güreş sporu hakkında bilgi / Güreş Nedir? Nasıl Oynanır? Güreşin Kuralları Nedir? - Sağlık Haberleri - Spor

Güreş Sporu Hakkında Bilgi

güreş sporu hakkında bilgi

Güreş

Güreşin Türkiye’deki Tarihi Gelişimi
Türkler, tarih boyunca güreşe özel önem vermiş, güreşi bütün sporlardan üstün tutmuş, ata sporu olarak kabul etmişlerdir. Türklerin, güreşi savaş temrinlerinin(egzersiz) yanı sıra, bayram ve düğün şenlikleri gibi çeşitli vesilelerle de yaptıkları, bir yiğitlik göstergesi olarak kabul ettikleri bilinmektedir. Türkler, güreşi bütün sporların temeli olarak kabul etmişler,terbiye verici olarak görmüşler ve ibadet aşkıyla yapmışlardır. Cumhuriyetin kurulmasından sonra, Atatürk’ün devrimleri ile beraber sporda da Türk ulusunu, yurt dışında onurlandıracak başarılara ihtiyaç duyuluyordu. Birçok tarihi kaynak gösteriyor ki Atatürk, sporlar içinde en çok güreşi seviyordu. Bu sevgisini, birçok güreş kulübünün kurulmasına öncülük ederek göstermiştir. Türk güreşinin en üst yönetim basamağını oluşturan Türkiye Güreş Federasyonu, yılında TİCİ (Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı) bünyesinde kurulmuştur. Federasyon, yılında FILA’ya üye olmasıyla, geleneksel güreşler ve modern anlamda minder güreşi olan grekoromen ve serbest stilde çalışmalara başlamış, bu çalışmaları yurt genelinde yaygınlaştırmıştır.

Berlin Olimpiyat Oyunları’nda 61 kg’da Yaşar Erkan’ın şampiyonluğuna Atatürk çok sevinmişti: ‘’Yaşar, kendin küçüksün ama memleketin için çok büyük iş başardın, artık ismin, Türk spor tarihine geçti, çok yaşa Yaşar!’’ şeklinde telgraf çekerek ilk olimpiyat şampiyonu sporcumuz Yaşar Erkan’ı kutlamıştır. Güreşte, ’dan yıllarına kadar başarılara imza atmış, adeta ’’Türk Gibi Kuvvetli’’ sözünü dünyaya tekrar kabul ettiren birçok güreşçimiz olmuştur(Hüseyin Akbaş, Nasuh Akar, Mustafa Dağıstanlı ve diğerleri).

tarihleri arasında, güreşte uzun süren bir duraklama yaşanmış, önemli dereceler elde edilememiştir. Barselona Olimpiyat Oyunları, Mehmet Akif Pirim’in birincilik, Hakkı Başar ve Kenan Şimşek’in ikincilik, Ali Kayalı’nın üçüncülüğü ile güreşte yükselişe geçtiğimiz dönem olmuştur. FILA, yılında Stockholm’de düzenlenen dünya şampiyonasında modern güreş tarihinde, dünya minderlerinde ilk kez, on yedi yaşındaki bir güreşçinin şampiyon olmasından dolayı Hamza Yerlikaya’yı ‘’Asrın Güreşçisi’’ unvanı ile ödüllendirmiştir.

Güreşin Tanımı
Güreş, iki kişinin belirli saha, süre ve kurallar çerçevesinde birbirlerine karşı hiçbir araç kullanmadan, şiddet uygulamadan, çeşitli oyunlarla rakibin sırtını yere getirmeye çalıştığı bedensel bir mücadele sporudur. Güreş sporu, en basit ifadesiyle, fizikî güç ile onu en verimli şekilde kullanma biçimi olan tekniklerin birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir aktivitedir.
Dünya genelinde farklı kültürlere konu olan güreş, başlangıcından beri olimpiyatlarda yer alan yaygın bir spor branşıdır. Temel olarak kuvvet, dayanıklılık, teknik ve zekânın birleşimi olan güreş sporunda başarının olmazsa olmazları; yetenek ve vücut fizyonomisidir. Bu iki koşulun dışında kazanma arzusu, mücadele, dayanıklılık, sürat, hızlı karar verme, bilimsel antrenman programlarından yararlanma, dengeli ve kontrollü beslenme, tecrübe ve güven duygusu profesyonel güreşçiler için başarının diğer etmenleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Güreş Türleri: 

  1. Geleneksel Güreşler: Yağlı Güreş, Karakucak Güreş, Aba Güreşi, Şalvar Güreşi
  2. Olimpik Güreş: Grekoromen, Serbest
  3. Plaj Güreşi

Minder Güreşi (Olimpik)

Minder güreşi, kırmızı ve mavi renkli mayolar ile dokuz metre çapındaki minder üzerinde yapılmaktadır. Minder güreşi, serbest ve grekoromen stillerde Dünya Güreş Birliğinin ( UWW) talimatı ve kuralları doğrultusunda yapılmaktadır.

a) Grekoromen Güreş: Eski Yunan ve Roma güreşçilerinden esinlenilerek ortaya çıkmıştır. Ayak ile yapılan tekniklerin uygulanmadığı, ayaklara temas etmeden yapılan güreş şeklidir. Kalça üzerinden vücudun sadece üst bölgelerinden tutulabilir.

b) Serbest Güreş: Tehlikeli olacak her türlü hareket oyunun dışında tutulur. Serbest güreş, ayaklara yapılan hamle ve ayakla yapılan teknikleri içermesine rağmen, grekoromen tekniklerini de kapsamaktadır.

Not: ● Bayanlar, minder güreşinde sadece serbest stilde güreşmektedir.

Puanlama:

1 PUAN: Yerde rakibinin arkasına geçerek,bastıran ve rakibini kontrol eden güreşçiye(iki el bir diz -iki diz bir el- veya iki diz iki el &#; ve kafayı oluşturan 5 noktadan 3 nokta mindere değdiğinde )
-Ayakta veya yerde nizami bir oyun yapan ancak rakibini tehlikeli duruma getiremeyen güreşçiye ,
-Bir veya iki eli üzerinde bulunan rakibini bloke edip,sırtını mindere doğru yönelten güreşçiye,
-Oyunu rakibi tarafından kural dışı bir oyun ile engellenmeye çalışılan fakat buna rağmen oyununu gerçekleştiren güreşçiye,
-Rakibi minder dışına kaçan veya oyundan kaçan,yerde başlama şartlarını yerine getirmeyen faullü ve kural dışı oyun yapan atak güreşçiye veya zorunlu bağlamayı bozan güreşçiye
-Rakibini 5 saniye ve daha fazla tehlikeli durumda tutan güreşçiye
-Yerde rakibinin kontrolü altında olup üstteki güreşçinin kontrol ve hakimiyetinden mücadele ile kurtulup yüzü rakibine dönük olarak,ayağa kalkabilen ve kontak yapabilen güreşçiye,
&#; Büyük çaba ve teknik gerektiren ,seyre yönelik oyunları arttırmak amacıyla hakemler,rakibin yerle bütün temasını kesen hareketlerde bulunan atak güreşçiye fazladan 1 puan verilir.
-Bu durumda öncelikle 5 veya 3 puan alınması funduszeue.info önce 3 veya 5 puanı sonrada ilave puanı işaret edecektir.

2 PUAN
-Yer güreşinde nizami oyun yapan ve rakibini tehlikeli duruma getiren ,veya enstantane tuş durumuna getiren güreşçiye
-Rakibini omuzları üzerine yuvarlayarak,çeviren atak güreşçiye
-Rakibi, tehlikeli durumda iken minder dışına atlayarak kaçan güreşçiye ,
-Başladığı oyunu tamamlaması kural dışı ile engellenen atak güreşçiye
-Atak olan güreşçi bir oyun sırasında enstantane tuş olursa veya omuzları üzerinde yuvarlanırsa ,rakibine
-Ayakta oyun yapan atak güreşçiyi yerde tehlikeli durumda bloke eden güreşçiye verilir.
-Zorunlu bağlamayı reddeden güreşçinin rakibine

3 PUAN
-Rakibine ayakta oyun yaparak doğrudan doğruya ve büyük olmayan teknikle tehlikeli duruma getiren güreşçiye ,
-Rakibini yerden söküp kaldırarak,doğrudan tehlikeli duruma getiren güreşçiye bir veya iki diz yerde olsa bile
-Grand teknik oyun yapan ve rakibini doğrudan hemen tehlikeli duruma düşüremeyen güreşçiye verilir.

5 PUAN
-Ayakta ,rakibini grand teknik bir oyunla doğrudan ve hemen tehlikeli duruma getiren güreşçiye ,
-Rakibini yerden keserek ve grand teknik bir oyunla doğrudan hemen tehlikeli duruma getiren güreşçiye verilir.

BİR MÜSABAKADAN SONRA VERİLEN KLASMAN PUANLARI:
-POZİTİF PUANLAR:
a) Kazanan güreşçi 4 Kaybeden güreşçinin 0 puan aldığı durum; -Tuşla galibiyet (kaybedenin teknik puanı olsun olmasın ) -Teknik üstünlük(10 puan fark) mağlup olanın puanı yoksa , ve sakatlanma/Terk/Mindere çıkmama/Diskalifiye
b) Kazanan güreşçinin 4 ,kaybeden güreşçinin 1 puan aldığı durumlar ;-Teknik üstünlük ile galibiyet (10 puan fark) mağlup olanın teknik puanı varsa ,
c) Kazanan güreşçinin 3, kaybeden güreşçinin 0 puan aldığı durumlar ;-Müsabaka normal şüre içerisinde veya uzatma süresinde en az 3 teknik puan alınmış olması şartıyla ,puanlı galibiyet ile bitmişse ve mağlup olanın puanı yoksa /
d) Kazanan güreşçinin 3, kaybeden güreşçinin 1 puan aldığı durumlar ;-Müsabaka normal süre içerisinde veya uzatma süresinde ,en az 3 teknik puan alınmış olması şartı ile ,puanlı galibiyet ile bitmişse ve mağlup anında teknik puanı varsa ,/ Eğer galibiyette , 3 puan alınarak değil ,her iki güreşçinin de puanı varken hakem kararı ile ulaşılmış ise veya uzatma süresinin sonunda puanlı beraberlik sürüyorsa.

TUŞ
Eğer desansif güreşçi rakibi tarafından iki omuzu mindere değiyor olarak orta hakemin tuşu tam kontrol edebileceği kadar tutabiliyorsa ,tuş olarak değerlendirilir.

Güreş Lügatı ve Terimler,

BASTIRMA: Tek veya çift dalarak rakibi alta almak
BAŞ: Yağlı Güreş&#;te pehlivanların sıralandıkları derecelerin en büyüğü (Boy)
BOYUNDURUK: Güreş&#;te hasmın başını koltuk altına alıp ,boynuna kol dolama oyunu
BUDAMA: Hasmın kollarını alttan,üstten vurarak açma ,dağıtma Cazgır:Güreşecek olan pehlivanları yüksek sesle halka tanıtma
ÇIRPMA: Grekoromen oyunlarıdandır. Serbest ve Karakucakta da uygulanıfunduszeue.info Parter vaziyetindeki pozisyonla başlar belinden sıkıca tutulur ve Köprü ile çevrilerek 2 veya 1 puan alınır.
DALMA:Tek ve çift dalma olarak uygulanır. Rakibin ayaklarına doğru birden inerek paçasını veya topuğunu kapma oyunu
DESTE: Yağlı ve karakucakta sıralandıkların derecelerin en büyüğü
GREKO-ROMEN GÜREŞ: Belden yukarı yapılan güreş ayaklara dalmak ve tutmak yasaktır.
KAZIK: Güreşçinin Yağlı güreş&#;te elini rakibin kıspeti içine sokarak onu yere raptetmek
KEPÇE: Güreş&#;te rakibin arkasından bacakları arasına el sokma oyunu
KISPET: Yağlı güreşçilerin , dana derisinden yapılmış dar paçalı meşin pantolon.
KlE: Parter pozisyonunda elimizi rakibin kolunun altından geçirerek ensesinden kavrama
KÜNDE: Serbest ve Greko&#;da yapılıfunduszeue.info,Şark ve bel kündeleri vardır.
MİNDER: 9 metre çapındadıfunduszeue.infoi Güreş alanı 1 metre çapındadır.Güreş alanı ise 7 metre çapındadır Zon bölgesi ise 1 metre çapındadır (Kırmızı Bant ) ayrıcada Koruma bölgesi mevcuttur.( metre )
PAÇA: Kıspetin diz kapağı altına gelen kısmı
SALTO: Rakibin iki elini veya göğüs çaprazında üstten,koltuk altından dolayarak yana savurup devirme veya köprüye getirme çeşitleri Çift-Tek-Bel-saltoları olarak uygulanır.
SARMA: Güreşçinin kendi ayağını altta bulunan rakibin ayağının iç tarafına sokup dolaması
SUPLEK: Rakibin özellikle yerde çekiş veya arkaya dolanarak kendi köprüye gelerek rakibin sırtını mindere yapıştırmak.
TIRPAN: Güreş&#;te rakibin dengesini bozmak ve sendeletmek için ayağın iç tarafı ile rakibin baldırına veya ayak bileğine ani bir hareket ile vurma veya çırpma
ZEMBİL: Güreşçilerin kispetlerini koydukları sazdan yapılmış sepet.
AYAK KÜNDESİ: Sağ kolu arkadan,apış arasından geçirirken ,sol kol&#;da rakibin sol kalçası hizasından aşağı iner ,göbek üzerinde iki el birleşfunduszeue.info durumda rakip kündeye düşmüş olur.
AYAK BRAVLESİ: Yerde,üstteki rakibin sağ kolunu sağ elle kavrayarak sağ diz üzerinde yürürken sağa doğru devrilip ,sol ayağın topuk kısmını ,rakibin sol ayak iç topuk kısmından havalandırarak üzerinde dönme (Celal Atik&#;in oyunu)
ÇİFT KLE: Her iki elle kleyi tatbik etme
DANABAĞI: Sağ elle rakibin sol pazusu dıştan funduszeue.info sol kolun altında bulunurken .sol elde rakibin sol budunu kavrar ve sola doğru abanarak rakibi yıkar.
GEMİCİ OYUNU: Alttaki rakip ,üstteki rakibin sol ayağına soldan sarma funduszeue.info üstteki rakibin kolunu omuz hizasından her iki elle kavrar ve sarmayı boşaltmadan rakibin üstüne döner.Üstteki rakip kapana düştüğünden ya köprüye gelir veya tuş olur. (Hasan gemicinin oyunudur.)
GÖĞÜS ÇAPRAZI: Serbest ve Greko&#;da uygulanır.
KAFA KOL: Rakibin kafa ve kolunu kapıp kalça oyunu ile yere indirme (Çemberleme,sırttan,ve kontra gibi çeşitleri vardır.)

 

 

Not: Hakemlik ve Antrenörlük Kursları ile Güncel Haberler İçin Aşağıdaki Linki Tıklayınız.

Türkiye Güreş Federasyonu

Güreş sporu nedir?

Güreş Türklerin ata sporudur. Güreş; İki güreşçinin birbirlerine vurmaksızın rakiplerini yenmeye çalıştıkları bir spor türüdür. Güreşte sırtı yere değen güreşçi güreşi kaybeder.

Güreş sporunun tarihi MÖ. yılına kadar uzanır.  Güreş sporu Antik yunan'da Olimpiyat Oyunlarında "Pankreas" adıyla bulunuyordur. Pankreas'ın günümüzdeki güreşten farkı o zamanlar bu sporun boks-güreş karışımı bir spor dalı olarak yapılmasıdır. Romalılar bu sporun sert yanlarını ortadan kaldırıp greko-romen stilini ortaya çıkardır. Greko-Romen, İlkçağ sonlarında Akdeniz havzasına egemen olan kültüre verilen isimdir.

1. Türkiye; Yağlı Güreş, Karakucak güreşleri, Aba Güreş

2. Japonya; Sumo Güreşi

3. Moğolistan; Moğol Güreşi

4. ABD; Amerikan Güreşi

5. Hindistan;  Pehlwani

1. Greko-Romen

2. Serbest stil

Güreş sporunda oyunun süresi 10 dakikadır.

Güreş yarışmaları 8X8 metre genişliğinde, yanında 2 metrelik boşluk bulunan minderde yapılır. Olimpiyat ve Dünya Şampiyonası karşılaşmaları ise 6X6 metre genişliğindeki minderlerde yapılır.

Güreş sporunda 1 orta hakem, 3 de yan hakem bulunmaktadır.

Greko-romende güreşçiler ayaklarını kullanamazlar, rakiplerini ancak bellerinin üstünden tutabilirler. Buna karşılık, serbest güreşte, canını yakmamak, faul yapmamak kaydı ile rakibinin her yanından tutarak güreş yapılabilmektedir.

1. Cesaret

2. Güç

3. Mertlik

4. Dürüstlük

5. Çeviklik

6. Beceri

1. Koca Yusuf

2. Kara Ahmet

3. Hergeleci İbrahim

4. Filiz Nurullah

5. Kurtdereli Mehmet

6. Adalı Halil

7. Mandıralı Ahmet

8. Kara Osman

1.  Berlin olimpiyatları Yaşar Erkan

2. Londra olimpiyatları Nasuh Akar

3.  Londra olimpiyatları Gazanfer Bilge

4.  Londra olimpiyatları Celal Atik

5. Londra olimpiyatları Yaşar Doğu

6. Londra olimpiyatları Ahmet Kireççi

7. Londra olimpiyatları Mehmet Oktav

8. Helsinki olimpiyatları  Hasan Gemici

9. Helsinki olimpiyatları Bayram Şit

  Melbourne olimpiyatları Mithat Bayrak

Melbourne olimpiyatları Mustafa Dağıstanlı

Melbourne olimpiyatları Hamit Kaplan

Roma olimpiyatları Müzahir Sille

Roma olimpiyatları Mithat Bayrak

Roma olimpiyatları Tevfik Kış

Roma olimpiyatları Ahmet Bilek

Roma olimpiyatları Mustafa Dağıstanlı

Roma olimpiyatları Hasan Güngör

Roma olimpiyatları İsmet Atlı

Tokyo olimpiyatları Kazım Ayvaz

Tokyo olimpiyatları İsmail Ogan

Mexico City olimpiyatları Mahmut Atalay

Mexico City olimpiyatları Ahmet Ayık

  Barcelona olimpiyatları Mehmet Akif Pirim

Atlanta olimpiyatları Hamza Yerlikaya

Atlanta olimpiyatları Mahmut Demir

Sidney olimpiyatları Hamza Yerlikaya

Pekin olimpiyatları Ramazan Şahin

Türkiye Güreş Federasyonu

Güreş

Güreş Alm. Ringen (n, Ringkampf (m), Fr. Lutte (f), İng. Wrestling, wrestling match, fight. İki kişinin özel bir alanda, belirli kurallara uyarak teknik, kabiliyet ve zekalarını kullanarak birbirlerini yenme mücadelesi.

Tarihte güreşle ilgilenen milletler arasında en eskisi Türkler olmuştur. Bu bakımdan dünya milletlerinin dillerinde “Türk gibi kuvvetli!” sözü, atasözü halini almıştır. Tarihi kayıtlar, güreşin, Yunan ve Romalılardan önce Türkler tarafından yapıldığını tesbit etmektedir.

Türk tarihinde güreş, Orta Asya’da başlamış, han, hakan ve padişahlardan erlere, köylerdeki çobanlara kadar sevilerek yapılmış ve günümüze kadar gelmiştir. Savaşta Türk ordusunun güçlenmesi için yapılmaya başlanılan güreşlere, bayram, düğün ve şölenlerde de yer verilmiş, zamanla töre haline gelmiştir.

Malazgirt Savaşı'ndan sonra, Anadolu’ya yerleşen Türkler, burada batı tipi güreşleri görerek öğrenmişler ve yenilmezliğin örneklerini vermişlerdir. Osmanlı Devletinin her devrinde güreş sevilmiş, bir meslek olarak padişahlar tarafından himaye görmüştür.

Fatih Sultan Mehmed zamanında İstanbul ve çevresinde güreş müsabakaları düzenlendiği ve kazanan güreşçilere padişah tarafından bahşiş verildiğini saray kayıt defterlerinden öğrenmekteyiz. Üçüncü Sultan Ahmed () Şehzadeleri için yaptırdığı() sünnet düğününde Okmeydanı’nda, başta güreş olmak üzere, çeşitli spor gösterileri yapıldığı bilinmektedir.

Yine ’te Gelibolu Mevlevi Şeyhi Mustafa Daniş Efendinin oğlu evlenirken düğünde “çardak” güreşi, yüze yakın pehlivanın katılmasıyla görülmemiş bir seyirci kitlesi önünde yapıldı. Bu güreşte “baş” pehlivanlığa Koca Yusuf, Adalı Halil, Katrancı ve Kurtdereli gibi güçlü pehlivanların yanında “başaltı”na da Kara Ahmed ile Bursalı Rüstem Pehlivan katılmışlardır. Bu güreşlerin baş hakemliğini ünlü pehlivanlardan Aliço yapmıştır.

Osmanlı devlet adamlarından Said Halim ve Abbas Halim Paşaların desteğiyle de, Hergeleci İbrahim ve Kara Ahmed gibi dünya çapında meşhur pehlivanlar yetişmiş ve bu tarihlerde de Kara Ahmed dünya şampiyonu olmuştur (). Osmanlı padişahlarından olan Dördüncü Sultan Murad ile Sultan Abdülaziz ünlü birer güreşçi olarak isim yapmışlar ve güreşçileri himaye etmişlerdir.

Bugün resmi müsabakalarda yeralan Serbest ve Greko-Romen güreş türlerinin dışında, sırf milli geleneklerimiz arasında yeralan yağlı güreş ise, Türklerin Anadolu’dan Rumeli’ye geçtikleri tarihten beri memleketimizde yapılagelen bir güreş türüdür. Bugün, yurdumuzda yağlı güreş, düğünlerin, panayırların, mola veren askeri birliklerimizin en önemli eğlencesidir.

Her yıl, haziran ayında Edirne’nin Sarayiçi mevkiinde yapılan tarihi Kırkpınar güreşleri, Süleyman Paşa komutasında, bir gece salla Çanakkale Boğazını geçerek, Gelibolu’ya çıkan ve Rumeli fetihlerine katılan Müslüman kırk Türk yiğidinin hatırasını anmak gayesiyle yapılmaktadır.

Minder güreşleri: Serbest ve Greko-Romen stilde güreşler Türkiye’ye batıdan gelmiş olup, ilk defa yılında Beşiktaş Jimnastik Kulübü tarafından başlatılmıştır. Serbest stil güreşlerin karakucak güreşlerine benzemesi Türk güreşçilerinin dünya çapında başarılar kazanmasına vesile olmuştur.

İkinci Dünya Savaşından sonra yapılan ilk Avrupa şampiyonasında (, Stokholm) serbest stilde 4 altın, 2 gümüş ve 2 bronz olmak suretiyle takım şampiyonluğu; Londra Olimpiyat Oyunlarında 6 altın, 4 gümüş, 1 bronz madalya alarak Türkün sesini dünyaya duyurmuşlardır. Başta Yaşar Doğu olmak üzere, Ali Yücel, Hüseyin Akbaş, Nasuh Akar, Mustafa Dağıstanlı, Nureddin Zafer, Gazanfer Bilge, Celal Atik, Haydar Zafer, İbrahim Zengin, İsmail Oğan, İsmet Atlı, Mahmut Atalay, Ahmed Ayık, Hasan Güngör, Adil Atan, Adil Candemir, Hamit Kaplan, Ali Rıza Alan gibi milli güreşçilerimiz dünya olimpiyat minderlerinde kilolarında şampiyonluklar kazanırlarken; milletlerarası Greko-Romen güreş müsabakalarındaki güreşçilerimiz ise, serbest stildeki kadar olmasa bile, kilolarında şampiyonluklar alarak bu dalda da kabiliyetlerini göstermişlerdir.

Greko-Romen güreş müsabakalarında çeşitli yıllarda, kilolarında şampiyonluklar kazanan güreşçilerimizden bazıları şunlardır: Dursun Ali Eğribaş, Yaşar Yılmaz, Rıza Doğan, Kazım Ayvaz, Yaşar Doğu, M. Akif Pirim.

Minder güreşinde rakipler değişik renkte mayo ve özel güreş ayakkabıları giyerler ve suspansuvar takarlar. Tırnaklarının uzun olmaması, saç ve vücutlarında yağlı kısım bulunmaması şarttır. Greko-Romen ve serbest güreşlerde hiçbir yardımcı alet kullanılmaz. Greko-Romen güreşlerde kavramalar yalnız belden yukarıda yapılır. Bacaklarla oyun yapılmaz. Serbest stilde bacaklarla da oyun yapılır. Müsabakaların süresi büyükler, ümitler ve gençler 5 dakika, yıldızlar ve miniklerde 4 dakikadır.

Türkiye ve güreş

Dünya Şampiyonaları tarihinde, serbest stilde Türkiye'nin en başarılı sporcuları Hüseyin Akbaş, Mustafa Dağıstanlı ve Ahmet Ayık oldu. Hüseyin Akbaş, , , ve yıllarında altın, 'de de bronz madalya kazanmayı başarırken, Mustafa Dağıstanlı , ve 'da altın, Ahmet Ayık ise ve 'de altın, 'da gümüş madalya alarak tarihe geçti. yılında Finlandiya'nın Helsinki kentinde düzenlenen ilk Dünya Şampiyonası'nda 6 altın, 1 bronz madalya kazanarak takım halinde birinciliğe ulaşmayı başaran Türkiye, daha sonra 'de Tokyo'da, 'de İstanbul'da, 'da Toledo'da ve son olarak yılında yine İstanbul'da takım halinde dünya şampiyonu oldu.

SON YILLARDA EFSANE DÜŞÜŞE GEÇTİ

Ancak, Serbest Güreş Milli Takımı son yıllarda eski performansının oldukça gerisinde kaldı. Türkiye, serbest stilde 'de İstanbul'da takım halinde birinci olurken, Turan Ceylan ve Mahmut Demir ile altın madalyalara ulaştıktan sonra, son 12 yıllık süreçte sadece 3 altın madalya kazanabildi.

Dünya Serbest Güreş Şampiyonalarında madalya kazanan Türk Milli Takımı sporcuları şöyle:

Dünya şampiyonları:

Ali Yücel (Helsinki), Nasuh Akar (Helsinki), Nurettin Zafer (Helsinki), Celal Atik (Helsinki), Haydar Zafer (Helsinki), Yaşar Doğu (Helsinki), Hüseyin Akbaş ( Tokyo, İstanbul, Tahran, Toledo), Mustafa Dağıstanlı (Tokyo, İstanbul, Tahran), Mehmet Kartal (İstanbul), Hamit Kaplan (İstanbul), Cemal Yanılmaz (Sofya), Ahmet Ayık ( Manchester, Yeni Delhi), Mahmut Atalay (Toledo), Ali Rıza Alan (Edmonton), Sebahattin Öztürk (Toronto), Turan Ceylan (İstanbul), Mahmut Demir (İstanbul), Zekeriya Güçlü (Krasnoyarsk), Harun Doğan (Ankara), Aydın Polatçı (Budapeşte)

Dünya ikincileri:

Bayram Şid (Tokyo), İsmet Atlı (Tokyo), Adil Atan (Tokyo), Hayrullah Şahin (İstanbul), İsmail Ogan (İstanbul), Hamit Kaplan (Tahran, Yokohama), Ahmet Bilek (Tahran), Sami Pehlivan (Yokohama), Hasan Güngör (Toledo, Toledo), Mahmut Altay (Manchester), Hasan Sevinç (Toledo), Ahmet Ayık (Toledo), Mehmet Uzun (İstanbul), Ali Rıza Alan (İstanbul), Ali Kayalı (Toronto), Sebahattin Öztürk (İstanbul), Harun Doğan (Tahran)

Dünya üçüncüleri:

İbrahim Zengin (Helsinki), İrfan Atan (Tokyo), Hasan Güngör (İstanbul), İsmet Atlı (İstanbul), Hayrullah Şahin ( Tahran), İsmail Ogan (Tahran), Cemal Yanılmaz (Yokohama), Hasan Güngör (Yokohama), Hüseyin Akbaş (Yokohama), Satılmış Tektaş (Toledo), İsmail Ogan (Sofya), Hamit Kaplan (Sofya), Nihat Kabanlı (Toledo), Seyit Agralı (Toledo), Gıyasettin Yılmaz (Edmenton), Mehmet Güçlü (İstanbul), Vehbi Akdağ (İstanbul), İsmail Temiz (Mexico City), Ahmet Ak (Clermont-Ferrand), Sezgin Ayık (Tokyo), Sebahattin Öztürk (Varna), Harun Doğan (Atlanta), Yüksel Şanlı (Ankara), Adem Bereket (Ankara), Aydın Polatçı (Tahran)

En iyi güreşçiler

FILA istatistiklerine göre dünyanın gelmiş geçmiş en iyi 10 güreşcisi şöyle:

1- Aleksander Karalin (Rusya) 30 altın, 2 gümüş

2- Milian Hector (Küba) 23 altın, 9 gümüş, 2 bronz

3- Hamza Yerlikaya 23 altın, 4 gümüş, 3 bronz

4- Bruce Baumgartner (ABD) 22 altın, 9 gümüş, 4 bronz

5- Valentin Jordanov (Bulgaristan) 21 altın, 1 gümüş, 3 bronz

6- Sergey Beloglasov (Sovyetler Birliği) 21 altın, 2 gümüş

7- Saori Yashida (Japonya) 19 altın

8- Bouvaisar Saitiev (Rusya) 18 altın, 1 gümüş, 1 bronz

9- Ascey Aguilera Filiberto (Küba) 17 altın, 3 gümüş, 3 bronz

Leri Chabelov (Rusya) 17 altın, 3 gümüş, 2 bronz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası