tırların otobanda hız sınırı / Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

Tırların Otobanda Hız Sınırı

tırların otobanda hız sınırı

Otoyollarda otomobiller i&#;in y&#;kseltilen hız sınırları belirlendi

İçişleri Bakanlığınca, otoyollarda otomobiller için uygulanan hız sınırı artırıldı, uygulama 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun imzasıyla, 81 il valiliğine, otoyollardaki otomobil hız sınırlarına ilişkin yazı gönderildi.

Yazıda, Karayolları Trafik Kanunu'nun "Hız Sınırları" başlıklı maddesinde, "Motorlu araçların cins ve kullanma amaçlarına göre sürülebileceği en çok ve en az hız sınırları, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 90 kilometre/saat, bölünmüş yollarda kilometre/saat, otoyollarda kilometre/saat hızı geçmemek üzere yönetmelikte belirlenir." hükmünün yer aldığı hatırlatıldı.

Ayrıca yazıda, yol standartları dikkate alınarak ilgili mevzuat çerçevesinde ve Ulaştırma Bakanlığının görüşü ile İçişleri Bakanlığının, yerleşim yeri dışındaki şehirlerarası çift yönlü kara yolları ile bölünmüş yollarda ve otoyollarda otomobiller için hız sınırını 20 kilometre/saate kadar artırmaya yetkili olduğu aktarıldı.

Bu doğrultuda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının da uygun görüşüyle, 1 Temmuz'dan itibaren otomobiller için otoyollarda yeni hız sınırı uygulamasına başlanacak.

Bu tarihten itibaren, Edirne-İstanbul, İstanbul-Ankara, Niğde-Mersin-Şanlıurfa Tarsus-Şanlıurfa, Çeşme-İzmir-Aydın otoyollarındaki kilometre/saat olan hız sınırı 10 kilometre/saat artırılarak kilometre/saate, Kuzey Marmara otoyolunun Sakarya-Kurtköy-Odayeri-Kınalı bölümü ile Malkara-Çanakkale, Gebze-İzmir, Menemen-Çandarlı, Ankara-Niğde otoyollarında ise kilometre/saat olan hız sınırı 20 kilometre/saat artırılarak kilometre/saate çıkarılacak.

Ayrıca yapımı devam eden veya yeni projelendirilecek otoyollarda hız sınırı kilometre/saat olacak. Yeni uygulama kapsamında otoyollarda trafik işaretlemelerine yönelik çalışmalar ise sürüyor.

Bakan Soylu açıklamıştı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 5 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, hız limitlerinin artırılacağını, çalışmanın 1 Temmuz'a yetiştirilmesinin planlandığını bildirmişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

hız sınırı radar cezaları: Hız sınırları ve hız sınırı ihlali halinde trafik cezaları ne kadar?

Hız sınırı ihlallerinden kaynaklanan cezalar trafikte sürücülerin beklide en çok karşılaştığı cezalardandır. Bunun başlıca sebebi hız sınırı ihlallerinin trafikteki risklerin oluşumunun en büyük sebeplerinden biri olması ve farklı şekillerde en sıkı denetlenen ihlallerin başında gelmesidir. Hız sınırı ihlalleri otoyollara kurulan radar sistemleri ve elektronik denetleme sistemleri gibi farklı yöntemlerle denetlenmektedir. Peki, yılı hız sınırı ihlali trafik cezaları ne kadar? Hız cezası ne zaman belli olur? Radar cezası ne zaman gelir? gibi soruların cevaplarını sizler için araştırdık.

Radar Cezası Sorgulama

Aracınıza kesilen radar cezalarını sorgulamak için kullanabileceğiniz birkaç yöntem bulunmaktadır. Özellikle elektronik denetleme sistemleriyle kesilen trafik cezalarından haberiniz olmayabilir. Bunun için araç plakanıza kesilmiş bir ceza bulunup bulunmadığını rutin olarak kontrol etmek gözden kaçırdığınız bir ceza ile karşılaşmamak adına faydalı olacaktır. Özellikle hız sınırı ihlali, kırmızı ışık ihlali, emniyet şeridi ihlali gibi elektronik denetleme sistemleri tarafından sıkça kontrol edilen ihlallerden kaynaklı cezaların kontrol edilmesi önemlidir.

Radar cezalarını sorgulamak için internet üzerindeki farklı seçenekleri kullanabilirsiniz. Radar cezalarını sorgulayabileceğiniz seçeneklerden bir tanesi PTT’nin sorgulama adresidir. Bir diğer sorgulama seçeneği ise Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesidir. Bu alternatifler haricinde radar cezalarını e-devlet üzerinden de sorgulayabilirsiniz.

Hız Cezası Ne Zaman Belli Olur?

Hız cezasının kesinleşip tebliğ edilmesi cezanın hangi araçlarla kesildiğine göre değişebilir. Trafikte, memurlar tarafından yapılan uygulamalar sırasında radar ile hız limitinin aşıldığı tespit edilen sürücüler uygulama esnasında yazılı olarak ceza makbuzlarını teslim alırlar. Bu ceza makbuzları ile cezanız sisteme işlenmese dahi ödeme yapabilirsiniz. Cezanın sisteme işlenmesi 3 ila 7 iş günü arasında sürmektedir.

Radar Cezası Ne Zaman Gelir?

Otoyollara kurulu 7/24 denetim sağlayan radar mekanizmaları da hız limitine uymayan araçlara trafik cezası kesebilmektedir. Bu yöntemle kesilen cezaların e-devlet sistemine işlenmesi 3 ila 7 iş günü sürmektedir. Cezanın tarafınıza tebliği ise 10 iş gününü bulmaktadır.

Hız Cezası Ne Kadar?

yılında tüm trafik cezalarıyla birlikte hız cezalarına da caydırıcılığı korumak adına artışlar yapıldı. Buna göre bulunduğunuz yolun hız sınırının ne kadar üzerinde olduğunuza göre değişiklik gösteren cezalar şu şekilde hesaplanmaktadır;

Bulunduğunuz yolun hız limitinin yüzde 10 ila yüzde 30 üzerinde seyrediyorsanız TL, yüzde 30 ila yüzde 50 arasında bir sürate sahipseniz bin TL, süratiniz limitin yüzde 50 üzerinde ise 4 bin 64 TL idari para cezasıyla karşılarısınız. Bu ceza oranı ihlalin tespit şeklinde bağımsız olarak, yani EDS hız cezası veya radar olmasına bakılmaksızın her limit aşımı için aynıdır. Dolayısıyla EDS hız cezası ne kadar diye soracak olursanız aynı oranlar geçerlidir.

Hız Sınırı 70 Olan Yerde İhlal Cezası Ne Kadar?

Bu oranlara göre hız sınırı saatte 70 km olan bir yolda; saatte 77 km ile 90 km arasında sürate sahip bir araç TL, saatte 91 km ile km sürate sahip bir araç bin TL, saatte km üzeri hıza sahip bir araç ise 4 bin 64 TL trafik cezası ile karşılaşacaktır.

Kamyon ve Tırlar için Hız Limitleri Nelerdir?

Karayollarında trafik hız limitleri, araç cinsleri ve yol durumuna göre farklılık göstermektedir. Trafik hız limitlerinin aşıldığı durumlarda ise cezai yaptırım bulunmaktadır. Sürüş esnasında hem cezai yaptırımla karşılaşmamak hem de hayatı tehlikelere yol açmamak için hız limitlerine bağlı kalınmalıdır. Karayolları Trafik Kanunu ile belirlenen kamyon ve tır azami hız limitlerini bu yazımızda derledik.

Azami Hız Nedir?

Azami hız kısaca kanunlar tarafından belirlenen, araçların yolda ulaşabileceği maksimum hız olarak ifade edilmektedir. Azami hız limitleri her ülkenin kendi kanunlarında belirtilmiştir ve farklılık göstermektedir.

Kamyon ve Tır Hız Sınırı

Kamyon ve tır hızları yolun yapısı, görüş alanı, yük ve hava durumu gibi faktörlere bağlı olarak ayarlanmalıdır. Şehir içi ve şehir dışı yollar uyulması gereken yasal hız sınırlarına aşağıdaki tablodan yer almaktadır.

Kamyonlar (N2-N3) için hız sınırı yerleşim yeri içinde 50, şehirler arası çift yönlü karayollarında 80, bölünmüş yollar 85 ve otoyollarda 90 km&#;dir.

Hız Sınırı Aşımı Trafik Cezaları

Hız sınırı aşılması durumda uygulanan trafik cezaları kullanılan aracın sınıfına ve hız ihlali yapılan yolun türüne(şehir içi, şehir dışı, otoyol vb.) göre farklılık göstermektedir. Hız sınırının aşıldığı mobil radarlar, kameralar ve elektronik denetleme sistemleri tarafından tespit edilmektedir.

Belirlenen hız sınırının aşılması durumda verilen para cezaları ise:

  • Hız sınırının %30’u aşılması durumunda: TL
  • Hız sınırının %30 ile %50 arasında aşılması durumunda: TL
  • Hız sınırının %50’nün üzerinden aşılması durumunda: TL

Kamyon ve Tırlar İçin Hız Limitleri

eTAyolların en çok konuşulan konularını sizler için en doğru şekilde yansıtmaya devam ediyor.
Belli aralıklarla ceza tutarlarıyenilenen, tır ve kamyonşoförlerimizin yakından takip ettiği hız limitlerini yazımızda derledik. Karayollarında farklı araç cinsleri için farklı trafik hız limitleribulunuyor. Hız limitleri aynı zamanda farklı yol türlerine göre de değişiklik gösteriyor. Nakliyeoperasyonlarında en çok kullanılan araçlardan olan kamyonların ( N2 – N3 cinsi)farklı yol türlerine göre değişen hız limitleri aşağıda yer alıyor.

N2 - N3 Cinsi Kamyonlar için Hız Sınırları

  • Yerleşim yerleri içinde kamyonlar için hız limiti 50 km;
  • Yerleşim yeri dışında ise şehirlerarası çift yönlü yollarda 80 km iken bölünmüş yollarda 85 km’dir.
  • Otobanlarda ise kamyonlar için hız limiti 90 km’dir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir