gebelikte sırt üstü yatmak tehlikelimi / Lowden - kullanım, dozajlar, kompozisyon, analoglar, yan etkiler için talimatlar / Pillintrip

Gebelikte Sırt Üstü Yatmak Tehlikelimi

gebelikte sırt üstü yatmak tehlikelimi

Lowden

Lipid düşük dozlarda (1 g / günden fazla) siklosporin, fibratlar, nikotinik asit veya CYP3A4 izofement inhibitörleri (örn. redytromisin, klaritromisin, antifungal ajanlar - türev azot) miyopati riskini artırır. "Özel talimatlar").

Çıkarma inhibitörleri CYP3A4. Atorvastatin CYP3A4 izoderi tarafından metabolize edildiğinden, atorvastatinin CYP3A4 izofenium inhibitörleri ile birlikte kullanılması, kan plazmasındaki atorvastatin konsantrasyonunda bir artışa yol açabilir. Etkileşim derecesi ve güçlenmenin etkisi, etkinin CYP3A4 izopurmiyum üzerindeki değişkenliği ile belirlenir.

Güçlü CYP3A4 izofeni inhibitörlerinin kan plazmasındaki atorvastatin konsantrasyonunda önemli bir artışa yol açtığı bulunmuştur. Mümkün olduğunda, güçlü CYP3A4 izofeni inhibitörlerinin eşzamanlı kullanımı (ör. siklosporin, telitromisin, klaritromisin, dyvirpentol, cerifinazol, variconazole, itrakonazol, periconazole ve ritonavir, lopinavir, atazavir dahil HIV proteaz inhibitörlerinden kaçınılmalıdır. Bu ilaçların eşzamanlı alımı gerekiyorsa, tedaviye minimum dozla başlamayı ve maksimum atorvastatin dozunu azaltma olasılığını değerlendirmelisiniz. CYP3A4 izofenmentinin orta inhibitörleri (ör. redimisin, diltiazem, verapamil ve flukonazol) kan plazmasındaki atorvastatin konsantrasyonunda bir artışa yol açabilir. İnhibitörlerin eşzamanlı kullanımının arka planına karşı, GMG-KoA-reduktaz (stans) ve redromisin miyopati gelişme riskinin arttığını kaydetti. Amiodaron veya verapamil ve atorvastatin etkileşimi üzerine çalışmalar yapılmamıştır. Amiodaron ve verapamilin CYP3A4 izofenyumunun aktivitesini inhibe ettiği ve bu ilaçların atorvastan ile eşzamanlı kullanımının atorvastatin maruziyetinde bir artışa yol açabileceği bilinmektedir. Bu bağlamda, orta derecede inhibitörlerle CYP3A4 izofeni kullanırken maksimum atorvastatin dozunun azaltılması ve hastanın durumunun uygun şekilde izlenmesi önerilir. Kontrol, tedavinin başlamasından sonra ve inhibitörün dozundaki bir değişikliğin arka planına karşı yapılmalıdır.

OATR1B1 protein inhibitörlerini taşır. Atorvastatin ve metabolitleri, taşıma proteini OATR1B1'in substratlarıdır. OATR1B1 inhibitörleri (ör. siklosporin) atorvastatinin biyoyararlanımını artırabilir. Bu nedenle, 10 mg'lık bir dozda atorvastatin ve 5.2 mg / kg / gün'lük bir dozda siklosporinin birlikte kullanılması, kan plazmasındaki atorvastatin konsantrasyonunda 7.7 kat artışa neden olur (bkz. “Uygulama yöntemi ve dozlar”). Hepatik yakalama konveyörlerinin fonksiyonunun inhibisyonunun hepatositlerde atorvastatin konsantrasyonu üzerindeki etkisi bilinmemektedir. Bu tür ilaçların eşzamanlı kullanımından kaçınmanın imkansız olması durumunda, dozu azaltmanız ve tedavinin etkinliğini kontrol etmeniz önerilir.

Humphybrozil / lifler. Monoterapide fibrat kullanımının arka planına karşı, istenmeyen reaksiyonlar periyodik olarak kaydedildi (dah. rabdomiyoliz) iskelet sistemi ile ilgili. Bu reaksiyonların riski, fibratların ve atorvastatinin eşzamanlı kullanımı ile artar. Bu ilaçların eşzamanlı kullanımından kaçınılamıyorsa, minimum etkili atorvastatin dozu kullanılmalı ve hastaların durumunun düzenli olarak izlenmesi yapılmalıdır.

Ezetimib. Ezetimibus kullanımı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere istenmeyen reaksiyonların gelişimi ile ilişkilidir. H. iskelet sisteminin yanından rabdomiyoliz. Azetimib ve atorvastatinin eşzamanlı kullanımı ile bu tür reaksiyonların riski artar. Bu tür hastalar için dikkatli izleme önerilir.

Eritromisin / klaritromisin. Atorvastatin ve kırmızı kanmikin (günde 4 kez 500 mg) veya klaritromisin (günde 2 kez 500 mg) ile birlikte CYP3A4 izopherment inhibitörleri, kan plazmasında atorvastatin konsantrasyonunda bir artış gözlenmiştir (bkz. "Özel talimatlar").

Proteaz inhibitörleri. Atorvastatinin CYP3A4 izopurme inhibitörleri olarak bilinen proteaz inhibitörleri ile eşzamanlı kullanımına, kan plazmasındaki atorvastatin konsantrasyonunda bir artış eşlik eder.

Diltiazem. 240 mg'lık bir dozda diltiasem ile 40 mg'lık bir dozda atorvastatinin eklem kullanımı, kan plazmasındaki atorvastatin konsantrasyonunda bir artışa yol açar.

Simetidin. Atorvastatinin simetidin ile klinik olarak anlamlı etkileşimi bulunamamıştır.

İtrakonazol. Atorvastatinin 20 ila 40 mg'lık dozlarda ve itrakonazolün 200 mg'lık bir dozda eşzamanlı kullanımı AUC atorvastatin değerinde bir artışa yol açtı.

Greyfurt Suyu Greyfurt suyu, CYP3A4 izoferasyonunu inhibe eden bir veya daha fazla bileşen içerdiğinden, aşırı tüketimi (günde 1.2 litreden fazla) kan plazmasındaki atorvastatin konsantrasyonunda bir artışa neden olabilir.

Çıkıntı indükleyicileri CYP3A4. Atorvastatinin CYP3A4 izoderment indükleyicileri ile birlikte kullanımı (ör. epavireksiyon, rifampisin veya perikum preparatları) kan plazmasındaki atorvastatin konsantrasyonunda bir azalmaya yol açabilir. Rifampisin ile ikili etkileşim mekanizması nedeniyle (CYP3A4 izofeni indükleyicisi ve OATR1B1 hepatosit taşıma protein inhibitörü) atorvastatin ve rifampisin eşzamanlı kullanımı önerilir, çünkü rifampisin aldıktan sonra atorvastatin alımının gecikmesi, kan plazmasındaki atorvastatin konsantrasyonunda önemli bir azalmaya yol açar. Bununla birlikte, rifampisinin hepatositlerde atorvastatin konsantrasyonu üzerindeki etkisi bilinmemektedir ve eşzamanlı kullanımdan kaçınılamıyorsa, böyle bir kombinasyonun tedavi sırasında etkinliği dikkatle izlenmelidir.

Antasitler. Magnezyum hidroksit ve alüminyum hidroksit içeren süspansiyonun eşzamanlı alımı, kan plazmasındaki atorvastatin konsantrasyonunu yaklaşık% 35 oranında azalttı, ancak X-LPD konsantrasyonundaki azalma derecesi değişmedi.

Fenazon. Atorvastatin, fenazonun farmakokinetiğini etkilemez, bu nedenle, aynı sitokrom izoperikleri tarafından metabolize edilen diğer ilaçlarla etkileşim beklenmez.

Coleshipol. Klestipolün eşzamanlı kullanımı ile kan plazmasındaki atorvastatin konsantrasyonu yaklaşık% 25 azalmıştır; bununla birlikte, atorvastatin ve christipol kombinasyonunun hipolipidemik etkisi her ilacı ayrı ayrı aşmıştır.

Digoksin. Digoksin ve atorvastatinin 10 mg C'lik bir dozda yeniden kabul edildiğindess kan plazmasındaki digoksin değişmedi. Bununla birlikte, digoksin 80 mg / gün dozunda atorvastanin ile kombinasyon halinde kullanıldığında, digoksin konsantrasyonu yaklaşık% 20 artmıştır. Atorvastan ile kombinasyon halinde digoksin alan hastalar uygun gözlem gerektirir.

Azitromisin. Günde 10 mg 1 dozda atorvastatin ve günde 500 mg 1 dozda azitromisin ile eşzamanlı olarak kan plazmasındaki atorvastatin konsantrasyonu değişmedi.

Oral kontraseptifler. Atorvastatin ve noretistero ve etinil estradiol içeren oral kontraseptiflerin eşzamanlı kullanımı ile AUC noretistero ve etinil estradiolde sırasıyla yaklaşık% 30 ve 20 oranında önemli bir artış olmuştur. Atorvastatin alan bir kadın için oral kontraseptif seçerken bu etki göz önünde bulundurulmalıdır.

Terfenadin. Atorvastatin ve terfenadinin eşzamanlı kullanımı ile terfenadinin farmakokinetiğinde klinik olarak anlamlı değişiklikler tespit edilmemiştir.

Warfarin. Atorvastatin'i günde 80 mg'lık bir dozda kullanırken düzenli olarak baffarin tedavisi alan hastalarda yapılan bir klinik çalışmada, tedavinin ilk 4 günü boyunca PV'de yaklaşık 1.7 s hafif bir artışa neden oldu. Gösterge, atorvastan tedavisinden sonraki 15 gün içinde normale döndü. Sadece nadir durumlarda antikoagülan fonksiyonunu etkileyen önemli bir etkileşim olmasına rağmen, Kumarin antikoagülan tedavisi alan hastalarda atorvastin tedavisinden önce PV belirlenmelidir, ve tedavi sırasında PV'de önemli bir değişikliği önlemek için yeterli. Kararlı PV sayıları not edildikten sonra, kontrolü Kumarin antikoagülanları alan hastalar için önerilen şekilde yapılabilir. Atorvastatin dozunu değiştirirken veya tedaviyi durdururken, PV kontrolü yukarıda tarif edilen ilkelere göre yapılmalıdır. Atorvastan tedavisi, antikoagülanlarla tedavi almayan hastalarda kanama veya PV'deki değişikliklerin gelişimi ile ilişkili değildi.

Kolşisin. Kolşisin ve atorvastatinin eşzamanlı kullanımı ile ilgili çalışmaların yapılmamasına rağmen, bu kombinasyonu kullanırken miyopatinin geliştiğine dair raporlar vardır. Atorvastatin ve kolşisin kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

Amlodipin. 80 mg'lık bir dozda atorvastatin ve 10 mg farmakokinetik dozunda amlodipin ile eşzamanlı kullanımda, dengede atorvastatin değişmedi.

Pusidrik asit. Pazarlama sonrası çalışmalar sırasında, atorvastatin ve fuzidik asit dahil olmak üzere aynı anda statina alan hastalarda rabdomiyoliz gelişimi vakaları kaydedildi. Bu etkileşimin mekanizması bilinmemektedir. Fusiydrik asit kullanımının gerekli olduğu düşünülen hastalarda, fusiydrik asitin tüm kullanım süresi boyunca statinlerle tedavi kesilmelidir. Statik tedaviye, son fusitik asit alımından 7 gün sonra devam edilebilir. Fusidik asit ile uzun süreli sistemik tedavinin gerekli olduğu istisnai durumlarda, örneğin ciddi enfeksiyonların tedavisi için, her durumda ve bir doktorun sıkı gözetimi altında atorvastatin ve fusidik asidin ortak kullanımı ihtiyacı göz önünde bulundurulmalıdır. . Kas zayıflığı, duyarlılık veya ağrı belirtileri ortaya çıktığında hasta derhal tıbbi yardım almalıdır.

Diğer eşlik eden tedavi. Klinik çalışmalarda, atorvastatin, ikame hormonal tedavinin bir parçası olarak hipotensif ilaçlar ve östrojenlerle kombinasyon halinde kullanıldı. Klinik olarak anlamlı istenmeyen etkileşim belirtisi yoktu; spesifik ilaçlarla etkileşimler üzerinde herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

Ek olarak, inhibitörlerle (lopinavir ve ritonavir, sakinavir ve ritonavir, darunavir ve ritonavir, fosamprenavir, ritonavir ve nelfinavir ile fosamprenavir), hepatit ile HIV proteaz kullanılırken atorvastatin konsantrasyonunda bir artış olmuştur. Bu ilaçları aynı anda kullanırken dikkatli olunmalı ve en düşük etkili atorvastatin dozu kullanılmalıdır.

Orbalip

Во время лечения ингибиторами ГМГ-КоА-редуктазы при одновременном применении циклоспорина, фибратов, никотиновой кислоты в липидснижающих дозах (более 1 г/сут) или ингибиторов изофермента CYP3A4 (например эритромицин, кларитромицин, противогрибковые средства — производные азола) повышается риск миопатии (см. «Особые указания»).

Ингибиторы изофермента CYP3A4. Поскольку аторвастатин метаболизируется изоферментом CYP3A4, совместное применение аторвастатина с ингибиторами изофермента CYP3A4 может приводить к увеличению концентрации аторвастатина в плазме крови. Степень взаимодействия и эффекта потенцирования определяются вариабельностью воздействия на изофермент CYP3A4.

Было установлено, что мощные ингибиторы изофермента CYP3A4 приводят к значительному повышению концентрации аторвастатина в плазме крови. Следует по возможности избегать одновременного применения мощных ингибиторов изофермента CYP3A4 (например, циклоспорин, телитромицин, кларитромицин, делавирдин, стирипентол, кетоконазол, вориконазол, итраконазол, позаконазол и ингибиторы протеазы ВИЧ, включая ритонавир, лопинавир, атазанавир, индинавир, дарунавир). Если одновременный прием этих препаратов необходим, следует рассмотреть возможность начала терапии с минимальной дозы, а также оценить возможность снижения максимальной дозы аторвастатина. Умеренные ингибиторы изофермента CYP3A4 (например эритромицин, дилтиазем, верапамил и флуконазол) могут приводить к увеличению концентрации аторвастатина в плазме крови. На фоне одновременного применения ингибиторов ГМГ-КоА-редуктазы (статинов) и эритромицина отмечали повышенный риск развития миопатии. Исследования взаимодействия амиодарона или верапамила и аторвастатина не проводились. Известно, что и амиодарон и верапамил ингибируют активность изофермента CYP3A4 и одновременное применение этих препаратов с аторвастатином может привести к повышению экспозиции аторвастатина. В связи с этим, рекомендуется снизить максимальную дозу аторвастатина и проводить соответствующий мониторинг состояния пациента при одновременном применении с умеренными ингибиторами изофермента CYP3A4. Контроль следует осуществлять после начала терапии и на фоне изменения дозы ингибитора.

Ингибиторы транспортного белка ОАТР1В1. Аторвастатин и его метаболиты являются субстратами транспортного белка ОАТР1В1. Ингибиторы ОАТР1В1 (например циклоспорин) могут увеличивать биодоступность аторвастатина. Так, совместное применение аторвастатина в дозе 10 мг и циклоспорина в дозе 5,2 мг/кг/сут приводит к увеличению концентрации аторвастатина в плазме крови в 7,7 раза (см. «Способ применения и дозы»). Влияние угнетения функции транспортеров печеночного захвата на концентрацию аторвастатина в гепатоцитах неизвестно. В случае, если невозможно избежать одновременного применения таких препаратов, рекомендуется уменьшение дозы и контроль эффективности терапии.

Гемфиброзил/фибраты. На фоне применения фибратов в монотерапии периодически отмечали нежелательные реакции (в т.ч. рабдомиолиз), касающиеся скелетно-мышечной системы. Риск таких реакций возрастает при одновременном применении фибратов и аторвастатина. В случае, если одновременного применения этих препаратов невозможно избежать, следует применять минимальную эффективную дозу аторвастатина, а также проводить регулярный контроль состояния пациентов.

Эзетимиб. Применение эзетимиба связано с развитием нежелательных реакций, в т.ч. рабдомиолиза, со стороны скелетно-мышечной системы. Риск таких реакций повышается при одновременном применении эзетимиба и аторвастатина. Для таких пациентов рекомендуется тщательное наблюдение.

Эритромицин/кларитромицин. При одновременном применении аторвастатина и эритромицина (по 500 мг 4 раза в сутки) или кларитромицина (по 500 мг 2 раза в сутки), ингибиторов изофермента CYP3A4, наблюдалось повышение концентрации аторвастатина в плазме крови (см. «Особые указания»).

Ингибиторы протеаз. Одновременное применение аторвастатина с ингибиторами протеаз, известными как ингибиторы изофермента CYP3A4, сопровождается увеличением концентрации аторвастатина в плазме крови.

Дилтиазем. Совместное применение аторвастатина в дозе 40 мг с дилтиаземом в дозе 240 мг приводит к увеличению концентрации аторвастатина в плазме крови.

Циметидин. Клинически значимого взаимодействия аторвастатина с циметидином не обнаружено.

Итраконазол. Одновременное применение аторвастатина в дозах от 20 до 40 мг и итраконазола в дозе 200 мг проводило к увеличению значения AUC аторвастатина.

Грейпфрутовый сок. Поскольку грейпфрутовый сок содержит один или более компонентов, которые ингибируют изофермент CYP3A4, его чрезмерное потребление (более 1,2 л в день) может вызвать увеличение концентрации аторвастатина в плазме крови.

Индукторы изофермента CYP3A4. Совместное применение аторвастатина с индукторами изофермента CYP3A4 (например эфавиренз, рифампицин или препараты зверобоя продырявленного) может приводить к снижению концентрации аторвастатина в плазме крови. Вследствие двойственного механизма взаимодействия с рифампицином (индуктором изофермента CYP3A4 и ингибитором транспортного белка гепатоцитов ОАТР1В1), рекомендуется одновременное применение аторвастатина и рифампицина, поскольку отсроченный прием аторвастатина после приема рифампицина приводит к существенному снижению концентрации аторвастатина в плазме крови. Однако влияние рифампицина на концентрацию аторвастатина в гепатоцитах неизвестно, и в случае, если одновременного применения невозможно избежать, следует тщательно контролировать эффективность такой комбинации во время терапии.

Антациды. Одновременный прием внутрь суспензии, содержащей магния гидроксид и алюминия гидроксид, снижал концентрацию аторвастатина в плазме крови примерно на 35%, однако степень снижения концентрации Хс-ЛПНП при этом не изменялась.

Феназон. Аторвастатин не влияет на фармакокинетику феназона, поэтому взаимодействие с другими препаратами, метаболизирующимися теми же изоферментами цитохрома, не ожидается.

Колестипол. При одновременном применении колестипола концентрация аторвастатина в плазме крови снижалась примерно на 25%; однако гиполипидемический эффект комбинации аторвастатина и колестипола превосходил таковой каждого препарата в отдельности.

Дигоксин. При повторном приеме дигоксина и аторвастатина в дозе 10 мг Css дигоксина в плазме крови не менялись. Однако при применении дигоксина в комбинации с аторвастатином в дозе 80 мг/сут концентрация дигоксина увеличивалась примерно на 20%. Пациенты, получающие дигоксин в сочетании с аторвастатином, требуют соответствующего наблюдения.

Азитромицин. При одновременном применении аторвастатина в дозе 10 мг 1 раз в сутки и азитромицина в дозе 500 мг 1 раз в сутки концентрация аторвастатина в плазме крови не изменялась.

Пероральные контрацептивы. При одновременном применении аторвастатина и пероральных контрацептивов, содержащих норэтистерон и этинилэстрадиол, наблюдалось значительное повышение AUC норэтистерона и этинилэстрадиола примерно на 30 и 20% соответственно. Этот эффект следует учитывать при выборе перорального контрацептива для женщины, принимающей аторвастатин.

Терфенадин. При одновременном применении аторвастатина и терфенадина клинически значимых изменений фармакокинетики терфенадина не выявлено.

Варфарин. В клиническом исследовании у пациентов, регулярно получающих терапию варфарином при одновременном применении аторвастатина в дозе 80 мг/сут, приводило к небольшому увеличению ПВ приблизительно на 1,7 с в течение первых 4 дней терапии. Показатель возвращался к норме в течение 15 дней терапии аторвастатином. Несмотря на то что только в редких случаях отмечали значительное взаимодействие, затрагивающее антикоагулянтную функцию, следует определить ПВ до начала терапии аторвастатином у пациентов, получающих терапию кумариновыми антикоагулянтами, и достаточно часто в период терапии, чтобы предотвратить значительное изменение ПВ. Как только отмечаются стабильные цифры ПВ, его контроль можно проводить так же как рекомендуют для пациентов, получающих кумариновые антикоагулянты. При изменении дозы аторвастатина или прекращении терапии контроль ПВ следует провести по тем же принципам, что были описаны выше. Терапия аторвастатином не была связана с развитием кровотечения или изменениями ПВ у пациентов, которые не получали лечение антикоагулянтами.

Колхицин. Несмотря на то что исследования одновременного применения колхицина и аторвастатина не проводились, имеются сообщения о развитии миопатии при применении данной комбинации. При одновременном применении аторвастатина и колхицина следует соблюдать осторожность.

Амлодипин. При одновременном применении аторвастатина в дозе 80 мг и амлодипина в дозе 10 мг фармакокинетика аторвастатина в равновесном состоянии не изменялась.

Фузидовая кислота. Во время постмаркетинговых исследований отмечали случаи развития рабдомиолиза у пациентов, принимающих одновременно статины, включая аторвастатин и фузидовую кислоту. Механизм данного взаимодействия неизвестен. У пациентов, для которых использование фузидовой кислоты считают необходимым, лечение статинами должно быть прекращено в течение всего периода применения фузидовой кислоты. Терапия статинами может быть возобновлена через 7 дней после последнего приема фузидовой кислоты. В исключительных случаях, где необходима продолжительная системная терапия фузидовой кислотой, например для лечения тяжелых инфекций, необходимость совместного применения аторвастатина и фузидовой кислоты должна быть рассмотрена в каждом конкретном случае и под строгим наблюдением врача. Пациент должен немедленно обратиться за медицинской помощью при появлении симптомов мышечной слабости, чувствительности или боли.

Другая сопутствующая терапия. В клинических исследованиях аторвастатин применяли в сочетании с гипотензивными средствами и эстрогенами в рамках заместительной гормональной терапии. Признаков клинически значимого нежелательного взаимодействия не отмечено; исследования взаимодействия со специфическими препаратами не проводились.

Кроме того, отмечалось повышение концентрации аторвастатина при одновременном применении с ингибиторами протеазы ВИЧ (комбинации лопинавира и ритонавира, саквинавира и ритонавира, дарунавира и ритонавира, фосампренавир, фосампренавир с ритонавиром и нелфинавир), ингибиторами протеазы гепатита С (боцепревир), кларитромицином и итраконазолом. Следует соблюдать осторожность при одновременном применении этих препаратов, а также применять самую низкую эффективную дозу аторвастатина.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası