinlik hissi de yaşanabilir.

Karaciğer yağlanması kendiliğinden geçer mi?

Karaciğer yağlanması kendiliğinden geçmez. Bu durumun ilerleyen aşamalarında karaciğerin fonksiyonlarını yerine getirme kabiliyeti zayıflar ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle problemin tedavisi için diyet değişiklikleri, egzersiz, kilo kaybı ve bazı ilaçlar kullanılabilir.

Kilo verince karaciğer yağlanması azalır mı?

Kilo verildiğinde karaciğer yağlanması azalabilir. Araştırmalar kilo vermenin özellikle de karın bölgesindeki yağların azaltılmasının karaciğer yağlanması üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir. Ancak her zaman durum böyle olmayabilir ve ileri derecede karaciğer yağlanması olan kişiler için ek tedavi yöntemleri gerekebilir. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve doktorunuzun önerdiği diyet ve egzersiz programlarını uygulamak önemlidir.

Karaciğer yağlanması kaşıntı yapar mı?

Karaciğer yağlanması kaşıntıya neden olabilir. Karaciğerde biriken yağlar vücuttaki bazı maddelerin dengesini bozabilir ve böylece kaşıntıya neden olabilir. Ayrıca karaciğer yağlanması gibi karaciğer hastalıkları da safra akışını etkileyebilir ve bu da ciltte kaşıntıya neden olabilir. Eğer karaciğer yağlanması şüphesi varsa veya kaşıntı sorunu devam ediyorsa doktor tavsiyesi alınması önemlidir.

Stres karaciğer yağlanması yapar mı?

Stres karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Stres hormonları vücutta arttığında bu yağ depolama sürecini etkileyebilir ve karaciğerde yağ birikmesine neden olabilir. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek ve stresten kaçınmak karaciğer sağlığı için önemlidir.

Yorum Ekle

Karaciğer yağlanması

 

KARACİĞER YAĞLANMASINA DİKKAT!

Karaciğer yağlanması ülkemizde ve dünyada en sık görülen hastalıkların başında seafoodplus.info basit hastalık tedavi edilmezse siroz ve karaciğer kanserine neden seafoodplus.info hastalığı doktorların ve tabii ki hastaların iyi bilmeleri ve ciddiye almaları gerekmektedir.

seafoodplus.infoğer yağlanması nedir?

Karaciğer hücrelerinde  normalden fazla yağ toplanması nedeniyle ortaya çıkan tablodur.Tıpta hepatosteatoz olarak adlandırılıseafoodplus.infoğerde yağlanma ile birlikte iltihaplanma varsa tablo Steatohepatit olarak tanımlanır.

seafoodplus.infoğer yağlanmasının nedenleri  nelerdir?

seafoodplus.info bağlı karaciğer yağlanması

seafoodplus.infoıklara ve ilaçlara bağlı karaciğer yağlanması

 seafoodplus.infome ve yaşam şekline bağlı gelişen karaciğer yağlanmaları

   Yoğun ve sürekli alkol tüketen  hastalarda karaciğerde ilk aşamada karaciğer yağlanması gelişseafoodplus.info evresi ise herkesin bildiği siroz hastalığıdır.

    Karaciğerde yağlanma yapan hastalıklar ; Şeker hastalığı ,uzun süreli damar yolu ile (parenteral) beslenme, aşırı A vitamini kullanmak,  kanda yağ oranının yüksek olması (hiperlipidemi), gebelik, bazı ameliyatlardan sonra (jejunoileal bypass, gastrik bypass , geniş ince barsak rezeksiyonu),  hızlı kilo kaybı, Wilson hastalığı, karaciğerde demir depolanması (hemokromatoz) . Bu hastalıklarda görülen karaciğer yağlanmasının tedavisi ancak hastalığın tedavisi ile mümkündür.
     Amiadaron, diltiazem, tamoksifen, kortizon, tetrasiklin,  östrojenler, aspirin, metotraxate karaciğer yağlanması yapan ilaçlar arasındadır.

   Üçüncü grup en sık karşılaştığımız gruptur.

   Aşırı kalori tüketimi, yanlış ve dengesiz beslenme, yağ ve karbonhidrat tüketimindeki artış, rafine ürünler, doğal olmayan besinler ve hareketsiz, sporsuz yaşam ve ortaya çıkan şişmanlık seafoodplus.info günümüzün en önemli sorunları olup karaciğer yağlanmasının en sık nedenlerini oluşturmaktadır.Şişmanlıkla beraber karaciğerde yağ birikmesi kaçınılmaz oluyor. Yağ önce karaciğer hücrelerinin içinde birikirken zamanla birikim artmakta ve karaciğerde büyüme söz konusu olmaktadır.

seafoodplus.infoğer yağlanmasının ülkemizdeki sıklığı nedir?

    Toplumdaki her kişiden birinde karaciğer yağlanması görülmektedir. Yani ülkemizde karaciğer yağlanması görülme sıklığı %20 dolayındadıseafoodplus.infoın ve erkekte aynı sıklıkta görülür.

seafoodplus.infoğer  yağlanmasının  belirtileri nelerdir?

Karaciğer yağlanması olan hastalarda genellikle herhangi bir şikayet seafoodplus.info, hasta olduğunun farkında bile değseafoodplus.infoikle başka bir hastalık nedeniyle hastaneye başvurduğunda tetkik edilirken  karaciğer yağlanması  tesadüfen teşhis edilir.

    Hastaların az bir kısmında bazı şikayetler  görüseafoodplus.info  şikayetler şunlardır; karında sağ üst kadranda ağrı, dolgunluk hissi,halsizlik,çabuk yorulma görüseafoodplus.infoığın ilerlemiş döneminde kaşıntı,iştahsızlık,bulantı ve sarılık görüseafoodplus.infoede karaciğer genellikle büyük olarak tespit edilir.

seafoodplus.infoğer  yağlanmasının  tanısı  nasıl  konur?

      Kanda karaciğer enzimlerinin (ALT,AST, Alkalen fosfataz, GGT) ölçümü, Ultrason, bazen bilgisayarlı tomografi ve MR tanıda bize yardımcı olmaktadır. Ultrasonda  karaciğer beyaz,parlak görünümdedir ve genellikle karaciğerin büyümüş olduğu görülür.

Kesin tanı karaciğer biyopsisi ile seafoodplus.infoınan biyopsi  materyelinin patolojik incelemesi ile hastalığın tanısı ve hastalığın hem şiddeti hem de evresi tespit edilir. Ancak karaciğer biyopsisine nadiren ihtiyacımız olmaktadıseafoodplus.infoıda saydığım yöntemlerle tanıyı kolayca koyabilmekteyiz.

6. Karaciğer yağlanması tedavi edilmezse ne gibi hastalıklara yol açar?

Karaciğerde sadece yağlanma varsa ve beraberinde  herhangi bir iltihap yoksa bu tablo tehlikeli bir tablo değildir ve ilerleyici bir özellik göseafoodplus.info hastalarda  ALT ve AST genellikle seafoodplus.info karşılık steatohepatit geliştiğinde  ise yani yağlanma ile birlikte karaciğerde iltihaplanma söz konusu ise bu  tablo zaman içinde karaciğer hücrelerinin harap olmasına (nekroz) yol açar ve fibrozis  denilen ( karaciğer sirozunun başlangıcı sayılan tablo)  duruma neden olur. Nekroz ilerledikçe olay siroza doğru ilerler. Ayrıca steatohepatite bağlı gelişen karaciğer sirozu zemininde karaciğer kanserinin de gelişebildiği gösterilmiştir. Sonuç olarak steatohepatit denen aşamada olan karaciğer yağlanmasında siroz ve kanser gelişme riski vardır. Bu hastalarda ise genellikle ALT ve AST karaciğer enzimleri yüksek seafoodplus.info nedenle karaciğer yağlanması tanısı konan hastalar ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmeli ve sıkı takip seafoodplus.info karaciğer yağlanması olan hastaların 6 ayda bir, steatohepatitli hastaların ise 3 ayda bir periyodik kontrolden geçmesi uygun olur.

6.Tedavisi var mı?

Tedavide etkinliği kanıtlanmış bir ilaç yok ama ursodeoksikolik asit, metformin gibi ilaçlardan faydalanmak mümkün olabiliyor. Ursodeoksikolik asit kullanan hastalarımızda aldığımız sonuçlar seafoodplus.info hastalıkta insülin direnci son derece önemli olduğu için Metformin oldukça yararlı olmaktadır.

İlaç tedavisinden önce bu hastalarda ilk yapılması gerekenler; spor yapmak, kilo vermek, belirli besinlerden ve sigaradan ve özellikle alkolden uzak durmaktır.

Yapılabilecek en iyi şey özellikle beslenme şeklini değiştirmektir. Hayvansal yağlar karaciğer için oldukça zararlıdır. Hayvansal yağlardan, sakatat, yağlı et  gibi kolesterol içeren yiyeceklerden uzak durmalıdır.Mümkün olduğunca yağsız yemeği tercih etmeliyiz. Sebze, meyve, beyaz et ve lifli gıdaları tüketmeye özen göstermeliyiz.Şeker vücutta yağa dönüştürüldüğü için karbonhidrat ve seker tüketimimizi mümkün olduğu kadar azaltmalıyız..

    Düzenli olarak spor yapmalı  ve spor yapmayı yaşamımızın bir parçası haline getirmeliyiz. Egzersiz  kilo vermede, karaciğer yağlanmasında önemli bir mekanizma olan insülin direncini düşürmede ve ayrıca uzun vadeli olarak kalp ve damar hastalıklarından korunmada faydalı olduğu kesin olarak gösterilmiştir. Bu yararın ortaya çıkması için en az, günde dk olmak üzere haftada 4 gün tempolu yürüyüş gereklidir.
Karaciğer yağlanmasını azaltmanın yollarından biri antioksidan tedavisidir. Bu sebeple E vitamini, betaine, N-asetil sistein ve benzeri antioksidanlar kullanmayı öseafoodplus.infotamol, kortizon, tetrasiklin gibi karaciğere zararlı ilaçları mutlaka doktor kontrolü altında kullanmak gereklidir. Doktora herhangi bir nedenle gittiğinizde  karaciğerinizde yağlanma olduğunu mutlaka söyleyiniz.

   Bazı besinlerin karaciğere faydası olduğu ileri sürüseafoodplus.infor, devedikeni,havuç .Enginar , özellikle karaciğerden başta azot olmak üzere toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur. Taze olarak da tüketilmelidir. Devedikeni, hem karaciğeri yeniler hem de enfeksiyonlara iyi gelir. Havuç , içerdiği antioksidanlar sayesinde karaciğeri temizler.

     Kişisel sağlık geçmişinizde veya ailede şeker hastalığı, kan yağları dengesizliği, bel çevresi kalınlığı gibi bir özellik varsa karaciğer yağlanması konusunda dikkatli olmak gereklidir. Unutmamak gerekir ki karaciğer hastalıklarında genetik yatkınlık son derece önemlidir.

    Göbekli veya şişman iseniz , uzun süredir alkol kullanımı varsa  karaciğer kan testlerine baktırmanızı ve Ultrason yaptırmanızı özellikle öneririm.Özellikle fazla alkol kullanımı olan kişilerin doktordan kaçtığını göseafoodplus.infoğerde bir hastalık bulur da alkolu yasaklar düşüncesinin ne kadar yanlış olduğunu sık sık hastalarımızda göseafoodplus.info aşamasına geldikten sonra yapılacak tek tedavi karaciğer seafoodplus.infoi hastalar karaciğer yağlanması aşamasında yakalanırsa alkolu bırakmak  tedavi için yeterli olmaktadır.

     Fazla kilonuz varsa vermeye gayret edin. Bel çevrenizi inceltin (erkekseniz , kadınsanız 88 seafoodplus.info altına indirin). Latent diyabetiniz varsa, alkol kullanıyorsanız, trigliserid isimli yağınız yüksek, iyi kolesterol HDL’niz düşük (%40 seafoodplus.info az), ürik asidiniz yüzde 7 seafoodplus.info fazla ise daha da uyanık olunuz.

Alkolün, bazı ilaçların ve daha pek çok nedenin karaciğerde yağlanma yapabileceğini ve bu sorunun karaciğerinizde bir sorun başladığının ilk işareti olduğunu da unutmayıseafoodplus.infoş olmayan yerden duman çıseafoodplus.infoğerde yağlanma varsa bunu mutlaka ciddiye alınız.

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir